Νέες απώλειες στις χρηματιστηριακές αγορές, το πάγωμα των οικονομιών και η αύξηση της ανεργίας προκαλούν ανησυχία διεθνώς
(upd7) Νέες πιέσεις καταγράφηκαν στις διεθνείς αγορές σήμερα 3 Απριλίου 2020, με την ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις των παρατεταμένων lockdowns να είναι έκδηλη, την ώρα που τα κρούσματα του κορωνοϊού ξεπερνούν το 1,066 εκατ. παγκοσμίως.
Στις ΗΠΑ έως τις 12 Μαρτίου χάθηκαν 700 χιλ. θέσεις εργασίας, με τον δείκτη ανεργίας να αυξάνεται στο 4,4%, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2010.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι με βάση τις 10 εκατ. νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας που κατατέθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου, η ανεργία στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 10% τον Απρίλιο.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin δήλωσε ότι οι ενεργειακές εταιρείες που συμπιέζονται από τον πόλεμο των τιμών πετρελαίου μπορούν να στραφούν στις δανειοδοτικές διευκολύνσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για βοήθεια.
Η οικονομική δέσμη για το οικονομικό μέγεθος των 2,2 τρισ. δολαρίων που αφορά τον κορωνοϊό εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ να παρέχει δάνεια και επιχορηγήσεις σε αεροπορικές εταιρείες και εταιρείες σημαντικές για την εθνική ασφάλεια, ανέφερε ο Steven Mnuchin.
Στην Ευρώπη οριστικό είναι το γερμανικό όχι στην έκδοση των corona bonds, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz δεν προτίθεται να τα εγκρίνει στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την επόμενη Τρίτη 7 Απριλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel.
Υπό συζήτηση είναι ο διπλασιασμός των κεφαλαίων του ESM.
Μια λεγόμενη προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθεροποίηση της πρόσβασης των μεμονωμένων κρατών μελών της Ευρωζώνης στην αγορά, προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της νομισματικής ένωσης.
Αυτό θα απαιτούσε αύξηση κεφαλαίου του ESM στα 820 δισ. από 410 δισ. σήμερα και η Γερμανία θα επιβαρυνόταν με 22 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα 3 Απριλίου 2020 καταγράφεται πτώση διεθνώς.
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες -1,69% στις 21.052 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχωρεί -1,51% στις 2.488 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει πτώση -1,53% στις 7.373 μονάδες.
Ο δείκτης φόβου VIX στις 47 μονάδες με πτώση -7,27%.
Το brent καταγράφει άνοδο +14% στα 34,19 δολάρια
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με απώλειες -0,47% στις 9.525 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση -2,67% στις 16.384 μονάδες.
Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Β΄Παγκόμιο Πόλεμο θα καταγράψει η αμερικανική οικονομία το 2020, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις που δημοσίευσε σήμερα 3 Απριλίου η Morgan Stanley.
H αμερικανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί 5,5% το 2020, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1946, με τη συρρίκνωση στο β΄τρίμηνο να εκτοξεύεται στο 38% σε τριμηνιαία βάση, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ α΄τριμήνου στο -3,4% από +2,4%, ενώ για το β΄τρίμηνο στο -38% από -30% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Στις ΗΠΑ, η ταχύτητα και το μέγεθος της πολιτικής απόκρισης στην κρίση ήταν πραγματικά αξιοσημείωτες.
Η Fed έχει μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν και έχει ξεκινήσει ένα απεριόριστο QE και άλλες διευκολύνσεις δανεισμού πολύ πιο γρήγορα από ό, τι κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης.
H κατάσταση στις ΗΠΑ ωστόσο όσον αφορά την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού, φαίνεται πως είναι εκτός ελέγχου.
Το τελευταίο 24ωρο οι ΗΠΑ κατέγραψαν παγκόσμιο ρεκόρ όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων σε μια ημέρα, καθώς 1.169 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή.
Συνολικά οι νεκροί στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 6.057, με την Πολιτεία της Νέας Υόρκης να είναι η πλέον πληττόμενη περιοχή καθώς μετρά περισσότερους από 2.000 θανάτους.
Όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυτά ανέρχονται σε 245.540.
Οι ΗΠΑ είναι μακράν η χώρα του κόσμου με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο.
Επίκεντρο της κρίσης παραμένει η Νέα Υόρκη.
Η μεγαλούπολη θρηνεί περισσότερους από 2.000 νεκρούς και πλησιάζει τα 50.000 κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν χθες Πέμπτη οι υγειονομικές αρχές της.
Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ έχουν διεξαχθεί περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια τεστ, καθώς εκτιμάται ότι καθημερινά γίνονται 100.000.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας την απώλεια 701 χιλ. θέσεων εργασίας στην αμερικανική οικονομία τον Μάρτιο καταδεικνύουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ, τερματίζοντας απότομα μια περίοδο 113 συνεχών μηνών αύξησης της απασχόλησης.
Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε τον Μάρτιο στο 4,4% από 3,5% τον Φεβρουάριο, καθώς τα αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας έπληξαν επιχειρήσεις και εργοστάσια, επιβεβαιώνοντας ότι η ύφεση είναι καθ’ οδόν.
Πρόκειται για την πρώτη πτώση στις θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα, από τον Σεπτέμβριο του 2010.
Οι αναλυτές ανέμεναν πολύ μικρότερη πτώση, κατά 100 χιλ.
Η σημερινή έκθεση για την απασχόληση δεν αποτυπώνει πλήρως τη σφαγή που προκαλεί στην οικονομία ο κορωνοϊός.
Στην έρευνα της κυβέρνησης συμμετείχαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά έως τα μέσα Μαρτίου, πριν τεθεί σε εφαρμογή το lockdown, οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία.
Ήδη, με βάση τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί, ο αριθμός ρεκόρ των 10 εκατ. εργαζομένων στις ΗΠΑ κατέθεσε αίτηση για επίδομα ανεργίας τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου.
Mε τα ποσοστά των ανέργων να εκτινάσσονται, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ποσοστό ανεργίας μπορεί να ξεπεράσει το 10% τον Απρίλιο.
Οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο ιός και έχει προσβάλει πάνω από 214.000 ανθρώπους.
Σχεδόν 5.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη χώρα λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters tally.
«Η οικονομία έχει βρεθεί στην άβυσσο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος στην MUFG στη Νέα Υόρκη.
«Όπου κι αν κοιτάξεις, η Ουάσινγκτον και οι πολιτειακές αρχές δεν ήταν προετοιμασμένες για την ταχεία εξάπλωση του ιού και την καταστροφική ζημιά που θα προκαλούνταν στην οικονομία εάν έκλειναν οι επιχειρήσεις και στέλνονταν στα σπίτια τους οι εργαζόμενοι».
Σύμφωνα με οικονομολόγους σε έρευνα του Reuters, ο αριθμός των απασχολουμένων εκτός του αγροτικού τομέα εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 100.000 τον περασμένο μήνα, δίνοντας τέλος στην περίοδο ρεκόρ αύξησης της απασχόλησης που χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2010.
Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 273.000 τον Φεβρουάριο.
Με τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, ο πλέον έγκαιρος δείκτης για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, να σπάνε τα ρεκόρ τις δύο τελευταίες εβδομάδες και την πλειονότητα των Αμερικανών να αναγκάζονται μα παραμείνουν στο σπίτι τους, η Oxford Economics προβλέπει απώλεια τουλάχιστον 20 εκατ. μισθωτών θέσεων εργασίας τον Απρίλιο, το οποίο απλά θα συνθλίψει την απώλεια ρεκόρ 800.000 θέσεων εργασίας τον Μάρτιο του 2009.
Οικονομολόγοι ανησυχούν επίσης ότι ο γρήγορος ρυθμός με τον οποίο κλείνουν οι επιχειρήσεις θα δυσκολέψει το υπουργείο Εργασίας να αποτυπώσει με ακρίβεια το μέγεθος των απολύσεων.
Υπάρχουν επίσης εκτιμήσεις ότι το δημοσιονομικό πακέτο των 2,3 τρισεκ. δολαρίων που υπέγραψε ο πρόεδρος Trump την περασμένη εβδομάδα, που προβλέπει γενναίες παροχές για τους ανέργους, καθώς και το γεγονός ότι χαλάρωσαν οι προϋποθέσεις σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης προκειμένου να κάνουν αίτηση οι εργαζόμενοι για επιδόματα, μπορεί επίσης να οδηγούν σε αύξηση τους αριθμούς των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας.
Ο δείκτης υπηρεσιών ISM της Markit διολίσθησε στις 52,7 μονάδες τον Μάρτιο από 57,3 τον Φεβρουάριο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν κατάρρευση του δείκτη στις 43 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες αποτυπώνει ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Walt Disney Co ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να θέτει σε διαθεσιμότητα το μη απαραίτητο προσωπικό της σε όλα τα επίπεδα των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ από τη 19η Απριλίου, αντιδρώντας στην εξάπλωση της COVID-19 που έχει προκαλέσει προβλήματα ή διακοπή λειτουργίας των δραστηριοτήτων της, τόσο στην παραγωγή ταινιών και εκπομπών, όσο και στα θεματικά πάρκα.
Η εταιρία έχει δεσμευτεί για την πλήρη καταβολή των μισθών και των λοιπών παροχών σε όλους τους εργαζόμενους της μέχρι τη 18η Απριλίου, παρά το γεγονός ότι τα θεματικά πάρκα και οι κινηματογράφοι της είναι κλειστά, ενώ έχει διακοπεί και η παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών.
Απώλειες στην Ευρώπη
Οι μετοχές των Zurich Insurance Group, AXA, Munich Re και Prudential σημείωσαν πτώση μεταξύ 1,9% και 4,2%, καθώς η αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ζήτησε από τις εταιρίες ασφάλισης και αντασφάλισης να αναστείλουν προσωρινά τη διανομή μερισμάτων και την επαναγορά μετοχών.
Με τον ιό να συνεχίζει να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στην Ευρώπη και περισσότερες επιχειρήσεις να αναστέλλουν τη λειτουργία τους, οι αναλυτές έχουν αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για τα κέρδη του δεύτερου και τρίτου τριμήνου, ενώ τα μερίσματα για το σύνολο του έτους αναμένεται να μειωθούν έως και 40%.
Η H&M, η δεύτερη μεγαλύτερη τον κόσμο εταιρία λιανικής πώλησης ενδυμάτων, κατέγραψε βουτιά 46% στις πωλήσεις Μαρτίου και είπε ότι αναμένει ζημίες για το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης της.
Ωστόσο, η μετοχή της, η οποία έχει χάσει 40% της αξίας της από τα τέλη Ιανουαρίου, σημείωσε άλμα 5% καθώς η εταιρία ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα για να ενισχύσει το αποθεματικό ρευστότητά της και να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα.
Ύφεση 10% δείχνουν τα ιστορικά χαμηλά στους δείκτες μεταποίησης PMI στις 4 μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης τον Μάρτιο
Στα ιστορικά χαμηλά των 29,7 μονάδων υποχώρησε ο δείκτης μεταποίησης και παραγωγής του IHS Markit της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, αποτυπώνοντας το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχτεί η παραγωγή από το lockdown που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Ο Δείκτης PMI σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του Μάρτιο, ενώ ήταν πολύ χαμηλότερη από τις 31,4 μονάδες που εκτιμούσαν οι αναλυτές.
Η πανδημία του COVID-19 επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του ιδιωτικού τομέα της ζώνης του ευρώ, αναφέρει η IHS Markit.
Αμφότεροι οι τομείς που καλύπτονται από την έρευνα κατέγραψαν σημαντικές μειώσεις της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφουν οι υπηρεσίες.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, είδαν τους δείκτες PMI σε ιστορικά χαμηλά, με τις δύο τελευταίες βιώνουν τις πιο έντονες μειώσεις.
Παράλληλα, η εμπιστοσύνη για το μέλλον ήταν η χαμηλότερη που κατέγραψε ποτέ η έρευνα, από τον Ιούλιο του 2012.
Ράλι στο πετρέλαιο με τα «βλέμματα» σε Σ. Αραβία και Ρωσία
Νέο ράλι καταγράφει σήμερα Παρασκευή (3/4) το πετρέλαιο, αντιστρέφοντας τις απώλειες που σημειώθηκαν το πρωί, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες των επενδυτών για μία νέα συμφωνία μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας, η οποία θα σταθεροποιήσει την αγορά ενέργειας.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +12,59% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 33,71 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +6,99% στα 27,09 δολ. ανά βαρέλι.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης οι τιμές του «μαύρου χρυσού» σημείωσαν «άλμα» της τάξεως του +25%, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συμφώνησαν για μείωση της παραγωγής τους κατά σχεδόν 10 εκατ. βαρέλια, με τον ίδιο να προσθέσει ότι «εάν συμβεί αυτό θα είναι σπουδαίο για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Παράλληλα, το Saudi Press Agency ανέφερε χθες ότι η Σαουδική Αραβία ζήτησε από τις χώρες που συμμετείχαν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ να πραγμαποιηθεί μία «έκτακτη» συνάντηση, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες συμφωνίας.
«Η πρόκληση που υπάρχει αφορά το μέγεθος του προβλήματος στην υπερπορσφορά», αναφέρει ο επικεφαλής της Rystad Energy για το πετρέλαιο, Bjornar Tonhaugen, διευκρινίζοντας ότι «η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία δε θα αφαιρέσουν από μόνες τους τη μισή παραγωγή τους προκειμένου να εξοικονομήσουν τα πιθανά 10 με 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως που χρειάζεται η αγορά για να ισορροπήσει το δεύτερο τρίμηνο».
Οι αναλυτές εκφράζουν μάλιστα εκτιμούν ότι οι δύο χώρες ενδέχεται να μη μειώσουν την παραγωγή τους χωρίς μία συντονισμένη μείωση και από άλλους μεγάλους παραγωγούς, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς.
«Στην καλύτερη περίπτωση, πιστεύουμε ότι οι χώρες θα συμφωνήσουν στο να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να παρακολοθούν την κατάσταση στην αγορά», πρόσθεσε ο κ. Tonhaugen..
Μεικτά πρόσημα στην Ασία
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι αγορές της Ασίας, μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν στη Wall Street, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία και την πορεία των τιμών στο πετρέλαιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,01% στις 17.820,19 μονάδες, καθώς τα τελευταία στοιχεία της Markit για τη δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών περιόρισαν σημαντικά τα κέρδη που είχαν σημειωθεί ενδοσυνεδριακά.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 33,8 μονάδες για τον Μάρτιο του 2020, έναντι 46 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις 32,7 μονάδες.
Ο υποδείκτης παραγωγής σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις που έχει καταγράψει ποτέ η Markit, καθώς η πανδημία του COVID-19 προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στη ζήτηση.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που αφορά την απασχόληση υποχώρησε επίσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εν μέσω μειωμένων λειτουργικών αναγκών, ενώ οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι σημαντική πτώση της δραστηριότητας τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά -1,68% στις 5.067,50 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,85% στις 4.615,67 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξεως του +0,03% στις 1.725,44 μονάδες, αντιστρέφοντας τις απώλειες που είχε σημειώσει ενδοσυνεδριακά, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,71% στις 23.114 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,60% στις 2.736,99 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,73% στις 10.105,16 μονάδες.
Νωρίτερα, η Markit δημοσίευσε τα στοιχεία για τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου που αφορούν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε άνοδος σε σχέση με τον Φεβρουάριο, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης παρέμεινε κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 43 μονάδες, έναντι 26,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η Markit.
Ωστόσο, τα στοιχεία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανάμεναν ότι η άνοδος του δείκτη θα περιοριστεί στις 39 μονάδες.
Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα, η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε αρνητικά την πελατειακή ζήτηση και τον Μάρτιο, μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε ο κλάδος τον προηγούμενο μήνα.
«Καθώς η μεταβλητότητα προσαρμόζεται σταδιακά σε χαμηλότερα επίπεδα, φαίνεται ότι τα sell-off ακραίου πανικού υποχωρούν επίσης», τόνισε ο αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes.
Στις ΗΠΑ, οι αγορές έκλεισαν με κέρδη, καθώς ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά +2,28% στις 2.526,90 μονάδες, παρά την ενδοσυνεδριακή πτώση που σημειώθηκε μετά τη νέα σημαντική αύξηση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.
Επιπλέον, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +2,24% στις 21.413,44 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Nasdaq, και συγκεκριμενα στο +1,72% και τις 7.487,31 μονάδες.
Καθοριστικό ρόλο για την άνοδο των αγορών διαδραμάτισε το «άλμα» που σημειώθηκε στις τιμές του πετρελαίου, μετά τις δηλώσεις του Donald Trump ότι αναμένει σύντομα μία συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία για μείωση της παραγωγής.
Παράλληλα, το Saudi Press Agency ανέφερε χθες ότι η Σαουδική Αραβία ζήτησε από τις χώρες που συμμετείχαν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ να πραγμαποιηθεί μία «έκτακτη» συνάντηση, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες συμφωνίας.
«Η πρόκληση που υπάρχει αφορά το μέγεθος του προβλήματος στην υπερπορσφορά», αναφέρει ο επικεφαλής της Rystad Energy για το πετρέλαιο, Bjornar Tonhaugen, διευκρινίζοντας ότι «η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία δε θα αφαιρέσουν από μόνες τους τη μισή παραγωγή τους προκειμένου να εξοικονομήσουν τα πιθανά 10 με 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως που χρειάζεται η αγορά για να ισορροπήσει το δεύτερο τρίμηνο».
www.bankingnews.gr
Στις ΗΠΑ έως τις 12 Μαρτίου χάθηκαν 700 χιλ. θέσεις εργασίας, με τον δείκτη ανεργίας να αυξάνεται στο 4,4%, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2010.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι με βάση τις 10 εκατ. νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας που κατατέθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου, η ανεργία στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 10% τον Απρίλιο.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin δήλωσε ότι οι ενεργειακές εταιρείες που συμπιέζονται από τον πόλεμο των τιμών πετρελαίου μπορούν να στραφούν στις δανειοδοτικές διευκολύνσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για βοήθεια.
Η οικονομική δέσμη για το οικονομικό μέγεθος των 2,2 τρισ. δολαρίων που αφορά τον κορωνοϊό εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ να παρέχει δάνεια και επιχορηγήσεις σε αεροπορικές εταιρείες και εταιρείες σημαντικές για την εθνική ασφάλεια, ανέφερε ο Steven Mnuchin.
Στην Ευρώπη οριστικό είναι το γερμανικό όχι στην έκδοση των corona bonds, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz δεν προτίθεται να τα εγκρίνει στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την επόμενη Τρίτη 7 Απριλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel.
Υπό συζήτηση είναι ο διπλασιασμός των κεφαλαίων του ESM.
Μια λεγόμενη προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθεροποίηση της πρόσβασης των μεμονωμένων κρατών μελών της Ευρωζώνης στην αγορά, προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της νομισματικής ένωσης.
Αυτό θα απαιτούσε αύξηση κεφαλαίου του ESM στα 820 δισ. από 410 δισ. σήμερα και η Γερμανία θα επιβαρυνόταν με 22 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα 3 Απριλίου 2020 καταγράφεται πτώση διεθνώς.
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες -1,69% στις 21.052 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχωρεί -1,51% στις 2.488 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει πτώση -1,53% στις 7.373 μονάδες.
Ο δείκτης φόβου VIX στις 47 μονάδες με πτώση -7,27%.
Το brent καταγράφει άνοδο +14% στα 34,19 δολάρια
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με απώλειες -0,47% στις 9.525 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση -2,67% στις 16.384 μονάδες.
Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Β΄Παγκόμιο Πόλεμο θα καταγράψει η αμερικανική οικονομία το 2020, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις που δημοσίευσε σήμερα 3 Απριλίου η Morgan Stanley.
H αμερικανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί 5,5% το 2020, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1946, με τη συρρίκνωση στο β΄τρίμηνο να εκτοξεύεται στο 38% σε τριμηνιαία βάση, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ α΄τριμήνου στο -3,4% από +2,4%, ενώ για το β΄τρίμηνο στο -38% από -30% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Στις ΗΠΑ, η ταχύτητα και το μέγεθος της πολιτικής απόκρισης στην κρίση ήταν πραγματικά αξιοσημείωτες.
Η Fed έχει μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν και έχει ξεκινήσει ένα απεριόριστο QE και άλλες διευκολύνσεις δανεισμού πολύ πιο γρήγορα από ό, τι κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης.
H κατάσταση στις ΗΠΑ ωστόσο όσον αφορά την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού, φαίνεται πως είναι εκτός ελέγχου.
Το τελευταίο 24ωρο οι ΗΠΑ κατέγραψαν παγκόσμιο ρεκόρ όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων σε μια ημέρα, καθώς 1.169 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή.
Συνολικά οι νεκροί στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 6.057, με την Πολιτεία της Νέας Υόρκης να είναι η πλέον πληττόμενη περιοχή καθώς μετρά περισσότερους από 2.000 θανάτους.
Όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυτά ανέρχονται σε 245.540.
Οι ΗΠΑ είναι μακράν η χώρα του κόσμου με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο.
Επίκεντρο της κρίσης παραμένει η Νέα Υόρκη.
Η μεγαλούπολη θρηνεί περισσότερους από 2.000 νεκρούς και πλησιάζει τα 50.000 κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν χθες Πέμπτη οι υγειονομικές αρχές της.
Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ έχουν διεξαχθεί περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια τεστ, καθώς εκτιμάται ότι καθημερινά γίνονται 100.000.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας την απώλεια 701 χιλ. θέσεων εργασίας στην αμερικανική οικονομία τον Μάρτιο καταδεικνύουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ, τερματίζοντας απότομα μια περίοδο 113 συνεχών μηνών αύξησης της απασχόλησης.
Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε τον Μάρτιο στο 4,4% από 3,5% τον Φεβρουάριο, καθώς τα αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας έπληξαν επιχειρήσεις και εργοστάσια, επιβεβαιώνοντας ότι η ύφεση είναι καθ’ οδόν.
Πρόκειται για την πρώτη πτώση στις θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα, από τον Σεπτέμβριο του 2010.
Οι αναλυτές ανέμεναν πολύ μικρότερη πτώση, κατά 100 χιλ.
Η σημερινή έκθεση για την απασχόληση δεν αποτυπώνει πλήρως τη σφαγή που προκαλεί στην οικονομία ο κορωνοϊός.
Στην έρευνα της κυβέρνησης συμμετείχαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά έως τα μέσα Μαρτίου, πριν τεθεί σε εφαρμογή το lockdown, οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία.
Ήδη, με βάση τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί, ο αριθμός ρεκόρ των 10 εκατ. εργαζομένων στις ΗΠΑ κατέθεσε αίτηση για επίδομα ανεργίας τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου.
Mε τα ποσοστά των ανέργων να εκτινάσσονται, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ποσοστό ανεργίας μπορεί να ξεπεράσει το 10% τον Απρίλιο.
Οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο ιός και έχει προσβάλει πάνω από 214.000 ανθρώπους.
Σχεδόν 5.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη χώρα λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters tally.
«Η οικονομία έχει βρεθεί στην άβυσσο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος στην MUFG στη Νέα Υόρκη.
«Όπου κι αν κοιτάξεις, η Ουάσινγκτον και οι πολιτειακές αρχές δεν ήταν προετοιμασμένες για την ταχεία εξάπλωση του ιού και την καταστροφική ζημιά που θα προκαλούνταν στην οικονομία εάν έκλειναν οι επιχειρήσεις και στέλνονταν στα σπίτια τους οι εργαζόμενοι».
Σύμφωνα με οικονομολόγους σε έρευνα του Reuters, ο αριθμός των απασχολουμένων εκτός του αγροτικού τομέα εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 100.000 τον περασμένο μήνα, δίνοντας τέλος στην περίοδο ρεκόρ αύξησης της απασχόλησης που χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2010.
Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 273.000 τον Φεβρουάριο.
Με τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, ο πλέον έγκαιρος δείκτης για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, να σπάνε τα ρεκόρ τις δύο τελευταίες εβδομάδες και την πλειονότητα των Αμερικανών να αναγκάζονται μα παραμείνουν στο σπίτι τους, η Oxford Economics προβλέπει απώλεια τουλάχιστον 20 εκατ. μισθωτών θέσεων εργασίας τον Απρίλιο, το οποίο απλά θα συνθλίψει την απώλεια ρεκόρ 800.000 θέσεων εργασίας τον Μάρτιο του 2009.
Οικονομολόγοι ανησυχούν επίσης ότι ο γρήγορος ρυθμός με τον οποίο κλείνουν οι επιχειρήσεις θα δυσκολέψει το υπουργείο Εργασίας να αποτυπώσει με ακρίβεια το μέγεθος των απολύσεων.
Υπάρχουν επίσης εκτιμήσεις ότι το δημοσιονομικό πακέτο των 2,3 τρισεκ. δολαρίων που υπέγραψε ο πρόεδρος Trump την περασμένη εβδομάδα, που προβλέπει γενναίες παροχές για τους ανέργους, καθώς και το γεγονός ότι χαλάρωσαν οι προϋποθέσεις σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης προκειμένου να κάνουν αίτηση οι εργαζόμενοι για επιδόματα, μπορεί επίσης να οδηγούν σε αύξηση τους αριθμούς των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας.
Ο δείκτης υπηρεσιών ISM της Markit διολίσθησε στις 52,7 μονάδες τον Μάρτιο από 57,3 τον Φεβρουάριο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν κατάρρευση του δείκτη στις 43 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες αποτυπώνει ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Walt Disney Co ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να θέτει σε διαθεσιμότητα το μη απαραίτητο προσωπικό της σε όλα τα επίπεδα των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ από τη 19η Απριλίου, αντιδρώντας στην εξάπλωση της COVID-19 που έχει προκαλέσει προβλήματα ή διακοπή λειτουργίας των δραστηριοτήτων της, τόσο στην παραγωγή ταινιών και εκπομπών, όσο και στα θεματικά πάρκα.
Η εταιρία έχει δεσμευτεί για την πλήρη καταβολή των μισθών και των λοιπών παροχών σε όλους τους εργαζόμενους της μέχρι τη 18η Απριλίου, παρά το γεγονός ότι τα θεματικά πάρκα και οι κινηματογράφοι της είναι κλειστά, ενώ έχει διακοπεί και η παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών.
Απώλειες στην Ευρώπη
Οι μετοχές των Zurich Insurance Group, AXA, Munich Re και Prudential σημείωσαν πτώση μεταξύ 1,9% και 4,2%, καθώς η αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ζήτησε από τις εταιρίες ασφάλισης και αντασφάλισης να αναστείλουν προσωρινά τη διανομή μερισμάτων και την επαναγορά μετοχών.
Με τον ιό να συνεχίζει να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στην Ευρώπη και περισσότερες επιχειρήσεις να αναστέλλουν τη λειτουργία τους, οι αναλυτές έχουν αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για τα κέρδη του δεύτερου και τρίτου τριμήνου, ενώ τα μερίσματα για το σύνολο του έτους αναμένεται να μειωθούν έως και 40%.
Η H&M, η δεύτερη μεγαλύτερη τον κόσμο εταιρία λιανικής πώλησης ενδυμάτων, κατέγραψε βουτιά 46% στις πωλήσεις Μαρτίου και είπε ότι αναμένει ζημίες για το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης της.
Ωστόσο, η μετοχή της, η οποία έχει χάσει 40% της αξίας της από τα τέλη Ιανουαρίου, σημείωσε άλμα 5% καθώς η εταιρία ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα για να ενισχύσει το αποθεματικό ρευστότητά της και να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα.
Ύφεση 10% δείχνουν τα ιστορικά χαμηλά στους δείκτες μεταποίησης PMI στις 4 μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης τον Μάρτιο
Στα ιστορικά χαμηλά των 29,7 μονάδων υποχώρησε ο δείκτης μεταποίησης και παραγωγής του IHS Markit της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, αποτυπώνοντας το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχτεί η παραγωγή από το lockdown που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Ο Δείκτης PMI σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του Μάρτιο, ενώ ήταν πολύ χαμηλότερη από τις 31,4 μονάδες που εκτιμούσαν οι αναλυτές.
Η πανδημία του COVID-19 επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του ιδιωτικού τομέα της ζώνης του ευρώ, αναφέρει η IHS Markit.
Αμφότεροι οι τομείς που καλύπτονται από την έρευνα κατέγραψαν σημαντικές μειώσεις της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφουν οι υπηρεσίες.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, είδαν τους δείκτες PMI σε ιστορικά χαμηλά, με τις δύο τελευταίες βιώνουν τις πιο έντονες μειώσεις.
Παράλληλα, η εμπιστοσύνη για το μέλλον ήταν η χαμηλότερη που κατέγραψε ποτέ η έρευνα, από τον Ιούλιο του 2012.
Ράλι στο πετρέλαιο με τα «βλέμματα» σε Σ. Αραβία και Ρωσία
Νέο ράλι καταγράφει σήμερα Παρασκευή (3/4) το πετρέλαιο, αντιστρέφοντας τις απώλειες που σημειώθηκαν το πρωί, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες των επενδυτών για μία νέα συμφωνία μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας, η οποία θα σταθεροποιήσει την αγορά ενέργειας.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +12,59% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 33,71 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +6,99% στα 27,09 δολ. ανά βαρέλι.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης οι τιμές του «μαύρου χρυσού» σημείωσαν «άλμα» της τάξεως του +25%, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συμφώνησαν για μείωση της παραγωγής τους κατά σχεδόν 10 εκατ. βαρέλια, με τον ίδιο να προσθέσει ότι «εάν συμβεί αυτό θα είναι σπουδαίο για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Παράλληλα, το Saudi Press Agency ανέφερε χθες ότι η Σαουδική Αραβία ζήτησε από τις χώρες που συμμετείχαν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ να πραγμαποιηθεί μία «έκτακτη» συνάντηση, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες συμφωνίας.
«Η πρόκληση που υπάρχει αφορά το μέγεθος του προβλήματος στην υπερπορσφορά», αναφέρει ο επικεφαλής της Rystad Energy για το πετρέλαιο, Bjornar Tonhaugen, διευκρινίζοντας ότι «η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία δε θα αφαιρέσουν από μόνες τους τη μισή παραγωγή τους προκειμένου να εξοικονομήσουν τα πιθανά 10 με 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως που χρειάζεται η αγορά για να ισορροπήσει το δεύτερο τρίμηνο».
Οι αναλυτές εκφράζουν μάλιστα εκτιμούν ότι οι δύο χώρες ενδέχεται να μη μειώσουν την παραγωγή τους χωρίς μία συντονισμένη μείωση και από άλλους μεγάλους παραγωγούς, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς.
«Στην καλύτερη περίπτωση, πιστεύουμε ότι οι χώρες θα συμφωνήσουν στο να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να παρακολοθούν την κατάσταση στην αγορά», πρόσθεσε ο κ. Tonhaugen..
Μεικτά πρόσημα στην Ασία
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι αγορές της Ασίας, μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν στη Wall Street, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία και την πορεία των τιμών στο πετρέλαιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,01% στις 17.820,19 μονάδες, καθώς τα τελευταία στοιχεία της Markit για τη δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών περιόρισαν σημαντικά τα κέρδη που είχαν σημειωθεί ενδοσυνεδριακά.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 33,8 μονάδες για τον Μάρτιο του 2020, έναντι 46 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις 32,7 μονάδες.
Ο υποδείκτης παραγωγής σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις που έχει καταγράψει ποτέ η Markit, καθώς η πανδημία του COVID-19 προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στη ζήτηση.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που αφορά την απασχόληση υποχώρησε επίσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εν μέσω μειωμένων λειτουργικών αναγκών, ενώ οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι σημαντική πτώση της δραστηριότητας τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά -1,68% στις 5.067,50 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,85% στις 4.615,67 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξεως του +0,03% στις 1.725,44 μονάδες, αντιστρέφοντας τις απώλειες που είχε σημειώσει ενδοσυνεδριακά, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,71% στις 23.114 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,60% στις 2.736,99 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,73% στις 10.105,16 μονάδες.
Νωρίτερα, η Markit δημοσίευσε τα στοιχεία για τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου που αφορούν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε άνοδος σε σχέση με τον Φεβρουάριο, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης παρέμεινε κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 43 μονάδες, έναντι 26,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η Markit.
Ωστόσο, τα στοιχεία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανάμεναν ότι η άνοδος του δείκτη θα περιοριστεί στις 39 μονάδες.
Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα, η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε αρνητικά την πελατειακή ζήτηση και τον Μάρτιο, μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε ο κλάδος τον προηγούμενο μήνα.
«Καθώς η μεταβλητότητα προσαρμόζεται σταδιακά σε χαμηλότερα επίπεδα, φαίνεται ότι τα sell-off ακραίου πανικού υποχωρούν επίσης», τόνισε ο αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes.
Στις ΗΠΑ, οι αγορές έκλεισαν με κέρδη, καθώς ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά +2,28% στις 2.526,90 μονάδες, παρά την ενδοσυνεδριακή πτώση που σημειώθηκε μετά τη νέα σημαντική αύξηση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.
Επιπλέον, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +2,24% στις 21.413,44 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Nasdaq, και συγκεκριμενα στο +1,72% και τις 7.487,31 μονάδες.
Καθοριστικό ρόλο για την άνοδο των αγορών διαδραμάτισε το «άλμα» που σημειώθηκε στις τιμές του πετρελαίου, μετά τις δηλώσεις του Donald Trump ότι αναμένει σύντομα μία συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία για μείωση της παραγωγής.
Παράλληλα, το Saudi Press Agency ανέφερε χθες ότι η Σαουδική Αραβία ζήτησε από τις χώρες που συμμετείχαν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ να πραγμαποιηθεί μία «έκτακτη» συνάντηση, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες συμφωνίας.
«Η πρόκληση που υπάρχει αφορά το μέγεθος του προβλήματος στην υπερπορσφορά», αναφέρει ο επικεφαλής της Rystad Energy για το πετρέλαιο, Bjornar Tonhaugen, διευκρινίζοντας ότι «η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία δε θα αφαιρέσουν από μόνες τους τη μισή παραγωγή τους προκειμένου να εξοικονομήσουν τα πιθανά 10 με 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως που χρειάζεται η αγορά για να ισορροπήσει το δεύτερο τρίμηνο».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών