Πειραματικό εμβόλιο στην Κίνα αποδεικνύεται αποτελεσματικό σε πιθήκους - Ενδοιασμοί και φόβοι για ένα 2ο κύμα κορωνοϊού - Στο 7% η θνητότητα
(upd10)Πυρετωδώς ετοιμάζεται η επιστροφή στην κανονικότητα από τα περισσότερα κράτη στον πλανήτη, μετά από ένα δίμηνο και πλέον lockdown, με πολλούς ενδοιασμούς και ερωτηματικά για το πως θα λειτουργήσουν οικονομίες και κοινωνίες τους και κυρίως τι θα γίνει στην περίπτωση που υπάρξει ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού, που εξακολουθεί να εξαπλώνεται καταγράφοντας πάνω από 195.000 νεκρούς και περισσότερα από 2,78 εκατομμύρια κρούσματα.
Μετά την απογοήτευση που έφερε η είδηση της αποτυχίας της πρώτης κλινικής δοκιμής του φαρμάκου Remdesivir, οι ελπίδες αναπτερώνονται με την ανακοίνωση πως, πειραματικό εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε κινεζικό εργαστήριο, αποδείχθηκε για πρώτη φορά «ευρέως προστατευτικό» κατά του νέου κορωνοϊού σε δοκιμές του σε πιθήκους, αλλά και την ανακοίνωση του ΟΗΕ πως ξεκίνησε χθες (24/4) μια «ιστορική» παγκόσμια διακρατική πρωτοβουλία, για να επιταχύνει την παραγωγή εμβολίων, θεραπειών και τεστ κατά του νέου κορωνοϊού διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε αυτά.
Παρά τους ενδοιασμούς για την ανυπαρξία πρόληψης ή θεραπείας κατά της πανδημίας οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δείχνουν αποφασισμένες να αναλάβουν το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης των οικονομιών τους, διατηρώντας σε ισχύ τις προφυλάξεις εκείνες που θα εμποδίσουν όσο είναι εφικτό, την αναζωπύρωση ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων και θανάτων από τον Covid-19, με απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες συνέπειες σε οικονομίες, κοινωνίες και δημόσια συστήματα υγείας.
Η παγκόσμια κοινότητα καλείται τις επόμενες εβδομάδες να διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα άνευ προηγουμένου που περισσότερο παραπέμπει σε ένα παγκόσμιο πείραμα, παρά σε κανονικότητα, με σύμμαχο ίσως τον βελτιωμένο καιρό, καθώς αμερικανική έρευνα έδειξε πως ο κορωνοϊός φαίνεται να αποδυναμώνεται πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία.
Στη Γαλλία, η κυβέρνηση Macron εξετάζει ένα σχέδιο ανοίγματος εμπορικών καταστημάτων μόνο, μετά τις 11/5, όπου ανάλογα με την πορεία της επιδημίας, θα εναλλάσσονται περίοδοι καραντίνας και χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, στις ΗΠΑ όπου η κοινωνία έχει διχαστεί για την αναγκαιότητα ή όχι της επιβολής των μέτρων, κάθε Πολιτεία εφαρμόζει τη δική της στρατηγική για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα ανάλογα και με το πόσο πλήττεται από την επιδημία, ενώ τα περισσότερα κράτη σχεδιάζουν την επιστροφή στην κανονικότητα μέσα από διάφορες φάσεις όπου το κάθε βήμα θα αξιολογείται πριν γίνει το επόμενο.
- Σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 2,78 εκατομμύρια.
- Οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 195 χιλιάδες με την θνητότητα αγγίζει το 7%.
- Περισσότεροι από 766 χιλιάδες που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί, αριθμός που αντιστοιχεί στο 27,4% των κρουσμάτων.
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 2.783.512.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 195.775, ενώ θεραπεύτηκαν 765.371 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 25.969 νεκρούς και 192.994 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 886.661 - Στους 50.360 οι νεκροί.
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 219.764 και 22.524 νεκρούς
- Στους 22.245 οι νεκροί στη Γαλλία, 159.495 τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 19.506 και τα κρούσματα σε 144.681.
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 154.159 και οι νεκροί σε 5.653.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 5.574 και τα κρούσματα σε 88.194.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 240 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.708.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.885 και 4.636 θάνατοι.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 12.368 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 299.
- Στους 6.490 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 44.293 τα κρούσματα.
- Στα 6.661 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 28.677 στην Ελβετία που μετρά και 1.509 θανάτους.
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 130 οι νεκροί.
- Στους 2.376 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 104.912 τα κρούσματα.
Απέτυχε η πρώτη κλινική δοκιμή Remdesivir της Gilead's για τον κορωνοϊό - Πειραματικό εμβόλιο στην Κίνα αποδεικνύεται αποτελεσματικό σε πιθήκους
Η πειραματική χρήση του φαρμάκου Remdesivir στην οποία προέβη προ ημερών, η φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences Inc. απέτυχε στην πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή του, όπως ανέφεραν οι Financial Times (FT) την Πέμπτη 23 Απριλίου, επικαλούμενα ανεπίσημα έγγραφα που διέρρευσαν κατά λάθος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η δοκιμή στην Κίνα έδειξε ότι το αντιιικό remdesivir δεν βελτίωσε την κατάσταση των ασθενών ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου στην κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με την έκθεση.
Ωστόσο, πειραματικό εμβόλιο αποδείχθηκε για πρώτη φορά «ευρέως προστατευτικό» κατά του νέου κορωνοϊού σε δοκιμές σε πιθήκους, όπως ανακοίνωσε κινεζικό εργαστήριο που πραγματοποιεί την έρευνα.
Το εμβόλιο, που χρησιμοποιεί εγγενείς του ιού παθογόνους παράγοντες, χορηγήθηκε σε οκτώ μακάκους ρέζους, οι οποίο στην συνέχεια εκτέθηκαν στον ιό τρεις εβδομάδες αργότερα, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται από τον κινεζικό κολοσσό της φαρμακευτικής Sinovac Biotech.
«Οι τέσσερις μακάκοι που εμβολιάσθηκαν δεν είχαν κανέναν ανιχνεύσιμο ίχνος τους ιού στους πνεύμονες επτά ημέρες μετά την έκθεσή τους», διαβεβαιώνει το εργαστήριο, που δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας στις 19 Απριλίου στην ιστοσελίδα bioRxiv.
Οι τέσσερις άλλοι πίθηκοι, στους οποίους το εμβόλιο χορηγήθηκε σε ελαττωμένη δόση, παρουσίασαν αύξηση του ιικού φορτίου στον οργανισμό, αλλά κατόρθωσαν να αντισταθούν στην ασθένεια.
Τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να υποβληθούν σε επιστημονική αξιολόγηση πριν επικυρωθεί από την επιστημονική κοινότητα.
Η Sinovac, εταιρεία εισηγμένη στον Nasdaq, ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές του ίδιου αυτού εμβολίου στο άνθρωπο στις 16 Απριλίου.
Το εργαστήριο αρνήθηκε να ανταποκριθεί σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου για σχολιασμό.
«Πρόκειται για τα πρώτα σοβαρά προ-κλινικά δεδομένα που βλέπω σε σχέση με πειραματικό εμβόλιο», σχολίασε στο Twitter ο ιολόγος Florian Krammer του Icahn School of Medicine at Mount Sinai (ISMMS) της Νέας Υόρκης.
«Το θέμα είναι να εξακριβωθεί αν αυτή η προστατευτική δράση διαρκεί», παρατηρεί η ανοσιολόγος Lucy Walker, του University College του Λονδίνου.
OHE: Παγκόσμια πρωτοβουλία για να επιταχυνθεί η παραγωγή εμβολίων - θεραπειών κατά του κορωνοϊού
O OHE ξεκίνησε χθες (24/4) μια «ιστορική» παγκόσμια πρωτοβουλία με τη συμμετοχή πολλών χωρών, μεταξύ τους η Γαλλία και η Γερμανία, για να επιταχύνει την παραγωγή εμβολίων, θεραπειών και τεστ κατά του νέου κορωνοϊού και να διασφαλίσει ίση πρόσβαση σε αυτά.
Στην πρωτοβουλία αυτή, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, συμμετέχουν διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ αυτών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ιδιωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κοινή απειλή, την οποία μπορούμε να νικήσουμε με μια κοινή προσέγγιση» τόνισε ο διευθυντής του ΠΟΥ.
«Είναι μια ιστορική συνεργασία με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της ισότιμης διανομής εμβολίων, διαγνωστικών τεστ και θεραπειών εναντίον της νόσου Covid-19», δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus.
«Κοινή μας δέσμευση είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα μέσα που στοχεύουν στο να θριαμβεύσουμε επί της Covid-19», υπογράμμισε.
Στην τηλεδιάσκεψη παρενέβη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και Ισπανίας J. Conte και P. Sanchez, όπως και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Von Der Layen.
Ούτε η Κίνα, όπου ανακοινώθηκαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού στα τέλη Δεκεμβρίου, ούτε οι ΗΠΑ, που αποτελούν σήμερα το επίκεντρο της πανδημίας με πάνω από 50.000 θανάτους και 900.000 κρούσματα, εκπροσωπήθηκαν.
Έως σήμερα, η πανδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο σε 190.000 και πλέον ανθρώπους παγκοσμίως την ώρα που 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί.
Ο E. Macron απηύθυνε έκκληση για ένα εμβόλιο «προσβάσιμο σε όλους, περιλαμβανομένων των πιο ευάλωτων χωρών.
Αυτό θα επιτρέψει επίσης να ξαναβρούμε, το συντομότερο, μια φυσιολογική ζωή».
Το να νικήσουμε την πανδημία του νέου κορονοϊού απαιτεί «τη μαζικότερη στην ιστορία προσπάθεια στη δημόσια υγεία» τόνισε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, A. Guterres.
Επιστροφή στην κανονικότητα: Η παγκόσμια κοινότητα μιλά για 2ο κύμα κορωνοϊού - Έξι κρίσιμες απαντήσεις
Καθώς οι αρχές σε όλο τον κόσμο εξετάζουν πότε πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί της κίνησης που δυσχεραίνουν την οικονομία, ο φόβος στο μυαλό όλων μπορεί να εκφραστεί με δύο λέξεις: δεύτερο κύμα.
Η ανησυχία είναι ότι, μόλις αρθούν οι περιορισμοί, η πανδημία θα ξαναεμφανιστεί με νέα δύναμη, προκαλώντας επανάληψη των αυξανόμενων λοιμώξεων, κατακλυσμένα συστήματα υγείας και την ανάγκη νέου lockdown, αναφέρει το Bloomberg.
1. Τι είναι το δεύτερο κύμα;
Οι πανδημίες προκαλούνται από νέα παθογόνα που η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων δεν έχει καμία προστασία από το ανοσοποιητικό.
Αυτό τους επιτρέπει να γίνουν παγκόσμιες εστίες.
Οι πανδημίες είναι ασυνήθιστες, αλλά η γρίπη είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες.
Αυτό που συμβαίνει συχνά είναι ότι μια νέα παραλλαγή του ιού της γρίπης εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και στη συνέχεια υποχωρεί, σαν τσουνάμι.
Λίγους μήνες αργότερα, επιστρέφει και εξαπλώνεται ξανά σε όλο τον κόσμο, ή σε μεγάλο μέρος του.
2. Τι κάνει το πρώτο κύμα να υποχωρήσει;
Οι πανδημίες της γρίπης μπορούν να αντισταθμιστούν προσωρινά από τις καιρικές συνθήκες, μεταβαίνοντας στο νότιο ημισφαίριο όταν το βόρειο μισό του πλανήτη θερμαίνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και το αντίστροφο.
Ο ιός μπορεί επίσης να έχει μολύνει ένα τεράστιο μέρος των ανθρώπων στις περισσότερες περιοχές, δίνοντάς τους ανοσία από την επανεμφάνιση και πιθανώς δημιουργώντας τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης, η οποία προστατεύει όσους δεν έχουν μολυνθεί περιορίζοντας τη μετάδοση του ιού.
Στην περίπτωση του κορωνοϊού που προκαλεί ο Covid-19, χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν επιβάλει περιορισμούς κίνησης σε άνευ προηγουμένου κλίμακα και οι άνθρωποι έχουν υιοθετήσει εθελοντικά μέτρα κοινωνικής απόστασης, ώστε ο ιός να μην μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί.
3. Πώς λοιπόν επιστρέφει ένας ιός;
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες.
Στην περίπτωση της γρίπης, υπάρχει η έναρξη του πιο κρύου καιρού, ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει και τον κορωνοϊό.
Ή το παθογόνο μπορεί να μεταλλαχθεί.
Αυτό είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό της γρίπης, που μεταλλάσσεται λίγο πολύ συνεχώς.
Το φθινόπωρο του 1918, συνέβη ένα δεύτερο κύμα της ιστορικής επιδημίας της γρίπης και προκάλεσε τους περισσότερους από τους θανάτους στην πανδημία.
Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι προκλήθηκε από μια μετάλλαξη που έκανε τον ιό ξανά μη αναγνωρίσιμο στο ανοσοποιητικό σύστημα των περισσότερων ανθρώπων.
Μια άλλη σημαντική μεταβλητή είναι η μετακίνηση του ιού σε πληθυσμούς που δεν έχουν εκτεθεί στο παρελθόν και δεν έχουν ανοσία.
4. Γιατί δεν υπήρχε ένα δεύτερο κύμα SARS;
Το ξέσπασμα του οξέος αναπνευστικού συνδρόμου το 2002-2003 στην Ασία δεν έφτασε ποτέ στο πεδίο μιας πανδημίας.
Αν και προκλήθηκε από κορωνοϊό, δεν ήταν τόσο μεταδοτικό όσο αυτό που ήταν υπεύθυνο για το Covid-19.
Η εξάπλωσή του περιορίστηκε κυρίως σε νοσοκομεία και σε άλλες περιοχές όπου οι άνθρωποι ήρθαν σε στενή επαφή με τα σωματικά υγρά μολυσμένων ασθενών.
Ο Έμπολα είναι ένα άλλο παθογόνο σχετικά νέο για τον άνθρωπο.
Υπήρξαν περιοδικές επιδημίες στην Αφρική, αλλά ενώ ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός σε ορισμένες περιοχές και συνθήκες, δεν ήταν αρκετά μολυσματικός για να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο όπως ο κορωνοϊός.
5. Ποιες είναι οι προοπτικές για τα δεύτερα κύματα κορωνοϊού;
Υπήρξαν υπαινιγμοί από την Κίνα ότι ένα δεύτερο κύμα αποτελεί κίνδυνο.
Ορισμένες περιοχές της χώρας που έκλεισαν από τον ιό και στη συνέχεια άνοιξαν εκ νέου είχαν επιβάλει περιορισμούς τον Μάρτιο λόγω νέων περιπτώσεων.
Μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου εξακολουθεί να αγωνίζεται να ελέγξει το τρέχον κύμα.
Οι περισσότερες περιοχές που είχαν τον ιό το αντιμετώπισαν χρησιμοποιώντας περιορισμούς κίνησης, οι οποίοι επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού, αλλά αφήνουν πολλούς ανθρώπους ευάλωτους σε λοίμωξη μόλις αρχίσουν να βγαίνουν ξανά έξω, αυξάνοντας την προοπτική των δεύτερων κυμάτων.
6. Τι θα μπορούσε να αποτρέψει το δεύτερο κύμα;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε την άρση των περιορισμών κίνησης σταδιακά για να δοκιμάσει το αποτέλεσμα πριν προχωρήσει σε μεγαλύτερη ελευθερία.
Σε κάθε περίπτωση, λένε οι ειδικοί, το κλειδί για τη διατήρηση των λοιμώξεων σε χαμηλά επίπεδα χωρίς lockdown είναι η αύξηση των δοκιμών και η ανίχνευση των επαφών.
Οι υγειονομικές αρχές πρέπει να βρουν μολυσμένα άτομα, να τα απομονώσουν και να προσδιορίσουν τις πρόσφατες επαφές τους, ώστε να μπορούν να κάνουν το τεστ επίσης και να απομονωθούν εάν είναι απαραίτητο.
Τελικά, είναι πιθανό ότι αρκετά άτομα θα εκτεθούν στον κορωνοϊό, ότι θα αναπτυχθεί η ανοσία της αγέλης και να σταματήσει να εξαπλώνεται, ή τελικά να υπάρξει ένα εμβόλιο.
Καλπάζει ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ – Στους 50.890 οι νεκροί, 3.176 μέσα σε 24 ώρες – Ανοίγουν Πολιτείες
Κάθε άλλο παρά στην κορύφωση της είναι η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 50.890 καθώς μόλις τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν περισσότεροι από 3.500 θάνατοι.
Βάσει της τελευταίας επίσημης καταμέτρησης, οι νεκροί στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 50.890 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει σχεδόν τα 890.000 καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν σχεδόν 30.000 νέα κρούσματα.
Οι ΗΠΑ είναι με διαφορά πρώτες παγκοσμίως τόσο στον αριθμό των θυμάτων όσο και των κρουσμάτων, αν και είναι η χώρα που έχει πραγματοποιήσει και τα περισσότερα διαγνωστικά τεστ, καθώς έχουν γίνει πάνω από 4,6 εκατομμύρια.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει έντονη ανησυχία ότι παρά το μεγάλο αριθμό των τεστ, ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό, είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρεται.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo μια έρευνα που έγινε σε κατοίκους της Πολιτείας έδειξε ότι σχεδόν το 14% έχει αναπτύξει αντισώματα στον ιό, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Ο Cuomo υποστήριξε πως αν και η εν λόγω έρευνα έχει αδυναμίες και αφορά ένα μικρό δείγμα 3.000 ανθρώπων, δείχνει πως το ποσοστό θνητότητας από τον κορωνοϊό είναι της τάξης του 0,5%, πολύ χαμηλότερη δηλαδή από αυτό που εκτιμούν οι επιδημιολόγοι – λοιμωξιολόγοι.
Στην καθιερωμένη του συνέντευξη μάλιστα εξέφρασε την πεποίθησή του πως η πανδημία του κορωνοϊού, που έχει οδηγήσει στον θάνατο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο, έφτασε στις ΗΠΑ μέσω Ευρώπης και όχι μέσω Κίνας.
Ο Νεοϋορκέζος κυβερνήτης δήλωσε γλαφυρά ότι «οι ευφάνταστοι σεναριογράφοι του μυθιστορήματος που αναφέρει ότι ο κορωνοϊός έφτασε στην πολιτεία του αλλά και στις ΗΠΑ από την Κίνα «πλανώνται πλάνην οικτρά».
Στην πραγματικότητα, η φονική νόσος μεταδόθηκε μέσω της Ευρώπης, αφού άργησαν πάρα πολύ να επιβληθούν ταξιδιωτικοί περιορισμοί, με αποτέλεσμα ο ιός να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.
«Κλείσαμε την πόρτα μας στην Κίνα, κάτι που ήταν σωστό, αλλά αφήσαμε ορθάνοιχτη την πόρτα μας στην Ευρώπη, με ολέθρια αποτελέσματα» δήλωσε o Andrew Cuomo.
Εν τω μεταξύ, μια σειρά από Πολιτείες είναι έτοιμες να άρουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα και να περάσουν στην επόμενη ημέρα.
Οι Πολιτείες του Τενεσί, του Τέξας, του Οχάιο, της Μοντάνα, της Τζόρτζια είναι μερικές μόνο από τις Πολιτείες που έχουν ανακοινώσει το σχέδιο τους να ανοίξουν κάποιες εμπορικές επιχειρήσεις που είχαν κλείσει στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.
Αν και οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν πως είναι πολύ νωρίς για να ανοίξουν επιχειρήσεις και προειδοποιούν για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου, πολλοί από τους κυβερνήτες είναι αποφασισμένο να προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδιασμού τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κυβερνήτη της Τζόρτζια, Brian Kemp, ο οποίος και παρά τις αντιδράσεις του Λευκού Οίκου, προχώρησε στο άνοιγμα των γυμναστηρίων, των κομμωτηρίων, των bowling, των καταστημάτων μασάζ και τατουάζ ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα σινεμά και τα εστιατόρια.
Νέα Υόρκη: Μειώνονται οι θάνατοι και τα κρούσματα - Το 13,9% των Νεοϋορκέζων φέρει αντισώματα του κορωνοϊού, σύμφωνα με μελέτη
Η Νέα Υόρκη αποτελεί με διαφορά την πλέον πληττόμενη περιοχή των ΗΠΑ, όμως αυξάνονται οι ενδείξεις πως η Πολιτεία αυτή έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα.
Ο σημερινός απολογισμός θανάτων ξεπέρασε τους 15.000, αγγίζοντας τους 15.302.
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo έκανε γνωστό την Πέμπτη 23 Απριλίου ότι από τις εξετάσεις που έγιναν σε 3.000 ανθρώπους διαπιστώθηκε ότι το 13,9% από αυτούς έφεραν αντισώματα του νέου κορωνοϊού, ένα γεγονός που υποδηλώνει ότι περίπου 2,7 εκατομμύρια κάτοικοι της Πολιτείας ενδέχεται να έχουν μολυνθεί.
Ο Cuomo επισήμανε ότι η μελέτη αυτή είναι προκαταρκτική και περιορισμένη, λόγω άλλων παραγόντων.
Όπως τόνισε, εξετάστηκαν άνθρωποι που είχαν βγει για ψώνια, κάτι που σημαίνει ότι είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να μολυνθούν από εκείνους που παραμένουν σε αυτοαπομόνωση στα σπίτια τους.
Σημαντική ήταν επίσης η απόκλιση ανά περιοχή: στην πόλη της Νέας Υόρκης σχεδόν ένας στους πέντε (ποσοστό 21,2%) έφερε αντισώματα ενώ σε μια όχι τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Πολιτείας το ποσοστό ήταν μόνο 3,6%.
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο κυβερνήτης, τις τελευταίες 24 ώρες πέθαναν άλλοι 438 άνθρωποι, αριθμός σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με τους 474 νεκρούς που είχαν αναφερθεί στον προηγούμενο απολογισμό.
Ο Cuomo είπε επίσης ότι οι υπηρεσίες υγείας και ο γενικός εισαγγελέας θα εξετάσουν τις περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων για την καταπολέμηση της Covid-19 από οίκους ευγηρίας και άλλα προνοιακά ιδρύματα.
Ο A. Cuomo δήλωσε ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους ορισμένοι άνθρωποι διαμαρτύρονται για την επιβολή περιοριστικών μέτρων επί της λειτουργίας των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά προειδοποίησε ότι η χαλάρωση των μέτρων πρέπει να γίνει κατά τρόπο που θα αποτρέπει νέες αναζωπυρώσεις.
«Δεν χρειάζονται διαδηλώσεις για να πεισθεί οποιοσδήποτε στην χώρα αυτή ότι πρέπει να επιστρέψουμε στις δουλειές μας και να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να βγούμε από τα σπίτια.
Κανείς», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Iταλία: Αύξηση των κρουσμάτων, 375 περισσότεροι, μείωση των θανάτων 46 λιγότεροι, λιγότεροι στις ΜΕΘ για 21η μέρα
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 192.994, οι νεκροί έφτασαν τους 25.969, ενώ παράλληλα, 60.498 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 189.973 την Πέμπτη 23/4, και είχαν χάσει την ζωή τους 25.549 άνθρωποι ενώ 57.576 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 420 άνθρωποι και καταγράφηκαν 3.021 νέα κρούσματα.
2.922 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
2.173 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 22.068 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Για 82.286 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο αυξάνεται (375 περισσότερα κρούσματα), αλλά έχασαν την ζωή τους 46 λιγότεροι άνθρωποι.
Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για εικοστή πρώτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Ο συνολικός αριθμός των ιαθέντων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αν και σε σχέση με χθες, συνολικά, είναι 11 λιγότεροι.
Οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας και του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας συνεχίζουν να παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την κατάσταση στην πόλη του Μιλάνου, όπου σήμερα αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και τις περασμένες ημέρες δεν παρατηρήθηκε ο περιορισμός που καταγράφηκε σε άλλες περιοχές της χώρας.
Και για το λόγο αυτό, οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν να υπογραμμίζουν ότι η μετάβαση στην λεγόμενη «φάση δύο», με βαθμιαία επιστροφή στην καθημερινότητα, θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερα προσεκτική τήρηση όλων των προϋποθέσεων ασφαλείας.
Ισπανία: Στους 22.524 οι νεκροί από τον κορωνοϊό, μείωση θανάτων το τελευταίο 24ωρο
Στους 22.524 ανέρχονται οι νεκροί στην Ισπανία από την επιδημία του κορωνοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 367 θάνατοι.
Ο αριθμός των νέων θανάτων είναι χαμηλότερος από αυτόν που καταγράφηκε την Πέμπτη 23/4 όταν και αναφερθεί 440 νέοι θάνατοι και ο χαμηλότερος εδώ και μια εβδομάδα.
Παράλληλα το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, ανακοίνωσε πως ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν από τη νόσο (3.105 το τελευταίο 24ωρο, συνολικά 92.355) είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (2.796 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, συνολικά 219.764)
Την ίδια στιγμή, η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην άρση περιορισμών όσον αφορά στις μετακινήσεις παιδιών κάτω των 14 ετών από την ερχόμενη Κυριακή 26/4.
Συγκεκριμένα, θα επιτρέπονται περίπατοι συνοδεία ενός ενήλικα και σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από το σπίτι του, διάρκειας μιας ώρας.
Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν την παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων έως τις 9 Μαΐου.
Γαλλία: Στους 22.245 οι νεκροί από κορωνοϊό - 389 νέοι θάνατοι χθες 24/4
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 22.245 ανθρώπους στη Γαλλία από τις αρχές Μαρτίου, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 389 θάνατοι, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής Υγείας J. Salmon.
Από αυτούς τους θανάτους, οι 13.852 καταγράφηκαν σε νοσοκομεία και οι 8.393 σε οίκους ευγηρίας και άλλα προνοιακά ιδρύματα.
Ο Salmon σημείωσε πάντως ότι ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται στην εντατική εξακολουθεί να μειώνεται, για 16η συνεχόμενη ημέρα.
Σήμερα έπεσε κάτω από τις 5.000, ήταν συγκεκριμένα 4.870, για πρώτη φορά από τις 29 Μαρτίου.
Ο δείκτης αυτός είναι σημαντικός όσον αφορά την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας της Γαλλίας, όμως "θα πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή επειδή η επιδημία δεν έχει τελειώσει", προειδοποίησε.
Έχει επίσης μειωθεί ο συνολικός αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται (σε απλούς θαλάμους ή στην εντατική), στους 28.658, από 29.219 που ήταν την Πέμπτη 23/4.
Σε ό,τι αφορά τα διαγνωστικά τεστ, γίνονται περισσότερα από 40.000 ημερησίως.
Γερμανία: Εξαπλώνεται ο κορωνοϊός – Στους 5.321 οι νεκροί, πάνω από 150 χιλιάδες τα κρούσματα
Αν και με μειωμένη ένταση ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη Γερμανία, όπου οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε 5.321.
Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Robert Koch, άλλοι 227 άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 το τελευταίο 24ωρο, ως αργά την Παρασκευή, 24/4 στη Γερμανία.
Ο αριθμός των νέων θανάτων είναι λίγο μεγαλύτερος από αυτόν που καταγραφόταν την προηγουμένη ημέρα (215).
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 2.337 με αποτέλεσμα το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχονται πλέον σε 150.383.
Τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα ήταν πάντως λιγότερα σε σύγκριση με αυτά που καταγράφονταν μία ημέρα νωρίτερα (2.352).
Βρετανία: Νέα μεγάλη άνοδος θανάτων, αύξηση 82% - Δεν αίρεται το lockdown
Στους 18.100 ανέρχονται οι νεκροί στη Βρετανία μετά τους 800 νέους που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο, των 778, της προηγούμενης εβδομάδας, γεγονός που συνιστά αύξηση 82% σε σχέση με τους θανάτους της Δευτέρας 20/4.
Την ίδια ώρα τα κρούσματα ανέρχονται σε 134.638.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στην Ευρώπη από την ασθένεια.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την Πέμπτη 16/4 να παρατείνει τουλάχιστον κατά τρεις εβδομάδες τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε στις 23 Μαρτίου και δεν σκέπτεται ακόμη την έξοδο από το lockdown.
Την ανησυχία της βρετανικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος κορωνοϊού μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Boris Johnson.
«Η μεγάλη ανησυχία στην άρση του lockdown είναι η δεύτερη κορύφωση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, ο Boris Johnson αναμένεται να επιστρέψει στα πρωθυπουργικά του καθήκοντα την ερχόμενη Δευτέρα 27/4 καθώς έχει αναρρώσει από τον ιό.
Κίνα: Μόλις 6 νέα κρούσματα από τον κορωνοϊό, κανείς θάνατος για ένα 24ωρο 23-24 Απριλίου
Μόλις 6 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την επιδημία του κορωνοϊού κατέγραψε η Κίνα το τελευταίο 24ωρο, ενώ για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα ανέφερε πως δεν υπήρξε θάνατος.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη 23/4 κατέγραψε 6 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορΩνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 10 την προηγουμένη, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 82.804.
Τα δύο από τα νέα κρούσματα ήταν εισαγόμενα, εντοπίστηκαν δηλαδή μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στην Κίνα έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό.
Ο αριθμός αυτού του είδους των κρουσμάτων ανερχόταν σε έξι την προηγουμένη.
Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων ασυμπτωματικών φορέων του ιού που εντοπίστηκαν αυξήθηκε σε 34, από 27 την προηγουμένη.
Ο απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορΩνοϊός, παρέμεινε αμετάβλητος στους 4.632, πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.
Άλλοι 50 άνθρωποι βγήκαν από νοσοκομεία το προηγούμενο 24ωρο.
Ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε κατά έξι, στους 57.
Συνολικά, στα νοσοκομεία ακόμα νοσηλεύονται 915 άνθρωποι, ενώ 77.257 έχουν ιαθεί.
Τουρκία: Στους 2.600 έφτασαν οι νεκροί από κορωνοϊό στην Τουρκία
Η Τουρκία επιβεβαίωσε χθες (24/4) 109 επιπλέον θανάτους από κορωνοϊό, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα να φτάσει τους 2.600.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 104.912, καθώς προστέθηκαν 3.122 το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Υγείας.
Από τη νόσο έχουν αναρρώσει συνολικά 21.737 άτομα – οι 3.246 χθες. Συνολικά έχουν γίνει περισσότερα από 830.000 διαγνωστικά τεστ.
Σε κάθε κρούσμα, γίνεται ιχνηλάτηση επαφών» ανέφερε ο Koca, τονίζοντας ότι μπορεί να γίνει σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα αφού ολοκληρωθεί το Ραμαζάνι, δηλαδή στα τέλη του Μαΐου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι για να συμβεί αυτό, πρέπει όλοι να τηρούν αυστηρά τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Ινδία: Ρεκόρ κρουσμάτων σε 24 ώρες, 1.684 νέα, 23.502 το σύνολο
Στην Ινδία, αξιωματούχοι των αρχών υγείας ανέφεραν 1.684 νέα κρούσματα κορονωϊού χθες Παρασκευή 24/4, από 1.409 που αναφέρθηκαν την Πέμπτη, 23/4, το πρωί.
Αυτός ο αριθμός συνιστά ρεκόρ 24ώρου για την εξέλιξη της επιδημίας κορωνοϊού στην Ινδία, όπου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφτασε σε σύνολο, τους 23.502, με 722 θανάτους σε σύνολο, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Οικογενειακής Πρόνοιας.
Οι αριθμοί ωστόσο, φοβούνται ορισμένοι επιδημιολόγοι είναι πολύ κάτω από τον πραγματικό αριθμό ενεργών λοιμώξεων.
Αμερικανική έρευνα: Ο ήλιος, η υγρασία και η ζέστη αποδυναμώνουν τον κορωνοϊό - Σε σκοτεινό δωμάτιο ο ιός διατηρεί τη μισή του ισχύ για μία ώρα, αλλά όταν εκτεθεί στο φως του ήλιου, χάνει τη μισή του ισχύ σε 90 δευτερόλεπτα
Ο κορωνοϊός φαίνεται να αποδυναμώνεται πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία, σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 23/4 στον Λευκό Οίκο, μια ένδειξη ότι η πανδημία ίσως εξαπλώνεται με πιο αργούς ρυθμούς το καλοκαίρι.
Οι ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός SARS-CoV-2 επιβιώνει καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους και σε ξηρές συνθήκες.
Αντίθετα χάνει την ισχύ του όταν αυξάνεται η θερμοκρασία και η υγρασία και κυρίως όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, δήλωσε ο William Bryan, ο ασκών χρέη επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερική Ασφάλειας των ΗΠΑ.
“Το πιο σημαντικό συμπέρασμά μας μέχρι στιγμής είναι η ισχυρή επιρροή που φαίνεται να έχει το φως του ήλιου στην εξόντωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στην ατμόσφαιρα”, επεσήμανε ο Bryan.
“Παρατηρήσαμε αντίστοιχο αποτέλεσμα τόσο με τη θερμοκρασία όσο και με την υγρασία.
Η αύξηση της θερμοκρασίας ή της υγρασίας ή και των δύο γενικά δεν ευνοεί τον ιό”, τόνισε ο ίδιος παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας.
Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τις ελπίδες ότι ο κορωνοϊός θα μιμηθεί τη συμπεριφορά άλλων αναπνευστικών ασθενειών, όπως η γρίπη, η οποία γενικά είναι λιγότερο μολυσματική όταν αυξάνεται η θερμοκρασία.
Ωστόσο ο SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί θανατηφόρος σε πιο θερμά μέρη όπως η Σιγκαπούρη, προκαλώντας ερωτήματα για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι κλιματικές συνθήκες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας πρέπει να ερμηνευθούν προσεκτικά: “Ελπίζω οι άνθρωποι να χαίρονται τον ήλιο και, αν αυτός έχει επιπτώσεις στον κορωνοϊό, αυτό είναι σπουδαίο”.
Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ανοδείξωτο ατσάλι, ο ιός χρειάζεται 18 ώρες για να χάσει τη μισή του ισχύ σε σκοτεινό περιβάλλον με χαμηλή υγρασία, εξήγησε ο Μπράιαν.
Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας ο χρόνος αυτός μειώνεται στις 6 ώρες και όταν εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία και το φως του ήλιου ο ιός χάνει τη μισή του ισχύ μόλις σε δύο λεπτά.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό συμβαίνει και στην ατμόσφαιρα.
Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ο ιός διατηρεί τη μισή του ισχύ για μία ώρα, αλλά όταν εκτεθεί στο φως του ήλιου, χάνει τη μισή του ισχύ σε 90 δευτερόλεπτα, επεσήμανε ο Bryan.
www.bankingnews.gr
Μετά την απογοήτευση που έφερε η είδηση της αποτυχίας της πρώτης κλινικής δοκιμής του φαρμάκου Remdesivir, οι ελπίδες αναπτερώνονται με την ανακοίνωση πως, πειραματικό εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε κινεζικό εργαστήριο, αποδείχθηκε για πρώτη φορά «ευρέως προστατευτικό» κατά του νέου κορωνοϊού σε δοκιμές του σε πιθήκους, αλλά και την ανακοίνωση του ΟΗΕ πως ξεκίνησε χθες (24/4) μια «ιστορική» παγκόσμια διακρατική πρωτοβουλία, για να επιταχύνει την παραγωγή εμβολίων, θεραπειών και τεστ κατά του νέου κορωνοϊού διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε αυτά.
Παρά τους ενδοιασμούς για την ανυπαρξία πρόληψης ή θεραπείας κατά της πανδημίας οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δείχνουν αποφασισμένες να αναλάβουν το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης των οικονομιών τους, διατηρώντας σε ισχύ τις προφυλάξεις εκείνες που θα εμποδίσουν όσο είναι εφικτό, την αναζωπύρωση ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων και θανάτων από τον Covid-19, με απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες συνέπειες σε οικονομίες, κοινωνίες και δημόσια συστήματα υγείας.
Η παγκόσμια κοινότητα καλείται τις επόμενες εβδομάδες να διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα άνευ προηγουμένου που περισσότερο παραπέμπει σε ένα παγκόσμιο πείραμα, παρά σε κανονικότητα, με σύμμαχο ίσως τον βελτιωμένο καιρό, καθώς αμερικανική έρευνα έδειξε πως ο κορωνοϊός φαίνεται να αποδυναμώνεται πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία.
Στη Γαλλία, η κυβέρνηση Macron εξετάζει ένα σχέδιο ανοίγματος εμπορικών καταστημάτων μόνο, μετά τις 11/5, όπου ανάλογα με την πορεία της επιδημίας, θα εναλλάσσονται περίοδοι καραντίνας και χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, στις ΗΠΑ όπου η κοινωνία έχει διχαστεί για την αναγκαιότητα ή όχι της επιβολής των μέτρων, κάθε Πολιτεία εφαρμόζει τη δική της στρατηγική για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα ανάλογα και με το πόσο πλήττεται από την επιδημία, ενώ τα περισσότερα κράτη σχεδιάζουν την επιστροφή στην κανονικότητα μέσα από διάφορες φάσεις όπου το κάθε βήμα θα αξιολογείται πριν γίνει το επόμενο.
- Σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 2,78 εκατομμύρια.
- Οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 195 χιλιάδες με την θνητότητα αγγίζει το 7%.
- Περισσότεροι από 766 χιλιάδες που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί, αριθμός που αντιστοιχεί στο 27,4% των κρουσμάτων.
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 2.783.512.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 195.775, ενώ θεραπεύτηκαν 765.371 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 25.969 νεκρούς και 192.994 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 886.661 - Στους 50.360 οι νεκροί.
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 219.764 και 22.524 νεκρούς
- Στους 22.245 οι νεκροί στη Γαλλία, 159.495 τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 19.506 και τα κρούσματα σε 144.681.
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 154.159 και οι νεκροί σε 5.653.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 5.574 και τα κρούσματα σε 88.194.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 240 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.708.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.885 και 4.636 θάνατοι.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 12.368 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 299.
- Στους 6.490 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 44.293 τα κρούσματα.
- Στα 6.661 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 28.677 στην Ελβετία που μετρά και 1.509 θανάτους.
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 130 οι νεκροί.
- Στους 2.376 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 104.912 τα κρούσματα.
Απέτυχε η πρώτη κλινική δοκιμή Remdesivir της Gilead's για τον κορωνοϊό - Πειραματικό εμβόλιο στην Κίνα αποδεικνύεται αποτελεσματικό σε πιθήκους
Η πειραματική χρήση του φαρμάκου Remdesivir στην οποία προέβη προ ημερών, η φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences Inc. απέτυχε στην πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή του, όπως ανέφεραν οι Financial Times (FT) την Πέμπτη 23 Απριλίου, επικαλούμενα ανεπίσημα έγγραφα που διέρρευσαν κατά λάθος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η δοκιμή στην Κίνα έδειξε ότι το αντιιικό remdesivir δεν βελτίωσε την κατάσταση των ασθενών ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου στην κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με την έκθεση.
Ωστόσο, πειραματικό εμβόλιο αποδείχθηκε για πρώτη φορά «ευρέως προστατευτικό» κατά του νέου κορωνοϊού σε δοκιμές σε πιθήκους, όπως ανακοίνωσε κινεζικό εργαστήριο που πραγματοποιεί την έρευνα.
Το εμβόλιο, που χρησιμοποιεί εγγενείς του ιού παθογόνους παράγοντες, χορηγήθηκε σε οκτώ μακάκους ρέζους, οι οποίο στην συνέχεια εκτέθηκαν στον ιό τρεις εβδομάδες αργότερα, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται από τον κινεζικό κολοσσό της φαρμακευτικής Sinovac Biotech.
«Οι τέσσερις μακάκοι που εμβολιάσθηκαν δεν είχαν κανέναν ανιχνεύσιμο ίχνος τους ιού στους πνεύμονες επτά ημέρες μετά την έκθεσή τους», διαβεβαιώνει το εργαστήριο, που δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας στις 19 Απριλίου στην ιστοσελίδα bioRxiv.
Οι τέσσερις άλλοι πίθηκοι, στους οποίους το εμβόλιο χορηγήθηκε σε ελαττωμένη δόση, παρουσίασαν αύξηση του ιικού φορτίου στον οργανισμό, αλλά κατόρθωσαν να αντισταθούν στην ασθένεια.
Τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να υποβληθούν σε επιστημονική αξιολόγηση πριν επικυρωθεί από την επιστημονική κοινότητα.
Η Sinovac, εταιρεία εισηγμένη στον Nasdaq, ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές του ίδιου αυτού εμβολίου στο άνθρωπο στις 16 Απριλίου.
Το εργαστήριο αρνήθηκε να ανταποκριθεί σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου για σχολιασμό.
«Πρόκειται για τα πρώτα σοβαρά προ-κλινικά δεδομένα που βλέπω σε σχέση με πειραματικό εμβόλιο», σχολίασε στο Twitter ο ιολόγος Florian Krammer του Icahn School of Medicine at Mount Sinai (ISMMS) της Νέας Υόρκης.
«Το θέμα είναι να εξακριβωθεί αν αυτή η προστατευτική δράση διαρκεί», παρατηρεί η ανοσιολόγος Lucy Walker, του University College του Λονδίνου.
OHE: Παγκόσμια πρωτοβουλία για να επιταχυνθεί η παραγωγή εμβολίων - θεραπειών κατά του κορωνοϊού
O OHE ξεκίνησε χθες (24/4) μια «ιστορική» παγκόσμια πρωτοβουλία με τη συμμετοχή πολλών χωρών, μεταξύ τους η Γαλλία και η Γερμανία, για να επιταχύνει την παραγωγή εμβολίων, θεραπειών και τεστ κατά του νέου κορωνοϊού και να διασφαλίσει ίση πρόσβαση σε αυτά.
Στην πρωτοβουλία αυτή, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, συμμετέχουν διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ αυτών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ιδιωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κοινή απειλή, την οποία μπορούμε να νικήσουμε με μια κοινή προσέγγιση» τόνισε ο διευθυντής του ΠΟΥ.
«Είναι μια ιστορική συνεργασία με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της ισότιμης διανομής εμβολίων, διαγνωστικών τεστ και θεραπειών εναντίον της νόσου Covid-19», δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus.
«Κοινή μας δέσμευση είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα μέσα που στοχεύουν στο να θριαμβεύσουμε επί της Covid-19», υπογράμμισε.
Στην τηλεδιάσκεψη παρενέβη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και Ισπανίας J. Conte και P. Sanchez, όπως και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Von Der Layen.
Ούτε η Κίνα, όπου ανακοινώθηκαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού στα τέλη Δεκεμβρίου, ούτε οι ΗΠΑ, που αποτελούν σήμερα το επίκεντρο της πανδημίας με πάνω από 50.000 θανάτους και 900.000 κρούσματα, εκπροσωπήθηκαν.
Έως σήμερα, η πανδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο σε 190.000 και πλέον ανθρώπους παγκοσμίως την ώρα που 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί.
Ο E. Macron απηύθυνε έκκληση για ένα εμβόλιο «προσβάσιμο σε όλους, περιλαμβανομένων των πιο ευάλωτων χωρών.
Αυτό θα επιτρέψει επίσης να ξαναβρούμε, το συντομότερο, μια φυσιολογική ζωή».
Το να νικήσουμε την πανδημία του νέου κορονοϊού απαιτεί «τη μαζικότερη στην ιστορία προσπάθεια στη δημόσια υγεία» τόνισε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, A. Guterres.
Επιστροφή στην κανονικότητα: Η παγκόσμια κοινότητα μιλά για 2ο κύμα κορωνοϊού - Έξι κρίσιμες απαντήσεις
Καθώς οι αρχές σε όλο τον κόσμο εξετάζουν πότε πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί της κίνησης που δυσχεραίνουν την οικονομία, ο φόβος στο μυαλό όλων μπορεί να εκφραστεί με δύο λέξεις: δεύτερο κύμα.
Η ανησυχία είναι ότι, μόλις αρθούν οι περιορισμοί, η πανδημία θα ξαναεμφανιστεί με νέα δύναμη, προκαλώντας επανάληψη των αυξανόμενων λοιμώξεων, κατακλυσμένα συστήματα υγείας και την ανάγκη νέου lockdown, αναφέρει το Bloomberg.
1. Τι είναι το δεύτερο κύμα;
Οι πανδημίες προκαλούνται από νέα παθογόνα που η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων δεν έχει καμία προστασία από το ανοσοποιητικό.
Αυτό τους επιτρέπει να γίνουν παγκόσμιες εστίες.
Οι πανδημίες είναι ασυνήθιστες, αλλά η γρίπη είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες.
Αυτό που συμβαίνει συχνά είναι ότι μια νέα παραλλαγή του ιού της γρίπης εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και στη συνέχεια υποχωρεί, σαν τσουνάμι.
Λίγους μήνες αργότερα, επιστρέφει και εξαπλώνεται ξανά σε όλο τον κόσμο, ή σε μεγάλο μέρος του.
2. Τι κάνει το πρώτο κύμα να υποχωρήσει;
Οι πανδημίες της γρίπης μπορούν να αντισταθμιστούν προσωρινά από τις καιρικές συνθήκες, μεταβαίνοντας στο νότιο ημισφαίριο όταν το βόρειο μισό του πλανήτη θερμαίνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και το αντίστροφο.
Ο ιός μπορεί επίσης να έχει μολύνει ένα τεράστιο μέρος των ανθρώπων στις περισσότερες περιοχές, δίνοντάς τους ανοσία από την επανεμφάνιση και πιθανώς δημιουργώντας τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης, η οποία προστατεύει όσους δεν έχουν μολυνθεί περιορίζοντας τη μετάδοση του ιού.
Στην περίπτωση του κορωνοϊού που προκαλεί ο Covid-19, χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν επιβάλει περιορισμούς κίνησης σε άνευ προηγουμένου κλίμακα και οι άνθρωποι έχουν υιοθετήσει εθελοντικά μέτρα κοινωνικής απόστασης, ώστε ο ιός να μην μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί.
3. Πώς λοιπόν επιστρέφει ένας ιός;
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες.
Στην περίπτωση της γρίπης, υπάρχει η έναρξη του πιο κρύου καιρού, ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει και τον κορωνοϊό.
Ή το παθογόνο μπορεί να μεταλλαχθεί.
Αυτό είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό της γρίπης, που μεταλλάσσεται λίγο πολύ συνεχώς.
Το φθινόπωρο του 1918, συνέβη ένα δεύτερο κύμα της ιστορικής επιδημίας της γρίπης και προκάλεσε τους περισσότερους από τους θανάτους στην πανδημία.
Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι προκλήθηκε από μια μετάλλαξη που έκανε τον ιό ξανά μη αναγνωρίσιμο στο ανοσοποιητικό σύστημα των περισσότερων ανθρώπων.
Μια άλλη σημαντική μεταβλητή είναι η μετακίνηση του ιού σε πληθυσμούς που δεν έχουν εκτεθεί στο παρελθόν και δεν έχουν ανοσία.
4. Γιατί δεν υπήρχε ένα δεύτερο κύμα SARS;
Το ξέσπασμα του οξέος αναπνευστικού συνδρόμου το 2002-2003 στην Ασία δεν έφτασε ποτέ στο πεδίο μιας πανδημίας.
Αν και προκλήθηκε από κορωνοϊό, δεν ήταν τόσο μεταδοτικό όσο αυτό που ήταν υπεύθυνο για το Covid-19.
Η εξάπλωσή του περιορίστηκε κυρίως σε νοσοκομεία και σε άλλες περιοχές όπου οι άνθρωποι ήρθαν σε στενή επαφή με τα σωματικά υγρά μολυσμένων ασθενών.
Ο Έμπολα είναι ένα άλλο παθογόνο σχετικά νέο για τον άνθρωπο.
Υπήρξαν περιοδικές επιδημίες στην Αφρική, αλλά ενώ ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός σε ορισμένες περιοχές και συνθήκες, δεν ήταν αρκετά μολυσματικός για να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο όπως ο κορωνοϊός.
5. Ποιες είναι οι προοπτικές για τα δεύτερα κύματα κορωνοϊού;
Υπήρξαν υπαινιγμοί από την Κίνα ότι ένα δεύτερο κύμα αποτελεί κίνδυνο.
Ορισμένες περιοχές της χώρας που έκλεισαν από τον ιό και στη συνέχεια άνοιξαν εκ νέου είχαν επιβάλει περιορισμούς τον Μάρτιο λόγω νέων περιπτώσεων.
Μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου εξακολουθεί να αγωνίζεται να ελέγξει το τρέχον κύμα.
Οι περισσότερες περιοχές που είχαν τον ιό το αντιμετώπισαν χρησιμοποιώντας περιορισμούς κίνησης, οι οποίοι επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού, αλλά αφήνουν πολλούς ανθρώπους ευάλωτους σε λοίμωξη μόλις αρχίσουν να βγαίνουν ξανά έξω, αυξάνοντας την προοπτική των δεύτερων κυμάτων.
6. Τι θα μπορούσε να αποτρέψει το δεύτερο κύμα;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε την άρση των περιορισμών κίνησης σταδιακά για να δοκιμάσει το αποτέλεσμα πριν προχωρήσει σε μεγαλύτερη ελευθερία.
Σε κάθε περίπτωση, λένε οι ειδικοί, το κλειδί για τη διατήρηση των λοιμώξεων σε χαμηλά επίπεδα χωρίς lockdown είναι η αύξηση των δοκιμών και η ανίχνευση των επαφών.
Οι υγειονομικές αρχές πρέπει να βρουν μολυσμένα άτομα, να τα απομονώσουν και να προσδιορίσουν τις πρόσφατες επαφές τους, ώστε να μπορούν να κάνουν το τεστ επίσης και να απομονωθούν εάν είναι απαραίτητο.
Τελικά, είναι πιθανό ότι αρκετά άτομα θα εκτεθούν στον κορωνοϊό, ότι θα αναπτυχθεί η ανοσία της αγέλης και να σταματήσει να εξαπλώνεται, ή τελικά να υπάρξει ένα εμβόλιο.
Καλπάζει ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ – Στους 50.890 οι νεκροί, 3.176 μέσα σε 24 ώρες – Ανοίγουν Πολιτείες
Κάθε άλλο παρά στην κορύφωση της είναι η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 50.890 καθώς μόλις τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν περισσότεροι από 3.500 θάνατοι.
Βάσει της τελευταίας επίσημης καταμέτρησης, οι νεκροί στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 50.890 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει σχεδόν τα 890.000 καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν σχεδόν 30.000 νέα κρούσματα.
Οι ΗΠΑ είναι με διαφορά πρώτες παγκοσμίως τόσο στον αριθμό των θυμάτων όσο και των κρουσμάτων, αν και είναι η χώρα που έχει πραγματοποιήσει και τα περισσότερα διαγνωστικά τεστ, καθώς έχουν γίνει πάνω από 4,6 εκατομμύρια.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει έντονη ανησυχία ότι παρά το μεγάλο αριθμό των τεστ, ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό, είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρεται.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo μια έρευνα που έγινε σε κατοίκους της Πολιτείας έδειξε ότι σχεδόν το 14% έχει αναπτύξει αντισώματα στον ιό, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Ο Cuomo υποστήριξε πως αν και η εν λόγω έρευνα έχει αδυναμίες και αφορά ένα μικρό δείγμα 3.000 ανθρώπων, δείχνει πως το ποσοστό θνητότητας από τον κορωνοϊό είναι της τάξης του 0,5%, πολύ χαμηλότερη δηλαδή από αυτό που εκτιμούν οι επιδημιολόγοι – λοιμωξιολόγοι.
Στην καθιερωμένη του συνέντευξη μάλιστα εξέφρασε την πεποίθησή του πως η πανδημία του κορωνοϊού, που έχει οδηγήσει στον θάνατο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο, έφτασε στις ΗΠΑ μέσω Ευρώπης και όχι μέσω Κίνας.
Ο Νεοϋορκέζος κυβερνήτης δήλωσε γλαφυρά ότι «οι ευφάνταστοι σεναριογράφοι του μυθιστορήματος που αναφέρει ότι ο κορωνοϊός έφτασε στην πολιτεία του αλλά και στις ΗΠΑ από την Κίνα «πλανώνται πλάνην οικτρά».
Στην πραγματικότητα, η φονική νόσος μεταδόθηκε μέσω της Ευρώπης, αφού άργησαν πάρα πολύ να επιβληθούν ταξιδιωτικοί περιορισμοί, με αποτέλεσμα ο ιός να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.
«Κλείσαμε την πόρτα μας στην Κίνα, κάτι που ήταν σωστό, αλλά αφήσαμε ορθάνοιχτη την πόρτα μας στην Ευρώπη, με ολέθρια αποτελέσματα» δήλωσε o Andrew Cuomo.
Εν τω μεταξύ, μια σειρά από Πολιτείες είναι έτοιμες να άρουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα και να περάσουν στην επόμενη ημέρα.
Οι Πολιτείες του Τενεσί, του Τέξας, του Οχάιο, της Μοντάνα, της Τζόρτζια είναι μερικές μόνο από τις Πολιτείες που έχουν ανακοινώσει το σχέδιο τους να ανοίξουν κάποιες εμπορικές επιχειρήσεις που είχαν κλείσει στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.
Αν και οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν πως είναι πολύ νωρίς για να ανοίξουν επιχειρήσεις και προειδοποιούν για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου, πολλοί από τους κυβερνήτες είναι αποφασισμένο να προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδιασμού τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κυβερνήτη της Τζόρτζια, Brian Kemp, ο οποίος και παρά τις αντιδράσεις του Λευκού Οίκου, προχώρησε στο άνοιγμα των γυμναστηρίων, των κομμωτηρίων, των bowling, των καταστημάτων μασάζ και τατουάζ ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα σινεμά και τα εστιατόρια.
Νέα Υόρκη: Μειώνονται οι θάνατοι και τα κρούσματα - Το 13,9% των Νεοϋορκέζων φέρει αντισώματα του κορωνοϊού, σύμφωνα με μελέτη
Η Νέα Υόρκη αποτελεί με διαφορά την πλέον πληττόμενη περιοχή των ΗΠΑ, όμως αυξάνονται οι ενδείξεις πως η Πολιτεία αυτή έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα.
Ο σημερινός απολογισμός θανάτων ξεπέρασε τους 15.000, αγγίζοντας τους 15.302.
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo έκανε γνωστό την Πέμπτη 23 Απριλίου ότι από τις εξετάσεις που έγιναν σε 3.000 ανθρώπους διαπιστώθηκε ότι το 13,9% από αυτούς έφεραν αντισώματα του νέου κορωνοϊού, ένα γεγονός που υποδηλώνει ότι περίπου 2,7 εκατομμύρια κάτοικοι της Πολιτείας ενδέχεται να έχουν μολυνθεί.
Ο Cuomo επισήμανε ότι η μελέτη αυτή είναι προκαταρκτική και περιορισμένη, λόγω άλλων παραγόντων.
Όπως τόνισε, εξετάστηκαν άνθρωποι που είχαν βγει για ψώνια, κάτι που σημαίνει ότι είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να μολυνθούν από εκείνους που παραμένουν σε αυτοαπομόνωση στα σπίτια τους.
Σημαντική ήταν επίσης η απόκλιση ανά περιοχή: στην πόλη της Νέας Υόρκης σχεδόν ένας στους πέντε (ποσοστό 21,2%) έφερε αντισώματα ενώ σε μια όχι τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Πολιτείας το ποσοστό ήταν μόνο 3,6%.
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο κυβερνήτης, τις τελευταίες 24 ώρες πέθαναν άλλοι 438 άνθρωποι, αριθμός σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με τους 474 νεκρούς που είχαν αναφερθεί στον προηγούμενο απολογισμό.
Ο Cuomo είπε επίσης ότι οι υπηρεσίες υγείας και ο γενικός εισαγγελέας θα εξετάσουν τις περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων για την καταπολέμηση της Covid-19 από οίκους ευγηρίας και άλλα προνοιακά ιδρύματα.
Ο A. Cuomo δήλωσε ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους ορισμένοι άνθρωποι διαμαρτύρονται για την επιβολή περιοριστικών μέτρων επί της λειτουργίας των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά προειδοποίησε ότι η χαλάρωση των μέτρων πρέπει να γίνει κατά τρόπο που θα αποτρέπει νέες αναζωπυρώσεις.
«Δεν χρειάζονται διαδηλώσεις για να πεισθεί οποιοσδήποτε στην χώρα αυτή ότι πρέπει να επιστρέψουμε στις δουλειές μας και να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να βγούμε από τα σπίτια.
Κανείς», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Iταλία: Αύξηση των κρουσμάτων, 375 περισσότεροι, μείωση των θανάτων 46 λιγότεροι, λιγότεροι στις ΜΕΘ για 21η μέρα
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 192.994, οι νεκροί έφτασαν τους 25.969, ενώ παράλληλα, 60.498 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 189.973 την Πέμπτη 23/4, και είχαν χάσει την ζωή τους 25.549 άνθρωποι ενώ 57.576 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 420 άνθρωποι και καταγράφηκαν 3.021 νέα κρούσματα.
2.922 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
2.173 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 22.068 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Για 82.286 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο αυξάνεται (375 περισσότερα κρούσματα), αλλά έχασαν την ζωή τους 46 λιγότεροι άνθρωποι.
Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για εικοστή πρώτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Ο συνολικός αριθμός των ιαθέντων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αν και σε σχέση με χθες, συνολικά, είναι 11 λιγότεροι.
Οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας και του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας συνεχίζουν να παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την κατάσταση στην πόλη του Μιλάνου, όπου σήμερα αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και τις περασμένες ημέρες δεν παρατηρήθηκε ο περιορισμός που καταγράφηκε σε άλλες περιοχές της χώρας.
Και για το λόγο αυτό, οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν να υπογραμμίζουν ότι η μετάβαση στην λεγόμενη «φάση δύο», με βαθμιαία επιστροφή στην καθημερινότητα, θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερα προσεκτική τήρηση όλων των προϋποθέσεων ασφαλείας.
Ισπανία: Στους 22.524 οι νεκροί από τον κορωνοϊό, μείωση θανάτων το τελευταίο 24ωρο
Στους 22.524 ανέρχονται οι νεκροί στην Ισπανία από την επιδημία του κορωνοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 367 θάνατοι.
Ο αριθμός των νέων θανάτων είναι χαμηλότερος από αυτόν που καταγράφηκε την Πέμπτη 23/4 όταν και αναφερθεί 440 νέοι θάνατοι και ο χαμηλότερος εδώ και μια εβδομάδα.
Παράλληλα το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, ανακοίνωσε πως ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν από τη νόσο (3.105 το τελευταίο 24ωρο, συνολικά 92.355) είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (2.796 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, συνολικά 219.764)
Την ίδια στιγμή, η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην άρση περιορισμών όσον αφορά στις μετακινήσεις παιδιών κάτω των 14 ετών από την ερχόμενη Κυριακή 26/4.
Συγκεκριμένα, θα επιτρέπονται περίπατοι συνοδεία ενός ενήλικα και σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από το σπίτι του, διάρκειας μιας ώρας.
Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν την παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων έως τις 9 Μαΐου.
Γαλλία: Στους 22.245 οι νεκροί από κορωνοϊό - 389 νέοι θάνατοι χθες 24/4
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 22.245 ανθρώπους στη Γαλλία από τις αρχές Μαρτίου, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 389 θάνατοι, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής Υγείας J. Salmon.
Από αυτούς τους θανάτους, οι 13.852 καταγράφηκαν σε νοσοκομεία και οι 8.393 σε οίκους ευγηρίας και άλλα προνοιακά ιδρύματα.
Ο Salmon σημείωσε πάντως ότι ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται στην εντατική εξακολουθεί να μειώνεται, για 16η συνεχόμενη ημέρα.
Σήμερα έπεσε κάτω από τις 5.000, ήταν συγκεκριμένα 4.870, για πρώτη φορά από τις 29 Μαρτίου.
Ο δείκτης αυτός είναι σημαντικός όσον αφορά την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας της Γαλλίας, όμως "θα πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή επειδή η επιδημία δεν έχει τελειώσει", προειδοποίησε.
Έχει επίσης μειωθεί ο συνολικός αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται (σε απλούς θαλάμους ή στην εντατική), στους 28.658, από 29.219 που ήταν την Πέμπτη 23/4.
Σε ό,τι αφορά τα διαγνωστικά τεστ, γίνονται περισσότερα από 40.000 ημερησίως.
Γερμανία: Εξαπλώνεται ο κορωνοϊός – Στους 5.321 οι νεκροί, πάνω από 150 χιλιάδες τα κρούσματα
Αν και με μειωμένη ένταση ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη Γερμανία, όπου οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε 5.321.
Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Robert Koch, άλλοι 227 άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 το τελευταίο 24ωρο, ως αργά την Παρασκευή, 24/4 στη Γερμανία.
Ο αριθμός των νέων θανάτων είναι λίγο μεγαλύτερος από αυτόν που καταγραφόταν την προηγουμένη ημέρα (215).
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 2.337 με αποτέλεσμα το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχονται πλέον σε 150.383.
Τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα ήταν πάντως λιγότερα σε σύγκριση με αυτά που καταγράφονταν μία ημέρα νωρίτερα (2.352).
Βρετανία: Νέα μεγάλη άνοδος θανάτων, αύξηση 82% - Δεν αίρεται το lockdown
Στους 18.100 ανέρχονται οι νεκροί στη Βρετανία μετά τους 800 νέους που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο, των 778, της προηγούμενης εβδομάδας, γεγονός που συνιστά αύξηση 82% σε σχέση με τους θανάτους της Δευτέρας 20/4.
Την ίδια ώρα τα κρούσματα ανέρχονται σε 134.638.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στην Ευρώπη από την ασθένεια.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την Πέμπτη 16/4 να παρατείνει τουλάχιστον κατά τρεις εβδομάδες τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε στις 23 Μαρτίου και δεν σκέπτεται ακόμη την έξοδο από το lockdown.
Την ανησυχία της βρετανικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος κορωνοϊού μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Boris Johnson.
«Η μεγάλη ανησυχία στην άρση του lockdown είναι η δεύτερη κορύφωση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, ο Boris Johnson αναμένεται να επιστρέψει στα πρωθυπουργικά του καθήκοντα την ερχόμενη Δευτέρα 27/4 καθώς έχει αναρρώσει από τον ιό.
Κίνα: Μόλις 6 νέα κρούσματα από τον κορωνοϊό, κανείς θάνατος για ένα 24ωρο 23-24 Απριλίου
Μόλις 6 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την επιδημία του κορωνοϊού κατέγραψε η Κίνα το τελευταίο 24ωρο, ενώ για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα ανέφερε πως δεν υπήρξε θάνατος.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη 23/4 κατέγραψε 6 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορΩνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 10 την προηγουμένη, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 82.804.
Τα δύο από τα νέα κρούσματα ήταν εισαγόμενα, εντοπίστηκαν δηλαδή μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στην Κίνα έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό.
Ο αριθμός αυτού του είδους των κρουσμάτων ανερχόταν σε έξι την προηγουμένη.
Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων ασυμπτωματικών φορέων του ιού που εντοπίστηκαν αυξήθηκε σε 34, από 27 την προηγουμένη.
Ο απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορΩνοϊός, παρέμεινε αμετάβλητος στους 4.632, πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.
Άλλοι 50 άνθρωποι βγήκαν από νοσοκομεία το προηγούμενο 24ωρο.
Ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε κατά έξι, στους 57.
Συνολικά, στα νοσοκομεία ακόμα νοσηλεύονται 915 άνθρωποι, ενώ 77.257 έχουν ιαθεί.
Τουρκία: Στους 2.600 έφτασαν οι νεκροί από κορωνοϊό στην Τουρκία
Η Τουρκία επιβεβαίωσε χθες (24/4) 109 επιπλέον θανάτους από κορωνοϊό, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα να φτάσει τους 2.600.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 104.912, καθώς προστέθηκαν 3.122 το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Υγείας.
Από τη νόσο έχουν αναρρώσει συνολικά 21.737 άτομα – οι 3.246 χθες. Συνολικά έχουν γίνει περισσότερα από 830.000 διαγνωστικά τεστ.
Σε κάθε κρούσμα, γίνεται ιχνηλάτηση επαφών» ανέφερε ο Koca, τονίζοντας ότι μπορεί να γίνει σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα αφού ολοκληρωθεί το Ραμαζάνι, δηλαδή στα τέλη του Μαΐου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι για να συμβεί αυτό, πρέπει όλοι να τηρούν αυστηρά τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Ινδία: Ρεκόρ κρουσμάτων σε 24 ώρες, 1.684 νέα, 23.502 το σύνολο
Στην Ινδία, αξιωματούχοι των αρχών υγείας ανέφεραν 1.684 νέα κρούσματα κορονωϊού χθες Παρασκευή 24/4, από 1.409 που αναφέρθηκαν την Πέμπτη, 23/4, το πρωί.
Αυτός ο αριθμός συνιστά ρεκόρ 24ώρου για την εξέλιξη της επιδημίας κορωνοϊού στην Ινδία, όπου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφτασε σε σύνολο, τους 23.502, με 722 θανάτους σε σύνολο, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Οικογενειακής Πρόνοιας.
Οι αριθμοί ωστόσο, φοβούνται ορισμένοι επιδημιολόγοι είναι πολύ κάτω από τον πραγματικό αριθμό ενεργών λοιμώξεων.
Αμερικανική έρευνα: Ο ήλιος, η υγρασία και η ζέστη αποδυναμώνουν τον κορωνοϊό - Σε σκοτεινό δωμάτιο ο ιός διατηρεί τη μισή του ισχύ για μία ώρα, αλλά όταν εκτεθεί στο φως του ήλιου, χάνει τη μισή του ισχύ σε 90 δευτερόλεπτα
Ο κορωνοϊός φαίνεται να αποδυναμώνεται πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία, σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 23/4 στον Λευκό Οίκο, μια ένδειξη ότι η πανδημία ίσως εξαπλώνεται με πιο αργούς ρυθμούς το καλοκαίρι.
Οι ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός SARS-CoV-2 επιβιώνει καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους και σε ξηρές συνθήκες.
Αντίθετα χάνει την ισχύ του όταν αυξάνεται η θερμοκρασία και η υγρασία και κυρίως όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, δήλωσε ο William Bryan, ο ασκών χρέη επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερική Ασφάλειας των ΗΠΑ.
“Το πιο σημαντικό συμπέρασμά μας μέχρι στιγμής είναι η ισχυρή επιρροή που φαίνεται να έχει το φως του ήλιου στην εξόντωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στην ατμόσφαιρα”, επεσήμανε ο Bryan.
“Παρατηρήσαμε αντίστοιχο αποτέλεσμα τόσο με τη θερμοκρασία όσο και με την υγρασία.
Η αύξηση της θερμοκρασίας ή της υγρασίας ή και των δύο γενικά δεν ευνοεί τον ιό”, τόνισε ο ίδιος παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας.
Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τις ελπίδες ότι ο κορωνοϊός θα μιμηθεί τη συμπεριφορά άλλων αναπνευστικών ασθενειών, όπως η γρίπη, η οποία γενικά είναι λιγότερο μολυσματική όταν αυξάνεται η θερμοκρασία.
Ωστόσο ο SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί θανατηφόρος σε πιο θερμά μέρη όπως η Σιγκαπούρη, προκαλώντας ερωτήματα για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι κλιματικές συνθήκες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας πρέπει να ερμηνευθούν προσεκτικά: “Ελπίζω οι άνθρωποι να χαίρονται τον ήλιο και, αν αυτός έχει επιπτώσεις στον κορωνοϊό, αυτό είναι σπουδαίο”.
Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ανοδείξωτο ατσάλι, ο ιός χρειάζεται 18 ώρες για να χάσει τη μισή του ισχύ σε σκοτεινό περιβάλλον με χαμηλή υγρασία, εξήγησε ο Μπράιαν.
Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας ο χρόνος αυτός μειώνεται στις 6 ώρες και όταν εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία και το φως του ήλιου ο ιός χάνει τη μισή του ισχύ μόλις σε δύο λεπτά.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό συμβαίνει και στην ατμόσφαιρα.
Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ο ιός διατηρεί τη μισή του ισχύ για μία ώρα, αλλά όταν εκτεθεί στο φως του ήλιου, χάνει τη μισή του ισχύ σε 90 δευτερόλεπτα, επεσήμανε ο Bryan.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών