Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυξάνονται τα θύματα του κορωνοϊού, ανησυχία στον ΠΟΥ - Στους 637 οι νεκροί, πάνω από 31 χιλ. τα κρούσματα - Σε καραντίνα 3 κρουαζιερόπλοια

Αυξάνονται τα θύματα του κορωνοϊού, ανησυχία στον ΠΟΥ - Στους 637 οι νεκροί, πάνω από 31 χιλ. τα κρούσματα - Σε καραντίνα 3 κρουαζιερόπλοια
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι είναι ακόμη νωρίς για να θεωρηθεί ότι η επιδημία έχει κορυφωθεί
(upd) Σε πλήρη συναγερμό παραμένει ο πλανήτης σχετικά με την εξάπλωση της επιδημίας της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός που πλήττει από τον περασμένο Δεκέμβριο κυρίως την Κίνα, όπου ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων εξακολουθεί να αυξάνεται με αμείωτη ένταση.
Μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 79 θάνατοι, με αποτέλεσμα ο τελευταίος απολογισμός να κάνει λόγο για 637 νεκρούς και για περισσότερα από 31.000 κρούσματα.
Μόλις δύο από τους  νεκρούς έχουν καταγραφεί εκτός ηπειρωτικής Κίνας – σε Φιλιππίνες και Χονγκ Κονγκ – ενώ τουλάχιστον 230 κρούσματα έχουν αναφερθεί σε άλλες 27 χώρες.
Τελευταία περίπτωση η Σιγκαπούρη, όπου στις 5/2 επιβεβαιώθηκε ότι ένα μωρό ηλικίας 6 μηνών έχει μολυνθεί από τον ιό ενώ ανακοινώθηκαν παράλληλα και τα πρώτα κρούσματα σε πολίτες που μολύνθηκαν χωρίς να έχουν ταξιδέψει στην Κίνα.
Τις ελπίδες που διατυπώθηκαν για τη δημιουργία εμβολίου κατά του κορωνοϊού, έσπευσε να υποβαθμίσει ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας ότι θα απαιτηθούν ακόμα αρκετοί μήνες για να κατασκευαστεί και επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή κάποια αποτελεσματική θεραπεία κατά του ιού.
Σε ανακοίνωση του στις 6 Φεβρουαρίου 2020 τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για να θεωρήσει ότι η επιδημία του κοροναϊού έχει κορυφωθεί.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο πλανήτης αντιμετωπίζει χρόνια έλλειψη προστατευτικών στολών, μασκών, γαντιών και άλλων ειδών προστατευτικού εξοπλισμού στη μάχη κατά της επιδημίας.
Συνέπεια αυτού, η προσοχή όλων – και κυρίως της Κίνας – στρέφεται στις προσπάθειες να περιοριστεί όσο το δυνατόν η επιδημία, αν και ήδη το σύστημα υγείας της Κίνας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση.
Αν και το Πεκίνο έχει δαπανήσει ήδη 6,8 δισ. δολάρια για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας (τα κονδύλια διατέθηκαν για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, αποζημιώσεων στο ιατρικό προσωπικό και αγορά ιατρικού εξοπλισμού), αν και στην πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, αναμένεται άλλα οκτώ κτήρια - κλειστά γήπεδα, εκθεσιακά και αθλητικά κέντρα - να μετατραπούν σε νοσοκομεία, οι ελλείψεις παραμένουν σοβαρές.
Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει κάποιο εισαγόμενο «κρούσμα» εντός των επόμενων εβδομάδων και για αυτό το λόγο λαμβάνονται ήδη αυξημένα μέτρα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κυρίως στις απευθείας πτήσεις από το Πεκίνο.
Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, γνωστός και ως παγκολίνος, είναι πιθανόν ο ξενιστής του νέου κινεζικού ιού 2019-nCoV που ευθύνεται για τον θάνατο άνω των 630 ανθρώπων στην Κίνα.
Πρόκειται για ένα θηλαστικό που κινδυνεύει με εξαφάνιση, και είναι περιζήτητο για το κρέας και τις φολίδες του.
«Η τελευταία ανακάλυψη θα είναι μεγάλης σημασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της προέλευσης του ιού», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του το South China Agricultural University, που ηγείται της έρευνας.
Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς την προέλευση του ιού, επικαλούμενοι άλλοι τα φίδια κι άλλοι τις νυχτερίδες ως πηγή μεταφοράς.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, μετά από έλεγχο σε δείγμα άνω των 1.000 φολιδωτών μυρμηγκοφάγων, οι ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Νότιας Κίνας ανακάλυψαν πως οι γονιδιωματικές αλληλουχίες των ιών στους παγκολίνους είναι κατά 99% ταυτόσημες με αυτές όσων νοσούν από τον κορωνοϊός.
O παγκολίνος θεωρείται το περισσότερο παρανόμως διακινούμενο ζώο στον πλανήτη και πάνω από ένα εκατομμύριο ζώα έχουν σκοτωθεί την τελευταία δεκαετία στα δάση της Ασίας και της Αφρικής, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN).
Καταλήγουν στις αγορές της Κίνας και του Βιετνάμ όπου οι φολίδες τους χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική και το κρέας τους πωλείται στη μαύρη αγορά.
Επιπρόσθετα εταιρείες διοργάνωσεις κρουαζιέρων διατηρούν σκληρή στάση προς την Κίνα, με την Royal Caribbean να απαγορεύει την είσοδο στα κρουαζιερόπλοιά της σε όσους έχουν κινεζικό διαβατήριο.
Εν τω μεταξύ το State Department ανακοίνωσε ότι θα παράσχει 100 εκατ. δολ. τόσο προς την Κίνα όσο και προς άλλες χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έξαρση του κορωνοϊού.

Image

Στους 636 οι νεκροί - Σε καραντίνα δύο κρουαζιερόπλοια

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την αρμόδια επιτροπή Υγείας της Κίνας, οι νεκροί ανέρχονται συνολικά σε 636 – αυξήθηκαν κατά 78 μέσα σε ένα 24ωρο – ενώ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 28.000.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των θυμάτων στην Κίνα από το νέο κορωνοϊό ξεπερνά τους νεκρούς της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) που έπληξε την Κίνα την περίοδο 2002-2003, όταν και είχαν χάσει τη ζωή τους 349 άνθρωποι.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, καταγράφηκαν ακόμη 3.694 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε 28.018.
Από αυτόν τον απολογισμό, οι εβδομήντα θάνατοι και τα 2.987 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, όπου εμφανίστηκε ο 2019-nCoV.
Οι υπόλοιποι τρεις θάνατοι καταγράφηκαν στην πόλη Τιαντζίν, στη βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ και στην νοτιοδυτική επαρχία Γκουιτζού.
Image
Με μοναδικές εξαιρέσεις έναν Κινέζο από την Ουχάν, την πρωτεύουσα της Χουμπέι όπου εντοπίστηκε ο 2019-nCoV, που πέθανε στις Φιλιππίνες, και ενός ασθενούς που πέθανε στο Χονγκ Κονγκ, όλοι οι θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία άλλα τουλάχιστον 230 κρούσματα έχουν αναφερθεί σε 27 άλλες χώρες και περιοχές εκτός της ηπειρωτικής Κίνας ενώ περίπου 3.700 άνθρωποι τελούν σε καραντίνα σε κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται αρόδου στην Ιαπωνία με 20 εξ αυτών να βρίσκονται θετικοί στον νέο ιό.
Την ίδια στιγμή, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ έχουν θέσει σε καραντίνα τους 1.800 επιβάτες και πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου World Dream, καθώς καταγράφηκαν 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού ενώ οι αρμόδιες αρχές της Ταϊβάν έχουν απαγορεύσει να προσεγγίζουν το λιμάνι της κρουαζιερόπλοια.
Δεκάδες αεροπορικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τα δρομολόγια τους προς την Κίνα, ενώ αρκετές χώρες ανάμεσα τους και οι ΗΠΑ, απαγορεύουν την είσοδο σε όσους υπήρξαν στην Κίνα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Image

Σε καραντίνα 3 κρουαζιερόπλοια

Απεγνωσμένοι είναι χιλιάδες επιβάτες, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ασία σε τρία κρουαζιερόπλοια, τα οποία βρίσκονται σε καραντίνα εξαιτίας του νέου κορωνοϊού. 
Τα κρουαζιερόπλοια αυτά είναι το Diamond Princess στην Ιαπωνία, το World Dream στο Χονγκ Χονγκ και το Westerdam που πλέει στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού πάνω σε κρουαζιερόπλοιο, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε καραντίνα για τουλάχιστον 15 ημέρες στα ανοικτά της Ιαπωνίας αυξήθηκε σήμερα σε 61, όπως μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ.
Οι γιατροί έχουν υποβάλει σε εξετάσεις 273 από τους 3.700 επιβαίνοντες στο Diamond Princess, που παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοικτά του λιμανιού της Γιοκοχάμα.
Την απόφαση να τεθούν σε απομόνωση οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου προκάλεσε η επαλήθευση ότι 80χρονος επιβάτης ο οποίος αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ τον Ιανουάριο έχει μολυνθεί από τον 2019-nCoV.
Στο Χονγκ Κονγκ οι 3.600 άνθρωποι που επιβαίνουν στο κρουαζιερόπλοιο World Dream είναι σε καραντίνα εδώ και τρεις ημέρες, αφότου κάποιοι προηγούμενοι επιβάτες βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό.
Τρία μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν από το πλοίο και λαμβάνουν νοσοκομειακή θεραπεία.
Όλοι οι επιβαίνοντες θα παραμείνουν στο πλοίο «μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα», ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Υγείας του Χονγκ Κονγκ.
Το πλοίο παραμένει δεμένο στο Χονγκ Κονγκ και είναι άγνωστο πότε θα του επιτραπεί να αποπλεύσει.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο κρουαζιερόπλοιο Westerdam, που απέπλευσε από τη Σιγκαπούρη στις 16 Ιανουαρίου για μια κρουαζιέρα 30 ημερών και τώρα πλέει στην Ανατολική Σινική Θάλασσα προσπαθώντας να βρει λιμάνι για να δέσει.
Το πλοίο αναχώρησε την 1η Φεβρουαρίου από το Χονγκ Κονγκ με προορισμό τις Φιλιππίνες, ωστόσο οι Αρχές της τελευταίας απαγόρευσαν στο πλοίο να προσεγγίσει σε κάποιο λιμάνι της χώρας.
Έτσι αναγκάστηκε να δέσει προσωρινά στο λιμάνι Kaohsiung της Ταϊβάν.
Αλλά χθες (6/2) οι Αρχές της Ταϊβάν ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέπουν πλέον τον ελλιμενισμό πλοίων στα λιμάνια εξαιτίας του φόβου για τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα το Westerdam να αναγκαστεί να αποπλεύσει.
Φεύγοντας από το λιμάνι της Kaohsiung, το πλοίο κατευθύνθηκε προς Ταϊπέι, αλλά και εκεί απαγορεύτηκε ο ελλιμενισμός του.

Διεθνής διάσκεψη επιστημόνων στη Γενεύη σε αναζήτηση θεραπείας


Υπό αυτά τα δεδομένα, σε πλήρη συντονισμό βρίσκεται και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, η οποία αναζητά τρόπους για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη παρασκευή εμβολίου.
Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 11 και 12 Φεβρουαρίου αναμένεται να βρεθούν στη Γενεύη εκατοντάδες επιστήμονες και ειδικοί σε μια προσπάθεια να βρουν έναν τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας.
Όπως αναφέρεται, η προσοχή τους θα επικεντρωθεί στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι έρευνες για την κατασκευή των κατάλληλων φαρμάκων και εμβολίων.
Παράλληλα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα μια πολυεθνική ομάδα επιστημόνων θα επισκεφθεί την Κίνα.
Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Tarik Jarasevic ήταν ξεκάθαρος για το κατά πόσο είμαστε κοντά σε ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού ύστερα από τις πληροφορίες που υπήρξαν χθες 5/2 και που έδωσαν ώθηση στις αγορές.
«Δεν υπάρχει κάποια γνωστή, αποτελεσματική θεραπεία για τον κορωνοϊό» είπε ο Jarasevic.
Χθες διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ένα κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο στην Κίνα έκανε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην περίπτωση του πειραματικού αντιικού φαρμάκου της εταιρίας Gilead Sciences των ΗΠΑ, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να παράσχει θεραπεία για τον κορωνοϊό.
Image
Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι υπέβαλε αίτηση για ευρεσιτεχνία στη χρήση του Remdesivir, ενός αντιικού φαρμάκου που αναπτύχθηκε από την Gilead, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ιό.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine την περασμένη εβδομάδα, ένας ασθενής με κορωνοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφάνισε βελτίωση της κατάστασής του αφού έλαβε το Remdesivir, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση μεταδοτικών ασθενειών όπως ο Έμπολα.
Την ίδια στιγμή πληροφορίες ανέφεραν πως ερευνητές από τη Μ. Βρετανία υποστηρίζουν πως έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στην ανακάλυψη εμβολίου.
Συγκεκριμένα, το βρετανικό Sky News μετέδωσε ότι ο προβεβλημένος Βρετανός επιστήμονας Robin Shattock έκανε μια σημαντική ανακάλυψη στη μάχη για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού, μειώνοντας ένα τμήμα του συνήθους χρόνου ανάπτυξης του φαρμάκου από δύο με τρία χρόνια σε μόλις 14 ημέρες.
Ο Shattock, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος Λοιμώξεων του Βλεννογόνου και Ανοσίας στο πανεπιστήμιο του Imperial στο Λονδίνο, δήλωσε ότι βρίσκεται τώρα στο στάδιο να ξεκινήσει τις δοκιμές του εμβολίου σε ζώα, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σε ανθρώπους οι δοκιμές αναμένεται να γίνουν το καλοκαίρι, αν εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι.
«Με τις συνηθισμένες προσεγγίσεις απαιτούνται τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια πριν ακόμη φτάσεις στην κλινική για την παρασκευή του.
Και εμείς έχουμε περάσει, από το χρονοδιάγραμμα αυτό, στο να δημιουργήσουμε ένα υποψήφιο φάρμακο στο εργαστήριο μέσα σε 14 ημέρες» ανέφερε ο Shattock.
Image
Σύμφωνα με το Sky News, το εμβόλιο πάντως θα έρθει πολύ αργά για να αντιμετωπιστεί το σημερινό ξέσπασμα της επιδημίας, αλλά θα είναι πολύτιμο σε περίπτωση νέου ξεσπάσματος.

Επικοινωνία Xi - Trump

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια μίλησε ο Αμερικανός πρόεδρος για τον Κινέζο ομόλογο του αναφερόμενος στις προσπάθειες της Κίνας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, παρά τη διαμάχη τους για το εμπόριο.
«Μόλις είχα μια μακρά και πολύ καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κίνας, Xi.
Είναι ισχυρός, έξυπνος και έχει εστιάσει στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Πιστεύει ότι πάνε καλά, ενώ χτίζουν νοσοκομεία μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.
Τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά θα τα καταφέρει, ειδικά καθώς ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει και ο ιός αποδυναμώνεται και τελικά φεύγει.
Στην Κίνα υπάρχει μεγάλη πειθαρχία καθώς ο πρόεδρος Xi ηγείται μιας επιτυχημένης επιχείρησης.
Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Κίνα για να βοηθήσουμε!» αναφέρει ο Trump σε ανάρτηση του στο twitter.

Η απομόνωση της Κίνας

Η μία μετά την άλλη οι αεροπορικές εταιρίες ματαιώνουν τις πτήσεις τους από και προς την Κίνα, μετά την πτώση της ζήτησης και τις αναβολές καθώς οι κυβερνήσεις λαμβάνουν όλο και δραστικότερα μέτρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη της εξάπλωσης της επιδημίας, με αποτέλεσμα να έχουν αναστείλλει συνολικά τις πτήσεις τους 12 αεροπορικές εταιρίες, ακυρώνοντας συνολικά πάνω από 50.000 πτήσεις.
Το αποτέλεμα είναι να απομονώνεται όλο και περισσότερο η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική αγορά στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, γεγονός που, εν συνόλω, θα μειώσει τα έσοδα των αερομεταφορών για το 2020, και κατά συνέπεια και άλλων τομέων της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.
Το εξίσου σημαντικό είναι ωστόσο πως αυτές οι επιπτώσεις ξεπερνούν τα σύνορα της Κίνας κι έχουν ισχυρή επίδραση παγκόσμια.

Ελπίδες ΠΟΥ για μη περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού – Το προφίλ των ασθενών

Δεδομένου ότι το εμβόλιο θα αργήσει για αρκετούς ακόμα μήνες, όλες οι προσπάθειες εστιάζουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Οργανισμός τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί με βεβαιότητα ότι η επιδημία έφτασε στην κορύφωσή της, οπότε μια ύφεση θα ήταν αναμενόμενη από εδώ και πέρα, σημείωσε ωστόσο ότι στις 5 Φεβρουαρίου καταμετρήθηκαν τα λιγότερα νέα κρούσματα.
Ο ΠΟΥ επαινεί την Κίνα για τα ισχυρά μέτρα που έχει λάβει, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτά προσφέρουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να σταματήσει η εξάπλωση παγκοσμίως.
Σε αυτό άλλωστε το πλαίσιο, ο ΠΟΥ υποστηρίζει πως η επιδημία της ιογενούς πνευμονίας που έχει εμφανιστεί στην Κίνα, δεν έχει εξελιχθεί ακόμα σε πανδημία.
Με τον όρο πανδημία περιγράφεται η κατάσταση παγκόσμιας διάδοσης μιας νόσου.
Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, το 80% των νεκρών ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών ενώ άνω του 75% είχαν προβλήματα υγείας.
Το ποσοστό θνησιμότητας από το νέο κορωνοϊό ανέρχεται σε 2,1%, τονίζει η Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι είναι χαμηλότερο από του Sars (9,6%), που είχε προκαλέσει τον θάνατο 800 ανθρώπων παγκοσμίως στην περίοδο 2002-2003, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και περίπου 300 στο Χονγκ Κονγκ.
Είναι χαρακτηριστικό πως πάνω από το 97% των θυμάτων του νέου ιού προέρχονται από την επαρχία Χουμπέι, τη στιγμή που το ποσοστό θνησιμότητας εκτός της επαρχίας Χουμπέι ανέρχεται σε μόλις 0,16%.

Σύγκριση με SARS και άλλους ιούς

Η τελευταία ενημέρωση κάνει λόγο για 568 νεκρούς και για περισσότερα από 28.000 κρούσματα σε 27 χώρες.
Όμως τα διάφορα επιδημιολογικά μοντέλα εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα τα περιστατικά λοίμωξης είναι τουλάχιστον 100.000.
Αν και αυτός ο ρυθμός μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι ακόμη τόσο γρήγορος όσο αυτός της γρίπης, είναι εντυπωσιακά ταχύτερος από αυτό που είχαν δει οι επιστήμονες, όταν εμφανίστηκαν οι συγγενικοί κοροναϊοί SARS και MERS.
Όταν ο πρώτος σταμάτησε να μεταδίδεται τον Ιούλιο του 2003, μετά από εννεάμηνη εξάπλωση, είχαν επιβεβαιωθεί μόνο 8.098 περιστατικά, ενώ στην περίπτωση του MERS που εμφανίστηκε το 2012 και έκτοτε κυκλοφορεί, έχουν καταγραφεί μόνο γύρω στις 2.500 περιπτώσεις ασθενών.
Ο SARS σκότωνε περίπου το 10% των αρρώστων, ενώ ο MERS το ένα τρίτο.
Η «ισπανική» γρίπη του 1918 σκότωνε μόνο το 2,5%, αλλά επειδή είχε τρομερή μεταδοτικότητα διεθνώς και οι ιατρικές και φαρμακευτικές άμυνες ήταν τότε χειρότερες, εκτιμάται ότι σκότωσε 20 έως 50 εκατομμύρια ασθενείς.
Η άκρως μεταδοτική πανδημία της «γρίπης των χοίρων» Η1Ν1 το 2009 είχε χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας (γύρω στο 0,02%), αλλά σκότωσε περίπου 285.000 ανθρώπους.
Η αναλογία θανάτων προς επιβεβαιωμένους ασθενείς στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού κυμαίνεται γύρω στο 2% (από 4% στην αρχή), αλλά είναι πιθανό πως θα μειωθεί κι άλλο, καθώς γίνονται ολοένα περισσότερα τεστ και ανιχνεύονται περισσότερες λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις ασθενών.

Το Πεκίνο φιμώνει τους επικριτές

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε σήμερα (6/2) το Πεκίνο, ότι φιμώνει τις επικρίσεις, επικρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι κινεζικές αρχές αντιμετώπισαν την ιογενή πνευμονία, εκτιμώντας παράλληλα ότι η στάση αυτή έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα να επιδεινώνει την εξάπλωση της επιδημίας.
«Υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στην αντίδραση της Κίνας στον κορωνοϊό, τα οποία επιδείνωσαν την επιδημία», υποστήριξε ο διευθυντής του HRW, Kenneth Roth μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
Ο Roth επέκρινε κατά κύριο λόγο τη μαζική καραντίνα αλλά και τη «διαγραφή» των αναφορών για τον ιό στην Κίνα κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της επιδημίας.
Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες του Πεκίνου να φιμώσει τις επικρίσεις σε βάρος του στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
«Δεν υπάρχει θέση για μυστικά στον αγώνα εναντίον μιας επιδημίας», είπε ο Roth, στον οποίο απαγορεύτηκε τον Ιανουάριο η είσοδος στο Χονγκ Κονγκ, όπου επρόκειτο να παρουσιάσει την ετήσια έκθεση του HRW για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Είναι η ώρα για απόλυτη διαφάνεια, έστω και αν αυτή στεναχωρεί, επειδή η δημόσια υγεία προέχει της διατήρησης της όποιας πολιτικής εξουσίας.
Δυστυχώς, δεν ήταν αυτή η προσέγγιση του Πεκίνου», τόνισε.
Η καραντίνα, όπως αυτή που έχει επιβληθεί στην Ουχάν, στο επίκεντρο της επιδημίας «γενικά δεν λειτουργεί», είπε ο Roth.
«Η καραντίνα που επιβάλλουν οι υπεύθυνοι της δημόσιας υγείας είναι πολύ πιο στοχευμένη.
Αφορά τα πρόσωπα που έχει διαπιστωθεί ότι είναι φορείς του ιού», εξήγησε.
«Οι άνθρωποι χρειάζονται φαγητό, στέγη, (ιατρική) φροντίδα και υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στην αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης για αυτές τις ανάγκες», επέμεινε.
Τον Ιανουάριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας εξέδωσε μια ανακοίνωση ασυνήθιστα επικριτική για την αστυνομία, ο «ζήλος» της οποίας να καταστείλει τις «φήμες» ενδέχεται να καθυστέρησε την ενημέρωση του κοινού για τη νέα ασθένεια.
Αργά σήμερα μάλιστα, προς επιβεβαίωση των όσων ισχυρίζεται, έγινε γνωστό πως ο Κινέζος οφθαλμίατρος που προσπάθησε να προειδοποιήσει άλλους για την επιδημία του νέου κοροναϊού πέθανε σήμερα (6/2) από την ασθένεια.
Την ίδια ημέρα που ο Li Wenliang έστειλε το μήνυμα στους φίλους του, η Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Ουχάν ενημέρωσε τις ιατρικές υπηρεσίες της επαρχίας ότι ασθενείς, εργαζόμενοι στην Αγορά Θαλασσινών Χουανάν, έπασχαν από «πνευμονία άγνωστης αιτιολογίας».
«Οι οργανισμοί ή μεμονωμένα πρόσωπα δεν επιτρέπεται να αποκαλύπτουν πληροφορίες περί της θεραπείας στο κοινό χωρίς έγκριση», προειδοποιούσε αυτή η ειδοποίηση.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Δεκεμβρίου οι υπηρεσίες υγείας της Ουχάν, συγκάλεσαν κατεπείγουσα σύσκεψη για να συζητήσουν την επιδημία.
Λίγο αργότερα, ο Li Wenliang  κλήθηκε από τους ανωτέρους του στο νοσοκομείο να εξηγήσει πώς γνώριζε για τα κρούσματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Beijing Youth Daily.
Αργότερα την ίδια ημέρα, οι αρχές της Ουχάν ανακοίνωσαν το ξέσπασμα του ιού και ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ωστόσο στις 3 Ιανουαρίου ο Li Wenliang κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα και του έγιναν συστάσεις επειδή «διέδιδε φήμες στο διαδίκτυο» και «διατάραξε τη δημόσια τάξη».
Αναγκάστηκε να υπογράψει μια δήλωση και υποσχέθηκε να μην διαπράξει άλλες «έκνομες ενέργειες».
Ήταν ένας από τους οκτώ ανθρώπους για τους οποίους η αστυνομία ξεκίνησε έρευνες για «διασπορά φημών», ωστόσο αργότερα οι τοπικές αρχές του ζήτησαν συγγνώμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης