Tο ενδιαφέρον στρέφεται στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών (ΕΚΤ και Fed) κατά τη διάρκεια της εβδομάδας
H σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων προσέφερε σημαντική ώθηση στα διεθνή χρηματιστήρια σήμερα (27/4), με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών (ΕΚΤ και Fed) κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Η Bank of Japan ανακοίνωσε τη δέσμευσή της για απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων, ενώ προχώρησε σε σημαντική αύξηση των αγορών εταιρικών ομολόγων.
Η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσουν αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Οι αναλυτές δεν αναμένουν πολλές νέες σημαντικές ανακοινώσεις, αν και η ΕΚΤ προβλέπεται να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Σε μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων, περίπου 170 εταιρίες του δείκτη S&P 500 θα δημοσιεύσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων οι Apple, Amazon , Facebook, Microsoft, Caterpillar , Ford, General Electric και Chevron.
Οι αναλυτές αναμένουν μείωση κατά 15% στα κέρδη πρώτου τριμήνου για τις εταιρίες του S&P 500, με τα κέρδη του ενεργειακού κλάδου να εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 60%, αυξάνοντας τους φόβους για αθέτηση πληρωμής χρεών.
Πολιτείες των ΗΠΑ όπως η Αλάσκα, η Τζόρτζια, η Νότια Καρολίνα, το Τενεσί και το Τέξας αρχίζουν να επιτρέπουν στα εστιατόρια να εξυπηρετούν πελάτες.
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +1,51% κλείνοντας στις 24.133 μονάδες.
Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε κέρδη +1,47% και διαμορφώθηκε στις 2.878 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο +1,11% στις 8.730 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχώρησε στις 33,05 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε +3,13% κλείνοντας στις 10.659 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο +3,09 στις 17.380 μονάδες.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Apple σχεδιάζει να καθυστερήσει κατά έναν μήνα την παραγωγή των νέων μοντέλων iPhone, τα οποία αναμένονται εντός του έτους, σύμφωνα πληροφορίες της Wall Street Journal, η οποία επικαλείται άτομα με γνώση του θέματος.
Η καθυστέρηση οφείλεται στην κατάρρευση της παγκόσμιας ζήτησης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των διαταραχών στην ασιατική αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας, όπως σημειώνει η WSJ.
Η Apple σχεδιάζει τέσσερα νέα μοντέλα iPhone προς κυκλοφορία εντός του έτους, ορισμένα εκ των οποίων με δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυο 5G.
Οι συσκευές θα ποικίλουν ως προς την τιμή και το μέγεθος και θα διαθέτουν οθόνες OLED.
Η εταιρεία λανσάρει τα iPhone στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η Apple αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει επισήμως τις πληροφορίες.
H General Motors αναστέλλει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και διανομής μερίσματος.
Στις 5 Μαρτίου η General Motors είχε καταβάλει τριμηνιαίο μέρισμα 38 σεντς ανά μετοχή.
Για να ενισχύσει τη ρευστότητα της η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ακόμα ότι επέκτεινε ως το 2022 μια ανανεώσιμη πιστωτική γραμμή.
«Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη ρευστότητα μας ενόψει των αβεβαιοτήτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία στην παγκόσμια αγορά» δήλωσε σύμφωνα με το Marketwatch ο CFO της General Motors.
Η μετοχή έχει καταγράψει απώλειες 34,3% τους τελευταίους τρεις μήνες
Η Diamond Offshore Drilling υπέβαλε αίτημα υπαγωγής σε καθεστώς χρεοκοπίας σε πτωχευτικό δικαστήριο του Τέξας.
Το χρέος της εταιρείας ξεπερνά τα 2,6 δισ. ευρώ και για τη χρεοκοπία επικαλείται την "πρωτοφανή επίδραση" από τον πόλεμο τιμών του πετρελαίου και την πανδημία του κορωνοϊού.
Η εξέλιξη έρχεται 10 ημέρες μετά την αδυναμία της Diamond να αποπληρώσει τόκους για ομόλογα αξίας 500 εκατ. δολαρίων.
Η εταιρεία σχεδιάζει να αξιοποιήσει τις πτωχευτικές διαδικασίες για να αναδιαρθρώσει και να ενισχύσει τον ισολογισμό της και να πετύχει ένα πιο βιώσιμο προφίλ χρέους.
Η Diamond είπε ότι έχει επαρκή κεφάλαια για να χρηματοδοτεί τη δραστηριότητά της στη διάρκεια της αναδιοργάνωσης και δεν χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση μετά το αίτημά της.
Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη
Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αναμένουν από τις συνεδριάσεις των ιθυνόντων κεντρικών τραπεζών ανά τον πλανήτη αυτή την εβδομάδα ενίσχυση των μέτρων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, που έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα λόγω της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι επενδυτές ανά την Ευρώπη παρακολουθούν επίσης με έντονο ενδιαφέρον τις στρατηγικές εξόδου από το lockdown ανά τη Γηραιά Ήπειρο.
Τα εταιρικά αποτελέσματα παραμένουν επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στην Ευρώπη βάζουν μπροστά τις μηχανές τους σε μια προσπάθεια να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς η οικονομία και να βγει από την άβυσσο που έχει βυθιστεί.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, μεγάλοι κολοσσοί όπως η Volkswagen, η Airbus και τεράστιες βρετανικές κατασκευαστικές εταιρείες πρόκειται σύντονα να αφήσουν χιλιάδες εργαζομένους τους να επιστρέψουν στις εργασίες τους καθώς η Ευρώπη αρχίζει να βγαίνει σταδιακά από τα Lockdown και βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσης της ιστορία.
Εργοστάσια σε Γερμανία και Δανία ξανανοίγουν καθώς τα περιοριστικά μέτρα έχουν ήδη χαλαρώσει εκεί, ενώ Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, που χτυπήθηκαν ανελέητα από την πανδημία πρόκειται σύντομα να ακολουθήσουν.
Παρότι οι επιχειρήσεις και τα εργοστάσια ξαναλειτουργούν τίποτα δεν είναι όπως παλιά.
Οι εταιρείες θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής απόστασης και υγιεινής για να διατηρήσουν τους εργαζόμενους τους ασφαλείς, αφού η πανδημία σκότωσε στην Ευρώπη περισσότερους από 110.000 ανθρώπους.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας οικονομική βοήθεια που θα φτάσει μέχρι και τα 11 δισ. ευρώ θα λάβει η Air France-KLM από τη γαλλική και ολλανδική κυβέρνηση, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού οδηγεί πολλές αεροπορικές εταιρείες στη χρεοκοπία.
Η KLM δεν θα μπορεί να πληρώνει μερίσματα ή μπόνους για όσο διάστημα λαμβάνει την κρατική στήριξη, ενώ θα πρέπει να γίνει μείωση μισθών στους εργαζόμενους.
Η αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να υιοθετήσει επίσης μία πιο πράσινη προσέγγιση, περικόπτοντας για παράδειγμα τον αριθμό των νυχτερινών πτήσεων της.
Ισχυρή κερδοφορία, σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, θα ανακοινώσει στις 29 Απριλίου ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός Deutsche Bank, σύμφωνα με προδημοσίευση στοιχείων στην οποία προχώρησε.
Συγκεκριμένα, ο τραπεζικός όμιλος ανακοίνωσε ότι η κερδοφορία του το α' τρίμηνο θα κινηθεί στα 66 εκατ. ευρώ, ενώ θα λάβει προληπτικά μέτρα για υπολογιζόμενες απώλειες 500 εκατ. ευρώ από δάνεια που θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Ο βασικός δείκτης Tier 1 διαμορφώθηκε στο 12,8% στα τέλη του τριμήνου, μειωμένος από το 13,6% στα τέλη του 2019, με μια μείωση 30 μονάδων βάσης από την αρνητική επίδραση της αναμόρφωσης του πλαισίου εξασφαλίσεων και 40 μονάδων λόγω επίδρασης του κορωνοϊού σε σειρά assets.
H Deutsche Bank αναφέρει ότι είναι πιθανό να βρεθεί "ελαφρώς και μόνον για μικρό διάστημα" κάτω του στόχου για τουλάχιστον 12,5% στον δείκτη CET1.
Άνοδο στα κέρδη πρώτου τρίμηνου ανακοινώσε η Bayer, η οποία επιβεβαίωσε τους στόχους για το 2020.
Η γερμανική εταιρεία φαρμάκων και χημικών ενημέρωσε ότι τα καθαρά κέρδη για την περίοδο ήταν 1,49 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 1,24 δισ. ευρώ που είχε έναν χρόνο νωρίτερα.
Σύμφωνα με το MarketWatch, τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 10,2%, φτάνοντας στα 4,39 δισ. από 3,98 δισ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Οι τριμηνιαίες πωλήσεις ήταν 12,85 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο από τα 12,25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Bayer.
Βυθίστηκαν τα καθαρά κέρδη πρώτου τρίμηνου 2020 της Adidas, η οποία προειδοποίησε ότι το δεύτερο τρίμηνο θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερο χτύπημα από την πανδημία του κορωνοϊού.
Η γερμανική επιχείρηση αθλητικών ειδών ενημέρωσε ότι τα καθαρά κέρδη για την περίοδο ήταν 31 εκατ. ευρώ. Η πτώση ήταν 95%, σε σύγκριση με τα 632 εκατ. που είχε καταγράψει έναν χρόνο πριν.
Οι πωλήσεις υποχώρησαν 19%, φτάνοντας στα 4,75 δισ. ευρώ, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε την Adidas να κλείσει καταστήματα στην Ασία, το πρώτο τρίμηνο, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο τον Μάρτιο, λόγω των εκτεταμένων lockdown.
Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας λόγω Ιαπωνίας και ΗΠΑ - Στο +2,17% ο Nikkei, ο Kospi +1,79%
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (27/4) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από τα κέρδη που σημειώθηκαν στη Wall Street την περασμένη εβδομάδα, όσο και από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να ενισχύσει τη στήριξή της προς τις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +2,71% στις 19.783,22 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +1,50% στις 5.321,40 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +1,79% στις 1.922,77 μονάδες, ενώ μικρότερη είναι η πτώση για τον δείκτη IDX Composite στην Ινδονησία, και συγκεκριμένα στο +0,61% και τις 4.523,38 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +2% στις 24.309 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +2,13% και τις 10.567,27 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπεριωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με ήπια κέρδη της τάξεως του +0,25% στις 2.815,49 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +0,28% και τις 10.452,17 μονάδες.
Μάλιστα, η άνοδος στις αγορές της Κίνας ήρθε παρά το γεγονός ότι τα βιομηχανκά κέρδη της χώρας κατέγραψαν πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αντικατοπτρίζοντας την αναταραχές που προκλήθηκαν στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων από τον κορωνοϊό.
Τα κέρδη των βιομηχανικών εταιρειών στην Κίνα υποχώρησαν κατά -34,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πτώσης -38,3% το πρώτο δίμηνο του 2020.
Επιπλέον, τα βιομηχανικά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2020 κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -36,75 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, τα κέρδη των κρατικών επιχειρήσεων κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -45,5% σε ετήσια βάση, ενώ τα κέρδη για τις ιδιωτικές εταιρείες υποχώρησαν κατά -29,5%.
Νωρίτερα, η Εθνική Επιτροπή Υγεία ανακοίνωσε μόλις τρια νέα κρούσματα μόλυνσης από τον από τον Covid-19 στη χώρα για το τελευταίο 24ωρο, ενώ δεν υπήρξε κανένας νέος θάνατος.
Την ίδια στγμή, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Νότια Κορέα ανήλθε μόλις στα δέκα, γεγονός που υποδεικνύει ότι η επιβράδυνση των κρουσμάτων στη χώρα συνεχίζεται.
Στην Ιαπωνία, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%, ενώ παράλληλα διατήρησε τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Παράλληλα, η Bank of Japan δήλωσε ότι θα αυξήσει τις αγορές εταιρικών και κρατικών ομολόγων, ενώ θα επικεντρωθεί και στην ενίσχυση «ειδικών ενεργειών προμήθειας κεφαλαίων για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης ως απάντηση στον νέο κορωνοϊό».
«Η Τράπεζα αναγνωρίζει ότι τα ισχύοντα μέτρα νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αποφασίστηκαν σήμερα, θα συμβάλουν στη στήριξη των οικονομικών και των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με διάφορα μέτρα από την ιαπωνική κυβέρνηση», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της BoJ, Haruhiko Kuroda, δήλωσε ότι «οι κίνδυνοι για την οικονομία και τις τιμές υποχωρούν», προσθέτοντας παράλληλα ότι η Τράπεζα θα διατηρήσει τον στόχο της για τον πληθωρισμό στο 2%.
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «θα προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση χωρίς δισταγμό εάν χρειαστεί», καθώς και ότι «δεν αποκείουμε μία εμβάθυνση των αρνητικών επιτοκίων από τις μελλοτνικές επιλογές μας».
Επιπλέον, ο κ. Kuroda ανέφερε ότι «θα διατηρήσουμε τον στόχο απόδοσης για τα κρατικά ομόλογα γύρω στο 0% ακόμα και όταν επιλυθεί το ζήτημα γύρω από τον κορωνοϊό».
Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή (24/4) οι αγορές της Wall Street έκλεισαν με κέρδη, γεγονός που έδωσε περαιτέρω ώθηση στις ασιατικές αγορές κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.
Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά +1,11% στις 23.775,27 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,39% στις 2.836,74 μονάδες.
Όσον αφορά τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του +1,65% στις 8.634,52 μονάδες, με τον δείκτη ωστόσο να καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του -0,2%.
Νέες ισχυρές πιέσεις στο πετρέλαιο λόγω ΗΠΑ
Με πτώση 25% ξεκίνησε την εβδομάδα το αργό, σε μία επανάληψη της ελεύθερης πτώσης της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς η κατάρρευση της ζήτησης ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού που έχει κλειδώσει την παγκόσμια οικονομία και οι ανησυχίες των επενδυτών ότι σταδιακά εξαντλούνται οι χώροι αποθήκευσης έχουν διαμορφώσει τις συνθήκες για την τέλεια καταιγίδα στο εμπόρευμα.
Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουνίου υποχώρησε -24,6% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 12,78 δολ. το βαρέλι.
Το συμβόλαιο του Brent Ιουνίου σημείωσε πτώση -6,8% στα 19,99 δολ. το βαρέλι.
Την προηγούμενη εβδομάδα τα δύο συμβόλαια κατέγραψαν τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες στην ιστορία, χάνοντας 32,3% και 23,7% αντίστοιχα.
www.bankingnews.gr
Η Bank of Japan ανακοίνωσε τη δέσμευσή της για απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων, ενώ προχώρησε σε σημαντική αύξηση των αγορών εταιρικών ομολόγων.
Η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσουν αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Οι αναλυτές δεν αναμένουν πολλές νέες σημαντικές ανακοινώσεις, αν και η ΕΚΤ προβλέπεται να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Σε μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων, περίπου 170 εταιρίες του δείκτη S&P 500 θα δημοσιεύσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων οι Apple, Amazon , Facebook, Microsoft, Caterpillar , Ford, General Electric και Chevron.
Οι αναλυτές αναμένουν μείωση κατά 15% στα κέρδη πρώτου τριμήνου για τις εταιρίες του S&P 500, με τα κέρδη του ενεργειακού κλάδου να εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 60%, αυξάνοντας τους φόβους για αθέτηση πληρωμής χρεών.
Πολιτείες των ΗΠΑ όπως η Αλάσκα, η Τζόρτζια, η Νότια Καρολίνα, το Τενεσί και το Τέξας αρχίζουν να επιτρέπουν στα εστιατόρια να εξυπηρετούν πελάτες.
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +1,51% κλείνοντας στις 24.133 μονάδες.
Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε κέρδη +1,47% και διαμορφώθηκε στις 2.878 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο +1,11% στις 8.730 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχώρησε στις 33,05 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε +3,13% κλείνοντας στις 10.659 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο +3,09 στις 17.380 μονάδες.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Apple σχεδιάζει να καθυστερήσει κατά έναν μήνα την παραγωγή των νέων μοντέλων iPhone, τα οποία αναμένονται εντός του έτους, σύμφωνα πληροφορίες της Wall Street Journal, η οποία επικαλείται άτομα με γνώση του θέματος.
Η καθυστέρηση οφείλεται στην κατάρρευση της παγκόσμιας ζήτησης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των διαταραχών στην ασιατική αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας, όπως σημειώνει η WSJ.
Η Apple σχεδιάζει τέσσερα νέα μοντέλα iPhone προς κυκλοφορία εντός του έτους, ορισμένα εκ των οποίων με δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυο 5G.
Οι συσκευές θα ποικίλουν ως προς την τιμή και το μέγεθος και θα διαθέτουν οθόνες OLED.
Η εταιρεία λανσάρει τα iPhone στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η Apple αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει επισήμως τις πληροφορίες.
H General Motors αναστέλλει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και διανομής μερίσματος.
Στις 5 Μαρτίου η General Motors είχε καταβάλει τριμηνιαίο μέρισμα 38 σεντς ανά μετοχή.
Για να ενισχύσει τη ρευστότητα της η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ακόμα ότι επέκτεινε ως το 2022 μια ανανεώσιμη πιστωτική γραμμή.
«Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη ρευστότητα μας ενόψει των αβεβαιοτήτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία στην παγκόσμια αγορά» δήλωσε σύμφωνα με το Marketwatch ο CFO της General Motors.
Η μετοχή έχει καταγράψει απώλειες 34,3% τους τελευταίους τρεις μήνες
Η Diamond Offshore Drilling υπέβαλε αίτημα υπαγωγής σε καθεστώς χρεοκοπίας σε πτωχευτικό δικαστήριο του Τέξας.
Το χρέος της εταιρείας ξεπερνά τα 2,6 δισ. ευρώ και για τη χρεοκοπία επικαλείται την "πρωτοφανή επίδραση" από τον πόλεμο τιμών του πετρελαίου και την πανδημία του κορωνοϊού.
Η εξέλιξη έρχεται 10 ημέρες μετά την αδυναμία της Diamond να αποπληρώσει τόκους για ομόλογα αξίας 500 εκατ. δολαρίων.
Η εταιρεία σχεδιάζει να αξιοποιήσει τις πτωχευτικές διαδικασίες για να αναδιαρθρώσει και να ενισχύσει τον ισολογισμό της και να πετύχει ένα πιο βιώσιμο προφίλ χρέους.
Η Diamond είπε ότι έχει επαρκή κεφάλαια για να χρηματοδοτεί τη δραστηριότητά της στη διάρκεια της αναδιοργάνωσης και δεν χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση μετά το αίτημά της.
Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη
Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αναμένουν από τις συνεδριάσεις των ιθυνόντων κεντρικών τραπεζών ανά τον πλανήτη αυτή την εβδομάδα ενίσχυση των μέτρων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, που έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα λόγω της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι επενδυτές ανά την Ευρώπη παρακολουθούν επίσης με έντονο ενδιαφέρον τις στρατηγικές εξόδου από το lockdown ανά τη Γηραιά Ήπειρο.
Τα εταιρικά αποτελέσματα παραμένουν επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στην Ευρώπη βάζουν μπροστά τις μηχανές τους σε μια προσπάθεια να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς η οικονομία και να βγει από την άβυσσο που έχει βυθιστεί.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, μεγάλοι κολοσσοί όπως η Volkswagen, η Airbus και τεράστιες βρετανικές κατασκευαστικές εταιρείες πρόκειται σύντονα να αφήσουν χιλιάδες εργαζομένους τους να επιστρέψουν στις εργασίες τους καθώς η Ευρώπη αρχίζει να βγαίνει σταδιακά από τα Lockdown και βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσης της ιστορία.
Εργοστάσια σε Γερμανία και Δανία ξανανοίγουν καθώς τα περιοριστικά μέτρα έχουν ήδη χαλαρώσει εκεί, ενώ Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, που χτυπήθηκαν ανελέητα από την πανδημία πρόκειται σύντομα να ακολουθήσουν.
Παρότι οι επιχειρήσεις και τα εργοστάσια ξαναλειτουργούν τίποτα δεν είναι όπως παλιά.
Οι εταιρείες θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής απόστασης και υγιεινής για να διατηρήσουν τους εργαζόμενους τους ασφαλείς, αφού η πανδημία σκότωσε στην Ευρώπη περισσότερους από 110.000 ανθρώπους.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας οικονομική βοήθεια που θα φτάσει μέχρι και τα 11 δισ. ευρώ θα λάβει η Air France-KLM από τη γαλλική και ολλανδική κυβέρνηση, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού οδηγεί πολλές αεροπορικές εταιρείες στη χρεοκοπία.
Η KLM δεν θα μπορεί να πληρώνει μερίσματα ή μπόνους για όσο διάστημα λαμβάνει την κρατική στήριξη, ενώ θα πρέπει να γίνει μείωση μισθών στους εργαζόμενους.
Η αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να υιοθετήσει επίσης μία πιο πράσινη προσέγγιση, περικόπτοντας για παράδειγμα τον αριθμό των νυχτερινών πτήσεων της.
Ισχυρή κερδοφορία, σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, θα ανακοινώσει στις 29 Απριλίου ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός Deutsche Bank, σύμφωνα με προδημοσίευση στοιχείων στην οποία προχώρησε.
Συγκεκριμένα, ο τραπεζικός όμιλος ανακοίνωσε ότι η κερδοφορία του το α' τρίμηνο θα κινηθεί στα 66 εκατ. ευρώ, ενώ θα λάβει προληπτικά μέτρα για υπολογιζόμενες απώλειες 500 εκατ. ευρώ από δάνεια που θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Ο βασικός δείκτης Tier 1 διαμορφώθηκε στο 12,8% στα τέλη του τριμήνου, μειωμένος από το 13,6% στα τέλη του 2019, με μια μείωση 30 μονάδων βάσης από την αρνητική επίδραση της αναμόρφωσης του πλαισίου εξασφαλίσεων και 40 μονάδων λόγω επίδρασης του κορωνοϊού σε σειρά assets.
H Deutsche Bank αναφέρει ότι είναι πιθανό να βρεθεί "ελαφρώς και μόνον για μικρό διάστημα" κάτω του στόχου για τουλάχιστον 12,5% στον δείκτη CET1.
Άνοδο στα κέρδη πρώτου τρίμηνου ανακοινώσε η Bayer, η οποία επιβεβαίωσε τους στόχους για το 2020.
Η γερμανική εταιρεία φαρμάκων και χημικών ενημέρωσε ότι τα καθαρά κέρδη για την περίοδο ήταν 1,49 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 1,24 δισ. ευρώ που είχε έναν χρόνο νωρίτερα.
Σύμφωνα με το MarketWatch, τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 10,2%, φτάνοντας στα 4,39 δισ. από 3,98 δισ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Οι τριμηνιαίες πωλήσεις ήταν 12,85 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο από τα 12,25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Bayer.
Βυθίστηκαν τα καθαρά κέρδη πρώτου τρίμηνου 2020 της Adidas, η οποία προειδοποίησε ότι το δεύτερο τρίμηνο θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερο χτύπημα από την πανδημία του κορωνοϊού.
Η γερμανική επιχείρηση αθλητικών ειδών ενημέρωσε ότι τα καθαρά κέρδη για την περίοδο ήταν 31 εκατ. ευρώ. Η πτώση ήταν 95%, σε σύγκριση με τα 632 εκατ. που είχε καταγράψει έναν χρόνο πριν.
Οι πωλήσεις υποχώρησαν 19%, φτάνοντας στα 4,75 δισ. ευρώ, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε την Adidas να κλείσει καταστήματα στην Ασία, το πρώτο τρίμηνο, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο τον Μάρτιο, λόγω των εκτεταμένων lockdown.
Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας λόγω Ιαπωνίας και ΗΠΑ - Στο +2,17% ο Nikkei, ο Kospi +1,79%
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (27/4) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από τα κέρδη που σημειώθηκαν στη Wall Street την περασμένη εβδομάδα, όσο και από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να ενισχύσει τη στήριξή της προς τις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +2,71% στις 19.783,22 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +1,50% στις 5.321,40 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +1,79% στις 1.922,77 μονάδες, ενώ μικρότερη είναι η πτώση για τον δείκτη IDX Composite στην Ινδονησία, και συγκεκριμένα στο +0,61% και τις 4.523,38 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +2% στις 24.309 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +2,13% και τις 10.567,27 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπεριωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με ήπια κέρδη της τάξεως του +0,25% στις 2.815,49 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +0,28% και τις 10.452,17 μονάδες.
Μάλιστα, η άνοδος στις αγορές της Κίνας ήρθε παρά το γεγονός ότι τα βιομηχανκά κέρδη της χώρας κατέγραψαν πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αντικατοπτρίζοντας την αναταραχές που προκλήθηκαν στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων από τον κορωνοϊό.
Τα κέρδη των βιομηχανικών εταιρειών στην Κίνα υποχώρησαν κατά -34,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πτώσης -38,3% το πρώτο δίμηνο του 2020.
Επιπλέον, τα βιομηχανικά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2020 κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -36,75 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, τα κέρδη των κρατικών επιχειρήσεων κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -45,5% σε ετήσια βάση, ενώ τα κέρδη για τις ιδιωτικές εταιρείες υποχώρησαν κατά -29,5%.
Νωρίτερα, η Εθνική Επιτροπή Υγεία ανακοίνωσε μόλις τρια νέα κρούσματα μόλυνσης από τον από τον Covid-19 στη χώρα για το τελευταίο 24ωρο, ενώ δεν υπήρξε κανένας νέος θάνατος.
Την ίδια στγμή, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Νότια Κορέα ανήλθε μόλις στα δέκα, γεγονός που υποδεικνύει ότι η επιβράδυνση των κρουσμάτων στη χώρα συνεχίζεται.
Στην Ιαπωνία, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%, ενώ παράλληλα διατήρησε τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Παράλληλα, η Bank of Japan δήλωσε ότι θα αυξήσει τις αγορές εταιρικών και κρατικών ομολόγων, ενώ θα επικεντρωθεί και στην ενίσχυση «ειδικών ενεργειών προμήθειας κεφαλαίων για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης ως απάντηση στον νέο κορωνοϊό».
«Η Τράπεζα αναγνωρίζει ότι τα ισχύοντα μέτρα νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αποφασίστηκαν σήμερα, θα συμβάλουν στη στήριξη των οικονομικών και των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με διάφορα μέτρα από την ιαπωνική κυβέρνηση», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της BoJ, Haruhiko Kuroda, δήλωσε ότι «οι κίνδυνοι για την οικονομία και τις τιμές υποχωρούν», προσθέτοντας παράλληλα ότι η Τράπεζα θα διατηρήσει τον στόχο της για τον πληθωρισμό στο 2%.
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «θα προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση χωρίς δισταγμό εάν χρειαστεί», καθώς και ότι «δεν αποκείουμε μία εμβάθυνση των αρνητικών επιτοκίων από τις μελλοτνικές επιλογές μας».
Επιπλέον, ο κ. Kuroda ανέφερε ότι «θα διατηρήσουμε τον στόχο απόδοσης για τα κρατικά ομόλογα γύρω στο 0% ακόμα και όταν επιλυθεί το ζήτημα γύρω από τον κορωνοϊό».
Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή (24/4) οι αγορές της Wall Street έκλεισαν με κέρδη, γεγονός που έδωσε περαιτέρω ώθηση στις ασιατικές αγορές κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.
Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά +1,11% στις 23.775,27 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,39% στις 2.836,74 μονάδες.
Όσον αφορά τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του +1,65% στις 8.634,52 μονάδες, με τον δείκτη ωστόσο να καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του -0,2%.
Νέες ισχυρές πιέσεις στο πετρέλαιο λόγω ΗΠΑ
Με πτώση 25% ξεκίνησε την εβδομάδα το αργό, σε μία επανάληψη της ελεύθερης πτώσης της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς η κατάρρευση της ζήτησης ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού που έχει κλειδώσει την παγκόσμια οικονομία και οι ανησυχίες των επενδυτών ότι σταδιακά εξαντλούνται οι χώροι αποθήκευσης έχουν διαμορφώσει τις συνθήκες για την τέλεια καταιγίδα στο εμπόρευμα.
Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουνίου υποχώρησε -24,6% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 12,78 δολ. το βαρέλι.
Το συμβόλαιο του Brent Ιουνίου σημείωσε πτώση -6,8% στα 19,99 δολ. το βαρέλι.
Την προηγούμενη εβδομάδα τα δύο συμβόλαια κατέγραψαν τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες στην ιστορία, χάνοντας 32,3% και 23,7% αντίστοιχα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών