Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο κορωνοϊός μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πιο επικίνδυνο από την εποχική γρίπη προειδοποιούν οι ειδικοί

Ο κορωνοϊός μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πιο επικίνδυνο από την εποχική γρίπη προειδοποιούν οι ειδικοί
Τι αναφέρει ειδικός στο CNBC, ο οποίος έχει επισκεφθεί την Κίνα μετά το ξέσπασμα του ιού
Η εποχιακή γρίπη έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από τον κορωνοϊό, αλλά αυτό δεν είναι ο λόγος για τον οποίο το ξέσπασμα είναι τόσο ανησυχητικό, υποστήριξε ο Ian Lipkin, επιστήμονας εξειδικευμένος σε ιογενείς νόσους μιλώντας στο CNBC.
«Είναι ένας νέος ιός.
Δεν γνωρίζουμε πολλά γι 'αυτό και ως εκ τούτου είμαστε όλοι επιθυμούμε να βεβαιωθούμε ότι δεν εξελίσσεται σε κάτι ακόμη χειρότερο», δήλωσε ο Lipkin.
Ο Lipkin, διευθυντής του Κέντρου για τη μόλυνση και την ανοσία στο Mailman School of Public Health του Columbia, ήταν στο Guangzhou και στο Πεκίνο, όπου συμβούλευσε τους τοπικούς υπαλλήλους υγείας.
Είπε ότι δεν ταξίδεψε στην πόλη όπου εμφανίστηκε ο κορωνοϊός, Wuhan στην κεντρική Κίνα, επειδή θα ήταν πιο δύσκολο να επιστρέψει στις ΗΠΑ
Ο Lipkin, ο οποίος ασχολήθηκε εκτενώς και με τον SARS το 2003, δήλωσε ότι είναι αλήθεια ότι η εποχική γρίπη παρουσιάζει το δικό της πρόβλημα, σημειώνοντας ότι παγκοσμίως πεθαίνουν κάθε χρόνο από 650.000 άνθρωποι.
Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 900 άνθρωποι που μολύνθηκαν από κορωνοϊό έχουν πεθάνει.
Ο κορωνοϊός είναι "είναι λιγότερο δύσκολος για εμάς από την γρίπη", εάν αντιμετωπιστεί βάσει των θανάτων που έχει προκαλέσει, δήλωσε ο Lipkin.
Όμως προσθέτει «δεν γνωρίζουμε πολλά για τη μεταδοτικότητα του.
Δεν έχουμε απαραίτητα ακριβείς διαγνωστικές εξετάσεις.
Και δεν γνωρίζουμε πραγματικά μπορεί να υπάρξει νέα κλιμάκωση.
Το μόνο πράγμα που έχουμε σήμερα ως αντίδραση, απουσία εμβολίων ή ναρκωτικών, είναι η καραντίνα».
Ο κορωνοϊός εμφανίστηκε στο Wuhan πριν από περίπου ένα μήνα και έκτοτε έχει εξαπλωθεί, καθώς στις 21/01 υπήρχαν 300 κρούσματα και τώρα αυτά ξεπερνούν τις 40.000.
Νέα κρούσματα ανακοινώνονται κατά χιλιάδες κάθε μέρα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στην Κίνα.
Οι κορωνοϊοί συνήθως μολύνουν τα ζώα, αλλά τα στελέχη μπορούν μερικές φορές να εξελιχθούν και να εξαπλωθούν στους ανθρώπους.
Τα συμπτώματα στους ανθρώπους μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονόλαιμο και δύσπνοια.
Η αναπνευστική ασθένεια είναι ικανή να εξαπλωθεί μέσω επαφής ανθρώπου-ανθρώπου, λένε οι υπουργοί υγείας.
Η ασθένεια είναι επίσης σε θέση να εξαπλωθεί πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Σύμφωνα με αξιωματούχους της υγείας, περίπου το 20% των ασθενών αρρωσταίνουν σοβαρά, με πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια.
Η Lipkin δήλωσε ότι εκτιμά ότι το ποσοστό θνησιμότητας του κορωνοϊού θα είναι τελικά μικρότερο από 1%.
Ο αριθμός όμως είναι «τυχαίος» επειδή πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες δοκιμές αντισωμάτων "έτσι ώστε να καταλάβουμε ποιος μπορεί να έχει μολυνθεί, αλλά να μην εκδηλώσει σημάδια ασθένειας", ανέφερε.
Ερωτηθείς αν σκέφτηκε ότι η κινεζική κυβέρνηση ήταν διαφανής σχετικά με την ασθένεια, ο Lipkin δήλωσε ότι σκέφτηκε ότι κάνει επαρκή δουλειά διάδοσης των πληροφοριών που έχει.
"Αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως έλλειψη διαφάνειας μπορεί στην πραγματικότητα να είναι άγνοια για το τι συμβαίνει", είπε.
Ο Lipkin δήλωσε ότι σκοπεύει να επιστρέψει στην Κίνα τον επόμενο μήνα, ενώ κάποιοι από το προσωπικό του σχεδιάζουν να πάνε εκεί την επόμενη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης