Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράν χτύπησε με 22 πυραύλους δύο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ χωρίς θύματα - Trump: Οι ΗΠΑ θέλουν νέα συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν

Το Ιράν χτύπησε με 22 πυραύλους δύο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ χωρίς θύματα - Trump: Οι ΗΠΑ θέλουν νέα συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν
Για 80 νεκρούς Αμερικάνους κάνει λόγο η κρατική ιρανική τηλεόραση - Δεν υπάρχουν θύματα λένε ΗΠΑ και Ιράκ από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις

(upd27) Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να κάνουν χρήση της αμερικανικής πολεμικής μηχανής κατά του Ιράν τόνισε σε διάγγελμα του ο αμερικανός Πρόεδρος D. Trump.
Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ιράν να υπάρξει νέα συμφωνία για τα πυρηνικά.
Το μήνυμα του Trump ήταν ότι δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ιράν οπότε επίκειται εκτόνωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στην Μέση Ανατολή.
Εν τω μεταξύ καταιγιστικές ήταν οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή καθώς λίγο μετά τις 00:30 ώρα Ελλάδος 8 Ιανουαρίου 2020 οι αεροπορικές βάσεις των Aμερικανών στο Ιράκ, η Al-Asad και η Erbil, δέχθηκαν μέσα σε διάστημα 30 λεπτών επίθεση από 22 ιρανικούς πυραύλους, τους οποίους εκτόξευσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού, ως αντίποινα για τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Qassem Soleimani.
Ωστόσο όπως προκύπτει οι πυραυλικές επιθέσεις των Ιρανών δεν προκάλεσαν θύματα πλην ορισμένων υλικών ζημιών.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/iraq%20base_0.jpg?itok=E6ZOWbDy
Η ιρανική κρατική τηλεόραση κάνει λόγο για 80 νεκρούς Αμερικάνους και για 200 τραυματίες, τη στιγμή που τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι χώρες του διεθνούς συνασπισμού που έχουν στρατιώτες στις βάσεις αυτές υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν θύματα από τις πυραυλικές αυτές επιθέσεις.
Και ενώ το Ιράν υποστηρίζει διά στόματος του ανώτατου ηγέτη του Ali Khamenei πως οι επιθέσεις αυτές ήταν "χαστούκι στο πρόσωπο των ΗΠΑ", το γεγονός ότι - ως φαίνεται - οι Αμερικάνοι και οι σύμμαχοι τους δεν μετρούν ανθρώπινες απώλειες (σύμφωνα με τον ιρακινό στρατό είχε υπάρξει προειδοποίηση απο το Ιράν για τα επικείμενα χτυπήματα), δίνει το περιθώριο στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump να επαναξιολογήσει τη στρατηγική και την τακτική πριν κάνει την επόμενη κίνηση του, η οποία είτε θα οδηγήσει σε μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη είτε θα αποκλιμακώσει την παρούσα κρίση.
Σε αυτό το πλαίσιο ίσως θα πρέπει να αποδοθεί και το ότι αν και ο Trump είχε σχεδιάσει να απευθύνει διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό μετά τις επιθέσεις του Ιράν, τελικά το ανέβαλε, ανακοινώνοντας πως θα προχωρήσει σήμερα 8/1 σε δήλωση.

Trump: Όλα καλά

Η πρώτη αντίδραση του Trump πάντως ήρθε και πάλι μέσω του twitter λίγο μετά τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν.
"Ολα καλά!
Οι πυραύλοι εκτοξεύθηκαν από το Ιράν σε δύο στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στο Ιράκ.
Αξιολογούνται οι ζημιές.
Μέχρι εδώ καλά!
Έχουμε το πιο ισχυρό και καλά εξοπλισμένο στρατό οπουδήποτε στον κόσμο, μακράν!
Θα κάνω μια δήλωση αύριο το πρωί" ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο Trump, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη ίσως δοκιμασία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Image
Ιράν: «Χαστούκι στο πρόσωπο των ΗΠΑ» οι επιθέσεις στις αμερικανικές βάσεις

Από την πλευρά του, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Ali Khamenei - σε διάγγελμα του - χαρακτήρισε τις επιθέσεις επιτυχημένες και προειδοποίησε ότι «η στρατιωτική δράση κατά των ΗΠΑ δεν είναι αρκετή».
Μάλιστα, τόνισε ότι οι επιθέσεις με πυραύλους ήταν «ένα χαστούκι στο πρόσωπο των ΗΠΑ».
«Οι εχθροί του Ιράν δεν είναι αρκετά θαρραλέοι για να μας αντιμετωπίσουν» είπε ο Ali Khamenei, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιτυχία των επιθέσεων και συμπλήρωσε ότι «η πορεία του κόσμου επηρεάζεται, θα γίνουν σημαντικές αλλαγές».
«Δε πρέπει να ξεχάσουμε τι συνέβη στο Ιράν» δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε και στον συνεργάτη του Qassem Soleimani, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή.
«Ο Soleimani ήταν θαρραλέος και είχε επιρροή.
Ήταν ένας σπουδαίος πολεμιστής στο πεδίο μάχης.
Ο Soleimani όρθωσε το ανάστημα του στους Αμερικανούς νταήδες» σημείωσε.
«Οι ΗΠΑ θέλουν να εξαφανίσουν την Χεσμπολάχ για να βοηθήσουν το Ισραήλ…
Η Χεσμπολάχ είναι τα μάτια και τα αυτιά του Ιράν» δήλωσε.
Επίσης, ο Khamenei τόνισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή
«Η παρουσία των ΗΠΑ αποτελεί πηγή διαφθοράς» τόνισε ο Khamenei.
Οι Φρουροί της Επανάστασης (
IRGC), οι οποίοι και ανέλαβαν την ευθύνη για τις πυραυλικές επιθέσεις, τoνίζουν ότι εάν υπάρξει αντίδραση των Αμερικανών και βομβαρδίσουν ιρανικό έδαφος, θα χτυπήσουν το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Χάιφα στο Ισραήλ, κατά το τρίτο κύμα των επιχειρήσεων.
Ωστόσο, η Τεχεράνη διαμηνύει πως δεν επιδιώκει πόλεμο με τις ΗΠΑ, υποστηρίζει πως οι πυραυλικές επιθέσεις ήταν μέτρα αυτοάμυνας και προειδοποιεί πως η απάντηση της θα είναι συντριπτική εάν οι ΗΠΑ αναλάβουν νέα στρατιωτική δράση.

Ευθεία απειλή σε ΗΠΑ από Ιράκ

Ευθεία απειλή προς τις ΗΠΑ εκτόξευσε το Ιράκ λίγες ώρες μετά τις ιρανικές επιθέσεις σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ, ως απάντηση στον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου Qassem Soleimani και του Ιρακινού υπαρχηγού της συμμαχίας σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων «Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης» Abu Mahdi al-Muhandis.
«Η πρώτη αντίδραση από το Ιράν συνέβη.
Έφτασε η ώρα για την απάντηση από το Ιράκ» δήλωσε Ιρακινός ηγέτης πολιτοφυλακής.
Όπως προειδοποίησε ο ίδιος, η ιρακινή αντίδραση δεν θα είναι μικρότερου μεγέθους από εκείνη του Ιράν.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020iranteastwo.JPG?itok=qD2Vv7kJ
https://dynaimage.cdn.cnn.com/cnn/digital-images/org/11f60dce-993a-4b5a-9a28-42f55fa9bdf3.jpg
Ιράκ: Πριν την επίθεση λάβαμε προειδοποίηση από τους Ιρανούς

Το Ιράκ έλαβε "επίσημο προφορικό μήνυμα" από το Ιράν λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν από τις επιθέσεις με πυραύλους υποστήριξε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Adil Abdul Mahdi.
"Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 8/1/2020, λάβαμε ένα επίσημο προφορικό μήνυμα από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ότι η απάντηση του Ιράν στη δολοφονία του στρατηγού Qassem Soleimani είχε αρχίσει ή θα άρχιζε σύντομα και ότι το χτύπημα θα περιοριστεί στην παρουσία του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ χωρίς ακριβείς θέσεις" ανέφερε ο Mahdi, τονίζοντας ότι μόλις το Ιράκ έλαβε πληροφορίες από την πλευρά του Ιράν, προειδοποίησε τους Ιρακινούς στρατιωτικούς ηγέτες να «λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Στη δήλωσή του ο Abdul Mahdi απηύθυνε έκκληση να μην υπάρξει πόλεμος στην περιοχή, καθώς το Ιράκ και η περιοχή θα είναι μεταξύ των πρώτων θυμάτων.
Νωρίτερα ο ιρακινός στρατός είχε ανακοινώσει πως δεν μετρά θύματα στις τάξεις του από τις πυραυλικές επιθέσεις, αναφέροντας πως εκτοξεύτηκαν 22 πύραυλοι κατά των δύο βάσεων στο Ιράκ όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
«Το Ιράκ βομβαρδίστηκε το πρωί της 8ης Ιανουαρίου 2020 μεταξύ 01:45 και 2:45 από 22 πυραύλους.
17 πύραυλοι έπεσαν στην αεροπορική βάση Al-Asad, περιλαμβανομένων δύο που δεν εξερράγησαν (…) και πέντε στην πόλη Erbil, οι οποίοι έπληξαν το αρχηγείο του συνασπισμού.
Δεν έχουν καταγραφεί θύματα μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων», αναφέρει η ανακοίνωση του ιρακινού στρατού.

Σημειώνεται πως και η αμερικανική πλευρά ανακοίνωσε νωρίτερα πως δεν μετρά θύματα από την ιρανική επίθεση.

Ιράν: Στους 80 οι νεκροί Αμερικάνοι από τις πυραυλικές επιθέσεις στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ


Την είδηση ότι 80 Αμερικάνοι «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των πυραυλικών επιθέσεων στις δύο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη αξιωματικούς των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, υπάρχουν και περίπου 200 τραυματίες.
Σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, εκτοξεύθηκαν 15 βαλλιστικοί πύραυλοι κατά των αμερικανικών εγκαταστάσεων με αποτέλεσμα αεροσκάφη και ελικόπτερα να υποστούν πολύ  μεγάλες ζημιές.
Σημειώνεται πάντως πως νωρίτερα Αμερικάνος αξιωματούχος είχε αναφέρει πως βάσει των μέχρι στιγμής πληροφοριών δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.
Παράλληλα, Δανία, Νορβηγία και Νέα Ζηλανδία που έχουν στρατιώτες στις βάσεις που επλήγησαν, γνωστοποίησαν πως δεν υπάρχουν θύματα ανάμεσα στις τάξεις των δυνάμεων τους.
Σημειώνεται πως η Δανία διαθέτει 130 στρατιώτες, η Νορβηγία 70 στρατιώτες και η Νέα Ζηλανδία 50 στρατιώτες στις δύο βάσεις που επλήγησαν από τους ιρανικούς πυραύλους.
Σε αντίστοιχες ανακοινώσεις προχώρησαν και η Γερμανία και η Πολωνία.

CNN: Το Ιράν στην πραγματικότητα δεν ήθελε να έχει θύματα στις επιθέσεις του

Οι πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν ενάντια στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ δεν μια πράξη που σκόπευε να σκοτώσει Αμερικανούς.
Το Ιράν γνώριζε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα κοιμούνται κανονικά τις πρώτες πρωινές ώρες και οι πιθανότητες να προκληθούν απώλειες ήταν οι χαμηλότερες.
Γνώριζε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν μια ισχυρή αεράμυνα που πιθανότατα θα ήταν σε εγρήγορση.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση του CNN, τονίζοντας ότι ο στόχος της Τεχεράνης δεν ήταν να πλήξει πραγματικά τα αμερικανικά στρατεύματα.
Εντούτοις, έχουν νόημα ως εκτέλεση της εντολής του Ανώτατου ηγέτη Ali Khamenei να απαντήσει ανοιχτά εναντίον των αμερικανικών στρατιωτικών στόχων για τη δολοφονία του ιρανού διοικητή Qasem Soleimani.
Η ρητορική Khamenei ήταν συγκεχυμένη, σύμφωνα με το CNN.
Κατ 'αρχάς, ο Khamenei δεν έχει πλήρη εικόνα για αυτό που μπορεί να επιτύχει ο στρατός του και υπερεκτίμησε την αποτελεσματικότητα των χτυπημάτων, τα οποία απέτυχαν.
Δεύτερον, αυτή η μετριοπάθεια κέρδισε, και αυτό το εν πολλοίς το χτύπημε με ένα μικρό αριθμό πυραύλων αφήνει έδαφος και στις δύο πλευρές για το τι μπορεί να συμβεί.
Αυτό θα ήταν λογικό, δεδομένου ότι ούτε η Τεχεράνη ούτε η Ουάσιγκτον έχουν πολλά να κερδίσουν από μια παρατεταμένη μάχη.
Τρίτον, θα μπορούσε να είναι μια παγίδα του Ιράν να δώσει στις ΗΠΑ ένα ψεύτικο αίσθημα ασφάλειας - ότι το Ιράν είναι στρατιωτικά αδύναμο.
Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πολλή στρατηγική ακρίβεια, εκτιμά το CNN.

Ursula von der Leyen (Κομισιόν): Να σταματήσει τώρα η χρήση όπλων, να υπάρξει χώρος για διάλογο

Να τερματιστεί άμεσα η χρήση στρατιωτικών μέσων και να βρεθεί ο απαραίτητος χώρα για διάλογο ζήτησε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen αναφερόμενη στην κλιμάκωση της σύγκρουσης ΗΠΑ – Ιράν με αφορμή τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ.
Λίγο πριν την αναχώρηση της για το Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «η χρήση όπλων πρέπει να σταματήσει τώρα για να υπάρξει χώρος για διάλογο».
«Ζητάμε να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι συνομιλίες (…)
Έχουμε δημιουργήσει και χτίσει με τον καιρό σχέσεις με πολλούς παράγοντες στην περιοχή και πέραν αυτής προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση» είπε η επικεφαλής της Κομισιόν.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell χαρακτήρισε «νέο παράδειγμα κλιμάκωσης» τα ιρανικά πλήγματα.
«Οι πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αεροπορικών βάσεων στο Ιράκ τις οποίες χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις και ο συνασπισμός (…) είναι ακόμη ένα παράδειγμα κλιμάκωσης και οξείας αντιπαράθεσης» ανέφερε ο Borrell.

Ali Rabiei (κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιράν): Δεν επιδιώκουμε πόλεμο – Συντριπτική απάντηση σε τυχόν επίθεση

Τη θέση ότι το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο, αλλά η αντίδρασή του έναντι οποιασδήποτε επίθεσης θα είναι συντριπτική διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιράν, Ali Rabiei λίγο μετά τα πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Την επίθεση εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Qassem Soleimani σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη την περασμένη Παρασκευή.
Ο Rabiei εξέφρασε τις «ευχαριστίες» της κυβέρνησης του Ιράν στους Φρουρούς της Επανάστασης για την «επιτυχή» επιχείρηση.
Tην ίδια στιγμή, η Τεχεράνη προειδοποιεί για ολοκληρωτικό πόλεμο εάν υπάρξει στρατιωτική ενέργεια από τις ΗΠΑ.
«Οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ θα αντιμετωπιστεί με ολοκληρωτικό πόλεμο απ’ άκρου σ’ άκρο της περιοχής», ανέφερε μέσω του twitter

Javad Zarif (ΥΠΕΞ Ιράν): Μέτρα αυτοάμυνας οι πυραυλικές επιθέσεις – Δεν θέλουμε πόλεμο

Μέτρα αυτοάμυνας χαρακτήρισε τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ ο υπουργός Εξωτερικών Javad Zarif, ο οποίος υποστήριξε πως το Ιράν δεν θέλει πόλεμο.
«Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν πήραν και ολοκλήρωσαν μέτρα αυτοάμυνας που συμμορφώνονται προς το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στοχοθετώντας τη βάση από όπου έγινε η άνανδρη επίθεση εναντίον πολιτών μας και ανώτερων αξιωματούχων μας.
Η Τεχεράνη δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο Zarif.
Image
Στις φωτογραφίες αμερικανικά τζιπ αποχωρούν από την αεροπορική βάση Taji καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι θα δεχθούν επίθεση από πυραύλους
Image

Image
Φρουροί Επανάστασης Ιράν: Το πρώτο βήμα οι πυραυλικές επιθέσεις κατά των αμερικανικών βάσεων

Ως το πρώτο βήμα αυτών που ακολουθούν χαρακτήρισε τις πυραυλικές επιθέσεις κατά των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.
Μάλιστα ο αξιωματούχος υποστήριξε πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να διστάσει ούτε να λυπηθεί να πλήξει Αμερικανούς στρατιώτες.
«Οι πυραυλικές επιθέσεις σήμερα ήταν απλώς το πρώτο βήμα.
Ο Trump πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή ώστε να μην είναι εντός ακτίνας δράσης μας», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματικός, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, η οποία δεν τον κατονόμασε.
Εξάλλου, το πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης θεωρούν το Ισραήλ «συνεργό» των ΗΠΑ στη δολοφονία του υποστράτηγου Qassem Soleimani.
«Στο πλαίσιο αυτού του εγκλήματος, δεν διαχωρίζουμε το Ισραήλ από τις ΗΠΑ», μετέδωσε το FARS, επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.
Νωρίτερα, το ειδικό αυτό σώμα των ένοπλων δυνάμεων απείλησε να πλήξει το Ισραήλ και «κυβερνήσεις χωρών-συμμάχων» των ΗΠΑ στην περιοχή σε περίπτωση αντεπιθέσεων από πλευράς του αμερικανικού στρατού.
Image

Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν η Πολεμική Αεροπορία και η διοίκηση αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον τουλάχιστον δύο βάσεων των ΗΠΑ στο έδαφος του Ιράκ.
Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, ισραηλινά μαχητικά κινούνται ιδίως στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.
Οι Φρουροί της Επανάστασης απείλησαν νωρίτερα να εξαπολύσουν πλήγματα εναντίον του Ισραήλ και άλλων συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή αν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προχωρήσουν σε αντεπίθεση εναντίον του Ιράν.

CNN: Ποια θα είναι η αντίδραση του Trump; - Δύο επιλογές

Το μεγαλύτερο ερώτημα ύστερα από τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν κατά των δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ είναι το ποια θα είναι η απάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν και τα χθεσινά πυραυλικά πλήγματα συνιστούν μια άνευ προηγουμένου ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, παρόλα αυτά δεν είχαν την ισχύ που θα ανέμενε κανείς στο πλαίσιο των αντιποίνων για τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου, Qassem Soleimani.
Σύμφωνα με το CNN, αν ο πρόεδρος Trump συμμεριστεί αυτή την ερμηνεία, τότε είναι πολύ πιθανό να αποκλιμακωθεί η τρέχουσα κρίση.
Εάν καμία πλευρά δεν υποχωρήσει, τότε ΗΠΑ και Ιράν θα βρεθούν στο χείλος μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης ύστερα από 4 δεκαετίες σκληρών αντιπαραθέσεων και ρητορικών εξάρσεων.
Εάν οποιοδήποτε από τα δύο «στρατόπεδα» εκτιμήσει πως τήρησε το χρέος του, τότε είναι πολύ πιθανό να αποφασίσει να κάνει ένα βήμα προς τα πίσω και να  υπαναχωρήσει από μια ενδεχόμενη αντιπαράθεση που μπορεί εύκολα να βγει εκτός ελέγχου.
Προφανώς και ένα τέτοιο βήμα δεν θα εξαφανίσει την ένταση.
Μια και το Ιράν θα επιμείνει στην ανάγκη απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και οι ΗΠΑ θα εντείνουν την πολιτική, οικονομική και διπλωματική πίεση στην Τεχεράνη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως θα απομακρύνει το σενάριο ενός πολέμου, το οποίο και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι δεν θέλουν.
Εάν υπάρξει γενικευμένη πολιτική σύρραξη, αυτή θα είναι χωρίς αμφιβολία «δημιούργημα» του Trump και του τρόπου λήψης των αποφάσεων του, που βασίζεται πρωτίστως στο σύνθημα «η Αμερική πρώτα» και στο ένστικτο του.
Πάντως η μέχρι στιγμής πολιτική του Trump απέναντι στο Ιράν – μέγιστη πολιτική και οικονομική πίεση προκειμένου η Τεχεράνη να υποχωρήσει και να αλλάξει τη στάση της τόσο για το πυρηνικό της πρόγραμμα όσο και για τον περιφερειακό ρόλο της – δεν φαίνεται να αποδίδει, αντιθέτως έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Ένας πόλεμος με το Ιράν θα περιέπλεκε ακόμα περισσότερο την πολιτική ζωή στις ΗΠΑ, την ώρα που εκκρεμεί το ζήτημα της παραπομπής του Donald Trump και ενώ επίκεινται οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ θα έβαζε φωτιά στη Μέση Ανατολή, πολύ μεγαλύτερη από αυτήν του πολέμου στο Ιράκ, καθώς θα πύκνωναν οι επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων και συμμάχων τους, ενώ θα σταματούσε και το «κυνήγι» του ISIS.

Δύο επιλογές για τον Trump

Ο Trump φέρεται να έχει δύο επιλογές.
Πρώτον, να επιμείνει στις απειλές του και να κλιμακώσει την ένταση με την χρήση δυσανάλογης στρατιωτικής δύναμης.
Σε αυτήν την περίπτωση, θα είναι αναπόφευκτο τα αμερικανικά χτυπήματα να στραφούν στο έδαφος του Ιράν.
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η Τεχεράνη δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει με ενέργειες που θα οδηγήσουν σε μια ολοκληρωτική πολεμική σύρραξη.
Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα αποτιμήσει ο Trump τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν στις δύο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ.
Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν ο Trump να αξιολογήσει την ιρανική αντίδραση ως μετριοπαθή για τη δολοφονία του Soleimani.
Αν και η Τεχεράνη επέλεξε να πλήξει άμεσα Αμερικανούς στόχους, θα μπορούσε να είχε προχωρήσει σε πιο σοβαρές ενέργειες που θα προκαλούσαν μαζικούς θανάτους Αμερικάνων στρατιωτών.
Ωστόσο, η φιλοσοφία του Trump είναι ότι όταν δέχεσαι επίθεση, πρέπει να αντεπιτίθεσαι ακόμα σκληρότερα.
Άλλωστε έχει δημιουργήσει μια εικόνα ότι πρόκειται να προχωρήσει σε μια ισχυρή αντεπίθεση.
Εάν δεν το κάνει, ίσως φανεί αδύναμος.
Ωστόσο, αυτή η ιδιαίτερη κρίσιμη στιγμή για την προεδρική θητεία του Trump, τον ωθεί σε άλλη κατεύθυνση.
Το ένστικτο του, του λέει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από κάθε θερμό μέτωπο στον πλανήτη.
Ο πρόεδρος Trump θεωρεί την ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων ως σπατάλη χρημάτων.
Άλλωστε είχε δεσμευτεί πολιτικά για αυτό.
Παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, ο Trump δεν απάντησε αμέσως στην ιρανική επίθεση.
Σε αυτό βοήθησαν οι πρώτες πληροφορίες ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ανάμεσα στους Αμερικάνους στρατιώτες.
Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να δώσει το κατάλληλο περιθώριο στον πρόεδρο των ΗΠΑ έτσι ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο μαζικών χτυπημάτων κατά του Ιράν.
Για αυτό και ο Trump δεν προχώρησε στο διάγγελμα που είχε προαναγγείλει, κίνηση που αναμφίβολα του δίνει περισσότερο χρόνο για να σκεφτεί τα επόμενα βήματα του.
Άλλωστε όπως επισημαίνουν αρκετοί ειδικοί, είναι πολύ εύκολο να συρθείς σε ένα πόλεμο, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να βγεις από αυτόν.


Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr
 
Σαφείς και ευθείες απειλές κατά των ΗΠΑ εκτοξεύει το Ιράν, το οποίο διαμηνύει οτι αξιολογεί 13 σενάρια στο πλαίσιο αντιποίνων για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani από τις ΗΠΑ.
Μάλιστα η Τεχεράνη υποστηρίζει πως ακόμα και το ασθενέστερο σενάριο από τις επιλογές θα ήταν ένας «ιστορικός εφιάλτης» για τις ΗΠΑ.
«Οι Αμερικάνοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μέχρι στιγμής το Συμβούλιο έχει εξετάσει 13 σενάρια αντιποίνων.
Εάν υπάρξει συναίνεση στην υλοποίηση ακόμα και του πιο ήπιου σεναρίου, αυτό θα είναι ένας ιστορικός εφιάλτης για τους Αμερικάνους» είπε ο Ali Shamkhani, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου του Ιράν, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Ο Shamkhani είπε πως συνολικά 19 αμερικανικές βάσεις έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό κοντά στα σύνορα με το Ιράν, τονίζοντας ότι «έχουμε γνώση του στρατιωτικού προσωπικού τους και του εξοπλισμού τους» και ότι «παρακολουθούμε την κάθε τους κίνηση».
Ο Ιρανός πρόεδρος H. Rouhani προειδοποίησε σήμερα (7/1) τον Γάλλο ομόλογό του E. Macron ότι τα αμερικανικά συμφέροντα στην Μέση Ανατολή βρίσκονται πλέον «σε κίνδυνο» μετά από τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Qasem Soleimani σε μια αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζουν ότι τα συμφέροντα και η ασφάλειά τους στην περιοχή βρίσκονται σε κίνδυνο και δεν μπορούν να αποφύγουν τις συνέπειες αυτού του μεγάλου εγκλήματος», δήλωσε ο Rouhani στον Macron σε τηλεφωνική τους συνομιλία, σύμφωνα με την ιρανική προεδρία.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Mark Esper έσπευσε να διαψεύσει την επιστολή του επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ προετοιμάζονταν για αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ μετά από 20 χρόνια.
Πάντως είναι παράδοξο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας να διαψεύδει σχέδια αποχώρησης από το Ιράκ και ταυτόχρονα άλλες πηγές να αναγνωρίζουν ως γνήσια την επιστολή της ηγεσίας των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.
Είναι επίσης παράδοξο ότι η απόφαση της Βουλής του Ιράκ για την απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε ενώ απουσιάζαν κούρδοι και σουνίτες βουλευτές που διάκεινται θετικά στην παραμονή των αμερικανών στο Ιράκ.
Ίσως πρόκειται για κάποια στρατηγική του Trump του αμερικανού Προέδρου...
Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η επιστολή δεν είναι ακριβής και ότι δεν υπάρχει απόφαση αποχώρησης από το Ιράκ.
Σε ερώτηση εάν οι απειλές του Προέδρου Trump για επίθεση σε τόπους με πολιτιστική κληρονομία στο Ιράν θα υλοποιηθούν, ο Esper δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα «θα ακολουθήσουν τους νόμους των ένοπλων συγκρούσεων» όταν πρόκειται για την προστασία αυτών των περιοχών. 

Ωστόσο οι αμερικανοί ανώτατοι αξιωματικοί στο Ιράκ δηλώνουν ότι ετοιμάζονται για αποχώρηση, έπειτα από επιστολή της στρατιωτικής διοίκησης των αμερικανών στο Ιράκ.
Στην επίμαχη επιστολή προς την Ιρακινή κυβέρνηση γνωστοποιούν ότι θα αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ σεβόμενοι την κυριαρχία του κράτους του Ιράκ και την απόφαση που έλαβαν να ζητήσουν από τις ΗΠΑ να αποσύρουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις.
To παράδοξο είναι ότι ο αμερικανός Πρόεδρος Trump δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός δεν θα φύγει από το Ιράκ επισημαίνοντας ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι ιρακινοί να πληρώσουν 23 τρισ. δολάρια για τα έξοδα που έχουν δαπανήσει τα τελευταία 20 χρόνια.
Η απόφαση του Προέδρου Trump να σκοτώσει τον Ιρανό στρατηγό Qasem Suleimani - μια επίθεση που δέχθηκε δριμεία κριτική - θα μπορούσε να δώσει στις ΗΠΑ το έναυσμα για να αποχωρήσει από το Ιράκ.
Σε επιστολή του ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ αναφέρει ότι προετοιμάζεται να αποχωρήσει δείχνοντας έτσι «σεβασμό στην ιρακινή κυριαρχία».
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά σύμφωνα με το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Ιράν, το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. διέκοψε μια άσκηση στο Μαρόκο και κατευθύνει το πολεμικό πλοίο επιθέσεων USS Bataan (LHD-5) με περίπου 2.000 πεζοναύτες στην Μέση Ανατολή.
Το πλοίο USS Bataan, είναι πλοίο επιθέσεων, μπορεί να επιχειρί και στην ξηρά και ειδικεύεται στην προστασία και εκκένωση πρεσβειών.
Το USS Bataan και η επιβιβαζόμενη μονάδα (MEU) βρίσκονται σε πορεία ρουτίνας, ανέφεραν αμερικανικές πηγές.
Ταυτόχρονα επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι οι αμερικανοί θέτουν σε ετοιμότητα 6 βομβαρδιστικά Β-52 από την βάση Diego Garcia ώστε να είναι διαθέσιμα για βομβαρδισμούς στο Ιράν.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/B52newfile.jpg?itok=dM-ewDd6
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/diegogarcia.jpg?itok=tXP9h30c

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/US%20presence%20in%20middle%20east.jpg?itok=d0MrKWO8

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης