(upd8) Στην κυριολεξία την χειρότερη εβδομάδα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 βίωσαν τα διεθνή χρηματιστήρια, με τον πανικό να κυριαρχεί, υπό τον φόβο πανδημίας του κορωνοϊού και τις αγορές να έχουν απωλέσει 5-6 τρισ. δολάρια.
Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα ακόμη και εν μέσω φημών ότι ακόμη και τις προσεχείς ημέρες επίκειται παγκόσμια συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών για να αποτρέψουν την καταστροφή.
Αφορμή ήταν η παρέμβαση του επικεφαλής της FED Powell ο οποίος τόνισε ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να αποτρέψει τις επιπτώσεις του κορωνοιού στην αμερικανική οικονομία.
Πολλοί προβλέπουν ότι η FED στην συνεδρίαση στις 18 Μαρτίου θα μειώσει τα επιτόκια κατά 0,50% του δολαρίου για να στηρίξει τις αγορές και να αποτρέψει νέο κράχ.
Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις με τον γερμανικό DAX να κλείνει -3,86% στις 11.890 μονάδες ενώ και στην Wall Street οι μετοχές έχουν υποστεί βιβλικές απώλειες, οι χρηματιστηριακοί δείκτες καταρρέουν, οι επενδυτές πουλάνε δίχως αύριο.
Ο «δείκτης φόβου» VIX εκτοξεύθηκε νωρίτερα στις 50 μονάδες, σε υψηλά 15ετίας και έκλεισε στις 40 μονάδες βάσης.
Εν τω μεταξύ η κατρακύλα στη Wall Street ενδοσυενδριακά συνεχίστηκε αλλά μετά την παρέμβαση του Powell οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες μετρίασαν αισθητά τις απώλειες τους.
Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες -1,39% από -3,35% στις 25.409 στις μονάδες.
Πτώση -0,82% για το δείκτη βαρόμετρο S&P 500 στις 2.954 μονάδες, διέσπασε καθοδικά τις 2.900 μονάδες ενδοσυνεδριακά.
Τα futures του S&P 500 δείχνουν άνοδο +1%.
Ο δείκτη Nasdaq σημείωσε κέρδη +0,01% στις 8.567 μονάδες.
Χθες ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1.190,95 μονάδες ή 4,42%, στις 25.766,64 μονάδες, με τον ευύτερο S&P 500 να σημειώνει πτώση 138,46 μονάδων ή 4,44%, στις 2.977,96 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει απώλειες 414,30 μονάδων ή 4,61%, στις 8.566,48 μονάδες.
Ο Dow Jones βαδίζει προς την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από την εποχή της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, έχοντας περάσει σε έδαφος διόρθωσης, όντας πλέον κάτω από 10% υπό του ιστορικού του υψηλού.
Σε έδαφος διόρθωσης πέρασε και ο S&P 500.
Για τους δύο δείκτες, πρόκειται επίσης για την έκτη συναπτή συνεδρίαση κατά την οποία σημειώνουν πτώση.
Συναγερμός έχει σημάνει για την παγκόσμια υγεία και την παγκόσμια οικονομία από την επέλαση του κορωνοϊού, ο οποίος εξακολουθεί να πλήττει ολοένα και περισσότερα κράτη ανά την υφήλιο παρά το γεγονός ότι φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση στην Κίνα, από όπου και ξέσπασε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.
Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προετοιμάζονται και ανακοινώνουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να είναι έτοιμες να διαχειριστούν το σενάριο, κατά το οποίο η σημερινή επιδημία του κορωνοϊού μετατραπεί σε πανδημία, τη στιγμή που οι χρηματαγορές βιώνουν ίσως και την χειρότερη εβδομάδα τους από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Πάντως, σχεδόν δύο μήνες μετά το ξέσπασμα του νέου αυτού κορωνοϊού, κανείς δεν μπορεί ακόμα να πει με ασφάλεια πόσο θα διαρκέσει αυτή η επιδημία, και το κυριότερο πόσο βαρύ θα είναι το αποτύπωμα της τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία.
Τα στοιχήματα που μπαίνουν τώρα είναι ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα και ότι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν, επιχειρώντας να προστατεύσουν τις οικονομίες από τα προβλήματα και να αποτρέψουν μία παγκόσμια ύφεση.
«Οι επενδυτές επιχειρούν να προεξοφλήσουν το χειρότερο σενάριο και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τι θα συμβεί τώρα στις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες χώρες εκτός της Ασίας», δήλωσε ο επικεφαλής για τις ασιατικές μετοχές της SEI Investments.
«Αυτή η περίοδος είναι πολύ αβέβαιη, κανείς δεν ξέρει πραγματικά την απάντηση και οι αγορές είναι πραγματικά πανικόβλητες», πρόσθεσε.
Το δέλεαρ του εγγυημένου εισοδήματος ώθησε τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να κάνουν βουτιά, με αυτές των 10ετών τίτλων να υποχωρούν στο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ του 1,241%. Η απόδοση αυτή είναι χαμηλότερη από αυτή των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου, που είναι 1,436%, εντείνοντας τη λεγόμενη αναστροφή της καμπύλης των αποδόσεων, η οποία θεωρείται ιστορικά ως ένας από τους πιο αξιόπιστους πρόδρομους δείκτες μίας ύφεσης στις ΗΠΑ.
Οι προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει το πλήγμα στην αμερικανική οικονομία αυξάνονται στις αγορές χρήματος. Αναλυτές λένε ότι τα προθεσμιακά επιτόκια της Fed προεξοφλούν τώρα μία πιθανότητα 75% για μία μείωση 25 μονάδων βάσης (0,25 της ποσοστιαίας μονάδας) στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας για τη νομισματική πολιτική που θα γίνει στις 17-18 Μαρτίου.
Πέρα από την ηπειρωτική Κίνα, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 46 κράτη, όπου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 3.700 κρούσματα και 57 θάνατοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν καταγραφεί σε Ιράν (26), σε Ιταλία (17) και στη Νότια Κορέα (13), αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρατά προς το παρόν αποστάσεις από το να κηρύξει πανδημία για τον κορωνοϊό.
Τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Fed περιόρισε ο πρόεδρος της St. Louis Federal Reserve, James Bullard.
Όπως τόνισε, η μείωση των επιτοκίων είναι πιθανή μόνο εάν ο κορωνοϊός εξελιχθεί σε πανδημία.
Ωστόσο, οι αγορές αναμένουν τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed έως το τέλςο του 2020 λόγω των ανησυχιών ότι για σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι ο κορωνοϊός δεν χαρακτηριστεί ως πανδημία.
Επίσης, έχει πολύ λιγότερους θανάτους από τη γρίπη αν και παρουσιάζει υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.
Από την πλευρά του, όμως, ο Bullard τόνισε ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί.
«Περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων είναι πιθανές εάν έχουμε πανδημία με επιπτώσεις στην υγεία που πλησιάζουν την κλίμακα της κοινής γρίπης.
Αυτό όμως δεν είναι το βασικό σενάριο αυτή τη στιγμή» τόνισε ο Bullard.
Στα νέα από των μέτοπω της μακροοικονομίας τα εισοδήματα των νοικοκυριών αυξήθηκαν τον Ιανουάριο του 2020 στις ΗΠΑ και οι καταναλωτικές δαπάνες κινήθηκαν υψηλότερα, ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε υπό έλεγχο.
Οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης ή καταναλωτικών δαπανών, αυξήθηκαν 0,2% σε προσαρμοσμένη βάση τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο.
Τα προσωπικά έσοδα αυξήθηκαν 0,6% τον προηγούμενο μήνα, στη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 11 μηνών.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των δαπανών 0,2% και των προσωπικών εσόδων κατά 0,4%.
Ο δείκτης τιμών για προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Federal Reserve, σημείωσε άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση, και διαμορφώθηκε υψηλότερα 1,7% σε ετήσια βάση.
Σε ετήσια βάση επίσης οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 1,5% τον Δεκέμβριο και 1,3% το Νοέμβριο.
Ο δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, που δεν περιλαμβάνει τις συχνά ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε υψηλότερα 0,1% σε μηνιαία βάση και 1,6% σε ετήσια βάση.
Η άνοδος του Ιανουαρίου στα εισοδήματα ήταν ευρεία.
Οι μισθοί αυξήθηκαν 0,5% από τον προηγούμενο μήνα, κάτι που αποτυπώνει την αύξηση του ελάχιστου μισθού σε 21 πολιτείες.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Wayfair, εταιρεία πώλησης ειδών κατοικίας λιανικής μέσω διαδικτύου, ανακοίνωσε ζημιές στο δ΄ τρίμηνο που ήταν υψηλότερες των εκτιμήσεων.
Οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στα 330,2 εκατ. δολάρια ή 3,54 δολάρια ανά μετοχή, μετά από τις ζημιές των 143,8 εκατ. δολαρίων ή 1,59 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Οι προσαρμοσμένες ζημιές διαμορφώθηκαν στα 2,80 δολάρια ανά μετοχή.
Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 2,53 δισ.
Η Foot Locker Inc ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της υποχώρησαν μαζί με τα έσοδα στο δ΄ τρίμηνο, καθώς αντιμετώπισε πιο χαμηλή ζήτηση στη διάρκεια της περιόδου των εορτών.
Η εταιρεία πώλησης αθλητικών ειδών λιανικής ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 141 εκατ. δολαρίων ή 1,34 δολαρίων ανά μετοχή, σε σχέση με τα 158 εκατ. δολάρια ή 1,39 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,63 δολάρια ανά μετοχή για το τρίμηνο.
Τα έσοδα στο τρίμηνο μειώθηκαν στα 2,22 δισ. δολάρια από τα 2,27 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Οι συγκρίσιμες πωλήσεις μειώθηκαν 1,6% στο τρίμηνο, έναντι του 1,1% που αναμενόταν.
Σοβαρές απώλειες στην Ευρώπη
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε -3,86% στις 11.890 μονάδες, με την πτώση να ξεπερνά ενδοσυνεδριακά το 5%.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημελιωσε απώλειες 3,18% στις 6.580 μονάδες.
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι εταιρίες εξόρυξης, ταξιδίων και αναψυχής καθώς και τεχνολογίας, σημειώνοντας πτώση έως 4%.
Στοιχήματα για παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών
Οι ελπίδες ότι η επιδημία, που ξεκίνησε στην Κίνα, θα τελείωνε σε λίγους μήνες και ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επέστρεφε γρήγορα στα φυσιολογικά επίπεδα διαλύθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς εκτινάχθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων διεθνώς.
Τα στοιχήματα που μπαίνουν τώρα είναι ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα και ότι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν, επιχειρώντας να προστατεύσουν τις οικονομίες από τα προβλήματα και να αποτρέψουν μία παγκόσμια ύφεση.
«Οι επενδυτές επιχειρούν να προεξοφλήσουν το χειρότερο σενάριο και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τι θα συμβεί τώρα στις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες χώρες εκτός της Ασίας», δήλωσε ο επικεφαλής για τις ασιατικές μετοχές της SEI Investments.
«Αυτή η περίοδος είναι πολύ αβέβαιη, κανείς δεν ξέρει πραγματικά την απάντηση και οι αγορές είναι πραγματικά πανικόβλητες», πρόσθεσε.
Έως τις 50 μονάδες εκτοξεύχθηκε ο «δείκτης φόβου» VIX
Έως τις 50 μονάδες με άλμα σχεδόν 15%ε εκτοξεύθηκε νωρίτερα ο «δείκτης φόβου» VIX, οποίος καταγράφει τη μεταβλητότητα στις αγορές.
Αυτή την ώρα ο δείκτης διαπραγματεύεται στις 48 μονάδες με άνοδο +8,5%.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης Cboe Volatility, ο οποίος χρησιμοποιείται ως μέτρο της μεταβλητότητας, λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.
Μεικτή εικόνα στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Άλμα στο 1,172% καταγράφει η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ιταλία, από 1,074% χθες, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης δέχεται ισχυρό πλήγμα από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Στον αντίποδα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχωρεί στο -0,594% από -0,552%, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια.
Στην Ιρλανδία, η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί στο -0,146% από -0,133% χθες.
Άλμα στο 0,372% από 0,319% καταγράφει η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Πορτογαλία.
Στην Ισπανία η απόδοση του 10ετούς ενισχύεται στο 0,341% από 0,307%.
«Βουτιά» στην Ασία - Στο -3,67% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -3,71%
Με νέες απώλειες έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (28/2) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις τόσο από το sell off στη Wall Street όσο και από την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στις περιοχές γύρω από την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -3,67% στις 21.142,96 μονάδες, με τις μετοχές των Hitachi και SoftBank να καταγράφουν πτώση της τάξεως του -5,83% και -4,31% αντίστοιχα, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -3,25% και τις 6.441,20 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -3,03% στις 1.987,01 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Samsung και LG Electronics υποχώρησαν κατά -3,04% και -3,21% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -2,55% στις 26.096 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -3,71% στις 2.880,30 μονάδες, ενώ η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -4,80% και τις 10.980,77 μονάδες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών