Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Σε χαμηλά 14 ετών υποχώρησε ο κλάδος υπηρεσιών τον Φεβρουάριο 2020 - Στις 26,5 μονάδες ο δείκτης PMI

tags :
Κίνα: Σε χαμηλά 14 ετών υποχώρησε ο κλάδος υπηρεσιών τον Φεβρουάριο 2020 - Στις 26,5 μονάδες ο δείκτης PMI
Ο σύνθετος δείκτης PMI κατέγραψε «βουτιά» στις 27,5 μονάδες, έναντι 51,9 μονάδων προηγουμένος
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκατεσσάρων ετών υποχώρησε η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στην Κίνα τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (4/3) στοιχεία της Markit, λόγω της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων και των ταξιδιωτικών περιορισμών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI σημείωσε «βουτιά» στις 26,5 μονάδες, έναντι 51,8 μονάδων τον Ιανουάριο του 2020, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η συρρίκνωση του δείκτη θα περιοριστεί στις 48 μονάδες.
Μάλιστα, ο δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2005, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από τη Markit, ενώ σε χαμηλά δεκατεσσάρων ετών υποχώρησε και ο υποδείκτης που αφορά την αισιοδοξία των επειχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Η έξαρση του κορωνοϊού στο εσωτερικό της χώρας έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις επιχειρήσεις, αναφορικά με το πότε θα σημειωθεί ανάκαμψη στη δραστηριότητά τους, καθώς τόσο η ζήτηση όσο και οι νέες εισαγωγές κατέγραψαν σημαντική πτώση σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Παράλληλα, ο υποδείκτης απασχόλησης κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τα τέλη του 2005, ενώ εξίζου σημαντική ήταν και η πτώση του σύνθετου δείκτη PMI, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 27,5 μονάδες, έναντι 51,9 μονάδων προηγουμένως.
«Η επιδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει προφανώς την οικονομία της Κίνας και είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στην απόκλιση του επιχειρηματικού κλίματος μεταξύ των κλάδων μεταποίησης και υπηρεσιών», δήλωσε ο πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος του CEBM Group, Zhengsheng Zhong, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.
«Ενώ οι πρόσφατες πολιτικές στήριξης για τον κλάδο μεταποίησης, τις μικρές επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες που πλήττονται σοβαρά από την επιδημία είχαν πιο εμφανή επίδραση στον βιομηχανικό τομέα, είναι πιο δύσκολο για τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών να καλύψουν τις απώλειες ταμειακών ροών», πρόσθεσε ο κ. Zhong.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης