Σαρώνει την Ευρώπη η χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας εδώ και έναν αιώνα, όπως χαρακτήρισε τον κορωνοϊό ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron
Με αμείωτη ταχύτητα συνεχίζεται η επέλαση του κορωνοϊού στο εσωτερικό των κρατών ανά τον κόσμο, αυξάνοντας γεωμετρικά τα κρούσματα, τα θύματα και τις επιπτώσεις.
Μετά την κήρυξη του κορωνοϊού Covid-19 σε διεθνή πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση των κρουσμάτων, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναστέλλουν όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο αρχής γενομένης από σήμερα Παρασκευή 13/3 έως τις 13/4, μια κίνηση που όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είπαν πως δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση και κανένας συντονισμός με τις ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή στην ΕΕ, η εξάπλωση του κορωνοϊού εξελίσσεται ραγδαία με τα κρούσματα και τους θανάτους να αυξάνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς σε καθημερινή βάση.
Η Ιταλία με τους 1.019 θανάτους και τα 15.113 κρούσματα είναι η χώρα που έχει πληγεί -μέχρι στιγμής- περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο μετά την Κίνα.
Για αυτό άλλωστε το λόγο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, κήρυξε επί της ουσίας όλη την χώρα σε μια απαγορευμένη ζώνη, αποφασίζοντας να μπει "λουκέτο" στα πάντα με εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
Ωστόσο, ραγδαία είναι η αύξηση των θανάτων στην Ισπανία (84 και 2.968 κρούσματα) η οποία κήρυξε 4 περιοχές της Καταλονίας σε καραντίνα και στη Γαλλία (48 θάνατοι και 2.284 κρούσματα), ενώ αυξάνονται τα κρούσματα και στη Γερμανία.
Ανάμεσα στα περισσότερα πληττόμενα κράτη είναι το Ιράν με 429 θανάτους και 10.075 κρούσματα και η Νότια Κορέα με 66 νεκρούς και 7.869 κρούσματα, αν και στην τελευταία περίπτωση, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι μια από τις χώρες που κατάφερε να περιορίσει τον αριθμό των νεκρών σε σχέση με την πληθώρα των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην επικράτεια της.
Συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 127.863, ο αριθμός των θυμάτων σε 4.718 ενώ συνολικά 68.310 άνθρωποι που νόσησαν, θεραπεύτηκαν.
Πλέον, όλα τα βλέμματα στρέφονται στο κατά πόσο κυβερνήσεις και πολίτες θα επιδείξουν τα μέτρα εκείνα και τα αντανακλαστικά που απαιτούνται, προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Από αυτήν άλλωστε θα κριθεί το εάν θα αντέξουν τα εθνικά συστήματα υγείας και κατ’επέκταση οι οικονομίες.
Εν τω μεταξύ, στην Κίνα αναφέρθηκαν το τελευταίο 24ωρο μόλις 11 νέοι θάνατοι και 15 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η εξάπλωση του ιού βαίνει σταθερά μειουμένη.
Μάλιστα ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι το αποκορύφωμα της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα, πέρασε.
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 131.460.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 4.907 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 68.310 άνθρωποι.
- Η ιταλική κυβέρνηση έθεσε σε καραντίνα όλη τη χώρα.
- Η Ιταλία μετρά 1.019 νεκρούς και 15.113 κρούσματα.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 429 και τα κρούσματα σε 10.075.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 66 ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 7.869.
- Οι ΗΠΑ μετρούν 38 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.322.
- Μεγάλη έξαρση στη Γαλλία: 48 οι νεκροί και 2.284 τα κρούσματα
- Στην Ισπανία οι νεκροί εκτοξεύτηκαν στους 84 και τα κρούσματα στα 2.968.
- Στην επαρχία Hubei της Κίνας, το επίκεντρο της επιδημίας, οι νεκροί είναι 3.056.
- Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα, που μετρά 80.932 κρούσματα.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 639 και οι νεκροί σε 16.
- Στα 1.966 τα κρούσματα και 3 νεκροί στη Γερμανία
- Στους 8 οι θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα 459 τα κρούσματα
- 5 νεκροί στην Ολλανδία, 3 στο Βέλγιο
- Στα 128 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 652 στην Ελβετία και στα 117 στον Καναδά όπου επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος.
- Τον πρώτο της θάνατο είχε και η Ελλάδα ενώ τα κρούσματα έφτασαν τα 117.
- Τον πρώτο της θάνατο ανακοίνωσε και η Αίγυπτος.
- Η Τουρκία ανέφερε το πρώτο της κρούσμα, όπως και η Κούβα και η Τζαμάικα, ενώ τους πρώτους θανάτους ανέφεραν σήμερα οι Νορβηγία, Ινδία, Πολωνία, Αυστρία, Γουιάνα, Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν
Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, η Ασία έχει τα περισσότερα κρούσματα (90.773 και 3.253 θάνατοι) και ακολουθούν η Ευρώπη (27.741 κρούσματα και 1.182 θάνατοι), η Μέση Ανατολή (11.035 κρούσματα και 440 θάνατοι), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς (1.416 κρούσματα και 39 θάνατοι), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (207 κρούσματα και 3 θάνατοι), η Ωκεανία (155 κρούσματα και 3 θάνατοι) και η Αφρική (134 κρούσματα και 3 θάνατοι).
Πατήστε εδώ για να δείτε online την εξέλιξη της επιδημίας
Mi Feng (Επιτροπή Υγείας Κίνας): Το αποκορύφωμα της επιδημίας του κορωνοϊού πέρασε για την Κίνα
Τη θέση ότι πέρασε το αποκορύφωμα της επιδημίας του κορωνοϊού για την Κίνα διατύπωσε ο Mi Feng, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, καθώς για πρώτη φορά από την εκδήλωση της επιδημίας τον περασμένο Δεκέμβριο, κατεγράφησαν μόλις 8 νέα περιστατικά στην επαρχία Χουμπέι, την περιοχή από όπου άρχισαν όλα.
«Γενικά μιλώντας, το αποκορύφωμα της επιδημίας έχει περάσει για την Κίνα.
Η αύξηση των νέων κρουσμάτων επιβραδύνεται» υποστήριξε ο Mi Feng, την ώρα που ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επαναλειτουργούν και οι Αρχές προχωρούν στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην επαρχία Χουμπέι, της οποίας η οικονομία έχει πληγεί ισχυρά από τον περασμένο Ιανουάριο, ανακοινώθηκε σήμερα Πέμπτη 12/3 μια περαιτέρω χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, γεγονός που θα επιτρέψει σε ορισμένες βιομηχανίες να επαναρχίσουν την παραγωγή.
Σημειώνεται πως αν και παγκοσμίως ο κορωνοϊός «τρέχει» με ιλιγγιώδη ταχύτητα, στην Κίνα τις τελευταίες 7 ημέρες καταγράφεται σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων.
Χθες Τετάρτη 11/3 κατεγράφησαν μόλις 15 νέα κρούσματα σε όλη την ηπειρωτική Κίνα.
Κίνα: Μόλις 15 νέα κρούσματα κορωνοϊού – Στους 3.172 οι νεκροί
Μόλις 15 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 14 νέοι θανάτοι λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού κατεγράφησαν ως σήμερα 12/3 στην Κίνα.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αρκετά μειωμένος σε σχέση με τα 24 νέα κρούσματα που είχαν καταγραφεί την Τρίτη 11/3.
Ο εντοπισμός των νέων κρουσμάτων αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στους 80.932.
Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε επίσης ότι κατέγραψε 11 νέους θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, γεγονός που αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων του κορωνοϊού στα 3.172.
Οι δέκα από τους θανάτους καταγράφηκαν από τις κινεζικές υγειονομικές αρχές στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της κρίσης.
ΠΟΥ: Πανδημία ο κορωνοϊός
Σε πανδημία και επίσημα αναβάθμισε την Τετάρτη 11 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τον κορωνοιό μετά τους χιλιάδες θανάτους και τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα σε 118 κράτη.
«Η ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού έχει φτάσει πλέον στο επίπεδο μιας παγκόσμιας πανδημίας» υποστήριξε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Tedros Adhanom Gebreyesus κατά τη συνέντευξη τύπου.
Ο ίδιος τόνισε ωστόσο ότι «όλες οι χώρες μαζί μπορούν να αλλάξουν την πορεία αυτής της πανδημίας».
«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι τόσο για τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και σφοδρότητας του ιού όσο και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας» δήλωσε ο κ. Gebregesus σε συνέντευξη τύπου.
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός της Κίνας έχει αυξηθεί 13 φορές και ο αριθμός των χωρών που έχουν πληγεί έχει τριπλασιαστεί.
Ήδη χιλιάδες άνθρωποι αγωνίζονται για τη ζωή τους στα νοσοκομεία.
Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αναμένουμε να δούμε τον αριθμό των περιπτώσεων, τον αριθμό των θανάτων και τον αριθμό των χωρών που θα πληγούν, να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
Ο ΠΟΥ παρατηρώντας αυτήν την επιδημία από την αρχή της εξέλιξής της, με ανησυχία βαθιά τόσο για τα επίπεδα εξάπλωσης όσο και για τη σοβαρότητα αλλά και για τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας, εκτιμά ότι ο κορωνοϊός COVID19 μπορεί να χαρακτηριστεί ως πανδημία» τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
«Η πανδημία δεν είναι μια λέξη που πρέπει να χρησιμοποιείται με ελαφρότητα ή απροσεξία.
Είναι μια λέξη που, αν γίνει κακή χρήση, μπορεί να προκαλέσει παράλογο φόβο ή αδικαιολόγητη παραίτηση ότι ο αγώνας έχει τελειώσει, οδηγώντας σε άσκοπο πόνο και θάνατο.
Η περιγραφή της κατάστασης ως πανδημίας δεν αλλάζει την εκτίμηση του ΠΟΥ για την απειλή που θέτει ο κορωνοϊός.
Δεν αλλάζει τι κάνει ο ΠΟΥ και δεν αλλάζει τι πρέπει να κάνουν οι χώρες
Ποτέ δεν έχουμε δει μια πανδημία από έναν κορωνοϊό.
Και ποτέ δεν έχουμε δει μια πανδημία που να μπορεί να ελεγχθεί ταυτόχρονα.
Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε πλήρη κατάσταση εγρήγορσης και ανταπόκρισης από τότε που ειδοποιηθήκαμε για τις πρώτες περιπτώσεις.
Καλούμε καθημερινά τις χώρες να λάβουν επείγουσα και επιθετική δράση.
Ηχούμε το κουδούνι συναγερμού δυνατά και καθαρά
Όπως είπα τη Δευτέρα» συνέχισε ο Γεκινός Διευθυντής του ΠΟΥ, «εξετάζοντας μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων του COVID19 και τον αριθμό των χωρών που έχουν πληγεί, δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη κατάσταση ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία».
«Από τις 118.000 περιπτώσεις COVID19 που αναφέρθηκαν παγκοσμίως σε 118 χώρες, περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων βρίσκονται σε τέσσερις μόνο χώρες και δύο από αυτές έχουν σημαντικά μειούμενα κρούσματα.
81 χώρες δεν έχουν αναφέρει COVID19 περιπτώσεις και 57 χώρες έχουν αναφέρει 10 κρούσματα ή λιγότερα.
Πολλές χώρες έχουν αποδείξει ότι ο ιός αυτός μπορεί να κατασταλεί και να ελεγχθεί.
Ορισμένες χώρες αγωνίζονται με έλλειψη δυνατοτήτων.
Ορισμένες χώρες αγωνίζονται με έλλειψη πόρων.
Ορισμένες χώρες αγωνίζονται με έλλειψη αποφασιστικότητας.
Είμαστε ευγνώμονες για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο Ιράν, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα για την επιβράδυνση του ιού και τον έλεγχο των επιδημιών του COVID19.
Γνωρίζουμε ότι τα μέτρα αυτά επιβαρύνουν πολύ τις κοινωνίες και τις οικονομίες, όπως ακριβώς και στην Κίνα.
Όλες οι χώρες πρέπει να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας της υγείας, της ελαχιστοποίησης των οικονομικών και κοινωνικών αναταραχών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η εντολή του ΠΟΥ είναι η δημόσια υγεία.
Αλλά εργαζόμαστε με πολλούς εταίρους σε όλους τους τομείς για να μετριάσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες αυτής της πανδημίας του COVID19.
Αυτή δεν είναι μόνο μια κρίση για τη δημόσια υγεία, είναι μια κρίση που θα αγγίξει κάθε τομέα - έτσι κάθε τομέας και κάθε άτομο πρέπει να συμμετέχει στον αγώνα
Έχω πει από την αρχή ότι οι χώρες πρέπει να υιοθετήσουν μια προσέγγιση ολόκληρης της κυβέρνησης και ολόκληρης της κοινωνίας, που να βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την πρόληψη λοιμώξεων, τη διάσωση ζωών και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων
Επιτρέψτε μου να το συνοψίσω σε 4 βασικούς τομείς.
Ετοιμάστε και είστε έτοιμοι.
Εντοπισμός, προστασία και θεραπεία.
Μειώστε τη μετάδοση.
Καινοτομία και μάθηση
Υπενθυμίζω σε όλες τις χώρες ότι σας καλούμε να:
ενεργοποιήστε και μεγεθύνετε τους μηχανισμούς αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης
επικοινωνήστε με τους ανθρώπους σας για τους κινδύνους και πώς μπορούν να προστατευθο
εντοπίστε, απομονώστε, δοκιμάστε και θεραπεύστε κάθε περίπτωση του COVID19 και εντοπίστε κάθε επαφή»
Καλούμε όλες τις χώρες να:
προετοιμάσουν τα νοσοκομεία τους
προστατέψουν και εκπαιδεύσουν τους εργαζόμενους σε υγειονομικές μονάδες.
Επιτρέψτε μου να σας δώσω μερικές άλλες λέξεις που έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία, και είναι πολύ πιο επιδεκτικές:
Πρόληψη.
Ετοιμότητα.
Δημόσια υγεία.
Πολιτική ηγεσία.
Και πάνω απ 'όλα, οι άνθρωποι» ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Trump: Αναστέλλονται έως τις 30/4 όλα τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ από τις χώρες της Ευρώπης
Την αναστολή όλων των ταξιδιών από τις χώρες της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή 13/3 έως τις 13/4 ανακοίνωσε σε διάγγελμα του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα ισχύσουν για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πάντως, ο Trump υποστήριξε με ανάρτηση του στο twitter πως η απαγόρευση εισόδου δεν αφορά τα εμπορεύματα.
«Ο περιορισμός σταματά τους ανθρώπους, όχι τα αγαθά» είπε ο Trump, ο οποίος όμως στο διάγγελμα του είχε αναφέρει ότι η απαγόρευση εισόδου θα είχε εφαρμογή «όχι μόνο σε έναν τεράστιο όγκο εμπορευμάτων και φορτίων, αλλά και σε πολλά και διάφορα άλλα πράγματα».
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά.
Ευρωπαίος διπλωμάτης υποστήριξε πως η κυβέρνηση Trump ούτε ενημέρωσε, ούτε συντονίστηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση προτού ανακοινώσει πως αποφάσισε να ανασταλούν για 30 ημέρες όλα τα ταξίδια πολιτών χωρών που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν προς τη χώρα του.
Στο διάγγελμα του ο Trump είπε πως η κυβέρνησή του έχει συχνές επαφές με τους συμμάχους των ΗΠΑ, όμως ουδείς αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνώριζε τα μέτρα που εξήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος το βράδυ της Τετάρτης, επισήμανε ο διπλωμάτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, κανένας συντονισμός, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ» ανέφερε ο Ευρωπαίος διπλωμάτής.
Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 1.312 κρούσματα και 38 θάνατοι, εκ των οποίων οι 30 στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον.
Στο κόκκινο η Ιταλία - Σκληρά μέτρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Conte
Το κλείσιμο όλων των καταστημάτων ανακοίνωσε σε διάγγελμά του αργά χθες βράδυ Τετάρτη 11 Μαρτίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte, λόγω της δραματικής εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει αφήσει πίσω της ήδη 1.019 νεκρούς.
«Προχωρούμε βαθμιαία και τώρα κάνουμε νέο βήμα.
Η Ιταλία μένει μια ενιαία ζώνη, αλλά θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, με μόνη εξαίρεση στα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
Θα μπορούν, όμως, να γίνονται παραδόσεις κατ΄οίκον.
Ζητάμε την αύξηση της τηλε-εργασίας, ενώ οι βιομηχανίες πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας.
Θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία.
Ο κανόνας παραμένει ο ίδιος: περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όσο μπορούμε.
Βέβαια, έχουμε επίγνωση ότι μόλις αρχίσαμε να αλλάζουμε τις συνήθειές μας και ότι για να δούμε αποτέλεσμα, θα χρειαστούν περίπου δυο εβδομάδες.
Ακόμη και αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα.
Σύντομα, δε, θα ορίσω ειδικό επίτροπο για την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στον τομέα της υγείας.
Αν όλοι μας σεβαστούμε τους κανόνες αυτούς, θα βγούμε πιο γρήγορα από την κατάσταση συναγερμού.
Η συλλογικότητα είναι και η δύναμη της χώρας μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte.
Σημειώνεται πως οι φωνές που ζητούσαν αυστηρότερα μέτρα εισακούστηκαν, και ενώ όλη η χώρα έχει τεθεί σε καραντίνα με μια σειρά από απαγορεύσεις τόσο στις μετακινήσεις όσο και στις δημόσιες συναθροίσεις.
Macron: Ο κορωνοϊός είναι η χειρότερη κρίση της δημόσιας υγείας - Κλείνουν τα σχολεία στη Γαλλία, από την Δευτέρα 16/3
Σε διάγγελμά του προς την γαλλικό λαό ο πρόεδρος Emmanuel Macron ανήγγειλε το κλείσιμο των σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε βαθμίδας στη Γαλλία από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, καθώς ο κορωνοϊός αποτελεί την χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας, λόγω των κρουσμάτων και των θανάτων, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, εδώ και έναν αιώνα όπως είπε για τη Γαλλία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους Γάλλους να προετοιμαστούν για ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού.
Με τη Γαλλία να μετρά ήδη 61 θύματαο Γάλλος πρόεδρος, τόνισε ότι θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό οι δυνατότητες των γαλλικών νοσοκομείων, προέτρεψε τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών και τις ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν στα σπίτια τους για όσο χρειαστεί, ζήτησε από τις επιχειρήσεις να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι, ανακοίνωσε την αναβολή εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των γαλλικών επιχειρήσεων για τον μήνα Μάρτιο 2020, αλλά και την κανονική διεξαγωγή του α' γύρου των δημοτικών εκλογών, αυτήν την Κυριακή.
Όσον αφορά στην Ευρώπη τόνισε πως πρέπει να ενεργήσει «με σθένος και σύντομα» για την οικονομική «ανάκαμψη», αφού τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ είναι «ανεπαρκή» για τον ίδιο, ενώ για το θέμα των συνόρων, ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι «εφόσον χρειαστεί θα κλείσουμε τα σύνορα, θα γίνει σε συντονισμό με την ΕΕ», υπογραμμίζοντας πως «η εθνικιστική εσωστρέφεια πρέπει να αποφευχθεί, καθώς αυτός ο ιός δεν έχει διαβατήριο».
Ισπανία: 4 περιοχές σε καραντίνα
Τέσσερις δήμοι στην Καταλονία τέθηκαν από σήμερα (12/3) σε καραντίνα, ανακοίνωσαν οι αρχές σε αυτή την περιοχή της βόρειας Ισπανίας, στο πρώτο μέτρο αυτού του τύπου, στην μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Οι 66.000 κάτοικοι τεσσάρων δήμων (Ιγκουαλάντα, Οντένα, Σάντα Μαργκαρίτα και Βιλανόβα ντελ Κάμι) μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αλλά «δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την οικιστική τους περιοχή» από τις 21:00 σήμερα (22:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της περιοχής.
Δραματική προειδοποίηση του American Hospital Association για 480 χιλ νεκρούς στις ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ λόγω κορωνοιού τα κρούσματα θα φθάσουν τα 96 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 480.000 αναφέρει το American Hospital Association.
Με βάση έγγραφα που διέρρευσαν, προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προετοιμάζονται για 96 εκατομμύρια κρούσματα του κορωνοϊού ενώ οι νεκροί θα μπορούσαν να φθάσουν τους 480 χιλιάδες.
Με βάση το American Hospital Association, ο οποίος είναι ο σύνδεσμος όλων των νοσοκομείων στην Αμερική, τα νοσοκομεία των ΗΠΑ προετοιμάζονται για
- 96 εκατομμύρια μολύνσεις από τον κορωνοϊό
- 4,8 εκατομμύρια νοσηλείες από την λοίμωξη
- 480.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες
Σύμφωνα με το Business Insider, με βάση αυτά τα έγγραφα ο James Lawler, καθηγητής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Nebraska, παρουσίασε τις εκτιμήσεις για το καλύτερο σενάριο.
- Οι άνθρωποι ηλικίας 80 ετών και άνω έχουν πιθανότητα 14,8% να πεθάνουν αν νοσήσουν.
- Ο κίνδυνος μειώνεται στην νεολαία, αν και οι ηλικίας 70-79 και 60-69 εξακολουθούν να διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο, με ποσοστό 8% και 3,6% ποσοστά θνησιμότητας.
- Οι 480.000 θάνατοι στις ΗΠΑ θα αντιστοιχούσαν στο 0,50% των κρουσμάτων το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα ποσοστά θανάτων που αναφέρθηκαν από τον ΠΟΥ (3,4%) και την Ιταλία 5%.
Εάν το ποσοστό θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες φτάσει μόλις το 2%, στα 96 εκατομμύρια κρούσματα, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα 1,92 εκατομμύρια νεκρούς.
Εάν η Ιταλία αποτελεί μια σαφή ένδειξη και ο κορωνοϊός δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, τα ποσοστά θανάτου θα είναι πιθανώς μεταξύ 3% -5%.
Ο πραγματικός αριθμός μολυσμένων έναντι των νεκρών δεν θα υπολογιστεί με ακρίβεια για τουλάχιστον 6-8 μήνες έως ότου βρεθεί το εμβόλιο.
www.bankingnews.gr
Μετά την κήρυξη του κορωνοϊού Covid-19 σε διεθνή πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση των κρουσμάτων, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναστέλλουν όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο αρχής γενομένης από σήμερα Παρασκευή 13/3 έως τις 13/4, μια κίνηση που όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είπαν πως δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση και κανένας συντονισμός με τις ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή στην ΕΕ, η εξάπλωση του κορωνοϊού εξελίσσεται ραγδαία με τα κρούσματα και τους θανάτους να αυξάνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς σε καθημερινή βάση.
Η Ιταλία με τους 1.019 θανάτους και τα 15.113 κρούσματα είναι η χώρα που έχει πληγεί -μέχρι στιγμής- περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο μετά την Κίνα.
Για αυτό άλλωστε το λόγο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, κήρυξε επί της ουσίας όλη την χώρα σε μια απαγορευμένη ζώνη, αποφασίζοντας να μπει "λουκέτο" στα πάντα με εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
Ωστόσο, ραγδαία είναι η αύξηση των θανάτων στην Ισπανία (84 και 2.968 κρούσματα) η οποία κήρυξε 4 περιοχές της Καταλονίας σε καραντίνα και στη Γαλλία (48 θάνατοι και 2.284 κρούσματα), ενώ αυξάνονται τα κρούσματα και στη Γερμανία.
Ανάμεσα στα περισσότερα πληττόμενα κράτη είναι το Ιράν με 429 θανάτους και 10.075 κρούσματα και η Νότια Κορέα με 66 νεκρούς και 7.869 κρούσματα, αν και στην τελευταία περίπτωση, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι μια από τις χώρες που κατάφερε να περιορίσει τον αριθμό των νεκρών σε σχέση με την πληθώρα των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην επικράτεια της.
Συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 127.863, ο αριθμός των θυμάτων σε 4.718 ενώ συνολικά 68.310 άνθρωποι που νόσησαν, θεραπεύτηκαν.
Πλέον, όλα τα βλέμματα στρέφονται στο κατά πόσο κυβερνήσεις και πολίτες θα επιδείξουν τα μέτρα εκείνα και τα αντανακλαστικά που απαιτούνται, προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Από αυτήν άλλωστε θα κριθεί το εάν θα αντέξουν τα εθνικά συστήματα υγείας και κατ’επέκταση οι οικονομίες.
Εν τω μεταξύ, στην Κίνα αναφέρθηκαν το τελευταίο 24ωρο μόλις 11 νέοι θάνατοι και 15 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η εξάπλωση του ιού βαίνει σταθερά μειουμένη.
Μάλιστα ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι το αποκορύφωμα της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα, πέρασε.
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 131.460.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 4.907 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 68.310 άνθρωποι.
- Η ιταλική κυβέρνηση έθεσε σε καραντίνα όλη τη χώρα.
- Η Ιταλία μετρά 1.019 νεκρούς και 15.113 κρούσματα.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 429 και τα κρούσματα σε 10.075.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 66 ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 7.869.
- Οι ΗΠΑ μετρούν 38 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.322.
- Μεγάλη έξαρση στη Γαλλία: 48 οι νεκροί και 2.284 τα κρούσματα
- Στην Ισπανία οι νεκροί εκτοξεύτηκαν στους 84 και τα κρούσματα στα 2.968.
- Στην επαρχία Hubei της Κίνας, το επίκεντρο της επιδημίας, οι νεκροί είναι 3.056.
- Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα, που μετρά 80.932 κρούσματα.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 639 και οι νεκροί σε 16.
- Στα 1.966 τα κρούσματα και 3 νεκροί στη Γερμανία
- Στους 8 οι θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα 459 τα κρούσματα
- 5 νεκροί στην Ολλανδία, 3 στο Βέλγιο
- Στα 128 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 652 στην Ελβετία και στα 117 στον Καναδά όπου επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος.
- Τον πρώτο της θάνατο είχε και η Ελλάδα ενώ τα κρούσματα έφτασαν τα 117.
- Τον πρώτο της θάνατο ανακοίνωσε και η Αίγυπτος.
- Η Τουρκία ανέφερε το πρώτο της κρούσμα, όπως και η Κούβα και η Τζαμάικα, ενώ τους πρώτους θανάτους ανέφεραν σήμερα οι Νορβηγία, Ινδία, Πολωνία, Αυστρία, Γουιάνα, Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν
Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, η Ασία έχει τα περισσότερα κρούσματα (90.773 και 3.253 θάνατοι) και ακολουθούν η Ευρώπη (27.741 κρούσματα και 1.182 θάνατοι), η Μέση Ανατολή (11.035 κρούσματα και 440 θάνατοι), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς (1.416 κρούσματα και 39 θάνατοι), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (207 κρούσματα και 3 θάνατοι), η Ωκεανία (155 κρούσματα και 3 θάνατοι) και η Αφρική (134 κρούσματα και 3 θάνατοι).
Πατήστε εδώ για να δείτε online την εξέλιξη της επιδημίας
Mi Feng (Επιτροπή Υγείας Κίνας): Το αποκορύφωμα της επιδημίας του κορωνοϊού πέρασε για την Κίνα
Τη θέση ότι πέρασε το αποκορύφωμα της επιδημίας του κορωνοϊού για την Κίνα διατύπωσε ο Mi Feng, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, καθώς για πρώτη φορά από την εκδήλωση της επιδημίας τον περασμένο Δεκέμβριο, κατεγράφησαν μόλις 8 νέα περιστατικά στην επαρχία Χουμπέι, την περιοχή από όπου άρχισαν όλα.
«Γενικά μιλώντας, το αποκορύφωμα της επιδημίας έχει περάσει για την Κίνα.
Η αύξηση των νέων κρουσμάτων επιβραδύνεται» υποστήριξε ο Mi Feng, την ώρα που ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επαναλειτουργούν και οι Αρχές προχωρούν στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην επαρχία Χουμπέι, της οποίας η οικονομία έχει πληγεί ισχυρά από τον περασμένο Ιανουάριο, ανακοινώθηκε σήμερα Πέμπτη 12/3 μια περαιτέρω χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, γεγονός που θα επιτρέψει σε ορισμένες βιομηχανίες να επαναρχίσουν την παραγωγή.
Σημειώνεται πως αν και παγκοσμίως ο κορωνοϊός «τρέχει» με ιλιγγιώδη ταχύτητα, στην Κίνα τις τελευταίες 7 ημέρες καταγράφεται σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων.
Χθες Τετάρτη 11/3 κατεγράφησαν μόλις 15 νέα κρούσματα σε όλη την ηπειρωτική Κίνα.
Κίνα: Μόλις 15 νέα κρούσματα κορωνοϊού – Στους 3.172 οι νεκροί
Μόλις 15 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 14 νέοι θανάτοι λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού κατεγράφησαν ως σήμερα 12/3 στην Κίνα.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αρκετά μειωμένος σε σχέση με τα 24 νέα κρούσματα που είχαν καταγραφεί την Τρίτη 11/3.
Ο εντοπισμός των νέων κρουσμάτων αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στους 80.932.
Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε επίσης ότι κατέγραψε 11 νέους θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, γεγονός που αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων του κορωνοϊού στα 3.172.
Οι δέκα από τους θανάτους καταγράφηκαν από τις κινεζικές υγειονομικές αρχές στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της κρίσης.
ΠΟΥ: Πανδημία ο κορωνοϊός
Σε πανδημία και επίσημα αναβάθμισε την Τετάρτη 11 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τον κορωνοιό μετά τους χιλιάδες θανάτους και τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα σε 118 κράτη.
«Η ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού έχει φτάσει πλέον στο επίπεδο μιας παγκόσμιας πανδημίας» υποστήριξε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Tedros Adhanom Gebreyesus κατά τη συνέντευξη τύπου.
Ο ίδιος τόνισε ωστόσο ότι «όλες οι χώρες μαζί μπορούν να αλλάξουν την πορεία αυτής της πανδημίας».
«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι τόσο για τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και σφοδρότητας του ιού όσο και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας» δήλωσε ο κ. Gebregesus σε συνέντευξη τύπου.
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός της Κίνας έχει αυξηθεί 13 φορές και ο αριθμός των χωρών που έχουν πληγεί έχει τριπλασιαστεί.
Ήδη χιλιάδες άνθρωποι αγωνίζονται για τη ζωή τους στα νοσοκομεία.
Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αναμένουμε να δούμε τον αριθμό των περιπτώσεων, τον αριθμό των θανάτων και τον αριθμό των χωρών που θα πληγούν, να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
Ο ΠΟΥ παρατηρώντας αυτήν την επιδημία από την αρχή της εξέλιξής της, με ανησυχία βαθιά τόσο για τα επίπεδα εξάπλωσης όσο και για τη σοβαρότητα αλλά και για τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας, εκτιμά ότι ο κορωνοϊός COVID19 μπορεί να χαρακτηριστεί ως πανδημία» τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
«Η πανδημία δεν είναι μια λέξη που πρέπει να χρησιμοποιείται με ελαφρότητα ή απροσεξία.
Είναι μια λέξη που, αν γίνει κακή χρήση, μπορεί να προκαλέσει παράλογο φόβο ή αδικαιολόγητη παραίτηση ότι ο αγώνας έχει τελειώσει, οδηγώντας σε άσκοπο πόνο και θάνατο.
Η περιγραφή της κατάστασης ως πανδημίας δεν αλλάζει την εκτίμηση του ΠΟΥ για την απειλή που θέτει ο κορωνοϊός.
Δεν αλλάζει τι κάνει ο ΠΟΥ και δεν αλλάζει τι πρέπει να κάνουν οι χώρες
Ποτέ δεν έχουμε δει μια πανδημία από έναν κορωνοϊό.
Και ποτέ δεν έχουμε δει μια πανδημία που να μπορεί να ελεγχθεί ταυτόχρονα.
Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε πλήρη κατάσταση εγρήγορσης και ανταπόκρισης από τότε που ειδοποιηθήκαμε για τις πρώτες περιπτώσεις.
Καλούμε καθημερινά τις χώρες να λάβουν επείγουσα και επιθετική δράση.
Ηχούμε το κουδούνι συναγερμού δυνατά και καθαρά
Όπως είπα τη Δευτέρα» συνέχισε ο Γεκινός Διευθυντής του ΠΟΥ, «εξετάζοντας μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων του COVID19 και τον αριθμό των χωρών που έχουν πληγεί, δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη κατάσταση ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία».
«Από τις 118.000 περιπτώσεις COVID19 που αναφέρθηκαν παγκοσμίως σε 118 χώρες, περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων βρίσκονται σε τέσσερις μόνο χώρες και δύο από αυτές έχουν σημαντικά μειούμενα κρούσματα.
81 χώρες δεν έχουν αναφέρει COVID19 περιπτώσεις και 57 χώρες έχουν αναφέρει 10 κρούσματα ή λιγότερα.
Πολλές χώρες έχουν αποδείξει ότι ο ιός αυτός μπορεί να κατασταλεί και να ελεγχθεί.
Ορισμένες χώρες αγωνίζονται με έλλειψη δυνατοτήτων.
Ορισμένες χώρες αγωνίζονται με έλλειψη πόρων.
Ορισμένες χώρες αγωνίζονται με έλλειψη αποφασιστικότητας.
Είμαστε ευγνώμονες για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο Ιράν, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα για την επιβράδυνση του ιού και τον έλεγχο των επιδημιών του COVID19.
Γνωρίζουμε ότι τα μέτρα αυτά επιβαρύνουν πολύ τις κοινωνίες και τις οικονομίες, όπως ακριβώς και στην Κίνα.
Όλες οι χώρες πρέπει να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας της υγείας, της ελαχιστοποίησης των οικονομικών και κοινωνικών αναταραχών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η εντολή του ΠΟΥ είναι η δημόσια υγεία.
Αλλά εργαζόμαστε με πολλούς εταίρους σε όλους τους τομείς για να μετριάσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες αυτής της πανδημίας του COVID19.
Αυτή δεν είναι μόνο μια κρίση για τη δημόσια υγεία, είναι μια κρίση που θα αγγίξει κάθε τομέα - έτσι κάθε τομέας και κάθε άτομο πρέπει να συμμετέχει στον αγώνα
Έχω πει από την αρχή ότι οι χώρες πρέπει να υιοθετήσουν μια προσέγγιση ολόκληρης της κυβέρνησης και ολόκληρης της κοινωνίας, που να βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την πρόληψη λοιμώξεων, τη διάσωση ζωών και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων
Επιτρέψτε μου να το συνοψίσω σε 4 βασικούς τομείς.
Ετοιμάστε και είστε έτοιμοι.
Εντοπισμός, προστασία και θεραπεία.
Μειώστε τη μετάδοση.
Καινοτομία και μάθηση
Υπενθυμίζω σε όλες τις χώρες ότι σας καλούμε να:
ενεργοποιήστε και μεγεθύνετε τους μηχανισμούς αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης
επικοινωνήστε με τους ανθρώπους σας για τους κινδύνους και πώς μπορούν να προστατευθο
εντοπίστε, απομονώστε, δοκιμάστε και θεραπεύστε κάθε περίπτωση του COVID19 και εντοπίστε κάθε επαφή»
Καλούμε όλες τις χώρες να:
προετοιμάσουν τα νοσοκομεία τους
προστατέψουν και εκπαιδεύσουν τους εργαζόμενους σε υγειονομικές μονάδες.
Επιτρέψτε μου να σας δώσω μερικές άλλες λέξεις που έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία, και είναι πολύ πιο επιδεκτικές:
Πρόληψη.
Ετοιμότητα.
Δημόσια υγεία.
Πολιτική ηγεσία.
Και πάνω απ 'όλα, οι άνθρωποι» ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Trump: Αναστέλλονται έως τις 30/4 όλα τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ από τις χώρες της Ευρώπης
Την αναστολή όλων των ταξιδιών από τις χώρες της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή 13/3 έως τις 13/4 ανακοίνωσε σε διάγγελμα του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα ισχύσουν για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πάντως, ο Trump υποστήριξε με ανάρτηση του στο twitter πως η απαγόρευση εισόδου δεν αφορά τα εμπορεύματα.
«Ο περιορισμός σταματά τους ανθρώπους, όχι τα αγαθά» είπε ο Trump, ο οποίος όμως στο διάγγελμα του είχε αναφέρει ότι η απαγόρευση εισόδου θα είχε εφαρμογή «όχι μόνο σε έναν τεράστιο όγκο εμπορευμάτων και φορτίων, αλλά και σε πολλά και διάφορα άλλα πράγματα».
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά.
Ευρωπαίος διπλωμάτης υποστήριξε πως η κυβέρνηση Trump ούτε ενημέρωσε, ούτε συντονίστηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση προτού ανακοινώσει πως αποφάσισε να ανασταλούν για 30 ημέρες όλα τα ταξίδια πολιτών χωρών που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν προς τη χώρα του.
Στο διάγγελμα του ο Trump είπε πως η κυβέρνησή του έχει συχνές επαφές με τους συμμάχους των ΗΠΑ, όμως ουδείς αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνώριζε τα μέτρα που εξήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος το βράδυ της Τετάρτης, επισήμανε ο διπλωμάτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, κανένας συντονισμός, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ» ανέφερε ο Ευρωπαίος διπλωμάτής.
Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 1.312 κρούσματα και 38 θάνατοι, εκ των οποίων οι 30 στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον.
Στο κόκκινο η Ιταλία - Σκληρά μέτρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Conte
Το κλείσιμο όλων των καταστημάτων ανακοίνωσε σε διάγγελμά του αργά χθες βράδυ Τετάρτη 11 Μαρτίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte, λόγω της δραματικής εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει αφήσει πίσω της ήδη 1.019 νεκρούς.
«Προχωρούμε βαθμιαία και τώρα κάνουμε νέο βήμα.
Η Ιταλία μένει μια ενιαία ζώνη, αλλά θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, με μόνη εξαίρεση στα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
Θα μπορούν, όμως, να γίνονται παραδόσεις κατ΄οίκον.
Ζητάμε την αύξηση της τηλε-εργασίας, ενώ οι βιομηχανίες πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας.
Θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία.
Ο κανόνας παραμένει ο ίδιος: περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όσο μπορούμε.
Βέβαια, έχουμε επίγνωση ότι μόλις αρχίσαμε να αλλάζουμε τις συνήθειές μας και ότι για να δούμε αποτέλεσμα, θα χρειαστούν περίπου δυο εβδομάδες.
Ακόμη και αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα.
Σύντομα, δε, θα ορίσω ειδικό επίτροπο για την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στον τομέα της υγείας.
Αν όλοι μας σεβαστούμε τους κανόνες αυτούς, θα βγούμε πιο γρήγορα από την κατάσταση συναγερμού.
Η συλλογικότητα είναι και η δύναμη της χώρας μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte.
Σημειώνεται πως οι φωνές που ζητούσαν αυστηρότερα μέτρα εισακούστηκαν, και ενώ όλη η χώρα έχει τεθεί σε καραντίνα με μια σειρά από απαγορεύσεις τόσο στις μετακινήσεις όσο και στις δημόσιες συναθροίσεις.
Macron: Ο κορωνοϊός είναι η χειρότερη κρίση της δημόσιας υγείας - Κλείνουν τα σχολεία στη Γαλλία, από την Δευτέρα 16/3
Σε διάγγελμά του προς την γαλλικό λαό ο πρόεδρος Emmanuel Macron ανήγγειλε το κλείσιμο των σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε βαθμίδας στη Γαλλία από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, καθώς ο κορωνοϊός αποτελεί την χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας, λόγω των κρουσμάτων και των θανάτων, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, εδώ και έναν αιώνα όπως είπε για τη Γαλλία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους Γάλλους να προετοιμαστούν για ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού.
Με τη Γαλλία να μετρά ήδη 61 θύματαο Γάλλος πρόεδρος, τόνισε ότι θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό οι δυνατότητες των γαλλικών νοσοκομείων, προέτρεψε τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών και τις ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν στα σπίτια τους για όσο χρειαστεί, ζήτησε από τις επιχειρήσεις να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι, ανακοίνωσε την αναβολή εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των γαλλικών επιχειρήσεων για τον μήνα Μάρτιο 2020, αλλά και την κανονική διεξαγωγή του α' γύρου των δημοτικών εκλογών, αυτήν την Κυριακή.
Όσον αφορά στην Ευρώπη τόνισε πως πρέπει να ενεργήσει «με σθένος και σύντομα» για την οικονομική «ανάκαμψη», αφού τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ είναι «ανεπαρκή» για τον ίδιο, ενώ για το θέμα των συνόρων, ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι «εφόσον χρειαστεί θα κλείσουμε τα σύνορα, θα γίνει σε συντονισμό με την ΕΕ», υπογραμμίζοντας πως «η εθνικιστική εσωστρέφεια πρέπει να αποφευχθεί, καθώς αυτός ο ιός δεν έχει διαβατήριο».
Ισπανία: 4 περιοχές σε καραντίνα
Τέσσερις δήμοι στην Καταλονία τέθηκαν από σήμερα (12/3) σε καραντίνα, ανακοίνωσαν οι αρχές σε αυτή την περιοχή της βόρειας Ισπανίας, στο πρώτο μέτρο αυτού του τύπου, στην μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Οι 66.000 κάτοικοι τεσσάρων δήμων (Ιγκουαλάντα, Οντένα, Σάντα Μαργκαρίτα και Βιλανόβα ντελ Κάμι) μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αλλά «δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την οικιστική τους περιοχή» από τις 21:00 σήμερα (22:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της περιοχής.
Δραματική προειδοποίηση του American Hospital Association για 480 χιλ νεκρούς στις ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ λόγω κορωνοιού τα κρούσματα θα φθάσουν τα 96 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 480.000 αναφέρει το American Hospital Association.
Με βάση έγγραφα που διέρρευσαν, προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προετοιμάζονται για 96 εκατομμύρια κρούσματα του κορωνοϊού ενώ οι νεκροί θα μπορούσαν να φθάσουν τους 480 χιλιάδες.
Με βάση το American Hospital Association, ο οποίος είναι ο σύνδεσμος όλων των νοσοκομείων στην Αμερική, τα νοσοκομεία των ΗΠΑ προετοιμάζονται για
- 96 εκατομμύρια μολύνσεις από τον κορωνοϊό
- 4,8 εκατομμύρια νοσηλείες από την λοίμωξη
- 480.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες
Σύμφωνα με το Business Insider, με βάση αυτά τα έγγραφα ο James Lawler, καθηγητής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Nebraska, παρουσίασε τις εκτιμήσεις για το καλύτερο σενάριο.
- Οι άνθρωποι ηλικίας 80 ετών και άνω έχουν πιθανότητα 14,8% να πεθάνουν αν νοσήσουν.
- Ο κίνδυνος μειώνεται στην νεολαία, αν και οι ηλικίας 70-79 και 60-69 εξακολουθούν να διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο, με ποσοστό 8% και 3,6% ποσοστά θνησιμότητας.
- Οι 480.000 θάνατοι στις ΗΠΑ θα αντιστοιχούσαν στο 0,50% των κρουσμάτων το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα ποσοστά θανάτων που αναφέρθηκαν από τον ΠΟΥ (3,4%) και την Ιταλία 5%.
Εάν το ποσοστό θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες φτάσει μόλις το 2%, στα 96 εκατομμύρια κρούσματα, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα 1,92 εκατομμύρια νεκρούς.
Εάν η Ιταλία αποτελεί μια σαφή ένδειξη και ο κορωνοϊός δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, τα ποσοστά θανάτου θα είναι πιθανώς μεταξύ 3% -5%.
Ο πραγματικός αριθμός μολυσμένων έναντι των νεκρών δεν θα υπολογιστεί με ακρίβεια για τουλάχιστον 6-8 μήνες έως ότου βρεθεί το εμβόλιο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών