Ο φόβος για το ξέσπασμα πανδημίας κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές λόγω του Covid 19
(upd8) Η επέλαση του κορωνοϊού κατακρημνίζει την Wall Street που καταγράφονται απώλειες σοκ με τον Dow Jones να σημειώνει απώλειες ημερησίως 1.192 μονάδες και ο Nasdaq να υποχωρεί -4,61%.
Οι δείκτες στη Wall Street ξεκίνησαν και σήμερα 27/2 με μεγάλες απώλειες αλλά στην πορεία μετριάστηκαν καθώς εμφανίστηκαν σποραδικές αγορές....αλλά στην πορεία επανήλθαν οι επιθετικοί πωλητές και οι δείκτες κατακρημνίζονται με την αναφορά ότι στην Καλιφόρνια εξετάζονται 8.400 περιπτώσεις για κορωνοιό.
Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με δραματική πτώση -4,43% στις 25.764 μονάδες ή απωλεια 1.192 μονάδες.
Απώλειες -4,43% ο δείκτης S&P 500 στις 2.978 μονάδες, έπεσε κάτω από τις 3.000 μονάδες.
Δραματική πτώση -4,61% ο δείκτης Nasdaq στις 8.566 μονάδες.
O δείκτης φόβου VIX έχει εκτοξευθεί στις 39,16 μονάδες που αποτελεί την 2η υψηλότερη επίδοση της τελευταίας 10ετίας.
Ο δείκτης VIX ή δείκτης μεταβλητότητας όταν ενισχύεται σηματοδοτεί την μεγάλη αύξηση του ρίσκου στις αγορές.
Το κλίμα στην Ευρώπη παραμένει άκρως αρνητικό με τον δείκτη DAX στην Γερμανία να κλείνει σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2020 με απώλειες -3,19% στις 12.367 μονάδες ενώ και ο CAC 40 στην Γαλλία κατέγραψε απώλειες -3,32% στις 8.495 μονάδες.
Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προετοιμάζονται και ανακοινώνουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να είναι έτοιμες να διαχειριστούν το σενάριο, κατά το οποίο η σημερινή επιδημία του κορωνοϊού μετατραπεί σε πανδημία.
Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρατά αποστάσεις από το να κηρύξει πανδημία για τον κορωνοϊό, είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των κρουσμάτων που κατεγράφησαν σε παγκόσμιο επίπεδο είναι περισσότερα από αυτά που κατεγράφησαν στην Κίνα.
Πράγματι 38 κράτη - εκτός της ηπειρωτικής Κίνας - επιβεβαιώνουν κρούσματα του κορωνοϊού.
Μετά τη Νότια Κορέα, το Ιράν, την Ιταλία όπου και έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι και κρούσματα εκτός ηπειρωτικής Κίνας, νέα κρούσματα αναφέρθηκαν τα τελευταία 24ωρα σε Ελλάδα, Αυστρία, Ελβετία, Κροατία, Αλγερία, Δανία, Εσθονία, Πακιστάν, Σουηδία, Νορβηγία, Ρουμανία και Βραζιλία.
Συνολικά έχουν καταγραφεί 82.524 κρούσματα και 2.810 νεκροί.
Ωστόσο, περίπου 33.212 άνθρωποι που νόσησαν, ξεπέρασαν το πρόβλημα.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στο +2,1% επιβεβαιώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ για το δ΄τρίμηνο του 2019, ωστόσο η εξάπλωση του κορωνοϊού απειλεί να επιβραδύνει περαιτέρω την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας ίσως και στο 1,4%.
Στο σύνολο του 2019 η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο +2,3%.
Η αμερικανική οικονομία καταγράφει ήπια ανάπτυξη, χαμηλότερα από τον στόχο του 3% που έχει θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η παγκόσμια εξάπλωση του COVID - 19, ενδέχεται να πλήξει τις ΗΠΑ στα τέλη του α΄τριμήνου 2020.
Ήδη οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό βιώνουν τις συνέπειες του κορωνοϊού, ενώ τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple, προειδοποιούν για μείωση στις πωλήσεις και την κερδοφορία.
O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα.
Υποχώρησαν οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά τον Ιανουάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις πιέσεις να έρχονται από τη μειωμένη ζήτηση για αυτοκίνητα, εξαρτήματα και στρατιωτικά αεροσκάφη.
Όπως μεταδίδει το CNBC, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά κινήθηκαν 0,2% χαμηλότερα τον περασμένο μήνα, μετά το άλμα 2,9% του Δεκεμβρίου.
Εξαιρουμένων των παραγγελιών στον τομέα μεταφορών, ενισχύθηκαν 0,9%, σημειώνοντας τον πιο γρήγορο ρυθμό αύξησης από τον Απρίλιο του 2018.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν συνολικά μεγαλύτερη πτώση.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασία ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 8000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 219.000 την εβδομάδα που έληξε στις 22 Φεβρουαρίου.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν στο Reuters προέβλεπαν αύξηση των αιτήσεων στις 212.000.
Ο μέσος όρος των αιτήσεων τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες ενισχύθηκε στις 209.750 από 209.250.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών οι οποίοι συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας διολίσθησε κατά 9000 στο 1,72 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 15 Φεβρουαρίου.
Νέο χαμηλό ρεκόρ κατέγραψε σήμερα (27/2/2020) η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου καθώς οι ανησυχίες για την επίδραση του κορωνοϊού επηρεάζουν τις χρηματαγορές παγκοσμίως.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 3 μονάδες βάσης κάτω από 1,29% για πρώτη φορά ενώ η απόδοση του 30ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,779%.
Οι αναλυτές αποδίδουν την πτώση της απόδοσης στην εξάπλωση του κορωνοϊού και στην αύξηση των κρουσμάτων στη Νέα Υόρκη.
Προειδοποιεί ο ιαπωνικός οίκος Nomura, εάν δεν αντιδράσει άμεσα η Wall Street έρχεται νέα πτώση στις μετοχές έως -15% ενώ θα υπάρξει χάος και στα διεθνή χρηματιστήρια.
Για τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 η πτώση -15% αντιστοιχεί στις 2.700 μονάδες από 3.140 μονάδες που βρίσκεται.
Τα τρέχοντα επίπεδα είναι πολύ κρίσιμα τεχνικά στην Wall Street που δεν πρέπει να διασπαστούν καθοδικά.
Εάν αυτό συμβεί είναι ξεκάθαρο ότι οι ρευστοποιήσεις θα ενταθούν στις ΗΠΑ και διεθνώς.
Η Nomura προβλέπει ότι οι αμερικανικές μετοχές θα πρέπει να αντιδράσουν ανοδικά ώστε να μετριάσουν τις απώλειες των τελευταίων ημερών αλλά προειδοποιεί ότι εάν η διόρθωση συνεχιστεί τότε τα CTAs θα ενεργοποιηθούν και η Wall Street θα υποχωρήσει έως 15% χαμηλότερα.
Το βασικό σενάριο της Nomura είναι ότι τα χειρότερα θα αποτραπούν ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το εάν διασπαστούν κρίσιμα τεχνικά σημεία στήριξης.
Ενώ όλοι αναγνωρίζουν τις υπερβολές των αγορών στις μετοχές και στα ομόλογα και την FED έτοιμη να δράσει εάν χρειαστεί.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σημειώνουν ιστορικά χαμηλά ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Scholz δήλωσε ότι σκοπεύουν να αναστείλουν προσωρινά το χρέος στους τοπικούς δήμους και κρατίδια καθώς η γερμανική οικονομία επιβραδύνεται.
Όπως αναφέρθηκε τις τελευταίες ημέρες, το υποθετικό μοντέλο επανεξισορρόπησης προϋποθέτει πωλήσεις 70 δισεκ. δολαρίων στον δείκτη S&P 500.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας επιστροφή στα κέρδη κατέγραψε η Standard Chartered το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα (27/2) η βρετανική τράπεζα, γεγονός που συνέβαλε στην περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας της για το σύνολο του έτους.
Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2019 διαμορφώθηκαν στα 76 εκατ. δολ. έναντι ζημιών 1,2 δισ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα από τόκους κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -6% στα 1,89 δισ. δολ. ενώ τα λειτουργικά έσοδα κατέγραψαν αύξηση κατά 2 εκατ. δολ. σε ετήσια βάση, στα 3,60 δισ. δολ.
Για το σύνολο του έτους, τα καθαρά έσοδα από τόκους κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -2% σε σύγκριση με το 2018, στα 7,69 δισ. δολ. ενώ αντίθετα τα κέρδη κατέγραψαν «άλμα» της τάξεως του +111% στα 2,34 δισ. δολ. έναντι 1,1 δισ. δολ. προηγουμένως.
«Η πειθαρχία στα πράγματα που ελέγχουμε και η έντονη εστίασή στα σημεία διαφοροποίησης μας επέτρεψαν να αυξήσουμε το υποκείμενο κέρδο κατά +8% και να βελτιώσουμε τα κέρδη ανά μετοχή κατά +23% το 2019, παρά το δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζα, Bill Winters, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.
«Βρισκόμαστε στις σωστές αγορές, καθοδηγούμενοι από τη σωστή στρατηγική και ενωμένοι μέσα από το σκοπό μας να προωθήσουμε το εμπόριο και την ευημερία», τόνισε ο κ. Winters, προσθέτοντας ότι «είμαι βέβαιος πως έχουμε θέσει τον εαυτό μας σε διαρκή επιτυχία».
Σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη
Συνεχίστηκε το sell off στα διεθνή χρηματιστήρια, με τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για ξέσπασμα πανδημίας λόγω του κορωνοϊού, να ενισχύουν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Πολλές εταιρίες blue-chip εξέδωσαν προειδοποιήσεις για την κερδοφορία τους, με την Standard Chartered να σημειώνει βουτιά 3,4% αφού η τράπεζα που επικεντρώνεται στην Ασία ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί βασικός στόχος για τα κέρδη της καθώς η επιδημία επιδεινώνει τις αντιξοότητες στις βασικές της αγορές, την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.
Η μεγαλύτερη στον κόσμο ζυθοποιία, η Anheuser-Busch InBev, σημείωσε πτώση 5,6% αφού προέβλεψε υποτονική ανάπτυξη το 2020 εν μέρει λόγω της επιδημίας.
Κυβερνήσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου κλιμάκωσαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός Κίνας ξεπέρασε για πρώτη φορά τον αριθμό των νέων ασθενών εντός της ίδιας της χώρας.
Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωσε πτώση -3,64% και οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Ιανουάριο του 2016, όταν οι φόβοι για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και η βουτιά στις τιμές του πετρελαίου οδήγησαν τις παγκόσμιες αγορές σε κατακόρυφη περιδίνηση.
Οι μετοχές των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής κατέγραψαν βουτιά 3,3%, υποχωρώντας για έκτη συνεχή συνεδρίαση, καθώς οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών και των ξενοδοχειακών ομίλων σημείωσαν πτώση λόγω ανησυχιών για τη ζήτηση.
Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προετοιμάζονται και ανακοινώνουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να είναι έτοιμες να διαχειριστούν το σενάριο, κατά το οποίο η σημερινή επιδημία του κορωνοϊού μετατραπεί σε πανδημία.
Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρατά αποστάσεις από το να κηρύξει πανδημία για τον κορωνοϊό, είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των κρουσμάτων που κατεγράφησαν σε παγκόσμιο επίπεδο είναι περισσότερα από αυτά που κατεγράφησαν στην Κίνα.
Πράγματι μια σειρά από κράτη επιβεβαιώνουν κρούσματα του κορωνοϊού.
Μετά τη Νότια Κορέα, το Ιράν, την Ιταλία όπου και έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι και κρούσματα εκτός ηπειρωτικής Κίνας, νέα κρούσματα έχουν αναφερθεί σε Ελλάδα, Αυστρία, Ελβετία, Κροατία, Αλγερία, Δανία, Εσθονία, Πακιστάν, Σουηδία, Νορβηγία, Ρουμανία και Βραζιλία.
Συνολικά έχουν καταγραφεί 82.168 κρούσματα και 2.801 νεκροί.
Ωστόσο, περίπου 32.900 άνθρωποι που νόσησαν, ξεπέρασαν το πρόβλημα.
Πάντως, πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι πλέον έχει κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας για τον έλεγχο του ιού και ότι τα κράτη θα πρέπει στο εξής να ρίξουν το βάρος τους στη σωστή προετοιμασία των συστημάτων υγείας τους για να διαχειριστούν τα κρούσματα.
Σε αυτό το πλαίσιο η Αυστραλία ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα, με τον πρωθυπουργό της Scott Morrison να υποστηρίζει πως υπάρχουν όλα δείχνουν ότι ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με πανδημία, η Ταϊβάν αύξησε στο ύψιστο επίπεδο την αντίδραση της κατά του κορωνοϊού, ενώ στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Trump όρισε τον αντιπρόεδρο Mike Pence ως τον αρμόδιο να διαχειριστεί την υγειονομική αυτή κρίση.
Είναι χαρακτηριστικό πως ΗΠΑ και Ν. Κορέα ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις λόγω του κορωνοϊού ενώ στον αέρα είναι οι εαρινές σύνοδοι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ευρωζώνη: Μεγάλη πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων, άλμα στην Ιταλία
Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων, με εξαίρεση την Ιταλία, η οποία δέχεται βαρύ πλήγμα από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Στη Γερμανία η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί στο -0,518% από -0,495%.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται στο 1,022% από 0,994%.
Στην Ιρλανδία η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί στο -0,181% από 0,152%.
Στο 0,211% υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Πορτογαλία, από 0,214%.
Στην Ισπανία η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 0,240% από 0,249%.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Νέα «βουτιά» -2,13% για τον Nikkei στην Ιαπωνία
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν για μία ακόμα συνεδρίαση οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται μεταξύ άλλων στην αντίδραση των αγορών στις ΗΠΑ απέναντι στον COVID-19 και στα μέτρα που λαμβάνει η αμερικανική κυβέρνηση για την αντιμετώπισή του.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία κατέγραψε νέα «βουτιά» της τάξεως του -2,13% στις 21.948,23 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο -0,75% και τις 6.657,90 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση της τάξεως του -1,05% στις 2.054,89 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -1,24% στις 11.292,17 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,49% στις 26.826 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη είναι η άνοδος για τον δείκτη SET στην Ταϋλάνδη, και συγκεκριμένα στο +1,45% και τις 1.386,20 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,11% στις 2.991,33 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +0,32% στις 11.534,02 μονάδες.
Χθες, οι αγορές της Wall Street εμφάνισαν επίσης μεικτά πρόσημα, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί κατά -0,38% στις 3.116,42 μονάδες, παραμένοντας σε τροχιά ώστε να καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον περασμένο Μάιο.
Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, κλείνοντας στο -0,46% και τις 26.957,59 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Nasdaq έκλεισε με ήπια κέρδη της τάξεως του +0,17% στις 8.980,78 μονάδες.
«Η αγορά προσπαθεί ακόμα να επεξεργαστεί τον πλήρη αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ο κορωνοϊός στην ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ, και κυρίως στην αύξηση κερδών για πολλές εταιρείες», δήλωσε η αναλύτρια αγορών της J.P. Morgan Private Bank, Nadia Lovell.
Νέες απώλειες για το πετρέλαιο - Στο -1,48% και τα 52,03 δολ. ανά βαρέλι το Brent
Περαιτέρω απώλειες καταγράφει σήμερα Πέμπτη (27/2) το πετρέλαιο, καθώς οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης αντιστάθμισαν την περιορισμένη άνοδο που σημειώθηκε στα αποθέματα ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -1,48% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 52,03 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει απώλειες της τάξεως του -1,46% στα 48,02 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, τα αποθέματα ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου του 2020 αυξήθηκαν κατά 452 χιλ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα διαμορφωθεί στα 2 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 2,7 εκατ. βαρέλια, έναντι εκτιμήσεν των αναλυτών για πτώση κατά 2,25 εκατ. βαρέλια, ενώ τα αποθέματα προϊόντων διύλισης πετρελαίου υποχώρησαν κατά 2,1 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί πτώση κατά 1,71 εκατ. βαρέλια.
Αν και οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν αρχικά άνοδο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, στη συνέχεια επέστρεψαν σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η διακοπή λειτουργίας ορισμένων επιχειρήσεων θα δημιουργήσουν νέα υπερπροσφορά στην αγορά ενέργειας.
«Η αγορά παρέδωσε τα κέρδη της μετά από την αύξηση στα κρούσματα του Covid-19 παγκοσμίως, γεγονός που καθιστά σαφές στους επενδυτές ότι η έξαρση που είχε περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα τον περασμένο μήνα πλέον έχει γίνει ένα παγκόσμιο πρόβλημα», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων του Investing.com, Barani Krishnan.
www.bankingnews.gr
Οι δείκτες στη Wall Street ξεκίνησαν και σήμερα 27/2 με μεγάλες απώλειες αλλά στην πορεία μετριάστηκαν καθώς εμφανίστηκαν σποραδικές αγορές....αλλά στην πορεία επανήλθαν οι επιθετικοί πωλητές και οι δείκτες κατακρημνίζονται με την αναφορά ότι στην Καλιφόρνια εξετάζονται 8.400 περιπτώσεις για κορωνοιό.
Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με δραματική πτώση -4,43% στις 25.764 μονάδες ή απωλεια 1.192 μονάδες.
Απώλειες -4,43% ο δείκτης S&P 500 στις 2.978 μονάδες, έπεσε κάτω από τις 3.000 μονάδες.
Δραματική πτώση -4,61% ο δείκτης Nasdaq στις 8.566 μονάδες.
O δείκτης φόβου VIX έχει εκτοξευθεί στις 39,16 μονάδες που αποτελεί την 2η υψηλότερη επίδοση της τελευταίας 10ετίας.
Ο δείκτης VIX ή δείκτης μεταβλητότητας όταν ενισχύεται σηματοδοτεί την μεγάλη αύξηση του ρίσκου στις αγορές.
Το κλίμα στην Ευρώπη παραμένει άκρως αρνητικό με τον δείκτη DAX στην Γερμανία να κλείνει σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2020 με απώλειες -3,19% στις 12.367 μονάδες ενώ και ο CAC 40 στην Γαλλία κατέγραψε απώλειες -3,32% στις 8.495 μονάδες.
Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προετοιμάζονται και ανακοινώνουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να είναι έτοιμες να διαχειριστούν το σενάριο, κατά το οποίο η σημερινή επιδημία του κορωνοϊού μετατραπεί σε πανδημία.
Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρατά αποστάσεις από το να κηρύξει πανδημία για τον κορωνοϊό, είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των κρουσμάτων που κατεγράφησαν σε παγκόσμιο επίπεδο είναι περισσότερα από αυτά που κατεγράφησαν στην Κίνα.
Πράγματι 38 κράτη - εκτός της ηπειρωτικής Κίνας - επιβεβαιώνουν κρούσματα του κορωνοϊού.
Μετά τη Νότια Κορέα, το Ιράν, την Ιταλία όπου και έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι και κρούσματα εκτός ηπειρωτικής Κίνας, νέα κρούσματα αναφέρθηκαν τα τελευταία 24ωρα σε Ελλάδα, Αυστρία, Ελβετία, Κροατία, Αλγερία, Δανία, Εσθονία, Πακιστάν, Σουηδία, Νορβηγία, Ρουμανία και Βραζιλία.
Συνολικά έχουν καταγραφεί 82.524 κρούσματα και 2.810 νεκροί.
Ωστόσο, περίπου 33.212 άνθρωποι που νόσησαν, ξεπέρασαν το πρόβλημα.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στο +2,1% επιβεβαιώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ για το δ΄τρίμηνο του 2019, ωστόσο η εξάπλωση του κορωνοϊού απειλεί να επιβραδύνει περαιτέρω την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας ίσως και στο 1,4%.
Στο σύνολο του 2019 η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο +2,3%.
Η αμερικανική οικονομία καταγράφει ήπια ανάπτυξη, χαμηλότερα από τον στόχο του 3% που έχει θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η παγκόσμια εξάπλωση του COVID - 19, ενδέχεται να πλήξει τις ΗΠΑ στα τέλη του α΄τριμήνου 2020.
Ήδη οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό βιώνουν τις συνέπειες του κορωνοϊού, ενώ τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple, προειδοποιούν για μείωση στις πωλήσεις και την κερδοφορία.
O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα.
Υποχώρησαν οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά τον Ιανουάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις πιέσεις να έρχονται από τη μειωμένη ζήτηση για αυτοκίνητα, εξαρτήματα και στρατιωτικά αεροσκάφη.
Όπως μεταδίδει το CNBC, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά κινήθηκαν 0,2% χαμηλότερα τον περασμένο μήνα, μετά το άλμα 2,9% του Δεκεμβρίου.
Εξαιρουμένων των παραγγελιών στον τομέα μεταφορών, ενισχύθηκαν 0,9%, σημειώνοντας τον πιο γρήγορο ρυθμό αύξησης από τον Απρίλιο του 2018.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν συνολικά μεγαλύτερη πτώση.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασία ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 8000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 219.000 την εβδομάδα που έληξε στις 22 Φεβρουαρίου.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν στο Reuters προέβλεπαν αύξηση των αιτήσεων στις 212.000.
Ο μέσος όρος των αιτήσεων τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες ενισχύθηκε στις 209.750 από 209.250.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών οι οποίοι συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας διολίσθησε κατά 9000 στο 1,72 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 15 Φεβρουαρίου.
Νέο χαμηλό ρεκόρ κατέγραψε σήμερα (27/2/2020) η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου καθώς οι ανησυχίες για την επίδραση του κορωνοϊού επηρεάζουν τις χρηματαγορές παγκοσμίως.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 3 μονάδες βάσης κάτω από 1,29% για πρώτη φορά ενώ η απόδοση του 30ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,779%.
Οι αναλυτές αποδίδουν την πτώση της απόδοσης στην εξάπλωση του κορωνοϊού και στην αύξηση των κρουσμάτων στη Νέα Υόρκη.
Προειδοποιεί ο ιαπωνικός οίκος Nomura, εάν δεν αντιδράσει άμεσα η Wall Street έρχεται νέα πτώση στις μετοχές έως -15% ενώ θα υπάρξει χάος και στα διεθνή χρηματιστήρια.
Για τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 η πτώση -15% αντιστοιχεί στις 2.700 μονάδες από 3.140 μονάδες που βρίσκεται.
Τα τρέχοντα επίπεδα είναι πολύ κρίσιμα τεχνικά στην Wall Street που δεν πρέπει να διασπαστούν καθοδικά.
Εάν αυτό συμβεί είναι ξεκάθαρο ότι οι ρευστοποιήσεις θα ενταθούν στις ΗΠΑ και διεθνώς.
Η Nomura προβλέπει ότι οι αμερικανικές μετοχές θα πρέπει να αντιδράσουν ανοδικά ώστε να μετριάσουν τις απώλειες των τελευταίων ημερών αλλά προειδοποιεί ότι εάν η διόρθωση συνεχιστεί τότε τα CTAs θα ενεργοποιηθούν και η Wall Street θα υποχωρήσει έως 15% χαμηλότερα.
Το βασικό σενάριο της Nomura είναι ότι τα χειρότερα θα αποτραπούν ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το εάν διασπαστούν κρίσιμα τεχνικά σημεία στήριξης.
Ενώ όλοι αναγνωρίζουν τις υπερβολές των αγορών στις μετοχές και στα ομόλογα και την FED έτοιμη να δράσει εάν χρειαστεί.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σημειώνουν ιστορικά χαμηλά ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Scholz δήλωσε ότι σκοπεύουν να αναστείλουν προσωρινά το χρέος στους τοπικούς δήμους και κρατίδια καθώς η γερμανική οικονομία επιβραδύνεται.
Όπως αναφέρθηκε τις τελευταίες ημέρες, το υποθετικό μοντέλο επανεξισορρόπησης προϋποθέτει πωλήσεις 70 δισεκ. δολαρίων στον δείκτη S&P 500.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας επιστροφή στα κέρδη κατέγραψε η Standard Chartered το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα (27/2) η βρετανική τράπεζα, γεγονός που συνέβαλε στην περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας της για το σύνολο του έτους.
Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2019 διαμορφώθηκαν στα 76 εκατ. δολ. έναντι ζημιών 1,2 δισ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα από τόκους κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -6% στα 1,89 δισ. δολ. ενώ τα λειτουργικά έσοδα κατέγραψαν αύξηση κατά 2 εκατ. δολ. σε ετήσια βάση, στα 3,60 δισ. δολ.
Για το σύνολο του έτους, τα καθαρά έσοδα από τόκους κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -2% σε σύγκριση με το 2018, στα 7,69 δισ. δολ. ενώ αντίθετα τα κέρδη κατέγραψαν «άλμα» της τάξεως του +111% στα 2,34 δισ. δολ. έναντι 1,1 δισ. δολ. προηγουμένως.
«Η πειθαρχία στα πράγματα που ελέγχουμε και η έντονη εστίασή στα σημεία διαφοροποίησης μας επέτρεψαν να αυξήσουμε το υποκείμενο κέρδο κατά +8% και να βελτιώσουμε τα κέρδη ανά μετοχή κατά +23% το 2019, παρά το δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζα, Bill Winters, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.
«Βρισκόμαστε στις σωστές αγορές, καθοδηγούμενοι από τη σωστή στρατηγική και ενωμένοι μέσα από το σκοπό μας να προωθήσουμε το εμπόριο και την ευημερία», τόνισε ο κ. Winters, προσθέτοντας ότι «είμαι βέβαιος πως έχουμε θέσει τον εαυτό μας σε διαρκή επιτυχία».
Σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη
Συνεχίστηκε το sell off στα διεθνή χρηματιστήρια, με τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για ξέσπασμα πανδημίας λόγω του κορωνοϊού, να ενισχύουν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Πολλές εταιρίες blue-chip εξέδωσαν προειδοποιήσεις για την κερδοφορία τους, με την Standard Chartered να σημειώνει βουτιά 3,4% αφού η τράπεζα που επικεντρώνεται στην Ασία ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί βασικός στόχος για τα κέρδη της καθώς η επιδημία επιδεινώνει τις αντιξοότητες στις βασικές της αγορές, την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.
Η μεγαλύτερη στον κόσμο ζυθοποιία, η Anheuser-Busch InBev, σημείωσε πτώση 5,6% αφού προέβλεψε υποτονική ανάπτυξη το 2020 εν μέρει λόγω της επιδημίας.
Κυβερνήσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου κλιμάκωσαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός Κίνας ξεπέρασε για πρώτη φορά τον αριθμό των νέων ασθενών εντός της ίδιας της χώρας.
Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωσε πτώση -3,64% και οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Ιανουάριο του 2016, όταν οι φόβοι για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και η βουτιά στις τιμές του πετρελαίου οδήγησαν τις παγκόσμιες αγορές σε κατακόρυφη περιδίνηση.
Οι μετοχές των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής κατέγραψαν βουτιά 3,3%, υποχωρώντας για έκτη συνεχή συνεδρίαση, καθώς οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών και των ξενοδοχειακών ομίλων σημείωσαν πτώση λόγω ανησυχιών για τη ζήτηση.
Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προετοιμάζονται και ανακοινώνουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να είναι έτοιμες να διαχειριστούν το σενάριο, κατά το οποίο η σημερινή επιδημία του κορωνοϊού μετατραπεί σε πανδημία.
Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρατά αποστάσεις από το να κηρύξει πανδημία για τον κορωνοϊό, είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των κρουσμάτων που κατεγράφησαν σε παγκόσμιο επίπεδο είναι περισσότερα από αυτά που κατεγράφησαν στην Κίνα.
Πράγματι μια σειρά από κράτη επιβεβαιώνουν κρούσματα του κορωνοϊού.
Μετά τη Νότια Κορέα, το Ιράν, την Ιταλία όπου και έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι και κρούσματα εκτός ηπειρωτικής Κίνας, νέα κρούσματα έχουν αναφερθεί σε Ελλάδα, Αυστρία, Ελβετία, Κροατία, Αλγερία, Δανία, Εσθονία, Πακιστάν, Σουηδία, Νορβηγία, Ρουμανία και Βραζιλία.
Συνολικά έχουν καταγραφεί 82.168 κρούσματα και 2.801 νεκροί.
Ωστόσο, περίπου 32.900 άνθρωποι που νόσησαν, ξεπέρασαν το πρόβλημα.
Πάντως, πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι πλέον έχει κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας για τον έλεγχο του ιού και ότι τα κράτη θα πρέπει στο εξής να ρίξουν το βάρος τους στη σωστή προετοιμασία των συστημάτων υγείας τους για να διαχειριστούν τα κρούσματα.
Σε αυτό το πλαίσιο η Αυστραλία ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα, με τον πρωθυπουργό της Scott Morrison να υποστηρίζει πως υπάρχουν όλα δείχνουν ότι ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με πανδημία, η Ταϊβάν αύξησε στο ύψιστο επίπεδο την αντίδραση της κατά του κορωνοϊού, ενώ στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Trump όρισε τον αντιπρόεδρο Mike Pence ως τον αρμόδιο να διαχειριστεί την υγειονομική αυτή κρίση.
Είναι χαρακτηριστικό πως ΗΠΑ και Ν. Κορέα ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις λόγω του κορωνοϊού ενώ στον αέρα είναι οι εαρινές σύνοδοι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ευρωζώνη: Μεγάλη πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων, άλμα στην Ιταλία
Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων, με εξαίρεση την Ιταλία, η οποία δέχεται βαρύ πλήγμα από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Στη Γερμανία η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί στο -0,518% από -0,495%.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται στο 1,022% από 0,994%.
Στην Ιρλανδία η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί στο -0,181% από 0,152%.
Στο 0,211% υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Πορτογαλία, από 0,214%.
Στην Ισπανία η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 0,240% από 0,249%.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Νέα «βουτιά» -2,13% για τον Nikkei στην Ιαπωνία
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν για μία ακόμα συνεδρίαση οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται μεταξύ άλλων στην αντίδραση των αγορών στις ΗΠΑ απέναντι στον COVID-19 και στα μέτρα που λαμβάνει η αμερικανική κυβέρνηση για την αντιμετώπισή του.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία κατέγραψε νέα «βουτιά» της τάξεως του -2,13% στις 21.948,23 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο -0,75% και τις 6.657,90 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση της τάξεως του -1,05% στις 2.054,89 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -1,24% στις 11.292,17 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,49% στις 26.826 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη είναι η άνοδος για τον δείκτη SET στην Ταϋλάνδη, και συγκεκριμένα στο +1,45% και τις 1.386,20 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,11% στις 2.991,33 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +0,32% στις 11.534,02 μονάδες.
Χθες, οι αγορές της Wall Street εμφάνισαν επίσης μεικτά πρόσημα, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί κατά -0,38% στις 3.116,42 μονάδες, παραμένοντας σε τροχιά ώστε να καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον περασμένο Μάιο.
Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, κλείνοντας στο -0,46% και τις 26.957,59 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Nasdaq έκλεισε με ήπια κέρδη της τάξεως του +0,17% στις 8.980,78 μονάδες.
«Η αγορά προσπαθεί ακόμα να επεξεργαστεί τον πλήρη αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ο κορωνοϊός στην ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ, και κυρίως στην αύξηση κερδών για πολλές εταιρείες», δήλωσε η αναλύτρια αγορών της J.P. Morgan Private Bank, Nadia Lovell.
Νέες απώλειες για το πετρέλαιο - Στο -1,48% και τα 52,03 δολ. ανά βαρέλι το Brent
Περαιτέρω απώλειες καταγράφει σήμερα Πέμπτη (27/2) το πετρέλαιο, καθώς οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης αντιστάθμισαν την περιορισμένη άνοδο που σημειώθηκε στα αποθέματα ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -1,48% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 52,03 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει απώλειες της τάξεως του -1,46% στα 48,02 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, τα αποθέματα ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου του 2020 αυξήθηκαν κατά 452 χιλ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα διαμορφωθεί στα 2 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 2,7 εκατ. βαρέλια, έναντι εκτιμήσεν των αναλυτών για πτώση κατά 2,25 εκατ. βαρέλια, ενώ τα αποθέματα προϊόντων διύλισης πετρελαίου υποχώρησαν κατά 2,1 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί πτώση κατά 1,71 εκατ. βαρέλια.
Αν και οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν αρχικά άνοδο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, στη συνέχεια επέστρεψαν σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η διακοπή λειτουργίας ορισμένων επιχειρήσεων θα δημιουργήσουν νέα υπερπροσφορά στην αγορά ενέργειας.
«Η αγορά παρέδωσε τα κέρδη της μετά από την αύξηση στα κρούσματα του Covid-19 παγκοσμίως, γεγονός που καθιστά σαφές στους επενδυτές ότι η έξαρση που είχε περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα τον περασμένο μήνα πλέον έχει γίνει ένα παγκόσμιο πρόβλημα», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων του Investing.com, Barani Krishnan.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών