Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα 2 εκατ. τα κρούσματα, με 123 χιλ. νεκρούς και θνητότητα 6% διεθνώς από τον κορωνοιό - Πρώτα σχέδια για άρση των μέτρων σε ΕΕ, ΗΠΑ

Στα 2 εκατ. τα κρούσματα, με 123 χιλ. νεκρούς και θνητότητα 6% διεθνώς από τον κορωνοιό - Πρώτα σχέδια για άρση των μέτρων σε ΕΕ, ΗΠΑ
Κανένας θάνατος στην Κίνα το τελευταίο 24ωρο - Παράταση περιοριστικών μέτρων σε Γαλλία, Μ.Βρετανία, Ινδία - ΠΟΥ: Τουλάχιστον 12 μήνες για το εμβόλιο
(upd11) Αν και ο κορωνοϊός εξακολουθεί να πλήττει με σφοδρότητα τον πλανήτη, με τους νεκρούς να αυξάνονται ημερησίως και να ξεπερνούν τους 123 χιλιάδες και με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να προσεγγίζουν τα 2 εκατομμύρια, αν και ακόμα θεραπεία και εμβόλιο δεν υπάρχουν, αρχίζει να διαφαίνεται μια χαραμάδα αισιοδοξίας καθώς αρκετά κράτη καταρτίζουν τη στρατηγική και το σχέδιο τους για την επόμενη ημέρα.
Μια επόμενη ημέρα, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί ένα τεράστιο ερωτηματικό τόσο για το πότε θα έρθει, πώς θα είναι και ποιους θα αφορά.
Στις ΗΠΑ, οι οποίες μετρούν τους περισσότερους νεκρούς (23.649) και τα περισσότερα κρούσματα (πάνω από 582.000), οι κυβερνήτες 10 Πολιτειών, ανάμεσα στις οποίες η Νέα Υόρκη, η Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν ότι θα σχεδιάσουν από κοινού τη στρατηγική τους για την έξοδο από την καραντίνα και για το «άνοιγμα» της οικονομίας, προκαλώντας ωστόσο την αντίδραση του προέδρου Trump, ο οποίος διεμήνυσε πως καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς την έγκριση του και ότι αυτός είναι που θα πει το πότε θα επανεκκινήσει η αμερικανική οικονομία.
Αλλά και στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία, η οποία ήρε κάποια περιοριστικά μέτρα, και η Γερμανία από σήμερα 14/4 αρχίζει να μελετά τη στρατηγική εξόδου της από την καραντίνα και τη σταδιακή άρση των μέτρων σε μια προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα ενώ και η Αυστρία προχωρά σε μερική άρση των περιορισμών στο εμπόριο.
Στην Κίνα το τελευταίο 24ωρο δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος, αν και η ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων παραμένει λόγω της αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα οποία αφορούν ως επί το πλείστον ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην χώρα από το εξωτερικό.
Παρά τα θετικά αυτά νέα – σημειώνεται πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων – αρκετά κράτη διατηρούν και επεκτείνουν τα περιοριστικά μέτρα, όπως η Γαλλία, η οποία επέκτεινε το lockdown έως τις 11/5, η Ινδία, η οποία ανακοίνωσε παράταση της καραντίνας έως τις 3/5, η Μ. Βρετανία, η οποία φέρεται και αυτή να επεκτείνει τους περιορισμούς έως τις 7/5 αλλά και η Τουρκία, η οποία με απόφαση Erdogan, θα απαγορεύει τα Σαββατοκύριακα τη γενική κυκλοφορία σε 31 μεγάλες πόλεις.
Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί να προειδοποιεί πως δεν πρέπει ακόμα να χαλαρώσουν τα μέτρα και ότι η όποια άρση τους θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και σταδιακά.
- Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον covid 19 παγκοσμίως
- Οι νεκροί προσεγγίζουν τις 123 χιλιάδες, ενώ όσοι θεραπεύτηκαν ξεπερνούν τους 465 χιλιάδες.
- Τα στατιστικά στοιχεία είναι αμείλικτα, καθώς οι νεκροί αντιστοιχούν στο 6% των κρουσμάτων είναι το ποσοστό θνητότητας.
- Οι νεκροί όμως αντιστοιχούν στο 0,001% του παγκόσμιου πληθυσμού
- Το ποσοστό όσων θεραπεύτηκαν ως προς τα κρούσματα αντιστοιχεί σε 23,5%.
Image
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 1.949.210.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 123.348, ενώ θεραπεύτηκαν 465.752.
- Η Ιταλία μετρά 20.465 νεκρούς και 159.516 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 584.073 - Στους 23.709 οι νεκροί.
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 172.541 και 18.056 νεκρούς
- Στους 14.967 οι νεκροί στη Γαλλία, 137.877  τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 11.329 και τα κρούσματα σε 89.571.
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 125.098 και οι νεκροί σε 2.969.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 4.585 και τα κρούσματα σε 73.303.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 222 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.564.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 82.249 και 3.341 θάνατοι.
- Ήρθησαν τα περιοριστικά μέτρα στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας (στις 25/3) και στις 8/4 στην Wuhan.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 7.645 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 143.
- Στους 3.903 οι θάνατοι  στο Βέλγιο και στα 30.589 τα κρούσματα.
- Στα 6.494 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 25.688 στην Ελβετία που μετρά και 1.138 θανάτους.
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 100 οι νεκροί.
- Στους 1.296 οι νεκροί στην Τουρκία, στα 61.049 τα κρούσματα.

ΠΟΥ: Χρειάζονται τουλάχιστον 12 μήνες για να είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Τουλάχιστον 12 μήνες χρειάζονται για την κατασκευή του εμβολίου για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε σήμερα 14/4 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων COVID-19 μειώνεται σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ισπανίας, αλλά τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται στη Βρετανία και την Τουρκία.
«Στο συνολικό ξέσπασμα παγκοσμίως, το 90% των περιπτώσεων προέρχεται από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Επομένως, σίγουρα δεν βλέπουμε ακόμη την κορύφωση της πανδημίας» ανέφερε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, τονίζοντας ότι στην Κίνα «η μεγαλύτερη απειλή είναι οι εισαγόμενες περιπτώσεις» καθώς και ότι «δεν θα πρέπει πραγματικά να περιμένουμε το εμβόλιο μέσα στους επόμενους 12 μήνες ή και περισσότερο».

ΗΠΑ: Στους 23.649 οι νεκροί, άλλοι 1.509 θάνατοι σε μια ημέρα – Σχέδιο ανοίγματος εξετάζουν Νέα Υόρκη, Καλιφόρνια

Πρώτες σε επιβεβαιωμένα κρούσματα – περισσότερα από 582 χιλ – και σε θανάτους – ανέρχονται σε 23.649– από την πανδημία του κορωνοϊού είναι σε παγκόσμιο επίπεδο οι ΗΠΑ, οι οποίες όμως αρχίζουν να βλέπουν φως στο τούνελ, καθώς οι Πολιτείες της Νέας Υόρκης, της Καλιφόρνια και άλλες 8 Πολιτείες αρχίζουν να εξετάζουν τη στρατηγική εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα και το «άνοιγμα» των οικονομιών τους.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 1.509 θάνατοι από τον κορωνοϊό, αριθμός ίδιος με αυτόν που καταγράφηκε ακριβώς την προηγούμενη ημέρα.
Η πλέον πληττόμενη περιοχή εξακολουθεί να είναι η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 10.000.
Ωστόσο, και παρά τους δραματικούς αυτούς αριθμούς, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo εκτίμησε ότι «το χειρότερο» στάδιο της κρίσης έχει «ξεπεραστεί», καθώς ο καθαρός αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία (η διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που εισήχθησαν και αυτών που έλαβαν εξιτήριο) βρίσκεται σε πτώση.
Σημειώνεται πως χθες Δευτέρα 13/4 κυβερνήτες από τη Νέα Υόρκη και άλλες βορειοανατολικές Πολιτείες αλλά και από μια ακόμα «ομάδα» κυβερνητών από την Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν πως αναζητούν τις καλύτερες στρατηγικές για την πορεία εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα, με τον πρόεδρο Trump πάντως να διαμηνύει πως αυτός είναι που θα πει το πότε θα επανεκκινήσει η αμερικανική οικονομία, υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνήτες των Πολιτειών δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς την έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ.
«Κανείς δεν έχει βρεθεί ποτέ σε παρόμοια κατάσταση, κανείς δεν έχει όλες τις απαντήσεις.
Το να διαχειριστείς τη δημόσια υγεία και την οικονομία, πραγματικά ποιο έρχεται πρώτο;
Και τα δύο» ανέφερε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.
Αλλά και οι τρεις Πολιτείες της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν πως σχεδιάζουν να ακολουθήσουν μια κοινή προσέγγιση για την άρση των περιοριστικών μέτρων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να δουν πρώτα μια πτώση στην εξάπλωση της νόσου πριν προχωρήσουν σε ένα μεγάλο «άνοιγμα» της οικονομίας.
Πάντως και οι 10 κυβερνήτες, οι 9 εκ των οποίων προέρχονται από τους Δημοκρατικούς, δεν έδωσαν κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιοριστικών μέτρων, τονίζοντας ωστόσο ότι το πότε θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις, μαζί με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, θα εξαρτηθεί από τους επιστήμονες και όχι από τους πολιτικές.
Ο διευθυντής των CDC Robert Redfield υποστήριξε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ «πλησιάζουν στην κορύφωση» της πανδημίας.
Ακριβώς την ίδια διαβεβαίωση, ότι η επιδημιολογική καμπύλη έχει φθάσει στην κορύφωσή της και σταδιακά θα αρχίσει η μείωση θανάτων και κρουσμάτων έδωσε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του ότι οι ΗΠΑ έχουν διενεργήσει σχεδόν τρία εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ.
«Τρία εκατομμύρια, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα», επέμεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Image
Ιταλία: Αυξήθηκαν οι θάνατοι, στους 20.465 οι νεκροί
 
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού παρουσίασε μείωση στην Ιταλία το τελευταίο 24ωρο σε σχέση με την Κυριακή (12/4, 939 λιγότερα κρούσματα) αλλά, οι θάνατοι κινήθηκαν εκ νέου αυξητικά: σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο έχασαν την ζωή τους 135 περισσότεροι ασθενείς.
Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας (για δέκατη συνεχή ημέρα) συνεχίζουν να περιορίζονται, αλλά στις εισαγωγές στο νοσοκομείο καταγράφεται μικρή αύξηση.
Οι δε θεραπευμένοι, σήμερα, είναι 453 λιγότεροι από την Κυριακή.
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 159.516.
Οι νεκροί έφτασαν τους 20.465
Παράλληλα, 35.435 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 156.363 και είχαν χάσει την ζωή τους 19.899 άνθρωποι ενώ 34.211 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 566 ασθενείς και καταγράφηκαν 3.153 νέα κρούσματα.
Συνολικά 1.224 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
Με βάση τα στοιχεία 3.260 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.023 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Για 72.333 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 60.134 και οι νεκροί 10.901.
Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 20.440, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.615.
Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 14.251, με 882 νεκρούς.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/ITALY1.png?itok=bQ0twJnp

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/ITALY2.png?itok=vqp4Owzg
Δεύτερη σε κρούσματα, τρίτη σε νεκρούς η Ισπανία – Μερική άρση περιοριστικών μέτρων

Στους 18.056 ανέρχονται οι νεκροί στην Ισπανία από την πανδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο τα θύματα αυξήθηκαν κατά 567.
Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 172.541, αυξανόμενα κατά 3.045 τις τελευταίες 24 ώρες ή κατά 1,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα, αποτελώντας τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης νέων κρουσμάτων από την έναρξη της κρίσης της πανδημίας.
Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν ανέρχονται σε 67.504, ότι θα επιταχυνθεί η διενέργεια τεστ και ότι θα μοιραστούν περισσότερες από 10 εκατομμύρια μάσκες στους Ισπανούς που χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες.
H κυβέρνηση Sanchez αποφάσισε να άρει μέρος των περιοριστικών μέτρων για ορισμένους κλάδους εργαζομένων, κίνηση που όπως είναι λογικό, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Καθώς η Ισπανία εισέρχεται στο δεύτερο μήνα της καραντίνας, επιτρέπεται από χθες Δευτέρα 13/4 σε ορισμένες επιχειρήσεις στους τομείς των κατασκευών να επαναλειτουργήσουν.
Ωστόσο, για την πλειοψηφία του πληθυσμού τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 26/4.
Image
Γερμανία: Υπό εξέταση η στρατηγική εξόδου από την καραντίνα – Πτωτική πορεία στα κρούσματα

Τη στρατηγική εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα εξετάσει κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο «κορωνοϊού» στη Γερμανία, η οποία εξακολουθεί να βλέπει την πορεία των κρουσμάτων να μειώνεται μέρα με την ημέρα.
Η καγκελάριος Angela Merkel μαζί με τους υπουργούς Υγείας, Οικονομίας και Οικονομικών θα αξιολογήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε χθες η Εθνική Ακαδημία Επιστημών «Leopoldina», η γνωμοδότηση της οποίας θα αποτελέσει, όπως έχει προαναγγείλει η καγκελάριος, βάση για τις περαιτέρω αποφάσεις.
Αύριο Τετάρτη 15/4, σε τηλεδιάσκεψη, η καγκελάριος Merkel θα συζητήσει την κατάσταση με τους 16 πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.
Η «Leopoldina», στην 19σέλιδη έκθεσή της, την οποία συνέταξαν 26 κορυφαίοι γερμανοί επιστήμονες της Ιατρικής, της Νομικής, της Ψυχολογίας, της Κοινωνιολογίας και των Οικονομικών, εισηγείται την προσεκτική και σταδιακή επαναλειτουργία των Δημοτικών και Γυμνασίων, των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου και της εστίασης, υπό την προϋπόθεση ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων θα παραμείνουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, ότι θα εξασφαλιστούν οι δυνατότητες περίθαλψης των ασθενών του κορωνοϊού – και όχι μόνο – χωρίς να υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας.
Η πανδημία θα πρέπει να παρακολουθείται σε «πραγματικό χρόνο», προκειμένου να αναθεωρούνται διαρκώς τα μέτρα και να αποφασίζεται ενδεχόμενη αναπροσαρμογή τους.
Κοινή συνισταμένη των πρακτικών που προτείνουν οι πανεπιστημιακοί είναι η αυστηρή τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής και η εκτεταμένη χρήση προστατευτικής μάσκας, κυρίως όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση των δύο μέτρων, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, στα σούπερ μάρκετ και σε άλλους αντίστοιχους χώρος.
Ήδη οι περισσότεροι πρωθυπουργοί των κρατιδίων έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι συμφωνούν με την σταδιακή άρση των περιορισμών, κάτι το οποίο υποστηρίζει και ο κόσμος της οικονομίας, δεν λείπουν ωστόσο οι προειδοποιήσεις ειδικών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην «πρόωρη» χαλάρωση των μέτρων.
Πάντως, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε νέα μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 2.082 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία αποτελούν και τον χαμηλότερο αριθμό των τελευταίων τριών εβδομάδων.
Συνολικά τα κρούσματα στη Γερμανία ανέρχονται σε 125.098, εκ των οποίων οι 68.200 έχουν θεραπευτεί.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 180 τις τελευταίες 24 ώρες, με το συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε 2.969.
Image
Παράταση του lockdown έως τις 11/5 στη Γαλλία – Στους 14.967

Το «ψυχολογικό» όριο των 15.000 θανάτων από τον νέο κορωνοϊό προσεγγίζει η Γαλλία, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων άλλοι 574 άνθρωποι.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 137.877.
Από τους 574 νέους θανάτους, οι 239 προέρχονται από γηροκομεία και άλλα κοινωνικά ιδρύματα.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε ελαφρά, κατά 24 άτομα (κάτι που συμβαίνει για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα) και πλέον ανέρχεται στους 6.821.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron ανακοίνωσε πως το lockdown, το οποίο για πρώτη φορά αποφασίστηκε στις 17/3, παρατείνεται έως τις 11/5 προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της νόσου και να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Μ. Βρετανία: Προς παράταση τα περιοριστικά μέτρα τουλάχιστον έως τις 7/5 - 778 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, 12.107 το σύνολο

'Αλλοι 778 άνθρωποι πέθαναν από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 12.107, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται στα 94.823.
Νωρίτερα σήμερα 14 Απριλίου, εκπρόσωπος της κυβέρνησης απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι υποβαθμίζονται τα νούμερα των θανάτων από κορωνοϊό στους οίκους φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε στους διαφορετικούς αριθμητικούς δείκτες που παρουσιάζουν οι εταιρείες που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των οίκων φροντίδας σε σύγκριση με αυτούς που παρουσίασε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι αριθμοί της κυβέρνησης είναι οι καλύτεροι διαθέσιμοι.
Την παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 7 Μαΐου αναμένεται να ανακοινώσει την προσεχή Πέμπτη 16/4 ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Dominic Raab, ο οποίος εκτελεί και χρέη πρωθυπουργού, όσο ο Boris Johnson εξακολουθεί να αναρρώνει μετά τη νοσηλεία του από τον κορωνοϊό.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Times, τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 7/5.
Σε δηλώσεις του ο Raab υποστήριξε ότι δεν αναμένει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άρση των μέτρων τα οποία εφαρμόζει προτού να είναι βέβαιη πως αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια.
Συνολικά 11.329 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μ. Βρετανία λόγω του κορωνοϊού ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 89.571.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης που έχουν υποστεί ένα από τα βαρύτερα πλήγματα εξαιτίας της πανδημίας.

Αυστρία: Μερικό άνοιγμα του εμπορίου από σήμερα 14/4

Στη σταδιακή επανεκκίνηση του εμπορίου προχωρά από σήμερα Τρίτη 14/4 η Αυστρία, η οποία βλέπει πως ο αριθμός των αποθεραπευμένων είναι μεγαλύτερος εκείνου των ανθρώπων που νοσούν. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Rudolf Anschober υποστήριξε χθες Δευτέρα 13/4 πως η σταδιακή επανεκκίνηση του εμπορείου, θα είναι «μια αποφασιστική φάση», η οποία θα δείξει εάν το βαθμιαίο άνοιγμα της αγοράς μπορεί να συνεχιστεί.
Ο υπουργός Υγείας κάλεσε τον πληθυσμό να σταθεί «με μέτρο και υπευθυνότητα» απέναντι σε αυτό, το πρώτο, μερικό άνοιγμα, το οποίο είχε προαναγγείλει, ήδη στις 6 Απριλίου, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Sebastian Kurz.
Ο υπουργός Υγείας, χαρακτηρίζει «πολύ ενθαρρυντικές εξελίξεις» τα στοιχεία των προηγούμενων ημερών ως προς την πορεία της επιδημίας στη χώρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «ξεπεράσαμε καλά την πρώτη φάση της κρίσης του κορωνοϊού και, μέσα από τα σωστά μέτρα, τον σωστό χρόνο και την καταπληκτική στράτευση του πληθυσμού, φθάσαμε πολύ πετυχημένα στον στόχο μας για την πτώση των υψηλών αριθμών αύξησης των νέων λοιμώξεων».
Image
Κίνα: Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο από τον κορωνοϊό – 89 νέα κρούσματα

Κανένα θάνατο δεν κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Κίνα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα 13/4 κατέγραψε 89 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από 108 που ήταν μία ημέρα νωρίτερα.
Από τα 89 κρούσματα, τα 86 ήταν από ταξιδιώτες που μετέβησαν στη χώρα από το εξωτερικό.
Τα 79 από τα «εισαγόμενα» κρούσματα εντοπίστηκαν στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, που γειτονεύει με τη Ρωσία.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανήλθε έτσι σε 82.249.
Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με τον απολογισμό της πανδημίας να παραμένει αμετάβλητος επισήμως στους 3.341 νεκρούς.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Κίνας 75 άνθρωποι έλαβαν εξιτήριο από νοσοκομεία αφού ανέρρωσαν, ενώ ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε κατά 5, στους 116,
Ως χθες στην ηπειρωτική Κίνα τα λεγόμενα «εισαγόμενα» κρούσματα ανέρχονταν σε 1.464.
559 άνθρωποι έλαβαν εξιτήριο από νοσοκομεία, 905 εξακολουθούν να νοσηλεύονται, με 37 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση.
Δεν έχει αναφερθεί θάνατος από τους ταξιδιώτες που έφθασαν μολυσμένοι από το εξωτερικό.
Τα κρούσματα που αποκαλούνται «εισαγόμενα» είναι, στην πλειονότητά τους, Κινέζοι φοιτητές στο εξωτερικό που επαναπατρίστηκαν.
Χθες εντοπίστηκαν εξάλλου 54 νέοι ασυμπτωματικοί φορείς, ανάμεσά τους 5 από το εξωτερικό.
Συνολικά 67 ασυμπτωματικοί φορείς άλλαξαν κατάσταση, χαρακτηρίζονται πλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ 46 έπαψαν να τελούν από ιατρική παρακολούθηση.
Στον αντίποδα, 1.005 ασυμπτωματικοί φορείς, ανάμεσά τους 237 που έφθασαν στην Κίνα από το εξωτερικό, συνεχίζουν να βρίσκονται υπό μόνιμη ιατρική παρακολούθηση.

Παρατείνονται έως τις 3/5 τα περιοριστικά μέτρα στην Ινδία

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 3 Μαΐου σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi.
Αν και η Ινδία έχε ανακοινώσει μια σειρά απαγορεύσεων εδώ και τρεις εβδομάδες, ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων αυξάνεται.
Συγκεκριμένα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 10.000 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 339.
«Έως τις 3 Μαΐου, όλοι οι Ινδοί θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα.
Το ζητά από όλους τους Ινδούς προκειμένου να εμποδίσουμε τον κορωνοϊό να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές» ανέφερε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Modi.

Τουρκία: Nέα απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο - Στους 1.296 οι νεκροί από κορωνοϊό

Η Τουρκία θα επιβάλλει εκ νέου καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 17-19 Απριλίου, προκειμένου να περιορίσει της διασπορά του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε χθες (13/4) ο πρόεδρος της Τουρκίας T. Erdogan.
Οι ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν έπειτα από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο είχε στην κορυφή της ατζέντας το θέμα της πανδημίας.
Μέχρι στιγμής η Τουρκία μετρά 1.296 νεκρούς από Covid-19 και 61.049 κρούσματα.
Ο υπουργός Υγείας F. Coja ανέφερε ότι 3.957 άνθρωποι έχουν αναρρώσει και συνολικά διενεργήθηκαν άλλα 34.456 διαγνωστικά τεστ το τελευταίο 24ωρο.
Την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά απαγόρευση κυκλοφορίας για 48 ώρες στα μεγάλα αστικά κέντρα, προκαλώντας σκηνές χάους, από τους πολίτες που «πολιόρκησαν» τα καταστήματα για να προμηθευτούν τα απαραίτητα.
Εξαιτίας του χάους αυτού, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, S. Soylu υπέβαλε την παραίτηση του, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από τον Erdogan.

ΠΟΥ: Χαλάρωση των μέτρων θα οδηγούσε σε νέα πανδημία

Τρεις μήνες από την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού  και πάνω από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα ή τους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία και στις συναθροίσεις τους προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της νόσου.
Όπως ανέφερε στις 10 Απριλίου 2020, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, οι άνθρωποι που μολύνονται από τον κορωνοϊό κινδυνεύουν δέκα φορές περισσότερο να πεθάνουν σε σύγκριση με τη γρίπη, ενώ μια πρόωρη χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε φονική επανεμφάνιση του κορωνοϊού.
Η ανακοίνωση αυτή ήρθε λίγο πριν σπάσει το φράγμα των 100.000 νεκρών και λίγο μετά την ανακοίνωση πως χώρες όπως η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Δανία, η Νορβηγία, ανακοινώσουν την πρόθεσή τους να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, σε μια Ευρώπη της οποίας η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη, καθώς στην πρώτη τετράδα με τα περισσότερα θύματα από τον κορωνοϊό είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, που «μετρούν» το 56% των παγκόσμιων θανάτων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι New York Times υποστηρίζουν πως η άρση των περιοριστικών μέτρων, της κοινωνικής αποστασιοποίησης και των κλειστών σχολείων μετά από διάστημα 30 ημερών από την επιβολή τους θα οδηγούσε σε δραματική αύξηση των μολύνσεων και των θανάτων στις ΗΠΑ που βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας.
Μελέτη από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εκτιμά ότι η Ευρώπη θα θρηνήσει 151.000 ανθρώπους στη διάρκεια του «πρώτου κύματος» της πανδημίας, που θα λήξει στις 4 Αυγούστου με την Βρετανία να είναι η χώρα που θα πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, καταγράφοντας περισσότερους από 60.000 θανάτους από τον  COVID-19, ενώ οι ΗΠΑ θα έχουν συνολικά 81.766 θανάτους μέχρι την ίδια ημερομηνία.
20200408 COVID Europe deaths IHME proections
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης