Tο ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής και η αποτυχία της πρώτης κλινικής δοκιμής με Remdesivir, απογοήτευσαν τους επενδυτές
Με αυξημένη νευρικότητα και μεταβλητότητα κινήθηκαν τα διεθνή χρηματιστήρια σήμερα (24/4) καθώς η ανάκαμψη των διεθνών τιμών του πετρελαίου επέδρασε μεν καθησυχαστικά στους επενδυτές, οι οποίοι ωστόσο φάνηκε να επηρεάζονται από τα αρνητικά νέα για την αποτυχημένη πρώτη κλινική δοκιμή φαρμάκου της Gilead κατά του κορωνοϊού.
Παράλληλα στο επίκεντρο παρέμεινε η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Ο κίνδυνος φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται σε συνδυασμό με τις προοπτικές της πραγματικής οικονομίας, καθώς τα οικονομικά δεδομένα καταρρέουν, οι δοκιμές φαρμάκων αποτυγχάνουν και οι τεχνολογικές ανησυχίες τροφοδοτούν μια πιο επιλεκτική διάθεση, αναφέρει σε νέα ανάλυσή της η Saxo Bank.
Το φάρμακο για τον κορωνοϊό της Gilead, το Remdesivir, απέτυχε στην πρώτη του δοκιμή στην Κίνα σύμφωνα με τους Financial Times, σε αντίθεση με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα και οδήγησαν υψηλότερα τις μετοχές στις ΗΠΑ.
Όταν οι πληροφορίες έδειξαν ότι το προηγουμένως προαναφερθέν αντιικό ήταν λιγότερο θεραπευτικό και περισσότερο αποτυχία, αυτά τα κέρδη αντιστράφηκαν αμέσως.
Ο δείκτης S&P 500 πραγματοποίησε μια άλλη αντιστροφή στον κινούμενο μέσο όρο των 50 ημερών και απέτυχε να κλείσει παραπάνω, προκαλώντας τη θεωρία ότι οι πρόσφατες κινήσεις παραμένουν στο πλαίσιο της bear market που οδηγείται από τεχνικούς καταλύτες, σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο.
Χωρίς εμβόλιο ή επικείμενη βιώσιμη αντιιική θεραπεία, οι αισιόδοξες ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη σε σχήμα V στη δραστηριότητα και τα κέρδη εξασθενίζουν γρήγορα, παρατηρεί η Saxo Bank.
Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τα νέα στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας αλλά και το δημοσίευμα που έγειρε αμφιβολίες για την εύρεση θεραπείας για τον κορωνοϊό.
Ένα πολύ επιφυλακτικό βήμα προόδου επιτεύχθηκε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, με το βάρος να μετατίθεται στην Κομισιόν η οποία καλείται να βρει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τη χρυσή τομή στο μείγμα επιχορηγήσεων – δανείων καθώς οι διαφωνίες μεταξύ Βορρά και Νότου παραμένουν.
Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη +1,09% στις 23.771 μονάδες
Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη +1,39% στις 2.836 μονάδες
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +1,65% στις 8.634 μονάδες
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχώρησε στις 35,61 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε -1,69% στις 10.336 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση -0,89% στις 16.858 μονάδες.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών βούτηξαν 14,4% τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της πτώσης της ζήτησης για αυτοκίνητα και φορτηγά.
Η μεγάλη πτώση της ζήτησης τον περασμένο μήνα ενδέχεται να αποτελεί την αρχή μιας σειράς ιστορικά χαμηλών μετρήσεων, καθώς ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής οικονομίας είναι κλειστό και το διεθνές εμπόριο έχει παραλύσει.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν πτώση 12,8% στις παραγγελίες για αγαθά με διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών.
Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και των αεροσκαφών, οι παραγγελίες διολίσθησαν μόλις 0,2%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας πτώση κατέγραψαν τα κέρδη της American Express για το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (24/4) στοιχεία της αμερικανικής εταιρείας, δεχόμενα πιέσεις από την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας συναλλαγών υποχώρησαν κατά -76% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, στα 367 εκατ. δολ. (0,41 δολ. ανά μετοχή) έναντι 1,55 δισ. δολ. (1,8 δολ. ανά μετοχή) προηγουμένως.
Εφόσον εξαιρεθούν τα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,98 δολ. έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 1,46 δολ.
Παράλληλα, τα έσοδα της American Express κατέγραψαν οριακή πτώση της τάξεως του -1% στα 10,31 δισ. δολ. την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα έσοδα θα διαμορφωθούν στα 10,71 δισ. δολ.
Όσον αφορά τα έσοδα από τις υπηρεσίες καταναλωτών, σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του +4%, ενώ τα έσοδα από τις εμπορικές υπηρεσίες παρέμειναν αμετάβλητα σε ετήσια βάση.
«Οι πρώτοι δύο μήνες του 2020 συνέχισαν την ισχυρή δυναμική που έχουμε επιτύχει τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά τώρα βρισκόμαστε σε έναν διαφορετικό κόσμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της American Express, Stephen Squeri, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
«Η επιδείνωση της οικονομίας εξαιτίας του Covid-19, η οποία ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο και επιταχύνθηκε τον Απρίλιο έχει επηρεάσει σημαντικά τους όγκους μας», πρόσθεσε ο κ. Squeri, διευκρινίζοντας ότι η εταιρεία έχει σημειώσει «απότομα» τα έξοδά της.
Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τα νέα στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας αλλά και το δημοσίευμα που έγειρε αμφιβολίες για την εύρεση θεραπείας για τον κορωνοϊό.
Ένα πολύ επιφυλακτικό βήμα προόδου επιτεύχθηκε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, με το βάρος να μετατίθεται στην Κομισιόν η οποία καλείται να βρει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τη χρυσή τομή στο μείγμα επιχορηγήσεων – δανείων καθώς οι διαφωνίες μεταξύ Βορρά και Νότου παραμένουν, με τον Βορρά να τάσσεται προς την πλευρά των δανείων και τον Νότο και δη την Ιταλία προς την πλευρά των επιχορηγήσεων, που σημαίνει οι χρηματοδοτήσεις να είναι μη επιστρεπτέες.
Οι ηγέτες αποφάσισαν να διπλασιάσουν τα επόμενα 2 - 3 χρόνια το νέο πολυετή Προϋπολογισμό της ΕΕ (2021 - 2027) στο 2% του ΑΕΠ.
Δηλαδή θα προστεθούν επιπλέον 1 τρισ. ευρώ.
Η πρώτη κλινική δοκιμή πειραματικού φαρμάκου της Gilead Sciences για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν στέφθηκε με επιτυχία, όπως μετέδωσαν οι Financial Times, επικαλούμενοι εσωτερικά έγγραφα που διέρρευσαν συμπτωματικά μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Κινεζική κλινική μελέτη έδειξε ότι το αντιικό φάρμακο remdesivir δεν βελτίωσε την κλινική κατάσταση των ασθενών ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου παράγοντα στο αίμα τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας αρνητικά είναι τα μηνύματα για τη γερμανική οικονομία το 2020, καθώς φαίνεται ότι το πλήγμα που θα υποστεί από τον κορωνοϊό θα είναι μεγάλο.
Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, η οικονομία αναμένεται να σημειώσει συρρίκνωση ρεκόρ, άνω του 6%, φέτος.
Εξάλλου νωρίτερα σήμερα (24/4/2020) ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα, που παρουσίασε την πιο δραματική πτώση φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό.
«Η κρίση του κορωνοϊού πλήττει τη γερμανική οικονομία με μεγάλη μανία» αναφέρει το Ifo.
Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo διαμορφώθηκε στις 74,3 μονάδες τον Απρίλιο από τις πτωτικά αναθεωρημένες 85,9 μονάδες τον Μάρτιο.
«Οι επιχειρήσεις ποτέ δεν ήταν τόσο απαισιόδοξες για τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο επικεφαλής του ινστιτούτου, Clemens Faust.
Θα ξεπεράσουν τα 3 εκατ. οι άνεργοι στη Γερμανία το 2020, καθώς το Ινστιτούτο Εργασίας ΙΑΒ αναμένει αύξηση κατά 520 χιλ. λόγω της κατάρρευσης στην οικονομική δραστηριότητας, την οποία έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.
Σε έρευνα του ινστιτούτου αναφέρεται ότι η οικονομική παραγωγή θα υποχωρήσει κατά 8,4% το 2020, όπως μεταδίδει το Reuters.
Πρόκειται για τη χειρότερη πτώση από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά 14,6% στο β΄τρίμηνο του 2020.
Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (24/4) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, καθώς πολλά καταστήματα ανέστειλαν τη λειτουργία τους στα τέλη του μήνα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -5,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, όταν και είχαν σημειωθεί ήπιες απώλειες -0,3%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα διαμορφωθεί στο -5%.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας υποχώρησαν κατά -5,8%, την ίδια στιγμή που τον Φεβρουάριο του 2020 δε σημειώθηκε κάποια μεταβολή, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ετήσια πτώση θα διαμορφωθεί επίσης στο -5%.
Οι τομείς τροφίμων και λιανικών πωλήσεων μέσω διαδικτύου ήταν οι μόνοι που σημείωσαν αύξηση, ενώ το ποσοστό των διαδικτυακών πωλήσεων σε σχέση με τις συνολικές λιανικές πωλήσεις διαμορφώθηκε στα ιστορικά υψηλά του 22,3%.
Για το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -1,6% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019.
Εάν εξαιρεθεί ο τομέας των καυσίμων, η μηνιαία πτώση των λιανικών πωλήσεων για τον Μάρτιο του 2020 διαμορφώνεται στο -3,7%, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους η πτώση ανέρχεται στο -4,1%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας σε καθαρή ζημιά γύρισε η Eni το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ τα αποτελέσματα της επηρεάστηκαν αρνητικά από την οικονομική ύφεση και την πτώση των τιμών ενέργειας.
Ο ιταλικός γίγαντας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανακοίνωσε ότι κατέγραψε καθαρή ζημιά 2,93 δισ. ευρώ, ενώ έναν χρόνο πριν είχε κέρδη 1,10 δισ.
Τα έσοδα για τους πρώτους τρεις μήνες έφτασαν τα 14,09 δισ. ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν 18,80 δισ.
Η Sanofi SA ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη και οι πωλήσεις για το α΄ τρίμηνο του 2020 αυξήθηκαν χάρη στις ισχυρές επιδόσεις του Dupixent, ενός μονοκλωνικού αντισώματος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενειών όπως το έκζεμα και οι ρινικοί πολύποδες.
Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου αυξήθηκαν στα 1,68 δισ. ευρώ από τα 1,14 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Τα καθαρά επιχειρηματικά κέρδη αυξήθηκαν στα 2,04 δισ. ευρώ από τα 1,76 δισ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο, με τα κέρδη ανά μετοχή να αυξάνονται. 15,6% σε σταθερό νόμισμα, στα 1,63 ευρώ.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 8,97 δισ. ευρώ από τα 8,39 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Sanofi.
Πρόσθεσε ακόμη ότι συνεχίζει να περιμένει αύξηση των επιχειρηματικών κερδών ανά μετοχή κατά 5% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, για το σύνολο της χρήσης.
Ωστόσο, αναμένει ότι η επίδραση του κορονοϊού στις πωλήσεις και στα επιχειρηματικά κέρδη ανά μετοχή στο α΄ τρίμηνο, θα αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό στο β΄ τρίμηνο.
Η Nestle ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις υποχώρησαν στο α΄ τρίμηνο και υποστήριξε τις εκτιμήσεις της για το σύνολο της χρήσης, καθώς είναι νωρίς να αξιολογήσει την πλήρη επίδραση του κορωνοϊού.
Ο ελβετικός όμιλος τροφίμων και ποτών ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της περιόδου διαμορφώθηκαν στα 20,81 δισ. φράγκα (21,36 δισ. δολάρια), χαμηλότερα από τα 22,18 δισ. δολάρια στο προηγούμενο έτος.
Η οργανική ανάπτυξη έφτασε στο 4,3%.
Η Nestle διατήρησε τις εκτιμήσεις της για το σύνολο της χρήσης, αναμένοντας βελτίωση της αύξησης των οργανικών πωλήσεων και του υποκείμενου περιθωρίου λειτουργικού κέρδους.
Τόνισε ακόμη ότι αναμένει τα υποκείμενα κέρδη ανά μετοχή σε σταθερό νόμισμα και η κεφαλαιακή απόδοση, θα αυξηθούν.
«Καθώς είναι ακόμη πολύ νωρίς να αξιολογήσουμε την πλήρη επίδραση του κορονοϊού, διατηρούμε τις εκτιμήσεις μας για το σύνολο της χρήσης του 2020, επί του παρόντος», τόνισε.
Επείγουσα ανάγκη για κρατική ενίσχυση έχει η Lufthansa, η οποία δεν είναι πλέον σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες με δανεισμό απευθείας από τις αγορές.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η γερμανική αεροπορική εταιρία κατέγραψε κατά το α' τρίμηνο του έτους ζημιές ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ αναμένει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες το β' τρίμηνο.
Επιπλέον, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εταιρία δεν θεωρεί πλέον ότι μπορεί να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες με περαιτέρω άντληση πόρων από την αγορά.
Η Lufthansa βρίσκεται ήδη σε εντατικές συνομιλίες με τις κυβερνήσεις των χωρών που συνδέονται με τις εταιρίες του ομίλου της – Γερμανία, Αυστρία για την Austrian, Ελβετία για την Swiss, Βέλγιο για την Brussels – προκειμένου να εξασφαλίσει κρατική στήριξη και, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αναμένει να λάβει την επόμενη εβδομάδα πακέτο στήριξης ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Νευρικότητα στις ασιατικές αγορές λόγω Ιαπωνίας και Wall Street
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (24/4) οι αγορές της Ασίας, μετά τις οριακές διακυμάνσες που κατέγραψε χθες η Wall Street, την ίδια στιγμή που η προσοχή των επενδυτών παρέμεινε εστιασμένη γύρω από τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Ιαπωνίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,86% στις 19.262 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Kospi στη Σεούλ, και συγκεκριμένα στο -1,34% και τις 1.889,01 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,47% στις 23.865,50 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -0,18% στις 10.347,36 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση της τάξεως του -1,06% στις 2.808,53 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -1,33% στις 10.423,46 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης IDX Composite υποχώρησε κατά -1,71% στις 4.515,05 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +0,49% στις 5.242,60 μονάδες.
Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Ιαπωνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,4% τον Μάρτιο του 2020, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε επίσης αμετάβλητος, έναντι οριακής ανόδου 0,1% τον Φεβρουάριο του 2020.
Εφόσον εξαιρεθούν οι τιμές των τροφίμων, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώνεται στο 0,4% έναντι ετήσιας ανόδου 0,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ εξαιρουμένων και των τιμών της ενέργειας, ο ετήσιος ΔΤΚ παραμένει αμετάβλητος στο 0,6%.
Οι τιμές τροφίμων κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 1,4% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019, ενώ αντίθετα τα τέλη καυσίμων, ηλεκτρικής ενέργειας και νερού υποχώρησαν κατά -1,4%.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή που αφορά τον τομέα αγαθών αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τον τομέα υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητος.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομίας, η βιομηχανική δραστηριότητα της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά -0,6% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο του 2020, έναντι μηνιαίας ανόδου 0,6% τον Ιανουάριο του 2020.
Παράλληλα, η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου υποχώρησε κατά -1,6% σε μηνιαία βάση, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον μεταποιητικό κλάδο, και συγκεκριμένα στο -0,3%.
www.bankingnews.gr
Παράλληλα στο επίκεντρο παρέμεινε η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Ο κίνδυνος φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται σε συνδυασμό με τις προοπτικές της πραγματικής οικονομίας, καθώς τα οικονομικά δεδομένα καταρρέουν, οι δοκιμές φαρμάκων αποτυγχάνουν και οι τεχνολογικές ανησυχίες τροφοδοτούν μια πιο επιλεκτική διάθεση, αναφέρει σε νέα ανάλυσή της η Saxo Bank.
Το φάρμακο για τον κορωνοϊό της Gilead, το Remdesivir, απέτυχε στην πρώτη του δοκιμή στην Κίνα σύμφωνα με τους Financial Times, σε αντίθεση με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα και οδήγησαν υψηλότερα τις μετοχές στις ΗΠΑ.
Όταν οι πληροφορίες έδειξαν ότι το προηγουμένως προαναφερθέν αντιικό ήταν λιγότερο θεραπευτικό και περισσότερο αποτυχία, αυτά τα κέρδη αντιστράφηκαν αμέσως.
Ο δείκτης S&P 500 πραγματοποίησε μια άλλη αντιστροφή στον κινούμενο μέσο όρο των 50 ημερών και απέτυχε να κλείσει παραπάνω, προκαλώντας τη θεωρία ότι οι πρόσφατες κινήσεις παραμένουν στο πλαίσιο της bear market που οδηγείται από τεχνικούς καταλύτες, σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο.
Χωρίς εμβόλιο ή επικείμενη βιώσιμη αντιιική θεραπεία, οι αισιόδοξες ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη σε σχήμα V στη δραστηριότητα και τα κέρδη εξασθενίζουν γρήγορα, παρατηρεί η Saxo Bank.
Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τα νέα στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας αλλά και το δημοσίευμα που έγειρε αμφιβολίες για την εύρεση θεραπείας για τον κορωνοϊό.
Ένα πολύ επιφυλακτικό βήμα προόδου επιτεύχθηκε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, με το βάρος να μετατίθεται στην Κομισιόν η οποία καλείται να βρει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τη χρυσή τομή στο μείγμα επιχορηγήσεων – δανείων καθώς οι διαφωνίες μεταξύ Βορρά και Νότου παραμένουν.
Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη +1,09% στις 23.771 μονάδες
Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη +1,39% στις 2.836 μονάδες
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +1,65% στις 8.634 μονάδες
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχώρησε στις 35,61 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε -1,69% στις 10.336 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση -0,89% στις 16.858 μονάδες.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών βούτηξαν 14,4% τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της πτώσης της ζήτησης για αυτοκίνητα και φορτηγά.
Η μεγάλη πτώση της ζήτησης τον περασμένο μήνα ενδέχεται να αποτελεί την αρχή μιας σειράς ιστορικά χαμηλών μετρήσεων, καθώς ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής οικονομίας είναι κλειστό και το διεθνές εμπόριο έχει παραλύσει.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν πτώση 12,8% στις παραγγελίες για αγαθά με διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών.
Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και των αεροσκαφών, οι παραγγελίες διολίσθησαν μόλις 0,2%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας πτώση κατέγραψαν τα κέρδη της American Express για το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (24/4) στοιχεία της αμερικανικής εταιρείας, δεχόμενα πιέσεις από την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας συναλλαγών υποχώρησαν κατά -76% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, στα 367 εκατ. δολ. (0,41 δολ. ανά μετοχή) έναντι 1,55 δισ. δολ. (1,8 δολ. ανά μετοχή) προηγουμένως.
Εφόσον εξαιρεθούν τα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,98 δολ. έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 1,46 δολ.
Παράλληλα, τα έσοδα της American Express κατέγραψαν οριακή πτώση της τάξεως του -1% στα 10,31 δισ. δολ. την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα έσοδα θα διαμορφωθούν στα 10,71 δισ. δολ.
Όσον αφορά τα έσοδα από τις υπηρεσίες καταναλωτών, σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του +4%, ενώ τα έσοδα από τις εμπορικές υπηρεσίες παρέμειναν αμετάβλητα σε ετήσια βάση.
«Οι πρώτοι δύο μήνες του 2020 συνέχισαν την ισχυρή δυναμική που έχουμε επιτύχει τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά τώρα βρισκόμαστε σε έναν διαφορετικό κόσμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της American Express, Stephen Squeri, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
«Η επιδείνωση της οικονομίας εξαιτίας του Covid-19, η οποία ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο και επιταχύνθηκε τον Απρίλιο έχει επηρεάσει σημαντικά τους όγκους μας», πρόσθεσε ο κ. Squeri, διευκρινίζοντας ότι η εταιρεία έχει σημειώσει «απότομα» τα έξοδά της.
Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τα νέα στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας αλλά και το δημοσίευμα που έγειρε αμφιβολίες για την εύρεση θεραπείας για τον κορωνοϊό.
Ένα πολύ επιφυλακτικό βήμα προόδου επιτεύχθηκε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, με το βάρος να μετατίθεται στην Κομισιόν η οποία καλείται να βρει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τη χρυσή τομή στο μείγμα επιχορηγήσεων – δανείων καθώς οι διαφωνίες μεταξύ Βορρά και Νότου παραμένουν, με τον Βορρά να τάσσεται προς την πλευρά των δανείων και τον Νότο και δη την Ιταλία προς την πλευρά των επιχορηγήσεων, που σημαίνει οι χρηματοδοτήσεις να είναι μη επιστρεπτέες.
Οι ηγέτες αποφάσισαν να διπλασιάσουν τα επόμενα 2 - 3 χρόνια το νέο πολυετή Προϋπολογισμό της ΕΕ (2021 - 2027) στο 2% του ΑΕΠ.
Δηλαδή θα προστεθούν επιπλέον 1 τρισ. ευρώ.
Η πρώτη κλινική δοκιμή πειραματικού φαρμάκου της Gilead Sciences για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν στέφθηκε με επιτυχία, όπως μετέδωσαν οι Financial Times, επικαλούμενοι εσωτερικά έγγραφα που διέρρευσαν συμπτωματικά μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Κινεζική κλινική μελέτη έδειξε ότι το αντιικό φάρμακο remdesivir δεν βελτίωσε την κλινική κατάσταση των ασθενών ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου παράγοντα στο αίμα τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας αρνητικά είναι τα μηνύματα για τη γερμανική οικονομία το 2020, καθώς φαίνεται ότι το πλήγμα που θα υποστεί από τον κορωνοϊό θα είναι μεγάλο.
Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, η οικονομία αναμένεται να σημειώσει συρρίκνωση ρεκόρ, άνω του 6%, φέτος.
Εξάλλου νωρίτερα σήμερα (24/4/2020) ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα, που παρουσίασε την πιο δραματική πτώση φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό.
«Η κρίση του κορωνοϊού πλήττει τη γερμανική οικονομία με μεγάλη μανία» αναφέρει το Ifo.
Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo διαμορφώθηκε στις 74,3 μονάδες τον Απρίλιο από τις πτωτικά αναθεωρημένες 85,9 μονάδες τον Μάρτιο.
«Οι επιχειρήσεις ποτέ δεν ήταν τόσο απαισιόδοξες για τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο επικεφαλής του ινστιτούτου, Clemens Faust.
Θα ξεπεράσουν τα 3 εκατ. οι άνεργοι στη Γερμανία το 2020, καθώς το Ινστιτούτο Εργασίας ΙΑΒ αναμένει αύξηση κατά 520 χιλ. λόγω της κατάρρευσης στην οικονομική δραστηριότητας, την οποία έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.
Σε έρευνα του ινστιτούτου αναφέρεται ότι η οικονομική παραγωγή θα υποχωρήσει κατά 8,4% το 2020, όπως μεταδίδει το Reuters.
Πρόκειται για τη χειρότερη πτώση από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά 14,6% στο β΄τρίμηνο του 2020.
Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (24/4) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, καθώς πολλά καταστήματα ανέστειλαν τη λειτουργία τους στα τέλη του μήνα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -5,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, όταν και είχαν σημειωθεί ήπιες απώλειες -0,3%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα διαμορφωθεί στο -5%.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας υποχώρησαν κατά -5,8%, την ίδια στιγμή που τον Φεβρουάριο του 2020 δε σημειώθηκε κάποια μεταβολή, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ετήσια πτώση θα διαμορφωθεί επίσης στο -5%.
Οι τομείς τροφίμων και λιανικών πωλήσεων μέσω διαδικτύου ήταν οι μόνοι που σημείωσαν αύξηση, ενώ το ποσοστό των διαδικτυακών πωλήσεων σε σχέση με τις συνολικές λιανικές πωλήσεις διαμορφώθηκε στα ιστορικά υψηλά του 22,3%.
Για το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -1,6% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019.
Εάν εξαιρεθεί ο τομέας των καυσίμων, η μηνιαία πτώση των λιανικών πωλήσεων για τον Μάρτιο του 2020 διαμορφώνεται στο -3,7%, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους η πτώση ανέρχεται στο -4,1%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας σε καθαρή ζημιά γύρισε η Eni το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ τα αποτελέσματα της επηρεάστηκαν αρνητικά από την οικονομική ύφεση και την πτώση των τιμών ενέργειας.
Ο ιταλικός γίγαντας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανακοίνωσε ότι κατέγραψε καθαρή ζημιά 2,93 δισ. ευρώ, ενώ έναν χρόνο πριν είχε κέρδη 1,10 δισ.
Τα έσοδα για τους πρώτους τρεις μήνες έφτασαν τα 14,09 δισ. ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν 18,80 δισ.
Η Sanofi SA ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη και οι πωλήσεις για το α΄ τρίμηνο του 2020 αυξήθηκαν χάρη στις ισχυρές επιδόσεις του Dupixent, ενός μονοκλωνικού αντισώματος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενειών όπως το έκζεμα και οι ρινικοί πολύποδες.
Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου αυξήθηκαν στα 1,68 δισ. ευρώ από τα 1,14 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Τα καθαρά επιχειρηματικά κέρδη αυξήθηκαν στα 2,04 δισ. ευρώ από τα 1,76 δισ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο, με τα κέρδη ανά μετοχή να αυξάνονται. 15,6% σε σταθερό νόμισμα, στα 1,63 ευρώ.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 8,97 δισ. ευρώ από τα 8,39 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Sanofi.
Πρόσθεσε ακόμη ότι συνεχίζει να περιμένει αύξηση των επιχειρηματικών κερδών ανά μετοχή κατά 5% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, για το σύνολο της χρήσης.
Ωστόσο, αναμένει ότι η επίδραση του κορονοϊού στις πωλήσεις και στα επιχειρηματικά κέρδη ανά μετοχή στο α΄ τρίμηνο, θα αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό στο β΄ τρίμηνο.
Η Nestle ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις υποχώρησαν στο α΄ τρίμηνο και υποστήριξε τις εκτιμήσεις της για το σύνολο της χρήσης, καθώς είναι νωρίς να αξιολογήσει την πλήρη επίδραση του κορωνοϊού.
Ο ελβετικός όμιλος τροφίμων και ποτών ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της περιόδου διαμορφώθηκαν στα 20,81 δισ. φράγκα (21,36 δισ. δολάρια), χαμηλότερα από τα 22,18 δισ. δολάρια στο προηγούμενο έτος.
Η οργανική ανάπτυξη έφτασε στο 4,3%.
Η Nestle διατήρησε τις εκτιμήσεις της για το σύνολο της χρήσης, αναμένοντας βελτίωση της αύξησης των οργανικών πωλήσεων και του υποκείμενου περιθωρίου λειτουργικού κέρδους.
Τόνισε ακόμη ότι αναμένει τα υποκείμενα κέρδη ανά μετοχή σε σταθερό νόμισμα και η κεφαλαιακή απόδοση, θα αυξηθούν.
«Καθώς είναι ακόμη πολύ νωρίς να αξιολογήσουμε την πλήρη επίδραση του κορονοϊού, διατηρούμε τις εκτιμήσεις μας για το σύνολο της χρήσης του 2020, επί του παρόντος», τόνισε.
Επείγουσα ανάγκη για κρατική ενίσχυση έχει η Lufthansa, η οποία δεν είναι πλέον σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες με δανεισμό απευθείας από τις αγορές.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η γερμανική αεροπορική εταιρία κατέγραψε κατά το α' τρίμηνο του έτους ζημιές ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ αναμένει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες το β' τρίμηνο.
Επιπλέον, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εταιρία δεν θεωρεί πλέον ότι μπορεί να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες με περαιτέρω άντληση πόρων από την αγορά.
Η Lufthansa βρίσκεται ήδη σε εντατικές συνομιλίες με τις κυβερνήσεις των χωρών που συνδέονται με τις εταιρίες του ομίλου της – Γερμανία, Αυστρία για την Austrian, Ελβετία για την Swiss, Βέλγιο για την Brussels – προκειμένου να εξασφαλίσει κρατική στήριξη και, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αναμένει να λάβει την επόμενη εβδομάδα πακέτο στήριξης ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Νευρικότητα στις ασιατικές αγορές λόγω Ιαπωνίας και Wall Street
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (24/4) οι αγορές της Ασίας, μετά τις οριακές διακυμάνσες που κατέγραψε χθες η Wall Street, την ίδια στιγμή που η προσοχή των επενδυτών παρέμεινε εστιασμένη γύρω από τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Ιαπωνίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,86% στις 19.262 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Kospi στη Σεούλ, και συγκεκριμένα στο -1,34% και τις 1.889,01 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,47% στις 23.865,50 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -0,18% στις 10.347,36 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση της τάξεως του -1,06% στις 2.808,53 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -1,33% στις 10.423,46 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης IDX Composite υποχώρησε κατά -1,71% στις 4.515,05 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +0,49% στις 5.242,60 μονάδες.
Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Ιαπωνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,4% τον Μάρτιο του 2020, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε επίσης αμετάβλητος, έναντι οριακής ανόδου 0,1% τον Φεβρουάριο του 2020.
Εφόσον εξαιρεθούν οι τιμές των τροφίμων, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώνεται στο 0,4% έναντι ετήσιας ανόδου 0,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ εξαιρουμένων και των τιμών της ενέργειας, ο ετήσιος ΔΤΚ παραμένει αμετάβλητος στο 0,6%.
Οι τιμές τροφίμων κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 1,4% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019, ενώ αντίθετα τα τέλη καυσίμων, ηλεκτρικής ενέργειας και νερού υποχώρησαν κατά -1,4%.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή που αφορά τον τομέα αγαθών αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τον τομέα υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητος.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομίας, η βιομηχανική δραστηριότητα της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά -0,6% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο του 2020, έναντι μηνιαίας ανόδου 0,6% τον Ιανουάριο του 2020.
Παράλληλα, η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου υποχώρησε κατά -1,6% σε μηνιαία βάση, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον μεταποιητικό κλάδο, και συγκεκριμένα στο -0,3%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών