Είναι ώρα για θυσίες, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική περίοδο είπε ο Conte
(upd) Η πλέον πληττόμενη χώρα της Ευρώπης από την επιδημία του κορωνοϊού είναι η Ιταλία, η οποία μόλις το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 368 νέους θανάτους, παρά τα εξαιρετικά περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί για συναθροίσεις και μετακινήσεις.
Σε 2.158 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στην Ιταλία σήμερα (16/3) εξαιτίας του νέου κορωνοϊού, μια αύξηση 349 θανάτων σε σύγκριση με τον τελευταίο απολογισμό, χθες (1.809).
Συνολικά, τα κρούσματα του Covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα είναι πλέον 27.980, (3.233 νέες μολύνσεις) από τα 24.747 χθες.
Παράλληλα οι ιασθέντες σήμερα έφτασαν τους 2.749, ενώ χθες 2.335 άνθρωποι είχαν ιαθεί.
Αναλυτική, στην Λομβαρδία συνολικά υπάρχουν 14.649 κρούσματα και 1.420 νεκροί.
Στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια μολύνθηκαν 3.522 άνθρωποι και οι νεκροί, συνολικά, ειναι 346.
Στο δε Βενετο σημειώθηκαν 2.473 μεταδόσεις και υπάρχουν 69 νεκροί.
«Πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.
Είναι η ώρα των θυσιών, είναι η ώρα για υπεύθυνες επιλογές.
Από την αρχή εργάστηκα με ενωτικό πνεύμα, βάζοντας τη δημόσια υγεία στο επίκεντρο.
Αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η μεγάλη πλειοψηφία των Ιταλών γνωρίζει ότι οι κανόνες είναι για την προστασία των αγαπημένων μας προσώπων» αναφέρει σε συνέντευξη του στην Corriere della Sera ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος επεσήμανε πως «αν συνεχίσουμε να μένουμε στο σπίτι, αποφεύγοντας τις επικίνδυνες επαφές, θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο να περιορίσουμε τη διάδοση του ιού».
«Οι επιστήμονες μας λένε ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο peak της επιδημίας, αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες εβδομάδες και χρειαζόμαστε τη μέγιστη προστασία.
Είναι η πιο σημαντική πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών.
Για να την κερδίσουμε, χρειάζεται η υπεύθυνη συνεισφορά των 60 εκατομμυρίων Ιταλών» τονίζει ο Conte.
Οι πρώτες ενδείξεις για επιβράδυνση στη Λομβαρδία
Παρά τα δραματικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, η ελπίδα αχνοφαίνεται για πρώτη φορά εδώ και μέρες στην Ιταλία, καθώς ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας Attilio Fontana, έκανε λόγο για τις πρώτες ενδείξεις ότι η εξάπλωση της επιδημίας ενδεχομένως να επιβραδύνεται στην πλέον πληγείσα περιοχή της Ιταλίας.
Η πυκνοκατοικημένη περιοχή που περιλαμβάνει την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Μιλάνο, έχει καταγράψει 1.218 θανάτους.
Από αυτούς, οι 252 καταγράφηκαν στο Σάββατο και την Κυριακή και ήταν ο βαρύτερος μέχρι σήμερα απολογισμός.
Παρά την αύξηση των θανάτων, ο Fontana δήλωσε ότι έχει κάποιους λόγους για αισιοδοξία στα στοιχεία, καθώς τα νέα κρούσματα δείχνουν να αυξάνονται με μικρότερους ρυθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
«Δεν έχω δει τα σημερινά στατιστικά στοιχεία ακόμη, αλλά...μπορούμε να διαπιστώσουμε ορισμένα βήματα προς τα εμπρός», δήλωσε στο Radio 1.
«Η αύξηση (στα κρούσματα) δεν είναι τόσο δριμεία όσο ήταν πριν από δύο ή τρεις ημέρες. Ας ελπίσουμε ότι είναι η αρχή της αντιστροφής της τάσης --το λέω ψιθυριστά-- αυτό μπορεί να είναι η αρχή της αντιστροφής της τάσης», είπε.
O Fontana δήλωσε ότι η αλλαγή στην τάση της εξάπλωσης της επιδημίας θα φανεί τις επόμενες λίγες ημέρες, μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία από τις 8 Μαρτίου, καθώς η αλλαγή της συμπεριφοράς των ανθρώπων παράγει αποτελέσματα.
Ευρωπαϊκός συντονισμός
Παράλληλα ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη της G7 να ζητήσει να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός στους τομείς της υγείας και της οικονομίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ υποστήριξε πως δεν είναι απαραίτητες νέες απαγορεύσεις, πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί και τεθεί σε εφαρμογή.
«Πρέπει να περιμένουμε μερικές εβδομάδες για να επιβεβαιώσουμε τα αποτελέσματα των αποφάσεων μας.
Δεν χρειάζεται άλλες νέες απαγορεύσεις.
Τώρα το σημαντικό είναι να σεβαστούμε τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.
Πρέπει να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε το peak της επιδημίας.
Πρέπει να μείνουμε σπίτι» επισημαίνει ο Conte, υποστηρίζοντας πως στόχος είναι να περιοριστεί και να επιβραδυνθεί η επιδημία.
«Οι βασικές υπηρεσίες πρέπει να είναι εγγυημένες (...)
Η Ιταλία ενήργησε με θάρρος και άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία ακολουθούν το παράδειγμά μας» αναφέρει ο Conte.
Ιταλία: Προς έγκριση 25 δις ευρώ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Να εγκρίνει οικονομικά μέτρα ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ετοιμάζεται η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte.
Η σχετική δέσμη θα ονομασθεί Cura Italia (Θεραπεία Ιταλία) και η έγκρισή του αναβλήθηκε επί τρεις ημέρες, για να στηριχθούν όσο περισσότερες παραγωγικές κατηγορίες είναι δυνατόν.
Σημειώνεται ότι αρχικά η δέσμη οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης της προβλεπόταν ότι θα ανερχόταν σε 17 δις ευρώ, ωστόσο η δραματική εξέλιξη της επιδημίας είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσό στα 25 δις ευρώ.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται βοήθεια 500 ευρώ εφ' άπαξ προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, 600 ευρώ για μπέϊμπι σίτερ και φροντίδα ηλικιωμένων κατ΄ οίκον, «πάγωμα» φόρων και καταβολής ενσήμων, όπως και αναβολή στις πληρωμές λογαριασμών του φωτός, νερού, τηλεφώνου και φυσικού αερίου.
Η κυβέρνηση Conte δεν αποκλείει να ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις οικονομικής στήριξης.
Δεν έχει τέλος ο κατάλογος κρουσμάτων, θανάτων
Ένα πραγματικά ασύλληπτο ρεκόρ θανάτων κατέγραψε η Ιταλία χθες Κυριακή 15/3, καθώς ανακοίνωσε 368 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες από τον κορωνοϊό.
Όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Ιταλίας, τα θύματα της πανδημίας πλέον ανέρχονται σε 1.809 ενώ τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν στα 24.747.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα κρούσματα στις 14/3 ήταν 21.157 και οι θάνατοι 1.441.
Δηλαδή μέσα σε μια ημέρα διαγνώσθηκαν 3.590 νέοι θετικοί στον ιό και έχασαν την ζωή τους 368 άνθρωποι.
Στην Λομβαρδία συνολικά υπάρχουν 13.272 κρούσματα και 1.218 νεκροί.
Στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια μολύνθηκαν 3.093 άνθρωποι και οι νεκροί, συνολικά, είναι 284
Στο δε Βένετο σημειώθηκαν 2.172 μεταδόσεις και υπάρχουν 63 νεκροί.
Μία κηδεία κάθε μισή ώρα - Κλείνουν νεκροταφεία λόγω έλλειψης χώρου
Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού δεν είναι μόνο στην υγεία και την οικονομία αλλά έχει και μακάβριες διαστάσεις.
Στο Μπέργκαμο της Ιταλίας, στην πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, κάθε μισή ώρα κηδεύεται κι ένα θύμα του φονικού κορωνοϊού!
Αρκετές πόλεις της περιφέρειας της Λομβαρδίας, ανάμεσά τους και το γραφικό Μπέργκαμο, που απέχει μόλις 60 χλμ. από το Μιλάνο, έχουν πληγεί ιδιαίτερα.
«Είμαστε αντιμέτωποι με μια έκτακτη ανάγκη, δεν χωρά αμφιβολία.
Έχουμε κηδεία κάθε μισή ώρα», λέει ο δημοτικός σύμβουλος Anzelotti, αρμόδιος για τη λειτουργία του νεκροταφείου της πόλης.
«Είχαμε 18 κηδείες το Σάββατο, 44 την Κυριακή και τη Δευτέρα, 33 την Τρίτη και 51 την Τετάρτη.
Αναγκαστήκαμε να κλείσουμε το νεκροταφείο και χρησιμοποιούμε ναούς ως προσωρινά νεκροτομεία.
Ευχαριστώ τα μέλη του προσωπικού του δήμου για όσα κάνουν ενόψει αυτής της τραγωδίας», πρόσθεσε.
Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί λόγω του κορωνοϊού στο Μπέργκαμο είναι και ένα ανατριχιαστικό βίντεο, όπου ένας άνδρας παρουσιάζει το πρωτοσέλιδο της τοπικής εφημερίδας L’ Eco di Bergamo με ημερομηνία 9 Φεβρουαρίου - όταν είχαν καταγραφεί μόνον τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός - και μετά ξεφυλλίζει την εφημερίδα δείχνοντας μιάμιση σελίδα με αναγγελίες κηδειών.
Στη συνέχεια συγκρίνει με το φύλο της ίδιας εφημερίδας της 13ης Μαρτίου, όταν ο αριθμός των νεκρών στη χώρα είχε φθάσει τους 1.266 και γυρνώντας αργά τις σελίδες με τις αγγελίες κηδειών μετρά συνολικά δέκα!
Χωρίς πιστούς οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας στο Βατικανό
Xωρίς την παρουσία πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου πραγματοποιηθούν όλες οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε το Βατικανό ενόψει του Πάσχα.
«Εξαιτίας της τρέχουσας, διεθνούς υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης όλες οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν χωρίς τη φυσική παρουσία πιστών», ανέφερε το Βατικανό.
Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «ως τις 12 Απριλίου» όλες οι προσευχές και οι λειτουργίες στην πλατεία του Αγίου Πέτρου θα μεταδίδονται ζωντανά από τον επίσημο ιστότοπο Vatican News, καθώς οι πιστοί δεν θα μπορούν να παρίστανται σε αυτές.
Ο Πάπας Φραγκίσκος βγήκε από το Βατικανό και μετέβη στην βασιλική εκκλησία της Ρώμης Σάντα Μαρία Ματζιόρε, για να γονατίσει μπροστά στην εικόνα της Παρθένου και να προσευχηθεί ζητώντας να μεσολαβήσει υπέρ του τέλος της επιδημίας.
Αμέσως μετά ο Φραγκίσκος περπάτησε αρκετή απόσταση στην κεντρική οδό Βία Ντελ Κόρσο και εισήλθε στην εκκλησία Σαν Μαρτσέλο Αλ Κόρσο.
Στην εκκλησία αυτή βρίσκεται ένα ξύλινο άγαλμα του εσταυρωμένου , το οποίο θεωρείται θαυματουργό από τους καθολικούς: Το 1522 είχε βγει σε λιτανεία, για να μπορέσει να σταματήσει η επιδημία πανούκλας.
Ο ποντίφικας προσευχήθηκε υπέρ της ίασης των ασθενών, για να ξεπεράσει όλος ο πλανήτης την δοκιμασία αυτή και, τέλος, να μπορέσουν να βρουν παρηγοριά και αλληλεγγύη οι συγγενείς των θυμάτων.
www.bankingnews.gr
Σε 2.158 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στην Ιταλία σήμερα (16/3) εξαιτίας του νέου κορωνοϊού, μια αύξηση 349 θανάτων σε σύγκριση με τον τελευταίο απολογισμό, χθες (1.809).
Συνολικά, τα κρούσματα του Covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα είναι πλέον 27.980, (3.233 νέες μολύνσεις) από τα 24.747 χθες.
Παράλληλα οι ιασθέντες σήμερα έφτασαν τους 2.749, ενώ χθες 2.335 άνθρωποι είχαν ιαθεί.
Αναλυτική, στην Λομβαρδία συνολικά υπάρχουν 14.649 κρούσματα και 1.420 νεκροί.
Στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια μολύνθηκαν 3.522 άνθρωποι και οι νεκροί, συνολικά, ειναι 346.
Στο δε Βενετο σημειώθηκαν 2.473 μεταδόσεις και υπάρχουν 69 νεκροί.
«Πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.
Είναι η ώρα των θυσιών, είναι η ώρα για υπεύθυνες επιλογές.
Από την αρχή εργάστηκα με ενωτικό πνεύμα, βάζοντας τη δημόσια υγεία στο επίκεντρο.
Αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η μεγάλη πλειοψηφία των Ιταλών γνωρίζει ότι οι κανόνες είναι για την προστασία των αγαπημένων μας προσώπων» αναφέρει σε συνέντευξη του στην Corriere della Sera ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος επεσήμανε πως «αν συνεχίσουμε να μένουμε στο σπίτι, αποφεύγοντας τις επικίνδυνες επαφές, θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο να περιορίσουμε τη διάδοση του ιού».
«Οι επιστήμονες μας λένε ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο peak της επιδημίας, αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες εβδομάδες και χρειαζόμαστε τη μέγιστη προστασία.
Είναι η πιο σημαντική πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών.
Για να την κερδίσουμε, χρειάζεται η υπεύθυνη συνεισφορά των 60 εκατομμυρίων Ιταλών» τονίζει ο Conte.
Οι πρώτες ενδείξεις για επιβράδυνση στη Λομβαρδία
Παρά τα δραματικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, η ελπίδα αχνοφαίνεται για πρώτη φορά εδώ και μέρες στην Ιταλία, καθώς ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας Attilio Fontana, έκανε λόγο για τις πρώτες ενδείξεις ότι η εξάπλωση της επιδημίας ενδεχομένως να επιβραδύνεται στην πλέον πληγείσα περιοχή της Ιταλίας.
Η πυκνοκατοικημένη περιοχή που περιλαμβάνει την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Μιλάνο, έχει καταγράψει 1.218 θανάτους.
Από αυτούς, οι 252 καταγράφηκαν στο Σάββατο και την Κυριακή και ήταν ο βαρύτερος μέχρι σήμερα απολογισμός.
Παρά την αύξηση των θανάτων, ο Fontana δήλωσε ότι έχει κάποιους λόγους για αισιοδοξία στα στοιχεία, καθώς τα νέα κρούσματα δείχνουν να αυξάνονται με μικρότερους ρυθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
«Δεν έχω δει τα σημερινά στατιστικά στοιχεία ακόμη, αλλά...μπορούμε να διαπιστώσουμε ορισμένα βήματα προς τα εμπρός», δήλωσε στο Radio 1.
«Η αύξηση (στα κρούσματα) δεν είναι τόσο δριμεία όσο ήταν πριν από δύο ή τρεις ημέρες. Ας ελπίσουμε ότι είναι η αρχή της αντιστροφής της τάσης --το λέω ψιθυριστά-- αυτό μπορεί να είναι η αρχή της αντιστροφής της τάσης», είπε.
O Fontana δήλωσε ότι η αλλαγή στην τάση της εξάπλωσης της επιδημίας θα φανεί τις επόμενες λίγες ημέρες, μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία από τις 8 Μαρτίου, καθώς η αλλαγή της συμπεριφοράς των ανθρώπων παράγει αποτελέσματα.
Ευρωπαϊκός συντονισμός
Παράλληλα ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη της G7 να ζητήσει να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός στους τομείς της υγείας και της οικονομίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ υποστήριξε πως δεν είναι απαραίτητες νέες απαγορεύσεις, πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί και τεθεί σε εφαρμογή.
«Πρέπει να περιμένουμε μερικές εβδομάδες για να επιβεβαιώσουμε τα αποτελέσματα των αποφάσεων μας.
Δεν χρειάζεται άλλες νέες απαγορεύσεις.
Τώρα το σημαντικό είναι να σεβαστούμε τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.
Πρέπει να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε το peak της επιδημίας.
Πρέπει να μείνουμε σπίτι» επισημαίνει ο Conte, υποστηρίζοντας πως στόχος είναι να περιοριστεί και να επιβραδυνθεί η επιδημία.
«Οι βασικές υπηρεσίες πρέπει να είναι εγγυημένες (...)
Η Ιταλία ενήργησε με θάρρος και άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία ακολουθούν το παράδειγμά μας» αναφέρει ο Conte.
Ιταλία: Προς έγκριση 25 δις ευρώ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Να εγκρίνει οικονομικά μέτρα ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ετοιμάζεται η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte.
Η σχετική δέσμη θα ονομασθεί Cura Italia (Θεραπεία Ιταλία) και η έγκρισή του αναβλήθηκε επί τρεις ημέρες, για να στηριχθούν όσο περισσότερες παραγωγικές κατηγορίες είναι δυνατόν.
Σημειώνεται ότι αρχικά η δέσμη οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης της προβλεπόταν ότι θα ανερχόταν σε 17 δις ευρώ, ωστόσο η δραματική εξέλιξη της επιδημίας είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσό στα 25 δις ευρώ.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται βοήθεια 500 ευρώ εφ' άπαξ προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, 600 ευρώ για μπέϊμπι σίτερ και φροντίδα ηλικιωμένων κατ΄ οίκον, «πάγωμα» φόρων και καταβολής ενσήμων, όπως και αναβολή στις πληρωμές λογαριασμών του φωτός, νερού, τηλεφώνου και φυσικού αερίου.
Η κυβέρνηση Conte δεν αποκλείει να ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις οικονομικής στήριξης.
Δεν έχει τέλος ο κατάλογος κρουσμάτων, θανάτων
Ένα πραγματικά ασύλληπτο ρεκόρ θανάτων κατέγραψε η Ιταλία χθες Κυριακή 15/3, καθώς ανακοίνωσε 368 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες από τον κορωνοϊό.
Όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Ιταλίας, τα θύματα της πανδημίας πλέον ανέρχονται σε 1.809 ενώ τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν στα 24.747.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα κρούσματα στις 14/3 ήταν 21.157 και οι θάνατοι 1.441.
Δηλαδή μέσα σε μια ημέρα διαγνώσθηκαν 3.590 νέοι θετικοί στον ιό και έχασαν την ζωή τους 368 άνθρωποι.
Στην Λομβαρδία συνολικά υπάρχουν 13.272 κρούσματα και 1.218 νεκροί.
Στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια μολύνθηκαν 3.093 άνθρωποι και οι νεκροί, συνολικά, είναι 284
Στο δε Βένετο σημειώθηκαν 2.172 μεταδόσεις και υπάρχουν 63 νεκροί.
Μία κηδεία κάθε μισή ώρα - Κλείνουν νεκροταφεία λόγω έλλειψης χώρου
Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού δεν είναι μόνο στην υγεία και την οικονομία αλλά έχει και μακάβριες διαστάσεις.
Στο Μπέργκαμο της Ιταλίας, στην πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, κάθε μισή ώρα κηδεύεται κι ένα θύμα του φονικού κορωνοϊού!
Αρκετές πόλεις της περιφέρειας της Λομβαρδίας, ανάμεσά τους και το γραφικό Μπέργκαμο, που απέχει μόλις 60 χλμ. από το Μιλάνο, έχουν πληγεί ιδιαίτερα.
«Είμαστε αντιμέτωποι με μια έκτακτη ανάγκη, δεν χωρά αμφιβολία.
Έχουμε κηδεία κάθε μισή ώρα», λέει ο δημοτικός σύμβουλος Anzelotti, αρμόδιος για τη λειτουργία του νεκροταφείου της πόλης.
«Είχαμε 18 κηδείες το Σάββατο, 44 την Κυριακή και τη Δευτέρα, 33 την Τρίτη και 51 την Τετάρτη.
Αναγκαστήκαμε να κλείσουμε το νεκροταφείο και χρησιμοποιούμε ναούς ως προσωρινά νεκροτομεία.
Ευχαριστώ τα μέλη του προσωπικού του δήμου για όσα κάνουν ενόψει αυτής της τραγωδίας», πρόσθεσε.
Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί λόγω του κορωνοϊού στο Μπέργκαμο είναι και ένα ανατριχιαστικό βίντεο, όπου ένας άνδρας παρουσιάζει το πρωτοσέλιδο της τοπικής εφημερίδας L’ Eco di Bergamo με ημερομηνία 9 Φεβρουαρίου - όταν είχαν καταγραφεί μόνον τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός - και μετά ξεφυλλίζει την εφημερίδα δείχνοντας μιάμιση σελίδα με αναγγελίες κηδειών.
Στη συνέχεια συγκρίνει με το φύλο της ίδιας εφημερίδας της 13ης Μαρτίου, όταν ο αριθμός των νεκρών στη χώρα είχε φθάσει τους 1.266 και γυρνώντας αργά τις σελίδες με τις αγγελίες κηδειών μετρά συνολικά δέκα!
Χωρίς πιστούς οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας στο Βατικανό
Xωρίς την παρουσία πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου πραγματοποιηθούν όλες οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε το Βατικανό ενόψει του Πάσχα.
«Εξαιτίας της τρέχουσας, διεθνούς υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης όλες οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν χωρίς τη φυσική παρουσία πιστών», ανέφερε το Βατικανό.
Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «ως τις 12 Απριλίου» όλες οι προσευχές και οι λειτουργίες στην πλατεία του Αγίου Πέτρου θα μεταδίδονται ζωντανά από τον επίσημο ιστότοπο Vatican News, καθώς οι πιστοί δεν θα μπορούν να παρίστανται σε αυτές.
Ο Πάπας Φραγκίσκος βγήκε από το Βατικανό και μετέβη στην βασιλική εκκλησία της Ρώμης Σάντα Μαρία Ματζιόρε, για να γονατίσει μπροστά στην εικόνα της Παρθένου και να προσευχηθεί ζητώντας να μεσολαβήσει υπέρ του τέλος της επιδημίας.
Αμέσως μετά ο Φραγκίσκος περπάτησε αρκετή απόσταση στην κεντρική οδό Βία Ντελ Κόρσο και εισήλθε στην εκκλησία Σαν Μαρτσέλο Αλ Κόρσο.
Στην εκκλησία αυτή βρίσκεται ένα ξύλινο άγαλμα του εσταυρωμένου , το οποίο θεωρείται θαυματουργό από τους καθολικούς: Το 1522 είχε βγει σε λιτανεία, για να μπορέσει να σταματήσει η επιδημία πανούκλας.
Ο ποντίφικας προσευχήθηκε υπέρ της ίασης των ασθενών, για να ξεπεράσει όλος ο πλανήτης την δοκιμασία αυτή και, τέλος, να μπορέσουν να βρουν παρηγοριά και αλληλεγγύη οι συγγενείς των θυμάτων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών