Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι προσδοκίες ενός εμβολίου κατά του covid-19, οδηγούν σε κερδοσκοπία τις μετοχές

Οι προσδοκίες ενός εμβολίου κατά του covid-19, οδηγούν σε κερδοσκοπία τις μετοχές
Οι υπεραισιόδοξες προσδοκίες για το χρόνο ανεύρεσης ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού, εκτός του ότι ξεπερνούν τις δυνατότητες της επιστήμης, έχουν οδηγήσει στα ύψη τις μετοχές των φαρμακευτικών εταιριών
Μια χρηματιστηριακή αγορά σε φάση ανάκαμψης όπως είναι η αγορά στις ΗΠΑ, ίσως θέτει πολλές προσδοκίες και υπεραισιοδοξεί, σχετικά με την ανακάλυψη ενός εμβολίου για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, που υπερβαίνουν τις δυνατότητες της επιστήμης, επισημαίνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg.
Επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης βιάστηκε να δηλώσει προ ημερών στην εφημερίδα The Times, ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέχρι τον Σεπτέμβριο, πολύ πριν οι αμερικανικές υπηρεσίες υγείας διαβεβαιώσουν πως το πιο πιθανό είναι η ανακάλυψη ενός εμβολίου να χρειαστεί ένα χρόνο ή περισσότερο.
«Τέτοια σχόλια αναφορικά με το εμβόλιο και το χρόνο ανακάλυψης, οδηγούν σε βιαστικά συμπεράσματα που στρεβλώνουν τις αποφάσεις και τις προσδοκίες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των επενδυτών και των προγραμματιστών», δήλωσε ο αναλυτής Geoffrey Porges της επενδυτικής SVB Leerink.
Οι υψηλές προσδοκίες έχουν ήδη προκαλέσει άνοδο των μετοχών των φαρμακευτικών εταιρειών.
Οι μετοχές της ηγέτιδας στις Η.Π.Α., εταιρίας Moderna Inc., έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όπως και των μικρότερων εταιριών όπως η Novavax Inc. και η Inovio Pharmaceuticals Inc.
Το ίδιο και οι μετοχές της συνεργαζόμενης με την Pfizer Inc. εταιρίας BioNTech SE, που κινήθηκε ανοδικά μετά την έναρξη δοκιμής εμβολίων στη Γερμανία.
Οι παραπάνω προειδοποιήσεις, έρχονται την ώρα που ο δείκτης S&P 500 εμφανίζει κέρδη άνω του 20% από τα χαμηλά του Μαρτίου.

«Πολύ φιλόδοξο σχέδιο η ανεύρεση ενός εμβολίου σύντομα»

Ο G. Porges δεν είναι ο μόνος που προσπαθεί να ρίξει τους τόνους.
Συνήθως χρειάζονται αρκετά χρόνια για να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο, οπότε 12 έως 18 μήνες φαίνεται «πολύ φιλόδοξο» διάστημα, δήλωσε ο Severin Schwan, διευθύνων σύμβουλος της Roche Holding AG την Τετάρτη στο Bloomberg TV.
Ενώ οι επενδυτές μπορεί να υποθέσουν ότι η Moderna θα είναι η ταχύτερη, δεν θα ξέρουμε για τουλάχιστον 12 μήνες ακόμη, εάν το εμβόλιο RNA της βιοτεχνολογίας είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, δήλωσε ο Mark Poznansky, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθυντής του Κέντρου Εμβολίων και Ανοσοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
Ακόμα κι αν ένα εγκεκριμένο, αποτελεσματικό εμβόλιο είναι διαθέσιμο σε ένα χρόνο, είναι πιο πιθανό να δοθεί σε ασθενείς και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την ασθένεια και «θα χρειαστούν ακόμη αρκετά χρόνια για να προσφερθεί επαρκής« ασυλία κοπαδιών »σε αποτρέψτε την ενδημική εξάπλωση του Covid-19 », είπε.
Οι ερευνητές εμβολίων γνωρίζουν τις ελλείψεις.
«Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πλήρως τι συνιστά προστατευτική ανοσοαπόκριση στον ιό ή τι ακριβώς πρέπει να κάνει ένα εμβόλιο για να το επιτύχει» είπε ο Poznansky.
Αλλά με περισσότερα από 70 εμβόλια σε εξέλιξη και παρά τα πράγματα που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη για τον ιό, ο Poznansky είναι αισιόδοξος για ταχεία χρονοδιάγραμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης