Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε θέσεις μάχης Johnson, Corbyn ενόψει των εκλογών στις 12/12 – Ο νικητής κρίνει την τύχη του Brexit

Σε θέσεις μάχης Johnson, Corbyn ενόψει των εκλογών στις 12/12 – Ο νικητής κρίνει την τύχη του Brexit
Προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων για τους Συντηρητικούς - Στο 34% έναντι 26% των Εργατικών
(upd) Σε θέσεις μάχης τίθενται από σήμερα 31/10 ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson και ο επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn καθώς εγκαινιάζουν τις προεκλογικές τους εκστρατείες ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, την ώρα που η βρετανική κοινή γνώμη παραμένει βαθιά διχασμένη σχετικά με το Brexit και επκρατεί απόλυτη ρευστότητα και αβεβαιότητα για το τι μπορεί να βγάλει η κάλπη για την επόμενη ημέρα της Μ. Βρετανίας.
Ο Johnson αναμένεται να υποστηρίξει πως δεν ήθελε εκλογές και ότι βασικός του στόχος ήταν να υλοποιήσει το Brexit και για την καθυστέρηση αυτή θα κατηγορήσει τον επικεφαλής των Εργατικών, υποστηρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας αφενός με το σχέδιο του να διεξαγάγει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και αφετέρου με ένα ακόμα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Ο επικεφαλής των Συντηρητικών, ο οποίος θα επισκεφθεί ένα σχολείο, ένα νοσοκομείο και ένα αστυνομικό τμήμα, θα επισημάνει την ανάγκη να προχωρήσει το Brexit, έτσι ώστε η κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες.
Από την πλευρά του ο Corbyn θα υπογραμμίσει πως οι εκλογές αυτές μια μοναδική ευκαιρία για να απαλλαγεί η χώρα από τους Συντηρητικούς και να μετασχηματιστεί η Μ.Βρετανία.
«Η πραγματική αλλαγή έρχεται» αναμένεται να υποστηρίξει ο επικεφαλής των Εργατικών, ο οποίος θα «τα βάλει» με το διεφθαρμένο σύστημα και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και των βαρόνων των ΜΜΕ.
Οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου είναι από τις πλέον κρίσιμες στην πολιτική ιστορία της Μ. Βρετανίας, καθώς ο νικητής σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει και τι θα συμβεί με το περίφημο Brexit.

Προβάδισμα 8 μονάδων για τους Τόρις

Αν και όλοι οι πολιτικοί αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα για τον τελικό νικητή αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, το προβάδισμα το έχουν οι Συντηρητικοί.
Αυτό άλλωστε δείχνει και η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Survation που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Daily Mail, σύμφωνα με την οποία, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν το 34% των ψήφων έναντι 26% των Εργατικών.
Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 19% και το Κόμμα του Brexit του Nigel Farage με 12%.
Πρόκειται για ποσοστά που αν μη τι άλλο επιβεβαιώνουν το διχασμό που υπάρχει στη βρετανική κοινή γνώμη σχετικά με το Brexit μια και Συντηρητικοί και Κόμμα του Brexit θέλουν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ενώ Εργατικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θέλουν να υπάρξει μια νέα επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ με στόχο την παραμονή τους.
Σε κάθε περίπτωση το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και την τύχη του Brexit.
Ως έχουν τα πράγματα, όλα τα σενάρια για το Brexit είναι πιθανά και παραμένουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πάνω στο τραπέζι.

Brexit με συμφωνία Johnson

Εφόσον στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου επικρατήσουν οι Συντηρητικοί – κάτι που φαίνεται να είναι και το κυρίαρχο σενάριο – και επανακτήσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε θεωρείται σίγουρο πως το Brexit θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020 με τη Συμφωνία Αποχώρησης που έχει υπογράψει ο Boris Johnson με τους Ευρωπαίους.
Δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις ή βελτιώσεις, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο πολιτικό πρόβλημα για τον Johnson εφόσον έχει εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Δεύτερο δημοψήφισμα

Όσο και αν το σενάριο επικράτησης του Johnson φαντάζει πιο κοντά στην πραγματικότητα, Βρετανοί πολιτικοί αναλυτές σπεύδουν να επισημάνουν πως κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτα σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς αλλάζει άρδην και ραγδαία το πολιτικό τοπίο.
Σε περίπτωση που οι Εργατικοί κάνουν την έκπληξη, τότε μάλλον θα πρέπει να αναμένεται μια νέα επαναδιαπραγμάτευση του Brexit και ένα νέο δημοψήφισμα.
Αν και οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα ιδιαίτερα από τη στιγμή που και άλλα μικρότερα κόμματα, όπως οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα διαμηνύουν πως θέλουν την ακύρωση του Brexit.
Σημειώνεται πως η απόφαση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα δεν εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων, οι οποίες είναι και πλέον αρμόδιες.
Άρα εφόσον τα κόμματα αυτά καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νέα συμφωνία με την ΕΕ και νέο δημοψήφισμα.

Το σενάριο που επαναφέρει το άτακτο Brexit

Το χειρότερο σενάριο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και με τις περισσότερες παράπλευρες απώλειες – σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο – είναι οι εκλογές να βγάλουν μια νέα Βουλή, όπου κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία.
Η εξέλιξη αυτή θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την πολιτική κρίση στη Μ. Βρετανία και θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολο τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το Brexit.
Σε αυτήν την περίπτωση, δεν αποκλείεται να επανέλθει στο τραπέζι το σενάριο ενός άτακτου Brexit, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ενδεχομένως να αποτύχει να καταλήξει και να εγκρίνει μια συμφωνία για το Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου είναι μια στιγμή καμπής για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επί της ουσίας οι Βρετανοί ψηφοφόροι καλούνται για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσουν τι είναι αυτό που τελικά επιθυμούν.
Θέλουν να προχωρήσουν με το Brexit, όπως αποφάσισαν το 2016 με το σχετικό δημοψήφισμα, και άρα να εκλέξουν στην πρωθυπουργία τον Boris Johnson ή θέλουν να αλλάξουν την απόφαση τους, να παραμείνουν στην ΕΕ και να εκλέξουν μια κυβέρνηση προφανώς με κορμό τους Εργατικούς του Jeremy Corbyn;
Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι Βρετανοί πολίτες είναι αυτοί που καλούνται να αποφασίσουν και να δώσουν τη λύση σε ένα ζήτημα που εδώ και 3,5 και πλέον χρόνια απέτυχαν να διαχειριστούν τα πολιτικά κόμματα.

Προδομένοι από τον Johnson νιώθουν οι μισοί Βρετανοί για το Brexit

Προδομένοι από τον Boris Johnson δηλώνουν οι μισοί Βρετανοί κυρίως για την αποτυχία του να υλοποιήσει το Brexit έως τις 31 Οκτωβρίου, όπως επανειλημμένα διεμήνυε από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας.
Αν και ο Johnson δεσμευόταν με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν υπήρχε καμία περίπτωση αναβολής του Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου, πρόσφατα έστειλε επιστολή στην ΕΕ, ζητώντας παράταση του Brexit.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας The Times, το 49% των Βρετανών δηλώνει «προδομένο» από τον Boris Johnson και την αποτυχία του να υλοποιήσει το Brexit στις 31/10, ενώ το 57% δηλώνει απογοητευμένο για την απόφαση να παραταθεί το Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020.
Πρόκειται για ευρήματα που αν μη τι άλλο έρχονται να επιβεβαιώσουν το πόσο ρευστό είναι το πολιτικό κλίμα και τι μπορεί να βγάλει η κάλπη της 12ης Δεκεμβρίου, καθώς δεν αποκλείεται ο Johnson και οι Συντηρητικοί να έχουν μεγάλες απώλειες από τη δεξαμενή των Βρετανών ψηφοφόρων που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και που ενδεχομένως να στραφούν προς το Κόμμα του Brexit του Nigel Farage.
Είναι μια παράμετρος σημαντική, καθώς το στοίχημα για τον Johnson είναι να καταφέρει πέρα από την εκλογική νίκη, να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή των Κοινοτήτων έτσι ώστε να καταφέρει να υλοποιήσει τη στρατηγική του.

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 31/10 09:38)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης