Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν τις αμερικανικές εκλογές του 2020 – Τα ατού του Trump και η αδιαφορία για την παραπομπή

Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν τις αμερικανικές εκλογές του 2020 – Τα ατού του Trump και η αδιαφορία για την παραπομπή
Ποιοι είναι οι παράγονες που μπορούν να οδηγήσουν σε επανεκλογή του Donald Trump τον Νοέμβριο του 2020
Παρά το γεγονός ότι τυπικά η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, για τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020, δεν έχει ακόμη αρχίσει και μάλιστα ο Donald Trump δεν γνωρίζει, καν, ποιος θα είναι ο αντίπαλός του από το Δημοκρατικό Κόμμα, όπως είναι φυσικό η συζήτηση για το τι θα συμβεί έχει ξεκινήσει.
Αφορμή στάθηκε η παραπομπή του Trump από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μία κίνηση απελπισίας, όπως αποδεικνύεται, από τους Δημοκρατικούς η οποία δεν φαίνεται –βάσει των δημοσκοπήσεων- να έχει καμία ελπίδα να επιτύχει τον σκοπό της.
Οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές είναι απόλυτα ξεκάθαροι: αυτό που θα κρίνει το ποιος θα εκλεγεί είναι η οικονομία, τίποτε λιγότερο.
Όπως αναφέρουν υπάρχουν τρία «οικονομικά δώρα» που μπορεί να προσφέρει ο Trump.
Τα δύο είναι, ήδη, σε εξέλιξη.
Πρώτον η Fed συνεχίζει να μειώνει τα επιτόκια, ενώ εφαρμόζει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έστω και εάν δεν το ονομάζει με αυτόν τον τρόπο.
Δεύτερον ΗΠΑ και Κίνα φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο για να τερματίσουν τον εμπορικό τους πόλεμο.
Τρίτον ακόμη και η σχετικά ήπια ανάπτυξη των ΗΠΑ –κοντά ή λίγο υψηλότερα από το 2%- αποτελεί έναν ακόμη θετικό παράγοντα για τον νυν πρόεδρο της μεγαλύτερης οικονομίας της υφηλίου.
Αυτό που πραγματικά χρειάζεται ο Trump για να κερδίσει τις εκλογές είναι το 2020 να αποδειχθεί ένα έτος εξίσου καλό για αγορές και οικονομία όσο και το 2019.
Πάντως δεν είναι όλοι οι αναλυτές τόσο αισιόδοξοι.
«Δεν νομίζω ότι θα δούμε αύξηση της ανάπτυξης το 2020», δήλωσε ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics και προσέθεσε ότι «η εμπορική ανακωχή διώχνει σαφώς τον κίνδυνο της ύφεσης, αλλά δεν είναι αρκετή ώστε να οδηγήσει σε ισχυρότερη ανάπτυξη.
Εάν, πάντως, ο ρυθμός ανάπτυξης διατηρηθεί στο 2%, ο Trump έχει υψηλές πιθανότητες να κερδίσει.
Υπάρχουν, όμως, ορισμένες «περίεργες» Πολιτείες, το αποτέλεσμα των οποίων θα εξαρτηθεί και από τη συμμετοχή ή όχι των ψηφοφόρων».
"Όσο δεν υπάρχει ύφεση, πιστεύω ότι ο Trump είναι σε καλή κατάσταση - και αν η ανάπτυξη είναι ισχυρότερη, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση", δήλωσε ο Stephen Moore, συντηρητικός οικονομολόγος και εξωτερικός σύμβουλος του προέδρου.
Εκτίμησε, ακόμη, ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 2,5% και 3% εντός του 2020, ένα ενδεχόμενο που θα αποτελέσει πραγματικό δώρο όχι μόνο για τους ίδιους τους Αμερικανούς αλλά και για τον Trump.
Image

Θα ανακάμψει η μεταποίηση;

Ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Trump είναι η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση της μεταποίησης που ξεκίνησε μαζί με την έναρξη των εμπορικών πολέμων.
 Η βιομηχανική παραγωγή έφτασε σε επίπεδα ύφεσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και δεν έχει ακόμη μετατραπεί, πλήττοντας περισσότερο κάποιες Πολιτείες στις οποίες ο Trump πρέπει να κερδίσει για να επανεκλεγεί.
Αυτό περιλαμβάνει μέρη όπως η Πενσυλβάνια, όπου το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται και έφθασε 4,2% τον Οκτώβριο.
Ο Μίτσιγκαν έχει επίσης ποσοστό ανεργίας άνω του εθνικού μέσου όρου στο 4,1% και παρατηρήθηκε πτώση στον τομέα της μεταποίησης και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αν και για σημαντικό ποσοστό αυτής της εξέλιξης ευθύνεται η απεργία στη General Motors.
Το ερώτημα για τον Trump είναι κατά πόσο τουλάχιστον η παύση των νέων δασμών στις κινεζικές εισαγωγές μπορεί να αντιστρέψει τη διακύμανση στον τομέα της μεταποίησης, έναν τομέα που αντιπροσωπεύει ένα μικρό κομμάτι της συνολικής αμερικανικής οικονομίας.
Οι οικονομολόγοι τονίζουν ότι η συμφωνία «Φάσης Ι» με την Κίνα δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά.
"Δεν είμαι βέβαιος ότι θα δείτε μια πολύ σταθερή αλλαγή, εκτός αν η αβεβαιότητα γύρω από το εμπόριο διαλυθεί", δήλωσε η Rubeela Farooqi, επικεφαλής οικονομολόγος στο High Frequency Economics.
Ο Farooqi σημείωσε ότι ορισμένα στοιχεία σχετικά με τις κεφαλαιακές δαπάνες φαίνονται θετικές, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών Empire State και Philadelphia Fed.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Screen%20Shot%202019-12-19%20at%207.33.29%20AM.png?itok=w6lUfALn

Μπορεί η χρηματιστηριακή αγορά να συνεχίσει να ενισχύεται;

Ο Trump αγαπά να καυχιέται για νέα ρεκόρ στο χρηματιστήριο, πραγματοποιώντας σχεδόν καθημερινές αναρτήσεις στο Twitter.
Και είναι αλήθεια ότι υπήρξαν μεγάλα κέρδη, με το Dow Jones Industrial Average πάνω από 50% από την εκλογή του τον Νοέμβριο του 2016.
Οι επαγγελματίες της αγοράς λένε ότι οι περικοπές φόρων και η απορυθμιστική ατζέντα της Trump στην ενέργεια, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και σε άλλους κλάδους κερδίζουν μεγάλο μέρος της πίστωσης για τα κέρδη.
Αλλά και η Fed έπαιξε ρόλο.
Οι μετοχές σημείωσαν μεγάλη πτώση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 καθώς οι εμπορικοί πόλεμοι εντάθηκαν, αλλά η Fed έσπευσε γρήγορα στις αρχές του τρέχοντος έτους - μετά από συνεχή επίθεση από το Trump - σε μια σειρά μείωσης επιτοκίων που συνέβαλαν στην ώθηση των αγορών υψηλότερα, όταν ο αντίκτυπος των φορολογικών περικοπών του Trump ξεθωριάζει.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει σχεδόν ολοκληρώσει την επιχείρηση μείωσης των επιτοκίων.
Και μια πολύ ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο ενίσχυσε μόνο την άποψη της Fed ότι η οικονομία θα πρέπει να είναι εντάξει χωρίς πρόσθετο ερέθισμα.
Αυτό δεν έμεινε ιδιαίτερα καλά με το Trump, αν και γενικά μείωσε τη συχνότητα των επιθέσεων του στο Powell.

Θα οι εκλογές οικονομική επιβράδυνση;

Μία ανησυχία που συζητείται στους οικονομικούς κύκλους και τους κύκλους της Wall Street αυτές τις μέρες είναι ότι ενώ η παραπομπή δεν φαίνεται να είναι μια μεγάλη υπόθεση - όλοι πιστεύουν ότι η Γερουσία δεν θα παραπέμψει τον Trump -  οι εκλογές για το 2020 θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική συρρίκνωση στις αγορές και στην οικονομική ανάπτυξη.
Ακόμη και εάν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είναι πιο φιλικός προς τις επιχειρήσεις μέτριος, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος Joe Biden, η μετάβαση στην εξουσία θα μπορούσε να επιφέρει δραματικά διαφορετικές φορολογικές και ρυθμιστικές πολιτικές.
Κάποια από αυτά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα στο επίπεδο του Κογκρέσου, διότι ακόμη και εάν εκλεγεί πρόεδρος η Elizabeth Warren δεν θα ήταν σε θέση να αντιστρέψει τις φορολογικές περικοπές του Trump, εάν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (κάτι που θεωρείται σίγουρο), κερδίσει την πλειοψηφία σε ένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου.
Αλλά μια ριζική αλλαγή στην πορεία του Λευκού Οίκου είναι μια ευρέως διαδεδομένη ανησυχία.

Τα τρία βασικά ατού του Trump

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τρία βασικά ατού.
Πρώτον η πιθανότητες η, ελεγχόμενη από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, Γερουσία να δεχθεί την παραπομπή του είναι μηδενικές.
Δεύτερον σχεδόν το σύνολο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι το 100%) τον στηρίζει, γνωρίζοντας ότι είναι διαθέτει όλα τα «προσόντα» προκειμένου το κόμμα να διατηρήσει τον Λευκό Οίκο, στις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020.
Τρίτον, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, οι Αμερικανοί όχι μόνο είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν εκ νέου τον Donald Trump αλλά εγκρίνουν σε μεγάλο ποσοστό την οικονομική του πολιτική, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός όσων θεωρούν λάθος κίνηση την παραπομπή του.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters, λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς θέλουν να αποπεμφθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump από το αξίωμά του μετά την παραπομπή του σε δίκη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η δημοσκόπηση αυτή, που διενεργήθηκε τις ώρες αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, στην οποία τα κόμματα τήρησαν την κομματική γραμμή, δείχνει ότι η παραπομπή του Trumpγια τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και παρακώλυσης των εργασιών του Κογκρέσου δεν άλλαξε τις απόψεις των πολιτών, σε μια βαθιά διχασμένη χώρα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το 42% των ερωτηθέντων –οι περισσότεροι Δημοκρατικοί– είπε ότι ο Trump θα πρέπει να καθαιρεθεί, μετά την παραπομπή του.
Μεγαλύτερο ωστόσο, στο 46%, είναι το ποσοστό εκείνων που κρίνουν ότι ο πρόεδρος δεν πρέπει να απομακρυνθεί από το αξίωμά του.
Το 17% θεωρεί ότι θα πρέπει να του αποδοθεί μομφή αλλά να παραμείνει στην προεδρία.
Σχεδόν τρεις στους δέκα (ποσοστό 29%) θεωρούν ότι οι κατηγορίες σε βάρος του προέδρου θα πρέπει να απορριφθούν.
Το 26% δήλωσε εξάλλου ότι «στηρίζουν περισσότερο» τον Trump, τώρα που έχει παραπεμφθεί ενώ το 20% είπε ότι τον στηρίζει λιγότερο από πριν.
Το 48% δεν έχει αλλάξει την άποψη που είχε ήδη για τον πρόεδρο.
Όταν ρωτήθηκαν συγκεκριμένα για τις κατηγορίες, το 53% συμφώνησε ότι ο Trump καταχράστηκε την εξουσία του και το 51% ότι παρακώλυσε το Κογκρέσο.
Εξάλλου, το 44% είπε ότι εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο η Βουλή χειρίστηκε το θέμα, ενώ το 41% τον αποδοκιμάζει.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη διαδικτυακά, στα αγγλικά, σε δείγμα 1.108 προσώπων από όλες τις ΗΠΑ. Το περιθώριο λάθους της ανέρχεται στις συν/πλην 3 μονάδες.
Ο ίδιος ο Trump, την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων συνεδρίαζε προκειμένου να τον παραπέμψει, δήλωσε σε ομιλία του στο Michigan ότι «αυτή η απόφαση αποτελεί μία κίνηση αυτοκτονίας για το Δημοκρατικό Κόμμα».
Και όπως όλα δείχνουν έχει απόλυτο δίκιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης