Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στη Μ. Ανατολή – Trump: Οι ΗΠΑ σκότωσαν τον Soleimani για να τερματίσουν τον πόλεμο - Διφορούμενα μηνύματα από Ιράν

tags :
Χάος στη Μ. Ανατολή – Trump: Οι ΗΠΑ σκότωσαν τον Soleimani για να τερματίσουν τον πόλεμο - Διφορούμενα μηνύματα από Ιράν
Ο πανίσχυρος ιρανός υποστράτηγος Qassem Soleimani, ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στο Ιράν
(upd5) Πρόθυμοι να ρίξουν τους τόνους εμφανίζονται τόσο κορυφαίοι Ιρανοί αξιωματούχοι, όσο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, μετά τον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου Qassem Soleimani και ενώ είχαν προηγηθεί ιδιαίτερα επιθετικές δηλώσεις και από τις δύο πλευρές.
Σε μία σύνομη εμφάνισή του ο Trump ξεκαθάρισε, μεν, ότι ο ίδιος έδωσε εντολή για τον θάνατο του Soleimani, προσθέτονας όμως ότι το έκανε για να «σταματήσω ένα πόλεμο και όχι για να ξεκινήσω έναν νέο».
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Mohammad Javad Zarif, υποστήριξε ότι η χώρα του θα λάβει και νομικές ενέργειες, προκειμένου οι ΗΠΑ να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

Trump: Σκότωσα τον Soleimani για να αποτρέψω έναν πόλεμο

Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, αλλά όφειλαν να σκοτώσουν τον Q. Soleimani, καθώς ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο εκατοντάδων Αμερικανών, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump.
«Διέταξα τον θάνατο του Soleimani για να σταματήσω έναν πόλεμο, όχι για να ξεκινήσω έναν καινούργιο.
Ο Soleimani είχε το άρρωστο πάθος να σκοτώνει αθώους ανθρώπους.
Έπρεπε να τον εξαφανίσουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Φρόντισε ακόμη να προσθέσει, στην εξαιρετικά σύντομη δήλωσή του, ότι «είμαστε απόλυτα έτοιμη να λάβουμε μέτρα και να κινηθούμε αναλόγως εάν το Ιράν απειλήσει ζωές Αμερικανών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Trump πραγματοποίησε αυτές τις δηλώσεις από την εξοχική του κατοικία, ενώ δεν δέχθηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Zarif: Το Ιράν θα λάβει νομικά μέτρα σε διεθνές επίπεδο για να λογοδοτήσει η Αμερική

Η Τεχεράνη θα λάβει νομικά μέτρα σε διεθνές επίπεδο για να καταστήσει τις ΗΠΑ υπόλογες για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Qasem Soleimani δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif.
«Είναι ξεκάθαρα μια τρομοκρατική ενέργεια… το Ιράν θα λάβει μια σειρά νομικών μέτρων σε διεθνές επίπεδο για να λογοδοτήσει η Αμερική για τη δολοφονία του Soleimani» τόνισε ο Zarif.

Το χρονικό μετά τη δολοφονία Soleimani

Έντονες αντιδράσεις, απειλές και φόβους ότι η όλη κατάσταση θα ξεφύγει από τον έλεγχο, προκάλεσε η δολοφονία του Soleimani από αμερικανικό βομβαρδισμό.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν ξεκαθαρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera, ότι η «απάντησή» του θα επεκταθεί σε όλη την περιοχή, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο, ακόμη και για το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να προχωρήσει σε κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ κάτι που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Όπως είναι φυσικό οι αντιδράσεις από σχεδόν όλες τις χώρες υπήρξαν άμεσες, με κάποιες εξ αυτών, όπως το Ισραήλ, να συγχαίρουν τις ΗΠΑ για την αεροπορική επίθεση.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για αμυντική κίνηση και δεσμεύονται για αποκλιμάκωση της έντασης, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Mike Pompeo.
Ο κ. Pompeo σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν πόλεμο με το Ιράν, αλλά προσέθεσε ότι εάν προκληθούν τότε θα απαντήσουν.
Ταυτόχρονα το δίκτυο NBC σε δημοσίευμά του ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν επιπλέον 3.500 στρατιώτες στην περιοχή.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα σήμερα 3/1/2020 Παρασκευής ώρα Ελλάδας) ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε την εξόντωση του Ιρανού υποστρατήγου Qassem Soleimani, που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
Image
Πρόκειται για μια επίθεση λίγες ημέρες μετά την επίθεση στη πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.
Ακόμη και έμπειροι αναλυτές αιφνιδιάστηκαν από την αμερικανική επιχείρηση, ενώ προειδοποιούν ότι μεγάλος χαμένος από την τιτανομαχία Ιράν - ΗΠΑ θα είναι το Ιράκ, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους.  
«Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Qassem Soleimani», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.
Σκοπός ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων», πρόσθεσε το Πεντάγωνο.
Iraqi Prime Minister Press Office/AP
«Πρόκειται για τη σημαντικότερη επιχείρηση που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημαντικότερη και από τις επιχειρήσεις εξόντωσης του Al Bagdadi  ή του Osama bin Laden» σύμφωνα με τον Phllip Smith, Aμερικανό ειδικό σε θέματα ένοπλων σιιτικών οργανώσεων, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Image
Pompeo (Αμερικανός ΥΠΕΞ): Η εξόντωση του Soleimani ήταν αμυντική κίνηση - Δεσμευόμαστε για αποκλιμάκωση

«Αμυντική αντίδραση» από τις ΗΠΑ χαρακτήρισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Qassem Soleimani.
«Η δολοφονία του Soleimani ήταν μια αμυντική αντίδραση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια εξέφρασε τη δέσμευση των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης.
Τέλος, ο Pompeo εξέφρασε την ανακούφιση του για το γεγονός ότι «οι σύμμαχοι μας αναγνωρίζουν τις απειλές από την Ιρανική Δύναμη Κουντς».
Debris from the airstrike at Baghdad airport is seen on Friday. Credit: Obtained by CNN
Οι αμερικανικές βάσεις γύρω από το Ιράν
Image
Trump: Το Ιράν δεν κέρδισε ποτέ πόλεμο, αλλά δεν έχασε ποτέ διαπραγμάτευση

Mε ένα αινιγματικό tweet σχολιάζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump τις εξελίξεις με το Ιράν, στον απόηχο της δολοφονίας του Ιρανού υποστράτηγου Soleimani από αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη, με εντολή του ίδιου προέδρου.
Image
«Το Ιράν δεν κέρδισε ποτέ πόλεμο, αλλά δεν έχασε ποτέ διαπραγμάτευση», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Είχε προηγηθεί το χθεσινό tweet του προέδρου των ΗΠΑ με την αμερικανική σημαία, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο, μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Ιρανού υποστρατήγου Soleimani, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, σε επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
Image
Όσον αφορά τον ίδιο τον στρατηγό ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε πως: «Ο στρατηγός Qassem Soleimani έχει σκοτώσει ή τραυματίσει χιλιάδες Αμερικανούς για μεγάλο χρονικό διάστημα και σχεδίαζε να σκοτώνει πολλούς ακόμη... αλλά πιάστηκε!», έγραψε στο Twitter, ο Trump
«Ήταν άμεσα και έμμεσα υπεύθυνος για το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου μεγάλου αριθμού διαδηλωτών που σκοτώθηκαν στο ίδιο το Ιράν».
Image
Διεθνείς αντιδράσεις

Σ. Αραβία:
Η Σαουδική Αραβία κάλεσε σήμερα σε «αυτοσυγκράτηση για για να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση» μετά το θάνατο του Ιρανού στρατηγού Qassem Solemani, σε επιδρομή των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
«Υπό το φως της ταχείας εξέλιξης (των γεγονότων), το βασίλειο καλεί σε συγκράτηση για να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση με ανεξέλεγκτες συνέπειες», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε ανάρτηση στο Twitter.
Σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο κύριος ανταγωνιστής του Ιράν στην περιοχή, το Ριάντ, κατηγόρησε για την κλιμάκωση της βίας τους "τρομοκράτες πολιτοφύλακες".

Ελληνικό υπ. Εξωτερικών:
Την ανάγκη να υπάρξει νηφαλιότητα και ψυχραιμία προκειμένου να μην δημιουργηθεί περαιτέρω ένταση στη Μ. Ανατολή, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στις εξελίξεις στο Ιράν.
Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση «Η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις στο Ιράκ.
Προτεραιότητα συνεχίζει να είναι η σταθερότητα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής και η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης.
Μόνο έτσι ο λαός του Ιράκ θα μπορέσει να επανέλθει σε μια ομαλή καθημερινότητα, απαλλαγμένος από τη βία και την τρομοκρατία.
Απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα».

Guterres (OHE): «Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει ακόμη ένα πόλεμο στον Κόλπο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres, σε ανακοίνωση μετά το θάνατο του Ιρανού στρατηγού Qasem Soleimani, που σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη.
Σε σύντομη ανακοίνωσή του, ο Guterres ζήτησε επίσης «από τους ηγέτες να ασκήσουν τη μέγιστη συγκράτηση» σε αυτή τη στιγμή έντασης, καθώς η Τεχεράνη προειδοποίησε πως θα εκδικηθεί τον θάνατο του Soleimani «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος».

Επικοινωνία Putin - Macron:
Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις που θα πυροδοτήσει η δολοφονία του Soleimani, εξέφρασαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας -Vladimir Putin και Emmanuel Macron αντίστοιχα- κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Κρεμλίνο, και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη δολοφονία του Soleimani.
«Τονίστηκε ότι αυτή η κίνηση των ΗΠΑ μπορεί να επιδεινώσει σοβαρά την κατάσταση στην περιοχή» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στηρίζει Trump ο Νetanyahu: Τη στήριξή του στον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump για την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Qassem Soleimani εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στο Ισραήλ από την Αθήνα.
«Ο Trump έδρασε άμεσα, αποφασισιτκά και με πυγμή», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισράηλ.
Ο Netanyahu υπογράμμισε ότι ήταν μια αμυντική κίνηση από την πλευρά των ΗΠΑ.
«Όπως το Ισράηλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, έτσι το έχουν και οι ΗΠΑ.
Ο Soleimani είναι υπεύθυνος για τον θάνατο Αμερικανών πολιτών και άλλων αθώων.
Σχεδίαζε περίσσότερες επιθέσεις και πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στον πρόεδρο Trump για την απόφασή του», υποστήριξε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Michel (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο): Την ανάγκη να σταματήσει ο κύκλος βίας στο Ιράκ επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
«Ο κύκλος βίας, προκλήσεων και αντίποινων που βλέπουμε στο Ιράκ τις τελευταίες λίγες εβδομάδες πρέπει να σταματήσει.
Περαιτέρω κλιμάκωση πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.
Το Ιράκ παραμένει μια πολύ εύθραυστη χώρα.
Πάρα πολλά όπλα και πάρα πολλές πολιτοφυλακές επιβραδύνουν τη διαδικασία για την επιστροφή σε μια κανονική καθημερινότητα για τους πολίτες του Ιράκ.
Υπάρχει κίνδυνος γενικευμένης έξαρσης της βίας σε ολόκληρη της περιοχή και ενίσχυσης των σκοτεινών δυνάμεων της τρομοκρατίας που ευδοκιμούν σε περιόδους θρησκευτικών και εθνικιστικών εντάσεων» αναφέρει ο Michel σε δήλωση του.

Τουρκία: Την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εκφράζει η Τουρκία στον απόηχο της δολοφονίας του Ιρανού υποστράτηγου, Qasem Soleimeni.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «η Τουρκία ανησυχεί έντονα για την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στην περιοχή».
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι προφανές ότι η αμερικανική επιδρομή θα κλιμακώσει τη δυσπιστία και στην αστάθεια στην περιοχή.
«Η Τουρκία επαναλαμβάνει την προειδοποίηση ότι η μετατροπή του Ιράκ σε ζώνη συγκρούσεων θα πλήξει την ειρήνη και τη σταθερότητα» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Γαλλία: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron κάλεσε αργά σήμερα το Ιράν να αποφύγει οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani στη Βαγδάτη.
Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην εθνική ακεραιότητα και την ασφάλεια του Ιράκ αλλά και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, καλώντας την Τεχεράνη να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και να αποφύγει κάθε προκλητική ενέργεια.ου απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και να αποφύγει κάθε προκλητική ενέργεια.
Μάλιστα ο Macron μίλησε τηλεφωνικά για τις εξελίξεις αυτές με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin με τον οποίο θα παραμείνει "σε στενή επαφή" μαζί του προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή.
Νωρίτερα, η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Amelie de Montchalin, είχε δηλώσει πως, "Αυτό που συμβαίνει είναι αυτό που φοβόμασταν: η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν αυξάνεται", δήλωσε η Montchalin στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
"Προτεραιότητα είναι η σταθεροποίηση της περιοχής", ενώ επιβεβαίωσε πως, ανώτεροι Γάλλοι αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν επαφές υψηλού επιπέδου με ανώτερους παράγοντες στην περιοχή.

Γερμανία: Η αμερικανική επίθεση στο Ιράκ κατά την οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός υποστράτηγος Qassem Soleimani, αποτελεί απάντηση στις διαρκείς προβοκάτσιες του Ιράν, δήλωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
«Η αμερικανική επίθεση ήταν μια αντίδραση σε μια σειρά από στρατιωτικές προκλήσεις για τις οποίες είναι υπεύθυνο το Ιράν», δήλωσε η Ulrike Demmer.
Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις δραστηριότητες του Ιράν στην περιοχή.
Αντιμετωπίζουμε μια επικίνδυνη κλιμάκωση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Κίνα: Η Κίνα είναι σταθερά αντίθετη στη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας όταν κλήθηκε να σχολιάσει τον φόνο στη Βαγδάτη από τις ΗΠΑ του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ισχυρού απεσταλμένου της Τεχεράνης για τις ιρακινές υποθέσεις.
Το Πεκίνο καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές--και κυρίως τις ΗΠΑ--να παραμείνουν ψύχραιμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε ο Γκενγκ Σουάνγκ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεκίνο, προσθέτοντας ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή πρέπει να διατηρηθούν.

Ρωσία: Την ανησυχία της για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αλλά και τις εξελίξεις που θα πυροδοτήσει ο θάνατος του Ιρανού υποστράτηγου Qassem Soleimani με εντολή του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump.
Ειδικότερα, Ρώσος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι η δολοφονία του Soleimani έπειτα από εντολή Trump θα κλιμακώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Συρία: Ο πρόεδρος της Συρίας Bassar al-Assad, το καθεστώς του οποίου στηρίζεται στρατιωτικά από την Τεχεράνη, κατήγγειλε την αμερικανική αεροπορική επιδρομή από την οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Qassem Soleimani, διαβεβαιώνοντας ότι η συμβολή του στον συριακό στρατό «δεν θα ξεχαστεί».
«Ο συριακός λαός δεν θα λησμονήσει την παρουσία του στο πλευρό του Συριακού Αραβικού Στρατού για την άμυνα της Συρίας απέναντι στην τρομοκρατία και τους υποστηρικτές της», ανέφερε ο Assad σε επιστολή του που απευθύνεται στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Ali Khamenei, όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε επίσης τον φόνο του Soleimani, κάνοντας λόγο για «εγκληματική επιθετικότητα» των ΗΠΑ που παραπέμπει «σε εγκληματικές συμμορίες», καταδικάζοντας απερίφραστα την "δόλια, εγκληματική αμερικανική επιθετικότητα" που οδήγησε στον φόνο του ιρανού στρατηγού Soleimani ισχυρού απεσταλμένου της Τεχεράνης για τις ιρακινές υποθέσεις, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.
Η πηγή ανέφερε ότι η επίθεση συνιστά μια "σοβαρή κλιμάκωση" και επιβεβαιώνει την ευθύνη που έχουν οι ΗΠΑ για την αστάθεια στο Ιράκ, σύμφωνα με το SANA.

Ποιος ήταν ο Soleimani

Ο πανίσχυρος ιρανός υποστράτηγος Qassem Soleimani, ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης που το αμερικανικό Πεντάγωνο χαρακτήρισε «αμυντική» ενέργεια, ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στο Ιράν κι ένας από τους πιο επίφοβους αντιπάλους για τις ΗΠΑ αλλά και για πολλούς από τους συμμάχους τους.
Επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, από το όνομα της Ιερουσαλήμ στα περσικά, αρμόδιας για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό — το αμερικανικό περιοδικό New Yorker χαρακτήριζε το 2014 τη Δύναμη Κουντς υβρίδιο της CIA και των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων — ο χαρισματικός υποστράτηγος διέθετε τεράστια επιρροή στο Ιράκ.
Θεωρείται πως ήταν ο άνθρωπος-κλειδί στις πολιτικές διεργασίες για τον σχηματισμό της ιρακινής κυβέρνησης από το 2018.
Image
Ο 62χρονος στρατιωτικός, με γκρίζα γένια κομμένα πάντα κοντά, είχε γίνει κάτι σαν ροκ-σταρ στο Ιράν τα τελευταία χρόνια.
Είχε έτσι δεκάδες χιλιάδες ακολούθους στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Instagram.
Για τους υποστηρικτές του όσο και για τους εχθρούς του ο Qassem Soleimani, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ, κράταγε στα χέρια του τα κλειδιά της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή.
Ειδικά στο Ιράκ και στη Συρία, δύο χώρες όπου οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί στρατιωτικά.
Στο Ιράν, χώρα καθηλωμένη τα τελευταία χρόνια στον οικονομικό μαρασμό, αρκετοί τον προέτρεπαν να κατέβει στην πολιτική αρένα.
Ο υποστράτηγος πάντως είχε απορρίψει ξερά τις φήμες που τον ήθελαν να βάζει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ισλαμική Δημοκρατία το 2021.

Η επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη

Επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη εξαπέλυσαν χιλιάδες διαδηλωτές την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019, που θεωρούνται προσκείμενοι σε φιλοϊρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές.
Το Ιράν «θα καταστεί απόλυτα υπεύθυνο εάν χαθούν ζωές ή προκληθούν ζημιές στις εγκαταστάσεις μας. Θα πληρώσει πολύ μεγάλο τίμημα.
Αυτή δεν είναι προειδοποίηση, είναι απειλή», διεμήνυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Twitter.
Το Ιράκ — σύμμαχος τόσο του Ιράν, όσο και των ΗΠΑ — βρίσκεται για ακόμα μια φορά εν μέσω των διασταυρούμενων πυρών Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.
Το βράδυ της Παρασκευής, επίθεση με ρουκέτες εναντίον βάσης του ιρακινού στρατού είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί αμερικανός συμβασιούχος ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας στο Ιράκ.
Το βράδυ της Κυριακής, αμερικανικά αεροσκάφη ανταπέδωσαν την επίθεση βομβαρδίζοντας βάση της Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»), οργάνωσης προσκείμενης στο Ιράν που η Ουάσιγκτον θεώρησε υπεύθυνη για την επίθεση με ρουκέτες.
Οι βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 μαχητές και πυροδότησε κύμα αγανάκτησης ακόμη και στο ανώτατο επίπεδο της ιρακινής πολιτικής ηγεσίας.
Την Τρίτη, η πομπή της κηδείας των 25 παραστρατιωτικών μετατράπηκε σε διαδήλωση μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, με πολλούς από τους συμμετέχοντες να εκτοξεύουν διάφορα αντικείμενα εναντίον του κτιριακού συγκροτήματος, πέτρες, σίδερα, κοκτέιλ μολότοφ κ.ά., πριν απωθηθούν.
Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, εκατοντάδες υποστηρικτές φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων συνέχιζαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία γύρω από την πρεσβεία, χωρίς πάντως να σημειώνονται βίαια επεισόδια πλέον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης