Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός- Κίνα: Στα 83.003 τα κρούσματα και 3.343 οι θάνατοι – Τι αναφέρει μελέτη στην Ουχάν

Κορωνοϊός- Κίνα: Στα 83.003 τα κρούσματα και 3.343 οι θάνατοι – Τι αναφέρει μελέτη στην Ουχάν
Ο κορωνοϊός μπορεί να ταξιδέψει σε απόσταση έως και 4 μέτρων από έναν ασθενή, σύμφωνα με μελέτη
Στα 83.003 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην ηπειρωτική Κίνα, ενώ ο αριθμός των θανάτων έφτασε στους 3.343.
Στο μεταξύ, το Πεκίνο υπόσχεται τη συνέχιση της παροχής υποστήριξης στις ξένες εμπορικές επιχειρήσεις για να μειώσει τις επιπτώσεις από την εξάπλωση της COVID-19 στον αναφερόμενο τομέα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου (MOC) στο Πεκίνο, οι κινεζικές εισαγωγές και οι εξαγωγές βελτιώθηκαν τον Μάρτιο, ενώ ομαλοποιείται η λειτουργία και η παραγωγική διαδικασία στις ξένες εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.
Κατά τον ίδιο, ποσοστό μεγαλύτερο από το 76% των ξένων εμπορικών επιχειρήσεων έχουν ανακτήσει ποσοστό μεγαλύτερο του 70% της παραγωγής τους έως τώρα.

Μελέτη στην Ουχάν:  Ο κορωνοϊός μπορεί να ταξιδέψει σε απόσταση έως και 4 μέτρων από έναν ασθενή

Ο νέος κορωνοϊός SARS-Cov-2 μολύνει τις επιφάνειες και τον αέρα κοντά σε ασθενείς, φτάνοντας σε απόσταση μέχρι τεσσάρων μέτρων απ' αυτούς, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σ' ένα νοσοκομείο εκστρατείας της Ουχάν, η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 10/4 από τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε από την επιθεώρηση CDC Emerging Infectious Diseases, το τεστ που χρησιμοποιήθηκε επιτρέπει να εντοπισθεί η παρουσία του ιού, όχι όμως και η ποσότητα βιώσιμου ιού, που σημαίνει ότι ο ιός που εκτινάσσεται στον αέρα από τα φταρνίσματα ή τις αναπνοές των ασθενών, μπορεί να φθάσει σε απόσταση μέχρι 4 μέτρων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα μόρια αυτά θα είναι σε ποσότητα αρκετή για να μολύνει κάποιον.
Οι κινέζοι επιστήμονες πήραν δείγματα από μια υπηρεσία ανάνηψης (15 ασθενείς) του νοσοκομείου εκστρατείας Χουοσενσάν της Ουχάν το διάστημα από τις 19 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου και από μια υπηρεσία γενικής φροντίδας με λιγότερο σοβαρά νοσούντες (24 ασθενείς)
Τα δείγματα τα πήραν από το πάτωμα, τα ποντίκια των υπολογιστών, τους σκουπιδοτενεκέδες, τα κάγκελα των κρεβατιών, τις μάσκες των ασθενών, τους εξοπλισμούς προστασίας του νοσηλευτικού προσωπικού, τα στόμια εξαερισμού, αλλά και από τον αέρα των δωματίων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, «ο SARS-CoV-2 είχε ευρεία διάδοση στον αέρα και πάνω στην επιφάνεια αντικειμένων στις υπηρεσίες ανάνηψης και γενικής φροντίδας, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει εν δυνάμει αυξημένος κίνδυνος μόλυσης για το νοσηλευτικό προσωπικό και για άλλες κοντινές επαφές».
Τα πιο μολυσμένα αντικείμενα ήταν τα ποντίκια των υπολογιστών και ακολουθούσαν οι σκουπιδοτενεκέδες και τα κρεβάτια και τα πόμολα στις πόρτες, ενώ ίχνη του ιού είχαν και οι μισές από τις σόλες των παπουτσιών του νοσηλευτικού προσωπικού.
Οι ερευνητές συνιστούν «μετ' επιτάσεως στον κόσμο να απολυμαίνει τα παπούτσια του πριν βγει από υπηρεσίες όπου βρίσκονται ασθενείς της Covid-19», ενώ συμβουλεύουν να απολυμαίνονται και οι μάσκες μετά τη χρήση, πριν απορριφθούν.
Ο ιός εντοπίσθηκε και στον αέρα, στο στόμιο εξαερισμού δωματίων και δεδομένης της σημαντικής μόλυνσης του περιβάλλοντος των ασθενών, οι ερευνητές εκτιμούν πως «η απομόνωση κατ' οίκον ανθρώπων με ένα ύποπτο κρούσμα Covid-19 μπορεί να μην αποτελεί αποτελεσματική στρατηγική ελέγχου».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης