Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις αγορές της Ασίας μετά τις νέες απώλειες στη Wall - Στο -1,57% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,90%

tags :
Πιέσεις στις αγορές της Ασίας μετά τις νέες απώλειες στη Wall - Στο -1,57% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,90%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,32% στις 23.175 μονάδες
Πτώση κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (30/3) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από τις απώλειες που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι σχετικά με την παγκόμσια έξαρση του COVID-19.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -1,57% στις 19.084,97 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,04% στις 1.717,12 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,32% στις 23.175 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,72% στις 9.629,43 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα υποχώρησε κατά -0,90% στις 2.747,21 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -2,35% και τις 9.872,59 μονάδες.
Όσον αφορά την Ινδονησία, ο δείκτης IDX Composite υποχώρησε κατά -3,70% στις 4.377,51 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κατέγραψε «άλμα» της τάξεως του +7% στις 5.181,40 μονάδες, μετά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης, προκειμένου να αποφευχθεί η ύφεση της εγχώριας οικονομίας.
Κατά την ολοκλήρωση της περασμένης εβδομάδας, οι αγορές στη Wall Street κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες του -3%, παρά τις προσδοκίες ότι το πακέτο στήριξης 2 τρισ. δολ. που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων θα μετριάσει τον αντίκτυπο του COVID-19 στην οικονομία.
Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά -3,37% στις 2.541,47 μονάδες, τα κέρδη για το σύνολο της εβδομάδας διαμορφώθηκαν στο +10,3% γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 2009.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 1938, καθώς ενισχύθηκε κατά +12,8%, παρά το γεγονός ότι οι απώλειές του την περασμένη Παρασκευή διαμορφώθηκαν στο -4,06%.
«Το κλίμα κατέγραψε για ακόμα μία φορά μία στροφή προς το χειρότερο, καθώς οδεύουμε σε μία εβδομάδα αναμέτρησης μέσω των οικονομικών θεμελιωδών στοιχείων», δήλωσε σε σημείωμά της η αναλύτρια της IG, Jingyi Pan.
Μάλιστα, η ίδια τόνισε ότι «το ράλι που είδαμε την περασμένη εβδομάδα στη Wall Street μπορεί να συνεχιστεί λίγο ακόμα, αλλά το κλίμα θα υποχωρήσει ξανά εντός της εβδομάσας».
Νωρίτερα εντός της ημέρας η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε αιφινιδιαστική μείωση των επιτοκίων repos, πραγματοποιώντας μία ακόμα ενέργεια προκειμένου να περιορίσει τον αντίκτυπο του COVID-19 στην εγχώρια οικονομία.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια στα συμβόλαια επαναγοράς επτά ημερών κατά 20 μονάδες βάσης, στο 2,20%, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μείωση που έχει πργματοποιήσει η Τράπεζα τα τελευταία πέντε χρόνια.
Παράλληλα, η Λαίκή Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε παροχή ρευστότητας ύψους 50 δισ. γουάν (7,04 δισ. δολ.) στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, δηλώντας ότι θα διατηρήσει επαρκή ρευστότητα στο σύστημα προκειμένου να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, η PBOC πραγματοποίησε την πρώτη μείωση των επιτοκίων repos μετά το 2015, κατά 5 μονάδες βάσης, στο 2,50%.
Πτώση καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, διευρύνοντας τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδες, λίγες ώρες πριν από την επίσημη ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας για τις περικοπές στην παραγωγή τους.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -3,58% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 26,95 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα εντός του μήνα στα 23 δολ. ανά βαρέλι, τα οποία αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2002.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -3,35% στα 20,79 δολ. ανά βαρέλι, ενώ νωρίτερα εντός του Μαρτίου είχε βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 ετών, και συγκεκριμένα στα 19,92 δολ. ανά βαρέλι.
Οι αναλυτές του πρακτορείου Reuters αναμένουν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα υποχωρήσει κατά 15 με 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν και επεκτείνουν τα lockdown τους προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19.
Μέχρι στγιμής ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία δε φαίνονται διατεθειμένοι να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να συνάψουν μία νέα συμφωνία περικοπών, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάκαμψη των τιμών.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο επικεφαλής ερευνών της National Australia Bank, Lachlan Shaw, «ο ΟΠΕΚ και Ρωσία θα μπορούσανα λύσουν τις διαφορές τους, αλλά δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ο ΟΠΕΚ», διευκρινίζοντας ότι «το σοκ στη ζήτηση από τον COVID-19 είναι απλά πολύ μεγάλο».
«Στην πραγματικότητα, τα παγκόσμια αποθέματα θα γεμίσουν μέσα σε λίγους μήνες εάν δεν αλλάξει κάτ, και αυτό θα έχει αποδιοργανωιτικές επιπτώσεις στις τιμές», πρόσθεσε ο κ. Shaw.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής εμπορευμάτων της Commonwealth Bank of Australia, Vivek Dhar, επεσήμανε ότι «οι ανησυχίες για τη ζήτηση είναι κρίσιμες αλλά γνωστές», τονίζοντας παράλλλα ότι «αυτό που οδήγησε στην πτώση της αγοράς ήταν στην πραγματικότητα το μήνυμα που λάβαμε από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν την τρεχουσα πορεία τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης