Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή άνοδος στη Wall μετά τα μέτρα Trump - Κέρδη +5,2% για Dow Jones και +5,99% για S&P 500 - Στο +2,25% DAX

tags :
Ισχυρή άνοδος στη Wall μετά τα μέτρα Trump - Κέρδη +5,2% για Dow Jones και +5,99% για S&P 500 - Στο +2,25% DAX
Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού σε όλο τον κόσμο έχει ως αποτέλεσμα να εξανεμιστεί ρευστότητα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές
(upd12) Οι ακραίες διακυμάνσεις αποτέλεσαν το βασικό χαρακτηριστικό στις διεθνείς αγορές, μετά το κραχ στις 16 Μαρτίου 2020.
Στη Wall Street σήμερα (17/3) οι δείκτες άνοιξαν με άνοδο +3%, πέρασαν σε αρνητικό έδαφος και έκλεισαν με ράλι άνω του 5%, λόγω των νέων οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Trump.
Στό ίδιο μήκος κύματος και οι αγορές στην Ευρώπη, με τους δείκτες να αλλάζουν συνεχώς πρόσημα, κλείνοντας τελικά μέ κέρδη.
Το Reuters μετέδωσε ότι η Federal Reserve επεξεργάζεται την επαναφορά ενός μέτρου που είχε υιοθετηθεί στην κορύφωση της κρίσης του 2009 εξετάζει η Federal Reserve, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, και το οποίο ακούει στο αρτικόλεξο... CPFF (Commercial Paper Funding Facility).

Το CPFF προσφέρει χρηματοδότηση στις αμερικανικές επιχειρήσεις, μέσω χρηματοδότησης των εμπορικών ομολόγων τους.
Στόχος αυτού του μέτρου είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα στις αγορές χρήματος βραχυπρόθεσμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο αποστολής άμεσα επιταγών σε Αμερικανούς πολίτες για την άμβλυνση του οικονομικού σοκ που έχουν υποστεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, δηλώνοντας παράλληλα πως στρατιωτικού τύπου νοσοκομεία πιθανώς να δημιουργηθούν σε περιοχές που έχουν πληγεί έντονα από τον ιό.
Ο υπουργός Οικονομικών S. Mnuchin τόνισε πως συζητά με τους ηγέτες του Κογκρέσου ένα σχέδιο άμεσης αποστολής επιταγών σε εκτοπισμένους Αμερικανούς.
Ο Trump δήλωσε πως κάποιοι θα λάβουν 1.000 δολάρια.
«Θα νικήσουμε και πιστεύω ότι θα νικήσουμε γρηγορότερα από όσο πιστεύουν οι άνθρωποι, ελπίζω», δήλωσε ο Trump στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο, περιστοιχιζόμενος από ανώτατους συμβούλους του, αρμόδιους για την κρίση του κορωνοϊού.
«Εξετάζουμε να στείλουμε άμεσα επιταγές σε Αμερικανούς», δήλωσε ο Mnuchin στη συνέντευξη Τύπου.
«Οι Αμερικανοί χρειάζονται τώρα ρευστό…και λέγοντας τώρα εννοώ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος M. Pence, ανέφερε πως το Σώμα Μηχανικών του αμερικανικού στρατού μπορεί να ανακαινίσει κτίρια, ή να στήσει κινητά νοσοκομεία πολύ γρήγορα.
Παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση παροτρύνει κατασκευαστικές εταιρείες να δωρίσουν σε τοπικά νοσοκομεία προστατευτικές μάσκες προσώπου και να μην κάνουν οι εταιρείες άλλες παραγγελίες μασκών αυτή την περίοδο.
Ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε ένα «πολύ σημαντικό σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης».
Δεν διευκρίνισε το ύψος του ποσού για το σχέδιο τόνωσης της οικονομίας, ωστόσο αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για περίπου 850 δισεκατομμύρια δολάρια.
Επιπλέον ανακοίνωσε την αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις συνολικού ύψους σχεδόν 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για διάστημα 90 ημερών.
Ο Mnuchin επισήμανε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να κρατήσει ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19, αναφέροντας ωστόσο ότι ίσως χρειαστεί η μείωση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων.
«Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρος, σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την αγορά ανοιχτή», είπε.
Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση στον τομέα των αερομεταφορών, τον πλέον πληγέντα από τα δρακόντεια μέτρα που έχουν ληφθεί παγκοσμίως για τον περιορισμό της πανδημίας, δήλωσε πως οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην αεροπορική βιομηχανία είναι χειρότερες από αυτές των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
«Πιστεύω, όπως γνωρίζετε, ότι αυτό είναι χειρότερο από ό,τι ήταν η 11η Σεπτεμβρίου για την αεροπορική βιομηχανία.
Έχει σχεδόν σταματήσει».
Την έγκριση του Κογκρέσου διεκδικεί ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, S. Mnuchin, για το πακέτο τόνωσης που έχει σχεδιάσει η αμερικανική κυβέρνηση, το οποίο ανέρχεται σε 1 τρισ. δολ.  
Υπογράμμισε ότι το Κογκρέσο πρέπει να σκεφτεί τις μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.
Δεν είναι ώρα να ανησυχούμε για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό και το χρέος.   
Πρόκειται για μια σημαντική ένεση 1 τρισ. στην οικονομία τόνισε ο Mnuchin.
Ένα τεράστιο πακέτο ενίσχυσης που θα περιλαμβάνει δάνεια, απευθείας χορήγηση επιταγών στους Αμερικανούς πολίτες, παροχή ρευστότητας για τις μικρές επιχειρήσεις, για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην αμερικανική οικονομία.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +5,2% με άλμα 1.049 μονάδων, στις 21.237 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε +5,99% στις 2.528 μονάδες.
Στις 7.3334 μονάδες έκλεισε ο τεχνολογικός Nasdaq, με άνοδο +6,23%.
Πτώση -9,48% στις 74,85 μονάδες για το δείκτη φόβου VIX
Κέρδη +1,83% κατέγραψε ο δείκτης DAX στην Φρανφούρτη στις 8.939 μονάδες.
Άνοδος +2,23% στις 15.314 μονάδες ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο.
Image



Χθες (16/3), ο Dow Jones και ο S&P 500 είδαν τη χειρότερη ημέρα τους από το μίνι κραχ της Μαύρης Δευτέρας του 1987, με πτώση 12,9% και 12% αντίστοιχα, ενώ για τον βιομηχανικό Dow ήταν η τρίτη χειρότερη ημέρα στην ιστορία του. Ο δε τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του,  υποχωρώντας κατά 12,3%.
Εκτός ελέγχου είναι πλέον η έλλειψη ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά των ΗΠΑ, καθώς σήμερα οι traders υπέβαλαν αιτήματα αξίας 189 δισ. δολαρίων σε repo, την υψηλότερη πράξη επαναγοράς ιστορικά.
Αυτό σημαίνει ότι σε overnight repo η Fed κάλυψε 142 δισ. δολάρια ενώ σε term repo η Fed κάλυψε 45 δισ., από τα 46,6 δισ. που ζητήθηκαν.
Η Fed έχει αυξήσει από τις 10/3 σε 45 δισ. ευρώ, από 20 δισ. ευρώ προηγουμένως, την κάλυψη term repo, ένα σαφές μήνυμα ότι χρειάζεται να κάνει κάτι για να διευκολύνει περαιτέρω τις συνθήκες διατραπεζικών δανείων.
Επίσης, το overnight repo αυξήθηκε επίσης από 100 δισ. σε 150 δισ..

Μέτρα στήριξης 850 δισ. δολ. λόγω κορωνοϊού προωθεί η κυβέρνηση Trump

Πακέτο μέτρων ύψους 850 δισ. δολαρίων με στόχο τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, προωθεί η κυβέρνηση του Donald Trump, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Washington Post.
Ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin θα συζητήσει το σχέδιο της κυβέρνησης με τη Γερουσία, σήμερα Τρίτη.
Στόχος είναι να πλημμυρίσει η αγορά με ρευστότητα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μέσω μείωσης της φορολογίας ή άλλου μηχανισμού, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι.
Συγκεκριμένα 50 δισ. δολ. θα διοχετευθούν στις αεροπορικές εταιρείες.
O υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει:
-Φορολογικές ελαφρύνσεις για μερίδα φορολογούμενων και μικρές επιχειρήσεις.
Η ρευστότητα αναμένεται να βελτιωθεί κατά 200 δισ. δολάρια
-Εγγύηση δανείων για αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια.
Ο Mnuchin ξεκαθάρισε ότι δεν θα πρόκειται για bailouts.
- Περισσότερα δάνεια μέσω των Ενώσεων Μικρών Επιχειρήσεων (SBA)
Σύμφωνα με τον Mnuchin η επίδραση από τον κορωνοϊό έχει υποεκτιμηθεί παγκοσμίως, ενώ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Trump είναι σταθερά προσανατολισμένος για την προστασία των επιχειρήσεων.

Μακροοικονομία

Άνοδο κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μηνιαία βάση, τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (17/3) στοιχεία της Federal Reserve, με την αύξηση να αποδεικνύεται μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν και είχε σημειωθεί πτώση -0,5%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στο +0,4%.
 


Η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου σημείωσε οριακή άνοδο της τάξεως του +0,1% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης -0,2% τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο +0,2%.
Όσον αφορά την παραγωγή εξώρυξης, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -1,5% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, ενώ η παραγωγή οχημάτων και εξαρτημάτων ενισχύθηκε κατά +3,5%.
Παράλληλα, η χρήση της παραγωγικής ικανότητας διαμορφώθηκε στο 77% έναντι 77,6% τον προηγούμενο μήνα, και έναντι προβλέψεων των αναλυτών στο 77,1%.
Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται μία μέρα μετά τα στοιχεία της New York Fed για τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα οποία ο δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έντεκα ετών, και συγκεκριμένα στις -21,5 μονάδες.
 

Ο δείκτης νέων παραγγελιών σημείωσε «βουτιά» κατά 31,4 μονάδες, στις -9,3 μονάδες συνολικά, ενώ ο δείκτης αποστολών κατέγραψε πτώση της τάξεως των 20,6 μονάδων, στις -1,7 μονάδες.
Πτώση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μηνιαία βάση, τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (17/3) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -0,5% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί αύξηση +0,3% την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί μηνιαία άνοδος της τάξεως του +0,2%.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +4,3%.
Οι πωλήσεις των καταστημάτων κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -0,5% σε μηνιαία βάση, ενώ σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2019 καταγράφηκε άνοδος της τάξεως του +4,2%.
Όσον αφορά τις πωλήσεις εκτός φυσικών καταστημάτων (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα ηλεκτρονικά καταστήματα) καταγράφηκε «άλμα» της τάξεως του +7,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα, οι πωλήσεις στις υπηρεσίες τροφίμων και ποτών κατέγραψαν επίσης σημαντική άνοδο σε ετήσια βάση, καθώς ενισχύθηκαν κατά +5,2%.

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφοντας μία ισχυρή ανοδική αντίδραση μετά τις μαζικές απώλειες των προηγούμενων ημερών, καθώς η επενδυτική ψυχολογία αντλεί ώθηση από τις παρεμβάσεις τόσο της νομισματικής όσο και της δημοσιονομικής πολιτικής για την τόνωση της οικονομίας.
Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600  κέρδισε 2,3% στις 291,07 μονάδες, εμφανίζοντας τα υψηλότερα ποσοστιαία κέρδη από τον Οκτώβριο του 2019.
Ο δείκτης πάντως καταγράφει συνολικές απώλειες 22,5% από την αρχή του μήνα.
Ο γερμανικός DAX έκλεισε με άνοδο 2,25% στις 8.939,10 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,8% στις 3.991,78 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε επίσης 2,8% στις 5.294,90 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 2,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άλμα 6,4%.
Από το πεδίο της νομισματικής πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δώσει στις τράπεζες δάνεια ύψους 109,1 δισ. ευρώ, τα πρώτα στο πλαίσιο της πολιτικής της για να βοηθήσει τις εταιρείες να αντέξουν την κρίση του κορονοϊού. Πρόκειται για δάνεια με επιτόκιο -0,5%, που σημαίνει ότι ουσιαστικά η ΕΚΤ θα πληρώσει τις τράπεζες για τα δάνεια αυτά.

Image

Γερμανία: Σε χαμηλά δέκα ετών υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW τον Μάρτιο 2020

Σημαντική πτώση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW) που αφορά τη Γερμανία για τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα (17/3) και τα οποία αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες που επικρατούν γύρω από την έξαρση του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος που αφορά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διαμορφώθηκε στις -49,5 μονάδες, έναντι 8,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2010.
Μάλιστα, τα στοιχεία του ZEW αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις -30 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης που αφορά την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στη Γερμανία κατέγραψε «βουτιά» στις -43,1 μονάδες, έναντι -15,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στις -30 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη οικονομικού κλίματος του ZEW που σχετίζεται με την οικονομία της Ευρωζώνης, σημειώθηκε πτώση επίσης στις -49,5 μονάδες, έναντι 10,4 μονάδων τον Φεβρουάριο του 2020 και έναντι εκτιμήσεων στις 35,4 μονάδες.
Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στην ενιαία νομισματική ένωση διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από την οικονομική κρίση του 2008, και συγκεκριμένα στις 38,2 μονάδες, έναντι 48,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
«Η οικονομία της Γερμανίας βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό», σχολίασε ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, για να προσθέσει ότι «οι ειδικοί των χρηματοπιστωτικών αγορών αναμένουν μία πτώση στο ΑΕΠ της χώρας το πρώτο τρίμηνο, ενώ παράλληλα θεωρούν πολύ πιθανή μία περαιτέρω πτώση το δεύτερο τρίμηνο».
«Αυτός ο συνδυασμός έντονα αρνητικών τιμών στους δείκτες οικονομικού κλίματος και τρέχουσας οικονομικής κατάστασης έχει εμφανιστεί άλλη μία φορά, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008», υπογράμμισε ο κ. Wambach, ο οποίος εκτιμά ότι «για το σύνολο του 2020, η πλειοψηφία των ειδικών αναμένει πτώση του ΑΕΠ κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού».

Εξαερώθηκαν 13 τρισεκ. δολ. από τα χρηματιστήρια τη Δευτέρα

Δεν έχει υπάρξει ιστορικό προηγούμενο, κραχ και καταστροφής που συντελείται στα διεθνή χρηματιστήρια με επίκεντρο την Wall Street αλλά και την Ευρώπη.
Από την πανδημία του κορωνοιού έχουν εξαερωθεί 13 τρισεκ. δολάρια η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απώλεια στην ιστορία σε απόλυτα μεγέθη.
Τα διαδραματιζόμενα πάντως στην Wall μετά μάλιστα τις αποτυχημένες παρεμβάσεις της FED με επιτόκια στο 0% και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 700 δισεκ. απέδειξαν και ανέδειξαν ένα μεγάλο πρόβλημα…
Η διατραπεζική αγορά χρήματος στις ΗΠΑ έχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, όπως και τα κρατικά ομόλογα.
Στις 16 Μαρτίου 2020 συντελέστηκε ένα βιβλικών διαστάσεων κραχ με την Wall να υποχωρεί 13% και ο Dow Jones να χάνει 3.000 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε στις 2386 μονάδες με την Goldman Sachs να προσδιορίζει το fair value στις 2.000 ή 1.700 μονάδες.

Περιορισμοί στο short selling από Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία

Στην επιβολή περιορισμών στο short selling επιβάλλουν οι ρυθμιστικές αρχές σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το sell off, μετά το κραχ της Δευτέρας.
Η Γαλλία απαγόρευσε το short selling σε 92 μετοχές, ενώ σε ανάλογες κινήσεις προχώρησε και το Βέλγιο.
Τη Δευτέρα, οι αρχές στην Ιταλία και την Ισπανία, δύο χώρες οι οποίες δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα από τον κορωνοϊό, εφάρμοσαν απαγορεύσεις στο short selling.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας μετά το νέο κραχ στη Wall

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (17/3) οι αγορές της Ασίας, μετά τη νέα «βουτιά» που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, η οποία μάλιστα ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το 1987.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,06% στις 17.011,53 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε «άλμα» της τάξεως του +5,83% στις 5.293,40 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,85% στις 23.260 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξεως του -2,47% στις 1.672,44 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα κατέγραψε ήπιες απώλειες της τάξεως του -0,34% στις 2.779,64 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -0,49% στις 10.202,75 μονάδες.
Χθες ο δείκτης S&P 500 σημείωσε «βουτιά» της τάξεως του -11,98% στις 2.386,16 μονάδες, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2018, ενώ οι απώλειες σε σύγκριση με τα υψηλά του Φεβρουαρίου αγγίζουν το -30%.
Όσον αφορά τον δείκτη Nasdaq, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -12,32% στις 6.904,59 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που έχει καταγράψει ποτέ, και συγκεκριμένα στο -12,93% και τις 20.188,52 μονάδες.
Κατά την τελευταία ώρα τις συνεδρίασης οι πιέσεις στις αγορές αυξήθηκαν, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι η οικονομία ενδέχεται να οδηγηθεί σε ύφεση λόγω του κορωνοϊού και ότι οι πολίτες στις ΗΠΑ πρέπει να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις άνω των δέκα ατόμων.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας, σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Η βιομηχανική παραγωγή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως σημείωσε πτώση της τάξεως του -2,3% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019, έναντι ετήσιας πτώσης -3,1% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ετήσια πτώση της τάξεως του -2,5%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +1% έναντι μηνιαίας ανόδου +1,2% τον Δεκέμβριο και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων στο +0,8%.
Οι αποστολές της χώρας αυξήθηκαν κατά +0,6% σε μηνιαία βάση, ενώ ο δείκτης αποθεμάτων σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1,6% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2019.
Σημειώνεται ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μηνιαία πτώση των αποστολών κατά -0,2% και μηνιαία άνοδο των αποθεμάτων κατά +1,5%.
Σημαντικά κέρδη καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, ανακάμπτοντας από τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από την έξαρση του κορωνοϊού και την μελλοντική παραγωγή του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +2,56% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 30,82 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +4,45% στα 30,29 δολ. ανά βαρέλι.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχώρησαν κάτω από τα 30 δολ. ανά βαρέλι, καθώς όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν περιορισμούς στις εγχώριες μετακινήσεις και τα ταξίδια προς το εξωτερικό, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια ζήτηση.
Παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση προκειμένου να συμπληρώσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δε θα αποδειχθεί αρκετό προκειμένου να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Αυτά τα στρατηγικά αποθέματα γεμίζουν γρήγορα», αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes, διευκρινίζοντας ότι «εάν τα αποθέματα γεμίζουν, αναστέλλοντας τη ζήτηση, οι τιμές του πετρελαίου είναι βέβαιο ότι θα καταρρεύσουν περαιτέρω και οι παγκόσμιες αγορές θα πρέπει να ελπίζουν ότι η διαμάχη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας θα επιλυθεί πριν φτάσουμε σε ένα σημείο στο οποίο δε θα υπάρχει επιστροφή».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της OANDA, Jeffrey Halley τόνισε ότι «δεν υπάρχει εποικοδομητική bullish υπόθεση για το πετρέλαιο αυτή τη στιγμή», ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «το Brent θα εγκατασταθεί στο εύρος των 25 δολ. με 30 δολ. ανά βαρέλι».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης