Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Εκστρατεία «εξαφάνισης» διαδικτυακών στοιχείων για τον κορωνοϊό από την κινεζική κυβέρνηση

Guardian: Εκστρατεία «εξαφάνισης» διαδικτυακών στοιχείων για τον κορωνοϊό από την κινεζική κυβέρνηση
Η κινεζική κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να αποκρύψει πληροφορίες για τον κορωνοϊό
Η Κίνα βρίσκεται στο στόχαστρο της παγκόσμιας κοινότητας για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι χώρες, με τον κορωνοϊό να καλπάζει και να παρασέρνει στον θάνατοι πολίτες και στον πάτο τις οικονομίες.
Άλλοι μιλούν για ολέθρια ολιγωρία και ανευθυνότητας από πλευράς Πεκίνου, άλλοι για οργανωμένο σχέδιο.
Αν και η κυβέρνηση της χώρας αρνείται κάθε ευθύνη για την πανδημία, η συμπεριφορά της δεν τη βοηθά.
Μετά την πληθώρα ρεπορτάζ για ψευδή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των νεκρών στο Ουχάν, η Guardian κάνει λόγο πλέον για μία εκστρατεία «εξαφάνισης» μελετών και στοιχείων σχετικά με την προέλευση του φονικού ιού.
Επισημαίνεται ότι στην Κίνα το διαδίκτυο είναι πλήρως ελεγχόμενο από την κουμουνιστική κυβέρνηση.
«Η Κίνα εξαφανίζει τις δημοσιεύσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας σχετικά με την προέλευση του νέου κορωνοϊού, στο πλαίσιο ενεργειών είναι πιθανό να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τον έλεγχο του κοινού γύρω από την πανδημία, όπως φαίνεται να δείχνουν τα έγγραφα που δημοσιεύονται ηλεκτρονικά από κινεζικά πανεπιστήμια.
Δύο ιστοσελίδες από κορυφαία κινεζικά πανεπιστήμια φαίνεται να έχουν πρόσφατα δημοσιεύσει έρευνες και στη συνέχεια οι σελίδες καταργήθηκαν στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής που απαιτεί ακαδημαϊκά έγγραφα που ασχολούνται με το Covid-19 να υποβληθούν σε πρόσθετο έλεγχο, πριν υποβληθούν προς δημοσίευση.
Η έρευνα σχετικά με την προέλευση του ιού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και υπόκειται σε ελέγχους από κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως αναφέρεται στους ιστοτόπους του πανεπιστημίου Fudan και στο China University of Geosciences (Wuhan)», υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.
Ο καθηγητής Steve Tsang, διευθυντής του Ινστιτούτου SOAS της Κίνας στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση είχε επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο πώς αντιλαμβάνονται την εξέλιξη και τη διαχείριση του ιού από τις πρώτες ημέρες της επιδημίας.
«Όσον αφορά την προτεραιότητα, ο έλεγχος της αφήγησης είναι πιο σημαντικός από τη δημόσια υγεία ή την οικονομική επιβάρυνση.
Δεν σημαίνει ότι η οικονομία και η δημόσια υγεία δεν είναι σημαντικές.
Αλλά η αφήγηση είναι πρωταρχικής σημασίας.
Εάν τα έγγραφα αυτά είναι αυθεντικά, θα πρότεινε η κυβέρνηση να θέλει πραγματικά να ελέγξει πολύ καλά την αφήγηση σχετικά με την προέλευση του Covid-19», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μια πηγή ανέφερε στη Guardian και εξέφρασε την ανησυχία της για προσπάθεια των κινεζικών αρχών να παρεμβαίνουν στην ανεξαρτησία της επιστημονικής διαδικασίας. Το άτομο δήλωσε ότι οι ερευνητές που υποβάλλουν ακαδημαϊκά έγγραφα σε άλλα ιατρικά θέματα δεν χρειάστηκε να ελέγξουν το έργο τους σε κυβερνητικά υπουργεία πριν ζητήσουν δημοσίευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης