Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Περικόπτει κατά 20% την παραγωγή πετρελαίου σε σχέση με τον Φεβρουάριο

Ρωσία: Περικόπτει κατά 20% την παραγωγή πετρελαίου σε σχέση με τον Φεβρουάριο
Η Ρωσία έδωσε εντολή στις πετρελαϊκές να περικόψουν την παραγωγή τους κατά 20%
Σε ραγδαία μείωση στην παραγωγή πετρελαίου προχωρεί η Ρωσία, με τις περικοπές να αγγίζουν το 20% σε σχέση με τον Φεβρουάριο.
Το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας έδωσε εντολή στους πετρελαιοπαραγωγούς να περιστείλουν την παραγωγή τους κατά 20% από τον μέσο όρο του Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε τον Απρίλιο με τον ΟΠΕΚ.
O OΠΕΚ και η Ρωσία συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια σε ημερήσια βάση τον Μάιο και τον Ιούνιο, λόγω της μεγάλης πτώσης στη ζήτηση που προκάλεσε ο κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Μόσχα πρέπει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από τον Μάιο.
Το Φεβρουάριο, η Ρωσία παρήγαγε ημερησίως 11,29 bpd.
Οι ρωσικές εταιρείες έχουν αναθεωρήσει εκ βάθρων τα σχέδιά τους για εξαγωγές πετρελαίου τον Μάιο, μετά τη συμφωνία περικοπής της παραγωγής με τον ΟΠΕΚ.
Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία προσπαθεί, από ό,τι φαίνεται, να κατακτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά όχι χειραγωγώντας τους όγκους παραγωγής για τους οποίους έχει υπάρξει συμφωνία, αλλά μειώνοντας τις τιμές για τους όγκους παραγωγής που είναι εκτός συμφωνίας.
Καθώς το Ριάντ αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό στην πολύτιμη ασιατική αγορά (ή τουλάχιστον ό, τι απομένει μετά την περικοπή της ζήτησης από την Ινδία κατά 70%), προχώρησε σε μεγάλες μειώσεις στις τιμές για τους πελάτες του στην Ασία, ενώ παράλληλα διατήρησε ακέραιες τις τιμές πώλησης στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε ανατιμήσεις.
Τη Δευτέρα, ο πετρελαϊκός γίγαντας Aramco της Σαουδικής Αραβίας καθόρισε την τιμή πώλησης στην Ασία για τον μήνα Μάιο στα 7,3 δολάρια ανά βαρέλι – 4,2 δολάρια φθηνότερα από ό,τι τον Απρίλιο.
Και όλα αυτά ενώ τα ασιατικά διυλιστήρια ζήτησαν από τη Σαουδική Αραβία να μειώσει την παραγωγή αργού, αφού τα σημεία αναφοράς της Μέσης Ανατολής και τα περιθώρια διύλισης μειώθηκαν λόγω του κορωνοϊού.

Ιστορική συμφωνία στον OPEC+ για μείωση ρεκόρ της παραγωγής πετρελαίου κατά 20% ή 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Ο ΟPEC, η Ρωσία και άλλα πετρελαιοπαραγωγά κράτη συμφώνησαν την Κυριακή (12/4/2020) να μειώσουν την παραγωγή σε ύψος ρεκόρ που αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της παγκόσμιας προσφοράς και που αναμένεται να επιφέρει αύξηση στις τιμές του μαύρου χρυσού.
Η συμφωνία έχει στόχο να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου εν μέσω της πανδημίας των κορωνοϊού.
Η ομάδα, γνωστή ως OPEC +, συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 20 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για τον Μάιο-Ιούνιο μετά από συμβιβασμό με το Μεξικό, ανέφεραν δύο πηγές του Οργανισμού.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Prince Abdulaziz bin Salman είπε στο Reuters ότι οι πραγματικές μειώσεις από τον OPEC+ θα ανέρχονταν συνολικά σε 12,5 εκατομμύρια βαρέλια απόΣαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κουβέιτ.
Τρεις πηγές του OPEC + δήλωσαν ότι τα μη μέλη της Βραζιλίας, του Καναδά, της Ινδονησίας, της Νορβηγίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεισφέρουν 4 εκατομμύρια έως 5 εκατομμύρια βαρέλια στο σχέδιο μείωσης.
Άλλες πηγές δήλωσαν ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), ο ρυθμιστικός φορέας ενέργειας για τις πιο βιομηχανοποιημένες χώρες του κόσμου, θα ανακοινώσει επίσης μειώσεις 3 εκατομμύρια βαρέλια τους επόμενους μήνες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να αγοράσουν πετρέλαιο για την ενίσχυση των αποθεμάτων τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης