Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Τις επόμενες ώρες η εκτόξευση δορυφόρου επιστημονικής παρατήρησης

tags :
Ιράν: Τις επόμενες ώρες η εκτόξευση δορυφόρου επιστημονικής παρατήρησης
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κεκαλυμμένη πυραυλική δοκιμή
Το Ιράν θα εκτοξεύσει μέσα στις επόμενες ώρες ένα νέο δορυφόρο επιστημονικής παρατήρησης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενημέρωσης και Τηλεπικοινωνιών του Ιράν, Mohammad Javad Azari-Jahromi.
«O δορυφόρος Zafar θα τεθεί σε τροχιά με ταχύτητα 7.400 χιλιομέτρων» δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών και Τεχνολογικών Τηλεπικοινωνιών Mohammad Javad Azari-Jahromi, κι ενώ το Ιράν έκανε πέρσι δύο αποτυχημένες εκτοξεύσεις δορυφόρων.
Το Ιράν εκτοξεύει τον δορυφόρο Zafar στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος, το οποίο σύμφωνα με τις ΗΠΑ αποτελεί κάλυψη για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.
Το Ιράν θα εκτοξεύσει δορυφόρο σήμερα Κυριακή 9/2, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κεκαλυμμένη πυραυλική δοκιμή, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους, διότι η μεγάλου βεληνεκούς βαλλιστική τεχνολογία που χρησιμοποιείται για να βάλει σε τροχιά τους δορυφόρους, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για την εκτόξευση πυρηνικών κεφαλών.
Η Τεχεράνη αρνείται ότι η δορυφορική δραστηριότητά της είναι κάλυψη για την ανάπτυξη πυραύλων και επιμένει ότι δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Ο Trump υποστήριξε από την πλευρά του ότι η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν δεν πρόκειται να μακροημερεύσει και δεν περιλαμβάνει περιορισμούς για το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Οι εντάσεις που ήταν ήδη υψηλές για το θέμα των πυρηνικών, κλιμακώθηκαν μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani στις 3 Ιανουαρίου 2020 στη Βαγδάτη και τα αντίποινα των Ιρανών με επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Από τη στιγμή που ο ιρανικός δορυφόρος θα τεθεί σε τροχιά, η πρώτη εικόνα που θα μεταδώσει θα είναι του Soleimani, σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό Πληροφοριών και Τεχνολογικών Τηλεπικοινωνιών Azari-Jahromi.
Το Ιράν είχε εκτοξεύσει τον πρώτο δορυφόρο του  το 2009 και τον δεύτερο το 2011.
Το 2012 η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει ότι έβαλε σε τροχιά και τον τρίτο δορυφόρο που κατασκευάστηκε στο Ιράν.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης