Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στους 56.245 οι νεκροί, άλλοι 1.303 θάνατοι σε ένα 24ωρο – Trump: Ανοιχτό να ζητήσουμε αποζημίωση από την Κίνα

ΗΠΑ: Στους 56.245 οι νεκροί, άλλοι 1.303 θάνατοι σε ένα 24ωρο – Trump: Ανοιχτό να ζητήσουμε αποζημίωση από την Κίνα
Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την Κίνα υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Με σφοδρότητα εξακολουθεί να πλήττει τις ΗΠΑ η επιδημία του κορωνοϊού, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump εκτόξευσε για άλλη μια φορά τα πυρά του κατά της Κίνας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτήσει αποζημίωση για τη ζημία που έχουν υποστεί οι ΗΠΑ από τη νόσο.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι ΗΠΑ μετρούν 56.245 νεκρούς, καθώς στο τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 1.303 θάνατοι ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 988.000.
Οι ΗΠΑ, όπου έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 5,6 εκατομμύρια τεστ, είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς και τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως.

Trump: Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την Κίνα
Κατά την χθεσινή του συνέντευξη ο πρόεδρος Trump άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να απαιτήσουν από την Κίνα να καταβάλλει αποζημίωση για τη ζημία που προκαλεί η πανδημία στις ΗΠΑ.
«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την Κίνα.
Η ασθένεια θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην πηγή της και να μην εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που η Κίνα μπορεί να λογοδοτήσει.
Διεξάγουμε πολύ σοβαρή έρευνα για το θέμα αυτό» τόνισε ο Trump, ο οποίος κατόπιν ερώτησης σχετικά με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, στο οποίο διατυπωνόταν η αξίωση της Γερμανίας προκειμένου η Κίνα να της καταβάλλει 165 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, υποστήριξε ότι «μιλάμε για πολύ περισσότερα χρήματα».
«Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο οριστικό ποσό, αλλά είναι πολύ υψηλό.
Δεν υπήρξαν ζημίες μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε όλο τον κόσμο» είπε ο Trump.
«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν εξαιτίας μιας ανικανότητας, ή πιθανόν κάποιου άλλου πράγματος, ενώ προσπαθούσαν να προστατεύσουν τον κόσμο» υποστήριξε ο Trump, ο οποίος έχει εξαπολύσει αρκετές φορές κατά το παρελθόν τα πυρά του κατά της Κίνας για το ότι καθυστέρησε να ειδοποιήσει εγκαίρως τις κυβερνήσεις για την εξάπλωση της νόσου.
Αναφερόμενος στην εξάπλωση της νόσου στις ΗΠΑ, ο Trump εξέφρασε την επιθυμία να δει «πολλά» σχολεία στις ΗΠΑ να ανοίγουν ξανά ως το τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η απόφαση γι’ αυτό επαφίεται στους κυβερνήτες των πολιτειών.
«Νομίζω ότι θα δούμε πολλά σχολεία να ξανανοίγουν, ακόμα κι αν είναι μόνο για μια σύντομη περίοδο, κι αυτό θα είναι καλό.
Οι νέοι μοιάζουν να τα πηγαίνουν καλά ακόμα κι όταν προσβάλλονται από τον κορωνοϊό» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι τα περισσότερα σχολεία στις ΗΠΑ έχουν κλείσει εδώ και εβδομάδες ενώ βάσει του σχεδίου επανεκκίνησης, τα σχολεία θα ανοίξουν σε δεύτερο χρόνο, περίπου δεκαπέντε ημέρες αφού ξαναρχίσουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες.
«Ξέρω ότι ορισμένοι κυβερνήτες δεν είναι ακόμη έτοιμοι να ξανανοίξουν τις πολιτείες τους, αλλά ίσως να είναι διατεθειμένοι να ξανανοίξουν τα σχολεία τους, είναι επιλογή τους», είπε ο Trump.

Ανοίγουν οι Πολιτείες

Την ίδια στιγμή πάντως ολοένα και περισσότερες Πολιτείες προχωρούν στο άνοιγμα των οικονομιών τους και στην άρση των περιοριστικών μέτρων, παρά τις προειδοποιήσεις ειδικών και επιστημόνων πως είναι ακόμα πρόωρο να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους κινήσεις.
Η Πολιτεία της Τζόρτζια, η οποία εν πολλοίς ηγείται στην επανεκκίνηση της οικονομίας και της μετάβασης στην κανονικότητα στις ΗΠΑ, επέτρεψε να ξανανοίξουν τα εστιατόρια, ενώ και άλλες Πολιτείες, από την Μοντάνα μέχρι το Μισισσίπη ήραν κάποιους περιορισμούς, επιτρέποντας σε κάποιους εργασιακούς χώρους να ξανααρχίσουν τη δραστηριότητα τους.
Οι πρώτες Πολιτείες που ήραν τους περιορισμούς ήταν η Αλάσκα, η Οκλαχόμα, η Νότια Καρολίνα και η Τζιόρτζια, της οποίας μάλιστα ο κυβερνήτης Brian Kemp δέχθηκε ακόμα και τα πυρά του προέδρου Trump για την απόφαση του να εντάξει στις επιχειρήσεις που ανοίγουν, τα εστιατόρια και τους κινηματογράφους.
Στις Πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσι, οι οποίες έχουν πληγεί σφοδρότερα στις ΗΠΑ από την επιδημία, οι κυβερνήτες αναφέρουν πως ακόμα και μια περιορισμένη επανεκκίνηση της εμπορικής δραστηριότητας απέχει ακόμα αρκετές εβδομάδες.
Την ίδια στιγμή πάντως οι επιστήμονες προειδοποιούν πως πριν την επανεκκίνηση οποιασδήποτε οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας, θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια περίοδος 14 ημερών, κατά την οποία θα καταγράφονται μειωμένα περιστατικά της επιδημίας, διαφορετικά επισημαίνουν πως υπάρχει ο κίνδυνος νέου κύματος κρουσμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης