Βάλλονται οι ΗΠΑ από τον κορωνοϊό - 10 εβδομάδες lock down προτείνει ο Β.Gates - Δριμεία η άνοδος των κρουσμάτων σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία
(upd6) Σαρωτικός ο κορωνοϊός έχει καλύψει κάθε εκατοστό του πλανήτη, με τα κρούσματα να αυξάνονται με «εκθετικό» ρυθμό έχοντας ξεπεράσει ήδη το φράγμα του 1 εκατομμυρίου, νωρίτερα από όσο ανέμενε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η πρόγνωση για τις ΗΠΑ είναι η πλέον δυσοίωνη όσον αφορά το πλήγμα που θα δεχθεί από την πανδημία, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθεί.
Τα μέτρα περιορισμού σε επίπεδο καραντίνας ή lock down συνεχιζονται στα περισσότερα κράτη, που μαζί με την κοινωνική αποστασιοποίηση αποτελούν τις μόνες γραμμές άμυνας, μέχρι να υπάρξει φως στο τούνελ της ανεύρεσης εμβολίου, ή έστω ενός κοκτέηλ φαρμάκων που θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν την εξάπλωση και τα θύματα.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 1,008 εκατ, οι νεκροί σε 53 χιλιάδες, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν υπολογίζονται σε 210 χιλιάδες.
Με βάση τα ποσοστά θνησιμότητας και κρουσμάτων
-Οι θάνατοι αντιστοιχούν στο 5,2% των κρουσμάτων διεθνώς.
-Στην Ελλάδα το ποσοστό των θανάτων ως προς τα κρούσματα ανέρχεται σε 3,6%.
-Το ποσοστό όσων θεραπεύτηκαν έναντι των κρουσμάτων αντιστοιχεί στο 21% από 20% πρόσφατα.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη δίνη της πανδημίας, με το 23% των κρουσμάτων καθώς ο αριθμός τους ξεπέρασε τα 236 χιλιάδες, ενώ μέσα στις τελευταίες τρεις ημέρες διπλασιάστηκε και ο αριθμός των νεκρών.
Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από το 80% των Αμερικανών έχει τεθεί σε καραντίνα ή σε περιοριστικά μέτρα, τα οποία, όπως υποστήριξε ο Bill Gates θα πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθούν για 10 εβδομάδες προκειμένου να ανακοπεί η εφιλατική πορεία του ιού.
Δραματική είναι και η κατάσταση στην ΕΕ, όπου Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία μετρούν περισσότερους από τους μισούς θανάτους που έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ κατά πόδας φαίνεται, σύμφωνα με τις ενδείξεις να τις ακολουθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά και στην Κίνα, η οποία υποστήριζε πως κατάφερε να αναχαιτίσει την πανδημία, δίνοντας μια κάποια ελπίδα ότι αυτό το παγκόσμιο lockdown κάποια στιγμή θα φτάσει στο τέλος του, έχει ήδη θέσει σε καθεστώς καραντίνας την επαρχία Χενάν μετά την επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων.
Με βάση τη στατιστική, οι θάνατοι αντιστοιχούν στο 5% των κρουσμάτων ενώ όσοι θεραπεύτηκαν, ανέρχονται περίπου στο 20% των συνολικών κρουσμάτων, κάτι που δείχνει ότι ακόμη έχουμε πολύ δρόμο ώστε να υπάρξει ύφεση του κορωνοϊού.
Το ίδιο άσχημη είναι η πρόγνωση για την παγκόσμια αλλά και για τις επιμέρους οικονομίες των κρατών που πλήττονται, παρά το γεγονός ότι κάποια κράτη, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, αντιστέκονται στο γενικό lock down σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την κατάρρευση, έστω κι αν διακινδυνεύουν μια καλπάζουσα διασπορά.
Σε αυτό το κλίμα είναι πολύ δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πως θα βρει τον κόσμο η επόμενη μέρα από την χειρότερη παγκόσμια κρίση που ζει η Γη.
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 1.002.159.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 51.485, ενώ θεραπεύτηκαν 208.949 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 13.915 νεκρούς και 115.242 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 236.339, στους 5.648 οι νεκροί.
- Στο κόκκινο η Πολιτεία της Νέας Υόρκης με 2.373 θανάτους και 92.381 κρούσματα.
- Στην Ισπανία καταγράφεται δραματική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών, στους 10.096 οι θάνατοι και στα 110.238 τα κρούσματα.
- Στους 5.387 οι νεκροί στη Γαλλία, 59.929 τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 2.926 και τα κρούσματα σε 34.165.
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 84.600 και οι νεκροί σε 1.097.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 3.160 και τα κρούσματα σε 50.468.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 169 ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 9.976.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 82.432 και 3.322 θάνατοι.
- Ήρθησαν στις 25/3 τα περιοριστικά μέτρα στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας και χθες 1/4 μπήκε σε καραντίνα η επαρχία Χενάν.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.384 – Στους 57 οι νεκροί.
- Στους 1.011 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 15.348 τα κρούσματα.
- Στα 5.116 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 18.475 στην Ελβετία που μετρά και 522 θανάτους.
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 53 οι νεκροί.
- Στους 356 οι νεκροί στην Τουρκία, ξεπέρασαν τα 18.135 τα κρούσματα.
Βάλλονται με δριμύτητα οι ΗΠΑ, 236.339 τα κρούσματα, 5.648 οι νεκροί - Παύση για 10 εβδομάδες προτείνει ο Βill Gates
Στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται οι ΗΠΑ, οι οποίες σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, τα κρούσματα ανέρχονται σε 236.339 και στους 5.648 οι νεκροί.
Οι ασθενείς που έχουν νοσήσει και θεραπεύτηκαν, φτάνουν τους 8.861.
Ενώ ο πρόεδρος Trump δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την απόφασή του περί αναστολής των πτήσεων εσωτερικού, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη και ιδρυτής της Microsoft, Βill Gates, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα χρειαστούν 10 εβδομάδες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Bill Gates έχει επικρίνει σφόδρα την πρώτη αντίδραση των αμερικανικών αρχών κατά του κορονοϊού, ενώ στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη Washington Post με τίτλο, «Έτσι θα κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο έναντι του COVID-19», προέτρεψε εκ νέου να σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες, παντού, για διάστημα τουλάχιστον 10 εβδομάδων.
Πιο συγκεκριμένα, o Bill Gates προτείνει «παύση» των δραστηριοτήτων σε όλη την επικράτεια, αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων και την «υιοθέτηση μιας προσέγγισης που θα στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα για την ανάπτυξη θεραπειών και ενός εμβολίου».
Στο κόκκινο η Νέα Υόρκη
Η πλέον πληττόμενη περιοχή εξακολουθεί να παραμένει η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία μετρά 2.343 θανάτους και γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου οι αρχές να μπορέσουν να διαχειριστούν τον αυξανόμενο αριθμό νοσούντων.
Ο κυβερνήτης Andrew Cuomo ενημέρωσε ότι τα κρούσματα στην πολιτεία αυξήθηκαν στα 92.381 και πως η Νέα Υόρκη έχει επαρκές απόθεμα αναπνευστήρων για άλλες έξι ημέρες μόνο, δεδομένου του ρυθμού που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία για την παροχή φροντίδας σε ασθενείς της νόσου Covid-19.
Πυρά ΗΠΑ κατά Κίνας: Κρύβετε νεκρούς και κρούσματα από την πανδημία – Χαμηλοί τόνοι από τον Trump
Πυρά κατά της Κίνας ότι δίνει εσκεμμένα, ψευδή στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών και των κρουσμάτων από την επιδημία του κορωνοϊού εξαπολύουν οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Bloomberg, απόρρητη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Κίνας ψεύδεται όσον αφορά τον απολογισμό των νεκρών της πανδημίας του κορωνοϊού, ότι υποτιμά κατά πολύ τον αριθμό των θυμάτων, αλλά και των ασθενών.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, η έκθεση αυτή έχει ήδη δοθεί από την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο.
Όπως επισημαίνεται, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η θέση ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2 και των θανάτων από την ασθένεια COVID-19 που δημοσιοποιεί το Πεκίνο είναι ψευδείς, εσκεμμένα πολύ κατώτεροι των πραγματικών, σημείωσε το πρακτορείο.
Πάντως, στις σημερινές του δηλώσεις από το Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Donald Trump είπε ότι δεν έχει λάβει αυτή την έκθεση, αν και άφησε και αυτός με τη σειρά του αιχμές κατά του Πεκίνου.
«Οι αριθμοί φαίνεται να αντικατοπτρίζουν ελάχιστα αυτό που συμβαίνει, σχετικά με αυτό που είμαστε βλέπουμε και αναφέρεται» είπε ο Trump, ο οποίος υποστήριξε πως σε πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, συζήτησε το πώς η Κίνα διαχειρίστηκε την πανδημία και όχι τόσο τους αριθμούς.
Ο Trump θέλησε πάντως να τηρήσει χαμηλούς τόνους, υποστηρίζοντας πως οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας είναι πολύ καλές και ότι οι δύο πλευρές θέλουν να διατηρήσουν την εμπορική συμφωνία που πέτυχαν στις αρχές του έτους.
«Όσον αφορά το εάν οι αριθμοί τους είναι σωστοί ή όχι, δεν είμαι λογιστής της Κίνας» υποστήριξε ο Trump.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Robert O’ Brien, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Trump, ο οποίος υποστήριξε πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τα στοιχεία που δίνει η Κίνα όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας.
Ινστιτούτο Jacques Delors: Ο κορωνοϊός απειλεί την ΕΕ – Κίνδυνος Italexit
Τη θέση ότι η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί τη συνοχή της Ευρώπης διατύπωσε ο Sebastien Maillard, διευθυντής του Ινστιτούτου Jacques Delors προειδοποιώντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος αποχώρησης της Ιταλίας από την ΕΕ.
«Η πανδημία του κορωνοϊού, με τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειές της, μπορεί να κλονίσει τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικά στην ιδιαίτερα πληγείσα Ιταλία, οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στην αλληλεγγύη των παραδοσιακών εταίρων.
Οι Ιταλοί έχουν ήδη γίνει πολύ καχύποπτοι με την Ευρώπη.
Υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί ένα "Italexit"» υποστήριξε μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο o Maillard, τονίζοντας ότι «μια Ευρώπη χωρίς την Ιταλία είναι ένας θανάσιμος κίνδυνος».
«Μετά το Brexit, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ουδείς μπορεί να διανοηθεί ότι ακόμα μια χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ, ειδικά ένα ιδρυτικό μέλος.
Εκτός από την Ιταλία, απειλούνται και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ με οικονομική στασιμότητα.
Η αναμενόμενη ύφεση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική κρίση και τελικά να ενισχύσει τις εθνικιστικές δυνάμεις» είπε ο Maillard.
Υπενθυμίζεται πως Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία – είναι οι χώρες με τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη – ζητούν την έκδοση των λεγόμενων corona bond, πρόταση στην οποία αντιτίθεται σφόδρα η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλα κράτη.
Ιταλία: Στους 13.155 οι νεκροί - Παράταση έως τις 13/4 η καραντίνα
Εξίσου δραματική είναι και η κατάσταση στην Ιταλία, η οποία μετρά τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.
Άλλοι 760 νεκροί καταγράφηκαν σε ένα 24ωρο (2/4) στην Ιταλία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 13.915, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας.
Παράλληλα, 18.278 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Επιπλέον, καταγράφηκαν συνολικά άλλες 4.468 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 115.242.
Ακόμη, 1.431 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό το τελευταίο 24ωρο.
Στο μεταξύ, 4.053 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.540 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 46.065 και οι νεκροί 7.960.
Στην Εμίλια Ρομάνα τα κρούσματα είναι 15.333 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.811 και στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 10.111, με 532 νεκρούς.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού σημείωσε ελαφρά αύξηση.
Εν τω μεταξύ χθες 2 Απριλίου, το μεγαλύτερο κρεματόριο του Μιλάνου έκλεισε τις πόρτες του, μην μπορώντας να διαχειριστεί τον τεράστιο αριθμό σορών που μεταφέρονται εκεί για αποτέφρωση, όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας.
Σύμφωνα με την ίδια, το διάστημα αναμονής ήταν 20 ημέρες.
Εάν αυτό το διάστημα συνέχιζε να αυξάνεται, αυτό θα προκαλούσε «προβλήματα υγιεινής και υγείας».
Το κρεματόριο δεν θα δέχεται πλέον σορούς για έναν μήνα.
Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, 366 νεκροί εντοπίζονται στη Λομβαρδία, με την περιοχή του Μιλάνου να είναι η πλέον πληγείσα.
Από την έναρξη της πανδημίας, το 50% και πλέον των θανάτων στη Ιταλία (7.960 εκ των 13.915) έχει καταγραφεί εκεί.
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Roberto Speranza τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν ως τις 13 Απριλίου.
Ο επικεφαλής του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας υπογράμμισε ότι «χρειάζονται πιο γρήγορα τεστ προς εντοπισμό των αντισωμάτων και είναι ακριβώς αυτό που η ιταλικές υγειονομικές αρχές θέλουν να κάνουν».
Κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «ο στόχος είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας να παραμείνει κάτω από το 1%» και ότι «για να φτάσει στο μηδέν, θα χρειαστούν μήνες».
Γαλλία: Πάνω από 5.387 οι νεκροί, σχεδόν 60.000 τα κρούσματα
Σε δραματικούς ρυθμούς κινείται και η Γαλλία.
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες 2 Απριλίου, πως κατέγραψαν 471 νέους θανάτους ατόμων, σε νοσοκομεία σε διάστημα 24 ωρών, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τον Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 4.514.
Στον αριθμό αυτό πρέπει πλέον να προστεθούν και τουλάχιστον 884 ηλικιωμένοι που πέθαναν σε γηροκομεία, ενώ το σύνολο ανέρχεται στους 5.387.
Εν τω μεταξύ σε σημείο παράλυσης έχουν φθάσει τα νοσοκομεία, με 2700 άτομα στην εντατική ενώ τα διαθέσιμα κρεβάτια ήταν αρχικά μόνο 1200.
Έτσι χθες 2 Απριλίου άλλοι 100 ασθενείς τουλάχιστον διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία της επικράτειας.
Παράλληλα, ο νέος κίνδυνος που καιροφυλακτεί είναι η ανεπάρκεια φαρμάκων για τους διασωληνωμένους ασθενείς.
Οι αρμόδιοι προβλέπουν ότι μέσα σε λίγες μέρες θα υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα.
Έτσι πήρε ιδιαίτερη διάσταση η πρόταση του Jean Luc Melancon (από την αριστερή αντιπολίτευση) να κρατικοποιηθούν και να επιταχθούν δύο γαλλικές εταιρείες: η Luxfer που παράγει φιάλες οξυγόνου και η Famar που παράγει φάρμακα.
Η πρόταση Melancon συνάδει με την επιθυμία του 84% των Γάλλων για «μια νέα κοινωνία μετά την κρίση, με την επιστροφή των παραγωγικών επιχειρήσεων από την Ασία, στην Ευρώπη και τη Γαλλία» σύμφωνα με δημοσκόπηση της Viavoice στην εφημερίδα Libération.
Ισπανία: Στους 10.096 οι νεκροί
Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στην Ισπανία, η οποία μετρά ήδη 10.096 νεκρούς καθώς 950 άνθρωποι προστέθηκαν χθες (2/4/2020) στη μακάβρια λίστα των θυμάτων του κορωνοϊού στη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 110.238, δηλαδή ελάχιστα λιγότεροι από εκείνον της Ιταλίας με 110.574 κρούσματα.
Ο αριθμός των νεκρών κατατάσσει την Ισπανία στη δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε ανθρώπινες απώλειες με τρίτη τις ΗΠΑ, που μετρούν 5.116 νεκρούς.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 900 νέοι θάνατοι.
Σημειώνεται πως 19.000 άνθρωποι που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί ενώ περίπου 50.000 χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
Ως αποτέλεσμα της διασποράς της νόσου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Pedro Sanchez ανακοίνωσε τη διακοπή κάθε «μη αναγκαίας» οικονομικής δραστηριότητας για δύο εβδομάδες.
Ο Sanchez είπε ότι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται σε τομείς όχι απολύτως αναγκαίους θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για το διάστημα αυτό, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα της Ιταλίας.
Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τον μισθό τους, αλλά θα πρέπει να καλύψουν τις χαμένες εργατοώρες κάποια στιγμή αργότερα.
Το μέτρο θα ισχύσει ως τις 9 Απριλίου.
Απολύτως αναγκαίοι τομείς θεωρούνται κατά κύριο λόγο οι τομείς της υγείας, της διατροφής και της ενέργειας.
Γερμανία: 1.097 νεκροί και 84.600 τα κρούσματα - Στο 0,8% η θνητότητα
Στους 1.097 ανέρχονται οι νεκροί από την πανδημία του κορωνοϊού στη Γερμανία, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 84.600.
Σε δηλώσεις του ο Lothar Wieler, επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας πως οποιαδήποτε αλλαγή στη τάση της επιδημίας θα είναι πιο ξεκάθαρη μετά το Πάσχα των Καθολικών (12/4).
Παράλληλα τόνισε ότι η πραγματική θνητότητα από την επιδημία κινείται στα επίπεδα του 0,8%, υποστηρίζοντας πάντως πως το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Η Γερμανία βρίσκεται σε καραντίνα καθώς σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια και αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν κλείσει σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια θα μπορούσαν να είναι τα θύματα του κορωνοϊού στην Γερμανία, εάν δεν λαμβάνονταν καθόλου μέτρα προστασίας ή εάν τα μέτρα ήταν ανεπαρκή, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών που διέρρευσε στις 30 Μαρτίου στην Sueddeutsche Zeitung.
«Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο», διευκρίνισε χθες ο υπουργός Horst Seehofer υπερασπιζόμενος το έγγραφο και τονίζει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να χαλαρώσουν, αλλά να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους περιορισμούς «για να σωθούν ζωές».
«Έχω αφήσει τους συνεργάτες μου να σκέφτονται ελεύθερα.
Δεν τους δίνω οδηγίες», επισήμανε ο κ. Seehofer σε συνέντευξή του στην BILD και πρόσθεσε ότι υπό επεξεργασία τίθενται διάφορες πιθανότητες, «τις οποίες δεν ακούει κανείς ευχάριστα, αλλά είναι αναγκαίο να διερευνηθούν».
Βρετανία: Στους 2.926 οι νεκροί – Περισσότερα τεστ ζητά ο Johnson
Στους 2.926 ανέχονται οι νεκροί στη Βρετανία, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 34.165, ενώ το χειρότερο σενάριο της βρετανικής κυβέρνησης προβλέπει 50.000 θανάτους, αν δεν τηρηθεί η αυτοαπομόνωση, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν οδεύει επί του παρόντος σε αυτή την πορεία για έναν αριθμό θανάτων τέτοιου μεγέθους, δήλωσε μια πηγή με γνώση των κυβερνητικών συζητήσεων.
Σύμφωνα με την πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος, η ημέρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων προβλέπεται να είναι η 12η Απριλίου, Κυριακή του Πάσχα.
Το αποκαλούμενο καλύτερο σενάριο κάνει λόγο για 20.000 θανάτους, σύμφωνα την πηγή.
Μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Steven Pawis, ο ιατρικός διευθυντής του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) δήλωσε την Κυριακή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τα έχει καταφέρει αν ξεπεράσει την κρίση της πανδημίας του νέου κορονοϊού με λιγότερους από 20.000 θανάτους.
Εν τω μεταξύ, τη διαγραφή του χρέους του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, ύψους 13,4 δισεκατομμυρίων λιρών, και τη διάθεση 300 εκατομμυρίων λιρών προς τα φαρμακεία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Μ. Hancock παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως είπε στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, η απόφαση διαγραφής του χρέους θα ενισχύσει το NHS ώστε να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και να αποκτήσει ισχυρότερες βάσεις για το μέλλον.
Ο Hancock παρουσίασε επίσης το σχέδιο του υπουργείου για την αύξηση των τεστ επιβεβαίωσης για τον κορωνοϊό, με στόχο να φτάσουν τα 25.000 ημερησίως μέχρι το τέλος του Απριλίου, και τα 100.000 ημερησίως για κάθε είδος εξετάσεων (συμπεριλαμβανομένων των τεστ για αντισώματα στον ιό), επίσης μέχρι το τέλος του μήνα.
Και μέσα σε όλο αυτό τον καταιγισμό των εξελίξεων οι Εργατικοί ψήφισαν για τον νέο τους ηγέτη, όμως τον διάδοχο του Jeremy Corbyn, θα τον ανακοινώσουν το Σάββατο, 4/4.
Κίνα: Στους 3.322 οι νεκροί - Ξανά σε lockdown
Στους 3.322 ανέρχονται οι νεκροί στην Κίνα από την πανδημία του κορωνοϊού, αριθμός που φέρνει την Κίνα στην τέταρτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων.
Όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυτά ξεπερνούν τα 82.432.
Σημειώνεται ότι οι υγειονομικές αρχές της Κίνας άρχισαν να δημοσιοποιούν δεδομένα και για τα ασυμπτωματικά κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, που φοβάται ότι η επιδημία θα αρχίσει να εξαπλώνεται ξανά, από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν πως είναι φορείς.
Η Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο, έχει θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο και έχει αρχίσει να αίρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών σε μέχρι πρότινος εστίες της επιδημίας της ασθένειας COVID-19.
Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των γνωστών ασυμπτωματικών φορέων παρέμενε απόρρητος, καθώς δεν συμπεριλαμβανόταν στα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιεί η Εθνική Επιτροπή Υγείας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, που επικαλείται αδημοσίευτα κυβερνητικά έγγραφα, ο αριθμός τους ξεπερνά τους 40.000 ανθρώπους.
Εν τω μεταξύ και ενώ φαινόταν πως η Κίνα έχει ξεπεράσει τον κορωνοϊό και ότι η χώρα έχει βρει ξανά τους ρυθμούς, η φονική νόσος την απειλεί ξανά, καθώς νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κάνουν την εμφάνισή τους.
Αυτή τη φορά «απαγόρευσε στην επαρχία Χενάν, ουσιαστικά όλες τις μετακινήσεις ανθρώπων μετά από έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή», καθώς εκει εντοπιστηκαν τα κρούσματα.
Όπως αναρτήθηκε στο λογαριασμό του νομού Jia στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - ο οποίος έχει πληθυσμό περίπου 600.000 - κανείς δεν μπορεί να ταξιδέψει έξω από τον νομό χωρίς εξουσιοδότηση.
Επιπλέον, οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για εργασία εκτός εάν έχουν άδεια να το κάνουν.
Περιττό να τονιστεί, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, ότι παρά τις όποιες προθέσεις της κινεζικής κυβέρνησης και τη όποια στήριξη απολαμβάνει από τον ΠΟΥ στην προσπάθεια να πείσει την παγκόσμια κοινότητα ότι έλεγξε τον ιό, «καθώς θέτει την οικονομία της σε κίνηση ξανά, αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης των ποσοστών μετάδοσης των κρουσμάτων για άλλη μια φορά, απαιτώντας νέα μέτρα ελέγχου και περιορισμών, με άγνωστες τις επιπρόσθετες συνέπειες στην οικονομία και σε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης.
Τουρκία: Αντιστέκεται στις πιέσεις για lockdown λόγω κορωνοϊού ο Erdogan - Στους 356 οι νεκροί
Πάνω από 18.000 είναι τα κρούσματα κορωνοϊού στην Τουρκία ενώ, επιπλέον 79 νεκρούς, τις τελευταίες 24 ώρες, κατέγραψαν οι αρχές της Τουρκίας, ως αποτέλεσμα της επέλασης του Covid19 στη χώρα, με τον αριθμό τους να ανέρχεται συνολικά σε 356.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Fahrettin Koca, τα κρούσματα έφτασαν τα 18.135, με τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες να είναι 2.456.
Όπως είπε ο υπουργός, σήμερα διεξήχθησαν 18.757 εργαστηριακοί έλεγχοι, με τον συνολικό τους αριθμό να είναι 125.556.
Ο Covid-19 έχει πλέον εξαπλωθεί και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας, ανέφερε ο Koca, με το 60% των κρουσμάτων να έχει εντοπιστεί στην Κωνσταντινούπολη.
Η επαρχία της Σμύρνης και της Άγκυρας ακολουθούν σε αριθμό κρουσμάτων.
Παροτρύνουμε τους πολίτες να μείνουν σπίτι, αλλά αν χρειαστεί θα εντείνουμε τα μέτρα, υπογράμμισε σε δηλώσεις του προς στελέχη του κόμματός του ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan τοίζοντας πως τα πλεονεκτήματα της Τουρκίας για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού είναι η ισχυρή υποδομή του τουρκικού συστήματος υγείας και η έγκαιρη λήψη μέτρων, καλώντας τους Τούρκους πολίτες να μένουν στο σπίτι και να τηρούν την κοινωνική απομόνωση για να αποτραπεί η διασπορά του ιού.
www.bankingnews.gr
Η πρόγνωση για τις ΗΠΑ είναι η πλέον δυσοίωνη όσον αφορά το πλήγμα που θα δεχθεί από την πανδημία, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθεί.
Τα μέτρα περιορισμού σε επίπεδο καραντίνας ή lock down συνεχιζονται στα περισσότερα κράτη, που μαζί με την κοινωνική αποστασιοποίηση αποτελούν τις μόνες γραμμές άμυνας, μέχρι να υπάρξει φως στο τούνελ της ανεύρεσης εμβολίου, ή έστω ενός κοκτέηλ φαρμάκων που θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν την εξάπλωση και τα θύματα.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 1,008 εκατ, οι νεκροί σε 53 χιλιάδες, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν υπολογίζονται σε 210 χιλιάδες.
Με βάση τα ποσοστά θνησιμότητας και κρουσμάτων
-Οι θάνατοι αντιστοιχούν στο 5,2% των κρουσμάτων διεθνώς.
-Στην Ελλάδα το ποσοστό των θανάτων ως προς τα κρούσματα ανέρχεται σε 3,6%.
-Το ποσοστό όσων θεραπεύτηκαν έναντι των κρουσμάτων αντιστοιχεί στο 21% από 20% πρόσφατα.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη δίνη της πανδημίας, με το 23% των κρουσμάτων καθώς ο αριθμός τους ξεπέρασε τα 236 χιλιάδες, ενώ μέσα στις τελευταίες τρεις ημέρες διπλασιάστηκε και ο αριθμός των νεκρών.
Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από το 80% των Αμερικανών έχει τεθεί σε καραντίνα ή σε περιοριστικά μέτρα, τα οποία, όπως υποστήριξε ο Bill Gates θα πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθούν για 10 εβδομάδες προκειμένου να ανακοπεί η εφιλατική πορεία του ιού.
Δραματική είναι και η κατάσταση στην ΕΕ, όπου Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία μετρούν περισσότερους από τους μισούς θανάτους που έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ κατά πόδας φαίνεται, σύμφωνα με τις ενδείξεις να τις ακολουθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά και στην Κίνα, η οποία υποστήριζε πως κατάφερε να αναχαιτίσει την πανδημία, δίνοντας μια κάποια ελπίδα ότι αυτό το παγκόσμιο lockdown κάποια στιγμή θα φτάσει στο τέλος του, έχει ήδη θέσει σε καθεστώς καραντίνας την επαρχία Χενάν μετά την επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων.
Με βάση τη στατιστική, οι θάνατοι αντιστοιχούν στο 5% των κρουσμάτων ενώ όσοι θεραπεύτηκαν, ανέρχονται περίπου στο 20% των συνολικών κρουσμάτων, κάτι που δείχνει ότι ακόμη έχουμε πολύ δρόμο ώστε να υπάρξει ύφεση του κορωνοϊού.
Το ίδιο άσχημη είναι η πρόγνωση για την παγκόσμια αλλά και για τις επιμέρους οικονομίες των κρατών που πλήττονται, παρά το γεγονός ότι κάποια κράτη, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, αντιστέκονται στο γενικό lock down σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την κατάρρευση, έστω κι αν διακινδυνεύουν μια καλπάζουσα διασπορά.
Σε αυτό το κλίμα είναι πολύ δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πως θα βρει τον κόσμο η επόμενη μέρα από την χειρότερη παγκόσμια κρίση που ζει η Γη.
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 1.002.159.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 51.485, ενώ θεραπεύτηκαν 208.949 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 13.915 νεκρούς και 115.242 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 236.339, στους 5.648 οι νεκροί.
- Στο κόκκινο η Πολιτεία της Νέας Υόρκης με 2.373 θανάτους και 92.381 κρούσματα.
- Στην Ισπανία καταγράφεται δραματική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών, στους 10.096 οι θάνατοι και στα 110.238 τα κρούσματα.
- Στους 5.387 οι νεκροί στη Γαλλία, 59.929 τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 2.926 και τα κρούσματα σε 34.165.
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 84.600 και οι νεκροί σε 1.097.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 3.160 και τα κρούσματα σε 50.468.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 169 ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 9.976.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 82.432 και 3.322 θάνατοι.
- Ήρθησαν στις 25/3 τα περιοριστικά μέτρα στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας και χθες 1/4 μπήκε σε καραντίνα η επαρχία Χενάν.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.384 – Στους 57 οι νεκροί.
- Στους 1.011 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 15.348 τα κρούσματα.
- Στα 5.116 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 18.475 στην Ελβετία που μετρά και 522 θανάτους.
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 53 οι νεκροί.
- Στους 356 οι νεκροί στην Τουρκία, ξεπέρασαν τα 18.135 τα κρούσματα.
Βάλλονται με δριμύτητα οι ΗΠΑ, 236.339 τα κρούσματα, 5.648 οι νεκροί - Παύση για 10 εβδομάδες προτείνει ο Βill Gates
Στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται οι ΗΠΑ, οι οποίες σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, τα κρούσματα ανέρχονται σε 236.339 και στους 5.648 οι νεκροί.
Οι ασθενείς που έχουν νοσήσει και θεραπεύτηκαν, φτάνουν τους 8.861.
Ενώ ο πρόεδρος Trump δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την απόφασή του περί αναστολής των πτήσεων εσωτερικού, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη και ιδρυτής της Microsoft, Βill Gates, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα χρειαστούν 10 εβδομάδες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Bill Gates έχει επικρίνει σφόδρα την πρώτη αντίδραση των αμερικανικών αρχών κατά του κορονοϊού, ενώ στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη Washington Post με τίτλο, «Έτσι θα κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο έναντι του COVID-19», προέτρεψε εκ νέου να σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες, παντού, για διάστημα τουλάχιστον 10 εβδομάδων.
Πιο συγκεκριμένα, o Bill Gates προτείνει «παύση» των δραστηριοτήτων σε όλη την επικράτεια, αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων και την «υιοθέτηση μιας προσέγγισης που θα στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα για την ανάπτυξη θεραπειών και ενός εμβολίου».
Στο κόκκινο η Νέα Υόρκη
Η πλέον πληττόμενη περιοχή εξακολουθεί να παραμένει η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία μετρά 2.343 θανάτους και γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου οι αρχές να μπορέσουν να διαχειριστούν τον αυξανόμενο αριθμό νοσούντων.
Ο κυβερνήτης Andrew Cuomo ενημέρωσε ότι τα κρούσματα στην πολιτεία αυξήθηκαν στα 92.381 και πως η Νέα Υόρκη έχει επαρκές απόθεμα αναπνευστήρων για άλλες έξι ημέρες μόνο, δεδομένου του ρυθμού που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία για την παροχή φροντίδας σε ασθενείς της νόσου Covid-19.
Πυρά ΗΠΑ κατά Κίνας: Κρύβετε νεκρούς και κρούσματα από την πανδημία – Χαμηλοί τόνοι από τον Trump
Πυρά κατά της Κίνας ότι δίνει εσκεμμένα, ψευδή στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών και των κρουσμάτων από την επιδημία του κορωνοϊού εξαπολύουν οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Bloomberg, απόρρητη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Κίνας ψεύδεται όσον αφορά τον απολογισμό των νεκρών της πανδημίας του κορωνοϊού, ότι υποτιμά κατά πολύ τον αριθμό των θυμάτων, αλλά και των ασθενών.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, η έκθεση αυτή έχει ήδη δοθεί από την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο.
Όπως επισημαίνεται, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η θέση ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2 και των θανάτων από την ασθένεια COVID-19 που δημοσιοποιεί το Πεκίνο είναι ψευδείς, εσκεμμένα πολύ κατώτεροι των πραγματικών, σημείωσε το πρακτορείο.
Πάντως, στις σημερινές του δηλώσεις από το Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Donald Trump είπε ότι δεν έχει λάβει αυτή την έκθεση, αν και άφησε και αυτός με τη σειρά του αιχμές κατά του Πεκίνου.
«Οι αριθμοί φαίνεται να αντικατοπτρίζουν ελάχιστα αυτό που συμβαίνει, σχετικά με αυτό που είμαστε βλέπουμε και αναφέρεται» είπε ο Trump, ο οποίος υποστήριξε πως σε πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, συζήτησε το πώς η Κίνα διαχειρίστηκε την πανδημία και όχι τόσο τους αριθμούς.
Ο Trump θέλησε πάντως να τηρήσει χαμηλούς τόνους, υποστηρίζοντας πως οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας είναι πολύ καλές και ότι οι δύο πλευρές θέλουν να διατηρήσουν την εμπορική συμφωνία που πέτυχαν στις αρχές του έτους.
«Όσον αφορά το εάν οι αριθμοί τους είναι σωστοί ή όχι, δεν είμαι λογιστής της Κίνας» υποστήριξε ο Trump.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Robert O’ Brien, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Trump, ο οποίος υποστήριξε πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τα στοιχεία που δίνει η Κίνα όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας.
Ινστιτούτο Jacques Delors: Ο κορωνοϊός απειλεί την ΕΕ – Κίνδυνος Italexit
Τη θέση ότι η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί τη συνοχή της Ευρώπης διατύπωσε ο Sebastien Maillard, διευθυντής του Ινστιτούτου Jacques Delors προειδοποιώντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος αποχώρησης της Ιταλίας από την ΕΕ.
«Η πανδημία του κορωνοϊού, με τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειές της, μπορεί να κλονίσει τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικά στην ιδιαίτερα πληγείσα Ιταλία, οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στην αλληλεγγύη των παραδοσιακών εταίρων.
Οι Ιταλοί έχουν ήδη γίνει πολύ καχύποπτοι με την Ευρώπη.
Υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί ένα "Italexit"» υποστήριξε μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο o Maillard, τονίζοντας ότι «μια Ευρώπη χωρίς την Ιταλία είναι ένας θανάσιμος κίνδυνος».
«Μετά το Brexit, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ουδείς μπορεί να διανοηθεί ότι ακόμα μια χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ, ειδικά ένα ιδρυτικό μέλος.
Εκτός από την Ιταλία, απειλούνται και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ με οικονομική στασιμότητα.
Η αναμενόμενη ύφεση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική κρίση και τελικά να ενισχύσει τις εθνικιστικές δυνάμεις» είπε ο Maillard.
Υπενθυμίζεται πως Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία – είναι οι χώρες με τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη – ζητούν την έκδοση των λεγόμενων corona bond, πρόταση στην οποία αντιτίθεται σφόδρα η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλα κράτη.
Ιταλία: Στους 13.155 οι νεκροί - Παράταση έως τις 13/4 η καραντίνα
Εξίσου δραματική είναι και η κατάσταση στην Ιταλία, η οποία μετρά τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.
Άλλοι 760 νεκροί καταγράφηκαν σε ένα 24ωρο (2/4) στην Ιταλία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 13.915, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας.
Παράλληλα, 18.278 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Επιπλέον, καταγράφηκαν συνολικά άλλες 4.468 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 115.242.
Ακόμη, 1.431 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό το τελευταίο 24ωρο.
Στο μεταξύ, 4.053 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.540 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 46.065 και οι νεκροί 7.960.
Στην Εμίλια Ρομάνα τα κρούσματα είναι 15.333 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.811 και στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 10.111, με 532 νεκρούς.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού σημείωσε ελαφρά αύξηση.
Εν τω μεταξύ χθες 2 Απριλίου, το μεγαλύτερο κρεματόριο του Μιλάνου έκλεισε τις πόρτες του, μην μπορώντας να διαχειριστεί τον τεράστιο αριθμό σορών που μεταφέρονται εκεί για αποτέφρωση, όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας.
Σύμφωνα με την ίδια, το διάστημα αναμονής ήταν 20 ημέρες.
Εάν αυτό το διάστημα συνέχιζε να αυξάνεται, αυτό θα προκαλούσε «προβλήματα υγιεινής και υγείας».
Το κρεματόριο δεν θα δέχεται πλέον σορούς για έναν μήνα.
Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, 366 νεκροί εντοπίζονται στη Λομβαρδία, με την περιοχή του Μιλάνου να είναι η πλέον πληγείσα.
Από την έναρξη της πανδημίας, το 50% και πλέον των θανάτων στη Ιταλία (7.960 εκ των 13.915) έχει καταγραφεί εκεί.
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Roberto Speranza τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν ως τις 13 Απριλίου.
Ο επικεφαλής του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας υπογράμμισε ότι «χρειάζονται πιο γρήγορα τεστ προς εντοπισμό των αντισωμάτων και είναι ακριβώς αυτό που η ιταλικές υγειονομικές αρχές θέλουν να κάνουν».
Κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «ο στόχος είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας να παραμείνει κάτω από το 1%» και ότι «για να φτάσει στο μηδέν, θα χρειαστούν μήνες».
Γαλλία: Πάνω από 5.387 οι νεκροί, σχεδόν 60.000 τα κρούσματα
Σε δραματικούς ρυθμούς κινείται και η Γαλλία.
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες 2 Απριλίου, πως κατέγραψαν 471 νέους θανάτους ατόμων, σε νοσοκομεία σε διάστημα 24 ωρών, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τον Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 4.514.
Στον αριθμό αυτό πρέπει πλέον να προστεθούν και τουλάχιστον 884 ηλικιωμένοι που πέθαναν σε γηροκομεία, ενώ το σύνολο ανέρχεται στους 5.387.
Εν τω μεταξύ σε σημείο παράλυσης έχουν φθάσει τα νοσοκομεία, με 2700 άτομα στην εντατική ενώ τα διαθέσιμα κρεβάτια ήταν αρχικά μόνο 1200.
Έτσι χθες 2 Απριλίου άλλοι 100 ασθενείς τουλάχιστον διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία της επικράτειας.
Παράλληλα, ο νέος κίνδυνος που καιροφυλακτεί είναι η ανεπάρκεια φαρμάκων για τους διασωληνωμένους ασθενείς.
Οι αρμόδιοι προβλέπουν ότι μέσα σε λίγες μέρες θα υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα.
Έτσι πήρε ιδιαίτερη διάσταση η πρόταση του Jean Luc Melancon (από την αριστερή αντιπολίτευση) να κρατικοποιηθούν και να επιταχθούν δύο γαλλικές εταιρείες: η Luxfer που παράγει φιάλες οξυγόνου και η Famar που παράγει φάρμακα.
Η πρόταση Melancon συνάδει με την επιθυμία του 84% των Γάλλων για «μια νέα κοινωνία μετά την κρίση, με την επιστροφή των παραγωγικών επιχειρήσεων από την Ασία, στην Ευρώπη και τη Γαλλία» σύμφωνα με δημοσκόπηση της Viavoice στην εφημερίδα Libération.
Ισπανία: Στους 10.096 οι νεκροί
Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στην Ισπανία, η οποία μετρά ήδη 10.096 νεκρούς καθώς 950 άνθρωποι προστέθηκαν χθες (2/4/2020) στη μακάβρια λίστα των θυμάτων του κορωνοϊού στη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 110.238, δηλαδή ελάχιστα λιγότεροι από εκείνον της Ιταλίας με 110.574 κρούσματα.
Ο αριθμός των νεκρών κατατάσσει την Ισπανία στη δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε ανθρώπινες απώλειες με τρίτη τις ΗΠΑ, που μετρούν 5.116 νεκρούς.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 900 νέοι θάνατοι.
Σημειώνεται πως 19.000 άνθρωποι που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί ενώ περίπου 50.000 χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
Ως αποτέλεσμα της διασποράς της νόσου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Pedro Sanchez ανακοίνωσε τη διακοπή κάθε «μη αναγκαίας» οικονομικής δραστηριότητας για δύο εβδομάδες.
Ο Sanchez είπε ότι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται σε τομείς όχι απολύτως αναγκαίους θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για το διάστημα αυτό, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα της Ιταλίας.
Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τον μισθό τους, αλλά θα πρέπει να καλύψουν τις χαμένες εργατοώρες κάποια στιγμή αργότερα.
Το μέτρο θα ισχύσει ως τις 9 Απριλίου.
Απολύτως αναγκαίοι τομείς θεωρούνται κατά κύριο λόγο οι τομείς της υγείας, της διατροφής και της ενέργειας.
Γερμανία: 1.097 νεκροί και 84.600 τα κρούσματα - Στο 0,8% η θνητότητα
Στους 1.097 ανέρχονται οι νεκροί από την πανδημία του κορωνοϊού στη Γερμανία, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 84.600.
Σε δηλώσεις του ο Lothar Wieler, επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας πως οποιαδήποτε αλλαγή στη τάση της επιδημίας θα είναι πιο ξεκάθαρη μετά το Πάσχα των Καθολικών (12/4).
Παράλληλα τόνισε ότι η πραγματική θνητότητα από την επιδημία κινείται στα επίπεδα του 0,8%, υποστηρίζοντας πάντως πως το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Η Γερμανία βρίσκεται σε καραντίνα καθώς σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια και αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν κλείσει σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια θα μπορούσαν να είναι τα θύματα του κορωνοϊού στην Γερμανία, εάν δεν λαμβάνονταν καθόλου μέτρα προστασίας ή εάν τα μέτρα ήταν ανεπαρκή, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών που διέρρευσε στις 30 Μαρτίου στην Sueddeutsche Zeitung.
«Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο», διευκρίνισε χθες ο υπουργός Horst Seehofer υπερασπιζόμενος το έγγραφο και τονίζει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να χαλαρώσουν, αλλά να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους περιορισμούς «για να σωθούν ζωές».
«Έχω αφήσει τους συνεργάτες μου να σκέφτονται ελεύθερα.
Δεν τους δίνω οδηγίες», επισήμανε ο κ. Seehofer σε συνέντευξή του στην BILD και πρόσθεσε ότι υπό επεξεργασία τίθενται διάφορες πιθανότητες, «τις οποίες δεν ακούει κανείς ευχάριστα, αλλά είναι αναγκαίο να διερευνηθούν».
Βρετανία: Στους 2.926 οι νεκροί – Περισσότερα τεστ ζητά ο Johnson
Στους 2.926 ανέχονται οι νεκροί στη Βρετανία, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 34.165, ενώ το χειρότερο σενάριο της βρετανικής κυβέρνησης προβλέπει 50.000 θανάτους, αν δεν τηρηθεί η αυτοαπομόνωση, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν οδεύει επί του παρόντος σε αυτή την πορεία για έναν αριθμό θανάτων τέτοιου μεγέθους, δήλωσε μια πηγή με γνώση των κυβερνητικών συζητήσεων.
Σύμφωνα με την πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος, η ημέρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων προβλέπεται να είναι η 12η Απριλίου, Κυριακή του Πάσχα.
Το αποκαλούμενο καλύτερο σενάριο κάνει λόγο για 20.000 θανάτους, σύμφωνα την πηγή.
Μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Steven Pawis, ο ιατρικός διευθυντής του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) δήλωσε την Κυριακή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τα έχει καταφέρει αν ξεπεράσει την κρίση της πανδημίας του νέου κορονοϊού με λιγότερους από 20.000 θανάτους.
Εν τω μεταξύ, τη διαγραφή του χρέους του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, ύψους 13,4 δισεκατομμυρίων λιρών, και τη διάθεση 300 εκατομμυρίων λιρών προς τα φαρμακεία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Μ. Hancock παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως είπε στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, η απόφαση διαγραφής του χρέους θα ενισχύσει το NHS ώστε να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και να αποκτήσει ισχυρότερες βάσεις για το μέλλον.
Ο Hancock παρουσίασε επίσης το σχέδιο του υπουργείου για την αύξηση των τεστ επιβεβαίωσης για τον κορωνοϊό, με στόχο να φτάσουν τα 25.000 ημερησίως μέχρι το τέλος του Απριλίου, και τα 100.000 ημερησίως για κάθε είδος εξετάσεων (συμπεριλαμβανομένων των τεστ για αντισώματα στον ιό), επίσης μέχρι το τέλος του μήνα.
Και μέσα σε όλο αυτό τον καταιγισμό των εξελίξεων οι Εργατικοί ψήφισαν για τον νέο τους ηγέτη, όμως τον διάδοχο του Jeremy Corbyn, θα τον ανακοινώσουν το Σάββατο, 4/4.
Κίνα: Στους 3.322 οι νεκροί - Ξανά σε lockdown
Στους 3.322 ανέρχονται οι νεκροί στην Κίνα από την πανδημία του κορωνοϊού, αριθμός που φέρνει την Κίνα στην τέταρτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων.
Όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυτά ξεπερνούν τα 82.432.
Σημειώνεται ότι οι υγειονομικές αρχές της Κίνας άρχισαν να δημοσιοποιούν δεδομένα και για τα ασυμπτωματικά κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, που φοβάται ότι η επιδημία θα αρχίσει να εξαπλώνεται ξανά, από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν πως είναι φορείς.
Η Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο, έχει θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο και έχει αρχίσει να αίρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών σε μέχρι πρότινος εστίες της επιδημίας της ασθένειας COVID-19.
Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των γνωστών ασυμπτωματικών φορέων παρέμενε απόρρητος, καθώς δεν συμπεριλαμβανόταν στα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιεί η Εθνική Επιτροπή Υγείας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, που επικαλείται αδημοσίευτα κυβερνητικά έγγραφα, ο αριθμός τους ξεπερνά τους 40.000 ανθρώπους.
Εν τω μεταξύ και ενώ φαινόταν πως η Κίνα έχει ξεπεράσει τον κορωνοϊό και ότι η χώρα έχει βρει ξανά τους ρυθμούς, η φονική νόσος την απειλεί ξανά, καθώς νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κάνουν την εμφάνισή τους.
Αυτή τη φορά «απαγόρευσε στην επαρχία Χενάν, ουσιαστικά όλες τις μετακινήσεις ανθρώπων μετά από έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή», καθώς εκει εντοπιστηκαν τα κρούσματα.
Όπως αναρτήθηκε στο λογαριασμό του νομού Jia στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - ο οποίος έχει πληθυσμό περίπου 600.000 - κανείς δεν μπορεί να ταξιδέψει έξω από τον νομό χωρίς εξουσιοδότηση.
Επιπλέον, οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για εργασία εκτός εάν έχουν άδεια να το κάνουν.
Περιττό να τονιστεί, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, ότι παρά τις όποιες προθέσεις της κινεζικής κυβέρνησης και τη όποια στήριξη απολαμβάνει από τον ΠΟΥ στην προσπάθεια να πείσει την παγκόσμια κοινότητα ότι έλεγξε τον ιό, «καθώς θέτει την οικονομία της σε κίνηση ξανά, αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης των ποσοστών μετάδοσης των κρουσμάτων για άλλη μια φορά, απαιτώντας νέα μέτρα ελέγχου και περιορισμών, με άγνωστες τις επιπρόσθετες συνέπειες στην οικονομία και σε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης.
Τουρκία: Αντιστέκεται στις πιέσεις για lockdown λόγω κορωνοϊού ο Erdogan - Στους 356 οι νεκροί
Πάνω από 18.000 είναι τα κρούσματα κορωνοϊού στην Τουρκία ενώ, επιπλέον 79 νεκρούς, τις τελευταίες 24 ώρες, κατέγραψαν οι αρχές της Τουρκίας, ως αποτέλεσμα της επέλασης του Covid19 στη χώρα, με τον αριθμό τους να ανέρχεται συνολικά σε 356.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Fahrettin Koca, τα κρούσματα έφτασαν τα 18.135, με τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες να είναι 2.456.
Όπως είπε ο υπουργός, σήμερα διεξήχθησαν 18.757 εργαστηριακοί έλεγχοι, με τον συνολικό τους αριθμό να είναι 125.556.
Ο Covid-19 έχει πλέον εξαπλωθεί και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας, ανέφερε ο Koca, με το 60% των κρουσμάτων να έχει εντοπιστεί στην Κωνσταντινούπολη.
Η επαρχία της Σμύρνης και της Άγκυρας ακολουθούν σε αριθμό κρουσμάτων.
Παροτρύνουμε τους πολίτες να μείνουν σπίτι, αλλά αν χρειαστεί θα εντείνουμε τα μέτρα, υπογράμμισε σε δηλώσεις του προς στελέχη του κόμματός του ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan τοίζοντας πως τα πλεονεκτήματα της Τουρκίας για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού είναι η ισχυρή υποδομή του τουρκικού συστήματος υγείας και η έγκαιρη λήψη μέτρων, καλώντας τους Τούρκους πολίτες να μένουν στο σπίτι και να τηρούν την κοινωνική απομόνωση για να αποτραπεί η διασπορά του ιού.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών