Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε εγρήγορση ο πλανήτης για τον κορωνοϊό - Πρώτος θάνατος εκτός Κίνας, στους 362 οι νεκροί - Υπαρκτή η πιθανότητα για κρούσμα στην Ελλάδα

Σε εγρήγορση ο πλανήτης για τον κορωνοϊό  - Πρώτος θάνατος εκτός Κίνας, στους 362 οι νεκροί - Υπαρκτή η πιθανότητα για κρούσμα στην Ελλάδα
Όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν την ύπαρξη κρουσμάτων από τον κορωνοϊό, με ταυτόχρονη λήψη μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσής του
(upd12) Σε εγρήγορση βρίσκεται ο πλανήτης εξαιτίας του κορωνοϊού, καθώς η μετάδοσή του είναι ταχεία και εξαπλώνεται, πλέον, σε πολλές χώρες της υφηλίου πέραν της Κίνας.
Όσον αφορά την Ελλάδα, το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε επαγρύπνηση, καθώς σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας, είναι υπαρκτή η πιθανότητα για κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα τις επόμενες τρεις εβδομάδας.
Το Πεκίνο ζήτησε από την ΕΕ να διευκολύνει έκτακτες εξαγωγές ιατρικού υλικού στην Κίνα, λόγω του ιού.
Στην Ιταλία ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν τον γεντικό κωδικό του ιού, εξέλιξη που γεννά ελπίδες για θεραπεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αν και καθυστέρησε αρκετά, αποφάσισε να χαρακτηρίσει τον κορωνοϊό ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με δεδομένο ότι έχουν ανακοινωθεί 17.205. κρούσματα στην Κίνα και οι νεκροί έφθασαν στους 362, ενώ ο κοροναϊός  έχει εξαπλωθεί σε 24 χώρες.
Πλέον ο αριθμός των θυμάτων στην Κίνα ξεπερνά τους νεκρούς
της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) την περίοδο 2002-2003, όταν και είχαν χάσει τη ζωή τους 349 άνθρωποι.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αυξήθηκε σε 361 σε όλη την επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, κατά 57 από την προηγουμένη ημέρα.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι 56 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, ενώ άλλος ένας καταγράφηκε στον δήμο της Τσονγκτσίνγκ (νοτιοδυτικά).
Εξάλλου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων σε όλη την Κίνα αυξήθηκε κατά 2.829 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, γεγονός που σημαίνει ότι το σύνολο των κρουσμάτων είναι 17.205.
Με τον θάνατο ενός 44χρονου Κινέζου στη Μανίλα χθες Κυριακή, για τον οποίο ενημερώθηκε από τις υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ), ο συνολικός απολογισμός της επιδημίας ανέρχεται σε 362 νεκρούς.
Ο 2019-nCoV έχει επιβεβαιωθεί πως έχει εξαπλωθεί σε 24 χώρες.
Οι αρχές των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν το Σάββατο  1/2 το όγδοο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα, ενώ η Ιαπωνία επιβεβαίωσε ότι ακόμη τρεις πολίτες της που επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν έχουν μολυνθεί.
Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης αλλά και της επίδρασης που ασκεί στην παγκόσμια οικονομία είναι η διαρκή επαφή στην οποία βρίσκονται οι G7.

Στο μεταξύ,  οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και το Ισραήλ έχουν απαγορεύσει στην είσοδο στο έδαφός τους των αλλοδαπών που έχουν επισκεφθεί στην Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ η Μογγολία, η Ρωσία και το Νεπάλ έχουν κλείσει τα χερσαία τους σύνορα με την Κίνα.
Οι υπουργοί Υγείας της Ομάδας των 7 (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών συμφώνησαν σήμερα (3/2) να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας.
Οι υπουργοί συμφώνησαν να συντονίσουν, όσο αυτό είναι εφικτό, την προσέγγιση που ακολουθούν οι χώρες τους όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις προφυλάξεις που λαμβάνονται, την έρευνα για τον νέο ιό και τη συνεργασία τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα.
«Μια κατάλληλη απάντηση στον ιό μπορεί μόνο να συντονιστεί διεθνώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επειδή ένας ιός δεν γνωρίζει ούτε από σύνορα ούτε από εθνικότητες», τόνισε ο Γερμανός υπουργός G. Spahn.
Αύριο (4/2) ο Spahn θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Σε επιφυλακή το υπουργείο Υγείας - Υπαρκτή η πιθανότητα για κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Νέα δέσμη μέτρων για τον κορωνoϊό προέκυψε από το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας που συνεδρίασε το πρωί για περισσότερες από δύο ώρες, παρουσία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.
Η δέσμη περιλαμβάνει ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό των εργαστήριων στα δημόσια νοσοκομεία και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προσλήψεις που θα γίνουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με στόχο να αντιμετωπιστούν άμεσα τα κενά όπου υπάρχουν.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας μετά τη σύσκεψη, «προχωράμε στη σύσταση Διατομεακής Επιτροπής σε επίπεδο γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών των υπουργείων, για τον καλύτερο συντονισμό.
Δεύτερον, εξουσιοδοτούμε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας έτσι ώστε να προβεί σε αυτές τις άμεσες προσλήψεις που χρειάζονται, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να ενισχύσει τα εργαστήρια, τα νοσοκομεία με γιατρούς, ειδικούς επιστήμονες, την task force, τις πύλες εισόδου της χώρας.
Και τρίτον, θα ήθελα να ζητήσω για μία ακόμη φορά, να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση για ένα θέμα δημόσιας Υγείας, το οποίο είναι ευαίσθητο και αφορά όλη την ελληνική κοινωνία».
Τέλος, ο υπουργός Υγείας συνέστησε στο κοινό να ακούει τους ειδικούς επιστήμονες- λοιμωξιολόγους για τους κανόνες υγιεινής, αλλά και να επικοινωνεί και να ενημερώνει το γιατρό του, κι αυτός με τη σειρά του, αν το κρίνει σκόπιμο, τα νοσοκομεία της χώρας, τα νοσοκομεία αναφοράς και τέλος τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Σκοπός των επιστημόνων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ήταν να εξεταστούν τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί αλλά και να προταθούν νέα εφόσον αυτό ήταν απαραίτητο.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αποφασίστηκε λοιπόν να δημιουργηθεί μια ειδική επιτροπή η οποία θα ενημερώνεται και θα εξετάζει κάθε νέα περίπτωση «ύποπτου» ή πιθανού κρούσματος του νέου ιού που θα εντοπίζεται στη χώρα.
Όπως έγινε γνωστό και μετά τη σύσκεψη, ήδη στη χώρα μας έχουν εξετασθεί τουλάχιστον 29 δείγματα από κάθε περιοχή της χώρας.
Στη ουσία μόνο ένα από αυτά είχε λόγους να διερευνηθεί περαιτέρω, αυτό που αφορούσε ασθενή στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, το οποίο τελικά ήταν αρνητικό στον κορωνοϊό.
Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας.
«Επικαιροποιήθηκε το σχέδιο δράσης.
Λαμβάνονται πραγματικά πιο αυστηρά μέτρα, ιδιαίτερα στις πύλες εισόδου της χώρας.
Αλλά ένα περιστατικό που έχει χρόνο επώασης που μπορεί να φτάσει τις 10, τις 12, τις 14 μέρες, μπορεί να ξεφύγει από την πύλη εισόδου της χώρας και εκεί είναι αναγκαία η επικοινωνία με το γιατρό.
Αυτό που λέμε αυτές τις μέρες, είναι η επαγρύπνηση, η έγκαιρη αναγνώριση, ο εργαστηριακός έλεγχος και η απομόνωση ενός περιστατικού που θα πληροί τον ορισμό κρούσματος.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό.
Ο ΕΟΔΥ κάθε μέρα δουλεύει σε αυτό το θέμα, σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.
Θεωρούμε την πιθανότητα να έρθει ένα κρούσμα τις επόμενες τρεις εβδομάδες ως υπαρκτή, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και γι’ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση».
Στη συνεδρίαση έγινε γνωστό από τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ότι οι γιατροί της χώρας έχουν πάρει οδηγίες για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν εάν εντοπίσουν ύποπτο περιστατικό.
«Ο κορωνοϊός έχει μία πολύ χαμηλή θνητότητα και δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός.
Οι πιθανότητες να έχει κανείς μια πολύ άσχημη κατάληξη από αυτόν, είναι πολύ μικρές -κοντά στο 2% με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουμε- και πιθανότατα να έχει και καλή κατάληξη.
Προτείνουμε στους ανθρώπους που έχουν ανησυχία για κάποιον ιδιαίτερο λόγο, να περιοριστούν στο σπίτι τους και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό.
Οι γιατροί όλης της χώρας έχουν λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να διαχειριστούν μία τέτοια περίπτωση και προσπάθεια όλων είναι να μην εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα στη χώρα μας ή να μην εμφανιστούν και καθόλου προβλήματα» δήλωσε μετά τη σύσκεψη.

Εντατικές διαβουλεύσεις των G7 για τον κορωνοϊό

Τα κράτη – μέλη των G7 συντονίζονται και προχωρούν σε εντατικές διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας την Κυριακή (2/2/2020) μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του.
«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να υπάρξει μία τηλεδιάσκεψη από τους υπουργούς Υγείας των G7» για να απαντήσουμε με τον ορθό τρόπο στην περίσταση, δήλωσε ο Jens Spahn.
«Είναι άχρηστο  μια χώρα να αναλαμβάνει δράση από μόνη της», ανέφερε, τονίζοντας ότι αυτό είναι πέρα από τον ευρωπαϊκό συντονισμό που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η ανακοίνωση την Κυριακή (2/2) του πρώτου θανάτου έξω από την Κίνα ενός ατόμου που πάσχει από τον νέο κορωνοϊό, που συνέβη στις Φιλιππίνες, αναζωπύρωσε ανησυχίες για την εξάπλωσή του.

Κίνα: Στους 361 οι νεκροί


Σε 361 αυξήθηκε ο αριθμός των θανάτων στην Κίνα, κάτι που σημαίνει πως ο αριθμός των θυμάτων είναι πλέον υψηλότερος από εκείνον της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) την περίοδο 2002-2003.
Το SARS είχε στοιχίσει τη ζωή σε 349 ανθρώπους.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αυξήθηκε σε 361 σε όλη την επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, κατά 57 από την προηγουμένη ημέρα.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι 56 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, ενώ άλλος ένας καταγράφηκε στον δήμο της Τσονγκτσίνγκ (νοτιοδυτικά).
Εξάλλου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων σε όλη την Κίνα αυξήθηκε κατά 2.829 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, γεγονός που σημαίνει ότι το σύνολο των κρουσμάτων είναι 17.205.
Με τον θάνατο ενός 44χρονου Κινέζου στη Μανίλα χθες Κυριακή, για τον οποίο ενημερώθηκε από τις υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ), ο συνολικός απολογισμός της επιδημίας ανέρχεται σε 362 νεκρούς.
Ο 2019-nCoV έχει επιβεβαιωθεί πως έχει εξαπλωθεί σε 24 χώρες.
Στο μεταξύ, ακόμη, 150 κρούσματα της επιδημίας έχουν επιβεβαιωθεί εκτός Κίνας.
Επιπλέον,  οι αρχές της πόλης Ουέντζου (ανατολική Κίνα), μία από τις κινεζικές πόλεις που έχει πληγεί περισσότερο με 265 κρούσματα, επέβαλε την Κυριακή 2/2 περιορισμούς στις κινήσεις άνω των 9 εκατ. πολιτών της, ειδικά στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Υπενθυμίζεται ότι η  επαρχία Χουμπέι και η πρωτεύουσά της Ουχάν, όπου έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό 661 άνθρωποι, έχουν τεθεί σε καραντίντα.

ΠΟΥ για κορωνοϊό: Βραδεία η εξάπλωση του ιού στο εξωτερικό – Δεν υπάρχει λόγος για εκτεταμένη απαγόρευση ταξιδιών

Για ελάχιστη και βραδεία εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού εκτός Κίνας έκανε λόγο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, αναφέροντας παράλληλα πως δεν υπάρχει ανάγκη για εκτεταμένη απαγόρευση ταξιδιών.
Σε δηλώσεις του κατά την έναρξη της 146ης συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, ο Ghebreyesus ανέφερε ότι ο ΠΟΥ αρχίζει πόλεμο εναντίον των φημών και των ψευδών πληροφοριών σχετικά με την επιδημία του νέου κορωνοϊού.
«Για τον σκοπό αυτό, συνεργασθήκαμε με την Google ώστε αυτοί που αναζητούν πληροφορίες για τον κορωνοϊό, να βλέπουν τις πληροφορίες του ΠΟΥ πρώτες στα αποτελέσματα της έρευνάς τους.
Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως οι Twitter, Facebook, Tencent και Tiktok έλαβαν επίσης μέτρα για να περιορίσουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης.
Επίσης οι ομάδες του ΠΟΥ σ' ολόκληρο τον κόσμο εργάζονται πλέον 24 ώρες το 24ωρο για να εντοπίζουν τις πιο διαδεδομένες φήμες για το νέο κορωνοϊό,  όπως τη δημοσίευση ψευδών συμβουλών στο Ίντερνετ σχετικά με φάρμακα ή θεραπείες» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει ανάγκη για μέτρα τα οποία «παρεμβαίνουν χωρίς να χρειάζεται στα διεθνή ταξίδια και το διεθνές εμπόριο».
«Καλούμε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν αποφάσεις που βασίζονται σε στοιχεία και είναι εύλογες» υποστήριξε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο οποίος απέδωσε τα εύσημα στην Κίνα για την αντίδραση της στην επιδημία.
«Χωρίς αυτή τη στρατηγική και αν δεν ήταν η Κίνα, ο αριθμός των κρουσμάτων έξω από την Κίνα θα ήταν πάρα πολύ υψηλότερος» είπε ο Ghebreyesus επισημαίνοντας ότι η εξάπλωση του ιού στο εξωτερικό είναι «ελάχιστη και βραδεία», αν και προειδοποίησε ότι μπορεί να επιδεινωθεί.

Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προκαλούν τον πανικό και το φόβο για την εξάπλωση του κορωνοϊού

Εν τω μεταξύ, βέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, καθώς το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι προκαλεί με τις ενέργειές της πανικό και διασπείρει τον φόβο σχετικά με το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού,  αντί να προσφέρει σημαντική βοήθεια, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που πρότεινε τη μερική απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας της και η πρώτη που επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση στους ταξιδιώτες από την Κίνα, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Χουά Τσουνίνγκ.
"Το μόνο που έκαναν (οι ΗΠΑ) είναι να προκαλέσουν και να διασπείρουν τον φόβο, το οποίο είναι ένα κακό παράδειγμα", κατήγγειλε η Χουά στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου και πρόσθεσε ότι η Κίνα ήλπιζε ότι οι χώρες θα έπαιρναν αποφάσεις και θα είχαν αντιδράσεις που θα ήταν λογικές, ψύχραιμες και βασισμένες σε επιστημονικά στοιχεία.
Το κινεζικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να ενεργήσουν από κοινού και όχι να εκμεταλλεύονται τις επικίνδυνες θέσεις άλλων χωρών.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε νωρίτερα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα στείλει επιπλέον αεροσκάφη στην Κίνα για να επαναπατρίσουν Αμερικανούς από την επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας την οποία προκαλεί ο νέος κοροναϊός.
Τα κρούσματα στις ΗΠΑ του 2019-nCoV είναι πλέον 11 μετά τον εντοπισμό τριών νέων, ενός στην κομητεία Σάντα Κλάρα και δύο στην κομητεία Σαν Μπενίτο.

Προς παγκόσμια πανδημία η επιδημία του κορωνοϊού

Σε παγκόσμια πανδημία τείνει να εξελιχθεί η επιδημία του νέου κορωνοϊού, η οποία άρχισε από την πόλη Ουχάν της Κίνας και έχει στοιχίσει έως σήμερα τη ζωή σε 362 ανθρώπους.
Κορυφαίοι επιστήμονες, ειδικοί στις λοιμώξεις, αναφέρουν πως είναι πλέον πιθανό η επιδημία να γίνει πανδημία σε όλο τον κόσμο, ενώ η μεγάλη αβεβαιότητα πια, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι όχι τόσο αν θα υπάρξει πανδημία (αυτό θεωρείται πιθανότατο), αλλά πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν παγκοσμίως.
Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός διαγνωσμένων περιστατικών ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν μπορούν ακόμη να εκτιμήσουν πόσοι θάνατοι μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον.
Μια πανδημία -  δηλαδή μια εξαπλωνόμενη επιδημία σε τουλάχιστον δύο ηπείρους του πλανήτη - μπορεί να έχει διεθνείς επιπτώσεις, παρά τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις εκτεταμένες καραντίνες, μέτρα που ήδη επιβάλλουν όλο και περισσότερες χώρες.
Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση μέχρι στιγμής να γνωρίζουν πόσο φονικός θα αποδειχθεί ο νέος ιός «2019-nCoV», αλλά υπάρχει πια ολοένα μεγαλύτερη επιστημονική συναίνεση ότι μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, περισσότερο όπως η κοινή γρίπη που είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, παρά όπως οι προηγούμενοι θανατηφόροι ιοί SARS και MERS, που μεταδίδονταν πιο δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.
«Είναι πολύ, πολύ μεταδοτικός ο νέος ιός και είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται να γίνει πανδημία.  
Αλλά θα είναι καταστροφικός;
Δεν γνωρίζω», δήλωσε στους «Times» της Νέας Υόρκης ο δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Εξαπλώνεται γρήγορα

Η τελευταία ενημέρωση κάνει λόγο για 362 νεκρούς και για περισσότερα από 17.000 κρούσματα σε 24 χώρες.
Όμως τα διάφορα επιδημιολογικά μοντέλα εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα τα περιστατικά λοίμωξης είναι τουλάχιστον 100.000.
Αν και αυτός ο ρυθμός μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι ακόμη τόσο γρήγορος όσο αυτός της γρίπης, είναι εντυπωσιακά ταχύτερος από αυτό που είχαν δει οι επιστήμονες, όταν εμφανίστηκαν οι συγγενικοί κοροναϊοί SARS και MERS.
Όταν ο πρώτος σταμάτησε να μεταδίδεται τον Ιούλιο του 2003, μετά από εννεάμηνη εξάπλωση, είχαν επιβεβαιωθεί μόνο 8.098 περιστατικά, ενώ στην περίπτωση του MERS που εμφανίστηκε το 2012 και έκτοτε κυκλοφορεί, έχουν καταγραφεί μόνο γύρω στις 2.500 περιπτώσεις ασθενών.
Ο SARS σκότωνε περίπου το 10% των αρρώστων, ενώ ο MERS το ένα τρίτο.
Η «ισπανική» γρίπη του 1918 σκότωνε μόνο το 2,5%, αλλά επειδή είχε τρομερή μεταδοτικότητα διεθνώς και οι ιατρικές και φαρμακευτικές άμυνες ήταν τότε χειρότερες, εκτιμάται ότι σκότωσε 20 έως 50 εκατομμύρια ασθενείς.
Η άκρως μεταδοτική πανδημία της «γρίπης των χοίρων» Η1Ν1 το 2009 είχε χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας (γύρω στο 0,02%), αλλά σκότωσε περίπου 285.000 ανθρώπους.
Η αναλογία θανάτων προς επιβεβαιωμένους ασθενείς στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού κυμαίνεται γύρω στο 2% (από 4% στην αρχή), αλλά είναι πιθανό πως θα μειωθεί κι άλλο, καθώς γίνονται ολοένα περισσότερα τεστ και ανιχνεύονται περισσότερες λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις ασθενών.
«Είναι ολοένα πιο απίθανο πως ο νέος ιός μπορεί να περιοριστεί.
Είναι συνεπώς πιθανό ότι θα εξαπλωθεί όπως η γρίπη, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πόσο μακριά και πόσο φονικός θα είναι», δήλωσε ο δρ Thomas Frieden, πρώην διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
«Μοιάζει πολύ περισσότερο με την εξάπλωση της γρίπης Η1Ν1 παρά του SARS.
Ανησυχώ όλο και περισσότερο.
Ακόμη και ένα ποσοστό θανάτων 1% θα σημαίνει 10.000 θάνατοι για κάθε ένα εκατομμύριο ανθρώπους», δήλωσε ο δρ Peter Piot, διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Αισιοδοξία ΠΟΥ

Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ο δρ. Mike Ryan του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος δήλωσε πως «οι έως τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι αυτός ο ιός μπορεί ακόμη να τεθεί υπό έλεγχο» και ότι «είναι ανάγκη ο κόσμος να συνεχίσει να προσπαθεί».
Δεν θα είναι δυνατή η ακριβής εκτίμηση της «φονικότητας» του νέου ιού, εωσότου γίνουν ορισμένες μελέτες, όπως εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί πόσοι άνθρωποι έχουν αντισώματα κατά του ιού, έρευνες σε νοικοκυριά για να βρεθεί πόσο συχνά μολύνονται όλα τα μέλη μιας οικογένειας, καθώς και γενετικές αναλύσεις για να προσδιοριστεί αν μερικά στελέχη του νέου ιού είναι πιο επικίνδυνα από άλλα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη και το κλείσιμο των συνόρων δεν μπορεί να εμποδίσει τον ιό να διεισδύσει σε μια χώρα, όμως τέτοια μέτρα - όπως και οι εξονυχιστικοί έλεγχοι ταξιδιωτών στις πύλες εισόδου - μπορούν να καθυστερήσουν την εξάπλωση και να παρέχουν χρόνο για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων.
Δυστυχώς τα επιδημιολογικά μοντέλα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι τρεις στους τέσσερις ασθενείς με τον ιό που φθάνουν στην Ευρώπη από την Κίνα, βρίσκονται ακόμη στο αφανές στάδιο της επώασης, δεν έχουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια κ.α.), συνεπώς περνάνε απαρατήρητοι από τους ελέγχους στα αεροδρόμια.
Ασαφές παραμένει ακόμη ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από τον νέο ιό, κατά πόσο οι μολυσμένες επιφάνειες αντικειμένων μεταδίδουν εύκολα τον ιό, πόσο γρήγορα αυτός μεταλλάσσεται και αν θα αρχίσει μόνος του να εξαφανίζεται, όταν ο καιρός ζεστάνει.
Αντίθετα, πολλοί ιοί, όπως της γρίπης, ευνοούνται στην εξάπλωση τους από την πτώση της θερμοκρασίας. Αλλά, ακόμη κι αν μπει «φρένο» στον ιό φέτος το καλοκαίρι, είναι πιθανό ένα δεύτερο ξέσπασμά του από το φθινόπωρο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάτι που έχει συμβεί σε κάθε μεγάλη πανδημία γρίπης- όπως αυτές του 1918 και του 2009.

Έτοιμο σε 10 ημέρες το νοσοκομείο εξπρές στην πόλη Ουχάν

Μέσα σε μόλις δέκα ημέρες έχτισαν από το μηδέν ένα ολόκληρο νοσοκομείο 1.000 κλινών το οποίο αναμένεται να εγκαινιαστεί και να αρχίσει να λειτουργεί αύριο (3/2).
Οι εργασίες για την κατασκευή του νοσοκομείου ξεκίνησαν στις 24 Ιανουαρίου στην πολύπαθη πόλη Ουχάν που μαστίζεται από τον νέο κορονοϊού,   που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 300 ανθρώπους.
Στόχος του νοσοκομείου είναι να παρέχει ιατρική φροντίδα στα εκατοντάδες κρούσματα  του θανατηφόρου ιού που καταγράφονται καθημερινά.
Η πόλη των 11 εκατ. κατοίκων βρίσκεται σε καραντίνα μετά την έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού,, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου θα αριθμεί 1400 άτομα και όλοι θα είναι από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.
Οι εικόνες μέσω drone που έρχονται στη δημοσιότητα από το δίκτυο «New China Tv» είναι εντυπωσιακές καθώς τέσσερις κρατικές κατασκευαστικές εταιρείες ξεκίνησαν ταυτόχρονα την κατασκευή του νοσοκομείου και τον ιατρικό εξοπλισμό του.
Πάνω από 1.000 εργάτες δούλευαν νύχτα και μέρα προκειμένου το νέο νοσοκομείο να είναι έτοιμο στις 2 Φεβρουαρίου ώστε να ξεκινήσει τη λειτουργία του ενώ συνεχίζονται οι εργασίες του.
Το νοσοκομείο κατασκευάστηκε με προκάτ κτίσματα γύρω από ένα παραθεριστικό συγκρότημα 25.000 τετραγωνικών μέτρων που αρχικά προοριζόταν να γίνει παραθεριστικό συγκρότημα για τους εργάτες της περιοχής.

Κεντρική Τράπεζα της Κίνας: Θα επενδύσει 1,2 τρισ. γιουάν για να στηρίξει την οικονομία που επλήγη λόγω κοροναϊού

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας θα επενδύσει 1,2 τρισ. γιουάν (156 δισεκ. ευρώ) για να στηρίξει την οικονομία της χώρας που έχει πληγεί από την επιδημία του νέου κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε.
Η επιχείρηση αυτή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (3/2) όταν θα ανοίξουν ξανά οι κινεζικές αγορές μετά τις διακοπές για το σεληνιακό νέο έτος, οι οποίες παρατάθηκαν λόγων της επιδημίας.
Η Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι στόχος της είναι να διατηρηθεί «η λογική και ικανή ρευστότητα» του τραπεζικού συστήματος, αλλά και η σταθερότητα στην αγορά συναλλάγματος.
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα είχε το Σάββατο  (1/2) σειρά μέτρων υπέρ των επιχειρήσεων που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της επιδημίας.

Φιλιππίνες: Πρώτος θάνατος

Για τον πρώτο θάνατο εκτός Κίνας ενός ανθρώπου που είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, ο οποίος έχει εξαπλωθεί σε περίπου είκοσι χώρες του εξωτερικού, ενημέρωσαν οι Φιλιππίνες, όπως  ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Το θύμα είναι ένας κινέζος πολίτης από την πόλη Ουχάν, ο οποίος κατά τη νοσηλεία του, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων, εμφάνισε πνευμονία και τελικά υπέκυψε.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων, έχει επιβεβαιωθεί τουλάχιστον ακόμη ένα κρούσμα του 2019-nCoV στη χώρα, εκτός του θανόντος.

Ιταλία: Ελπίδες για θεραπεία

Eλπίδες για τη θεραπεία από τον κορονοϊό  γεννώνται μετά το σημαντικό επίτευγμα επιστημόνων στην Ιταλία, που κατάφεραν να απομονώσουν τον γενετικό κωδικό του θανατηφόρου ιού.
Την είδηση ανακοίνωσε την Κυριακή (2/2/2020) η ιταλική κυβέρνηση, σημειώνοντας πως πρόκειται για ερευνητές του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης.
Όπως τόνισε ο Ιταλός υπουργός υγείας, Roberto Speranza,«με τον τρόπο αυτό ανοίγονται νέοι δρόμοι για τη μελέτη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του ιού».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η χώρα του γίνεται σημείο αναφοράς για τη διεθνή έρευνα επί του κορονοϊού και ότι πρόκειται να θέσει όλα τα σχετικά στοιχεία στη διάθεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Η Κίνα ζητά εκτάκτως από την ΕΕ εξαγωγές ιατρικού υλικού

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Keqiang  ζήτησε από την ΕΕ να διευκολύνει τη χώρα του να αγοράσει εκτάκτως ιατρικό εξοπλισμό από τις χώρες μέλη της Ένωσης, ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση.
Την  ίδια ώρα η κυβέρνηση της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι παρέτεινε τις διακοπές για την αργία του κινεζικού Νέου Έτους έως τις 13 Φεβρουαρίου στην προσπάθεια να περιορίσει την επέκταση του ξεσπάσματος του κορονοϊού που εμφανίστηκε πρώτη φορά στην επαρχιακή πρωτεύουσα Ουχάν, ανέφερε η Hubei Daily.

ΗΠΑ: 8 κρούσματα της επιδημίας – Το Πεντάγωνο  προσφέρει κατάλυμα για  ανθρώπους που μπορεί  να τεθούν σε καραντίνα

Το όγδοο κρούσμα του κοροναϊού επιβεβαίωσαν οι αρχές των ΗΠΑ, έναν ασθενή στη Μασαχουσέτη ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από την επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία για την ταυτότητά του.
Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μπορεί να προσφέρει κατάλυμα σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό και χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το Σάββατο (1/2) το Πεντάγωνο ανέφερε ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μ. Έσπερ ενέκρινε το αίτημα που του υπέβαλε το υπουργείο Υγείας για την παροχή καταλυμάτων για μέχρι και 1.000 άτομα που ενδέχεται να χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα με την επιστροφή τους από το εξωτερικό.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες «ζήτησαν από το υπουργείο Άμυνας να διαθέσει πολλές εγκαταστάσεις στις οποίες θα μπορούν να στεγαστούν τουλάχιστον 250 άνθρωποι σε ατομικούς θαλάμους ως τις 29 Φεβρουαρίου 2020», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν αυτή την εβδομάδα την πρώτη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο του νέου κοροναϊού στο Ιλινόις των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Trump κήρυξε υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα όλων των αλλοδαπών που έχουν επισκεφθεί πρόσφατα στην Κίνα.
Παράλληλα, οι Αμερικανοί πολίτες που ταξίδεψαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη Χουμπέι θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα επί 14 ημέρες μετά την άφιξή τους στις ΗΠΑ.
Ήδη, περίπου 200 Αμερικάνοι που απομακρύνθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την Ουχάν, τέθηκαν οικειοθελώς σε καραντίνα για 72 ώρες σε στρατιωτική βάση στην Καλιφόρνια, ενώ την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι θα παραμείνουν αναγκαστικά σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Ιαπωνία:  Επιβεβαίωσε ότι τρεις πολίτες έχουν μολυνθεί - Στους 20 ο συνολικός αριθμός

Ακόμη τρία κρούσματα του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε στην Κίνα μεταξύ των Ιαπώνων που επαναπάτρισαν από την πόλη Ουχάν, επιβεβαίωσαν  οι υγειονομικές αρχές της Ιαπωνίας, αυξάνοντας έτσι σε 20 τον αριθμό των ασθενών στη χώρα.
Αρχικά ο ένας εκ των τριών, ένας 40χρονος διαγνώστηκε ότι έχει πνευμονία, αλλά στη συνέχεια με άλλη εξέταση επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.
Πάντως, το Τόκιο σκοπεύει να στείλει ακόμη ένα μισθωμένο αεροσκάφος στα μέσα της εβδομάδας ή αργότερα για να επαναπατριστούν οι Ιάπωνες που βρίσκονται στην κινεζική επαρχία Χουμπέι και στην πρωτεύουσά της Ουχάν, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών.
Ήδη, η ιαπωνική κυβέρνηση ενημέρωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους υπηκόους της χώρας για το σχέδιο αυτό, ενώ συζητά με το Πεκίνο για τους Κινέζους και τις Κινέζες, συζύγους υπηκόων Ιαπωνίας, που έχουν εκφράσει την επιθυμία να τους συνοδεύσουν όταν επαναπατριστούν.

Γερμανία: 10 τα κρούσματα

Θετικά στον νέο κινεζικό κοροναϊό βρέθηκαν δύο από τα 124 άτομα που επαναπατρίσθηκαν από την Ουχάν στην Φρανκφούρτη.
Με τα νέα κρούσματα, ο συνολικός αριθμός των ασθενών στην Γερμανία ανέρχεται στους δέκα, με τους οκτώ να βρίσκονται στην Βαυαρία και να συνδέονται με την εταιρία κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Webasto, την οποία την προηγούμενη εβδομάδα είχε επισκεφθεί συνεργάτιδα της εταιρίας από την Κίνα, θετική, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, στον κοροναϊό.

Νέα Ζηλανδία: Απαγορεύει από τη Δευτέρα 3/2 την είσοδο στη χώρα όλων των αλλοδαπών από την Κίνα

Την απαγόρευση εισόδου στη χώρα όλων των αλλοδαπών που προέρχονται από την Κίνα, ανακοίνωσε η Νέα Ζηλανδία.
Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα 3/2.
Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας αύξησε το επίπεδο της προειδοποίησης για τους πολίτες της χώρας που ταξιδεύουν στην ηπειρωτική Κίνα σε "Μην ταξιδεύετε", την ανώτατη βαθμίδα.
Πάντως, οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας που επιστρέφουν στη χώρα θα μπορούν να εισέρχονται στο έδαφός της, αλλά θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους.
Η απαγόρευση, που θα ισχύει για έως και 14 ημέρες, θα ανανεώνεται κάθε 48 ώρες και αφορά όλους τους ξένους ταξιδιώτες που αναχώρησαν ή πέρασαν από την ηπειρωτική Κίνα μετά τις 2 Φεβρουαρίου.

Η Ιταλία διακόπτει την έκδοση θεώρησης εισόδου σε Kινέζους πολίτες

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει την έκδοση βίζας σε Κινέζους πολίτες μέχρι να ξεπεραστεί η κρισιμότερη φάση της εξάπλωσης του κοροναϊού.
Θα συνεχίσει να παρέχεται βίζα μόνον για οικογενειακούς λόγους και για αποδεδειγμένα κατεπείγουσες περιπτώσεις.
Παράλληλα, μετά την διακοπή των πτήσεων από και προς την Κίνα, αποφασίστηκε ότι γιατροί θα μπορούν να ανεβαίνουν σε πλοία προερχόμενα από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υποβάλουν επιβάτες σε εργαστηριακές εξετάσεις.
Η κυβέρνηση Conte, πάντως, αποφάσισε ότι μπορεί να ξαναρχίσει η αεροπορική μεταφορά εμπορευμάτων από και προς κινεζικές πόλεις με την Ιταλία.

Η Μόσχα επιβάλλει βίζα στους Κινέζους τουρίστες

Οι Κινέζοι δεν θα μπορούν πλέον χωρίς βίζα να εισέλθουν στο έδαφος της Ρωσίας για τουριστικούς λόγους, όπως αποφάσισαν σήμερα οι αρχές οι οποίες σταμάτησαν επίσης να εκδίδουν βίζα για εργασία λόγω της επιδημίας της ιογενούς πνευμονίας.Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην "εγγύηση της ασφάλειας της χώρας, στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην πρόληψη της εξάπλωσης του νέου κορωναϊού", αναφέρει κείμενο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Screen%20Shot%202020-01-29%20at%206.28.10%20AM_0.png?itok=RtRAEtC5

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης