Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων και ζήτησε κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία
Στο κόκκινο βρίσκονται και πάλι οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας ύστερα από τις αποφάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων να εγκρίνει ψηφίσματα, με τα οποία αφενός αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων και αφετέρου προτείνεται η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την εισβολή της στη βορειονατολική Συρία.
Όπως ήταν αναμενόμενο η Άγκυρα αντέδρασε έντονα ενώ έσπευσε να σημειώσει πως οι αποφάσεις αυτές θα επιφέρουν βλάβη στα αμερικανικά συμφέροντα σε μια εξαιρετικά εύθραυστη περίοδο.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, δήλωσε ότι το ψήφισμα δεν έχει καμία αξία αλλά και ότι η Άγκυρα δεν το αναγνωρίζει.
Μάλιστα, διεμήνυσε ότι η τουρκική βουλή δεν θα αφήσει το θέμα αναπάντητο.
Την ίδια στιγμή φαίνεται πως είναι στον αέρα το ταξίδι του Erdogan στις ΗΠΑ, όπου και αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
«Δεν έχω αποφασίσει ακόμα σχετικά με ενδεχόμενη επίσκεψη στις ΗΠΑ για τις 13 Νοεμβρίου» είπε χαρακτηριστικά ο Erdogan.
Εξίσου έντονη ήταν και η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος χαρακτήρισε άκυρη την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων.
Σε ανάρτηση του στο twitter ο Cavusoglu έκανε λόγο για απόφαση που ως στόχο είχε την εκδίκηση για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία.
«Εκείνοι, τα σχέδια των οποίων ματαιώθηκαν, στρέφονται σε αραχνιασμένες αποφάσεις.
Οι κύκλοι που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο κάνουν λάθος.
Αυτή η επονείδιστη απόφαση εκείνων που εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι άκυρη για την κυβέρνηση και τον λαό μας» ανέφερε ο Cavusoglu.
Για εξηγήσεις ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα
Να δώσει εξηγήσεις για την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σχετικά αφενός με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και αφετέρου για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία κλήθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία .
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ο Αμερικάνος πρέσβης David Satterfield εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις ενώ έγινε δέκτης των έντονων αντιδράσεων των τουρκικών Αρχών.
Σχολιάζοντας την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη γενοκτονία των Αρμενίων, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για ένα άνευ νοήματος πολιτικό βήμα, που απευθύνεται μόνο στο Αρμενικό λόμπι και τις αντιτουρκικές ομάδες.
«Αυτοί που ένιωσαν ηττημένοι διότι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την Επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης θα κάνουν μεγάλο λάθος αν νομίζουν πως μπορούν να εκδικηθούν μ’ αυτόν τον τρόπο.
Αφού στα μάτια της Τουρκικής κυβέρνησης και του λαού, αυτό το ψήφισμα είναι τελείως άκυρο.
Δεν μπορεί να υπάρχει περαιτέρω ψευδαίσθηση πέραν μιας προσπάθειας να ξαναγραφτεί η ιστορία σύμφωνα με την «αίσθηση» ενός πολιτικού λόμπι.
Το ψήφισμα ως έχει είναι και ενάντια στην αμερικανική και ενάντια στη διεθνή νομοθεσία καθώς ενοχοποιεί τις αρχές που ορίστηκαν στη Συνθήκη του 1948 για την Αποτροπή και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας. Δεν υπάρχει απόφαση αρμόδιου δικαστηρίου ως προς τα γεγονότα του 1915 που να εδραιώνει το έγκλημα της γενοκτονίας. Αντιθέτως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε απόφαση-ορόσημο που ορίζει πως τα γεγονότα του 1915 αποτελούν νόμιμο ζήτημα συζήτησης.
Ως εκ τούτου, η συζήτηση για τα γεγονότα που συνέβησαν το 1915 ανήκουν στη σφαίρα της ιστορίας, όχι της πολιτικής.
Θα πρέπει να θυμόμαστε πως η πρόταση της Τουρκίας για τη δημιουργία μιας Κοινής Ιστορικής Επιτροπής που έγινε το 2005, απορρίφθηκε από την πλευρά των Αρμενίων.
Η Αμερικανική κυβέρνηση και οι πολιτικοί καθώς και ο Αμερικανικός λαός είναι καλύτερα να εξετάσουν τη βλάβη που θα επιφέρει αυτή η απόφαση που επιδιώκει να διαταράξει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και τη βλάβη που θα επιφέρει στα αμερικανικά συμφέροντα σε μια εξαιρετικά εύθραυστη περίοδο, σε όρους διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας. Από την άλλη πλευρά, σημειώνεται επίσης πως η συμπεριφορά της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα γεγονότα του 1915 παραμένει η ίδια.
Αναμφίβολα, το ψήφισμα αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την εικόνα των ΗΠΑ στη λαϊκή γνώμη της Τουρκίας και θέτει επίσης υπό αμφισβήτηση την αξιοπρέπεια της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Πιστεύουμε πως οι Αμερικάνοι φίλοι της Τουρκίας που στηρίζουν τη συνέχιση της συμμαχίας και τις φιλικές σχέσεις θα αμφισβητήσουν αυτό το σοβαρό λάθος και αυτοί που είναι υπεύθυνοι θα κριθούν από τη συνείδηση του Αμερικανικού λαού» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Oktay (Τούρκος αντιπρόεδρος): Η αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι αντίθετη στη συμφωνία για την Συρία
Οι κυρώσεις δεν μπορούν να σταματήσουν τη νόμιμη μάχη της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας», ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Oktay, καταδικάζοντας το νομοσχέδιο του αμερικανικού Κογκρέσου να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
«Καθώς η Τουρκία παίρνει μια σκληρή στάση και επιτύχει στη σωστή πάλη της ενάντια στην τρομοκρατία, οι εντατικές εκστρατείες που στοχεύουν τη χώρα μας γίνονται εντονότερες», έγραψε στο twitter ο Τούρκος αντιπρόεδρος.
«Το νομοσχέδιο κυρώσεων που εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ Η Βουλή των Αντιπροσώπων έστειλε χθες στη Γερουσία και το ψήφισμα που αναγνωρίζει τη λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων είναι αντίθετο προς το νόμο και το πνεύμα της συμφωνίας μας επιτεύχθηκε στη Συρία», υπογράμμισε, υπεραμυνόμενος τη «νόμιμη μάχη της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό».
Η Τουρκία νωρίτερα την Τετάρτη 30/10 κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα να καταδικάσει την κίνηση.
Η Τουρκία αντιτίθεται στην παρουσίαση των περιστατικών ως «γενοκτονία» αλλά περιγράφει τα γεγονότα του 1915 ως μια τραγωδία στην οποία και οι δύο πλευρές υπέστησαν θύματα.
Η Άγκυρα έχει προτείνει επανειλημμένα τη δημιουργία κοινής επιτροπής ιστορικών από την Τουρκία και την Αρμενία καθώς και διεθνείς εμπειρογνώμονες για να εξετάσει το θέμα.
Akar (Τούρκος υπ. Άμυνας): Το ψήφισμα για τους Αρμένιους είναι «ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας»
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι η έγκριση των δύο ψηφισμάτων (το αίτημα των Αρμενίων σχετικά με τα γεγονότα του 1915 και την καταδίκη της τουρκικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία) τονίζοντας πως είναι «ενάντια στο πνεύμα της μεταξύ μας συμμαχίας».
«Η έγκριση των ψηφισμάτων είναι ολοκληρωτικά εναντίον του πνεύματος της συμμαχίας, της συνεργασίας μας εντός του ΝΑΤΟ, των κοινών μας επιχειρήσεων και των στρατιωτικών μας ασκήσεων» ανέφερε ο Akar στους δημοσιογράφους έξω από την τουρκική βουλή, στην Άγκυρα.
«Πιστεύω πως οι Αμερικανοί που μπορούν να σκεφτούν ελεύθερα, θα εμποδίσουν το Κογκρέσο να προχωρήσει σε αυτό το λανθασμένο μονοπάτι» συμπλήρωσε
ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ η γενοκτονία των Αρμενίων πριν από έναν αιώνα, μια συμβολική αλλά ιστορική ενέργεια που είναι βέβαιο ότι θα υποδαυλίσει νέες εντάσεις με την Τουρκία.
Η Βουλή, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε με ψήφους 405 υπέρ έναντι 11 κατά το ψήφισμα αυτό που αναφέρει ότι είναι πολιτική των ΗΠΑ να μνημονεύουν ως γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915-1923.
Απόφαση και για κυρώσεις στην Τουρκία για τη Συρία
Πέρα όμως από την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, η Βουλή των Αντιπροσώπων ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία.
Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε από 403 βουλευτές, 225 Δημοκρατικούς και 176 Ρεπουμπλικάνους, ενώ καταψηφίστηκε από μόλις 16 βουλευτές, προβλέπει την επιβολή κυρώσεων παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Donald Trump απέσυρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει με αφορμή την τουρκική εισβολή στη Συρία.
Το νομοσχέδιο προβλέπει: την επιβολή κυρώσεων σε ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους και απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ, την απαγόρευση της μεταφοράς αμερικανικού στρατιωτικού υλικού το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία, την υποβολή σχεδίου από το Πεντάγωνο και το υπουργείο Εξωτερικών για την πρόληψη της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους, την επιβολή κυρώσεων κατά της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που διευκόλυναν μέσω συναλλαγών τη χρηματοδότηση της εισβολής στη Συρία και την απαίτηση από την αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που προβλέπονται από τον νόμο CAATSA για την απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Μέχρι σήμερα δεν έχει επιβληθεί στη Τουρκία καμία από τις προβλεπόμενες κυρώσεις του νόμου CAATSA για την απόκτηση του συστήματος S-400, καθώς ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμα του για την εξάμηνη αναστολή των κυρώσεων.
Η ισχύς της λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, πάντως η αμερικανική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο Trump να ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή τις κυρώσεις στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.
Στην απόφαση αυτή αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι η απόφαση αυτή αντιβαίνει στη συμμαχία της Τουρκίας και των ΗΠΑ και επισημαίνει ότι το ψήφισμα αυτό αντίκειται στη διμερή συμφωνία της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας τη 17η Οκτωβρίου για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, η οποία ανέστειλε την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση. Ακόμη, καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει μέτρα για να αποφευχθούν κινήσεις οι οποίες θα βλάψουν περαιτέρω τους διμερείς δεσμούς.
Η απόφαση με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση να επιβληθούν κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα στην Τουρκία για την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία για να έχει πρακτικό αντίκρισμα.
Erdogan: Εάν χρειαστεί θα επεκτείνουμε τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία
Για επέκταση της ζώνης ασφαλείας στη Συρία, εάν χρειαστεί, προειδοποίησε ο Erdogan τονίζοντας ότι η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να διεξάγει και νέα επιχείρηση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής, εάν δεν αποσυρθεί σε απόσταση 30 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Άγκυρα, η αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από τα σύνορα, όπως συμφωνήθηκε με τη Μόσχα, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
www.bankingnews.gr
Όπως ήταν αναμενόμενο η Άγκυρα αντέδρασε έντονα ενώ έσπευσε να σημειώσει πως οι αποφάσεις αυτές θα επιφέρουν βλάβη στα αμερικανικά συμφέροντα σε μια εξαιρετικά εύθραυστη περίοδο.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, δήλωσε ότι το ψήφισμα δεν έχει καμία αξία αλλά και ότι η Άγκυρα δεν το αναγνωρίζει.
Μάλιστα, διεμήνυσε ότι η τουρκική βουλή δεν θα αφήσει το θέμα αναπάντητο.
Την ίδια στιγμή φαίνεται πως είναι στον αέρα το ταξίδι του Erdogan στις ΗΠΑ, όπου και αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
«Δεν έχω αποφασίσει ακόμα σχετικά με ενδεχόμενη επίσκεψη στις ΗΠΑ για τις 13 Νοεμβρίου» είπε χαρακτηριστικά ο Erdogan.
Εξίσου έντονη ήταν και η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος χαρακτήρισε άκυρη την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων.
Σε ανάρτηση του στο twitter ο Cavusoglu έκανε λόγο για απόφαση που ως στόχο είχε την εκδίκηση για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία.
«Εκείνοι, τα σχέδια των οποίων ματαιώθηκαν, στρέφονται σε αραχνιασμένες αποφάσεις.
Οι κύκλοι που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο κάνουν λάθος.
Αυτή η επονείδιστη απόφαση εκείνων που εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι άκυρη για την κυβέρνηση και τον λαό μας» ανέφερε ο Cavusoglu.
Για εξηγήσεις ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα
Να δώσει εξηγήσεις για την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σχετικά αφενός με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και αφετέρου για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία κλήθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία .
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ο Αμερικάνος πρέσβης David Satterfield εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις ενώ έγινε δέκτης των έντονων αντιδράσεων των τουρκικών Αρχών.
Σχολιάζοντας την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη γενοκτονία των Αρμενίων, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για ένα άνευ νοήματος πολιτικό βήμα, που απευθύνεται μόνο στο Αρμενικό λόμπι και τις αντιτουρκικές ομάδες.
«Αυτοί που ένιωσαν ηττημένοι διότι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την Επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης θα κάνουν μεγάλο λάθος αν νομίζουν πως μπορούν να εκδικηθούν μ’ αυτόν τον τρόπο.
Αφού στα μάτια της Τουρκικής κυβέρνησης και του λαού, αυτό το ψήφισμα είναι τελείως άκυρο.
Δεν μπορεί να υπάρχει περαιτέρω ψευδαίσθηση πέραν μιας προσπάθειας να ξαναγραφτεί η ιστορία σύμφωνα με την «αίσθηση» ενός πολιτικού λόμπι.
Το ψήφισμα ως έχει είναι και ενάντια στην αμερικανική και ενάντια στη διεθνή νομοθεσία καθώς ενοχοποιεί τις αρχές που ορίστηκαν στη Συνθήκη του 1948 για την Αποτροπή και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας. Δεν υπάρχει απόφαση αρμόδιου δικαστηρίου ως προς τα γεγονότα του 1915 που να εδραιώνει το έγκλημα της γενοκτονίας. Αντιθέτως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε απόφαση-ορόσημο που ορίζει πως τα γεγονότα του 1915 αποτελούν νόμιμο ζήτημα συζήτησης.
Ως εκ τούτου, η συζήτηση για τα γεγονότα που συνέβησαν το 1915 ανήκουν στη σφαίρα της ιστορίας, όχι της πολιτικής.
Θα πρέπει να θυμόμαστε πως η πρόταση της Τουρκίας για τη δημιουργία μιας Κοινής Ιστορικής Επιτροπής που έγινε το 2005, απορρίφθηκε από την πλευρά των Αρμενίων.
Η Αμερικανική κυβέρνηση και οι πολιτικοί καθώς και ο Αμερικανικός λαός είναι καλύτερα να εξετάσουν τη βλάβη που θα επιφέρει αυτή η απόφαση που επιδιώκει να διαταράξει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και τη βλάβη που θα επιφέρει στα αμερικανικά συμφέροντα σε μια εξαιρετικά εύθραυστη περίοδο, σε όρους διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας. Από την άλλη πλευρά, σημειώνεται επίσης πως η συμπεριφορά της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα γεγονότα του 1915 παραμένει η ίδια.
Αναμφίβολα, το ψήφισμα αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την εικόνα των ΗΠΑ στη λαϊκή γνώμη της Τουρκίας και θέτει επίσης υπό αμφισβήτηση την αξιοπρέπεια της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Πιστεύουμε πως οι Αμερικάνοι φίλοι της Τουρκίας που στηρίζουν τη συνέχιση της συμμαχίας και τις φιλικές σχέσεις θα αμφισβητήσουν αυτό το σοβαρό λάθος και αυτοί που είναι υπεύθυνοι θα κριθούν από τη συνείδηση του Αμερικανικού λαού» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Oktay (Τούρκος αντιπρόεδρος): Η αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι αντίθετη στη συμφωνία για την Συρία
Οι κυρώσεις δεν μπορούν να σταματήσουν τη νόμιμη μάχη της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας», ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Oktay, καταδικάζοντας το νομοσχέδιο του αμερικανικού Κογκρέσου να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
«Καθώς η Τουρκία παίρνει μια σκληρή στάση και επιτύχει στη σωστή πάλη της ενάντια στην τρομοκρατία, οι εντατικές εκστρατείες που στοχεύουν τη χώρα μας γίνονται εντονότερες», έγραψε στο twitter ο Τούρκος αντιπρόεδρος.
«Το νομοσχέδιο κυρώσεων που εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ Η Βουλή των Αντιπροσώπων έστειλε χθες στη Γερουσία και το ψήφισμα που αναγνωρίζει τη λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων είναι αντίθετο προς το νόμο και το πνεύμα της συμφωνίας μας επιτεύχθηκε στη Συρία», υπογράμμισε, υπεραμυνόμενος τη «νόμιμη μάχη της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό».
Η Τουρκία νωρίτερα την Τετάρτη 30/10 κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα να καταδικάσει την κίνηση.
Η Τουρκία αντιτίθεται στην παρουσίαση των περιστατικών ως «γενοκτονία» αλλά περιγράφει τα γεγονότα του 1915 ως μια τραγωδία στην οποία και οι δύο πλευρές υπέστησαν θύματα.
Η Άγκυρα έχει προτείνει επανειλημμένα τη δημιουργία κοινής επιτροπής ιστορικών από την Τουρκία και την Αρμενία καθώς και διεθνείς εμπειρογνώμονες για να εξετάσει το θέμα.
Akar (Τούρκος υπ. Άμυνας): Το ψήφισμα για τους Αρμένιους είναι «ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας»
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι η έγκριση των δύο ψηφισμάτων (το αίτημα των Αρμενίων σχετικά με τα γεγονότα του 1915 και την καταδίκη της τουρκικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία) τονίζοντας πως είναι «ενάντια στο πνεύμα της μεταξύ μας συμμαχίας».
«Η έγκριση των ψηφισμάτων είναι ολοκληρωτικά εναντίον του πνεύματος της συμμαχίας, της συνεργασίας μας εντός του ΝΑΤΟ, των κοινών μας επιχειρήσεων και των στρατιωτικών μας ασκήσεων» ανέφερε ο Akar στους δημοσιογράφους έξω από την τουρκική βουλή, στην Άγκυρα.
«Πιστεύω πως οι Αμερικανοί που μπορούν να σκεφτούν ελεύθερα, θα εμποδίσουν το Κογκρέσο να προχωρήσει σε αυτό το λανθασμένο μονοπάτι» συμπλήρωσε
ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ η γενοκτονία των Αρμενίων πριν από έναν αιώνα, μια συμβολική αλλά ιστορική ενέργεια που είναι βέβαιο ότι θα υποδαυλίσει νέες εντάσεις με την Τουρκία.
Η Βουλή, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε με ψήφους 405 υπέρ έναντι 11 κατά το ψήφισμα αυτό που αναφέρει ότι είναι πολιτική των ΗΠΑ να μνημονεύουν ως γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915-1923.
Απόφαση και για κυρώσεις στην Τουρκία για τη Συρία
Πέρα όμως από την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, η Βουλή των Αντιπροσώπων ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία.
Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε από 403 βουλευτές, 225 Δημοκρατικούς και 176 Ρεπουμπλικάνους, ενώ καταψηφίστηκε από μόλις 16 βουλευτές, προβλέπει την επιβολή κυρώσεων παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Donald Trump απέσυρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει με αφορμή την τουρκική εισβολή στη Συρία.
Το νομοσχέδιο προβλέπει: την επιβολή κυρώσεων σε ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους και απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ, την απαγόρευση της μεταφοράς αμερικανικού στρατιωτικού υλικού το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία, την υποβολή σχεδίου από το Πεντάγωνο και το υπουργείο Εξωτερικών για την πρόληψη της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους, την επιβολή κυρώσεων κατά της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που διευκόλυναν μέσω συναλλαγών τη χρηματοδότηση της εισβολής στη Συρία και την απαίτηση από την αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που προβλέπονται από τον νόμο CAATSA για την απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Μέχρι σήμερα δεν έχει επιβληθεί στη Τουρκία καμία από τις προβλεπόμενες κυρώσεις του νόμου CAATSA για την απόκτηση του συστήματος S-400, καθώς ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμα του για την εξάμηνη αναστολή των κυρώσεων.
Η ισχύς της λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, πάντως η αμερικανική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο Trump να ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή τις κυρώσεις στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.
Στην απόφαση αυτή αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι η απόφαση αυτή αντιβαίνει στη συμμαχία της Τουρκίας και των ΗΠΑ και επισημαίνει ότι το ψήφισμα αυτό αντίκειται στη διμερή συμφωνία της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας τη 17η Οκτωβρίου για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, η οποία ανέστειλε την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση. Ακόμη, καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει μέτρα για να αποφευχθούν κινήσεις οι οποίες θα βλάψουν περαιτέρω τους διμερείς δεσμούς.
Η απόφαση με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση να επιβληθούν κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα στην Τουρκία για την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία για να έχει πρακτικό αντίκρισμα.
Erdogan: Εάν χρειαστεί θα επεκτείνουμε τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία
Για επέκταση της ζώνης ασφαλείας στη Συρία, εάν χρειαστεί, προειδοποίησε ο Erdogan τονίζοντας ότι η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να διεξάγει και νέα επιχείρηση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής, εάν δεν αποσυρθεί σε απόσταση 30 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Άγκυρα, η αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από τα σύνορα, όπως συμφωνήθηκε με τη Μόσχα, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών