Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέo sell off -3,6% στη Wall, ο Dow έχασε 970 μον. λόγω κορωνοϊού και κινήσεων πανικού από κεντρικές τράπεζες, ΔΝΤ - Ιστορικό χαμηλό για τα ομόλογα

Νέo sell off -3,6% στη Wall, ο Dow έχασε 970 μον. λόγω κορωνοϊού και κινήσεων πανικού από κεντρικές τράπεζες, ΔΝΤ - Ιστορικό χαμηλό για τα ομόλογα
Νέες απώλειες σημειώνουν οι διεθνείς αγορές απόρροια του κορωνοιού
(upd8) Νέες δραματικές απώλειες κατέγραψαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street καθώς αναζωπυρώνονται και πάλι οι ανησυχίες για την επιδημία του κορωνοϊού που συνεχίζει να εξαπλώνεται παρά τα πρωτοφανή και εκτεταμένα μέτρα που λαμβάνουν οι κρατικές αρχές.
Ταυτόχρονα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, το 10ετές 0,89%.
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που σημείωσαν σημαντικές απώλειες....
Η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς εκτυλίσσεται σε τρένο του τρόμου καθώς στις 2 Μαρτίου σημειώθηκε ράλι, στις 3 Μαρτίου κραχ, στις 4 Μαρτίου ράλι και στις 5 Μαρτίου κράχ.
Πλέον οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί, οι αγορές θα συνεχίσουν την διορθωτική τους πορεία απόρροια των πρωτογενών και δευτερογενών σοκ που θαν προκαλέσει ο κορωνοιός.
Οι μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις είχαν υποτιμηθεί και στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς και πλέον όλοι βλέπουν το μέλλον ζοφερό.
Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση -3,58% στις 26.120 μονάδες ενώ ενδοσυνεδριακά έχασε έως 1.100 μονάδες.
Με πτώση -3,369% έκλεισε ο S&P 500 στις 3.025 μονάδες.
Απώλειες -3,1% σημείωσε ο Nasdaq στις 8.738 μονάδες.
Ο δείκτης VIX ή δείκτης φόβου σημείωσε άνοδο +23,85% στις 39,62 μον.
Στην Ευρώπη ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε με απώλειες -1,51%.

Οι σημαντικές απώλειες σήμερα 5 Μαρτίου στην Wall ακολουθούν το ξέφρενο ράλι των δεικτών χθες 4 Μαρτίου, με τον Dow Jones να σημειώνει άνοδο +4,5%, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη +4,2% και ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη +3,9%.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στην Repo αγορά στις ΗΠΑ με την FED να παράσχει ρευστότητα στις αμερικανικές τράπεζες.
Image
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bfm8BAE.jpg?itok=DA30iOFo

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bfmC115.jpg?itok=cphcMkOJ
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bfmE6EA.jpg?itok=ojSKxu-t
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/fed%20repo%203.5%20over.jpg?itok=rOkEO0w4

Εκτός ελέγχου παραμένει η εξάπλωση του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ο ιός εξακολουθεί να πλήττει ολοένα και περισσότερες χώρες με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους θανάτους να αυξάνονται καθημερινά.
Κράτη και κυβερνήσεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της επιδημίας προκειμένου να μπορέσουν τα υγειονομικά τους συστήματα να αντέξουν και να διαχειριστούν τα αυξανόμενα περιστατικά.
Μέχρι στιγμής ο κορωνοϊός έχει πλήξει 85 κράτη και έχει αφήσει πίσω του 3.286 νεκρούς, εκ των οποίων οι 3.012 έχουν καταγραφεί στην Κίνα.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 95.748, εκ των οποίων τα 80.411 στην ηπειρωτική Κίνα ενώ συνολικά 53.400 άνθρωποι που νόσησαν, θεραπεύτηκαν.
H αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε την έγκρισή της, σε νομοσχέδιο που προβλέπει 8,3 δισ. δολάρια για τη διαχείριση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει χρήματα για την επέκταση των τεστ του ιού, που έχει μολύνει τουλάχιστον 129 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει κοστίσει τη ζωή σε 11 συνολικά.
Ο κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας της Καλιφόρνιας κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς οι υγειονομικές αρχές μιλούν για 53 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η FED θα μειώσει τα επιτόκια στο 0% μέσα στο 2020 για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια πρόκληση του κορωνοιού εκτιμάει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan και τονίζει ότι η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί στο 90%.
Ήδη η FED μείωσε εσπευσμένα τα επιτόκια στο 1% με 1,25% από 1,50% με 1,75% προηγουμένως.
Για το 2020 η J P Morgan βλέπει μηδενικά επιτόκια.
Κατά την J P Morgan λόγω κορωνοιού και ιαπωνοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας δεν υπάρχουν επιλογές για την FED, μπορεί να μειώσει τα επιτόκια στο 0% από 1% της τρέχουσας περιόδου ίσως και έως τον Ιούνιο του 2020.
Σε πρόσφατη έκθεση της η J PMorgan υποστήριζε ότι τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων θα μπορούσαν να μηδενίσουν.
Όμως κατά ένα παράδοξο τρόπο σχεδόν όλες οι επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ επαινούσαν μέχρι πρότινος την πορεία της αμερικανικής οικονομίας τώρα κατανοούν ότι υπάρχουν προβλήματα.
Ο κορωνοϊός ήδη πλήττει την παγκόσμια οικονομία και οι εκτιμήσεις των αναλυτών ήδη ενισχύουν το σενάριο ότι τα χειρότερα έρχονται.
Η εταιρεία MSCI, που καταρτίζει δείκτες, επικαλούμενη ανάλυσή της, θεωρεί ότι οι αμερικανικές μετοχές, οι οποίες έχουν απολέσει το 11% της αξίας τους από τις 19 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, μπορεί πέσουν πάνω από 11%.
Υπό μια βραχυπρόθεσμη προοπτική, η πανδημία έδωσε ένα ισχυρό χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία, η οποία, όμως, θα αργήσει να ανακάμψει.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της MSCI, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι χρηματαγορές κατέγραψαν τις χειρότερες απώλειες από το 2008.
Το πόσο θα πέσουν ακόμα εξαρτάται από τις προσδοκίες ανάπτυξης και το ρίσκο που είναι διατεθειμένοι να πάρουν οι επενδυτές.
«Έχουμε κάνει μία ανάλυση για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση μιας βραχυπρόθεσμης πτώσης της ανάπτυξης κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και μιας αύξησης του ασφάλιστρου κινδύνου κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες» είπε σε πελάτες ο Thomas Verbraken, εκτελεστικός διευθυντής της MSCI για τη διαχείριση κινδύνων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της MSCI, αν η παγκόσμια οικονομία πληγεί βραχυπρόθεσμα, οι αγορές θα ανακάμψουν όταν το κύμα αβεβαιότητας καταλαγιάσει.
Ωστόσο, η πανδημία επηρεάσει το παγκόσμιο ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, οι αγορές θα αντιδράσουν ιδιαίτερα αρνητικό και δεν πρόκειται να ανακάμψουν σύντομα.
Βάσει δε των σεναρίων που «έτρεξε» η MSCI, μόνο εφόσον το σοκ του κορωνοϊού έχει βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η αξία των αμερικανικών μετοχών θα ανακάμψει, φτάνοντας σταδιακά στο -3% (από -22%).
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας μικρή πτώση σημείωσαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι δεν καταγράφηκαν σημάδια αρνητικής επίδρασης λόγω του κορωνοϊού.
Οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 3 χιλ. στις 216 χιλ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Φεβρουαρίου, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ελαφρώς μικρότερη πτώση στις 217 χιλ. αιτήσεις, σύμφωνα με το Marketwatch.
Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 3.250 αιτήσεις στις 213 χιλ.
Η παραγωγικότητα των Αμερικανών εργαζομένων στο δ΄ τρίμηνο αυξήθηκε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά.
Η παραγωγικότητα των εργαζομένων αυξήθηκε σε εποχικά προσαρμοσμένη ετήσια βάση κατά 1,2% στο δ΄ τρίμηνο από το γ΄ τρίμηνο του 2019.
Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 1,4%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 1,3%.
Η αύξηση έρχεται μετά από την πτώση στην περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου πέρυσι, όταν η παραγωγικότητα υποχώρησε κατά 0,3% (αναθεωρημένη μέτρηση).
Η παραγωγικότητα αυξήθηκε 3,8% (αναθεωρημένη βάση) και 2,6% στο α΄ και β΄ τρίμηνο του 2019 αντιστοίχως.
Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας
η HP Inc απέρριψε την πρόταση εξαγοράς της ύψους 35 δισ. δολαρίων από την Xerox Holdings, καθώς για άλλη μία φορά εκτίμηση την προσφορά ως πολύ χαμηλή.
Η HP τόνισε ότι μια συνένωση των δύο θα ωφελούσε δυσανάλογα τους μετόχους της Xerox και ότι η Xerox δεν έχει την λειτουργική εμπειρία στους κλάδους της HP, όπως προσωπικά συστήματα, οικιακή εκτύπωση και 3D και ψηφιακό manufacturing.
Η Xerox αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε μια προσπάθεια απόκτησης των μετοχών της HP, η οποία αποτιμά την εταιρεία στα 35 δισ. δολάρια σχεδόν ή 24 δολάρια ανά μετοχή.
Είχε αυξήσει την προσφορά από την αρχική των 22 δολαρίων ανά μετοχή.
 Η HP δήλωσε πως συνολικά η πρόταση αποτελούσε ρίσκο για την εταιρεία και θα οδηγούσε σε αβεβαιότητες.

Πιέσεις στην ευρώπη

Κλιμακώνονται οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές, καθώς δεν πείθουν οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη μάχη για να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κατέγραψαν σημαντικές απώλειες.
Image

Οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών μέσω της μείωσης επιτοκίων, αλλά και οι ενέσεις ρευστότητας από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, έδωσαν χθες ανάσα στις αγορές, ωστόσο σήμερα οι αγορές παραδόθηκαν στην πτώση.
Λόγω του κορωνοϊού, η Ιταλία αποφάσισε να κλείσει όλα τα σχολεία και η Καλιφόρνια κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά οι επενδυτές ελπίζουν ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες θα προστατεύσουν την παγκόσμια οικονομία.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, ακολουθώντας το παράδειγμα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) και των κεντρικών τραπεζών Καναδά και Αυστραλίας στη μείωση του κόστους δανεισμού.
Στην Αγγλία ωστόσο, ο επόμενος διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey, δήλωσε ότι η Bank of England θα πρέπει να αναμένει μεγαλύτερη σαφήνεια για τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας πριν λάβει κάποια απόφαση για μείωση των επιτοκίων.

Μεικτές τάσεις στην αγορά ομολόγων

Στη Γερμανία η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο -0,641% από -0,634%.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιρλανδίας διαμορφώνεται στο -0,214% από -0,213%.
Στην Ιταλία η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 1,026% από 1,017%.
Στο 0,235% αυξάνεται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου από 0,197%.
Στην Ισπανία η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,2% από 0,174%.

Κέρδη στην Ασία μετά το ράλι στη Wall

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (5/3) οι αγορές της Ασίας, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, μετά το ράλι που σημειώθηκε στη Wall Street κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +1,09% στις 21.329,12 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +1,11% και τις 6.395,70 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,26% στις 2.085,26 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,68% στις 1.401,83 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξεως του +1,88% στις 26.714 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο +1,08% και τις 11.514,82 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με σημαντική άνοδο της τάξεως του +1,99% στις 3.071,68 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +1,90% και τις 11.711,37 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης