Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία που προβλέπει στήριξη 540 δισεκ. ευρώ προς τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις αλλά και τα κράτη μέλη απαντώντας στο αίτημα των πολιτών της Ενωσης.
Ωστόσο η πρόταση της Ολλανδίας πέρασε τελικώς καθώς θα χρησιμοποιηθούν προληπτικές πιστωτικές γραμμές για την χρηματοδότηση του προβλήματος του κορωνοιού.
Οι δηλώσεις τους αναλυτικά έχουν ως εξής:
Mario Centeno, πρόεδρος του Eurogroup: Ο ESM θα διαθέσει 240 δισ
«Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά.
Το καταφέραμε μετά από 16 ώρες συζητήσεων, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Mario Centeno.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «στην προηγούμενη κρίση κάναμε πολύ λίγα πολύ αργά.
Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά τα πραγματικά.
Οικοδομούμε ευρωπαϊκές λύσεις.
Εάν αθροίσουμε όλα τα μέτρα, μαζί με τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, μιλάμε για τρισεκατομμύρια ευρώ.
Μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση αν δείξουμε αλληλεγγύη.
Θέλαμε να εστιάσουμε σε τρεις παράγοντες: εργαζόμενους, επιχειρήσεις, κράτη.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, δεν πρέπει να χαθούν θέσεις εργασίας.
Θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και θα δώσουμε επιδόματα.
Θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα για την υποστήριξη των εργαζόμενων ύψους 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, θα παρέχουμε σε υγιείς επιχειρήσεις ρευστότητα.
Θα διαθέσουμε 200 δισεκατομμύρια ευρώ για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά, τις χώρες, θα δοθούν 240 δισ. μέσω του ESM, στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
To πρόγραμμα υποστήριξης θα είναι έτοιμο σε δύο εβδομάδες» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Παράλληλα πρόσθεσε πως «δεν είμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο, γι’ αυτό είναι σημαντική η αλληλεγγύη.
Όποια χώρα τα χρησιμοποιήσει θα υπόκειται στους συνήθεις κανόνες.
Μόνη προϋπόθεση να στηριχθεί το σύστημα υγείας και δαπάνες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
Η συμφωνία δείχνει ότι έχουμε την πολιτική βούληση να κάνουμε τον ESM κατάλληλο για την σημερινή κρίση. Το σύστημα θα είναι ενεργό σε λίγες εβδομάδες, σημείωσε.
Όπως είπε ο M. Centeno, όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση θα πρέπει να δούμε την ανάκαμψη της οικονομίας. Στα επόμενα βήματα ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι κρίσιμος.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε να συζητηθεί η δημιουργία ενός ταμείο που θα τονώσει τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν.
Θα είναι προσωρινό, στοχευμένο στην παρούσα χρήση.
Klaus Regling, Eπικεφαλής ESM
Ο επικεφαλής του ESM, Κ. Regling, δήλωσε ότι είναι πολύ χαρούμενος που επετεύχθη μια καλή συμφωνία.
«Ξέρουμε ότι είμαστε σε κρίση», τόνισε ο Regling, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό πως ελήφθησαν μέτρα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της κρίσης, γιατί όπως τόνισε οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι πολύ σοβαρές.
Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι τα μέτρα είναι σχεδιασμένα για να βοηθήσουν τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους περισσότερο από ότι κάποιες άλλες.
Τόνισε, δε, ότι ήταν απαραίτητα ώστε να αποφευχθεί να διευρυνθούν οι διαφορές μεταξύ των χωρών της ένωσης.
Ο Regling πρόσθεσε επίσης ότι ο ESM θα αποτελέσει το δίχτυ προστασίας για όλες τις χώρες της ένωσης, προσφέροντας στήριξη μέσω πιστωτικής γραμμής ECCL που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν.
Μέσω αυτής θα εξασφαλίσει ρευστότητα με χαμηλό επιτόκιο, ενώ οι χώρες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά μόνο για μέτρα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.
Paolo Gentiloni, Ευρωπαίος Επίτροπος
Πρέπει να επανεκκινήσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία, ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος Oικονομικών Yποθέσεων Paolo Gentiloni.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:
«Η επιτροπή έχει πάρει σημαντικές αποφάσεις.
Χρησιμοποιήσαμε τα κεφάλαιά μας με εξαιρετικά ευέλικτο τρόπο.
Την προηγούμενη εβδομάδα απελευθερώσαμε 100 δισεκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξουμε τη ρευστότητα στην αγορά.
Δεν είναι ώρα να χαθούν θέσεις εργασίας, όπως στις ΗΠΑ.
Επίσης, συμφωνήσαμε στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με 200 δισεκατομμύρια και τη χρηματοδότηση των κρατών με 240 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πρέπει να επανεκκινήσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία.
Αυτά τα κεφάλαια, αυτοί οι τρεις πυλώνες θα μας βοηθήσουν.
Αυτή είναι μια συμμετρική κρίση και θα την αντιμετωπίσουμε.
Η κατάσταση στην Ευρώπη έχει αλλάξει.
Χρειαζόμαστε ισχυρά μπάτζετ για τα επόμενα χρόνια.
Αυτό δεν είναι το τέλος του χρόνου.
Εν προκειμένω θέλω να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν για αυτή τη συμφωνία.
Η Ευρώπη έδειξε αλληλεγγύη».
Από πλευράς των κρατών μελών άμεση ήταν η ανταπόκριση των υπουργών Οικονομικών:
Bruno Le Maire (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Σχέδιο 1 τρισ. ευρώ, το πιο σημαντικό στην ιστορία της ΕΕ
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup πως τα κράτη μέλη συμφώνησαν να κινητοποιήσουν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού, στο πιο σημαντικό οικονομικό σχέδιο στην ιστορία της ΕΕ.
Σε επικοινωνία του με δημοσιογράφους ο Λεμέρ τόνισε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ενεργοποιηθεί με χαλαρούς όρους.
Παράλληλα είπε ως η συμφωνία θα καταστήσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα διαθέσιμα και πως ένα ταμείο στήριξης θα ακολουθήσει.
«Η Ευρώπη έδειξε πως μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αυτής της κρίσης», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στο twitter.
Calvino (ΥΠΟΙΚ Ισπανίας) για το Eurogroup: Είναι μια καλή συμφωνία
Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Nadia Calvino δήλωσε σήμερα το βράδυ πως επιτεύχθηκε μια «καλή συμφωνία» ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
«Καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, ένα τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη στην μάχη κατά του Covid-19», τόνισε με tweet της η Calvino.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους κοινούς οικονομικούς μηχανισμούς οικονομικής ανάκαμψης», πρόσθεσε.
Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): To Εurogroup κατέληξε σε μια καλή συμφωνία, μετά από συμβιβασμούς
Θετικά αποτιμά τη συμφωνία του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας
«Το Eurogroup κατέληξε τελικά, σε συμφωνία, μέσα από συμβιβασμούς» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
«Μια ικανοποιητική συμφωνία που προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Μία συμφωνία που έρχεται να συμπληρώσει τις πολύ θετικές πρόσφατες αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών για δημοσιονομική ευελιξία και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενίσχυση της ρευστότητας.
Πρόκειται για ένα νέο πακέτο μέτρων, τόσο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεταγενέστερη ανάταξη των ευρωπαϊκών οικονομιών» είπε, συμπληρώνοντας:
«Ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αυξημένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υλοποίηση ενός προσωρινού προγράμματος για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, και ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προσαρμοσμένης στις τρέχουσες υγειονομικές ανάγκες.
Στόχος αυτού του πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι η ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων, η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ο περιορισμός της διόγκωσης της ανεργίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».
Σε ότι αφορά την οικονομία, «χρειάζεται η αναγκαία επανεκκίνησή της, προβλέπεται η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότησή του από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», καθώς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Η σημερινή, θετική απόφαση θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες – μελλοντικά – ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με άγρυπνο το «μάτι» στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα» κατέληξε.
Christine Lagarde: Είμαι συγκινημένη που είδα Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να καταλήγουν σε συμφωνία
Η Ευρώπη μαζί στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού, είμαι συγκινημένη που είδα τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να καταλήγουν σε μια πρωτοποριακή συμφωνία, δήλωσε μέσω του Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde.
H Christine Lagarde έχει συμβάλει τα μέγιστα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις 18 Μαρτίου, προσπαθούσε να πείσει το 25μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ότι ήρθε η ώρα να απελευθερώσουν μαζικά προγράμματα στήριξης ή να αντιμετωπίσουν μια υπαρξιακή κρίση της Ευρωζώνης.
Ο στόχος ήταν να συμφωνηθούν μέτρα για την εξάλειψη της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάρρευσης που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό.
Η Lagarde είχε πρόταση αγοράς ομολόγων 750 δισ. ευρώ, την οποία το προσωπικό είχε δημιουργήσει μόλις 48 ώρες πριν εκείνη τη συνεδρίαση.
Το όνομά της: Pandemic Emergency Purchase Program.
Αυτή η συνάντηση ήταν η κρίσιμη στιγμή, όταν μια προειδοποίηση δημόσιας υγείας που απειλούσε αρχικά ένα προσωρινό χτύπημα στην ανάπτυξη μετατράπηκε σε μια πλήρης οικονομική κρίση.
Ύστερα από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, πέτυχε το σχέδιό της.
Olaf Scholz (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Ήταν μια σπουδαία μέρα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
Σπουδαία μέρα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χαρακτήρισε την 9η Απριλίου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έκρινε το βράδυ της Πέμπτης ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 για την κοινή αντίδραση στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία σήμανε «μια σπουδαία μέρα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
«Είναι σημαντικό ότι όλοι μας θα προχωρήσουμε σε μια κοινή αντίδραση, η οποία θα επιτρέψει στα κράτη μας να ξεπεράσουν τις υγειονομικές προκλήσεις, αλλά επίσης και τις οικονομικές προκλήσεις» που εγείρει η ασθένεια COVID-19, τόνισε ο Scholz σε ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter.
Έπειτα από «πολύ μακρές συνομιλίες», οι 27 κατέληξαν σε «συναίνεση» ως προς το να υπάρξει «σθεναρή αντίδραση» σε αυτή την κρίση άνευ προηγουμένου, που έχει παραλύσει τη Γηραιά Ήπειρο κι έχει γονατίσει πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ο Olaf Scholz επισήμανε μέτρα όπως η «σθεναρή στήριξη στις επιχειρήσεις», η «σαφής υποστήριξη στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες», δηλαδή η χρηματοδότηση των ταμείων ανεργίας ώστε να καλύπτουν μέρος των μισθών τους όσο τίθενται εν μέρει σε ανεργία, και ο δανεισμός «στα κράτη που το έχουν ανάγκη» μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Η συμφωνία που κλείστηκε στις Βρυξέλλες είναι «καλό μήνυμα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι έτσι ξέρουν ότι τα κράτη της δρουν μαζί» και ότι «η ΕΕ λειτουργεί» κατέληξε.
www. bankingnews.gr
Ωστόσο η πρόταση της Ολλανδίας πέρασε τελικώς καθώς θα χρησιμοποιηθούν προληπτικές πιστωτικές γραμμές για την χρηματοδότηση του προβλήματος του κορωνοιού.
Οι δηλώσεις τους αναλυτικά έχουν ως εξής:
Mario Centeno, πρόεδρος του Eurogroup: Ο ESM θα διαθέσει 240 δισ
«Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά.
Το καταφέραμε μετά από 16 ώρες συζητήσεων, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Mario Centeno.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «στην προηγούμενη κρίση κάναμε πολύ λίγα πολύ αργά.
Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά τα πραγματικά.
Οικοδομούμε ευρωπαϊκές λύσεις.
Εάν αθροίσουμε όλα τα μέτρα, μαζί με τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, μιλάμε για τρισεκατομμύρια ευρώ.
Μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση αν δείξουμε αλληλεγγύη.
Θέλαμε να εστιάσουμε σε τρεις παράγοντες: εργαζόμενους, επιχειρήσεις, κράτη.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, δεν πρέπει να χαθούν θέσεις εργασίας.
Θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και θα δώσουμε επιδόματα.
Θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα για την υποστήριξη των εργαζόμενων ύψους 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, θα παρέχουμε σε υγιείς επιχειρήσεις ρευστότητα.
Θα διαθέσουμε 200 δισεκατομμύρια ευρώ για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά, τις χώρες, θα δοθούν 240 δισ. μέσω του ESM, στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
To πρόγραμμα υποστήριξης θα είναι έτοιμο σε δύο εβδομάδες» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Παράλληλα πρόσθεσε πως «δεν είμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο, γι’ αυτό είναι σημαντική η αλληλεγγύη.
Όποια χώρα τα χρησιμοποιήσει θα υπόκειται στους συνήθεις κανόνες.
Μόνη προϋπόθεση να στηριχθεί το σύστημα υγείας και δαπάνες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
Η συμφωνία δείχνει ότι έχουμε την πολιτική βούληση να κάνουμε τον ESM κατάλληλο για την σημερινή κρίση. Το σύστημα θα είναι ενεργό σε λίγες εβδομάδες, σημείωσε.
Όπως είπε ο M. Centeno, όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση θα πρέπει να δούμε την ανάκαμψη της οικονομίας. Στα επόμενα βήματα ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι κρίσιμος.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε να συζητηθεί η δημιουργία ενός ταμείο που θα τονώσει τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν.
Θα είναι προσωρινό, στοχευμένο στην παρούσα χρήση.
Klaus Regling, Eπικεφαλής ESM
Ο επικεφαλής του ESM, Κ. Regling, δήλωσε ότι είναι πολύ χαρούμενος που επετεύχθη μια καλή συμφωνία.
«Ξέρουμε ότι είμαστε σε κρίση», τόνισε ο Regling, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό πως ελήφθησαν μέτρα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της κρίσης, γιατί όπως τόνισε οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι πολύ σοβαρές.
Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι τα μέτρα είναι σχεδιασμένα για να βοηθήσουν τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους περισσότερο από ότι κάποιες άλλες.
Τόνισε, δε, ότι ήταν απαραίτητα ώστε να αποφευχθεί να διευρυνθούν οι διαφορές μεταξύ των χωρών της ένωσης.
Ο Regling πρόσθεσε επίσης ότι ο ESM θα αποτελέσει το δίχτυ προστασίας για όλες τις χώρες της ένωσης, προσφέροντας στήριξη μέσω πιστωτικής γραμμής ECCL που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν.
Μέσω αυτής θα εξασφαλίσει ρευστότητα με χαμηλό επιτόκιο, ενώ οι χώρες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά μόνο για μέτρα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.
Paolo Gentiloni, Ευρωπαίος Επίτροπος
Πρέπει να επανεκκινήσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία, ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος Oικονομικών Yποθέσεων Paolo Gentiloni.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:
«Η επιτροπή έχει πάρει σημαντικές αποφάσεις.
Χρησιμοποιήσαμε τα κεφάλαιά μας με εξαιρετικά ευέλικτο τρόπο.
Την προηγούμενη εβδομάδα απελευθερώσαμε 100 δισεκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξουμε τη ρευστότητα στην αγορά.
Δεν είναι ώρα να χαθούν θέσεις εργασίας, όπως στις ΗΠΑ.
Επίσης, συμφωνήσαμε στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με 200 δισεκατομμύρια και τη χρηματοδότηση των κρατών με 240 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πρέπει να επανεκκινήσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία.
Αυτά τα κεφάλαια, αυτοί οι τρεις πυλώνες θα μας βοηθήσουν.
Αυτή είναι μια συμμετρική κρίση και θα την αντιμετωπίσουμε.
Η κατάσταση στην Ευρώπη έχει αλλάξει.
Χρειαζόμαστε ισχυρά μπάτζετ για τα επόμενα χρόνια.
Αυτό δεν είναι το τέλος του χρόνου.
Εν προκειμένω θέλω να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν για αυτή τη συμφωνία.
Η Ευρώπη έδειξε αλληλεγγύη».
Από πλευράς των κρατών μελών άμεση ήταν η ανταπόκριση των υπουργών Οικονομικών:
Bruno Le Maire (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Σχέδιο 1 τρισ. ευρώ, το πιο σημαντικό στην ιστορία της ΕΕ
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup πως τα κράτη μέλη συμφώνησαν να κινητοποιήσουν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού, στο πιο σημαντικό οικονομικό σχέδιο στην ιστορία της ΕΕ.
Σε επικοινωνία του με δημοσιογράφους ο Λεμέρ τόνισε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ενεργοποιηθεί με χαλαρούς όρους.
Παράλληλα είπε ως η συμφωνία θα καταστήσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα διαθέσιμα και πως ένα ταμείο στήριξης θα ακολουθήσει.
«Η Ευρώπη έδειξε πως μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αυτής της κρίσης», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στο twitter.
Calvino (ΥΠΟΙΚ Ισπανίας) για το Eurogroup: Είναι μια καλή συμφωνία
Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Nadia Calvino δήλωσε σήμερα το βράδυ πως επιτεύχθηκε μια «καλή συμφωνία» ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
«Καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, ένα τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη στην μάχη κατά του Covid-19», τόνισε με tweet της η Calvino.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους κοινούς οικονομικούς μηχανισμούς οικονομικής ανάκαμψης», πρόσθεσε.
Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): To Εurogroup κατέληξε σε μια καλή συμφωνία, μετά από συμβιβασμούς
Θετικά αποτιμά τη συμφωνία του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας
«Το Eurogroup κατέληξε τελικά, σε συμφωνία, μέσα από συμβιβασμούς» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
«Μια ικανοποιητική συμφωνία που προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Μία συμφωνία που έρχεται να συμπληρώσει τις πολύ θετικές πρόσφατες αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών για δημοσιονομική ευελιξία και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενίσχυση της ρευστότητας.
Πρόκειται για ένα νέο πακέτο μέτρων, τόσο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεταγενέστερη ανάταξη των ευρωπαϊκών οικονομιών» είπε, συμπληρώνοντας:
«Ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αυξημένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υλοποίηση ενός προσωρινού προγράμματος για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, και ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προσαρμοσμένης στις τρέχουσες υγειονομικές ανάγκες.
Στόχος αυτού του πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι η ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων, η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ο περιορισμός της διόγκωσης της ανεργίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».
Σε ότι αφορά την οικονομία, «χρειάζεται η αναγκαία επανεκκίνησή της, προβλέπεται η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότησή του από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», καθώς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Η σημερινή, θετική απόφαση θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες – μελλοντικά – ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με άγρυπνο το «μάτι» στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα» κατέληξε.
Christine Lagarde: Είμαι συγκινημένη που είδα Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να καταλήγουν σε συμφωνία
Η Ευρώπη μαζί στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού, είμαι συγκινημένη που είδα τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να καταλήγουν σε μια πρωτοποριακή συμφωνία, δήλωσε μέσω του Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde.
H Christine Lagarde έχει συμβάλει τα μέγιστα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις 18 Μαρτίου, προσπαθούσε να πείσει το 25μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ότι ήρθε η ώρα να απελευθερώσουν μαζικά προγράμματα στήριξης ή να αντιμετωπίσουν μια υπαρξιακή κρίση της Ευρωζώνης.
Ο στόχος ήταν να συμφωνηθούν μέτρα για την εξάλειψη της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάρρευσης που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό.
Η Lagarde είχε πρόταση αγοράς ομολόγων 750 δισ. ευρώ, την οποία το προσωπικό είχε δημιουργήσει μόλις 48 ώρες πριν εκείνη τη συνεδρίαση.
Το όνομά της: Pandemic Emergency Purchase Program.
Αυτή η συνάντηση ήταν η κρίσιμη στιγμή, όταν μια προειδοποίηση δημόσιας υγείας που απειλούσε αρχικά ένα προσωρινό χτύπημα στην ανάπτυξη μετατράπηκε σε μια πλήρης οικονομική κρίση.
Ύστερα από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, πέτυχε το σχέδιό της.
Olaf Scholz (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Ήταν μια σπουδαία μέρα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
Σπουδαία μέρα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χαρακτήρισε την 9η Απριλίου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έκρινε το βράδυ της Πέμπτης ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 για την κοινή αντίδραση στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία σήμανε «μια σπουδαία μέρα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
«Είναι σημαντικό ότι όλοι μας θα προχωρήσουμε σε μια κοινή αντίδραση, η οποία θα επιτρέψει στα κράτη μας να ξεπεράσουν τις υγειονομικές προκλήσεις, αλλά επίσης και τις οικονομικές προκλήσεις» που εγείρει η ασθένεια COVID-19, τόνισε ο Scholz σε ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter.
Έπειτα από «πολύ μακρές συνομιλίες», οι 27 κατέληξαν σε «συναίνεση» ως προς το να υπάρξει «σθεναρή αντίδραση» σε αυτή την κρίση άνευ προηγουμένου, που έχει παραλύσει τη Γηραιά Ήπειρο κι έχει γονατίσει πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ο Olaf Scholz επισήμανε μέτρα όπως η «σθεναρή στήριξη στις επιχειρήσεις», η «σαφής υποστήριξη στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες», δηλαδή η χρηματοδότηση των ταμείων ανεργίας ώστε να καλύπτουν μέρος των μισθών τους όσο τίθενται εν μέρει σε ανεργία, και ο δανεισμός «στα κράτη που το έχουν ανάγκη» μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Η συμφωνία που κλείστηκε στις Βρυξέλλες είναι «καλό μήνυμα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι έτσι ξέρουν ότι τα κράτη της δρουν μαζί» και ότι «η ΕΕ λειτουργεί» κατέληξε.
www. bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών