Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, επανέλαβε τα περί παροχής στρατιωτικής στήριξης στη Λιβύη
Στο ίδιο μοτίβο των εμπρηστικών δηλώσεων επιμένει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, παρά την «καταδίκη» του συμφώνου με τη Λιβύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.
«Θα βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με τη Λιβύη» δήλωσε ο Erdogan μιλώντας στο NTV και επαναλαμβάνοντας τη θέση περί στρατιωτικής στήριξης της Λιβύης ακόμα και στην ανατολική Μεσόγειο.
«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στρατιωτική στήριξη στην ανατολική Μεσόγειο» είπε χαρακτηριστικά.
Μία ημέρα πριν (17/12/2019), ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Fuat Oktay, μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο, διεμήνυσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι απαιτείται στη διεθνή σκηνή, ακόμα και να στείλει στρατεύματα στην ανατολική Μεσόγειο.
«Εάν είναι απαραίτητο, η Τουρκία στέλνει στρατεύματα, κάνει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ξεκινά διασυνοριακές επιχειρήσεις, κάνει ό,τι απαιτείται», δήλωσε ο Oktay, ενώ διεμήνυσε «είμαστε μόνο υπόλογοι για το έθνος μας».
Μαζικές υπερπτήσεις από τουρκικά F-16 πάνω από ελληνικά νησιά
Σε μαζικές υπερπτήσεις στις νήσους Παναγιά, Ρω και Οινούσσες προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι τουρκικά F-16.
Ειδικότερα, στις 13:35, 13:38, 13:40 και 13:53 ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στη νήσο Παναγιά στα 7.000, 6.000, 10.000 και 23.000 πόδια αντίστοιχα.
Ακόμη, στις 13:40, 13:42, 13:53, 13:55, 13:57, 13:58 και 13:59 το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήση στις Οινούσσες στα 10.000, 12.000, 26.000, 4.000, 500, 2.000 και 500 πόδια αντίστοιχα.
Τέλος, στις 13:46 ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στη νήσο Ρω στα 23.000 πόδια.
Independent: Ο Erdogan θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Μεσογείου
Στο ενδεχόμενο αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη αναφέρεται και ο Independent σε δημοσίευμα με τίτλο «Στέλνοντας στρατεύματα στη Λιβύη, ο Erdogan ρισκάρει μια μεγάλη σύγκρουση στη Μεσόγειο».
«Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, διακινδυνεύει μία τεράστια σύγκρουση στη Μεσόγειο, δηλώνοντας ότι θα στείλει ειδικές δυνάμεις και μονάδες επιτελείου στη βορειοαφρικανική χώρα που πλήττεται από συγκρούσεις.
Φέρεται να επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ενιαίο στρατηγικό αδιέξοδο με τη συγχώνευση δύο συγκρούσεων ζύμωσης: μία στη Λιβύη και μία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας ενάντια στους Κούρδους στη Βόρεια Συρία εξασθενεί, οι πολιτικές εντάσεις αυξάνονται στο εσωτερικό μέτωπο» γράφει η βρετανική εφημερίδα.
«Για να βοηθήσει στην εξουδετέρωσή τους, ο Erdogan ψάχνει έναν ξένο εχθρό.
Και τώρα φαίνεται ότι επέλεξε έναν», προσθέτει το δημοσίευμα.
Την Κυριακή, ο Erdogan ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την κυβέρνηση που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ ενάντια σε μια στρατιωτική επίθεση του στρατηγού Khalifa Haftar που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.
Αλλά ενεργώντας υπό αυξανόμενη αίσθηση ανασφάλειας και απομόνωσης, ο Erdogan δεν έχει κάνει μόνο έναν αντίπαλο στο εξωτερικό.
Έχει εξοργίσει τους περισσότερους γείτονές του, υπογραμμίζει η εφημερίδα Independent.
Σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε Καστελόριζο, Κρήτη
Σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις πολύ σύντομα στην περιοχή της Κρήτης και του Καστελόριζου έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος παρά τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αντιδράσεις για τις κινήσεις του στην ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει απτόητος τις προκλήσεις του απέναντι στην Ελλάδα, στέλνοντας παράλληλα ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το ποιες είναι οι προθέσεις και το σχέδιο του.
Σε νέα του τηλεοπτική συνέντευξη το βράδυ της Κυριακής 15/12 ο Erdogan, δείχνοντας και πάλι τους χάρτες από την ανατολική Μεσόγειο βάσει του μνημονίου που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, υποστήριξε και ενώ έδειχνε την περιοχή νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης ότι «με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις».
«Τώρα το βόρειο τμήμα των συνόρων εδώ είναι η Τουρκία, το νότιο τμήμα είναι η Λιβύη.
Τι είναι αυτά, αυτά είναι υφαλοκρηπίδες.
Εμείς μπορούμε να πούμε πως εδώ μπορούμε να κάνουμε τις σεισμικές μας έρευνες.
Και μετά τις σεισμικές μας έρευνες μπορούμε να κάνουμε και γεωτρήσεις εδώ» είπε ο Erdogan δείχνοντας στον χάρτη την περιοχή νότια του Καστελόριζου.
Μάλιστα ο Erdogan, κατά τη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο AHaber, αμφισβήτησε για ακόμα μια φορά, ανοιχτά τη Συνθήκη των Σεβρών.
«Κάναμε σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας.
Αυτό το είπαμε και στον Μητσοτάκη και στην αποστολή του, τόσο εγώ ο ίδιος προσωπικά όσο και η συνοδεία μου κατά την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Εκείνοι έχουν ακόμη συγκεκριμένες προσδοκίες.
Είπαμε ότι όλα τα κάνουμε με βάση το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Στην ανατολική Μεσόγειο φυσικά και ανησυχούν όσοι δεν λογάριασαν το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας.Έγιναν προσπάθειες για κάποια σχέδια εδώ.
Αλλά ενεργώντας δίκαια, τα ρίξαμε στο κενό. Και θα προχωρήσω ακόμη περισσότερο.
Εδώ μιλάμε για πλήρη ανατροπή των Σεβρών. Το βήμα έγινε» υποστήριξε ο Erdogan, ο οποίος απηύθυνε έκκληση σε «δυνατές διεθνώς εταιρείες» για συνεργασία στην περιοχή υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.
Επέμεινε, ακόμα, ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη προστατεύει τα δικαιώματα των δύο χωρών και ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει μονομερείς ενέργειες.
«Αν η κυβέρνηση της Λιβύης ζητήσει στρατιωτική βοήθεια η Τουρκία θα λάβει την απόφασή της.
Η Άγκυρα είναι έτοιμη να παρέχει κάθε βοήθεια στη Λιβύη» υποστήριξε ο Erdogan, ο οποίος εκτόξευσε απειλές και κατά των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι εάν κριθεί αναγκαίο η Τουρκία θα κλείσει δύο στρατηγικής σημασίας βάσεις των ΗΠΑ
«Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλικ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιούρετσικ», είπε ο Erdogan προσθέτοντας ότι «εάν μας απειλούν με την επιβολή κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε».
Παράλληλα ο Erdogan μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Fayez al – Sarraj, τόνισε πως ο Sarraj είναι νόμιμος πρόεδρος της Λιβύης και ότι ο στρατάρχης Halifa Haftar δεν έχει καμία νομιμότητα.
«Τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας θα προστατευθούν με τις συμφωνίες μας, δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες.
Όλα όσα κάνουμε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η συμφωνία με τη Λιβύη εξασφαλίζει τα δικαιώματα μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα» ανέφερε ο Erdogan.
Αl Jazeera: Ο μακροχρόνιος πόλεμος στην μετά Gaddafi εποχή στην Λιβύη κινδυνεύει να μεταφερθεί στην Μεσόγειο λόγω Τουρκίας – Ελλάδος
Ο μακροχρόνιος πόλεμος στην μετά Gaddafi εποχή στην Λιβύη κινδυνεύει να μεταφερθεί στην Μεσόγειο λόγω της κλιμακούμενης κόντρας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος… με την εμπλοκή της Λιβύης.
Με βάση το Al Jazeera Τουρκία και Ελλάδα εκτοξεύουν απειλές εκατέρωθεν μετά από μια αμφισβητούμενη συμφωνία που επεκτείνει τις τουρκικές διεκδικήσεις έως τις ακτές της Λιβύης.
Ο στρατηγός Kalifa Haftar (Καλίνι Χαφτάρ) που εκπροσωπεί την LNA στην Λιβύη από την Βεγγάζη, δήλωσε ότι ο εθνικός στρατός του Λιβύης έχει ξεκινήσει την "τελική αποφασιστική μάχη του" για να ελέγξει την πρωτεύουσα την Τρίπολη ενάντια στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζεται από το ΟΗΕ.
Ο στρατηγός Haftar εδώ και 8 μήνες έχει ξεκινήσει την πολιορκία της Τρίπολης, η οποία έχει σταματήσει τους τελευταίους μήνες.
Η Τουρκία ήταν ο στενότερος στρατιωτικός υποστηρικτής του GNA της Τρίπολης, υπογράφοντας πρόσφατα μια αμφιλεγόμενη ναυτιλιακή συμφωνία, προσφέροντας σε αντάλλαγμα βαριά όπλα για να αποκρούσει την επίθεση του Haftar.
Το καλοκαίρι του 2019 η LNA που μάχεται κατά της GNA στην Λιβύη επιτέθηκε ακόμη και στα τουρκικά ναυτικά πλοία.
Αυτή η παράμετρος του «πολέμου αντιμαχόμενων πλευρών» τώρα απειλεί να εμπλέξει και την Ελλάδα.
Πριν από μέρες ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία υπέγραψε διμερές μνημόνιο, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 27 Νοεμβρίου και επιτρέπει στις τουρκικές δυνάμεις να εισέλθουν στο έδαφος ή τα ύδατα της Λιβύης κατόπιν αιτήματος των αρχών του GNA
«Με αυτή τη νέα συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, μπορούμε να διεξάγουμε κοινές επιχειρήσεις εξερεύνησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες που καθορίσαμε» δήλωσε ο Erdogan.
Η συμφωνία καθιέρωσε μια υφαλοκρηπίδα και μια οριακή γραμμή 18,6 ναυτικών μιλίων αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών.
Η Τουρκία με μια μονομερή ενέργεια επιχειρεί να αποκτήσει δικαιώματα ερευνών και γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο εις βάρος της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Τουρκίας.
Ειδικότερα, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν κατηγορήσει την Τουρκία για παραβίαση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στις χώρες τους κατηγορώντας την Τουρκία για επιθετικότητα.
Αλλά τώρα η συνεχιζόμενη διένεξη με επίκεντρο την ενέργεια μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας-Κύπρου έχει μεταφερθεί στη αρένα της Λιβύης.
Ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων του LNA, Faraj Mahdawi αποκάλυψε μια συμφωνία με την Ελλάδα που αποσκοπεί στο να εμποδίσει τα τουρκικά πλοία να εισέλθουν στη θαλάσσια λωρίδα που συνδέει την Κρήτη με τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης.
www.bankingnews.gr
«Θα βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με τη Λιβύη» δήλωσε ο Erdogan μιλώντας στο NTV και επαναλαμβάνοντας τη θέση περί στρατιωτικής στήριξης της Λιβύης ακόμα και στην ανατολική Μεσόγειο.
«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στρατιωτική στήριξη στην ανατολική Μεσόγειο» είπε χαρακτηριστικά.
Μία ημέρα πριν (17/12/2019), ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Fuat Oktay, μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο, διεμήνυσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι απαιτείται στη διεθνή σκηνή, ακόμα και να στείλει στρατεύματα στην ανατολική Μεσόγειο.
«Εάν είναι απαραίτητο, η Τουρκία στέλνει στρατεύματα, κάνει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ξεκινά διασυνοριακές επιχειρήσεις, κάνει ό,τι απαιτείται», δήλωσε ο Oktay, ενώ διεμήνυσε «είμαστε μόνο υπόλογοι για το έθνος μας».
Μαζικές υπερπτήσεις από τουρκικά F-16 πάνω από ελληνικά νησιά
Σε μαζικές υπερπτήσεις στις νήσους Παναγιά, Ρω και Οινούσσες προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι τουρκικά F-16.
Ειδικότερα, στις 13:35, 13:38, 13:40 και 13:53 ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στη νήσο Παναγιά στα 7.000, 6.000, 10.000 και 23.000 πόδια αντίστοιχα.
Ακόμη, στις 13:40, 13:42, 13:53, 13:55, 13:57, 13:58 και 13:59 το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήση στις Οινούσσες στα 10.000, 12.000, 26.000, 4.000, 500, 2.000 και 500 πόδια αντίστοιχα.
Τέλος, στις 13:46 ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στη νήσο Ρω στα 23.000 πόδια.
Independent: Ο Erdogan θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Μεσογείου
Στο ενδεχόμενο αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη αναφέρεται και ο Independent σε δημοσίευμα με τίτλο «Στέλνοντας στρατεύματα στη Λιβύη, ο Erdogan ρισκάρει μια μεγάλη σύγκρουση στη Μεσόγειο».
«Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, διακινδυνεύει μία τεράστια σύγκρουση στη Μεσόγειο, δηλώνοντας ότι θα στείλει ειδικές δυνάμεις και μονάδες επιτελείου στη βορειοαφρικανική χώρα που πλήττεται από συγκρούσεις.
Φέρεται να επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ενιαίο στρατηγικό αδιέξοδο με τη συγχώνευση δύο συγκρούσεων ζύμωσης: μία στη Λιβύη και μία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας ενάντια στους Κούρδους στη Βόρεια Συρία εξασθενεί, οι πολιτικές εντάσεις αυξάνονται στο εσωτερικό μέτωπο» γράφει η βρετανική εφημερίδα.
«Για να βοηθήσει στην εξουδετέρωσή τους, ο Erdogan ψάχνει έναν ξένο εχθρό.
Και τώρα φαίνεται ότι επέλεξε έναν», προσθέτει το δημοσίευμα.
Την Κυριακή, ο Erdogan ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την κυβέρνηση που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ ενάντια σε μια στρατιωτική επίθεση του στρατηγού Khalifa Haftar που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.
Αλλά ενεργώντας υπό αυξανόμενη αίσθηση ανασφάλειας και απομόνωσης, ο Erdogan δεν έχει κάνει μόνο έναν αντίπαλο στο εξωτερικό.
Έχει εξοργίσει τους περισσότερους γείτονές του, υπογραμμίζει η εφημερίδα Independent.
Σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε Καστελόριζο, Κρήτη
Σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις πολύ σύντομα στην περιοχή της Κρήτης και του Καστελόριζου έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος παρά τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αντιδράσεις για τις κινήσεις του στην ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει απτόητος τις προκλήσεις του απέναντι στην Ελλάδα, στέλνοντας παράλληλα ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το ποιες είναι οι προθέσεις και το σχέδιο του.
Σε νέα του τηλεοπτική συνέντευξη το βράδυ της Κυριακής 15/12 ο Erdogan, δείχνοντας και πάλι τους χάρτες από την ανατολική Μεσόγειο βάσει του μνημονίου που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, υποστήριξε και ενώ έδειχνε την περιοχή νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης ότι «με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις».
«Τώρα το βόρειο τμήμα των συνόρων εδώ είναι η Τουρκία, το νότιο τμήμα είναι η Λιβύη.
Τι είναι αυτά, αυτά είναι υφαλοκρηπίδες.
Εμείς μπορούμε να πούμε πως εδώ μπορούμε να κάνουμε τις σεισμικές μας έρευνες.
Και μετά τις σεισμικές μας έρευνες μπορούμε να κάνουμε και γεωτρήσεις εδώ» είπε ο Erdogan δείχνοντας στον χάρτη την περιοχή νότια του Καστελόριζου.
Μάλιστα ο Erdogan, κατά τη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο AHaber, αμφισβήτησε για ακόμα μια φορά, ανοιχτά τη Συνθήκη των Σεβρών.
«Κάναμε σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας.
Αυτό το είπαμε και στον Μητσοτάκη και στην αποστολή του, τόσο εγώ ο ίδιος προσωπικά όσο και η συνοδεία μου κατά την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Εκείνοι έχουν ακόμη συγκεκριμένες προσδοκίες.
Είπαμε ότι όλα τα κάνουμε με βάση το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Στην ανατολική Μεσόγειο φυσικά και ανησυχούν όσοι δεν λογάριασαν το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας.Έγιναν προσπάθειες για κάποια σχέδια εδώ.
Αλλά ενεργώντας δίκαια, τα ρίξαμε στο κενό. Και θα προχωρήσω ακόμη περισσότερο.
Εδώ μιλάμε για πλήρη ανατροπή των Σεβρών. Το βήμα έγινε» υποστήριξε ο Erdogan, ο οποίος απηύθυνε έκκληση σε «δυνατές διεθνώς εταιρείες» για συνεργασία στην περιοχή υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.
Επέμεινε, ακόμα, ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη προστατεύει τα δικαιώματα των δύο χωρών και ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει μονομερείς ενέργειες.
«Αν η κυβέρνηση της Λιβύης ζητήσει στρατιωτική βοήθεια η Τουρκία θα λάβει την απόφασή της.
Η Άγκυρα είναι έτοιμη να παρέχει κάθε βοήθεια στη Λιβύη» υποστήριξε ο Erdogan, ο οποίος εκτόξευσε απειλές και κατά των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι εάν κριθεί αναγκαίο η Τουρκία θα κλείσει δύο στρατηγικής σημασίας βάσεις των ΗΠΑ
«Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλικ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιούρετσικ», είπε ο Erdogan προσθέτοντας ότι «εάν μας απειλούν με την επιβολή κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε».
Παράλληλα ο Erdogan μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Fayez al – Sarraj, τόνισε πως ο Sarraj είναι νόμιμος πρόεδρος της Λιβύης και ότι ο στρατάρχης Halifa Haftar δεν έχει καμία νομιμότητα.
«Τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας θα προστατευθούν με τις συμφωνίες μας, δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες.
Όλα όσα κάνουμε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η συμφωνία με τη Λιβύη εξασφαλίζει τα δικαιώματα μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα» ανέφερε ο Erdogan.
Αl Jazeera: Ο μακροχρόνιος πόλεμος στην μετά Gaddafi εποχή στην Λιβύη κινδυνεύει να μεταφερθεί στην Μεσόγειο λόγω Τουρκίας – Ελλάδος
Ο μακροχρόνιος πόλεμος στην μετά Gaddafi εποχή στην Λιβύη κινδυνεύει να μεταφερθεί στην Μεσόγειο λόγω της κλιμακούμενης κόντρας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος… με την εμπλοκή της Λιβύης.
Με βάση το Al Jazeera Τουρκία και Ελλάδα εκτοξεύουν απειλές εκατέρωθεν μετά από μια αμφισβητούμενη συμφωνία που επεκτείνει τις τουρκικές διεκδικήσεις έως τις ακτές της Λιβύης.
Ο στρατηγός Kalifa Haftar (Καλίνι Χαφτάρ) που εκπροσωπεί την LNA στην Λιβύη από την Βεγγάζη, δήλωσε ότι ο εθνικός στρατός του Λιβύης έχει ξεκινήσει την "τελική αποφασιστική μάχη του" για να ελέγξει την πρωτεύουσα την Τρίπολη ενάντια στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζεται από το ΟΗΕ.
Ο στρατηγός Haftar εδώ και 8 μήνες έχει ξεκινήσει την πολιορκία της Τρίπολης, η οποία έχει σταματήσει τους τελευταίους μήνες.
Η Τουρκία ήταν ο στενότερος στρατιωτικός υποστηρικτής του GNA της Τρίπολης, υπογράφοντας πρόσφατα μια αμφιλεγόμενη ναυτιλιακή συμφωνία, προσφέροντας σε αντάλλαγμα βαριά όπλα για να αποκρούσει την επίθεση του Haftar.
Το καλοκαίρι του 2019 η LNA που μάχεται κατά της GNA στην Λιβύη επιτέθηκε ακόμη και στα τουρκικά ναυτικά πλοία.
Αυτή η παράμετρος του «πολέμου αντιμαχόμενων πλευρών» τώρα απειλεί να εμπλέξει και την Ελλάδα.
Πριν από μέρες ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία υπέγραψε διμερές μνημόνιο, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 27 Νοεμβρίου και επιτρέπει στις τουρκικές δυνάμεις να εισέλθουν στο έδαφος ή τα ύδατα της Λιβύης κατόπιν αιτήματος των αρχών του GNA
«Με αυτή τη νέα συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, μπορούμε να διεξάγουμε κοινές επιχειρήσεις εξερεύνησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες που καθορίσαμε» δήλωσε ο Erdogan.
Η συμφωνία καθιέρωσε μια υφαλοκρηπίδα και μια οριακή γραμμή 18,6 ναυτικών μιλίων αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών.
Η Τουρκία με μια μονομερή ενέργεια επιχειρεί να αποκτήσει δικαιώματα ερευνών και γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο εις βάρος της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Τουρκίας.
Ειδικότερα, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν κατηγορήσει την Τουρκία για παραβίαση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στις χώρες τους κατηγορώντας την Τουρκία για επιθετικότητα.
Αλλά τώρα η συνεχιζόμενη διένεξη με επίκεντρο την ενέργεια μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας-Κύπρου έχει μεταφερθεί στη αρένα της Λιβύης.
Ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων του LNA, Faraj Mahdawi αποκάλυψε μια συμφωνία με την Ελλάδα που αποσκοπεί στο να εμποδίσει τα τουρκικά πλοία να εισέλθουν στη θαλάσσια λωρίδα που συνδέει την Κρήτη με τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών