Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημάδια επιβράδυνσης του κορωνοϊού διεθνώς με 2 εκατ. κρούσματα και 126 χιλ. νεκρούς ή θνητότητα 6,3% - Διχάζει η άρση των μέτρων σε ΕΕ - ΗΠΑ

Σημάδια επιβράδυνσης του κορωνοϊού διεθνώς με 2 εκατ. κρούσματα και 126 χιλ. νεκρούς ή θνητότητα 6,3% - Διχάζει η άρση των μέτρων σε ΕΕ - ΗΠΑ
Κανένας θάνατος στην Κίνα το τελευταίο 24ωρο - Παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα Γαλλία, Μ.Βρετανία, Ινδία - Άρση σε Ισπανία, Αυστρία, Δανία, Ισλανδία - ΠΟΥ: Τουλάχιστον 12 μήνες για το εμβόλιο
(upd3)Την ώρα που ο κορωνοϊός συνεχίζει απτόητος την δραματική του πορεία, μεγαλώνοντας τις λίστες κρουσμάτων σε 2 εκατομμύρια και 126 χιλιάδες νεκρούς, τα κράτη αναμένουν με αγωνία την κορύφωση της επιδημίας και προσπαθούν μέσα από χαραμάδες αισιοδοξίας, να συγκεντρώσουν δυνάμεις ώστε να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα, με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Ωστόσο, όλα είναι αίολα, καθώς ούτε η κορύφωση της πανδημίας διαφαίνεται στον ορίζοντα, ούτε το θαυματουργό εμβόλιο που θα υπογράψει το τέλος της δοκιμασίας, ούτε και η αυγή της επόμενης μέρας.
Γεγονός που προκαλεί εσωτερικούς διχασμούς και προβληματισμούς για την καταλληλότητα του χρόνου για ένα πρώτο βήμα.
Οι ΗΠΑ, εδραιωμένες στην πρώτη θέση της τραγωδίας, μετρούν τους περισσότερους νεκρούς (25.239) και τα περισσότερα κρούσματα (πάνω από 598.000), οι κυβερνήτες 10 Πολιτειών, ανάμεσα στις οποίες η Νέα Υόρκη, η Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν ότι θα σχεδιάσουν από κοινού τη στρατηγική τους για την έξοδο από την καραντίνα και για το «άνοιγμα» της οικονομίας, προκαλώντας ωστόσο την αντίδραση του προέδρου Trump, ο οποίος διεμήνυσε πως καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς την έγκριση του και ότι αυτός είναι που θα πει το πότε θα επανεκκινήσει η αμερικανική οικονομία.
Θέση η οποία προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνήτη της Ν.Υόρκης που πλήττεται σοβαρότερα στις ΗΠΑ, A.Cuomo, ο οποίος δήλωσε πως, «Αν μου έδινε εντολή (σ.σ. ο πρόεδρος Trump) επαναλειτουργίας κατά τρόπο που θα έθετε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία στην πολιτεία μου, δεν θα το έκανα».
Αλλά και στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία, η οποία ήρε κάποια περιοριστικά μέτρα, η Αυστρία ξεκίνησε σήμερα την πρώτη φάση χαλάρωσης των μέτρων, η Δανία και η Ισλανδία προετοιμάζοντα για άρση νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο.
Το ίδιο και η Γερμανία από σήμερα 14/4 αρχίζει να μελετά τη στρατηγική εξόδου της από την καραντίνα και τη σταδιακή άρση των μέτρων σε μια προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα ενώ και η Αυστρία προχωρά σε μερική άρση των περιορισμών στο εμπόριο.
Στην Κίνα το τελευταίο 24ωρο δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος, αν και η ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων παραμένει λόγω της αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα οποία αφορούν ως επί το πλείστον ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην χώρα από το εξωτερικό.
Παρά τα θετικά αυτά νέα – σημειώνεται πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων – αρκετά κράτη διατηρούν και επεκτείνουν τα περιοριστικά μέτρα, όπως η Γαλλία, η οποία επέκτεινε το lockdown έως τις 11/5, η Ινδία, η οποία ανακοίνωσε παράταση της καραντίνας έως τις 3/5, η Μ. Βρετανία, η οποία φέρεται και αυτή να επεκτείνει τους περιορισμούς έως τις 7/5 αλλά και η Τουρκία, η οποία με απόφαση Erdogan, θα απαγορεύει τα Σαββατοκύριακα τη γενική κυκλοφορία σε 31 μεγάλες πόλεις.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως, εξακολουθεί να εφιστά την προσοχή και να προειδοποιεί να μην χαλαρώσουν ακόμη τα μέτρα και ότι η όποια άρση τους θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και σταδιακά, υποστηρίζοντας πως χρειάζονται 12 μήνες ακόμη για το εμβόλιο.
- Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον covid 19 παγκοσμίως
- Οι νεκροί προσεγγίζουν τις 126 χιλιάδες, ενώ όσοι θεραπεύτηκαν ξεπερνούν τους 473 χιλιάδες.
- Τα στατιστικά στοιχεία είναι αμείλικτα, καθώς οι νεκροί αντιστοιχούν στο 6,3% των κρουσμάτων είναι το ποσοστό θνητότητας.
- Οι νεκροί όμως αντιστοιχούν στο 0,001% του παγκόσμιου πληθυσμού
- Το ποσοστό όσων θεραπεύτηκαν ως προς τα κρούσματα αντιστοιχεί σε 23,5%.
Image
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 1.978.769.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 125.196, ενώ θεραπεύτηκαν 470.747.
- Η Ιταλία μετρά 21.067 νεκρούς και 162.488 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 598.670 - Στους 25.239 οι νεκροί.
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 172.541 και 18.056 νεκρούς
- Στους 15.748 οι νεκροί στη Γαλλία, 137.877  τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 12.129 και τα κρούσματα σε 94.845.
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 131.359 και οι νεκροί σε 3.294.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 4.683 και τα κρούσματα σε 74.877.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 222 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.564.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.306 και 3.345 θάνατοι.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 7.645 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 143.
- Στους 4.157 οι θάνατοι  στο Βέλγιο και στα 31.119 τα κρούσματα.
- Στα 6.494 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 25.936 στην Ελβετία που μετρά και 1.174 θανάτους.
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 101 οι νεκροί.
- Στους 1.403 οι νεκροί στην Τουρκία, στα 65.111 τα κρούσματα.

ΠΟΥ: Χρειάζονται τουλάχιστον 12 μήνες για να είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Τουλάχιστον 12 μήνες χρειάζονται για την κατασκευή του εμβολίου για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε σήμερα 14/4 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων COVID-19 μειώνεται σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ισπανίας, αλλά τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται στη Βρετανία και την Τουρκία.
«Στο συνολικό ξέσπασμα παγκοσμίως, το 90% των περιπτώσεων προέρχεται από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Επομένως, σίγουρα δεν βλέπουμε ακόμη την κορύφωση της πανδημίας» ανέφερε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, τονίζοντας ότι στην Κίνα «η μεγαλύτερη απειλή είναι οι εισαγόμενες περιπτώσεις» καθώς και ότι «δεν θα πρέπει πραγματικά να περιμένουμε το εμβόλιο μέσα στους επόμενους 12 μήνες ή και περισσότερο».

ΗΠΑ: Στους 25.239 οι νεκροί, άλλοι 1.509 θάνατοι σε μια ημέρα – Σχέδιο ανοίγματος εξετάζουν Νέα Υόρκη, Καλιφόρνια

Πρώτες σε επιβεβαιωμένα κρούσματα – περισσότερα από 598 χιλ – και σε θανάτους – ανέρχονται σε 25.239– από την πανδημία του κορωνοϊού είναι σε παγκόσμιο επίπεδο οι ΗΠΑ, οι οποίες όμως αρχίζουν να βλέπουν φως στο τούνελ, καθώς οι Πολιτείες της Νέας Υόρκης, της Καλιφόρνια και άλλες 8 Πολιτείες αρχίζουν να εξετάζουν τη στρατηγική εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα και το «άνοιγμα» των οικονομιών τους.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 1.509 θάνατοι από τον κορωνοϊό, αριθμός ίδιος με αυτόν που καταγράφηκε ακριβώς την προηγούμενη ημέρα.
Η πλέον πληττόμενη περιοχή εξακολουθεί να είναι η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 10.000.
Ο αριθμός των θανάτων που καταγράφονται καθημερινά στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης αυξήθηκε και πάλι, όμως ο κυβερνήτης Andrew Cuomo υποστηρίζει ότι η επιβράδυνση της πανδημίας είναι γεγονός.
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, τις τελευταίες 24 ώρες σημειώθηκαν 778 νέοι θάνατοι (από 671 χθες), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 10.834.
Ο κυβερνήτης είπε ότι οι εισαγωγές σε νοσοκομεία μειώθηκαν και πάλι, μολονότι περίπου 1.600 άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 χρειάστηκε να νοσηλευτούν το τελευταίο 24ωρο.
Ο Cuomo, μαζί με τους ομολόγους του άλλων πέντε Πολιτειών των βορειοανατολικών ΗΠΑ, έχει συγκροτήσει μια ομάδα εργασίας ώστε να επεξεργαστούν ένα κοινό σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται ότι εξόργισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος υποστήριξε σήμερα 14/4 ότι είναι ο μοναδικός που έχει την εξουσία να αποφασίσει το πότε θα επανεκκινήσει η οικονομία και ότι οι κυβερνήτες των Πολιτειών δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς την έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ.
Κατηγόρησε μάλιστα τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης ότι του είπε «ψέματα» για να εξασφαλίσει τη στήριξη του και ότι τώρα θέλει την «ανεξαρτησία» του.
«Ο πρόεδρος φαίνεται ότι επιζητά καυγά», παρατήρησε ο Cuomo, δηλώνοντας ότι ο ίδιος «δεν ενδιαφέρεται».
«Όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά για να μπουν σε πολιτικά παιχνίδια.
Το θέμα είναι να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις και να συνεργαζόμαστε», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ωστόσο είχε ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να υπακούσει οποιαδήποτε εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Trump για άρση του lockdown στην πολιτεία κατά επισφαλή τρόπο μεσούσης της επιδημίας του κορωνοϊού.
«Αν μου έδινε εντολή επαναλειτουργίας κατά τρόπο που θα έθετε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία στην πολιτεία μου, δεν θα το έκανα» δήλωσε ο Cuomo σε συνέντευξή του στο CNN.
Οποιαδήποτε τέτοια εντολή θα συνιστούσε συνταγματική σύγκρουση ανάμεσα στις πολιτείες και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση που θα επιλυόταν στο δικαστήριο, είπε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.
«Και το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει αυτήν την στιγμή είναι να ενεργήσει με δικτατορικό τρόπο, με κομματικά κριτήρια, διχαστικά», είπε ο Andrew Cuomo.
«Ας μείνει η πολιτική έξω από αυτό» καθώς όπως είπε οι πατέρες του αμερικανικού έθνους αυτό το θέμα το έχουν λύσει, θεσπίζοντας το Αμερικανικό Σύνταγμα.
Image
Ιταλία: Στους 602 χθες (14/4) οι νεκροί από κορωνοϊό - Στους 21.067 στο σύνολο
 
Μειώνονται τα κρούσματα, αλλά όχι ο αριθμός των νεκρών ενώ ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 162.488.
Οι νεκροί χθες (14/4) έφτασαν τους 21.067.
Παράλληλα, 37.130 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Προχθές το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 159.516 και είχαν χάσει την ζωή τους 20.465 άνθρωποι ενώ 35.435 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 602 ασθενείς και καταγράφηκαν 2.972 νέα κρούσματα, 1.695 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
3.186 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.011 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Για 73.094 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 60.326 και οι νεκροί 11.142.
Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 20.752, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.705.
Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 14.432, με 906 νεκρούς.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού παρουσιάζει μείωση σε σχέση με χθες (181 λιγότερα κρούσματα) ενώ ο αριθμός των θανάτων σήμερα δεν περιορίζεται.
Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 36 περισσότεροι ασθενείς .
Οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας (για ενδέκατη συνεχή ημέρα) συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ περιορίζονται ελαφρά και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο.
Οι θεραπευμένοι είναι 471 περισσότεροι από χθες.
Οι ειδικοί του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας τονίζουν ότι η μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στο νοσοκομείο και στις εντατικές μονάδες θεραπείας, είναι στοιχεία που δημιουργούν βάσιμη ελπίδα, ενώ ο αριθμός των θυμάτων, δυστυχώς, θα είναι ο τελευταίος που θα αρχίσει να περιορίζεται.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/ITALY_3.png?itok=5bKcbnCN

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/ITALY_3.png?itok=5bKcbnCN

Δεύτερη σε κρούσματα, τρίτη σε νεκρούς η Ισπανία – Επιπλέον 567 θάνατοι από κορωνοϊό - Στα 3.045 τα νέα κρούσματα - Μερική άρση περιοριστικών μέτρων

Στους 18.056 ανέρχονται οι νεκροί στην Ισπανία από την πανδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο τα θύματα αυξήθηκαν κατά 567.
Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 172.541, αυξανόμενα κατά 3.045 τις τελευταίες 24 ώρες ή κατά 1,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα, αποτελώντας τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης νέων κρουσμάτων από την έναρξη της κρίσης της πανδημίας.
Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν ανέρχονται σε 67.504, ότι θα επιταχυνθεί η διενέργεια τεστ και ότι θα μοιραστούν περισσότερες από 10 εκατομμύρια μάσκες στους Ισπανούς που χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες.
H κυβέρνηση Sanchez αποφάσισε να άρει μέρος των περιοριστικών μέτρων για ορισμένους κλάδους εργαζομένων, κίνηση που όπως είναι λογικό, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Καθώς η Ισπανία εισέρχεται στο δεύτερο μήνα της καραντίνας, επιτρέπεται από χθες Δευτέρα 13/4 σε ορισμένες επιχειρήσεις στους τομείς των κατασκευών να επαναλειτουργήσουν.
Ωστόσο, για την πλειοψηφία του πληθυσμού τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 26/4.
Image
Γερμανία: Υπό εξέταση η στρατηγική εξόδου από την καραντίνα – Πτωτική πορεία στα κρούσματα

Τη στρατηγική εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα εξέτασε στη χθεσινή του 14/4, συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο «κορωνοϊού» στη Γερμανία, η οποία εξακολουθεί να βλέπει την πορεία των κρουσμάτων να μειώνεται μέρα με την ημέρα.
Η καγκελάριος Angela Merkel μαζί με τους υπουργούς Υγείας, Οικονομίας και Οικονομικών θα αξιολογήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε χθες η Εθνική Ακαδημία Επιστημών «Leopoldina», η γνωμοδότηση της οποίας θα αποτελέσει, όπως έχει προαναγγείλει η καγκελάριος, βάση για τις περαιτέρω αποφάσεις.
Αύριο Τετάρτη 15/4, σε τηλεδιάσκεψη, η καγκελάριος Merkel θα συζητήσει την κατάσταση με τους 16 πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.
Η «Leopoldina», στην 19σέλιδη έκθεσή της, την οποία συνέταξαν 26 κορυφαίοι γερμανοί επιστήμονες της Ιατρικής, της Νομικής, της Ψυχολογίας, της Κοινωνιολογίας και των Οικονομικών, εισηγείται την προσεκτική και σταδιακή επαναλειτουργία των Δημοτικών και Γυμνασίων, των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου και της εστίασης, υπό την προϋπόθεση ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων θα παραμείνουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, ότι θα εξασφαλιστούν οι δυνατότητες περίθαλψης των ασθενών του κορωνοϊού – και όχι μόνο – χωρίς να υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας.
Η πανδημία θα πρέπει να παρακολουθείται σε «πραγματικό χρόνο», προκειμένου να αναθεωρούνται διαρκώς τα μέτρα και να αποφασίζεται ενδεχόμενη αναπροσαρμογή τους.
Κοινή συνισταμένη των πρακτικών που προτείνουν οι πανεπιστημιακοί είναι η αυστηρή τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής και η εκτεταμένη χρήση προστατευτικής μάσκας, κυρίως όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση των δύο μέτρων, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, στα σούπερ μάρκετ και σε άλλους αντίστοιχους χώρος.
Ήδη οι περισσότεροι πρωθυπουργοί των κρατιδίων έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι συμφωνούν με την σταδιακή άρση των περιορισμών, κάτι το οποίο υποστηρίζει και ο κόσμος της οικονομίας, δεν λείπουν ωστόσο οι προειδοποιήσεις ειδικών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην «πρόωρη» χαλάρωση των μέτρων.
Πάντως, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε νέα μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 2.082 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία αποτελούν και τον χαμηλότερο αριθμό των τελευταίων τριών εβδομάδων.
Συνολικά τα κρούσματα στη Γερμανία ανέρχονται σε 125.098, εκ των οποίων οι 68.200 έχουν θεραπευτεί.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 180 τις τελευταίες 24 ώρες, με το συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε 2.969.
Image
Παράταση του lockdown έως τις 11/5 στη Γαλλία – Η χειρότερη μέρα στη Γαλλία χθες (14/4) με 762 νεκρούς από κορωνοϊο - Στους 15.748 το σύνολο

Συνεχίζεται η εξέλιξη του δράματος του κορωνοϊού στη Γαλλία, με τον αριθμό των νεκρών από την επιδημία να αυξάνεται διαρκώς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Υγείας J. Salomon το βράδυ της Τρίτης (14/4), το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 762 ασθενείς (ο μεγαλύτερος από την έναρξη της επιδημίας στη χώρα), ενώ ο συνολικός αριθμός νεκρών στη χώρα από την COVID-19 ανέρχεται, πλέον, σε 15.748.
Από αυτούς, οι 10.129 έχουν πεθάνει σε νοσοκομεία και οι 5.600 σε γηροκομεία και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Επιπλέον, η Γαλλία ξεπέρασε το φράγμα των 100.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, καθώς με τα πρόσθετα 5.497 των τελευταίων 24 ωρών, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 103.573.
Συνολικά, 32.292 άνθρωποι νοσηλεύονται, έχοντας προσβληθεί από τον ιό (1.965 νέες εισαγωγές σήμερα), ενώ 6.730 βρίσκονται σε ΜΕΘ (275 νέες εισαγωγές σήμερα).
Στη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Salmon τόνισε πως μέχρι τις 11 Μαΐου, όλοι όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα, μπορούν να έχουν ελεγχθεί, καθώς η επάρκεια της χώρας σε τεστ αυξάνεται καθημερινά και πρόσθεσε πως «πιθανόν το 5-10% του πληθυσμού της χώρας έχει μολυνθεί».

Μ. Βρετανία: Προς παράταση τα περιοριστικά μέτρα τουλάχιστον έως τις 7/5 - 778 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, 12.107 το σύνολο

'Αλλοι 778 άνθρωποι πέθαναν από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 12.129, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται στα 94.845.
Νωρίτερα σήμερα 14 Απριλίου, εκπρόσωπος της κυβέρνησης απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι υποβαθμίζονται τα νούμερα των θανάτων από κορωνοϊό στους οίκους φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε στους διαφορετικούς αριθμητικούς δείκτες που παρουσιάζουν οι εταιρείες που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των οίκων φροντίδας σε σύγκριση με αυτούς που παρουσίασε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι αριθμοί της κυβέρνησης είναι οι καλύτεροι διαθέσιμοι.
Την παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 7 Μαΐου αναμένεται να ανακοινώσει την προσεχή Πέμπτη 16/4 ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Dominic Raab, ο οποίος εκτελεί και χρέη πρωθυπουργού, όσο ο Boris Johnson εξακολουθεί να αναρρώνει μετά τη νοσηλεία του από τον κορωνοϊό.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Times, τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 7/5.
Σε δηλώσεις του ο Raab υποστήριξε ότι δεν αναμένει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άρση των μέτρων τα οποία εφαρμόζει προτού να είναι βέβαιη πως αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια.
Συνολικά 11.329 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μ. Βρετανία λόγω του κορωνοϊού ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 89.571.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης που έχουν υποστεί ένα από τα βαρύτερα πλήγματα εξαιτίας της πανδημίας.

Αυστρία: Μερικό άνοιγμα του εμπορίου από χθες 14/4

Τέσσερις εβδομάδες από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εφαρμόζεται από χθες 14/4 στην Αυστρία το πρώτο στάδιο της χαλάρωσης τους και δοκιμάζεται μία βαθμιαία μερική επιστροφή σε κάποια κανονικότητα, με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Υγείας Rudolf Anschober, ξεκινά η δεύτερη διαδρομή στον αγώνα κατά του νέου κορωνοϊού, που αποτελεί την "αποφασιστική φάση", η οποία θα δείξει εάν το βαθμιαίο άνοιγμα της αγοράς μπορεί να συνεχιστεί.
Ο ίδιος χαρακτήρισε "πολύ ενθαρρυντικές εξελίξεις" τα στοιχεία των προηγούμενων ημερών ως προς την πορεία της επιδημίας στη χώρα, επισημαίνοντας ότι ξεπεράστηκε καλά η πρώτη φάση της κρίσης.
Ενώ, στις 12 Μαρτίου, όταν άρχισαν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, το ποσοστό ημερήσιας αύξησης των κρουσμάτων βρισκόταν στο 40% και πάνω, τώρα, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί τώρα στο 2-2,5%.
Κατά την άποψή του, "μέσα από τα σωστά μέτρα, τον σωστό χρόνο και την καταπληκτική στράτευση του πληθυσμού", επιτεύχθηκε ο στόχος για την πτώση των υψηλών αριθμών αύξησης των νέων λοιμώξεων.
Κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες, στην Αυστρία παρέμεναν ανοικτά: καταστήματα τροφίμων (σουπερμάρκετ), φαρμακεία, καταστήματα καλλυντικών-ειδών καθαρισμού, καταστήματα ζωοτροφών, τράπεζες, ταχυδρομεία, επιχειρήσεις καθαρισμού και πρατήρια καυσίμων.
Από σήμερα, ανοίγουν συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων, πλυντήρια αυτοκινήτων, καταστήματα πώλησης οικοδομικών υλικών, ξυλείας, σιδήρου, ειδών κήπου και εμπορίας πολυτίμων μετάλλων και  υπό την προϋπόθεση ότι η επιφάνεια του χώρου των πελατών δεν υπερβαίνει τα 400 τετραγωνικά μέτρα, λειτουργούν: καταστήματα ρουχισμού, υποδημάτων, οπτικών ειδών, κινητής τηλεφωνίας, ενώ κλειστά θα εξακολουθήσουν να παραμένουν καταστήματα επίπλων, κουρεία και κομμωτήρια, όπως επίσης ξενοδοχεία και γαστρονομία.

Δανία: Το άνοιγμα της κοινωνίας νωρίτερα, προανήγγειλε η πρωθυπουργός Μ.Frederiksen

Η κυβέρνηση της Δανίας θέλει να θέσει σε επαναλειτουργία την κοινωνία συντομότερα απ’ ότι αναμενόταν, καθώς ο αριθμός των νοσηλειών, που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, συνεχίζει να καταγράφει πτώση, δήλωσε χθες 14/4, η πρωθυπουργός Mette Frederiksen.
«Ο αριθμός των νοσηλειών δεν έχει αυξηθεί, έχει μειωθεί.
Και ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας καταγράφει επίσης πτώση» είπε η Frederiksen, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησή της.
Η πρόταση θα συζητηθεί με άλλα κόμματα του κοινοβουλίου αργότερα σήμερα, ανέφερε η πρωθυπουργός της Δανίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη Δανία είναι 6.691 και οι θάνατοι έφτασαν τους 299.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Screen%20Shot%202020-04-14%20at%209.51.30%20AM.png?itok=f3ouhKqZ
Image
Κίνα: Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο από τον κορωνοϊό – 89 νέα κρούσματα

Κανένα θάνατο δεν κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Κίνα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα 13/4 κατέγραψε 89 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από 108 που ήταν μία ημέρα νωρίτερα.
Από τα 89 κρούσματα, τα 86 ήταν από ταξιδιώτες που μετέβησαν στη χώρα από το εξωτερικό.
Τα 79 από τα «εισαγόμενα» κρούσματα εντοπίστηκαν στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, που γειτονεύει με τη Ρωσία.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανήλθε έτσι σε 82.249.
Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με τον απολογισμό της πανδημίας να παραμένει αμετάβλητος επισήμως στους 3.341 νεκρούς.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Κίνας 75 άνθρωποι έλαβαν εξιτήριο από νοσοκομεία αφού ανέρρωσαν, ενώ ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε κατά 5, στους 116,
Ως χθες στην ηπειρωτική Κίνα τα λεγόμενα «εισαγόμενα» κρούσματα ανέρχονταν σε 1.464.
559 άνθρωποι έλαβαν εξιτήριο από νοσοκομεία, 905 εξακολουθούν να νοσηλεύονται, με 37 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση.
Δεν έχει αναφερθεί θάνατος από τους ταξιδιώτες που έφθασαν μολυσμένοι από το εξωτερικό.
Τα κρούσματα που αποκαλούνται «εισαγόμενα» είναι, στην πλειονότητά τους, Κινέζοι φοιτητές στο εξωτερικό που επαναπατρίστηκαν.
Χθες εντοπίστηκαν εξάλλου 54 νέοι ασυμπτωματικοί φορείς, ανάμεσά τους 5 από το εξωτερικό.
Συνολικά 67 ασυμπτωματικοί φορείς άλλαξαν κατάσταση, χαρακτηρίζονται πλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ 46 έπαψαν να τελούν από ιατρική παρακολούθηση.
Στον αντίποδα, 1.005 ασυμπτωματικοί φορείς, ανάμεσά τους 237 που έφθασαν στην Κίνα από το εξωτερικό, συνεχίζουν να βρίσκονται υπό μόνιμη ιατρική παρακολούθηση.

Παρατείνονται έως τις 3/5 τα περιοριστικά μέτρα στην Ινδία

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 3 Μαΐου σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi.
Αν και η Ινδία έχε ανακοινώσει μια σειρά απαγορεύσεων εδώ και τρεις εβδομάδες, ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων αυξάνεται.
Συγκεκριμένα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 10.000 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 339.
«Έως τις 3 Μαΐου, όλοι οι Ινδοί θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα.
Το ζητά από όλους τους Ινδούς προκειμένου να εμποδίσουμε τον κορωνοϊό να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές» ανέφερε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Modi.

ΠΟΥ: Χαλάρωση των μέτρων θα οδηγούσε σε νέα πανδημία - Έξι προϋποθέσεις για να αρθούν τα lockdowns και να μην τεθεί σε κίνδυνο δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε κράτη ανά τον κόσμο (κλείσιμο σχολείων, απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων) έχουν σκοπό την αποτροπή της διασποράς του ιού, ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Και ενώ, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, υπάρχουν δύο εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και έχουν πεθάνει πάνω από 124.000 άνθρωποι, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προγραμματίζουν τη σταδιακή άρση του lockdown.
Oι ΗΠΑ σκοπεύουν να αναστείλουν τα περιοριστικά μέτρα στις 11 Μαΐου.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι μεγάλοι.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι, για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να πληρούνται έξι προϋποθέσεις:
α) Η διασπορά του κορωνοϊού να είναι υπό έλεγχο
β) Τα εθνικά συστήματα υγείας να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν, να διαγιγνώσκουν, να ιχνηλατούν και να θεραπεύουν κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα
γ) Οι κραδασμοί της κρίσης υγείας να απορροφώνται από τα νοσοκομεία και τις δομές υγείας.
δ) Να παρθούν προστατευτικά μέτρα για τα σχολεία και τους χώρους εργασίας
ε) Το ρίσκο να ξεσπάσει νέο κύμα μολύνσεων λόγω των εισαγωγών και των εξαγωγών κάθε χώρας να είναι ελεγχόμενο
στ) Οι κοινωνίες να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν
Μόνον εφόσον πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια θα καταστεί δυνατό να αρθούν τα lockdown.
Σε προηγούμενη ανακοίνωσή του στις 10 Απριλίου 2020, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, είχε ανακοινώσει πως οι άνθρωποι που μολύνονται από τον κορωνοϊό κινδυνεύουν δέκα φορές περισσότερο να πεθάνουν σε σύγκριση με τη γρίπη, ενώ μια πρόωρη χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε φονική επανεμφάνιση του κορωνοϊού.
Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι New York Times υποστηρίζουν πως η άρση των περιοριστικών μέτρων, της κοινωνικής αποστασιοποίησης και των κλειστών σχολείων μετά από διάστημα 30 ημερών από την επιβολή τους θα οδηγούσε σε δραματική αύξηση των μολύνσεων και των θανάτων στις ΗΠΑ που βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας.
Μελέτη από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εκτιμά ότι η Ευρώπη θα θρηνήσει 151.000 ανθρώπους στη διάρκεια του «πρώτου κύματος» της πανδημίας, που θα λήξει στις 4 Αυγούστου με την Βρετανία να είναι η χώρα που θα πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, καταγράφοντας περισσότερους από 60.000 θανάτους από τον  COVID-19, ενώ οι ΗΠΑ θα έχουν συνολικά 81.766 θανάτους μέχρι την ίδια ημερομηνία.
20200408 COVID Europe deaths IHME proections
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης