Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα συμπεράσματα από Hubei, Ιταλία, Ισπανία για τον κορωνοιό, κορύφωση έως 10 Απριλίου

Τα συμπεράσματα από Hubei, Ιταλία, Ισπανία για τον κορωνοιό, κορύφωση έως 10 Απριλίου
Έτσι, θα μπορούσαμε να αναμένουμε κάποια εκτόνωση στην Ιταλία μέχρι τις 31 Μαρτίου και στην Ισπανία μέχρι τις 10 Απριλίου, αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων.
Μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τον κορωνοιό;
Ναι μπορούν εάν συγκριθούν 3 χώρες που αποτελούν σημείο αναφοράς η πόλη Hubei, η Ιταλία και η Ισπανία όπου υπάρχει έξαρση του κορωνοιού... και το βασικό συμπέρασμα είναι ότι με βάση την στατιστική - και μόνο - η κορύφωση θα καταγραφεί έως τις 10 Απριλίου 2020.
Και στις 3 περιοχές και χώρες επιβλήθηκε καραντίνα.
Η Κίνα ήταν πολύ σκληρή, με τους ανθρώπους στις πόλεις δεν επέτρεπε να εγκαταλείψουν τις πολυκατοικίες τους εάν κάποιος είχε έστω και λίγο πυρετό.
Επίσης γεννάται το ερώτημα κατά πόσο τα μέτρα όπως το (κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, αλλά χωρίς περιορισμό στην κυκλοφορία των ανθρώπων) είναι
αποτελεσματικά.
Και οι 3 περιοχές – χώρες έχουν κοινά χαρακτηριστικά, επιβλήθηκε καραντίνα άρα υπήρξε σχέδιο περιορισμού της νόσου.
Οι τρεις περιοχές είναι:
-Η επαρχία Hubei (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, 58 εκατομμύρια κάτοικοι) από την οποία ξεκίνησε ο κορωνοιός,
-Η Ιταλία (61 εκατομμύρια) τη χώρα που εμφανίζει μέχρι στιγμής τον υψηλότερο αριθμό θανάτων
-Η Ισπανία (47 εκατομμύρια), ακολουθώντας την πορεία της Ιταλίας με μια μικρή καθυστέρηση στην εξάπλωση του Covid-19.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/741FCB80B44D48CB8DE21F88AD3C89AA.png?itok=E-7aRcEi
Πρώτον, ως ιχνηλάτης των επιδημιών, δεν ακολουθούμε τον αριθμό επιβεβαιωμένων περιπτώσεων όπως αναφέρονται από κάθε χώρα.
Ο αριθμός αυτός είναι κατά άχρηστος για την παρακολούθηση της νόσου για διάφορους λόγους.
Χρειάζεται να δοκιμαστούν τυχαία δείγματα αρκετά μεγάλα για να δώσουν ένα σημαντικό αριθμό πληροφοριών που είναι αντιπροσωπευτικές της πραγματικής γεωγραφικής κατανομής της επιδημίας.
Υπάρχει ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των επιδημιών της γρίπης, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο να αποφασιστεί κάθε εποχή τι εμβόλια πρέπει να επιλεγούν (FLUNET).
Αντί των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων είναι προτιμότερο να αναλυθούν οι θάνατοι  από τον Covid-19.
Η υπόθεση είναι ότι τα θύματα Covid-19 είναι πολύ καλύτερη αντανάκλαση της πραγματικής έκτασης των επιδημιών.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε περίπου 5 ημέρες και η ανάπτυξη της νόσου διαρκεί 2 εβδομάδες για ήπιες περιπτώσεις και 3 για τις σοβαρές περιπτώσεις.
Οι νεκροί είναι φυσικά δείκτης που έρχεται ετεροχρονισμένα αλλά είναι ο πιο σαφής.
Η επιδημία στο Hubei είναι η μόνη που μέχρι τώρα δείχνει το σχήμα μιας λογικής καμπύλης, αν και σε σύγκριση με εκείνη της Ιταλίας και της Ισπανίας φαίνεται σχεδόν γραμμική.
Μπορεί να διαπιστωθεί ότι ο αριθμός των θυμάτων μειώθηκε απότομα στις 24 Φεβρουαρίου, συμπτωματικά την πρώτη ημέρα επιδημίας που παρουσιάζεται στο γράφημα για την Ιταλία.
Αυτή η συνεχής πτώση άρχισε 31 ημέρες μετά την έναρξη της γενικής απομόνωσης.
Η διάμεση διάρκεια του κορωνοιού σε σοβαρές περιπτώσεις είναι 20 ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, αλλά σε μη επιβιώσαντες ασθενείς ο μέσος χρόνος έως το θάνατο είναι περίπου 18,5 ημέρες.
Στα οικονομικά στοιχεία αυτά θα εξαρτηθούν από την ημερομηνία γενικής έναρξης της καραντίνας.
Η περίπτωση του Hubei, ξεπέρασε κατά έξι ημέρες την εξέλιξη της νόσου δηλαδή τις 31 ημέρες και θα μπορούσε να οφείλεται στο χάος στην αρχή της καραντίνας, στην αύξηση της επιδημίας και σε κάποια στατιστικά προβλήματα.
Η απότομη μείωση των καθημερινών θανάτων θα μπορούσε να είναι κάπως συντομότερη στην Ιταλία και την Ισπανία.
Η επίδραση των μέτρων έκτακτης ανάγκης ήταν αρκετά έντονη στην Ισπανία και νομίζω ότι ήταν το ίδιο στην Ιταλία μετά την Κίνα.
Έτσι, θα μπορούσαμε να αναμένουμε κάποια εκτόνωση στην Ιταλία μέχρι τις 31 Μαρτίου και στην Ισπανία μέχρι τις 10 Απριλίου, αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων.
Ένα στοιχείο που χρήζει προσοχής είναι οι ηλικίες από 70 ετών και άνω είχαν περισσότερους νεκρούς σχεδόν δύο φορές στην Ιταλία ή την Ισπανία σε σύγκριση με την Κίνα.
Εάν αυτός είναι ο κύριος λόγος που εξηγεί τις διαφορές, θα περίμενε κανείς ότι η Ισπανία θα ήταν κάπως καλύτερα από την Ιταλία.
Ένας άλλος πιθανός παράγοντας θα μπορούσε να είναι ότι η επιβολή καραντίνας πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικές χρονικές στιγμές σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.
Η Ιταλία είναι και πάλι η χειρότερη περίπτωση (11 ημέρες καθυστέρηση σε σύγκριση με το Hubei) ακολουθούμενη από την Ισπανία (καθυστέρηση 4 ημερών).
Αυτοί οι δύο λόγοι συνδυασμού μπορούν να εξηγήσουν τις διαφορές που παρατηρούνται μέχρι τώρα.
Μια τρίτη διαφορά είναι ότι η εκθετική αύξηση των επιδημιών ξεκινά κατά κάποιο τρόπο νωρίτερα στην Ισπανία σε σύγκριση με την Ιταλία ή το Hubei κατά περίπου τρεις ημέρες.

Τα συμπεράσματα

1) Εάν οι φορείς εμπλέκονται σε ξαφνικές εκρήξεις της νόσου τότε απαιτούνται εκτεταμένες δοκιμές και τεστ στον πληθυσμό.
Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την επιτυχία της Νότιας Κορέας.
Σε άλλα παραδείγματα όπου οι επιδημίες εξακολουθούν να φαίνονται γραμμικές, ελλείψει τέτοιων εκτεταμένων δοκιμών, μπορεί να είναι η τυχερή περίπτωση που μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδηλωθεί φορείς που μεταδίδουν επιθετικά την νόσο.
2) Όταν αποτυγχάνει η συγκράτηση και παρατηρείται ανεξέλεγκτη εξάπλωση, όσο νωρίτερα επιβάλλεται καραντίνα, τόσο καλύτερα.
3) Άλλες διαφορές μπορεί να σχετίζονται με την ένταση των κοινωνικών σχέσεων σε μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές, όπως το Wuhan στο Hubei ή στη Μαδρίτη στην Ισπανία.
Στην Μαδρίτη σημειώθηκε το 60% των θυμάτων στην Ισπανία.
4) Τέλος, το ποσοστό των ευάλωτων ατόμων σε μια χώρα σχεδόν ασφαλώς θα επηρεάσει τη συνολική θνησιμότητα.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/0E189005797F4F44A029AFBBB3EAD8E7.png?itok=4LceL7Op
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης