Με τις οικονομίες σε οριακά επίπεδα, τα περισσότερα κράτη άρουν τα περιοριστικά μέτρα αναλαμβάνοντας το ρίσκο αναζωπύρωσης ενός νέου κύματος κρουσμάτων
(upd8)Με σταθερά ανοδική την πορεία του κορωνοϊού, αν και η εξάπλωση του δείχνει να έχει μικρότερη δυναμική σε παγκόσμιο επίπεδο, τα περισσότερα κράτη στον κόσμο, σε Ευρώπη αλλά και μια σειρά από Πολιτείες στις ΗΠΑ αίρουν μέρος των περιοριστικών τους μέτρων σε μια προσπάθεια σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια διαβεβαίωση πως το σχέδιο τους θα λειτουργήσει και δεν θα προκαλέσει μια νέα αναζωπύρωση και ένα ακόμα κύμα κρουσμάτων που θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό και για την οικονομία και για τη δημόσια υγεία.
Βάσει του τελευταίου απολογισμού, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 210 χιλιάδες ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 881 χιλιάδες.
Οι θάνατοι ως προς τα συνολικά κρούσματα ανέρχοναι στο 6,89% και παραμένει σχετικά σταθερό ακόμη.
Ενδιαφέρον είναι ότι όσοι θεραπεύτηκαν ανέρχονται στο 29% ποσοστό που σηματοδοτεί πως αυξάνεται η επιβράδυνση του κορωνοιού.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η άρση του lockdown εμπεριέχει ένα τεράστιο ρίσκο για τις κυβερνήσεις και για τις πληγείσες κοινωνίες και οικονομίες, δεδομένου ότι ο ιός παραμένει ενεργός και ενώ ακόμα δεν έχει βρεθεί κάποια αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο.
Ωστόσο, ελπίδες γεννά ένα νέο τεστ διάγνωσης αντισωμάτων, που δημιούργησε εργαστήριο Πιέρ Σαρνό στη Γαλλία, το οποίο προσδιορίζει τον βαθμό ανοσίας όσων νόσησαν από τον κορωνοϊό, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να οδηγήσει στην πλήρη χαλάρωση των μέτρων.
Παρόλο αυτά, είναι ξεκάθαρο ότι το lockdown δεν μπορεί να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - κυρίως λόγω των δραματικών επιπτώσεων στην οικονομία -, γεγονός που με τη σειρά του σηματοδοτεί πως από τις αρχές Μαΐου, όταν και αναμένεται στις περισσότερες χώρες να αρθούν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα, ο πλανήτης εισέρχεται σε μια νέα πραγματικότητα που περισσότερο παραπέμπει σε ένα παγκόσμιο πείραμα, παρά σε μια επιστροφή στην κανονικότητα.
Άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως είμαστε μακριά ακόμη από το τέλος του κορωνοϊού, κι έχουμε πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε και πως η όποια άρση των μέτρων θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό να μολυνθούν ξανά, ασθενείς που νόσησαν και έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό.
Η ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 3.020.117
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 210.374, ενώ θεραπεύτηκαν 889.310 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 26.977 νεκρούς και 199.414 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 980.008 - Στους 54.877 οι νεκροί.
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 229.422 και 23.521 νεκρούς
- Στους 23.293 οι νεκροί στη Γαλλία, 162.220 τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 21.092 και τα κρούσματα σε 158.347.
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 158.213 και οι νεκροί σε 6.021
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 5.806 και τα κρούσματα σε 91.472.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 243 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.738.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.912 και 4.633 θάνατοι.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 13.441 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 372.
- Στους 7.094 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 46.687 τα κρούσματα.
- Στα 6.714 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 29.164 στην Ελβετία που μετρά και 1.610 θανάτους.
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 136 οι νεκροί.
- Στους 2.805 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 112.261 τα κρούσματα.
Η πανδημία με στατιστικά ως τώρα:
Τα πρώτα 41 κρούσματα του νέου κορονοϊού ανακοινώθηκαν επισήμως στην Ουχάν της Κίνας στις 10 Ιανουαρίου.
Τα 3 εκατ. κρούσματα σε λιγότερους από τέσσερις μήνες συγκρίνεται με τα περίπου 3-5 εκατ. σοβαρά κρούσματα γρίπης που καταγράφονται σε όλον τον κόσμο κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Το 1/4 όλων των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ και πάνω από το 43% στην Ευρώπη.
Την περασμένη εβδομάδα καταγράφονταν κατά μέσο όρο 82.000 κρούσματα ημερησίως.
Το ένα τέταρτο όλων των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ και πάνω από το 43% στην Ευρώπη.
Το 1 στα 7 επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν θανατηφόρο, ωστόσο το πραγματικό ποσοστό θνητότητας είναι πιθανότατα κατά πολύ χαμηλότερο.
Και αυτό γιατί στον απολογισμό δεν περιλαμβάνονται πολλοί άνθρωποι που δεν εμφάνισαν ποτέ συμπτώματα ή πέρασαν ελαφρά την ασθένεια και δεν εξετάστηκαν ποτέ.
Ορισμένες από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, καταγράφουν μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.
Την Κυριακή 26/4 τα κρούσματα αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 2,5%, η χαμηλότερη αύξηση των δύο τελευταίων μηνών.
Τον Μάρτιο αυξάνονταν κατά 10% και πάνω ημερησίως.
Στην Ασία, όπου καταγράφεται το 7% του συνόλου των κρουσμάτων, ορισμένες χώρες δίνουν αγώνα για να κρατήσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση της ασθένειας.
Τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο στη Λατινική Αμερική και την Αφρική.
Στο Μεξικό, η αύξηση αυτή ήταν γύρω στο 7-10% ημερησίως την περασμένη εβδομάδα, ενώ στη Βραζιλία την Κυριακή ξεπέρασαν τις 60.000.
Πάνω από το 40% των 32.600 κρουσμάτων στην Αφρική έχουν εντοπιστεί στον βορρά, κυρίως στο Μαρόκο, την Αλγερία και την Αίγυπτο.
Γαλλία: Νέο τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων κορωνοϊού, δίνει ελπίδα για την αντιμετώπισή του
Νέο τεστ διάγνωσης αντισωμάτων, το οποίο προσδιορίζει τον βαθμό ανοσίας όσων νόσησαν από τον κορωνοϊό, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να οδηγήσει στη χαλάρωση των μέτρων, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.
Το τεστ παρασκευάσθηκε από το κοινό εργαστήριο του Ινστιτούτου Pasteur και της ειδικευμένης στη βιοτεχνολογία εταιρείας TheraVectys.
«Είναι το πρώτο τεστ του είδους», εξήγησε στο γαλλικό τύπο σήμερα ο διευθυντής του εργαστηρίου Πιέρ Σαρνό.
«Το συγκεκριμένο τεστ παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων.
Ανιχνεύει τα αντισώματα αλλά πάνω απ’ όλα μετρά την ικανότητά τους να αναστέλλουν την είσοδο του ιού σε ένα κύτταρο.
Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και ειδικά κατασκευασμένο για τον κορωνοϊό, πράγμα που επιτρέπει την βαθμολόγηση της ανοσολογικής απόκρισης σε τρεις βαθμίδες: ισχυρή εξουδετέρωση, αδύναμη ή μη εξουδετέρωση», ανέφερε ο ίδιος.
Το τεστ που χρησιμοποιείται από τις 20 Απριλίου δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο μελέτης του Ινστιτούτου Pasteur στην περιοχή της Ουάζ, όπου πρωτοχτύπησε ο κορωνοϊός.
Υπάρχουν σήμερα τα απαραίτητα αντιδραστήρια για μαζική παραγωγή των τεστ βεβαίωσε ο διευθυντής, το δε κέντρο ανάλυσης στο Ινστιτούτο Pasteur μπορεί να εκτελέσει από 50.000 έως 100.000 αναλύσεις την εβδομάδα.
Απομένει το πράσινο φως της κυβέρνησης και η μαζική παραγωγή του τεστ.
ΗΠΑ: Στους 54.877 οι νεκροί από τον κορωνοϊό, προσεγγίζουν το 1 εκατ. τα κρούσματα – Ανοίγουν και άλλες Πολιτείες
Εξακολουθεί να θερίζει στις ΗΠΑ η επιδημία του κορωνοϊού με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 55.118 καθώς στη μακάβρια λίστα προστέθηκαν το τελευταίο 24ωρο πάνω από 1.400 θάνατοι.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν το 1 εκατομμύριο, καθώς ανέρχονται σε 972.969.
Οι ΗΠΑ είναι με μια διαφορά η πρώτη χώρα παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ είναι και η χώρα που έχει διενεργήσει τα περισσότερα τεστ, τα οποία προσεγγίζουν τα 5,5 εκατομμύρια.
Σημειώνεται πως περισσότεροι από 107.000 που νόσησαν από τον ιό, θεραπεύτηκαν.
Την ίδια στιγμή πάντως και άλλες Πολιτείες ετοιμάζονται να άρουν τα περιοριστικά μέτρα και να ανοίξουν τις οικονομίες τους, παρά το γεγονός ότι επιστήμονες και ειδικοί υπογραμμίζουν πως είναι ακόμα αρκετά νωρίς καθώς οι διαγνωστικοί έλεγχοι που γίνονται είναι λίγοι.
Συγκεκριμένα, οι Πολιτείες του Κολοράντο, του Μισισσίπη, της Μινεσότα, της Μοντάνα και του Τενεσί πρόκειται εντός των επόμενων 24ωρων να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων Πολιτειών και να δώσουν το πράσινο φως σε επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακόμα έτοιμες για να ελέγξουν συστηματικά τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει, και ιδιαίτερα τους ασυμπτωματικούς και να ιχνηλατήσουν τις επαφές τους.
Σημειώνεται πως ήδη οι Πολιτείες της Τζόρτζια, της Οκλαχόμα, της Αλάσκα και της Νότιας Καρολίνα έχουν ήδη επανεκκινήσει τις οικονομίες τους ύστερα από εβδομάδες επιβολής lockdown.
Παρόλα αυτά οι Αμερικάνοι επιστήμονες προειδοποιούν πως είναι πολύ νωρίς για την επαναλειτουργία της οικονομίας, τονίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος για ένα νέο κύμα μολύνσεων και επισημαίνοντας πως τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στις 42 από τις 50 Πολιτείες απέδωσαν στο να μειωθεί ο αριθμός των ασθενών και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Ν. Υόρκη: Το 87%, ή 9 στους 10 κατοίκους στηρίζουν την απόφαση Cuomo διατήρησης των μέτρων ως τις 15/5
Οι Νεοϋορκέζοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τάσσονται υπέρ της καραντίνας: στην Πολιτεία που αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας, σχεδόν 9 στους δέκα κατοίκους (ποσοστό 87%) θεωρούν σωστή την απόφαση του κυβερνήτη Andrew Cuomo να διατηρηθούν τα μέτρα μέχρι τις 15 Μαΐου, τουλάχιστον, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση.
Με βάση αυτή τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Siena College στο διάστημα 19-23 Απριλίου σε δείγμα 803 ψηφοφόρων, ένας στους δύο Νεοϋορκέζους (51%) γνωρίζει κάποιον άνθρωπο ο οποίος βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό.
Το 60% δηλώνει ότι γνωρίζει έναν ασθενή και το 46% ότι γνωρίζει «προσωπικά» κάποιον που πέθανε από την ασθένεια.
Στην πλειονότητά τους (56%) οι Νεοϋορκέζοι δηλώνουν ότι δεν περιμένουν ότι τα πράγματα θα επιστρέψουν σύντομα στην κανονικότητά τους.
Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης, που κατέχει αυτό το αξίωμα από τον Ιανουάριο του 2011 και δίνει καθημερινά συνεντεύξεις Τύπου με υψηλή ακροαματικότητα, είναι πιο δημοφιλής από ποτέ: το 84% εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση και μόνο το 15% τον αποδοκιμάζει.
Από την άλλη, τους χειρισμούς του Donald Trump εγκρίνει μόνο το 34%, έναντι 65% που τους αποδοκιμάζει.
Harvard: Οι ΗΠΑ δεν έχουν τη δυνατότητα διενέργειας αρκετών διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε να ξεκινήσει το lockout
Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες προόδους, οι περισσότερες αμερικανικές Πολιτείες δεν έχουν μέχρι και σήμερα τη δυνατότητα διενέργειας αρκετών διαγνωστικών εξετάσεων, τόσων ώστε να ξεκινήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων την 1η Μαΐου, συμπεραίνουν ερευνητές του Χάρβαρντ σε μια ανάλυση που αναρτήθηκε χθες (27/4) στον εξειδικευμένο ιστότοπο Stat.
Η ανάλυση αυτή αντικρούει τη διαβεβαίωση του προέδρου των ΗΠΑ D. Trump ότι η χώρα έχει αυξήσει τις δυνατότητες εντοπισμού των κρουσμάτων της Covid-19.
Την περασμένη εβδομάδα διενεργήθηκαν περίπου 1,5 εκατομμύριο διαγνωστικές εξετάσεις, σύμφωνα με το Covid Tracking Project.
31 πολιτείες, όπως υποστηρίζει το Harvard είναι ακόμη μακριά από το να έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν γρήγορα τις περισσότερες μολύνσεις.
Η Νέα Υόρκη, επί παραδείγματι, θα πρέπει να μπορεί να διενεργεί 130.000-155.000 τεστ ημερησίως, αντί για 20.000 που ήταν ο ημερήσιος μέσος όρος της στα μέσα Απριλίου.
Χαλαρώνει το lockdown η Ιταλία από τις 4/5 - Στους 26.977 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ιταλία - Στα 199.414 τα κρούσματα
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 199.414, oι νεκροί έφτασαν τους 26.977, παράλληλα, 66.624 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 330 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.739 νέα κρούσματα.
1.696 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
1.956 ασθενείς βρίσκονται σε ΜΕΘ, συνολικά, 20.353 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο, ενώ, για 83.504 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο 24ωρο περιορίζεται σημαντικά (585 λιγότερα κρούσματα) ενώ, παράλληλα, σημειώνεται αύξηση του αριθμού των νεκρών.
Έχασαν την ζωή τους 70 περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με το περασμένο εικοσιτετράωρο.
Στις 4 Μαΐου θα αρχίσει η Ιταλία να θέτει ξανά σε λειτουργία την μεταποιητική της βιομηχανία, στο πλαίσιο των σχεδίων της για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλλει για τον περιορισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ενώ τα σχολεία στη χώρα θα ξανανοίξουν τον Σεπτέμβριο, όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός G. Conte.
Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο Conte ανέφερε ότι «αυτές τις ώρες εργαζόμαστε για να επιτρέψουμε να ξανανοίξει ένα σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων από τον μεταποιητικό ως τον κατασκευαστικό (τομέα) στις 4 Μαΐου».
Σημειώνεται ότι η Ιταλία επέβαλε καραντίνα στους πολίτες της τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με τον Conte, οι εταιρείες θα πρέπει να υιοθετήσουν αυστηρά μέτρα προστασίας της υγείας προτού τους επιτραπεί να ξανανοίξουν.
Πρόσθεσε ότι μπορεί να ξανανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα αν πάρουν την έγκριση των τοπικών αρχών ορισμένες επιχειρήσεις που θεωρούνται «στρατηγικής» σημασίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών με δραστηριότητα που είναι κυρίως προσανατολισμένη στις εξαγωγές.
Πάντως, τα σχολεία θα ξανανοίξουν τον Σεπτέμβριο, αν και μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της Covid-19 είναι πολύ υψηλός, συμπλήρωσε, λέγοντας πως η διδασκαλία εξ αποστάσεως λειτουργεί καλά.
Πάντως, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η χώρα εξετάζει να χαλαρώσει σε τέσσερα στάδια το lockdown.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, τέσσερις Δευτέρες θα δώσουν τον ρυθμό με τον οποίο θα ανοίξει ξανά η χώρα, ενώ πιθανώς τα εργοστάσια κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων επαναλειτουργούν από χθες Δευτέρα 27/4.
Τη Δευτέρα 4 Μαΐου θα ανοίξουν τα εργοτάξια και ο τομέας της υφαντουργίας και της μόδας, τη Δευτέρα 11 Μαΐου θα ανοίξουν τα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών και άλλα καταστήματα, τη Δευτέρα στις 18 Μαΐου τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα κομμωτήρια.
Ωστόσο, η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων θα συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες υγιεινής και τήρησης κοινωνικής απόστασης, όπως να μπαίνει ένας πελάτης τη φορά σε καταστήματα 40 τετραγωνικών μέτρων ή μικρότερα, να τηρείται απόσταση ενός μέτρου στα μπαρ και τα εστιατόρια οι πελάτες.
Ισπανία: Καραντίνα έως τις 9/5 αλλά και άρση περιορισμών
Επιτρέπεται ήδη στην Ισπανία από το Σάββατο 25/4 στα παιδιά κάτω των 14 ετών να βγαίνουν από το σπίτι για έως και μία ώρα, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., μόνο για να συνοδεύσουν κάποιον ενήλικα στο σουπερμάρκετ ή το φαρμακείο και παραμένοντας σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σπίτι τους.
Κάθε ενήλικας μπορεί να συνοδεύει μέχρι τρία παιδιά, τα οποία ακόμη δεν μπορούν να παίζουν στις παιδικές χαρές.
Από τις 2 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez, εφόσον ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της Covid-19 συνεχίσει να μειώνεται, θα επιτραπεί στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να ασκηθούν.
Ο Sanchez είπε ότι οι Ισπανοί θα επιτραπεί να βγαίνουν έξω για να αθλούνται ή για να κάνουν έναν περίπατο, συνοδευόμενοι από ένα πρόσωπο με το οποίο συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι, αν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ευνοϊκή.
Από τις 14 Μαρτίου οι Ισπανοί ζουν σε μια από τις αυστηρότερες καραντίνες που έχουν επιβληθεί σε χώρα της Ευρώπης.
Επιτρέπεται να βγαίνουν έξω για να αγοράζουν τρόφιμα ή φάρμακα ή για να εργάζονται.
Σημειώνεται ότι η Ισπανία είναι η τρίτη περισσότερο πληγείσα παγκοσμίως χώρα από τον κορωνοϊό και βρίσκεται από τις 14 Μαρτίου σε πολύ αυστηρή καραντίνα, η οποία έχει παραταθεί έως και τις 9 Μαΐου.
Στους 23.521 ανήλθαν οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στην Ισπανία, καθώς το τελευταίο 24ωρο 27/4, αυξήθηκαν οι νεκροί κατά 331, καταγράφοντας ελαφρά αύξηση από τους 288 θανάτους που ήταν στις 26/4.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν στα 209.465 από 207.634 στα ίδια διαστήματα.
Ωστόσο, ένα από τα πιο ενθαρρυντικά νέα που ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Υγείας είναι ότι οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν είναι περισσότεροι από 100 χιλιάδες, (100.875).
Γαλλία: Σήμερα 28/4 το σχέδιο για την άρση των μέτρων - Ξεπέρασαν τους 23.000 οι νεκροί, μικρή μείωση στον αριθμό των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ
Η Γαλλία ξεπέρασε χθες Δευτέρα 27 Απριλίου, το όριο των 23.000 νεκρών από τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές, την παραμονή της παρουσίασης του σχεδίου για την επιστροφή στην κανονικότητα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις 11 Μαΐου.
Μετά από αρκετές ημέρες συνεχούς μείωσης των θανάτων, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε αύξηση, με 437 νεκρούς.
Από την πανδημία έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 14.497 άνθρωποι σε νοσοκομεία (+295 από χθες) και 8.796 (+142) σε οίκους ευγηρίας και άλλα προνοιακά ιδρύματα.
Συνολικά τα θύματα από τις αρχές Μαρτίου έφτασαν τα 23.293.
Αντιθέτως, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στην εντατική μειώθηκε στους 4.608 (-74).
Σήμερα Τρίτη 28/4 ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Edouard Philippe θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων στο κοινοβούλιο, όπως ανακοινώθηκε.
Θα ακολουθήσει μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού συζήτηση και ψηφοφορία.
Στις 11 Μαΐου αναμένεται να αρθούν τα μέτρα που αφορούν στον περιορισμό της κυκλοφορίας και το κλείσιμο επιχειρήσεων που τέθηκαν σε από τις 17 Μαρτίου με εντολή του Γάλλου προέδρου E. Macron.
Η χώρα θα επιτρέψει τη λειτουργία των καταστημάτων μετά τον τερματισμό του lockdown στις 11 Μαΐου, αν και θα παραμείνουν κάποιοι περιορισμοί σε ορισμένες περιοχές, ενώ τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με βάσει πρωτόκολλα που θα εξασφαλίζουν την προστασία των εργαζομένων και των πελατών.
Πάντως, από την κυβέρνηση έχει αποκλειστεί το να επαναλειτουργήσουν στις 11 Μαΐου τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ, κάτι που θα γίνει το νωρίτερο στα μέσα Ιουνίου.
Εξάλλου, μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εξακολουθήσουν να απαγορεύονται οι αθλητικές και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις, ενώ πλέον οι πολίτες δεν θα χρειάζονται άδεια για να περπατήσουν στον δρόμο ή για να βγουν για τρέξιμο.
Ακόμη, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων περιορισμού των κινήσεων των ηλικιωμένων, ενώ έχει ζητήσει από τις επιχειρήσεις να ενθαρρύνουν την εξ αποστάσεως εργασία όπου είναι δυνατόν.
Τέλος, η χρήση μάσκας δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν θα είναι υποχρεωτική, αλλά η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι προστατευτικές μάσκες θα είναι διαθέσιμες για το κοινό.
Βρετανία: Ξεπέρασαν τους 21.000 οι θάνατοι - Μακρύς ο δρόμος της κρίσης της πανδημίας, δήλωσε ο Chris Whitty
Τους 21.000 ξεπέρασαν οι θάνατοι συνολικά σε νοσοκομεία της Βρετανίας από τον κορωνοϊό (21.092), με τους 360 νέους θανάτους που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Chris Whitty, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης της κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα «ο δρόμος είναι μακρύς» σε ότι αφορά τον συνολικό αριθμό των νεκρών με τον οποίο πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα.
Με βάση τα επίσημα δεδομένα που παρουσίασε, ο αριθμός των περιστατικών στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή μειώνεται, ωστόσο, δεν υπάρχει εξίσου γρήγορη μείωση των ασθενών που βρίσκονται σε εντατική θεραπεία.
Την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός ανθρώπων που εισήχθησαν στα νοσοκομεία με Covid μειώθηκε κατά 16%, από 18.667 σε 15.712.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι όσο μικρότερος μένει ο αριθμός μετάδοσης του ιού (κάτω από το 1), τόσο πιο γρήγορα θα βγει η χώρα από το σημείο κορύφωσης της πανδημίας και τόσο περισσότερη θα είναι η ευελιξία της κυβέρνησης να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους θα χαλαρώσει το lockdown.
Εν τω μεταξύ, εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδια του για την άρση του lockdown στη Μεγάλη Βρετανία ο πρωθυπουργός Boris Johnson.
Ο Johnson επανέρχεται από χθες Δευτέρα 27/4 στα πρωθυπουργικά του καθήκοντα καθώς ανέρρωσε πλήρως από τον κορωνοϊό και σύμφωνα με πληροφορίες από τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει συζητήσει με υπουργούς του την ιδέα της «τροποποίησης» των μέτρων αντί της πλήρους άρσης τους, προκειμένου να εμπεδωθεί το μήνυμα πως θα συνεχίσουν να ισχύουν τουλάχιστον κάποιοι περιορισμοί ακόμη και αφού ανοίξουν ξανά οι χώροι εργασίας και τα σχολεία.
Σημειώνεται πως στη Μ. Βρετανία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 153.000 ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 20.732.
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε την Πέμπτη 16/4 να παρατείνει τουλάχιστον κατά τρεις εβδομάδες τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε στις 23 Μαρτίου.
Γερμανία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς και στα εμπορικά καταστήματα
Στη Γερμανία επιτράπηκε η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με επιφάνεια μικρότερη των 800 τ.μ., ενώ από χθες Δευτέρα 27/4 θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας για τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς και τους πελάτες των εμπορικών καταστημάτων.
Σε ισχύ για μήνες παραμένει η τήρηση της κοινωνικής απόστασης και οι αυστηρότεροι κανόνες υγιεινής.
Σημειώνεται πως στους 5.750 ανέρχονται οι νεκροί στη Γερμανία από την επιδημία του κορωνοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν άλλοι 110 θάνατοι.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλα 1.018 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 155.193.
Αυστρία: Επανέρχονται στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές
Στην Αυστρία, όπου έχουν ήδη αρθεί οι περιορισμοί όσον αφορά τα μικρά εμπορικά καταστήματα, αναμένεται στις 15 Μαΐου να λειτουργήσουν εκ νέου οι ναοί και οι άλλοι χώροι λατρείας στη χώρα, αλλά με ορισμένους περιορισμούς , όπως ένας πιστός ανά 20 τ.μ., τήρηση κοινωνικής απόστασης κλπ.), ενώ στις 18 Μαΐου θα επιστρέψουν οι μαθητές της Δημοτικής και της Μέσης εκπαίδευσης στις τάξεις.
Όλα τα άλλα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 3 Ιουνίου, αν και οι μαθητές των τελευταίων τάξεων της Μέσης εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις 4 Μαΐου.
Επιπλέον, τα σχολεία που θα ανοίξουν στις 18/5 θα λειτουργούν με βάρδιες και έτσι οι μισοί μαθητές θα είναι στο σχολείο από Δευτέρα - Τετάρτη και οι άλλοι μισοί Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ την εβδομάδα που ακολουθεί θα ισχύει το αντίστροφο.
Παράλληλα θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας έξω από την τάξη, ενώθα ισχύουν επιπλέον όροι υγιεινής και δεν θα γίνονται τα μαθήματα της γυμναστικής και της μουσικής.
Βέλγιο: Από 11/5 ανοίγουν καταστήματα και σχολεία
Aπό τις 11 και τις 18 Μαΐου αντίστοιχα θα ανοίξουν στο Βέλγιο τα καταστήματα και τα σχολεία σταδιακά, όπως έκανε γνωστό η πρωθυπουργός της χώρας, Sophie Wilmès
Τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται σε ισχύ από τα μέσα Μαρτίου για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.
Στις 4 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα υφασμάτων, προκειμένου ο κόσμος να μπορέσει να συμμορφωθεί με τους νέους κανονισμούς, που απαιτούν από τους Βέλγους ηλικίας 12 ετών και άνω να φορούν μάσκες στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Στις 18 Μαΐου θα λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία , μόνο που σε κάθε τάξη θα επιτρέπονται μόνο δέκα μαθητές.
Τέλος, δεν αναμένεται πριν από τις 8 Ιουνίου να ανοίξουν τα καφέ και τα εστιατόρια.
Ολλανδία: Ανοίγουν σχολεία από τις 11/5
Από τις 11 Μαΐου θα ανοίξουν στην Ολλανδία τα Δημοτικά σχολεία και τους βρεφονηπιακούς, σε μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν από τις 15 Μαρτίου.
Κλειστά θα παραμείνουν μπαρ, εστιατόρια, μουσεία και άλλοι δημόσιοι χώροι.
Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύει η απαγόρευση των μεγάλων δημόσιων εκδηλώσεων, περιλαμβανομένων εκείνων το επαγγελματικού αθλητισμού και των μουσικών φεστιβάλ.
Άρση lockdown στην Ευρώπη – Που και πότε
Η Ευρώπη επιπεδώνει σταδιακά την επιδημική καμπύλη του κορωνοϊού, ελπίζοντας πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Με αργά αλλά σταθερά βήματα οι ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που είχαν λάβει για να μην επιτραπεί στην πανδημία να εξαπλωθεί έτι περαιτέρω, με σκοπό να επανέλθει η ομαλότητα στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή, γενικότερα.
Η Ιταλία και η Ισπανία, οι βασικές εστίες της επιδημίας στη Γηραιά Ήπειρο, σύντομα θα επιτρέψουν τις μετακινήσεις, ενώ θα ακολουθήσουν εξίσου γρήγορα, εκτός σημαντικού απροόπτου, η Γερμανία, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες.
Ειδικότερα:
Στην Ελβετία, αρχίζει από σήμερα Δευτέρα 27/4 η πρώτη φάση της χαλάρωσης των περιορισμών, με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των ανθοπωλείων και των καταστημάτων με είδη κήπου, ενώ στη Σουηδία ανοιχτά είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι καταναλωτές μπορούν να πηγαίνουν στα καταστήματα και τα παιδιά να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.
Στην Κύπρο, στις 4 Μαΐου αναμένεται η πρώτη από τις 4 φάσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και σε περίοδο δύο - τριών μηνών, ενώ αύριο Τρίτη 28/4 θα παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη πρόταση για την πρώτη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας και τη χαλάρωση των μέτρων διακίνησης των πολιτών.
Στην πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να αυξηθούν οι επιτρεπόμενες μετακινήσεις των πολιτών, να ανοίξουν μικρά υπαίθρια εργοτάξια και καταστήματα λιανικού εμπορίου, όπως και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στην Τσεχία, ήδη έχει αρθεί η απαγόρευση των ελεύθερων μετακινήσεων και πλέον οι πολίτες μπορούν να συγκεντρώνονται υπαιθρίως σε ομάδες μέχρι δέκα ανθρώπων, να βγαίνουν ελεύθερα από το σπίτι τους, τηρώντας όμως τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και την χρήση μάσκας.
Από τη Δευτέρα 27/4 οι Τσέχοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Στην Πολωνία, στις 4 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και πάλι τους υπαίθριους χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων και στα τέλη Μαΐου θα επιτρέψει τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων της κορυφαίας κατηγορίας .
Στην Ουγγαρία, στις αρχές Μαΐου η κυβέρνησή του Orban σχεδιάζει να αντικαταστήσει την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, που ισχύει σήμερα, με μια πιο προσαρμοσμένη στα δεδομένα εκδοχή του lockdown.
Οι νέοι κανόνες αναμένεται ότι θα επικεντρώνουν στους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων.
Πάντως, η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι τα σχέδιά της για την ανάκαμψη θα επικεντρωθούν στην απασχόληση, καθώς το lokdown έχει επιφέρει την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Μετά τις 15 Μαΐου η Ρουμανία θα άρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις , υπό προϋποθέσεις σχετικά με την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας και την αποφυγή συνωστισμού, ενώ από σήμερα Δευτέρα 27/4 αρχίζει νέα χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στη Σερβία και θα επιτραπεί η λειτουργία των κομμωτηρίων και των γυμναστηρίων.
Εδώ και 5 ημέρες λειτουργούν οι λαϊκές αγορές, τα βιβλιοπωλεία, τα συνεργεία αυτοκινήτων και όλα τα μικρότερα εμπορικά καταστήματα.
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία μέχρι τον Σεπτέμβριο και η βαθμολόγηση των μαθητών θα γίνει με βάση την επίδοσή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ τον Ιούνιο κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι εισαγωγικές εξετάεις από τη βασική στη μέση εκπαίδευση.
FT: Μεγαλύτερος κατά 60% ο πραγματικός αριθμός των θανάτων λόγω κορωνοϊού
Τη θέση ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού μπορεί να είναι σχεδόν 60% μεγαλύτερος από τις επίσημες στατιστικές παγκοσμίως διατυπώνουν οι Financial Times.
Η βρετανική εφημερίδα εξετάζει τους αυξημένους συνολικούς θανάτους στη διάρκεια της πανδημίας σε 14 χώρες.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία σε αυτές τις 14 χώρες δείχνουν περίπου 122.000 παραπάνω θανάτους σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων ετών 2015-2019, αριθμός σημαντικά υψηλότερος από τους 77.000 θανάτους που έχουν επίσημα αποδοθεί στη νόσο Covid-19 στις ίδιες χώρες και την ίδια περίοδο Μαρτίου και Απριλίου 2020.
Με βάση αυτή την «ψαλίδα», η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι, αν μια ανάλογη «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» υπάρχει σε όλο τον κόσμο, τότε ο πραγματικός αριθμός θανάτων που σχετίζονται με την Covid-19 και σήμερα αγγίζει τις 207.000, θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, πάνω από 318.000.
Σε όλες τις χώρες, πλην της Δανίας, οι υπερβάλλοντες συνολικοί θάνατοι υπερβαίνουν τα επίσημα στατιστικά θανάτων από κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, στη διάρκεια της πανδημίας οι θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία αυξήθηκαν κατά 60% στο Βέλγιο, κατά 51% στην Ισπανία, κατά 42% στην Ολλανδία και κατά 34% στη Γαλλία.
Στη Λομβαρδία της Ιταλίας τα στατιστικά συνολικών θανάτων περιλαμβάνουν περισσότερους από 13.000 θανάτους από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι επίσημοι νοσοκομειακοί θάνατοι από κορωνοϊό στην ίδια περιοχή είναι 4.348 - μια αύξηση περίπου 155%.
Στο Μπέργκαμο η υπερβάλλουσα θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως φθάνοντας το 464% πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ στη Νέα Υόρκη είναι 200% και στη Μαδρίτη 161%.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες η «ψαλίδα» μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.
Για παράδειγμα, σε μια επαρχία του Ισημερινού αναφέρθηκαν 245 επίσημοι θάνατοι από Covid-19 μεταξύ 1ης Μαρτίου και 15ης Απριλίου, αλλά τα στατιστικά συνολικής θνησιμότητας δείχνουν ότι το ίδιο χρονικό διάστημα πέθαναν περίπου 10.200 περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι σε ένα τυπικό έτος στο παρελθόν - μια αύξηση κατά 350%.
Στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα ο αριθμός των έξτρα θανάτων από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με το παρελθόν είναι κατά 15 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τους επίσημους θανάτους από Covid-19.
Ένα ποσοστό των έξτρα θανάτων εν μέσω πανδημίας πιθανώς οφείλονται στο ότι αρκετοί άνθρωποι που έχουν άλλες παθήσεις, αποφεύγουν να πάνε στο νοσοκομείο από φόβο για τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από το υποκείμενο νόσημά τους (π.χ. καρδιοπάθεια).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπερβάλλουσα (σε σχέση με τα ιστορικά «φυσιολογικά» επίπεδα) θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη στις χώρες όπου η πανδημία έχει τη μεγαλύτερη έξαρση, κάτι που πιθανώς υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι έξτρα θάνατοι σχετίζονται με τον κορωνοϊό, παρά απλώς με τις παρενέργειες του lockdown.
«Αν θέλουμε να κατανοήσουμε τους τρόπους που οι διάφορες χώρες ανταποκρίθηκαν στην πανδημία και πόσο αυτή επηρέασε την υγεία του πληθυσμού τους, ο καλύτερος τρόπος είναι να μετρήσουμε τους έξτρα θανάτους», δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας David Leon της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Κάτι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφορά ιδιαίτερα τους θανάτους σε οίκους ευγηρίας.
Κίνα: Κανείς θάνατος από κορωνοϊό μόλις 3 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Κανείς θάνατος και μόλις 3 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την επιδημία του κορωνοϊού κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Κίνα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής εντοπίστηκαν στην ηπειρωτική Κίνα τρία νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμός σημαντικά μειωμένος από τα 11 για τα οποία έκανε λόγο την προηγουμένη, ενώ δεν διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος.
Από τα τρία νέα κρούσματα, δύο ήταν «εισαγόμενα», δηλαδή ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό στην κινεζική επικράτεια μολυσμένοι.
Σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα που δημοσιοποιεί η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, το ένα κρούσμα μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα εντοπίστηκε στην παραμεθόρια βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, η οποία γειτονεύει με τη Ρωσία.
Οι αρχές εντόπισαν εξάλλου 25 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του SARS-CoV-2 στη χώρα, αριθμό ελαφρά μειωμένο από τις 30 της προηγουμένης.
Εξάλλου, 80 ασθενείς ιάθηκαν και έλαβαν εξιτήριο, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν αποθεραπευθεί να ανέρχεται πλέον σε 77.474.
Ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, κατά τα επίσημα στοιχεία, από τον νέο κορονοϊό είχαν μολυνθεί 82.830 άνθρωποι.
Ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 ανερχόταν σε 4.633.
Άδειασαν τα νοσοκομεία στην πόλη Wuhan της Κίνας από ασθενείς του κορωνοϊού
Kανέναν ασθενή με Covid-19 στα νοσοκομεία της δεν έχει πλέον η Wuhan, η πόλη της Κίνας στην οποία ξεκίνησε η πανδημία του νέου κορωνοϊού, δήλωσε την Κυριακή 26/4 υγειονομικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.
«Η τελευταία είδηση είναι ότι από τις 26 Απριλίου ο αριθμός των νέων ασθενών με κορωνοϊό στην Wuhan ήταν μηδενικός, χάρη στις κοινές προσπάθειες της Wuhan και ιατρικού προσωπικού από όλη τη χώρα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Πρόκειται για την πόλη που έχει καταγράψει 46.452 κρούσματα νέου κορωνοϊού, δηλαδή το 56% του συνόλου στην Κίνα, ενώ είχε 3.869 θανάτους, δηλαδή το 84% του συνόλου στην Κίνα.
Υπενθυμίζεται ότι η Wuhan και η επαρχία Hubei, της οποίας είναι πρωτεύουσα, τέθηκαν σε καραντίνα περίπου στα τέλη του Ιανουαρίου για πάνω από δύο μήνες.
Πάντως, οι αρχές της πόλης εξακολουθούν να υποβάλουν τακτικά σε εξέταση τους κατοίκους της παρά την χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις τους.
www.bankingnews.gr
Βάσει του τελευταίου απολογισμού, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 210 χιλιάδες ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 881 χιλιάδες.
Οι θάνατοι ως προς τα συνολικά κρούσματα ανέρχοναι στο 6,89% και παραμένει σχετικά σταθερό ακόμη.
Ενδιαφέρον είναι ότι όσοι θεραπεύτηκαν ανέρχονται στο 29% ποσοστό που σηματοδοτεί πως αυξάνεται η επιβράδυνση του κορωνοιού.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η άρση του lockdown εμπεριέχει ένα τεράστιο ρίσκο για τις κυβερνήσεις και για τις πληγείσες κοινωνίες και οικονομίες, δεδομένου ότι ο ιός παραμένει ενεργός και ενώ ακόμα δεν έχει βρεθεί κάποια αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο.
Ωστόσο, ελπίδες γεννά ένα νέο τεστ διάγνωσης αντισωμάτων, που δημιούργησε εργαστήριο Πιέρ Σαρνό στη Γαλλία, το οποίο προσδιορίζει τον βαθμό ανοσίας όσων νόσησαν από τον κορωνοϊό, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να οδηγήσει στην πλήρη χαλάρωση των μέτρων.
Παρόλο αυτά, είναι ξεκάθαρο ότι το lockdown δεν μπορεί να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - κυρίως λόγω των δραματικών επιπτώσεων στην οικονομία -, γεγονός που με τη σειρά του σηματοδοτεί πως από τις αρχές Μαΐου, όταν και αναμένεται στις περισσότερες χώρες να αρθούν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα, ο πλανήτης εισέρχεται σε μια νέα πραγματικότητα που περισσότερο παραπέμπει σε ένα παγκόσμιο πείραμα, παρά σε μια επιστροφή στην κανονικότητα.
Άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως είμαστε μακριά ακόμη από το τέλος του κορωνοϊού, κι έχουμε πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε και πως η όποια άρση των μέτρων θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό να μολυνθούν ξανά, ασθενείς που νόσησαν και έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό.
Η ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 3.020.117
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 210.374, ενώ θεραπεύτηκαν 889.310 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 26.977 νεκρούς και 199.414 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 980.008 - Στους 54.877 οι νεκροί.
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 229.422 και 23.521 νεκρούς
- Στους 23.293 οι νεκροί στη Γαλλία, 162.220 τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 21.092 και τα κρούσματα σε 158.347.
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 158.213 και οι νεκροί σε 6.021
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 5.806 και τα κρούσματα σε 91.472.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 243 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.738.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.912 και 4.633 θάνατοι.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 13.441 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 372.
- Στους 7.094 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 46.687 τα κρούσματα.
- Στα 6.714 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 29.164 στην Ελβετία που μετρά και 1.610 θανάτους.
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 136 οι νεκροί.
- Στους 2.805 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 112.261 τα κρούσματα.
Η πανδημία με στατιστικά ως τώρα:
Τα πρώτα 41 κρούσματα του νέου κορονοϊού ανακοινώθηκαν επισήμως στην Ουχάν της Κίνας στις 10 Ιανουαρίου.
Τα 3 εκατ. κρούσματα σε λιγότερους από τέσσερις μήνες συγκρίνεται με τα περίπου 3-5 εκατ. σοβαρά κρούσματα γρίπης που καταγράφονται σε όλον τον κόσμο κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Το 1/4 όλων των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ και πάνω από το 43% στην Ευρώπη.
Την περασμένη εβδομάδα καταγράφονταν κατά μέσο όρο 82.000 κρούσματα ημερησίως.
Το ένα τέταρτο όλων των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ και πάνω από το 43% στην Ευρώπη.
Το 1 στα 7 επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν θανατηφόρο, ωστόσο το πραγματικό ποσοστό θνητότητας είναι πιθανότατα κατά πολύ χαμηλότερο.
Και αυτό γιατί στον απολογισμό δεν περιλαμβάνονται πολλοί άνθρωποι που δεν εμφάνισαν ποτέ συμπτώματα ή πέρασαν ελαφρά την ασθένεια και δεν εξετάστηκαν ποτέ.
Ορισμένες από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, καταγράφουν μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.
Την Κυριακή 26/4 τα κρούσματα αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 2,5%, η χαμηλότερη αύξηση των δύο τελευταίων μηνών.
Τον Μάρτιο αυξάνονταν κατά 10% και πάνω ημερησίως.
Στην Ασία, όπου καταγράφεται το 7% του συνόλου των κρουσμάτων, ορισμένες χώρες δίνουν αγώνα για να κρατήσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση της ασθένειας.
Τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο στη Λατινική Αμερική και την Αφρική.
Στο Μεξικό, η αύξηση αυτή ήταν γύρω στο 7-10% ημερησίως την περασμένη εβδομάδα, ενώ στη Βραζιλία την Κυριακή ξεπέρασαν τις 60.000.
Πάνω από το 40% των 32.600 κρουσμάτων στην Αφρική έχουν εντοπιστεί στον βορρά, κυρίως στο Μαρόκο, την Αλγερία και την Αίγυπτο.
Γαλλία: Νέο τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων κορωνοϊού, δίνει ελπίδα για την αντιμετώπισή του
Νέο τεστ διάγνωσης αντισωμάτων, το οποίο προσδιορίζει τον βαθμό ανοσίας όσων νόσησαν από τον κορωνοϊό, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να οδηγήσει στη χαλάρωση των μέτρων, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.
Το τεστ παρασκευάσθηκε από το κοινό εργαστήριο του Ινστιτούτου Pasteur και της ειδικευμένης στη βιοτεχνολογία εταιρείας TheraVectys.
«Είναι το πρώτο τεστ του είδους», εξήγησε στο γαλλικό τύπο σήμερα ο διευθυντής του εργαστηρίου Πιέρ Σαρνό.
«Το συγκεκριμένο τεστ παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων.
Ανιχνεύει τα αντισώματα αλλά πάνω απ’ όλα μετρά την ικανότητά τους να αναστέλλουν την είσοδο του ιού σε ένα κύτταρο.
Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και ειδικά κατασκευασμένο για τον κορωνοϊό, πράγμα που επιτρέπει την βαθμολόγηση της ανοσολογικής απόκρισης σε τρεις βαθμίδες: ισχυρή εξουδετέρωση, αδύναμη ή μη εξουδετέρωση», ανέφερε ο ίδιος.
Το τεστ που χρησιμοποιείται από τις 20 Απριλίου δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο μελέτης του Ινστιτούτου Pasteur στην περιοχή της Ουάζ, όπου πρωτοχτύπησε ο κορωνοϊός.
Υπάρχουν σήμερα τα απαραίτητα αντιδραστήρια για μαζική παραγωγή των τεστ βεβαίωσε ο διευθυντής, το δε κέντρο ανάλυσης στο Ινστιτούτο Pasteur μπορεί να εκτελέσει από 50.000 έως 100.000 αναλύσεις την εβδομάδα.
Απομένει το πράσινο φως της κυβέρνησης και η μαζική παραγωγή του τεστ.
ΗΠΑ: Στους 54.877 οι νεκροί από τον κορωνοϊό, προσεγγίζουν το 1 εκατ. τα κρούσματα – Ανοίγουν και άλλες Πολιτείες
Εξακολουθεί να θερίζει στις ΗΠΑ η επιδημία του κορωνοϊού με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 55.118 καθώς στη μακάβρια λίστα προστέθηκαν το τελευταίο 24ωρο πάνω από 1.400 θάνατοι.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν το 1 εκατομμύριο, καθώς ανέρχονται σε 972.969.
Οι ΗΠΑ είναι με μια διαφορά η πρώτη χώρα παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ είναι και η χώρα που έχει διενεργήσει τα περισσότερα τεστ, τα οποία προσεγγίζουν τα 5,5 εκατομμύρια.
Σημειώνεται πως περισσότεροι από 107.000 που νόσησαν από τον ιό, θεραπεύτηκαν.
Την ίδια στιγμή πάντως και άλλες Πολιτείες ετοιμάζονται να άρουν τα περιοριστικά μέτρα και να ανοίξουν τις οικονομίες τους, παρά το γεγονός ότι επιστήμονες και ειδικοί υπογραμμίζουν πως είναι ακόμα αρκετά νωρίς καθώς οι διαγνωστικοί έλεγχοι που γίνονται είναι λίγοι.
Συγκεκριμένα, οι Πολιτείες του Κολοράντο, του Μισισσίπη, της Μινεσότα, της Μοντάνα και του Τενεσί πρόκειται εντός των επόμενων 24ωρων να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων Πολιτειών και να δώσουν το πράσινο φως σε επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακόμα έτοιμες για να ελέγξουν συστηματικά τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει, και ιδιαίτερα τους ασυμπτωματικούς και να ιχνηλατήσουν τις επαφές τους.
Σημειώνεται πως ήδη οι Πολιτείες της Τζόρτζια, της Οκλαχόμα, της Αλάσκα και της Νότιας Καρολίνα έχουν ήδη επανεκκινήσει τις οικονομίες τους ύστερα από εβδομάδες επιβολής lockdown.
Παρόλα αυτά οι Αμερικάνοι επιστήμονες προειδοποιούν πως είναι πολύ νωρίς για την επαναλειτουργία της οικονομίας, τονίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος για ένα νέο κύμα μολύνσεων και επισημαίνοντας πως τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στις 42 από τις 50 Πολιτείες απέδωσαν στο να μειωθεί ο αριθμός των ασθενών και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Ν. Υόρκη: Το 87%, ή 9 στους 10 κατοίκους στηρίζουν την απόφαση Cuomo διατήρησης των μέτρων ως τις 15/5
Οι Νεοϋορκέζοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τάσσονται υπέρ της καραντίνας: στην Πολιτεία που αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας, σχεδόν 9 στους δέκα κατοίκους (ποσοστό 87%) θεωρούν σωστή την απόφαση του κυβερνήτη Andrew Cuomo να διατηρηθούν τα μέτρα μέχρι τις 15 Μαΐου, τουλάχιστον, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση.
Με βάση αυτή τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Siena College στο διάστημα 19-23 Απριλίου σε δείγμα 803 ψηφοφόρων, ένας στους δύο Νεοϋορκέζους (51%) γνωρίζει κάποιον άνθρωπο ο οποίος βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό.
Το 60% δηλώνει ότι γνωρίζει έναν ασθενή και το 46% ότι γνωρίζει «προσωπικά» κάποιον που πέθανε από την ασθένεια.
Στην πλειονότητά τους (56%) οι Νεοϋορκέζοι δηλώνουν ότι δεν περιμένουν ότι τα πράγματα θα επιστρέψουν σύντομα στην κανονικότητά τους.
Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης, που κατέχει αυτό το αξίωμα από τον Ιανουάριο του 2011 και δίνει καθημερινά συνεντεύξεις Τύπου με υψηλή ακροαματικότητα, είναι πιο δημοφιλής από ποτέ: το 84% εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση και μόνο το 15% τον αποδοκιμάζει.
Από την άλλη, τους χειρισμούς του Donald Trump εγκρίνει μόνο το 34%, έναντι 65% που τους αποδοκιμάζει.
Harvard: Οι ΗΠΑ δεν έχουν τη δυνατότητα διενέργειας αρκετών διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε να ξεκινήσει το lockout
Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες προόδους, οι περισσότερες αμερικανικές Πολιτείες δεν έχουν μέχρι και σήμερα τη δυνατότητα διενέργειας αρκετών διαγνωστικών εξετάσεων, τόσων ώστε να ξεκινήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων την 1η Μαΐου, συμπεραίνουν ερευνητές του Χάρβαρντ σε μια ανάλυση που αναρτήθηκε χθες (27/4) στον εξειδικευμένο ιστότοπο Stat.
Η ανάλυση αυτή αντικρούει τη διαβεβαίωση του προέδρου των ΗΠΑ D. Trump ότι η χώρα έχει αυξήσει τις δυνατότητες εντοπισμού των κρουσμάτων της Covid-19.
Την περασμένη εβδομάδα διενεργήθηκαν περίπου 1,5 εκατομμύριο διαγνωστικές εξετάσεις, σύμφωνα με το Covid Tracking Project.
31 πολιτείες, όπως υποστηρίζει το Harvard είναι ακόμη μακριά από το να έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν γρήγορα τις περισσότερες μολύνσεις.
Η Νέα Υόρκη, επί παραδείγματι, θα πρέπει να μπορεί να διενεργεί 130.000-155.000 τεστ ημερησίως, αντί για 20.000 που ήταν ο ημερήσιος μέσος όρος της στα μέσα Απριλίου.
Χαλαρώνει το lockdown η Ιταλία από τις 4/5 - Στους 26.977 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ιταλία - Στα 199.414 τα κρούσματα
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 199.414, oι νεκροί έφτασαν τους 26.977, παράλληλα, 66.624 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 330 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.739 νέα κρούσματα.
1.696 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
1.956 ασθενείς βρίσκονται σε ΜΕΘ, συνολικά, 20.353 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο, ενώ, για 83.504 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο 24ωρο περιορίζεται σημαντικά (585 λιγότερα κρούσματα) ενώ, παράλληλα, σημειώνεται αύξηση του αριθμού των νεκρών.
Έχασαν την ζωή τους 70 περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με το περασμένο εικοσιτετράωρο.
Στις 4 Μαΐου θα αρχίσει η Ιταλία να θέτει ξανά σε λειτουργία την μεταποιητική της βιομηχανία, στο πλαίσιο των σχεδίων της για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλλει για τον περιορισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ενώ τα σχολεία στη χώρα θα ξανανοίξουν τον Σεπτέμβριο, όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός G. Conte.
Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο Conte ανέφερε ότι «αυτές τις ώρες εργαζόμαστε για να επιτρέψουμε να ξανανοίξει ένα σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων από τον μεταποιητικό ως τον κατασκευαστικό (τομέα) στις 4 Μαΐου».
Σημειώνεται ότι η Ιταλία επέβαλε καραντίνα στους πολίτες της τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με τον Conte, οι εταιρείες θα πρέπει να υιοθετήσουν αυστηρά μέτρα προστασίας της υγείας προτού τους επιτραπεί να ξανανοίξουν.
Πρόσθεσε ότι μπορεί να ξανανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα αν πάρουν την έγκριση των τοπικών αρχών ορισμένες επιχειρήσεις που θεωρούνται «στρατηγικής» σημασίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών με δραστηριότητα που είναι κυρίως προσανατολισμένη στις εξαγωγές.
Πάντως, τα σχολεία θα ξανανοίξουν τον Σεπτέμβριο, αν και μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της Covid-19 είναι πολύ υψηλός, συμπλήρωσε, λέγοντας πως η διδασκαλία εξ αποστάσεως λειτουργεί καλά.
Πάντως, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η χώρα εξετάζει να χαλαρώσει σε τέσσερα στάδια το lockdown.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, τέσσερις Δευτέρες θα δώσουν τον ρυθμό με τον οποίο θα ανοίξει ξανά η χώρα, ενώ πιθανώς τα εργοστάσια κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων επαναλειτουργούν από χθες Δευτέρα 27/4.
Τη Δευτέρα 4 Μαΐου θα ανοίξουν τα εργοτάξια και ο τομέας της υφαντουργίας και της μόδας, τη Δευτέρα 11 Μαΐου θα ανοίξουν τα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών και άλλα καταστήματα, τη Δευτέρα στις 18 Μαΐου τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα κομμωτήρια.
Ωστόσο, η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων θα συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες υγιεινής και τήρησης κοινωνικής απόστασης, όπως να μπαίνει ένας πελάτης τη φορά σε καταστήματα 40 τετραγωνικών μέτρων ή μικρότερα, να τηρείται απόσταση ενός μέτρου στα μπαρ και τα εστιατόρια οι πελάτες.
Ισπανία: Καραντίνα έως τις 9/5 αλλά και άρση περιορισμών
Επιτρέπεται ήδη στην Ισπανία από το Σάββατο 25/4 στα παιδιά κάτω των 14 ετών να βγαίνουν από το σπίτι για έως και μία ώρα, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., μόνο για να συνοδεύσουν κάποιον ενήλικα στο σουπερμάρκετ ή το φαρμακείο και παραμένοντας σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σπίτι τους.
Κάθε ενήλικας μπορεί να συνοδεύει μέχρι τρία παιδιά, τα οποία ακόμη δεν μπορούν να παίζουν στις παιδικές χαρές.
Από τις 2 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez, εφόσον ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της Covid-19 συνεχίσει να μειώνεται, θα επιτραπεί στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να ασκηθούν.
Ο Sanchez είπε ότι οι Ισπανοί θα επιτραπεί να βγαίνουν έξω για να αθλούνται ή για να κάνουν έναν περίπατο, συνοδευόμενοι από ένα πρόσωπο με το οποίο συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι, αν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ευνοϊκή.
Από τις 14 Μαρτίου οι Ισπανοί ζουν σε μια από τις αυστηρότερες καραντίνες που έχουν επιβληθεί σε χώρα της Ευρώπης.
Επιτρέπεται να βγαίνουν έξω για να αγοράζουν τρόφιμα ή φάρμακα ή για να εργάζονται.
Σημειώνεται ότι η Ισπανία είναι η τρίτη περισσότερο πληγείσα παγκοσμίως χώρα από τον κορωνοϊό και βρίσκεται από τις 14 Μαρτίου σε πολύ αυστηρή καραντίνα, η οποία έχει παραταθεί έως και τις 9 Μαΐου.
Στους 23.521 ανήλθαν οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στην Ισπανία, καθώς το τελευταίο 24ωρο 27/4, αυξήθηκαν οι νεκροί κατά 331, καταγράφοντας ελαφρά αύξηση από τους 288 θανάτους που ήταν στις 26/4.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν στα 209.465 από 207.634 στα ίδια διαστήματα.
Ωστόσο, ένα από τα πιο ενθαρρυντικά νέα που ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Υγείας είναι ότι οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν είναι περισσότεροι από 100 χιλιάδες, (100.875).
Γαλλία: Σήμερα 28/4 το σχέδιο για την άρση των μέτρων - Ξεπέρασαν τους 23.000 οι νεκροί, μικρή μείωση στον αριθμό των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ
Η Γαλλία ξεπέρασε χθες Δευτέρα 27 Απριλίου, το όριο των 23.000 νεκρών από τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές, την παραμονή της παρουσίασης του σχεδίου για την επιστροφή στην κανονικότητα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις 11 Μαΐου.
Μετά από αρκετές ημέρες συνεχούς μείωσης των θανάτων, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε αύξηση, με 437 νεκρούς.
Από την πανδημία έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 14.497 άνθρωποι σε νοσοκομεία (+295 από χθες) και 8.796 (+142) σε οίκους ευγηρίας και άλλα προνοιακά ιδρύματα.
Συνολικά τα θύματα από τις αρχές Μαρτίου έφτασαν τα 23.293.
Αντιθέτως, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στην εντατική μειώθηκε στους 4.608 (-74).
Σήμερα Τρίτη 28/4 ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Edouard Philippe θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων στο κοινοβούλιο, όπως ανακοινώθηκε.
Θα ακολουθήσει μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού συζήτηση και ψηφοφορία.
Στις 11 Μαΐου αναμένεται να αρθούν τα μέτρα που αφορούν στον περιορισμό της κυκλοφορίας και το κλείσιμο επιχειρήσεων που τέθηκαν σε από τις 17 Μαρτίου με εντολή του Γάλλου προέδρου E. Macron.
Η χώρα θα επιτρέψει τη λειτουργία των καταστημάτων μετά τον τερματισμό του lockdown στις 11 Μαΐου, αν και θα παραμείνουν κάποιοι περιορισμοί σε ορισμένες περιοχές, ενώ τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με βάσει πρωτόκολλα που θα εξασφαλίζουν την προστασία των εργαζομένων και των πελατών.
Πάντως, από την κυβέρνηση έχει αποκλειστεί το να επαναλειτουργήσουν στις 11 Μαΐου τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ, κάτι που θα γίνει το νωρίτερο στα μέσα Ιουνίου.
Εξάλλου, μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εξακολουθήσουν να απαγορεύονται οι αθλητικές και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις, ενώ πλέον οι πολίτες δεν θα χρειάζονται άδεια για να περπατήσουν στον δρόμο ή για να βγουν για τρέξιμο.
Ακόμη, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων περιορισμού των κινήσεων των ηλικιωμένων, ενώ έχει ζητήσει από τις επιχειρήσεις να ενθαρρύνουν την εξ αποστάσεως εργασία όπου είναι δυνατόν.
Τέλος, η χρήση μάσκας δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν θα είναι υποχρεωτική, αλλά η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι προστατευτικές μάσκες θα είναι διαθέσιμες για το κοινό.
Βρετανία: Ξεπέρασαν τους 21.000 οι θάνατοι - Μακρύς ο δρόμος της κρίσης της πανδημίας, δήλωσε ο Chris Whitty
Τους 21.000 ξεπέρασαν οι θάνατοι συνολικά σε νοσοκομεία της Βρετανίας από τον κορωνοϊό (21.092), με τους 360 νέους θανάτους που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Chris Whitty, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης της κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα «ο δρόμος είναι μακρύς» σε ότι αφορά τον συνολικό αριθμό των νεκρών με τον οποίο πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα.
Με βάση τα επίσημα δεδομένα που παρουσίασε, ο αριθμός των περιστατικών στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή μειώνεται, ωστόσο, δεν υπάρχει εξίσου γρήγορη μείωση των ασθενών που βρίσκονται σε εντατική θεραπεία.
Την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός ανθρώπων που εισήχθησαν στα νοσοκομεία με Covid μειώθηκε κατά 16%, από 18.667 σε 15.712.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι όσο μικρότερος μένει ο αριθμός μετάδοσης του ιού (κάτω από το 1), τόσο πιο γρήγορα θα βγει η χώρα από το σημείο κορύφωσης της πανδημίας και τόσο περισσότερη θα είναι η ευελιξία της κυβέρνησης να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους θα χαλαρώσει το lockdown.
Εν τω μεταξύ, εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδια του για την άρση του lockdown στη Μεγάλη Βρετανία ο πρωθυπουργός Boris Johnson.
Ο Johnson επανέρχεται από χθες Δευτέρα 27/4 στα πρωθυπουργικά του καθήκοντα καθώς ανέρρωσε πλήρως από τον κορωνοϊό και σύμφωνα με πληροφορίες από τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει συζητήσει με υπουργούς του την ιδέα της «τροποποίησης» των μέτρων αντί της πλήρους άρσης τους, προκειμένου να εμπεδωθεί το μήνυμα πως θα συνεχίσουν να ισχύουν τουλάχιστον κάποιοι περιορισμοί ακόμη και αφού ανοίξουν ξανά οι χώροι εργασίας και τα σχολεία.
Σημειώνεται πως στη Μ. Βρετανία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 153.000 ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 20.732.
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε την Πέμπτη 16/4 να παρατείνει τουλάχιστον κατά τρεις εβδομάδες τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε στις 23 Μαρτίου.
Γερμανία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς και στα εμπορικά καταστήματα
Στη Γερμανία επιτράπηκε η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με επιφάνεια μικρότερη των 800 τ.μ., ενώ από χθες Δευτέρα 27/4 θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας για τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς και τους πελάτες των εμπορικών καταστημάτων.
Σε ισχύ για μήνες παραμένει η τήρηση της κοινωνικής απόστασης και οι αυστηρότεροι κανόνες υγιεινής.
Σημειώνεται πως στους 5.750 ανέρχονται οι νεκροί στη Γερμανία από την επιδημία του κορωνοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν άλλοι 110 θάνατοι.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλα 1.018 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 155.193.
Αυστρία: Επανέρχονται στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές
Στην Αυστρία, όπου έχουν ήδη αρθεί οι περιορισμοί όσον αφορά τα μικρά εμπορικά καταστήματα, αναμένεται στις 15 Μαΐου να λειτουργήσουν εκ νέου οι ναοί και οι άλλοι χώροι λατρείας στη χώρα, αλλά με ορισμένους περιορισμούς , όπως ένας πιστός ανά 20 τ.μ., τήρηση κοινωνικής απόστασης κλπ.), ενώ στις 18 Μαΐου θα επιστρέψουν οι μαθητές της Δημοτικής και της Μέσης εκπαίδευσης στις τάξεις.
Όλα τα άλλα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 3 Ιουνίου, αν και οι μαθητές των τελευταίων τάξεων της Μέσης εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις 4 Μαΐου.
Επιπλέον, τα σχολεία που θα ανοίξουν στις 18/5 θα λειτουργούν με βάρδιες και έτσι οι μισοί μαθητές θα είναι στο σχολείο από Δευτέρα - Τετάρτη και οι άλλοι μισοί Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ την εβδομάδα που ακολουθεί θα ισχύει το αντίστροφο.
Παράλληλα θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας έξω από την τάξη, ενώθα ισχύουν επιπλέον όροι υγιεινής και δεν θα γίνονται τα μαθήματα της γυμναστικής και της μουσικής.
Βέλγιο: Από 11/5 ανοίγουν καταστήματα και σχολεία
Aπό τις 11 και τις 18 Μαΐου αντίστοιχα θα ανοίξουν στο Βέλγιο τα καταστήματα και τα σχολεία σταδιακά, όπως έκανε γνωστό η πρωθυπουργός της χώρας, Sophie Wilmès
Τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται σε ισχύ από τα μέσα Μαρτίου για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.
Στις 4 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα υφασμάτων, προκειμένου ο κόσμος να μπορέσει να συμμορφωθεί με τους νέους κανονισμούς, που απαιτούν από τους Βέλγους ηλικίας 12 ετών και άνω να φορούν μάσκες στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Στις 18 Μαΐου θα λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία , μόνο που σε κάθε τάξη θα επιτρέπονται μόνο δέκα μαθητές.
Τέλος, δεν αναμένεται πριν από τις 8 Ιουνίου να ανοίξουν τα καφέ και τα εστιατόρια.
Ολλανδία: Ανοίγουν σχολεία από τις 11/5
Από τις 11 Μαΐου θα ανοίξουν στην Ολλανδία τα Δημοτικά σχολεία και τους βρεφονηπιακούς, σε μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν από τις 15 Μαρτίου.
Κλειστά θα παραμείνουν μπαρ, εστιατόρια, μουσεία και άλλοι δημόσιοι χώροι.
Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύει η απαγόρευση των μεγάλων δημόσιων εκδηλώσεων, περιλαμβανομένων εκείνων το επαγγελματικού αθλητισμού και των μουσικών φεστιβάλ.
Άρση lockdown στην Ευρώπη – Που και πότε
Η Ευρώπη επιπεδώνει σταδιακά την επιδημική καμπύλη του κορωνοϊού, ελπίζοντας πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Με αργά αλλά σταθερά βήματα οι ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που είχαν λάβει για να μην επιτραπεί στην πανδημία να εξαπλωθεί έτι περαιτέρω, με σκοπό να επανέλθει η ομαλότητα στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή, γενικότερα.
Η Ιταλία και η Ισπανία, οι βασικές εστίες της επιδημίας στη Γηραιά Ήπειρο, σύντομα θα επιτρέψουν τις μετακινήσεις, ενώ θα ακολουθήσουν εξίσου γρήγορα, εκτός σημαντικού απροόπτου, η Γερμανία, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες.
Ειδικότερα:
Στην Ελβετία, αρχίζει από σήμερα Δευτέρα 27/4 η πρώτη φάση της χαλάρωσης των περιορισμών, με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των ανθοπωλείων και των καταστημάτων με είδη κήπου, ενώ στη Σουηδία ανοιχτά είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι καταναλωτές μπορούν να πηγαίνουν στα καταστήματα και τα παιδιά να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.
Στην Κύπρο, στις 4 Μαΐου αναμένεται η πρώτη από τις 4 φάσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και σε περίοδο δύο - τριών μηνών, ενώ αύριο Τρίτη 28/4 θα παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη πρόταση για την πρώτη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας και τη χαλάρωση των μέτρων διακίνησης των πολιτών.
Στην πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να αυξηθούν οι επιτρεπόμενες μετακινήσεις των πολιτών, να ανοίξουν μικρά υπαίθρια εργοτάξια και καταστήματα λιανικού εμπορίου, όπως και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στην Τσεχία, ήδη έχει αρθεί η απαγόρευση των ελεύθερων μετακινήσεων και πλέον οι πολίτες μπορούν να συγκεντρώνονται υπαιθρίως σε ομάδες μέχρι δέκα ανθρώπων, να βγαίνουν ελεύθερα από το σπίτι τους, τηρώντας όμως τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και την χρήση μάσκας.
Από τη Δευτέρα 27/4 οι Τσέχοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Στην Πολωνία, στις 4 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και πάλι τους υπαίθριους χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων και στα τέλη Μαΐου θα επιτρέψει τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων της κορυφαίας κατηγορίας .
Στην Ουγγαρία, στις αρχές Μαΐου η κυβέρνησή του Orban σχεδιάζει να αντικαταστήσει την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, που ισχύει σήμερα, με μια πιο προσαρμοσμένη στα δεδομένα εκδοχή του lockdown.
Οι νέοι κανόνες αναμένεται ότι θα επικεντρώνουν στους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων.
Πάντως, η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι τα σχέδιά της για την ανάκαμψη θα επικεντρωθούν στην απασχόληση, καθώς το lokdown έχει επιφέρει την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Μετά τις 15 Μαΐου η Ρουμανία θα άρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις , υπό προϋποθέσεις σχετικά με την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας και την αποφυγή συνωστισμού, ενώ από σήμερα Δευτέρα 27/4 αρχίζει νέα χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στη Σερβία και θα επιτραπεί η λειτουργία των κομμωτηρίων και των γυμναστηρίων.
Εδώ και 5 ημέρες λειτουργούν οι λαϊκές αγορές, τα βιβλιοπωλεία, τα συνεργεία αυτοκινήτων και όλα τα μικρότερα εμπορικά καταστήματα.
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία μέχρι τον Σεπτέμβριο και η βαθμολόγηση των μαθητών θα γίνει με βάση την επίδοσή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ τον Ιούνιο κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι εισαγωγικές εξετάεις από τη βασική στη μέση εκπαίδευση.
FT: Μεγαλύτερος κατά 60% ο πραγματικός αριθμός των θανάτων λόγω κορωνοϊού
Τη θέση ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού μπορεί να είναι σχεδόν 60% μεγαλύτερος από τις επίσημες στατιστικές παγκοσμίως διατυπώνουν οι Financial Times.
Η βρετανική εφημερίδα εξετάζει τους αυξημένους συνολικούς θανάτους στη διάρκεια της πανδημίας σε 14 χώρες.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία σε αυτές τις 14 χώρες δείχνουν περίπου 122.000 παραπάνω θανάτους σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων ετών 2015-2019, αριθμός σημαντικά υψηλότερος από τους 77.000 θανάτους που έχουν επίσημα αποδοθεί στη νόσο Covid-19 στις ίδιες χώρες και την ίδια περίοδο Μαρτίου και Απριλίου 2020.
Με βάση αυτή την «ψαλίδα», η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι, αν μια ανάλογη «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» υπάρχει σε όλο τον κόσμο, τότε ο πραγματικός αριθμός θανάτων που σχετίζονται με την Covid-19 και σήμερα αγγίζει τις 207.000, θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, πάνω από 318.000.
Σε όλες τις χώρες, πλην της Δανίας, οι υπερβάλλοντες συνολικοί θάνατοι υπερβαίνουν τα επίσημα στατιστικά θανάτων από κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, στη διάρκεια της πανδημίας οι θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία αυξήθηκαν κατά 60% στο Βέλγιο, κατά 51% στην Ισπανία, κατά 42% στην Ολλανδία και κατά 34% στη Γαλλία.
Στη Λομβαρδία της Ιταλίας τα στατιστικά συνολικών θανάτων περιλαμβάνουν περισσότερους από 13.000 θανάτους από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι επίσημοι νοσοκομειακοί θάνατοι από κορωνοϊό στην ίδια περιοχή είναι 4.348 - μια αύξηση περίπου 155%.
Στο Μπέργκαμο η υπερβάλλουσα θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως φθάνοντας το 464% πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ στη Νέα Υόρκη είναι 200% και στη Μαδρίτη 161%.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες η «ψαλίδα» μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.
Για παράδειγμα, σε μια επαρχία του Ισημερινού αναφέρθηκαν 245 επίσημοι θάνατοι από Covid-19 μεταξύ 1ης Μαρτίου και 15ης Απριλίου, αλλά τα στατιστικά συνολικής θνησιμότητας δείχνουν ότι το ίδιο χρονικό διάστημα πέθαναν περίπου 10.200 περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι σε ένα τυπικό έτος στο παρελθόν - μια αύξηση κατά 350%.
Στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα ο αριθμός των έξτρα θανάτων από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με το παρελθόν είναι κατά 15 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τους επίσημους θανάτους από Covid-19.
Ένα ποσοστό των έξτρα θανάτων εν μέσω πανδημίας πιθανώς οφείλονται στο ότι αρκετοί άνθρωποι που έχουν άλλες παθήσεις, αποφεύγουν να πάνε στο νοσοκομείο από φόβο για τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από το υποκείμενο νόσημά τους (π.χ. καρδιοπάθεια).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπερβάλλουσα (σε σχέση με τα ιστορικά «φυσιολογικά» επίπεδα) θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη στις χώρες όπου η πανδημία έχει τη μεγαλύτερη έξαρση, κάτι που πιθανώς υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι έξτρα θάνατοι σχετίζονται με τον κορωνοϊό, παρά απλώς με τις παρενέργειες του lockdown.
«Αν θέλουμε να κατανοήσουμε τους τρόπους που οι διάφορες χώρες ανταποκρίθηκαν στην πανδημία και πόσο αυτή επηρέασε την υγεία του πληθυσμού τους, ο καλύτερος τρόπος είναι να μετρήσουμε τους έξτρα θανάτους», δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας David Leon της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Κάτι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφορά ιδιαίτερα τους θανάτους σε οίκους ευγηρίας.
Κίνα: Κανείς θάνατος από κορωνοϊό μόλις 3 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Κανείς θάνατος και μόλις 3 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την επιδημία του κορωνοϊού κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Κίνα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής εντοπίστηκαν στην ηπειρωτική Κίνα τρία νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμός σημαντικά μειωμένος από τα 11 για τα οποία έκανε λόγο την προηγουμένη, ενώ δεν διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος.
Από τα τρία νέα κρούσματα, δύο ήταν «εισαγόμενα», δηλαδή ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό στην κινεζική επικράτεια μολυσμένοι.
Σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα που δημοσιοποιεί η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, το ένα κρούσμα μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα εντοπίστηκε στην παραμεθόρια βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, η οποία γειτονεύει με τη Ρωσία.
Οι αρχές εντόπισαν εξάλλου 25 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του SARS-CoV-2 στη χώρα, αριθμό ελαφρά μειωμένο από τις 30 της προηγουμένης.
Εξάλλου, 80 ασθενείς ιάθηκαν και έλαβαν εξιτήριο, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν αποθεραπευθεί να ανέρχεται πλέον σε 77.474.
Ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, κατά τα επίσημα στοιχεία, από τον νέο κορονοϊό είχαν μολυνθεί 82.830 άνθρωποι.
Ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 ανερχόταν σε 4.633.
Άδειασαν τα νοσοκομεία στην πόλη Wuhan της Κίνας από ασθενείς του κορωνοϊού
Kανέναν ασθενή με Covid-19 στα νοσοκομεία της δεν έχει πλέον η Wuhan, η πόλη της Κίνας στην οποία ξεκίνησε η πανδημία του νέου κορωνοϊού, δήλωσε την Κυριακή 26/4 υγειονομικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.
«Η τελευταία είδηση είναι ότι από τις 26 Απριλίου ο αριθμός των νέων ασθενών με κορωνοϊό στην Wuhan ήταν μηδενικός, χάρη στις κοινές προσπάθειες της Wuhan και ιατρικού προσωπικού από όλη τη χώρα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Πρόκειται για την πόλη που έχει καταγράψει 46.452 κρούσματα νέου κορωνοϊού, δηλαδή το 56% του συνόλου στην Κίνα, ενώ είχε 3.869 θανάτους, δηλαδή το 84% του συνόλου στην Κίνα.
Υπενθυμίζεται ότι η Wuhan και η επαρχία Hubei, της οποίας είναι πρωτεύουσα, τέθηκαν σε καραντίνα περίπου στα τέλη του Ιανουαρίου για πάνω από δύο μήνες.
Πάντως, οι αρχές της πόλης εξακολουθούν να υποβάλουν τακτικά σε εξέταση τους κατοίκους της παρά την χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις τους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών