Συναγερμός στις αγορές για τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού αλλά και σχετική ψυχραιμία στην Wall μετά το sell off
(upd7) Νευρικότητα, μεταβλητότητα και ενδοσυνεδριακές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών έλαβαν χώρα στους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street σήμερα (26/2) με τους επενδυτές - μετά το χθεσινό sell off - να παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς παρακολουθούν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού να λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Ωστόσο τόσο ο Dow όσο και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ενώ αρχικά αντέδρασαν ανοδικά με κέρδη έως +1,2% οι πωλητές επέστρεψαν ενώ οι συνολικές απώλειες φθάνουν στο -6% περίπου τις τελευταίες ημέρες.
Μετά τις αναφορές ότι τα κρούσματα στις ΗΠΑ αυξάνονται ξεκίνησαν ρευστοποιήσεις οδηγώντας σε αρνητικό πρόσημο τους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall.
Εν τω μεταξύ έντονη μεταβλητότητα επικρατεί στις ευρωαγορές λόγω κορωνοϊού, με τους δείκτες να αδυνατούν να ανακάμψουν από τις ισχυρές απώλειες των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.
Οι εντεινόμενες ανησυχίες των επενδυτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού, έχουν υποχρεώσει τους αμερικανικούς δείκτες σε τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, με την πτώση να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχει χάσει από τη Δευτέρα πάνω από 1.900 μονάδες, γνωρίζοντας το χειρότερο διήμερο στην ιστορία του.
Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,44% στις 26.960,01 μονάδες, απώλειες -0,37% για τον S&P 500 στις 3.116,52 μονάδες, ανοδικά +0,17% ο Nasdaq στις 8.980,78 μονάδες από άνοδο +1,6% αρχικά...
Ασταμάτητη φαντάζει η παγκόσμια επέλαση του κορωνοϊού καθώς καθημερινά είναι τα κρούσματα και οι θάνατοι όχι μόνο στην Κίνα, από όπου και ξέσπασε η επιδημία στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά και σε μια σειρά από χώρες, όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία.
Κρούσματα του ιού επιβεβαιώθηκαν χθες Τρίτη 25/2 σε τέσσερις νέες χώρες (Αυστρία, Ελβετία, Κροατία και Αλγερία) ενώ ο κορωνοϊός, ο οποίος έχει αφήσει πίσω του ήδη 2.764 νεκρούς, έχει "χτυπήσει" τουλάχιστον 36 χώρες με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 81.000. Ήδη πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι πλέον έχει κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας για τον έλεγχο του ιού και ότι τα κράτη θα πρέπει στο εξής να ρίξουν το βάρος τους στη σωστή προετοιμασία των συστημάτων υγείας τους για να διαχειριστούν τα κρούσματα.
Η εκτίμηση αυτή πέρα από το ότι ενισχύει την ανησυχία και τους φόβους για το που μπορεί να φτάσει η επέλαση του κορωνοϊού, θέτει τεράστια ερωτηματικά και για το μέγεθος του αντίκτυπου που αυτή θα έχει στην παγκόσμια οικονομία.
Τη θέση ότι η αβεβαιότητα στις ΗΠΑ είναι αυξημένη λόγω του κορωνοϊού διατύπωσε ο πρόεδρος της Dallas Fed, Robert Kaplan, μέσω συνέντευξής του στη Wall Street Journal, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η τράπεζα δεν εξετάζει ακόμα κάποια αλλαγή στη νομισματική της πολιτική.
Ειδικότερα, ο κ. Kaplan δήλωσε ότι «βρισκόμαστε ακόμα στη μέση αυτής της κατάστασης, και κάθε φορά που συμβαίνει αυτό η αβεβαιότητα είναι αυξημένη», διευκρινίζοντας ότι «στις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες η κατάσταση θα έχει ξεκαθαρίσει, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο».
«Τα γεγονότα είναι ακόμα πολύ ρευστά γύρω από τον κορωνοϊό προκειμένου να πούμε εάν η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα χρειάζεται να μειώσει τα επιτόκιά της», τόνισε ο πρόεδρος της Dallas Fed, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κρίνουμε πως μπορεί να σχετίζονται τα γεγονότα με τη νομισματική πολιτική».
«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είμαστε μερικές εβδομάδες μακριά από το να μπορούμε να κρίνουμε εάν χρειάζεται μία αλλαγή στα επιτόκια», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Robert Kaplan στη συνέντευξή του στη Wall Street Journal.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Dallas Fed υπογράμμισε ότι «μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια δεν θα εξετάσω οποιαδήποτε αλλαγή στη νομισματική πολτική».
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Wendy’s ανακοίνωσε κέρδη αντίστοιχα των εκτιμήσεων στο δ΄ τρίμηνο.
Η εταιρεία τόνισε πως τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 26,5 εκατ. δολάρια ή 11 σεντς ανά μετοχή, υψηλότερα από τα 18,8 εκατ. δολάρια ή 8 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 8 σεντς. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 427,2 εκατ. δολάρια από τα 397,8 εκατ. δολάρια, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 425 εκατ. δολάρια.
Η εταιρεία αναμένει οι πωλήσεις το 2020 να διαμορφωθούν στα 12-12,5 δισ. δολάρια και τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 60-62 σεντς.
Η AMC Networks εμφάνισε ζημιές στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, κυρίως εξαιτίας των χρεώσεων για απομειώσεις που σχετίζονται με τη διεθνή της μονάδα.
Η εταιρεία δικτύων καλωδιακής τηλεόρασης ανακοίνωσε ζημιές 8,6 εκατ. δολαρίων στο δ΄ τρίμηνο ή 15 σεντς ανά μετοχή, σε σχέση με τα κέρδη των 71,9 εκατ. δολαρίων ή 1,24 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν απομειώσεις και συναφείς χρεώσεις ύψους 106,6 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβάνοντας και μια μερική απομείωση 98 εκατ. δολαρίων της απομείωσης που συνδέεται με τη μονάδα AMC Networks International.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,69 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη 1,74 δολαρίων ανά μετοχή.
Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 785,2 εκατ. δολάρια, υψηλότερα από τα 772,8 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Κέρδη εμφάνισε η εταιρεία βελτίωσης κατοικιών Lowe’s στο δ΄ τρίμηνο χρήσης μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, και διαμορφώθηκαν στα 509 εκατ. δολάρια ή 66 σεντς ανά μετοχή.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 16,03 δισ. δολάρια από τα 15,65 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο. Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα η Lowe’s θα εμφάνιζε κέρδη 94 σεντς.
Η SpaceX η ιδιωτική εταιρία ανάπτυξης και παραγωγής συστημάτων διαστημικών πυραυλικών εκτοξεύσεων εξασφάλισε χθες τελική έγκριση για την κατασκευή μιας βιομηχανικής μονάδας έρευνας και παραγωγής για το πρόγραμμα (deep-space Starship) σε μία έκταση που βρίσκεται στο Λιμάνι του Λος Άντζελες.
Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης του Λος Άντζελες έδωσε τη σχετική άδεια για την βιομηχανική εγκατάσταση με ομόφωνη πλειοψηφία 12-0, ανοίγοντας τον δρόμο για τον Μασκ που είναι ο ιδρυτής της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Inc να προχωρήσει με την ταχεία ανάπτυξη ενός νέου διαστημοπλοίου και πυραυλικού συστήματος, που σχεδιάστηκε για την μεταφορά αστροναυτών στο φεγγάρι, αλλά και τον Άρη.
Μεταβλητότητα στις ευρωαγορές λόγω κορωνοϊού
Ο φόβος για την εξάπλωση του κορωνοϊού κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές, με τους δείκτες να αδυνατούν να ανακάμψουν από τις ισχυρές απώλειες των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.
Η μεταβλητότητα ήταν έντονη, με τους δείκτες να καταγράφουν ακραίες διακυμάνσεις καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Η τιμή του χρυσού που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο αυξήθηκε ξανά προς τα υψηλά επίπεδα επτά ετών και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων διατηρήθηκαν κοντά στα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, καθώς κυβερνήσεις και υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν για την πιθανότητα μίας πανδημίας του κορωνοϊού.
Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η μετοχή της Danone υποχώρησε 1,4% με τον γαλλική εταιρεία γαλακτοκομικών να προειδοποεί για πλήγμα στις πωλήσεις λόγω της επισημίας του κορωνοϊού.
Πτώση 1,5% κατέγραψε και η μετοχή της Diageo.
Παγκόσμιο συναγερμό στις κοινωνίες και στις κυβερνήσεις και σοκ στις οικονομίες και στις αγορές προκαλεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού ή Covid -19 τόσο στην Ευρώπη, κυρίως στην Ιταλία αλλά εσχάτως και στην Γερμανία όσο και στην Ασία - σε Ν. Κορέα και Ιράν - καθώς αυξάνονται οι φόβοι για το ξέσπασμα μιας πανδημίας που κανείς δεν γνωρίζει που και πως μπορεί να σταματήσει, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί πανικό στις υγειονομικές αρχές των πληττόμενων κρατών αλλά και στις αγορές που καταρρέουν καθώς δεν μπορούν να εκτιμήσουν πόσο ισχυρό θα είναι το "χτύπημα" στην παγκόσμια οικονομία.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη έκτακτων μέτρων πρόληψης, εφόσον κριθεί απαραίτητο, με την κυβέρνηση να συνιστά ψυχραιμία.
Την ίδια ώρα, τα σενάρια σε περίπτωση που ο κορωνοϊός μετατραπεί σε μια περιφερειακή οικονομική κρίση εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία όμως δεν φαίνεται ακόμη έτοιμη να παρέμβει.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από τη Φρανκφούρτη, με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων σε εξέλιξη, τα περιθώρια πρόσθετης νομισματικής στήριξης είναι μικρά.
Για τους υπεύθυνους της χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη, αυτό καθιστά τις κυβερνήσεις, όπως η Γερμανία, να λάβουν πρώτες δράση προκειμένου να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.
Οι φόβοι μεγάλης οικονομικής ζημιάς, ακόμη και ύφεσης, οδήγησαν τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI σε χαμηλό επίπεδο 2,5 μηνών, εξαλείφοντας, αυτή την εβδομάδα μόνο, σχεδόν 3 τρισ. δολάρια από την αξία του.
Οι μετοχές στην Ασία, με εξαίρεση τις ιαπωνικές, μειώθηκαν 1%, ενώ το χρηματιστήριο του Τόκιο έχασε 0,8% λόγω ανησυχιών ότι ο ιός μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων τον Ιούλιο.
Αυτό επηρέασε πολύ αρνητικά τις μετοχές εταιρειών, όπως της Dentsu, που εμπλέκονται πολύ στους Αγώνες.
Μεικτή εικόνα στις αποδόσεις των ομολόγων
Με μεικτά πρόσημα διαπραγματεύονται οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη, με φόντο τις εξελίξεις που αφορούν την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις σε αγορές και οικονομία.
Άλμα καταγράφει η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ιταλία, η οποία δέχεται ισχυρό πλήγμα από τον κορωνοϊό.
Η απόδοση του 10ετούς ενισχύεται στο 1,016% από 0,982%.
Στη Γερμανία η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο -0,526% από 0,512%.
Η απόδοση του 10ετούς στην Ιρλανδία διαμορφώνεται στο -0,183% από -0,167%.
Στην Πορτογαλία η απόδοση του 10ετούς ενισχύεται στο 0,208% από 0,181%.
Η απόδοση του 10ετους ισπανικού ομολόγου σημειώνει άνοδο στο 0,244% από 0,215%.
«Στο κόκκινο» η Ασία
Με νέες απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (26/2) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από το sell off που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τον δυνητικό αντίκτυπο του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,79% στις 22.426,19 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Sony και Inpex υποχώρησαν κατά -1,57% και -2,91% αντίστοιχα, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τη μετοχή της Sony, και συγκεκριμένα στο -0,82%.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -1,28% στις 2.076,77 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να κλείνει με απώλειες της τάξεως του -2,42%, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200, ο οποίος έκλεισε στο -2,31% και τις 6.708,10 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,72% στις 26.699 μονάδες, καθώς οι μετοχές των AAC και Sunny Optical υποχωρούν κατά -2,81% και -3,68% αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,92% στις 11.433,62 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,83% στις 2.987,93 μονάδες, ενώ «βουτιά» σημείωσε ο δείκτης SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -3,02% και τις 11.497,55 μονάδες.
«Η εικόνα των αγορών δεν είναι καλή», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της OANDA, Jeffrey Halley, διευκρινίζοντας ότι «οι αγορές της Ασίας θα συνεχίσουν να παραμένουν υπό πίεση, όντας ευάλωτες στις νέες ειδήσεις για τον κροωνοϊό».
Στις ΗΠΑ, οι αγορές διεύρυναν τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, με τον δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά -3,15% στις 27.081,36 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2018.
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του -3,03% στις 3.128,21 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στο -2,77% και τις 8.965,61 μονάδες.
Σύμφωνα με την ειδικό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ, Δρ. Nancy Messonnier «είναι απλά θέμα χρόνου να επηρεάσει ο κορωνοϊός τις ΗΠΑ«, διευκρινίζοντας ότι «το ερώτημα δεν είναι τόσο εάν θα συμβεί αυτό, αλλά το πότε ακριβώς θα συμβεί και πόσα κρούσματα θα έχουμε στη χώρα».
www.bankingnews.gr
Ωστόσο τόσο ο Dow όσο και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ενώ αρχικά αντέδρασαν ανοδικά με κέρδη έως +1,2% οι πωλητές επέστρεψαν ενώ οι συνολικές απώλειες φθάνουν στο -6% περίπου τις τελευταίες ημέρες.
Μετά τις αναφορές ότι τα κρούσματα στις ΗΠΑ αυξάνονται ξεκίνησαν ρευστοποιήσεις οδηγώντας σε αρνητικό πρόσημο τους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall.
Εν τω μεταξύ έντονη μεταβλητότητα επικρατεί στις ευρωαγορές λόγω κορωνοϊού, με τους δείκτες να αδυνατούν να ανακάμψουν από τις ισχυρές απώλειες των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.
Οι εντεινόμενες ανησυχίες των επενδυτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού, έχουν υποχρεώσει τους αμερικανικούς δείκτες σε τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, με την πτώση να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχει χάσει από τη Δευτέρα πάνω από 1.900 μονάδες, γνωρίζοντας το χειρότερο διήμερο στην ιστορία του.
Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,44% στις 26.960,01 μονάδες, απώλειες -0,37% για τον S&P 500 στις 3.116,52 μονάδες, ανοδικά +0,17% ο Nasdaq στις 8.980,78 μονάδες από άνοδο +1,6% αρχικά...
Ασταμάτητη φαντάζει η παγκόσμια επέλαση του κορωνοϊού καθώς καθημερινά είναι τα κρούσματα και οι θάνατοι όχι μόνο στην Κίνα, από όπου και ξέσπασε η επιδημία στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά και σε μια σειρά από χώρες, όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία.
Κρούσματα του ιού επιβεβαιώθηκαν χθες Τρίτη 25/2 σε τέσσερις νέες χώρες (Αυστρία, Ελβετία, Κροατία και Αλγερία) ενώ ο κορωνοϊός, ο οποίος έχει αφήσει πίσω του ήδη 2.764 νεκρούς, έχει "χτυπήσει" τουλάχιστον 36 χώρες με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 81.000. Ήδη πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι πλέον έχει κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας για τον έλεγχο του ιού και ότι τα κράτη θα πρέπει στο εξής να ρίξουν το βάρος τους στη σωστή προετοιμασία των συστημάτων υγείας τους για να διαχειριστούν τα κρούσματα.
Η εκτίμηση αυτή πέρα από το ότι ενισχύει την ανησυχία και τους φόβους για το που μπορεί να φτάσει η επέλαση του κορωνοϊού, θέτει τεράστια ερωτηματικά και για το μέγεθος του αντίκτυπου που αυτή θα έχει στην παγκόσμια οικονομία.
Τη θέση ότι η αβεβαιότητα στις ΗΠΑ είναι αυξημένη λόγω του κορωνοϊού διατύπωσε ο πρόεδρος της Dallas Fed, Robert Kaplan, μέσω συνέντευξής του στη Wall Street Journal, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η τράπεζα δεν εξετάζει ακόμα κάποια αλλαγή στη νομισματική της πολιτική.
Ειδικότερα, ο κ. Kaplan δήλωσε ότι «βρισκόμαστε ακόμα στη μέση αυτής της κατάστασης, και κάθε φορά που συμβαίνει αυτό η αβεβαιότητα είναι αυξημένη», διευκρινίζοντας ότι «στις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες η κατάσταση θα έχει ξεκαθαρίσει, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο».
«Τα γεγονότα είναι ακόμα πολύ ρευστά γύρω από τον κορωνοϊό προκειμένου να πούμε εάν η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα χρειάζεται να μειώσει τα επιτόκιά της», τόνισε ο πρόεδρος της Dallas Fed, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κρίνουμε πως μπορεί να σχετίζονται τα γεγονότα με τη νομισματική πολιτική».
«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είμαστε μερικές εβδομάδες μακριά από το να μπορούμε να κρίνουμε εάν χρειάζεται μία αλλαγή στα επιτόκια», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Robert Kaplan στη συνέντευξή του στη Wall Street Journal.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Dallas Fed υπογράμμισε ότι «μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια δεν θα εξετάσω οποιαδήποτε αλλαγή στη νομισματική πολτική».
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Wendy’s ανακοίνωσε κέρδη αντίστοιχα των εκτιμήσεων στο δ΄ τρίμηνο.
Η εταιρεία τόνισε πως τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 26,5 εκατ. δολάρια ή 11 σεντς ανά μετοχή, υψηλότερα από τα 18,8 εκατ. δολάρια ή 8 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 8 σεντς. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 427,2 εκατ. δολάρια από τα 397,8 εκατ. δολάρια, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 425 εκατ. δολάρια.
Η εταιρεία αναμένει οι πωλήσεις το 2020 να διαμορφωθούν στα 12-12,5 δισ. δολάρια και τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 60-62 σεντς.
Η AMC Networks εμφάνισε ζημιές στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, κυρίως εξαιτίας των χρεώσεων για απομειώσεις που σχετίζονται με τη διεθνή της μονάδα.
Η εταιρεία δικτύων καλωδιακής τηλεόρασης ανακοίνωσε ζημιές 8,6 εκατ. δολαρίων στο δ΄ τρίμηνο ή 15 σεντς ανά μετοχή, σε σχέση με τα κέρδη των 71,9 εκατ. δολαρίων ή 1,24 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν απομειώσεις και συναφείς χρεώσεις ύψους 106,6 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβάνοντας και μια μερική απομείωση 98 εκατ. δολαρίων της απομείωσης που συνδέεται με τη μονάδα AMC Networks International.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,69 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη 1,74 δολαρίων ανά μετοχή.
Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 785,2 εκατ. δολάρια, υψηλότερα από τα 772,8 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Κέρδη εμφάνισε η εταιρεία βελτίωσης κατοικιών Lowe’s στο δ΄ τρίμηνο χρήσης μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, και διαμορφώθηκαν στα 509 εκατ. δολάρια ή 66 σεντς ανά μετοχή.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 16,03 δισ. δολάρια από τα 15,65 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο. Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα η Lowe’s θα εμφάνιζε κέρδη 94 σεντς.
Η SpaceX η ιδιωτική εταιρία ανάπτυξης και παραγωγής συστημάτων διαστημικών πυραυλικών εκτοξεύσεων εξασφάλισε χθες τελική έγκριση για την κατασκευή μιας βιομηχανικής μονάδας έρευνας και παραγωγής για το πρόγραμμα (deep-space Starship) σε μία έκταση που βρίσκεται στο Λιμάνι του Λος Άντζελες.
Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης του Λος Άντζελες έδωσε τη σχετική άδεια για την βιομηχανική εγκατάσταση με ομόφωνη πλειοψηφία 12-0, ανοίγοντας τον δρόμο για τον Μασκ που είναι ο ιδρυτής της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Inc να προχωρήσει με την ταχεία ανάπτυξη ενός νέου διαστημοπλοίου και πυραυλικού συστήματος, που σχεδιάστηκε για την μεταφορά αστροναυτών στο φεγγάρι, αλλά και τον Άρη.
Μεταβλητότητα στις ευρωαγορές λόγω κορωνοϊού
Ο φόβος για την εξάπλωση του κορωνοϊού κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές, με τους δείκτες να αδυνατούν να ανακάμψουν από τις ισχυρές απώλειες των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.
Η μεταβλητότητα ήταν έντονη, με τους δείκτες να καταγράφουν ακραίες διακυμάνσεις καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Η τιμή του χρυσού που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο αυξήθηκε ξανά προς τα υψηλά επίπεδα επτά ετών και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων διατηρήθηκαν κοντά στα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, καθώς κυβερνήσεις και υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν για την πιθανότητα μίας πανδημίας του κορωνοϊού.
Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η μετοχή της Danone υποχώρησε 1,4% με τον γαλλική εταιρεία γαλακτοκομικών να προειδοποεί για πλήγμα στις πωλήσεις λόγω της επισημίας του κορωνοϊού.
Πτώση 1,5% κατέγραψε και η μετοχή της Diageo.
Παγκόσμιο συναγερμό στις κοινωνίες και στις κυβερνήσεις και σοκ στις οικονομίες και στις αγορές προκαλεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού ή Covid -19 τόσο στην Ευρώπη, κυρίως στην Ιταλία αλλά εσχάτως και στην Γερμανία όσο και στην Ασία - σε Ν. Κορέα και Ιράν - καθώς αυξάνονται οι φόβοι για το ξέσπασμα μιας πανδημίας που κανείς δεν γνωρίζει που και πως μπορεί να σταματήσει, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί πανικό στις υγειονομικές αρχές των πληττόμενων κρατών αλλά και στις αγορές που καταρρέουν καθώς δεν μπορούν να εκτιμήσουν πόσο ισχυρό θα είναι το "χτύπημα" στην παγκόσμια οικονομία.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη έκτακτων μέτρων πρόληψης, εφόσον κριθεί απαραίτητο, με την κυβέρνηση να συνιστά ψυχραιμία.
Την ίδια ώρα, τα σενάρια σε περίπτωση που ο κορωνοϊός μετατραπεί σε μια περιφερειακή οικονομική κρίση εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία όμως δεν φαίνεται ακόμη έτοιμη να παρέμβει.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από τη Φρανκφούρτη, με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων σε εξέλιξη, τα περιθώρια πρόσθετης νομισματικής στήριξης είναι μικρά.
Για τους υπεύθυνους της χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη, αυτό καθιστά τις κυβερνήσεις, όπως η Γερμανία, να λάβουν πρώτες δράση προκειμένου να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.
Οι φόβοι μεγάλης οικονομικής ζημιάς, ακόμη και ύφεσης, οδήγησαν τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI σε χαμηλό επίπεδο 2,5 μηνών, εξαλείφοντας, αυτή την εβδομάδα μόνο, σχεδόν 3 τρισ. δολάρια από την αξία του.
Οι μετοχές στην Ασία, με εξαίρεση τις ιαπωνικές, μειώθηκαν 1%, ενώ το χρηματιστήριο του Τόκιο έχασε 0,8% λόγω ανησυχιών ότι ο ιός μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων τον Ιούλιο.
Αυτό επηρέασε πολύ αρνητικά τις μετοχές εταιρειών, όπως της Dentsu, που εμπλέκονται πολύ στους Αγώνες.
Μεικτή εικόνα στις αποδόσεις των ομολόγων
Με μεικτά πρόσημα διαπραγματεύονται οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη, με φόντο τις εξελίξεις που αφορούν την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις σε αγορές και οικονομία.
Άλμα καταγράφει η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ιταλία, η οποία δέχεται ισχυρό πλήγμα από τον κορωνοϊό.
Η απόδοση του 10ετούς ενισχύεται στο 1,016% από 0,982%.
Στη Γερμανία η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο -0,526% από 0,512%.
Η απόδοση του 10ετούς στην Ιρλανδία διαμορφώνεται στο -0,183% από -0,167%.
Στην Πορτογαλία η απόδοση του 10ετούς ενισχύεται στο 0,208% από 0,181%.
Η απόδοση του 10ετους ισπανικού ομολόγου σημειώνει άνοδο στο 0,244% από 0,215%.
«Στο κόκκινο» η Ασία
Με νέες απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (26/2) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από το sell off που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τον δυνητικό αντίκτυπο του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,79% στις 22.426,19 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Sony και Inpex υποχώρησαν κατά -1,57% και -2,91% αντίστοιχα, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τη μετοχή της Sony, και συγκεκριμένα στο -0,82%.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -1,28% στις 2.076,77 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να κλείνει με απώλειες της τάξεως του -2,42%, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200, ο οποίος έκλεισε στο -2,31% και τις 6.708,10 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,72% στις 26.699 μονάδες, καθώς οι μετοχές των AAC και Sunny Optical υποχωρούν κατά -2,81% και -3,68% αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,92% στις 11.433,62 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,83% στις 2.987,93 μονάδες, ενώ «βουτιά» σημείωσε ο δείκτης SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -3,02% και τις 11.497,55 μονάδες.
«Η εικόνα των αγορών δεν είναι καλή», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της OANDA, Jeffrey Halley, διευκρινίζοντας ότι «οι αγορές της Ασίας θα συνεχίσουν να παραμένουν υπό πίεση, όντας ευάλωτες στις νέες ειδήσεις για τον κροωνοϊό».
Στις ΗΠΑ, οι αγορές διεύρυναν τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, με τον δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά -3,15% στις 27.081,36 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2018.
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του -3,03% στις 3.128,21 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στο -2,77% και τις 8.965,61 μονάδες.
Σύμφωνα με την ειδικό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ, Δρ. Nancy Messonnier «είναι απλά θέμα χρόνου να επηρεάσει ο κορωνοϊός τις ΗΠΑ«, διευκρινίζοντας ότι «το ερώτημα δεν είναι τόσο εάν θα συμβεί αυτό, αλλά το πότε ακριβώς θα συμβεί και πόσα κρούσματα θα έχουμε στη χώρα».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών