Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός - COVID-19: Μπορεί να μολυνθεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, εάν δεν ελεγχθεί - ΠΟΥ: Σε 18 μήνες το πρώτο φάρμακο

Κορωνοϊός - COVID-19: Μπορεί να μολυνθεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, εάν δεν ελεγχθεί - ΠΟΥ: Σε 18 μήνες το πρώτο φάρμακο
Οι νεκροί έχουν ξεπεράσουν τους 1.000 ενώ τα κρούσματα τα 42.000 - Ολοένα και περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις και εταιρείες προσανατολίζονται είτε σε απολύσεις προσωπικού είτε σε δανεισμό
(upd) Σε πλήρη συναγερμό παραμένει η Κίνα αλλά και ο υπόλοιπος πλανήτης για την έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς πέρα από την αύξηση του αριθμού των θυμάτων και των κρουσμάτων, αρχίζουν να διατυπώνονται και σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει πέρα από την παγκόσμια υγεία και στην παγκόσμια οικονομία.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), χαρακτηρίζει την επιδημία «πολύ σοβαρή απειλή για τον πλανήτη».

Μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 108 θάνατοι, αριθμός ρεκόρ από τις 8 Δεκεμβρίου του 2019, όταν και ανιχνεύτηκαν για πρώτη φορά τα συμπτώματα του νέου κορωνοϊού, για τον οποίο όμως επίσημα η Κίνα άρχισε να μιλά από τις 31 Δεκεμβρίου.
Κορυφαίοι υγειονομικοί αξιωματούχοι κατέληξαν στο όνομα του νέου κορονοϊού που ξεκίνησε από την Κίνα κι έχει εξαπλωθεί σε διαφορετικά σημεία ανά τον κόσμο από τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη, ο ιός θα αποκαλείται εφεξής COVID-19.Όπως εξήγησε, το «co» αντανακλά στο «corona» (κορώνα), το «vi» στο «virus» (ιός) και το «d» στο «disease» (ασθένεια).
Μέχρι στιγμής οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 1.016 – υπάρχουν δύο ακόμα θάνατοι εκτός ηπειρωτικής Κίνας, συνεπώς ο συνολικός αριθμός των θυμάτων είναι 1.018 – και τα κρούσματα ξεπερνούν τα 42.000, ενώ τουλάχιστον 319 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε άλλες 24 χώρες και περιοχές.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι νεκροί ξεπερνούν σε αριθμό τα θύματα που είχε προκαλέσει παγκοσμίως το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) την περίοδο 2002-2003, καθώς οι νεκροί τότε είχαν ανέλθει σε 774 άτομα παγκοσμίως.
Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στην Κίνα άρχισαν σταδιακά από χθες Δευτέρα 10/2 να επιστρέφουν στους χώρους εργασίας τους, αν και το μείζον ερώτημα είναι όχι εάν η επιδημία θα πλήξει την κινεζική οικονομία, αλλά πόσο δυνατό «χτύπημα» θα της επιφέρει.
Πάντως, και όσον αφορά την Ελλάδα, όλα τα ύποπτα κρούσματα που έχουν ελεγχθεί από τα αρμόδια νοσοκομεία, είναι αρνητικά στον ιό.
Image
Image

ΠΟΥ: Σε 18 μήνες το πρώτο φάρμακο κατά του κορωνοϊού

Πάντως, το πρώτο φάρμακο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού αναμένεται να έτοιμο σε 1,5 έτος.
Ειδικότερα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom, ανακοίνωσε ότι ο νέος κορωνοϊός θα ονομαστεί COVID-19 και εξήγησε ότι το «co» αντανακλά στο «corona» (κορώνα), το «vi» στο «virus» (ιός) και το «d» στο «disease» (ασθένεια).
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το πρώτο φάρμακο θα είναι έτοιμο σε 18 μήνες και «γι' αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σήμερα όλα τα διαθέσιμα όπλα για να καταπολεμήσουμε τον ιό».
Ο ίδιος συνέστησε σε όλες τις χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά του κορωνοϊού ώστε να αποφευχθούν νέα κρούσματα αλλά και υψηλότερο κόστος.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστήριξε ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού αποτελεί «πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο», απευθύνοντας  παράλληλα έκκληση στις χώρες να μοιράζονται τα δείγματα του ιού που διαθέτουν και να επιταχύνουν τις έρευνές τους για φάρμακα ή εμβόλια.
«Με το 99% των κρουσμάτων στην Κίνα, αυτή (η επιδημία) παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη χώρα αυτή, όμως αποτελεί και πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ στην εναρκτήρια ομιλία του σε συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ερευνητές και εθνικοί οργανισμοί, κάποιοι από τους οποίους μέσω βιντεοσύνδεσης από την ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν.

Xi Jinping (Κινέζος πρόεδρος): Θα νικήσουμε τη μάχη κατά του κορωνοϊού - Θα επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι

Ιδιαίτερα θετικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, όσον αφορά την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
«Πιστεύω ότι η Κίνα θα νικήσει τη μάχη κατά του ιού» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η Κίνα θα πετύχει τους οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους που έχουν τεθεί», ενώ συμπλήρωσε «οι εργασίες πρόληψης και ελέγχου για τον κορωνοϊό έχουν θετικά αποτελέσματα».
 
Εφιαλτική προειδοποίηση: Μπορεί να μολυνθεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, εάν δεν ελεγχθεί ο κορωνοϊός

Την εφιαλτική προειδοποίηση ότι το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να μολυνθεί από την επιδημία του κορωνοϊού σε περίπτωση που αυτή δεν ελεγχθεί διατυπώνει ο καθηγητής επιδημιολογίας Gabriel Leung, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Χόνγκ Κόνγκ και ο οποίος είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της επιδημίας του SARS το 2002 -2003.
Σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο Leung υποστηρίζει ότι η επιδημία του νέου κορωνοϊού θα μπορούσε να εξαπλωθεί και να μολύνει τα δύο τρία του παγκόσμιου πληθυσμού εάν δεν τεθεί υπό έλεγχο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προειδοποίηση αυτή έρχεται λίγο ύστερα από την τοποθέτηση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος τόνισε ότι τα πρόσφατα κρούσματα σε ανθρώπους που δεν πέρασαν ποτέ από την Κίνα μπορεί να είναι απλά η «κορυφή του παγόβουνου».  
Όπως είπε ο Leung, το κρίσιμο ζήτημα είναι να υπολογιστεί το μέγεθος και το σχήμα αυτού του «παγόβουνου».
Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι κάθε μολυσμένο άτομο με κορωνοϊό θα κολλήσει κατά μέσο όρο περίπου 2,5 άλλα άτομα, κάτι που σημαίνει ένα ποσοστό μετάδοσης της τάξης του 60% με 80% .
«Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι τεράστιος αριθμός» υποστήριξε ο Leung, αναφέροντας πως ακόμη και αν το ποσοστό θνησιμότητας από τον κορωνοϊό εκτιμάται ότι κυμαίνεται κοντά στο 1%, ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι πολύ μεγάλος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Leung κατά τη συνάντηση των ειδικών του ΠΟΥ θα θέσει δύο καίρια ζητήματα, αφενός το ποια είναι η κλίμακα εξάπλωσης του ιού παγκοσμίως και αφετέρου κατά πόσο έχουν αποδώσει τα μέτρα που έχει λάβει η Κίνα για τον περιορισμό της επιδημίας, προκειμένου αυτά να υιοθετηθούν και από άλλα κράτη.
«Θα μολυνθεί το 60% με 80% του παγκόσμιου πληθυσμού;
Ίσως όχι.
Ίσως να έρθει κατά κύματα.
Ίσως ο νέος κορωνοϊός περιορίσει τη φονική του δράση αφού αν σκοτώσει τους πάντες στο διάβα του θα εξαλειφθεί κι ο ίδιος» ανέφερε ο Leung, o οποίος διερωτάται αν έχουν αποδώσει τα μέτρα και οι περιορισμοί που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στο επίκεντρο της επιδημίας, στην πόλη Ουχάν.
«Έχουν αποδώσει αυτές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, αυτή η κοινωνική απομόνωση και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις;
Ας υποθέσουμε ότι έχουν αποδώσει.
Αλλά για πόσο καιρό μπορείς να έχεις τα σχολεία κλειστά;
Πόσο καιρό μπορείς να απομονώσεις μια ολόκληρη πόλη;
Πόσο καιρό μπορείς να κρατήσεις τους ανθρώπους μακριά από τα εμπορικά κέντρα;
Και αν άρεις αυτούς τους περιορισμούς, τότε θα επανέλθει η πρότερη κατάσταση;» διερωτάται ο Leung, σημειώνοντας πως εάν η απομόνωση της Κίνας δεν λειτουργήσει, τότε η παγκόσμια κοινότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πικρή αλήθεια, ότι δηλαδή ο ιός δεν μπορεί να περιοριστεί.
Σε αυτή την περίπτωση, η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει αντί να προσπαθεί να περιορίσει τον ιό, να εργαστεί για να περιορίσει τις συνέπειες του.

Πλήγμα στην κινεζική οικονομία


Με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 1.000 και με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά, την ώρα που ολόκληρες πόλεις και επαρχίες παραμένουν αποκλεισμένες και απομονωμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, είναι προφανές ότι η κινεζική οικονομία θα υποστεί ένα σημαντικό πλήγμα.
Ήδη εκατοντάδες είναι οι κινεζικές εταιρείες που φέρονται να χρειάζονται δάνεια για να διασωθούν, ενώ πολλές είναι εκείνες – κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις - που έχουν ήδη αρχίσει να προχωρούν σε απολύσεις σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τα κόστη τους, αν και ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping έχει καταστήσει σαφές πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει μεγάλης κλίμακας απολύσεις λόγω του κορωνοϊού.
Μάλιστα οι κινεζικές Αρχές έκαναν γνωστό πως σύντομα θα ανακοινώσουν μέτρα για να σταθεροποιηθεί η αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγές από το κινεζικό τραπεζικό σύστημα, περισσότερες από 300 εταιρείες χρειάζονται δάνεια ύψους 8,2 δις δολαρίων προκειμένου να καταφέρουν να απορροφήσουν τους κραδασμούς από την επιδημία του κορωνοϊού, τη στιγμή που το εκτεταμένο κλείσιμο εργοστασίων θα επιβραδύνει την παραγωγή και άρα τις αλυσίδες εφοδιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ανάμεσα στις εταιρείες που θα χρειαστούν δανεισμό είναι η γιγαντιαία εταιρεία τροφίμων Meituan Dianping, ο κατασκευστής smartphones Xiaomi Corp., ο πάροχος υπηρεσιών Didi Chuxing Technology Co, η εταιρεία παροχής ασφάλειας στο ίντερνετ Qihoo 360 Technology Cο.
Όπως επισημαίνεται, οι εταιρείες που θα διαπιστωθεί ότι χρήζουν δανεισμό, είναι πιθανό να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτόν με fast track διαδικασίες και με προνομιακό επιτόκιο.
Πάντως, και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να δείχνουν το ύψος των δανείων που επιθυμούν κινεζικές εταιρείες και επιχειρήσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η επιδημία του κορωνοϊού.
Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας (CDB) προχώρησε στην διάθεση έκτακτων δανείων οικονομικού ύψους 20,4 δισεκατομμυρίων γουάν (περίπου 2,92 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.
Όπως αναφέρεται, τα δάνεια αυτά προσφέρονται κυρίως προς τις επιχειρήσεις στον βιομηχανικό τομέα, αλλά και για την αγορά υλικών πρόληψης και ελέγχου.
Παράλληλα, οι δανειοδοτήσεις αυτές καλύπτουν τα υλικά καθημερινών αναγκών των κατασκευαστών των δύο αυτοσχέδιων νοσοκομείων που κατασκευάστηκαν για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης από την εξάπλωση του νέου κοροναϊού στην πόλη Ουχάν.
Σημειώνεται πως και η Τράπεζα Αγροτικής Ανάπτυξης της Κίνας προχώρησε στην έκτακτη χορήγηση δανείων οικονομικού ύψους 10,07 δισ. γουάν (περίπου 1,44 δισ. δολαρίων) για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, με απώτερο στόχο την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για την παραγωγή και την αγορά ιατρικών υλικών ως προς την πρόληψη και τον έλεγχο εξάπλωσης της επιδημίας, αλλά και για την αγορά δημητριακών, βαμβακιού και πετρελαίου.
Image


Κίνα: Εντός του μήνα, θα κορυφωθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού 

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι δηλώσεις του Dr. Zhong Nanshan, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί από την κινεζική κυβέρνηση για τον έλεγχο της επιδημίας του ιού.
Ειδικότερα, ο Nanshan υποστήριξε ότι η μετάδοση του κορωνοϊού δεν έχει φτάσει ακόμα στο ανώτατο σημείο της...
«Η έξαρση του κορωνοϊού ενδεχομένως να κορυφωθεί αργότερα εντός του μήνα και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί, με βάση τα τρέχοντα μοντέλα και τάση» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νέος κορωνοϊός -αυτή τη στιγμή- είναι πολύ μεταδοτικός σε σχέση με τον SARS.
Ωστόσο, ο Nanshan τόνισε ότι σε κάποιες επαρχίες η κατάσταση έχει βελτιωθεί, καθώς οι νέες διαγνώσεις παρουσιάζουν μείωση.
«Η Κίνα χρειάζεται πιο ισχυρό σύστημα για τον έλεγχο των ασθενειών» τόνισε.

Στους 1.016 οι νεκροί στην Κίνα - Που έχουν καταγραφεί κρούσματα από την επιδημία του νέου κορωνοϊού

Άλλοι 108 ασθενείς υπέκυψαν το τελευταίο 24ωρο με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στην Κίνα να ανέρχεται σε 1.016 και συνολικά στους 1.018 δεδομένου ότι έχουν καταγραφεί και δύο θάνατοι εκτός ηπειρωτικής Κίνας.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, αναφέρθηκαν 2.478 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του 2019-nCoV σε όλη τη χώρα, αριθμός συγκριτικά χαμηλότερος από τα 3.062 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Κυριακής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επαληθευτεί με εργαστηριακές εξετάσεις ότι προσβλήθηκαν από τον νέο ιό ανήλθε σε 42.638, πάντα κατά τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.
Οι 103 θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, ενώ από έναν ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές στο Πεκίνο, στην Τιαντζίν, στη Χεϊλονγκτζιάνγκ, στην Ανχούι και στη Χενάν.
Συνολικά 3.996 ασθενείς έχουν ανανήψει και έχουν λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, εκ των οποίων 716 χθες Δευτέρα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.  
Σύμφωνα με την επαρχιακή επιτροπή υγείας στη Χουμπέι, είχαν επιβεβαιωθεί ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας συνολικά 31.728 κρούσματα της επιδημίας που προκαλεί ο 2019-nCoV και 974 θάνατοι στη Χουμπέι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της επαρχιακής επιτροπής, ο δείκτης θνησιμότητας του ιού ανέρχεται σε 3,07%.
Image
Την ίδια στιγμή οι υγειονομικές αρχές του Βιετνάμ ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορωνοϊού - πρόκειται για ένα βρέφος ηλικίας τριών μηνών - με το σύνολο των ασθενών στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 15.
Το παιδί πιστεύεται ότι μολύνθηκε από τη γιαγιά του, η οποία επαληθεύτηκε ότι είναι φορέας του 2019-nCoV την 9η Φεβρουαρίου, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.
Στο μεταξύ, οι αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν το 33ο επιβεβαιωμένο κρούσμα, τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών της Νότιας Κορέας έκαναν λόγο για τον εντοπισμό του 28ου κρούσματος, μιας 30χρονης κατοίκου Κίνας, ενώ οι αρχές του Χονγκ Κονγκ εντόπισαν τέσσερα πρόσωπα, ενοίκους πολυώροφου κτιρίου 35 διαμερισμάτων που εκκενώθηκε εσπευσμένα, με συμπτώματα του ιού.
Οι ένοικοι των 23 από τα 35 νοικοκυριά εστάλησαν σε κέντρα καραντίνας.
Τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν εξάλλου τον εντοπισμό νέου κρούσματος στην Καλιφόρνια, του 13ου στη χώρα, ενός προσώπου σε καραντίνα σε στρατιωτική βάση μετά τον επαναπατρισμό του από την Ουχάν.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα (871), οι θάνατοι των ασθενών έχουν καταγραφεί την επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.
Ο αριθμός αυτός είναι πλέον υψηλότερος από εκείνον των θυμάτων που είχε προκαλέσει το Σύνδρομο Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ), που είχε ανέλθει σε περίπου 650 στην ηπειρωτική Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ την περίοδο 2002-2003.
* Ένας άνθρωπος έχει υποκύψει στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, όπου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 36 κρούσματα.
* Δέκα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.
 
Ασία - Αυστραλία
Νότια Κορέα: 28 κρούσματα.
Ιαπωνία: 26 κρούσματα και άλλα 70 πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοικτά του λιμένα της Γιοκοχάμας. Άλλο ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Westerdam, εν πλω προς την Ιαπωνία.
Ταϊβάν: 18 κρούσματα.
Καμπότζη: Ένα κρούσμα.
Μαλαισία: 17 κρούσματα.
Φιλιππίνες: Τρία κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο στη Μανίλα. Επρόκειτο για Κινέζο που καταγόταν από την Ουχάν. Αυτός ήταν ο πρώτος θάνατος εκτός Κίνας.
Σιγκαπούρη: 43 κρούσματα.
Ταϊλάνδη: 33 κρούσματα.
Βιετνάμ: 15 κρούσματα.
Ινδία: Τρία κρούσματα.
Νεπάλ: Ένα κρούσμα.
Σρι Λάνκα: Ένα κρούσμα.
Αυστραλία: 15 κρούσματα.

Αμερική
Καναδάς: Επτά κρούσματα.
ΗΠΑ: 13 κρούσματα. Εξάλλου, είναι πλέον γνωστό ότι ένας αμερικανός υπήκοος υπέκυψε στην Ουχάν.

Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο
Γερμανία: 16 κρούσματα.

Γαλλία: 11 κρούσματα.
Ιταλία: Τρία κρούσματα.
Ισπανία: Δύο κρούσματα.
Βέλγιο: Ένα κρούσμα.
Φινλανδία: Ένα κρούσμα.
Σουηδία: Ένα κρούσμα.
Ηνωμένο Βασίλειο: 4 κρούσματα.
Ρωσία: 2 κρούσματα.
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Επτά κρούσματα.
Image

Συναγερμός στην ΕΕ για τον κορωνοϊό - Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας στις 13/2

Σε έκτακτη συνεδρίαση θα προχωρήσουν οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητήσουν μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.
Οι υπουργοί, οι οποίοι θα συνεδριάσουν παρουσία αντιπροσώπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση της νόσου, καθώς τουλάχιστον 30 κρούσματα έχουν καταγραφεί μέσα στην ΕΕ.
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn, στη διάρκεια συνάντησής του με την Γαλλίδα ομόλογό του στις 4 Φεβρουαρίου στο Παρίσι, είχε ζητήσει να διεξαχθεί συζήτηση σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή ενδεχόμενων περιορισμών στην είσοδο προσώπων, όπως αυτοί που αποφασίσθηκαν από την Ουάσινγκτον, ή αυξημένων ελέγχων στα σύνορα.
Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο στην αμερικανική επικράτεια όλων των προσώπων που δεν είναι κάτοικοι ΗΠΑ και φθάνουν από την Κίνα.
Οι δύο υπουργοί είχαν υπογραμμίσει την ανάγκη συντονισμού των αποφάσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, δεδομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών στον χώρο Σένγκεν.
Image
Βρετανία: Σοβαρή και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία η επιδημία του κορωνοϊού

Σοβαρή και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία, χαρακτηρίζει η Βρετανία την επιδημία του κορωνοϊού, απόφαση που δίνει στην κυβέρνηση επιπλέον εξουσίες για την αντιμετώπιση της επέκτασης της.
«Ο υπουργός (Υγείας) κήρυξε ότι την εμφάνιση και τη μετάδοση του νέου κοροναϊού αποτελεί σοβαρή και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία», ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Τα μέτρα που περιγράφονται στους κανονισμούς θεωρούνται αποτελεσματικός τρόπος καθυστέρησης ή αποτροπής περαιτέρω μετάδοσης του ιού», πρόσθεσε το υπουργείο.
Εξάλλου το υπουργείο Υγείας όρισε τα νοσοκομεία Arrowe Park και Kents Hill Park ως χώρους «απομόνωσης» και την επαρχία Χουμπέι στην Κίνα αλλά και την πρωτεύουσά της Ουχάν «μολυσμένες περιοχές».
Παράλληλα η British Airways σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι διακόπτει όλες τις πτήσεις της προς την Κίνα - εκτός του Χονγκ Κονγκ- έως τα τέλη Μαρτίου 2020.
Image
Εφιαλτική δήλωση εξόριστου Κινέζου κροίσου: Οι νεκροί από τον κορωνοϊό είναι 50.000

Αρκετοί είναι αυτοί που αμφισβητούν τους αριθμούς που δίνονται για τον αριθμό των θυμάτων και των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό του Wuhan στην Κίνα, καθώς και τον στην Κίνα.
Ωστόσο ένας εξόριστος Κινέζος δισεκατομμυριούχος, ο Guo Wengui δίνει μία άλλη διάσταση.
Επικαλούμενος πληροφορίες, που διαρρέουν από την Ουχάν επίκεντρο της επιδημία, αναφέρει πως οι νεκροί ενδεχομένως να φθάσουν τις 50.000 καθώς όπως ισχυρίζεται, Κινέζοι αξιωματούχοι καίνε τις σορούς των νεκρών για να καλύψουν την πραγματική έκταση της κρίσης.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά, που διακινείται η πληροφορία περί καύσης νεκρών.
Ένας δημοσιογράφος της Epoch Times χρησιμοποίησε χάρτη για να δείξει αυξημένη περιεκτικότητα σε διοξείδιο του θείου στην ατμόσφαιρα πάνω από την Ουχάν.
Ο  Wengui είπε επίσης ότι έχει πληροφορίες που δείχνουν 1,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κοροναϊού στην Κίνα.
Όσο και αν ο αριθμός 50.000 φαντάζει απίστευτος, το ξέσπασμα της επιδημίας είναι η μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει το καθεστώς από τα γεγονότα  της 4ης Ιουνίου το 1989.
Εφιαλτική δήλωση εξόριστου Κινέζου κροίσου: Οι νεκροί από τον  κορωνοϊό είναι 50.000
Διεθνής διάσκεψη επιστημόνων στη Γενεύη σε αναζήτηση θεραπείας

Υπό αυτά τα δεδομένα, σε πλήρη συντονισμό βρίσκεται και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, η οποία αναζητά τρόπους για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη παρασκευή εμβολίου.
Συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη 11 και αύριο Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου αναμένεται να βρεθούν στη Γενεύη εκατοντάδες επιστήμονες και ειδικοί σε μια προσπάθεια να βρουν έναν τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας.
Όπως αναφέρεται, η προσοχή τους θα επικεντρωθεί στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι έρευνες για την κατασκευή των κατάλληλων φαρμάκων και εμβολίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης