Σε καραντίνα μπαίνουν η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες, με τελευταία τη Γαλλία, που απαγόρευσε όλες τις μετακινήσεις.
(upd5) Στη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού βυθίζεται η Ευρώπη, που είναι η πλέον πληττόμενη περιοχή παγκοσμίως, καθώς αυξάνονται ασταμάτητα τόσο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα όσο και ο αριθμός των νεκρών.
Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, η Ευρώπη μετρά 2.790 νεκρούς και 61.073 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Σε καραντίνα για δύο εβδομάδες έθεσε την Γαλλία ο Πρόεδρος Emmanuel Macron, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα πακέτο στήριξης 300 δισεκ. ευρώ για τις γαλλικές επιχειρήσεις.
Απαγόρευση των μη απολύτως αναγκαίων ταξιδιών προς την Ευρώπη, ευελιξία στην εφαρμογή του κανόνα του 3% για το έλλειμμα, περιορισμός των εξαγωγών του προστατευτικού εξοπλισμού είναι τα κυριότερα μέτρα που εισηγείται ή έχει ήδη λάβει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σε έκτακτο διάγγελμα μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αναμένεται να επιβληθεί απαγόρευση μετακινήσεων στη χώρα για τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Στην Ιταλία η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 368 νέοι θάνατοι, με τα θύματα να ανέρχονται πλέον σε 2.158 νεκρούς, ενώ εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση και
Οι δρόμοι της Ισπανίας είναι απόκοσμα ήσυχοι σήμερα (16/3), με την εκκωφαντική σιωπή να διακόπτουν οι ανακοινώσεις της αστυνομίας από τα μεγάφωνα που συστήνει στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς οι Ισπανοί περνούν την πρώτη εργάσιμη ημέρα υπό καθεστώς καραντίνας, λόγω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.
Οι νεκροί στη χώρα έφτασαν ήδη τους 342.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η Ευρώπη βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της πανδημίας, επισημαίνοντας πως οι αριθμός των θυμάτων αυξάνεται στην Ιταλία και στην Ισπανία με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στην Κίνα αναλογικά με τη χρονική περίοδο στην οποία βρίσκεται η επιδημία.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η επέλαση του κορωνοϊού, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη, λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για μετακινήσεις και συναθροίσεις, κλείνοντας εμπορικά καταστήματα, σχολεία, εστιατόρια, μπαρ, σινεμά, κοκ.
Απώτερος στόχος να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της νόσου προκειμένου τα εθνικά συστήματα υγείας να καταφέρουν να διαχειριστούν τα κρούσματα.
Πάντως, ο αντίκτυπος στην οικονομία εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα βαρύς καθώς πλέον ολοένα και περισσότεροι κάνουν λόγο για ύφεση της τάξης του -2% με -3,5% στην ευρωπαϊκή οικονομία για το β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2020.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Von der Leyen πρότεινε σήμερα (16/3) να επιβληθεί προσωρινή απαγόρευση στους αλλοδαπούς που θέλουν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διάστημα 30 ημερών.
«Όσο λιγότερα τα ταξίδια, τόσο περισσότερο μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό.
Κατά συνέπεια προτείνω στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να εισάγουμε προσωρινούς περιορισμούς στα μη αναγκαία ταξίδια στην ΕΕ» ανέφερε η Von der Leyen.
«Αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να ισχύσουν για περίοδο 30 ημερών, αλλά μπορούμε να την παρατείνουμε αν είναι αναγκαίο», πρόσθεσε.
Από τους περιορισμούς αυτούς θα εξαιρεθούν οι μόνιμοι κάτοικοι χωρών μελών της ΕΕ, τα μέλη των οικογενειών των Ευρωπαίων πολιτών, οι διπλωμάτες, οι γιατροί και οι ερευνητές που εργάζονται για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.
Έκτακτη διάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών μέσω τηλεδιάσκεψης
Έκτακτη διάσκεψη των ηγετών της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης για την επιδημία του κορωνοϊού και την αντίδραση της ΕΕ συγκάλεσε για αύριο Τρίτη 18/3 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
«Αποφάσισα να συγκαλέσω βιντεοδιάσκεψη αύριο Τρίτη 17 Μαρτίου για να συζητήσουμε τη συνέχεια των ενεργειών μας αναφορικά με την επιδημία covid-19.
Ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού, η παροχή επαρκούς ιατρικού εξοπλισμού, η ενίσχυση της έρευνας και ο περιορισμός των οικονομικών επιπτώσεων αποτελούν κλειδιά» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Michel.
Τραγικός ο απολογισμός στην Ιταλία - 1.809 νεκροί, 24.747 κρούσματα – Conte: Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο peak
Η πλέον πληττόμενη χώρα της Ευρώπης από την επιδημία του κορωνοϊού είναι η Ιταλία, η οποία μόλις το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 368 νέους θανάτους, παρά τα εξαιρετικά περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί για συναθροίσεις και μετακινήσεις.
Η Ιταλία μετρά 24.747 κρούσματα και 1.809 νεκρούς, αποτελώντας τη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους μετά την Κίνα, και όμως ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte υποστηρίζει πως ακόμα η επιδημία δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της στην χώρα του.
«Πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.
Είναι η ώρα των θυσιών, είναι η ώρα για υπεύθυνες επιλογές.
Από την αρχή εργάστηκα με ενωτικό πνεύμα, βάζοντας τη δημόσια υγεία στο επίκεντρο.
Αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η μεγάλη πλειοψηφία των Ιταλών γνωρίζει ότι οι κανόνες είναι για την προστασία των αγαπημένων μας προσώπων» αναφέρει σε συνέντευξη του στην Corriere della Sera ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος επεσήμανε πως «αν συνεχίσουμε να μένουμε στο σπίτι, αποφεύγοντας τις επικίνδυνες επαφές, θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο να περιορίσουμε τη διάδοση του ιού».
«Οι επιστήμονες μας λένε ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο peak της επιδημίας, αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες εβδομάδες και χρειαζόμαστε τη μέγιστη προστασία.
Είναι η πιο σημαντική πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών.
Για να την κερδίσουμε, χρειάζεται η υπεύθυνη συνεισφορά των 60 εκατομμυρίων Ιταλών» τονίζει ο Conte.
Εν τω μεταξύ, να εγκρίνει οικονομικά μέτρα ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ετοιμάζεται η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte.
Η σχετική δέσμη θα ονομασθεί Cura Italia (Θεραπεία Ιταλία) και η έγκρισή του αναβλήθηκε επί τρεις ημέρες, για να στηριχθούν όσο περισσότερες παραγωγικές κατηγορίες είναι δυνατόν.
Σημειώνεται ότι αρχικά η δέσμη οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης της προβλεπόταν ότι θα ανερχόταν σε 17 δις ευρώ, ωστόσο η δραματική εξέλιξη της επιδημίας είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσό στα 25 δις ευρώ.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται βοήθεια 500 ευρώ εφ' άπαξ προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, 600 ευρώ για μπέϊμπι σίτερ και φροντίδα ηλικιωμένων κατ΄ οίκον, «πάγωμα» φόρων και καταβολής ενσήμων, όπως και αναβολή στις πληρωμές λογαριασμών του φωτός, νερού, τηλεφώνου και φυσικού αερίου.
Η κυβέρνηση Conte δεν αποκλείει να ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις οικονομικής στήριξης.
Σε καραντίνα η Ισπανία με 297 νεκρούς και 8.744 κρούσματα για να μη γίνει Ιταλία
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επίσημα η Ισπανία, όπου οι νεκροί λόγω COVID-19 έφτασαν τους 297 με ραγδαία αυξανόμενο ρυθμό και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα 8.744.
Η κυβέρνηση Sanchez ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για την περαιτέρω προστασία των πολιτών.
Καταστήματα και εμπορικά κέντρα έκλεισαν σε ολόκληρη την Ισπανία ενώ ανοιχτά είναι μόνο τα φαρμακεία, τα σουπερ μάρκετ, τα περίπτερα και τα βενζινάδικα.
Την ίδια στιγμή η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας ζήτησε άμεσα βοήθεια για να κλείσει τα περιφερειακά της σύνορα και να απαγορεύσει τη μετακίνηση των Καταλανών ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Ήδη πάντως, η καταλανική κυβέρνηση έχει κλείσει εστιατόρια, μπαρ, σινεμά και όλους τους κλειστούς χώρους όπου δυνητικά θα μπορούσε να συγκεντρωθεί πολύς κόσμος.
Λουκέτο στη Γαλλία με 127 νεκρούς και 5.423 κρούσματα
Μετά την Ιταλία και την Ισπανία, μεγάλη αύξηση κρουσμάτων παρουσιάζει και η Γαλλία, η οποία και αυτή αποφάσισε σειρά σκληρών μέτρων.
Η Γαλλία με 127 θανάτους και 5.4423 κρούσματα κλείνει τα περισσότερα καταστήματα, εστιατόρια και χώρους ψυχαγωγίας στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Edouard Philippe διευκρίνισε ότι οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων, ενώ διευκρινίστηκε πως τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα παραμείνουν σε λειτουργία, αλλά οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν την χρήση τους.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να βγαίνουν μόνο για προμήθειες, για να κάνουν ελαφρά άσκηση, τονίζοντας ότι οι Γάλλοι πολίτες καλούνται να εργάζονται, κατά το δυνατόν, από το σπίτι.
Εν τω μεταξύ, σήμερα το βράδυ αναμένεται διάγγελμα του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει τη λήψη νέων μέτρων.
Γερμανία: Κλείνει τα σύνορα, 13 οι νεκροί, 6.248 τα κρούσματα
Σε κλείσιμο των συνόρων με την Αυστρία, την Ελβετία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και τη Δανία προχώρησε η Γερμανία, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τον περιορισμό της covid-19.
Από τις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) τα οχήματα που προέρχονται από τις πέντε αυτές χώρες και θέλουν να εισέλθουν στο γερμανικό έδαφος υπόκεινται σε ελέγχους, με τους Γερμανούς αστυνομικούς να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε φορτηγά που μεταφέρουν προϊόντα και σε όσους ανθρώπους εργάζονται στη Γερμανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron θα συζητήσει την επιδημία του νέου κορωνοϊού και το ζήτημα με τους συνοριακούς ελέγχους σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyn, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Όσον αφορά την εξάπλωση του ιού, η εικόνα είναι καλύτερη, καθώς αν και τα κρούσματα ανέρχονται σε 6.248 (περισσότερα δηλαδή από τη Γαλλία), ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 13.
Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στην Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, κυρίως στην περιοχή Χάινσμπεργκ, στη Βαυαρία και στη Βάδη – Βυρτεμβέργη.
Ήδη, στους δρόμους της Γερμανίας έχει περιοριστεί αισθητά η κυκλοφορία.
Από τη Δευτέρα 16/3 αναμένεται οι μετακινήσει των πολιτών να περιοριστούν περισσότερο, με τα σχολεία σχεδόν σε όλη τη χώρα κλειστά, τα καφέ, τα εστιατόρια, τα κλαμπ, τα γυμναστήρια, τα μουσεία, τους κινηματογράφους και τους συναυλιακούς χώρους.
Σε τροχιά αυστηρών μέτρων και η Βρετανία με 35 νεκρούς και 1.391 κρούσματα
Η Βρετανία με 35 νεκρούς και πάνω από 1.391 κρούσματα μπαίνει σε τροχιά επιβολής σκληρών μέτρων.
Το κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει ένα έκτακτο νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα και η απαγόρευση των μαζικών συναθροίσεων θα τεθεί σε ισχύ από το Σαββατοκύριακο.
Ακυρώνεται επίσης σειρά καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων ενώ υπάρχει σχέδιο για τετράμηνη απομόνωση των άνω των 70 ετών.
Οι αρχές στη Βρετανία θα έχουν την εξουσία να περιορίζουν σε καραντίνα τους ανθρώπους για τους οποίους εκτιμάται ότι είναι ενδεχόμενο να μεταδώσουν τον κορωνοϊό.
«Θα έχουμε την εξουσία να θέτουμε σε καραντίνα τους ανθρώπους, αν αυτοί αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Αμφιβάλλω αν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε εκτεταμένα αυτή την εξουσία, επειδή οι άνθρωποι είναι πολύ υπεύθυνοι και χρειάζεται να είναι υπεύθυνοι» ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock.
Ολλανδία: 20 νεκροί και 1.135 κρούσματα και κλειστά όλα τα καταστήματα
Ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό στην Ολλανδία αυξήθηκε στους 20 από 12 που ήταν το περασμένο Σάββατο 14/3, σύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό.
Σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι.
Παράλληλα, το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας (RIVM) γνωστοποίησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 1.135.
Κλείνουν τα πάντα στην Αυστρία με 959 κρούσματα
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz κάλεσε την Κυριακή (15/3/2020) τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, πέρα από αυτές που είναι απαραίτητες για να ανεφοδιαστούν τρόφιμα, να προσφέρουν βοήθεια σε κάποιον ή να πάνε στη δουλειά τους, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.
Στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του κοινοβουλίου ο Kurz ανέφερε συγκεκριμένα αυτές τις τρεις περιπτώσεις ως τις μόνες που δικαιολογείται κανείς να βγει από το σπίτι του.
Η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε και άλλα μέτρα για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών σε δημόσιους χώρους: τα καφέ και τα εστιατόρια θα κλείσουν από την επόμενη εβδομάδα, όπως και οι αθλητικοί χώροι, ακόμη και οι υπαίθριοι.
Σερβία: Στα 55 τα κρούσματα - Κλείνει τα σύνορα σε Ευρωπαίους πολίτες
Στα 55 ανέρχονται τα κρούσματα από τον κορωνοϊό στην Σερβία.
Πάντως, η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε να κλείσουν προσωρινά όλες οι συνοριακές διαβάσεις με την Ρουμανία και να μην επιτρέπεται η είσοδος σε ξένους υπηκόους ενώ στους δρόμους βγαίνει και ο στρατός προκειμένου να συνδράμει στο έργο περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Τσεχία: Κλείνουν τα περισσότερα καταστήματα
Το κλείσιμο των περισσότερων καταστημάτων ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Τσεχίας, όπου έχουν καταγραφεί 298 κρούσματα.
Η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι περιορίζει την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών της χώρας για διάστημα 8 ημερών σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.
Στο διάστημα αυτό οι Τσέχοι θα μπορούν να μετακινούνται μόνο για να πάνε στη δουλειά τους, να κάνουν ψώνια, να επισκέπτονται μέλη της οικογένειάς τους ή γιατρό, να φροντίζουν τα κατοικίδια ζώα τους, να αγοράζουν βενζίνη ή να κάνουν βόλτες στο ύπαιθρο.
«Τα μέτρα αυτά έχουν στόχο να περιορίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού», τόνισε ο Τσέχος πρωθυπουργός A.Babis.
Οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ ως τις 24 Μαρτίου.
Ο Τσέχος πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τους εργοδότες να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι και όλους τους Τσέχους να τηρούν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους, αλλά και να χρησιμοποιούν κυρίως τραπεζικές κάρτες και όχι μετρητά στις συναλλαγές τους.
Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση της Τσεχίας πρώτα αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα θέατρα και τους κινηματογράφους και στη συνέχεια τα περισσότερα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα μπαρ.
Επίσης η Τσεχία έχει κλείσει τα σύνορά της τόσο για τους αλλοδαπούς όσο και για τους Τσέχους που θέλουν να μεταβούν στο εξωτερικό.
www.bankingnews.gr
Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, η Ευρώπη μετρά 2.790 νεκρούς και 61.073 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Σε καραντίνα για δύο εβδομάδες έθεσε την Γαλλία ο Πρόεδρος Emmanuel Macron, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα πακέτο στήριξης 300 δισεκ. ευρώ για τις γαλλικές επιχειρήσεις.
Απαγόρευση των μη απολύτως αναγκαίων ταξιδιών προς την Ευρώπη, ευελιξία στην εφαρμογή του κανόνα του 3% για το έλλειμμα, περιορισμός των εξαγωγών του προστατευτικού εξοπλισμού είναι τα κυριότερα μέτρα που εισηγείται ή έχει ήδη λάβει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σε έκτακτο διάγγελμα μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αναμένεται να επιβληθεί απαγόρευση μετακινήσεων στη χώρα για τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Στην Ιταλία η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 368 νέοι θάνατοι, με τα θύματα να ανέρχονται πλέον σε 2.158 νεκρούς, ενώ εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση και
Οι δρόμοι της Ισπανίας είναι απόκοσμα ήσυχοι σήμερα (16/3), με την εκκωφαντική σιωπή να διακόπτουν οι ανακοινώσεις της αστυνομίας από τα μεγάφωνα που συστήνει στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς οι Ισπανοί περνούν την πρώτη εργάσιμη ημέρα υπό καθεστώς καραντίνας, λόγω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.
Οι νεκροί στη χώρα έφτασαν ήδη τους 342.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η Ευρώπη βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της πανδημίας, επισημαίνοντας πως οι αριθμός των θυμάτων αυξάνεται στην Ιταλία και στην Ισπανία με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στην Κίνα αναλογικά με τη χρονική περίοδο στην οποία βρίσκεται η επιδημία.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η επέλαση του κορωνοϊού, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη, λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για μετακινήσεις και συναθροίσεις, κλείνοντας εμπορικά καταστήματα, σχολεία, εστιατόρια, μπαρ, σινεμά, κοκ.
Απώτερος στόχος να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της νόσου προκειμένου τα εθνικά συστήματα υγείας να καταφέρουν να διαχειριστούν τα κρούσματα.
Πάντως, ο αντίκτυπος στην οικονομία εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα βαρύς καθώς πλέον ολοένα και περισσότεροι κάνουν λόγο για ύφεση της τάξης του -2% με -3,5% στην ευρωπαϊκή οικονομία για το β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2020.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Von der Leyen πρότεινε σήμερα (16/3) να επιβληθεί προσωρινή απαγόρευση στους αλλοδαπούς που θέλουν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διάστημα 30 ημερών.
«Όσο λιγότερα τα ταξίδια, τόσο περισσότερο μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό.
Κατά συνέπεια προτείνω στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να εισάγουμε προσωρινούς περιορισμούς στα μη αναγκαία ταξίδια στην ΕΕ» ανέφερε η Von der Leyen.
«Αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να ισχύσουν για περίοδο 30 ημερών, αλλά μπορούμε να την παρατείνουμε αν είναι αναγκαίο», πρόσθεσε.
Από τους περιορισμούς αυτούς θα εξαιρεθούν οι μόνιμοι κάτοικοι χωρών μελών της ΕΕ, τα μέλη των οικογενειών των Ευρωπαίων πολιτών, οι διπλωμάτες, οι γιατροί και οι ερευνητές που εργάζονται για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.
Έκτακτη διάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών μέσω τηλεδιάσκεψης
Έκτακτη διάσκεψη των ηγετών της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης για την επιδημία του κορωνοϊού και την αντίδραση της ΕΕ συγκάλεσε για αύριο Τρίτη 18/3 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
«Αποφάσισα να συγκαλέσω βιντεοδιάσκεψη αύριο Τρίτη 17 Μαρτίου για να συζητήσουμε τη συνέχεια των ενεργειών μας αναφορικά με την επιδημία covid-19.
Ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού, η παροχή επαρκούς ιατρικού εξοπλισμού, η ενίσχυση της έρευνας και ο περιορισμός των οικονομικών επιπτώσεων αποτελούν κλειδιά» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Michel.
Τραγικός ο απολογισμός στην Ιταλία - 1.809 νεκροί, 24.747 κρούσματα – Conte: Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο peak
Η πλέον πληττόμενη χώρα της Ευρώπης από την επιδημία του κορωνοϊού είναι η Ιταλία, η οποία μόλις το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 368 νέους θανάτους, παρά τα εξαιρετικά περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί για συναθροίσεις και μετακινήσεις.
Η Ιταλία μετρά 24.747 κρούσματα και 1.809 νεκρούς, αποτελώντας τη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους μετά την Κίνα, και όμως ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte υποστηρίζει πως ακόμα η επιδημία δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της στην χώρα του.
«Πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.
Είναι η ώρα των θυσιών, είναι η ώρα για υπεύθυνες επιλογές.
Από την αρχή εργάστηκα με ενωτικό πνεύμα, βάζοντας τη δημόσια υγεία στο επίκεντρο.
Αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η μεγάλη πλειοψηφία των Ιταλών γνωρίζει ότι οι κανόνες είναι για την προστασία των αγαπημένων μας προσώπων» αναφέρει σε συνέντευξη του στην Corriere della Sera ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος επεσήμανε πως «αν συνεχίσουμε να μένουμε στο σπίτι, αποφεύγοντας τις επικίνδυνες επαφές, θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο να περιορίσουμε τη διάδοση του ιού».
«Οι επιστήμονες μας λένε ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο peak της επιδημίας, αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες εβδομάδες και χρειαζόμαστε τη μέγιστη προστασία.
Είναι η πιο σημαντική πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών.
Για να την κερδίσουμε, χρειάζεται η υπεύθυνη συνεισφορά των 60 εκατομμυρίων Ιταλών» τονίζει ο Conte.
Εν τω μεταξύ, να εγκρίνει οικονομικά μέτρα ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ετοιμάζεται η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte.
Η σχετική δέσμη θα ονομασθεί Cura Italia (Θεραπεία Ιταλία) και η έγκρισή του αναβλήθηκε επί τρεις ημέρες, για να στηριχθούν όσο περισσότερες παραγωγικές κατηγορίες είναι δυνατόν.
Σημειώνεται ότι αρχικά η δέσμη οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης της προβλεπόταν ότι θα ανερχόταν σε 17 δις ευρώ, ωστόσο η δραματική εξέλιξη της επιδημίας είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσό στα 25 δις ευρώ.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται βοήθεια 500 ευρώ εφ' άπαξ προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, 600 ευρώ για μπέϊμπι σίτερ και φροντίδα ηλικιωμένων κατ΄ οίκον, «πάγωμα» φόρων και καταβολής ενσήμων, όπως και αναβολή στις πληρωμές λογαριασμών του φωτός, νερού, τηλεφώνου και φυσικού αερίου.
Η κυβέρνηση Conte δεν αποκλείει να ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις οικονομικής στήριξης.
Σε καραντίνα η Ισπανία με 297 νεκρούς και 8.744 κρούσματα για να μη γίνει Ιταλία
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επίσημα η Ισπανία, όπου οι νεκροί λόγω COVID-19 έφτασαν τους 297 με ραγδαία αυξανόμενο ρυθμό και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα 8.744.
Η κυβέρνηση Sanchez ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για την περαιτέρω προστασία των πολιτών.
Καταστήματα και εμπορικά κέντρα έκλεισαν σε ολόκληρη την Ισπανία ενώ ανοιχτά είναι μόνο τα φαρμακεία, τα σουπερ μάρκετ, τα περίπτερα και τα βενζινάδικα.
Την ίδια στιγμή η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας ζήτησε άμεσα βοήθεια για να κλείσει τα περιφερειακά της σύνορα και να απαγορεύσει τη μετακίνηση των Καταλανών ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Ήδη πάντως, η καταλανική κυβέρνηση έχει κλείσει εστιατόρια, μπαρ, σινεμά και όλους τους κλειστούς χώρους όπου δυνητικά θα μπορούσε να συγκεντρωθεί πολύς κόσμος.
Λουκέτο στη Γαλλία με 127 νεκρούς και 5.423 κρούσματα
Μετά την Ιταλία και την Ισπανία, μεγάλη αύξηση κρουσμάτων παρουσιάζει και η Γαλλία, η οποία και αυτή αποφάσισε σειρά σκληρών μέτρων.
Η Γαλλία με 127 θανάτους και 5.4423 κρούσματα κλείνει τα περισσότερα καταστήματα, εστιατόρια και χώρους ψυχαγωγίας στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Edouard Philippe διευκρίνισε ότι οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων, ενώ διευκρινίστηκε πως τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα παραμείνουν σε λειτουργία, αλλά οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν την χρήση τους.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να βγαίνουν μόνο για προμήθειες, για να κάνουν ελαφρά άσκηση, τονίζοντας ότι οι Γάλλοι πολίτες καλούνται να εργάζονται, κατά το δυνατόν, από το σπίτι.
Εν τω μεταξύ, σήμερα το βράδυ αναμένεται διάγγελμα του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει τη λήψη νέων μέτρων.
Γερμανία: Κλείνει τα σύνορα, 13 οι νεκροί, 6.248 τα κρούσματα
Σε κλείσιμο των συνόρων με την Αυστρία, την Ελβετία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και τη Δανία προχώρησε η Γερμανία, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τον περιορισμό της covid-19.
Από τις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) τα οχήματα που προέρχονται από τις πέντε αυτές χώρες και θέλουν να εισέλθουν στο γερμανικό έδαφος υπόκεινται σε ελέγχους, με τους Γερμανούς αστυνομικούς να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε φορτηγά που μεταφέρουν προϊόντα και σε όσους ανθρώπους εργάζονται στη Γερμανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron θα συζητήσει την επιδημία του νέου κορωνοϊού και το ζήτημα με τους συνοριακούς ελέγχους σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyn, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Όσον αφορά την εξάπλωση του ιού, η εικόνα είναι καλύτερη, καθώς αν και τα κρούσματα ανέρχονται σε 6.248 (περισσότερα δηλαδή από τη Γαλλία), ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 13.
Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στην Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, κυρίως στην περιοχή Χάινσμπεργκ, στη Βαυαρία και στη Βάδη – Βυρτεμβέργη.
Ήδη, στους δρόμους της Γερμανίας έχει περιοριστεί αισθητά η κυκλοφορία.
Από τη Δευτέρα 16/3 αναμένεται οι μετακινήσει των πολιτών να περιοριστούν περισσότερο, με τα σχολεία σχεδόν σε όλη τη χώρα κλειστά, τα καφέ, τα εστιατόρια, τα κλαμπ, τα γυμναστήρια, τα μουσεία, τους κινηματογράφους και τους συναυλιακούς χώρους.
Σε τροχιά αυστηρών μέτρων και η Βρετανία με 35 νεκρούς και 1.391 κρούσματα
Η Βρετανία με 35 νεκρούς και πάνω από 1.391 κρούσματα μπαίνει σε τροχιά επιβολής σκληρών μέτρων.
Το κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει ένα έκτακτο νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα και η απαγόρευση των μαζικών συναθροίσεων θα τεθεί σε ισχύ από το Σαββατοκύριακο.
Ακυρώνεται επίσης σειρά καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων ενώ υπάρχει σχέδιο για τετράμηνη απομόνωση των άνω των 70 ετών.
Οι αρχές στη Βρετανία θα έχουν την εξουσία να περιορίζουν σε καραντίνα τους ανθρώπους για τους οποίους εκτιμάται ότι είναι ενδεχόμενο να μεταδώσουν τον κορωνοϊό.
«Θα έχουμε την εξουσία να θέτουμε σε καραντίνα τους ανθρώπους, αν αυτοί αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Αμφιβάλλω αν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε εκτεταμένα αυτή την εξουσία, επειδή οι άνθρωποι είναι πολύ υπεύθυνοι και χρειάζεται να είναι υπεύθυνοι» ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock.
Ολλανδία: 20 νεκροί και 1.135 κρούσματα και κλειστά όλα τα καταστήματα
Ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό στην Ολλανδία αυξήθηκε στους 20 από 12 που ήταν το περασμένο Σάββατο 14/3, σύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό.
Σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι.
Παράλληλα, το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας (RIVM) γνωστοποίησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 1.135.
Κλείνουν τα πάντα στην Αυστρία με 959 κρούσματα
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz κάλεσε την Κυριακή (15/3/2020) τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, πέρα από αυτές που είναι απαραίτητες για να ανεφοδιαστούν τρόφιμα, να προσφέρουν βοήθεια σε κάποιον ή να πάνε στη δουλειά τους, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.
Στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του κοινοβουλίου ο Kurz ανέφερε συγκεκριμένα αυτές τις τρεις περιπτώσεις ως τις μόνες που δικαιολογείται κανείς να βγει από το σπίτι του.
Η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε και άλλα μέτρα για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών σε δημόσιους χώρους: τα καφέ και τα εστιατόρια θα κλείσουν από την επόμενη εβδομάδα, όπως και οι αθλητικοί χώροι, ακόμη και οι υπαίθριοι.
Σερβία: Στα 55 τα κρούσματα - Κλείνει τα σύνορα σε Ευρωπαίους πολίτες
Στα 55 ανέρχονται τα κρούσματα από τον κορωνοϊό στην Σερβία.
Πάντως, η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε να κλείσουν προσωρινά όλες οι συνοριακές διαβάσεις με την Ρουμανία και να μην επιτρέπεται η είσοδος σε ξένους υπηκόους ενώ στους δρόμους βγαίνει και ο στρατός προκειμένου να συνδράμει στο έργο περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Τσεχία: Κλείνουν τα περισσότερα καταστήματα
Το κλείσιμο των περισσότερων καταστημάτων ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Τσεχίας, όπου έχουν καταγραφεί 298 κρούσματα.
Η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι περιορίζει την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών της χώρας για διάστημα 8 ημερών σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.
Στο διάστημα αυτό οι Τσέχοι θα μπορούν να μετακινούνται μόνο για να πάνε στη δουλειά τους, να κάνουν ψώνια, να επισκέπτονται μέλη της οικογένειάς τους ή γιατρό, να φροντίζουν τα κατοικίδια ζώα τους, να αγοράζουν βενζίνη ή να κάνουν βόλτες στο ύπαιθρο.
«Τα μέτρα αυτά έχουν στόχο να περιορίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού», τόνισε ο Τσέχος πρωθυπουργός A.Babis.
Οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ ως τις 24 Μαρτίου.
Ο Τσέχος πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τους εργοδότες να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι και όλους τους Τσέχους να τηρούν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους, αλλά και να χρησιμοποιούν κυρίως τραπεζικές κάρτες και όχι μετρητά στις συναλλαγές τους.
Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση της Τσεχίας πρώτα αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα θέατρα και τους κινηματογράφους και στη συνέχεια τα περισσότερα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα μπαρ.
Επίσης η Τσεχία έχει κλείσει τα σύνορά της τόσο για τους αλλοδαπούς όσο και για τους Τσέχους που θέλουν να μεταβούν στο εξωτερικό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών