Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη δίνη του κορωνοϊού ο πλανήτης με 20.857 νεκρούς, 460.250 κρούσματα, σχεδόν 3 δισ. άνθρωποι σε καραντίνα – Στο κόκκινο ΗΠΑ και ΕΕ

Στη δίνη του κορωνοϊού ο πλανήτης με 20.857 νεκρούς, 460.250 κρούσματα, σχεδόν 3 δισ. άνθρωποι σε καραντίνα – Στο κόκκινο ΗΠΑ και ΕΕ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσουν το επόμενο επίκεντρο της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού
Καλπάζει ο κορωνοϊός από άκρου εις άκρον στον πλανήτη, καθώς δεν έχει αφήσει αλώβητο κανένα κράτος του παγκόσμιου χάρτη, έχοντας θέσει σχεδόν 3 δισ. ανθρώπους σε καραντίνα μικρής ή μεγάλης κλίμακας, μετά και την απόφαση του πρωθυπουργού της Ινδίας να επιβάλλει 1,339 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε καραντίνα 21 ημερών σε μια προσπάθεια να προλάβει τη διασπορά του ιού.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 460.250, οι θάνατοι σε 20.857 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε 113.691.
Τα στοιχεία που έρχονται από την Αφρική δείχνουν μια ακόμη διάσταση της καλπάζουσας διασποράς που μέτρησε πολύ στην απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της ιαπωνικής κυβέρνησης να αναβάλουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, σε νεότερη ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσουν το επόμενο επίκεντρο της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού ενισχύεται από τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν ραγδαία αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα οποία έχουν ξεπεράσει τις 62.873 (894 θανάτους) με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να είναι η τρίτη χώρα παγκοσμίως όσον αφορά τα κρούσματα του ιού.
Και αν ο πρόεδρος Trump ανέφερε την Τρίτη 24/3 ότι έως το Πάσχα των καθολικών στις 12 Απριλίου, η αμερικανική οικονομία πρέπει να έχει ανοίξει πλήρως, να έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, στις τελευταίες του δηλώσεις τα «μάζεψε», αναφέροντας πως «το έθνος περνά μια μεγάλη δοκιμασία» και ότι η όποια απόφαση του για το «άνοιγμα» της οικονομίας θα ληφθεί αφού πρώτα συμβουλευτεί τους ειδικούς.
Η Ευρώπη εξακολουθεί να δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα, με τα περισσότερα κράτη να έχουν θέσει ήδη σε εφαρμογή αυστηρά περιοριστικά μέτρα και μάλιστα να τα επεκτείνουν για τα μέσα Απριλίου καθώς στην Ιταλία, στην Ισπανία και στη Γαλλία καταγράφεται συνεχής αύξηση κρουσμάτων και θανάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες 25/3 η Ισπανία ξεπέρασε σε νεκρούς την Κίνα και με 3.445 θανάτους, έγινε μετά την Ιταλία, η χώρα που μετρά τα περισσότερα θύματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Και ενώ το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου δίνει μια άνευ προηγουμένου μάχη προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του ιού και να περιορίσει τις ανθρώπινες απώλειες, θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Κίνα, η οποία ανακοίνωσε ότι ήρε χθες Τετάρτη 25/3 τους περιορισμούς και τα απαγορευτικά μέτρα που είχε επιβάλει τον περασμένο Ιανουάριο στην επαρχία Χουμπέι που υπήρξε και το επίκεντρο της επιδημίας, η κατάσταση στις ΗΠΑ αρχίζει να ξεφεύγει κάθε ελέγχου.
Το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν πως δεν υπήρξε κανένα εγχώριο επιβεβαιωμένο κρούσμα – μόνο «εισαγόμενα» - ενώ ήραν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στην επαρχία Χουμπέι τον περασμένο Ιανουάριο.
 
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 460.250.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 20.857 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 113.691 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 7.503 νεκρούς (683 το τελευταίο 24ωρο) και 74.386 κρούσματα.
- Οι ΗΠΑ μετρούν 894 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 62.873.
- Στην Ισπανία καταγράφεται δραματική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών, στους 3.445 οι θάνατοι και στα 47.611 τα κρούσματα.
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 37.223 και οι νεκροί σε 206.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 2.077 και τα κρούσματα σε 27.017.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 126 ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 9.137.
- Στους 1.333 οι νεκροί στη Γαλλία, 25.591 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 81.661 και 3.285 θάνατοι.
- Ήρθησαν χθες 25/3 τα περιοριστικά μέτρα στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας που μετρά τα περισσότερα κρούσματα και θύματα.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα έφτασαν τους 1.307 και οι νεκροί σε 45.
- Στους 357 οι θάνατοι στην Ολλανδία (6.438 τα κρούσματα), έξαρση κρουσμάτων στο Βέλγιο.
- Στα 2.364 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 10.897 στην Ελβετία
- Στην Ελλάδα, 821 τα κρούσματα, 22 οι νεκροί.
- Στους 44 οι νεκροί στην Τουρκία, στα 1.872 τα κρούσματα.

Image

ΗΠΑ: Στους 894 οι νεκροί, στα 62.873 τα κρούσματα – Στο κόκκινο η Νέα Υόρκη – Τα μαζεύει ο Trump

Τον πρώτο θάνατο ανηλίκου ανακοίνωσαν οι Αρχές των ΗΠΑ χθες, γεγονός που έρχεται να συνταράξει την αμερικανική κοινωνία, η οποία τα τελευταία 24ωρα είναι αντιμέτωπη με την  έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι υγειονομικές αρχές της κομητείας του Λος Άντζελες γνωστοποίησαν με ανακοίνωσή τους τρεις νέους θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, συμπεριλαμβανομένου αυτού «ενός νέου ηλικίας μικρότερης των 18 ετών», που ζούσε στο Λάνκαστερ, περίπου σαράντα χιλιόμετρα βόρεια της μεγαλούπολης».
Πρόκειται για τον πρώτο γνωστό θάνατο ανηλίκου εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στην αμερικανική επικράτεια.
Σημειώνεται πως ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 894 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 62.873, αριθμός που καθιστά τις ΗΠΑ την τρίτη χώρα παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων.
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι πραγματικά στο κόκκινο, δεδομένου ότι καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα από όλες τις πολιτείες: έχει ήδη επιβεβαιώσει τα 30.811 από τα 62.873 του συνόλου και 285 θανάτους, δεκαπλάσια δηλαδή κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε σύγκριση με την επόμενη πληγείσα πολιτεία, το Νιου Τζέρσι.
ΤηνΤρίτη 24/3 κατέγραψε μια ακόμα απότομη αύξηση κρουσμάτων (αναφέρθηκαν 25.600 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 210 θάνατοι) ενώ φόβοι υπάρχουν και για την Πολιτεία της Καλιφόρνια.
Είναι χαρακτηριστικό πως η εκτιμώμενη ανάγκη για κλίνες στη Νέα Υόρκη είναι 140.000, δηλαδή τρεις φορές περισσότερες από αυτές που υπάρχουν.
Image
Και αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump διεμήνυσε πως σε 14 ημέρες θα επανεξετάσει την απόφαση του για την καραντίνα που έχει επιβληθεί στις ΗΠΑ, αναφέροντας πως πολύ σύντομα οι  ΗΠΑ «θα ανοίξουν και πάλι για business», χθες τήρησε μια πιο συγκρατημένη στάση, αναφέροντας πως «το έθνος περνά μια μεγάλη δοκιμασία» και ότι η όποια απόφαση του για το «άνοιγμα» της οικονομίας, θα γίνει αφού πρώτα συμβουλευθεί τους ειδικούς.
Άλλωστε οι περισσότεροι κυβερνήτες Πολιτειών λαμβάνουν αποφάσεις για περιοριστικά μέτρα συνιστώντας στους πολίτες τους να παραμένουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Ενδεικτικό πάντως της σοβαρότητας της κατάστασης είναι πως ο πρόεδρος Trump κήρυξε σε κατάσταση μέγιστης καταστροφής τις Πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον, ενώ το ίδιο προτίθεται να πράξει και για την Πολιτεία της Καλιφόρνια.
Παράλληλα δεν λείπουν οι διαμαρτυρίες από κυβερνήτες Πολιτειών για έλλειψη συντονισμένης ομοσπονδιακής δράσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού.
Οι Αρχές έθεσαν το Λος Άντζελες και το σύνολο της πολιτείας της Καλιφόρνιας υπό περιορισμό, δίνοντας εντολή να ανασταλούν όλες οι «μη απολύτως απαραίτητες» δραστηριότητες και να αποφεύγονται όσο περισσότερο είναι δυνατόν οι μετακινήσεις.
«Τις τελευταίες 48 ώρες, καταγράφηκαν 256 νέα κρούσματα» μόλυνσης από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της κομητείας του Λος Άντζελες.
Ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην περιοχή αυτή αυξήθηκε έτσι σε 662, μόλις δέκα εκ των οποίων είναι νέοι κάτω των 18 ετών.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες Τρίτη 24/3 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως οι  ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν το επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού παγκοσμίως τις επόμενες ημέρες, με την εκπρόσωπο του ΠΟΥ, Margaret Harris να αναφέρει πως οι μολύνσεις στις ΗΠΑ αυξάνονται σημαντικά.
Όπως έγινε γνωστό, τα τελευταία 24ωρα, το 85% των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού αναφέρθηκαν σε ΕΕ και ΗΠΑ, εκ των οποίων το 40% αφορούσε τις ΗΠΑ.
Image
ΗΠΑ: Συμφωνία στο Κογκρέσο επί του πακέτου Trump των 2 τρις δολαρίων για τον κορωνοϊό

Σε συμφωνία κατέληξαν σήμερα Τετάρτη 25/3 τα ξημερώματα και ύστερα από ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές επί του πακέτου Trump σχετικά τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 2 τρις δολαρίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την επιδημία του κορωνοϊού.
Όπως ανακοίνωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου Eric Ueland, οι Αμερικάνοι γερουσιαστές και η κυβέρνηση Trump κατέληξαν σε συμφωνία επί του πακέτου των μέτρων.
«Έχουμε συμφωνία» είπε ο Ueland σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.
«Το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου του νομοσχεδίου έχει ολοκληρωθεί και θα τελειώσουμε ότι έχει απομείνει προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να το δημοσιοποιήσουμε νωρίς σήμερα το πρωί» ανέφερε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters, το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει τη διάθεση ποσού ύψους 500 δισ δολαρίων για τη στήριξη των βιομηχανιών που έχουν πληγεί από την επιδημία καθώς και άμεσες πληρωμές έως και 3.000 δολαρίων σε εκατομμύρια οικογένειες.
Παράλληλα 350 δισ δολάρια θα δοθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 250 δισ δολάρια θα δοθούν ως βοήθημα ανεργίας ενώ θα διατεθεί και το ποσό των 75 δις δολαρίων ως ενίσχυση στα νοσοκομεία.

Mnuchin (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Ο Trump θα υπογράψει το νομοσχέδιο των 2 τρις δολαρίων, εάν περάσει από Βουλή και Γερουσία

Διαβεβαιώσεις ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump θα υπογράψει οπωσδήποτε το νομοσχέδιο για μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 2 τρις δολαρίων, εφόσον αυτό «περάσει» από τη Βουλή και από τη Γερουσία παρείχε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Mitch McConell υποστήριξε ότι τελικά υπήρξε συμφωνία στη Γερουσία με τους Δημοκρατικούς.
Όπως είπε, το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την άμεση αποστολή χρημάτων στα αμερικανικά νοικοκυριά στο πλαίσιο ενίσχυσης τους για την πρώτη αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, αναφέροντας πως το «πακέτο» αυτό θα αποτελέσει μια ιστορική «ανακούφιση» για τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον McConell, το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί αργότερα εντός της ημέρας από το Κογκρέσο.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Chuck Schumer υποστήριξε ότι δεν είναι μια στιγμή για πανηγυρισμούς, αλλά μια στιγμή ανάγκης.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής είπε το νομοσχέδιο προβλέπει τη διάθεση 130 δις δολαρίων ως ενίσχυση στα νοσοκομεία, ότι προβλέπει αυστηρές διατάξεις για την χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις καθώς και ότι προβλέπεται ένα ποσό της τάξης των 150 δις δολαρίων προς το κράτος και τις τοπικές κυβερνήσεις για να διαχειριστούν τις συνέπειες από την επιδημία του κορωνοϊού.

Σε καραντίνα σχεδόν 3 δισ. άνθρωποι σε 197 χώρες

Σχεδόν 3 δισ. δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 197 χώρες καλούνται πλέον να παραμείνουν στα σπίτια τους προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Σε δημοσίευμα του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 34 χώρες και περιοχές έχουν επιβάλει καραντίνα στους πολίτες τους, μέτρα που αφορούν περισσότερους από 659 εκατομμύρια ανθρώπους.
Αυτό ισχύει για τη Γαλλία, την Αργεντινή, την Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, το Ιράκ, τη Ρουάντα και την Ελλάδα.
Στον κατάλογο θα προστεθούν η Κολομβία και η Νέα Ζηλανδία από αύριο και μεθαύριο αντίστοιχα.
Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες οι πολίτες εξακολουθούν να μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για να εργαστούν, να ψωνίσουν είδη πρώτης ανάγκης ή να επισκεφθούν γιατρό.
Σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες (περισσότεροι από 228 εκατομμύρια άνθρωποι), ανάμεσά τους το Ιράν, η Γερμανία και η Βρετανία, οι αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, να περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται τις μετακινήσεις και τις επαφές.
Οι εκκλήσεις αυτές όμως έχουν περιορισμένη ανταπόκριση, κυρίως στη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση προέβη σε αυστηρές προειδοποιήσεις αφού το Σαββατοκύριακο πολλοί ήταν αυτοί που βγήκαν στα πάρκα και τις παραλίες.
Τουλάχιστον 10 χώρες και περιοχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στην κυκλοφορία, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις το βράδυ και τη νύκτα.
Αυτό ισχύει στη Μπουρκίνα Φάσο, τη Χιλή, τη Μανίλα στις Φιλιππίνες, τη Σερβία και τη Μαυριτανία.
Στη Σαουδική Αραβία απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύκτα τίθεται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 23/3.
Τέλος, κάποιες χώρες έχουν θέσει σε καραντίνα μεγάλες πόλεις, απαγορεύονται την είσοδο και την έξοδο από αυτές.
Αυτό ισχύει για τις 27 μεγαλύτερες πόλεις της Βουλγαρίας και τη Νουρ-Σουλτάν στο Καζακστάν, όπως και το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Σε αυτές τις πόλεις ζουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/JPMORGAN.png?itok=gL2aGGtE

Ινδία: Σε καραντίνα 1,3 δισ. άνθρωποι στην Ινδία - Το μεγαλύτερο lock down στην ιστορία του κόσμου

Πρόκειται για την μεγαλύτερη καραντίνα στην παγκόσμια ιστορία, αυτή που επέβαλε ο Ινδός Πρωθυπουργός Narendra Modi, διατάσσοντας τα 1,3 δισεκατομμύρια Ινδών πολιτών να παραμείνουν σπίτια τους για 21 ημέρες, γεγονός που διπλασιάζει τον αριθμό των ανθρώπων που εχουν τεθεί σε καραντίνα στον πλανήτη, δηλαδή στα περίπου 3 δισεκατομμύρια.
O Modi προειδοποίησε ότι αν δεν αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού τώρα, η χώρα θα υποστεί βαριά ύφεση η οποία θα πάει πίσω την οικομία για πολλές δεκαετίες.
Η Ινδία έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει 562 κρούσματα και 10 θανάτους, αριθμοί που ακόμη και οι αρχές παραδέχονται ότι δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και ότι τα κρούσματα είναι σε πολύ υψηλότερο αριθμό, γεγονός που επιβάλλει άμεσα την καραντίνα στη χώρα, ένα πολύ δραστικό μέτρο καθώς οι πυκνοκατοικημένες φτωχογειτονιές της χώρας και οι πολλές και βαθιές διαρθρωτικές αδυναμίες την έχουν καταστήσει μια πραγματική πυριτιδαποθήκη - εστία μιας τρομακτικής έξαρσης.
«Αν η Ινδία δεν τεθεί σε καραντίνα 21 ημέρες, θα υποφέρει οικονομικά για 21 χρόνια.
Πρέπει να σπάσουμε τον κύκλο της μετάδοσης.
Μετά από 2 μηνών επισταμένη έρευνα η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την κοινωνική απομάκρυνση» υποστήριξε ο πρωθυπουργός Modi.
Η εθνική καραντίνα της Ινδίας γίνεται πλέον η μεγαλύτερη στην παγκόσμια ιστορία, που ξεπερνά την καραντίνα των 760 εκατομμυρίων Κινέζων που επιβλήθηκε την περίοδο έξαρσης της επιδημίας στην Κίνα.

Ιταλία: Φυλάκιση έως 5 χρόνια σε όποιον είναι θετικός στον κορωνοϊό και σπάει την καραντίνα – Στους 7.503 οι νεκροί, στα 74.386 τα κρούσματα

Ολοένα και πιο δραστικά μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Giuseppe Conte σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανασχέσει ή να βάλει τέλος στη μακάβρια λίστα των νεκρών από την επιδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει πλήξει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Ιταλία.
Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι πέρα από την αύξηση του προστίμου στα 3.000 ευρώ (από 400 ευρώ) για όποιον μετακινείται άσκοπα έξω από το σπίτι του, θα επιβάλλεται ποινή κάθειρξης από ένα έως και πέντε έτη, σε όποιον έχει διαγνωστεί θετικός στον ιό, και «σπάει» την καραντίνα, καθώς αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία.
Η κυβέρνηση Conte έχει επεκτείνει την απαγόρευση της κυκλοφορίας έως τις 3 Απριλίου σε μια προσπάθεια να περιορίσει όσο το δυνατόν την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού που έχει αφήσει μέχρι στιγμής πίσω  του 7.503 νεκρούς, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σημειώνεται πως στην Ιταλία έχουν καταγραφεί 74.386 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα πέραν της Κίνας.
Παρά τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνει η Ιταλία, τα κρούσματα και τα θύματα εξακολουθούν να αυξάνονται, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί πως η «κορύφωση» της επιδημίας θα πρέπει να αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας.
Για αυτό το λόγο συστήνεται οι Ιταλοί πολίτες να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή όσον αφορά την τήρηση των προληπτικών μέτρων και των κανόνων ασφαλείας.
Πάντως και ενώ η Ιταλία έχει υποστεί το μεγαλύτερο «χτύπημα» παγκοσμίως, εντύπωση προκαλούν οι σημερινές δηλώσεις του περιφερειάρχη της Λομβαρδίας, Attilio Fontana, ο οποίος υποστήριξε πως βλέπει ακόμα να υπάρχουν πολλοί πολίτες στους δρόμους.
«Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μοντέλο της Κίνας στην Ιταλία.
Είμαστε Δημοκρατία» ανέφερε σε δηλώσεις του στη RAI ο Fontana, την ώρα ωστόσο που όλο και περισσότεροι ειδικοί και επιστήμονες επισημαίνουν πως η κατάσταση στην Ιταλία δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο και ότι θα χρειαστούν ακόμα αρκετές εβδομάδες θυσιών από τους Ιταλούς πολίτες.
Image
Στα χνάρια της Ιταλίας, η Ισπανία: Ξεπέρασε σε νεκρούς την Κίνα, στους 3.445 οι θάνατοι

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση με την επιδημία του κορωνοϊού και στην Ισπανία, η οποία ακολουθεί πιστά την δυσάρεστη πορεία της Ιταλίας.
Όπως έγινε γνωστό, ο αριθμός των νεκρών στην Ισπανία από την πανδημία του νέου κορωνοϊού ξεπέρασε σήμερα Τετάρτη 25/3 εκείνον της ηπειρωτικής Κίνας.
Συγκεκριμένα, οι νεκροί στην Ισπανία ανήλθαν στους 3.445 νεκρούς έναντι 3.287 που έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο τα θύματα στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 738, μια και προχθες Τρίτη 24/3 ο συνολικός αριθμός των νεκρών ήταν 2.696.
Όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυτά ανήλθαν σε 47.611.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, άλλοι 3.166 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ 5.367 άνθρωποι που έχουν νοσήσει, έχουν θεραπευτεί.
Σημειώνεται πως η Ισπανία είναι μετά την Ιταλία, η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η κυβέρνηση Sanchez έχει επιβάλλει από τις 14 Μαρτίου περιοριστικά μέτρα τόσο στις μετακινήσεις όσο και στις συναθροίσεις των πολιτών ενώ σήμερα αναμένεται το Κοινοβούλιο να εγκρίνει την επέκταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 11 Απριλίου.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Fernando Grande – Marlaska είπε ότι ακόμα είναι αρκετά νωρίς για να σκεφτεί κανείς την άρση των περιορισμών, την ώρα που η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα θετικά αποτελέσματα των μέτρων θα αρχίσουν να φαίνονται στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.

Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για δύο μήνες η Γαλλία – Απαγόρευση κυκλοφορίας

Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης τέθηκε χθες 24/3 και για διάστημα δύο μηνών η Γαλλία, καθεστώς το οποίο προβλέπει απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών και άλλα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού.
Σημειώνεται πως στη Γαλλία έχουν καταγραφεί 25.591 κρούσματα ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 1.333
Το κοινοβούλιο υιοθέτησε την περασμένη Κυριακή το νομοσχέδιο αυτό «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία covid-19», αναφέρεται στην  Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή «κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης» βάσει των προβλέψεων νόμου του 1955 ο οποίος είχε ενεργοποιηθεί ξανά τον Νοέμβριο του 2015 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν κοστίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν τους «ευρείς» περιορισμούς των ατομικών ελευθεριών και τις «τεράστιες εξουσίες» που δίνονται στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που έχει αφήσει πίσω του εκατοντάδες νεκρούς στη Γαλλία.
Το νέο έκτακτο καθεστώς προβλέπει μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών, του «συνέρχεσθε» και του «επιχειρείν».
Σε περίπτωση παραβίασης των περιορισμών στις μετακινήσεις επιβάλλεται πρόστιμο 135 ευρώ.
Εφόσον υπάρξει νέα παραβίαση «σε διάστημα 15 ημερών» το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.500 ευρώ και σε περίπτωση «τεσσάρων παραβιάσεων σε διάστημα 30 ημερών» το αδίκημα τιμωρείται «με πρόστιμο 3.700 και έξι μήνες φυλάκιση το μέγιστο».

Γερμανία: Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις των πολιτών.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων σε δημόσιους χώρους, εκτός και αν πρόκειται για άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι ή που συγκεντρώνονται για λόγους εργασίας.
Η αστυνομία θα πραγματοποιεί ελέγχους και θα επιβάλλει πρόστιμα.
Σημειώνεται πως στη Γερμανία, οι νεκροί ανέρχονται σε 206 και τα κρούσματα σε 37.323.
Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος Merkel όπως ανακοινώθηκε χθες 25/3 βρέθηκε αρνητική και στο δεύτερο τεστ για κορωνοϊό, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει και να εργάζεται από το σπίτι της.

Ρεκόρ θανάτων στη Μ. Βρετανία το τελευταίο 24ωρο

Συνεχή αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα και οι θάνατοι και στη Βρετανία.
Χθες 25/3 επιβεβαιώθηκαν 8.367 κρούσματα και 436 θάνατοι.
Πάντως, την μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ημερήσια αύξηση θανάτων εξαιτίας του νέου κορωνοϊού κατέγραψαν οι αρχές στις 24 Μαρτίου, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 αυξήθηκε ραγδαία, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει καθολική καραντίνα στη χώρα.
Οι 87 θάνατοι που κατεγράφησαν στις 24/3, συνιστούν άνοδο 26% από προχθες Δευτέρα 23/3.
Στις  23/3 ο πρωθυπουργός Boris Johnson διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας για 3 εβδομάδες, μέτρο πρωτοφανές σε καιρό ειρήνης, προκειμένου να ανασταλεί η πορεία του κορωνοϊού και να διασωθεί το NHS.
Απαγορεύτηκαν δημόσιες συναθροίσεις, μεγαλύτερες των δύο ατόμων, αλλά και συγκεντρώσεις πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους, έκλεισαν όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη βασικής ανάγκης, ενώ επιτρέπεται στους Βρετανούς να βγουν από τα σπίτια τους μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για προμήθειες τροφίμων, άσκηση, μόνο μία φορά τη μέρα, ιατρικές επισκέψεις, φροντίδα συγγενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, για εργασία, μόνο στην περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι.
Μάλιστα σε νεότερη δήλωσή του εξήρε την προθυμία 400.000 Βρετανών να ενισχύσουν εθελοντικά το Εθνικό σύστημα Υγείας, ενώ κάλεσε και τα ζευγάρια των οποίων η σχέση δοκιμάζεται, είτε να μετακομίσουν μαζί, είτε να μείνουν χώρια.

Κίνα: Αίρονται οι περιορισμοί στην επαρχία Χουμπέι – Κανένα νέο κρούσμα, αλλά 47 εισαγόμενα

Στην άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί τον περιορισμένο Ιανουάριο στα 50 εκατομμύρια πολιτών της επαρχίας Χουμπέι, η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού, προχώρησαν χθεςΤετάρτη 25/3 οι Αρχές της Κίνας.
Μόνη εξαίρεση αποτελεί η Ουχάν, η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, από όπου και υπήρξαν τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού.
Οι περιορισμοί στην Ουχάν, όπως ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση, θα αρθούν στις 8 Απριλίου.
Πλέον δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους να μετακινούνται, με την προϋπόθεση ότι είναι υγιείς, ενώ ορισμένα αεροδρόμια και ορισμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί επαναλειτουργούν.
Ωστόσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε αυτό το στάδιο.
Την ίδια στιγμή, οι αρχές της Κίνας γνωστοποίησαν ότι κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης δεν καταγράφηκε ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης στην ηπειρωτική Κίνα, μολαταύτα εντοπίστηκαν 47 νέα «εισαγόμενα» — κατά την ορολογία των κινεζικών αρχών — κρούσματα το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.
Συνολικά έχουν εντοπιστεί 474 «εισαγόμενα» κρούσματα.
Πρόκειται στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων για Κινέζους που επέστρεψαν στην πατρίδα τους έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό.
Διαπιστώθηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι τις προηγούμενες 24 ώρες, οι τρεις στη Χουμπέι, επαρχία της κεντρικής Κίνας πρωτεύουσα της οποίας είναι η πόλη Ουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2.
Συνολικά, ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό στην Κίνα ανέρχεται στους 81.661, ενώ 3.285 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί θεαματικά τον τελευταίο μήνα.

Πυρά Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) κατά Κίνας: Αποκρύπτετε πληροφορίες για την επιδημία του κορωνοϊού

Δριμεία επίθεση κατά της Κίνας εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, ο οποίος κατηγόρησε το Πεκίνο ότι αποκρύπτει πληροφορίες σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.
Σε συνέντευξη του στη ραδιοφωνική εκπομπή Washington Watch, ο Pompeo υποστήριξε η Κίνα δεν ανταλλάσσει πληροφορίες για την πανδημία στον βαθμό που οφείλει, υιοθετώντας μια στάση που κατ’ αυτόν «αληθινά θέτει χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο».
«Η ανησυχία μου είναι πως αυτή η συγκάλυψη, αυτή η παραπληροφόρηση στην οποία επιδίδεται το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, στερεί από τον κόσμο την ενημέρωση που χρειάζεται για να αποτραπούν περαιτέρω κρούσματα ή να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο» τόνισε ο Pompeo, ο οποίος κατηγόρησε επίσης το Ιράν και τη Ρωσία ότι διεξάγουν «εκστρατεία παραπληροφόρησης» για την πανδημία.
«Η εκστρατεία παραπληροφόρησης από τη Ρωσία και το Ιράν καθώς από και την Κίνα συνεχίζεται.
Υποστηρίζουν ότι ο ιός προήλθε από τον αμερικανικό στρατό, ότι πιθανόν η πανδημία άρχισε στην Ιταλία, λένε οτιδήποτε για να αποσείσουν τις ευθύνες τους» είπε ο Pompeo, ο οποίος πάντως απέφυγε να κάνει λόγο για «κινεζικό ιό» όπως πράττει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Θα έρθει η ώρα για την απόδοση ευθυνών.
Σήμερα προέχει ο κόσμος να ξέρει τι γίνεται στ’ αλήθεια.
Αυτή είναι μια παγκόσμια κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι κάθε χώρα σήμερα υιοθετεί τη διαφάνεια, μοιράζεται πληροφορίες για το τι γίνεται στ’ αλήθεια, ώστε η παγκόσμια κοινότητα, το παγκόσμιο σύστημα υγείας, η παγκόσμια κοινότητα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τις μολυσματικές ασθένειες, να μπορέσει να αρχίσει να εργάζεται με ολιστικό τρόπο», είπε ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως στο μέλλον θα ληφθούν «πολύ σημαντικές αποφάσεις» για τον τρόπο που έχουν δομηθεί οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Αυστηρότερα μέτρα στην Αυστραλία

Αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τίθενται σε ισχύ στην Αυστραλία καθώς αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η επιταχυνόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού μπορεί να θέσει υπό τεράστια πίεση τις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Ο πρωθυπουργός Scott Morrison ανακοίνωσε νέους περιορισμούς, που προβλέπουν το κλείσιμο κι άλλων επιχειρήσεων, που δεν θεωρείται ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες, οδηγώντας τη χώρα πιο κοντά σε μέτρα αποκλεισμού όπως αυτά που εφαρμόζονται σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης.
Τα νέα μέτρα περιορίζουν τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να είναι παρόντες σε γάμους σε 5 – το ζευγάρι, το πρόσωπο που τελεί το μυστήριο και δύο μάρτυρες – ενώ σε κηδείες επιτρέπεται να παραβρίσκονται έως 10 άνθρωποι.
«Είναι πολύ δύσκολο αυτό που ζητάμε από τους Αυστραλούς», αναγνώρισε ο Morrison.
Σημειώνεται πως στην Αυστραλία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 2.318 και ο αριθμός των θανάτων σε 8.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης