Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλο στοίχημα η άρση των lockdown διεθνώς, με τον κορωνοϊό να καταμετρά 3,12 εκατ. κρούσματα και 217 χιλ. νεκρούς

Μεγάλο στοίχημα η άρση των lockdown διεθνώς, με τον κορωνοϊό να καταμετρά 3,12 εκατ. κρούσματα και 217 χιλ. νεκρούς
Ξεπέρασαν το 1 εκατ. τα κρούσματα στις ΗΠΑ που αναμένεται να αξιώσουν πάνω από 160 δισεκ. δολάρια αποζημίωση από την Κίνα για την διασπορά του κορωνοϊού
(upd9)Τους οδικούς χάρτες πάνω στους οποίους θα βαδίσουν τα κράτη κατά τη σταδιακή μετάβαση στην επόμενη ημέρα έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνουν οι περισσότερες κυβερνήσεις στον πλανήτη, την ώρα που η πανδημία του κορωνοιού εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, επιβεβαιώνουν την συνεχιζόμενη πορεία καταγραφής νέων κρουσμάτων και θανάτων αλλά με τάσεις επιβράδυνσης.
Τα κρούσματα ανέρχονται σε 3,11 εκατομμύρια - Το ψυχολογικό όριο του 1 εκατομμυρίου ξεπέρασαν τα κρούσματα στις ΗΠΑ
-Οι νεκροί έχουν ανέλθει στους 217 χιλιάδες.
-Αυτοί που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ξεπερνούν τους 926.000.

Οι θάνατοι ως προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στο 6,98% ενώ όσοι θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται στο 29,7% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Και ενώ η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει την οριστική απάντηση και να δώσει την τελική λύση απέναντι στον ιό, οι κοινωνίες προχωρούν στην επόμενη ημέρα λαμβάνοντας ένα τεράστιο ρίσκο, καθώς γνωρίζουν ότι κάνουν ένα πρωτόγνωρο βήμα προς το άγνωστο και σε μια νέα πραγματικότητα που περισσότερο παραπέμπει σε ένα παγκόσμιο πείραμα, παρά σε μια επιστροφή στην κανονικότητα.
Στην Ευρώπη, σταδιακά το ένα κράτος μετά το άλλο σχεδιάζει ή προχωρά στη σταδιακή άρση των περιορισμών, στις ΗΠΑ σε αντίστοιχες ενέργειες προχωρά μια σειρά από Πολιτείες ενώ στην Κίνα, όπου πλέον καταγράφονται σε ημερήσια βάση ελάχιστα κρούσματα, αρχίζουν να γράφονται οι πρώτες σελίδες για το πώς θα μοιάζει η επόμενη ημέρα.
Την ίδια στιγμή πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται και το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στη νέα παγκόσμια κανονικότητα, καθώς πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν να καταλογιστούν ευθύνες κατά της Κίνας για την καθυστερημένη αντίδραση της στην αντιμετώπιση της επιδημίας στα πρώτα της στάδια, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτήσει αποζημιώσεις από το Πεκίνο.

Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 3.101.829.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 217.000, ενώ θεραπεύτηκαν 926.044 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 27.359 νεκρούς και 201.505 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.004.908 - Στους 58.812 οι νεκροί.
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 232.128 και 23.822 νεκρούς
- Στους 23.822 οι νεκροί στη Γαλλία, 166.036 τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 21.678 και τα κρούσματα σε 162.350.
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 159.341και οι νεκροί σε 6.215.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 5.877 και τα κρούσματα σε 92.584.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 244 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.752.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.938 και 4.633 θάνατοι.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 13.614 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 385.
- Στους 7.331 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 47.334 τα κρούσματα.
- Στα 6.733 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 29.264 στην Ελβετία που μετρά και 1.665 θανάτους.
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 138 οι νεκροί.
- Στους 2.992 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 114.653 τα κρούσματα.
Image
Η πανδημία σε αριθμούς

Τα πρώτα 41 κρούσματα του νέου κορωνοϊού ανακοινώθηκαν επισήμως στην Wuhan της Κίνας στις 10 Ιανουαρίου.
Τα 3 εκατομμύρια κρούσματα που καταγράφηκαν σε λιγότερους από τέσσερις μήνες συγκρίνονται με τα περίπου 3-5 εκατ. σοβαρά κρούσματα γρίπης που καταγράφονται σε όλον τον κόσμο κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Το 1/4 όλων των κρουσμάτων του κορωνοϊού έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ και πάνω από το 43% στην Ευρώπη.
Την περασμένη εβδομάδα καταγράφονταν κατά μέσο όρο 82.000 κρούσματα ημερησίως.
Το 1 στα 7 επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν θανατηφόρο, ωστόσο το πραγματικό ποσοστό θνητότητας είναι πιθανότατα κατά πολύ χαμηλότερο.
Και αυτό γιατί στον απολογισμό δεν περιλαμβάνονται πολλοί άνθρωποι που δεν εμφάνισαν ποτέ συμπτώματα ή πέρασαν ελαφρά την ασθένεια και δεν εξετάστηκαν ποτέ.
Ορισμένες από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, καταγράφουν μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.
Την Κυριακή 26/4 τα κρούσματα αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 2,5%, η χαμηλότερη αύξηση των δύο τελευταίων μηνών.
Τον Μάρτιο αυξάνονταν κατά 10% και πάνω ημερησίως.
Στην Ασία, όπου καταγράφεται το 7% του συνόλου των κρουσμάτων, ορισμένες χώρες δίνουν αγώνα για να κρατήσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση της ασθένειας.
Τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο στη Λατινική Αμερική και την Αφρική.
Στο Μεξικό, η αύξηση αυτή ήταν γύρω στο 7-10% ημερησίως την περασμένη εβδομάδα, ενώ στη Βραζιλία την Κυριακή ξεπέρασαν τις 60.000.
Πάνω από το 40% των 32.600 κρουσμάτων στην Αφρική έχουν εντοπιστεί στον βορρά, κυρίως στο Μαρόκο, την Αλγερία και την Αίγυπτο.

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν το 1 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ - Στους 56.253 οι νεκροί, άλλοι 1.303 θάνατοι σε ένα 24ωρο – Ανοιχτό το αίτημα αποζημίωσης από την Κίνα

Το ένα τρίτο των παγκόσμιων κρουσμάτων καταγράφονται στις ΗΠΑ, όπου περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με το Reuters, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες 18 ημέρες στις ΗΠΑ.
Η τελευταία καταγραφή σημειώνει 1.010.604 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 56.821 θανάτους και 139.418 ασθενείς που έχουν ιαθεί.
Κατά μέσο όρο περίπου 2.000 άνθρωποι πεθαίνουν ημερησίως αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Ο πραγματικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πιστεύεται ότι είναι υψηλότερος, με τους κρατικούς υπαλλήλους δημόσιας υγείας να προειδοποιούν ότι οι ελλείψεις εκπαιδευμένων εργαζομένων και υλικών έχουν περιορισμένη ικανότητα δοκιμών.
Περίπου το 30% των περιπτώσεων έχουν καταγραφεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, το επίκεντρο της επιδημίας των ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν το Νιου Τζέρσεϊ, η Μασαχουσέτη, η Καλιφόρνια και η Πενσυλβανία.
Οι θάνατοι από κορωνοϊό στις ΗΠΑ, ο υψηλότερος αριθμός στον κόσμο, υπερβαίνουν τώρα τον συνολικό αριθμό των Αμερικανών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Κορέας 1950-53 - 36.516.
Την ίδια ώρα είναι λίγο λιγότεροι από τους 58.220 Αμερικανούς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ που έληξε το 1975.
Ο κορωνοϊός έχει σκοτώσει περισσότερα άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες από την εποχική γρίπη τα τελευταία χρόνια, εκτός από την εποχή 2017-2018, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Trump: Πάνω από 160 δισ. δολ. απαιτεί αντί αποζημίωσης ο Trump από την Κίνα

Μετά την Γερμανία που ζητάει 150 δισεκ. ευρώ όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Bild pερισσότερα από 160 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να αξιώσει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από την κινεζική κυβέρνηση, αντί αποζημίωσης για τις βαριές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που επέφερε ο κορωνοϊός, η πανδημία που ξεκίνησε από την πόλη Wuhan και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.
Στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος Trump αναμένεται να ζητήσει την καταβολή τουλάχιστον 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα, ως αποζημίωση για τη ζημιά που προκάλεσε η φονική νόσος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη στο σχετικό σχόλιο τη Δευτέρα 27 Απριλίου από τον Λευκό Οίκο, κατόπιν πίεσης εκπροσώπου γερμανικής εφημερίδας, στην οποία είχε δημοσιευθεί σχετικό άρθρο.
Ο πρόεδρος Trump απάντησε πως αυτή είναι μια εύκολη λύση.
«Ωστόσο έχουμε τον τρόπο να κάνουμε τα πράγματα ακόμα πιο εύκολα.
Όπως και η Γερμανία εξετάζει τις καταστάσεις, τις εξετάζουμε και εμείς.
Όμως εμείς θα ζητήσουμε περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δεν έχουμε αποφασίσει για το τελικό ποσό της αξίωσής μας ακόμη.
Σε κάθε περίπτωση το Πεκίνο ευθύνεται για αυτή την κατάσταση για πολλούς λόγους.
Διεξάγουμε έρευνες, όπως πιθανότατα γνωρίζετε.
Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή την κατάσταση.
Η πανδημία θα μπορούσε να σταματήσει στην πηγή της, αλλά εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο» κατέληξε ο Donald Trump.
Image
Ανοίγουν οι Πολιτείες

Την ίδια στιγμή πάντως ολοένα και περισσότερες Πολιτείες προχωρούν στο άνοιγμα των οικονομιών τους και στην άρση των περιοριστικών μέτρων, παρά τις προειδοποιήσεις ειδικών και επιστημόνων πως είναι ακόμα πρόωρο να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους κινήσεις.
Η Πολιτεία της Τζόρτζια, η οποία εν πολλοίς ηγείται στην επανεκκίνηση της οικονομίας και της μετάβασης στην κανονικότητα στις ΗΠΑ, επέτρεψε να ξανανοίξουν τα εστιατόρια, ενώ και άλλες Πολιτείες, από την Μοντάνα μέχρι το Μισισσίπη ήραν κάποιους περιορισμούς, επιτρέποντας σε κάποιους εργασιακούς χώρους να ξανααρχίσουν τη δραστηριότητα τους.
Οι πρώτες Πολιτείες που ήραν τους περιορισμούς ήταν η Αλάσκα, η Οκλαχόμα, η Νότια Καρολίνα και η Τζιόρτζια, της οποίας μάλιστα ο κυβερνήτης Brian Kemp δέχθηκε ακόμα και τα πυρά του προέδρου Trump για την απόφαση του να εντάξει στις επιχειρήσεις που ανοίγουν, τα εστιατόρια και τους κινηματογράφους.
Στις Πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσι, οι οποίες έχουν πληγεί σφοδρότερα στις ΗΠΑ από την επιδημία, οι κυβερνήτες αναφέρουν πως ακόμα και μια περιορισμένη επανεκκίνηση της εμπορικής δραστηριότητας απέχει ακόμα αρκετές εβδομάδες.
Παρόλα αυτά οι Αμερικάνοι επιστήμονες προειδοποιούν πως είναι πολύ νωρίς για την επαναλειτουργία της οικονομίας, τονίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος για ένα νέο κύμα μολύνσεων και επισημαίνοντας πως τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στις 42 από τις 50 Πολιτείες απέδωσαν στο να μειωθεί ο αριθμός των ασθενών και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Ν. Υόρκη: Το 87%, ή 9 στους 10 κατοίκους στηρίζουν την απόφαση Cuomo διατήρησης των μέτρων ως τις 15/5

Οι Νεοϋορκέζοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τάσσονται υπέρ της καραντίνας καθώς σχεδόν 9 στους δέκα κατοίκους (ποσοστό 87%) θεωρούν σωστή την απόφαση του κυβερνήτη Andrew Cuomo να διατηρηθούν τα μέτρα μέχρι τις 15 Μαΐου, τουλάχιστον, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Με βάση αυτή τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Siena College στο διάστημα 19-23 Απριλίου σε δείγμα 803 ψηφοφόρων, ένας στους δύο Νεοϋορκέζους (51%) γνωρίζει κάποιον άνθρωπο ο οποίος βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό.
Το 60% δηλώνει ότι γνωρίζει έναν ασθενή και το 46% ότι γνωρίζει «προσωπικά» κάποιον που πέθανε από την ασθένεια.
Στην πλειονότητά τους (56%) οι Νεοϋορκέζοι δηλώνουν ότι δεν περιμένουν ότι τα πράγματα θα επιστρέψουν σύντομα στην κανονικότητά τους.
Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης, που κατέχει αυτό το αξίωμα από τον Ιανουάριο του 2011 και δίνει καθημερινά συνεντεύξεις Τύπου με υψηλή ακροαματικότητα, είναι πιο δημοφιλής από ποτέ: το 84% εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση και μόνο το 15% τον αποδοκιμάζει.
Από την άλλη, τους χειρισμούς του Donald Trump εγκρίνει μόνο το 34%, έναντι 65% που τους αποδοκιμάζει.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-04-28_0.png?itok=lxeu5Kwl
Χαλαρώνει το lockdown η Ιταλία από τις 4/5 - Στους 27.359 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ιταλία - 201.505 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 201.505, οι νεκροί έφτασαν τους 27.359, ενώ παράλληλα, 68.941 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού στις 27/4, ήταν 199.414 και είχαν χάσει την ζωή τους 26.977 άνθρωποι ενώ 66.624 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο (28/4), δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 382 άνθρωποι και καταγράφηκαν 2.091 νέα κρούσματα. 2.317 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
1.863 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 19.723 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Για 83.619 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο αυξάνεται, με 352 περισσότερες μολύνσεις.
Παράλληλα, σημειώνεται αύξηση και του αριθμού των νεκρών.
Έχασαν την ζωή τους 52 περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, ενώ οι ιασθέντες είναι 621 περισσότεροι.
Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για εικοστή πέμπτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων και των νεκρών, πάντως, σε σχέση με πριν από μια εβδομάδα, συνεχίζει να σημειώνει πτώση.
Σε ότι αφορά, δε, την απόφαση της κυβέρνησης Conte να ξεκινήσει με μεγάλη προσοχή, σταδιακά, η φάση εξόδου από τα μέτρα απομόνωσης, το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας σήμερα προέβλεψε ότι αν αποφασιστεί η πλήρης, άμεση επαναλειτουργία κάθε ιδιωτικής επιχείρησης και δημόσιας υπηρεσίας, ο δείκτης μετάδοσης του ιού θα αυξηθεί ταχύτατα, και μέχρι τις 8 Ιουνίου οι μονάδες εντατικής θεραπείας των ιταλικών νοσοκομείων θα είναι και πάλι υπερπλήρεις, με τραγικές συνέπειες.
Και ο πάπας Φραγκίσκος, τέλος, ζήτησε από τους πιστούς να είναι προσεκτικοί και να σεβαστούν τις αποφάσεις της ιταλικής κυβέρνησης, για να μην προκύψει νέο κύμα μετάδοσης του ιού πριν το καλοκαίρι.

Ισπανία: Καραντίνα έως τις 9/5 αλλά και άρση περιορισμών - Επιπλέον 301 θάνατοι από κορωνοϊό - Στα 1.308 τα νέα κρούσματα

Επιπλέον 301 θάνατοι από τον κορωνοϊό καταγράφηκαν στην Ιταλία, που εξακολουθεί να πλήττεται με σφοδρότητα από τον θανατηφόρο ιό.
Ειδικότερα, με βάση την τελευταία επίσημη ενημέρωση, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 23.822, έναντι 22.791 τη Δευτέρα (27/4/2020).
Την ίδια ώρα, το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν 1.308 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 210.773.
Επιτρέπεται ήδη στην Ισπανία από το Σάββατο 25/4 στα παιδιά κάτω των 14 ετών να βγαίνουν από το σπίτι για έως και μία ώρα, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., μόνο για να συνοδεύσουν κάποιον ενήλικα στο σουπερμάρκετ ή το φαρμακείο και παραμένοντας σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σπίτι τους.
Κάθε ενήλικας μπορεί να συνοδεύει μέχρι τρία παιδιά, τα οποία ακόμη δεν μπορούν να παίζουν στις παιδικές χαρές.
Από τις 2 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez, εφόσον ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της Covid-19 συνεχίσει να μειώνεται, θα επιτραπεί στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να ασκηθούν.
Ο Sanchez είπε ότι οι Ισπανοί θα επιτραπεί να βγαίνουν έξω για να αθλούνται ή για να κάνουν έναν περίπατο, συνοδευόμενοι από ένα πρόσωπο με το οποίο συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι, αν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ευνοϊκή.
Από τις 14 Μαρτίου οι Ισπανοί ζουν σε μια από τις αυστηρότερες καραντίνες που έχουν επιβληθεί σε χώρα της Ευρώπης.
Επιτρέπεται να βγαίνουν έξω για να αγοράζουν τρόφιμα ή φάρμακα ή για να εργάζονται.
Σημειώνεται ότι η Ισπανία είναι η τρίτη περισσότερο πληγείσα παγκοσμίως χώρα από τον κορωνοϊό και βρίσκεται από τις 14 Μαρτίου σε πολύ αυστηρή καραντίνα, η οποία έχει παραταθεί έως και τις 9 Μαΐου.
Στους 23.822 ανήλθαν οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στην Ισπανία, καθώς το τελευταίο 24ωρο 28/4, αυξήθηκαν οι νεκροί κατά 301.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν 210.773.

Γαλλία: Μειώνονται οι νεκροί - Στους 23.660 οι θάνατοι συνολικά - Νέο τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων κορωνοϊού, δίνει ελπίδα για την αντιμετώπισή του

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από τον νέο κορωνοϊό στη Γαλλία αυξήθηκε σήμερα (28/4) κατά 367, φτάνοντας συνολικά τους 23.660, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πλησιάζουν τις 130.000, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας E. Phillippe ανακοίνωσε νωρίτερα στο κοινοβούλιο ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί δεν πρόκειται να αρθούν παρά μόνο αν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 3.000 ημερησίως. Σήμερα, οι αρχές ανέφεραν 1.520 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται πλέον στα 129.859.
Πτωτικά κινείται και ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται με Covid-19, στους 27.484, από 28.055 την Δευτέρα.
Επίσης, εξακολουθεί να μειώνεται, για δεύτερη εβδομάδα, ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, πέφτοντας σήμερα στους 4.387, από 4.608 χθες.
Νέο τεστ διάγνωσης αντισωμάτων, το οποίο προσδιορίζει τον βαθμό ανοσίας όσων νόσησαν από τον κορωνοϊό, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να οδηγήσει στη χαλάρωση των μέτρων, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.
Το τεστ παρασκευάσθηκε από το κοινό εργαστήριο του Ινστιτούτου Pasteur και της ειδικευμένης στη βιοτεχνολογία εταιρείας TheraVectys.
«Είναι το πρώτο τεστ του είδους», εξήγησε στο γαλλικό τύπο σήμερα ο διευθυντής του εργαστηρίου Πιέρ Σαρνό.
«Το συγκεκριμένο τεστ παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων.
Ανιχνεύει τα αντισώματα αλλά πάνω απ’ όλα μετρά την ικανότητά τους να αναστέλλουν την είσοδο του ιού σε ένα κύτταρο.
Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και ειδικά κατασκευασμένο για τον κορωνοϊό, πράγμα που επιτρέπει την βαθμολόγηση της ανοσολογικής απόκρισης σε τρεις βαθμίδες: ισχυρή εξουδετέρωση, αδύναμη ή μη εξουδετέρωση», ανέφερε ο ίδιος.
Το τεστ που χρησιμοποιείται από τις 20 Απριλίου δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο μελέτης του Ινστιτούτου Pasteur στην περιοχή της Ουάζ, όπου πρωτοχτύπησε ο κορωνοϊός.
Υπάρχουν σήμερα τα απαραίτητα αντιδραστήρια για μαζική παραγωγή των τεστ βεβαίωσε ο διευθυντής, το δε κέντρο ανάλυσης στο Ινστιτούτο Pasteur μπορεί να εκτελέσει από 50.000 έως 100.000 αναλύσεις την εβδομάδα.
Απομένει το πράσινο φως της κυβέρνησης και η μαζική παραγωγή του τεστ.

Βρετανία: Ξεπέρασαν τους 21.000 οι θάνατοι - Μακρύς ο δρόμος της κρίσης της πανδημίας

Τους 21.000 ξεπέρασαν οι θάνατοι συνολικά σε νοσοκομεία της Βρετανίας από τον κορωνοϊό (21.092), με τους 360 νέους θανάτους που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Chris Whitty, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης της κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα «ο δρόμος είναι μακρύς» σε ότι αφορά τον συνολικό αριθμό των νεκρών με τον οποίο πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα.
Με βάση τα επίσημα δεδομένα που παρουσίασε, ο αριθμός των περιστατικών στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή μειώνεται, ωστόσο, δεν υπάρχει εξίσου γρήγορη μείωση των ασθενών που βρίσκονται σε εντατική θεραπεία.
Την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός ανθρώπων που εισήχθησαν στα νοσοκομεία με Covid μειώθηκε κατά 16%, από 18.667 σε 15.712.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι όσο μικρότερος μένει ο αριθμός μετάδοσης του ιού (κάτω από το 1), τόσο πιο γρήγορα θα βγει η χώρα από το σημείο κορύφωσης της πανδημίας και τόσο περισσότερη θα είναι η ευελιξία της κυβέρνησης να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους θα χαλαρώσει το lockdown.
Εν τω μεταξύ, εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδια του για την άρση του lockdown στη Μεγάλη Βρετανία ο πρωθυπουργός Boris Johnson, ο οποίος επανήλθε από χθες Δευτέρα 27/4 στα πρωθυπουργικά του καθήκοντα καθώς ανέρρωσε πλήρως από τον κορωνοϊό.
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε την Πέμπτη 16/4 να παρατείνει τουλάχιστον κατά τρεις εβδομάδες τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε στις 23 Μαρτίου.
Image
Γερμανία: Στους 5.913 οι νεκροί από τον κορωνοϊό, αύξηση θυμάτων το τελευταίο 24ωρο - Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς και στα εμπορικά καταστήματα

Στους 5.913 ανέρχονται οι νεκροί στη Γερμανία από την επιδημία του κορωνοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν οι θάνατοι άλλων 163 ανθρώπων.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των θυμάτων είναι αυξημένος σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα, όταν και είχαν καταγραφεί 110 θάνατοι.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν ακόμη 1.144 κρούσματα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται σε 156.337.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του τελευταίου 24ώρου είναι επίσης υψηλότερος από αυτόν που καταγραφόταν το προηγούμενο 24ωρο (1.018).
Στη Γερμανία επιτράπηκε η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με επιφάνεια μικρότερη των 800 τ.μ., ενώ από τη Δευτέρα 27/4 είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας για τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς και τους πελάτες των εμπορικών καταστημάτων.
Σε ισχύ για μήνες παραμένει η τήρηση της κοινωνικής απόστασης και οι αυστηρότεροι κανόνες υγιεινής.
Σημειώνεται πως στους 5.913 ανέρχονται οι νεκροί στη Γερμανία από την επιδημία του κορωνοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν οι θάνατοι άλλων 163 ανθρώπων.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των θυμάτων είναι αυξημένος σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα, όταν και είχαν καταγραφεί 110 θάνατοι.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν ακόμη 1.144 κρούσματα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται σε 156.337.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του τελευταίου 24ώρου είναι επίσης υψηλότερος από αυτόν που καταγραφόταν το προηγούμενο 24ωρο (1.018).

Αυστρία: Lockdown τέλος στις 30/4, αλλά μένει η κοινωνική απόσταση

Στην άρση των περιοριστικών μέτρων προχωρά αύριο Πέμπτη 30/4 η Αυστρία όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Rudolf Anschober.
Όπως ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός, λήγουν οι περιορισμοί εξόδου αλλά παραμένει ο κανόνας των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Παράλληλα, επιτρέπεται η συγκέντρωση έως και 10 ατόμων σε δημόσιο χώρο.
Όπως είπε ο Anschobe, η χαλάρωση γίνεται βάσει της μείωσης του αριθμού των λοιμώξεων, καθώς για πρώτη φορά ο αριθμός αναπαραγωγής (RO) ήταν κάτω από 0,6 (δηλαδή 0,59).
«Η κατάσταση εξακολουθεί να εξαρτάται από τον καθένα.
Δυστυχώς δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Τα μέτρα αξιολογούνται ανάλογα με την εξέλιξη» είπε ο υπ.Υγείας της Αυστρίας.
Σημειώνεται ότι τα εστιατόρια θα ανοίξουν πάλι στις 15 Μαΐου, ενώ το άνοιγμα των ξενοδοχείων θα ακολουθήσει στις 29 Μαΐου.
Για την εστίαση προβλέπεται ότι σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται το πολύ τέσσερις ενήλικες μαζί με τα παιδιά που βρίσκονται μαζί τους, ενώ δεν θα ισχύει ο «κανόνας απόστασης».
Στην Αυστρία, όπου έχουν ήδη αρθεί οι περιορισμοί όσον αφορά τα μικρά εμπορικά καταστήματα, αναμένεται στις 15 Μαΐου να λειτουργήσουν εκ νέου οι ναοί και οι άλλοι χώροι λατρείας στη χώρα, αλλά με ορισμένους περιορισμούς , όπως ένας πιστός ανά 20 τ.μ., τήρηση κοινωνικής απόστασης κλπ.), ενώ στις 18 Μαΐου θα επιστρέψουν οι μαθητές της Δημοτικής και της Μέσης εκπαίδευσης στις τάξεις.
Όλα τα άλλα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 3 Ιουνίου, αν και οι μαθητές των τελευταίων τάξεων της Μέσης εκπαίδευσης θα επιστρέψουν  στις 4 Μαΐου.
Επιπλέον, τα σχολεία που θα ανοίξουν στις 18/5 θα λειτουργούν με βάρδιες και έτσι οι μισοί μαθητές θα είναι στο σχολείο από Δευτέρα - Τετάρτη και οι άλλοι μισοί  Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ την εβδομάδα που ακολουθεί θα ισχύει το αντίστροφο.
Παράλληλα θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας έξω από την τάξη, ενώ θα ισχύουν επιπλέον όροι υγιεινής και δεν θα γίνονται τα μαθήματα της γυμναστικής και της μουσικής.

Βέλγιο: Από 11/5 ανοίγουν καταστήματα και σχολεία

Aπό τις 11 και τις 18 Μαΐου αντίστοιχα θα ανοίξουν στο Βέλγιο τα καταστήματα και τα σχολεία σταδιακά, όπως έκανε γνωστό η πρωθυπουργός της χώρας, Sophie Wilmès
Τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται σε ισχύ από τα μέσα Μαρτίου για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.
Στις 4 Μαΐου  θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα υφασμάτων, προκειμένου ο κόσμος να μπορέσει να συμμορφωθεί με τους νέους κανονισμούς, που απαιτούν από τους Βέλγους ηλικίας 12 ετών και άνω να φορούν μάσκες στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Στις 18 Μαΐου θα λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία , μόνο που σε κάθε τάξη θα επιτρέπονται μόνο δέκα μαθητές.
Τέλος, δεν αναμένεται πριν από τις 8 Ιουνίου να ανοίξουν τα καφέ και τα εστιατόρια.

Ολλανδία: Ανοίγουν σχολεία από τις 11/5

Από τις 11 Μαΐου θα ανοίξουν στην Ολλανδία τα Δημοτικά σχολεία και τους βρεφονηπιακούς, σε μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν από τις 15 Μαρτίου.
Κλειστά θα παραμείνουν  μπαρ, εστιατόρια, μουσεία και άλλοι δημόσιοι χώροι.
Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύει η απαγόρευση των μεγάλων δημόσιων εκδηλώσεων, περιλαμβανομένων εκείνων το επαγγελματικού αθλητισμού και των μουσικών φεστιβάλ.

Άρση lockdown στην Ευρώπη – Που και πότε

Η Ευρώπη επιπεδώνει σταδιακά την επιδημική καμπύλη του κορωνοϊού, ελπίζοντας πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Με αργά αλλά σταθερά βήματα οι ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που είχαν λάβει για να μην επιτραπεί στην πανδημία να εξαπλωθεί έτι περαιτέρω, με σκοπό να επανέλθει η ομαλότητα στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή, γενικότερα.
Η Ιταλία και η Ισπανία, οι βασικές εστίες της επιδημίας στη Γηραιά Ήπειρο, σύντομα θα επιτρέψουν τις μετακινήσεις, ενώ θα ακολουθήσουν εξίσου γρήγορα, εκτός σημαντικού απροόπτου, η Γερμανία, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες.
Ειδικότερα:
Στην Ελβετία, ξεκίνησε από την Δευτέρα  27/4 η πρώτη φάση της χαλάρωσης των περιορισμών, με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των ανθοπωλείων και των καταστημάτων με είδη κήπου, ενώ στη Σουηδία ανοιχτά είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι καταναλωτές μπορούν να πηγαίνουν στα καταστήματα και τα παιδιά να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.
Στην Κύπρο, στις 4 Μαΐου αναμένεται η πρώτη από τις 4 φάσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και σε περίοδο δύο - τριών μηνών, ενώ αύριο Τρίτη 28/4 θα παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη πρόταση για την πρώτη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας και τη χαλάρωση των μέτρων διακίνησης των πολιτών.
Στην πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να αυξηθούν οι επιτρεπόμενες μετακινήσεις των πολιτών, να ανοίξουν μικρά υπαίθρια εργοτάξια και καταστήματα λιανικού εμπορίου, όπως  και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στην Τσεχία, ήδη έχει αρθεί η απαγόρευση των ελεύθερων μετακινήσεων και πλέον οι πολίτες μπορούν να συγκεντρώνονται υπαιθρίως σε ομάδες μέχρι δέκα ανθρώπων, να βγαίνουν ελεύθερα από το σπίτι τους, τηρώντας όμως  τους  κανόνες κοινωνικής απόστασης και την χρήση μάσκας.
Από τη Δευτέρα 27/4 οι Τσέχοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Στην Πολωνία, στις 4 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και πάλι τους υπαίθριους χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων και στα τέλη Μαΐου θα επιτρέψει τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων της κορυφαίας κατηγορίας.
Στην Ουγγαρία, στις αρχές Μαΐου η κυβέρνησή του Orban σχεδιάζει να αντικαταστήσει την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, που ισχύει σήμερα, με μια πιο προσαρμοσμένη στα δεδομένα εκδοχή του lockdown.
Οι νέοι κανόνες αναμένεται ότι θα επικεντρώνουν στους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων.
Πάντως, η  κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι τα σχέδιά της για την ανάκαμψη θα επικεντρωθούν στην απασχόληση, καθώς το lokdown έχει επιφέρει την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Στην Πορτογαλία η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αίρεται από τις 3 Μαΐου, αλλά το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει με αργούς ρυθμούς και θα είναι μια σταδιακή διαδικασία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, καθώς, αυτό που έχει σημασία σε αυτή τη νέα φάση είναι οι Πορτογάλοι να γνωρίζουν πως ο περιορισμός παραμένει σημαντικός, άρα πρέπει να κάνουμε μικρά βήματα και να αξιολογούμε διαρκώς (την κατάσταση).
Μετά τις 15 Μαΐου  η Ρουμανία θα άρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, υπό προϋποθέσεις σχετικά με την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας και την αποφυγή συνωστισμού, ενώ από σήμερα Δευτέρα 27/4 αρχίζει νέα χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στη Σερβία και θα επιτραπεί η λειτουργία των κομμωτηρίων και των γυμναστηρίων.
Εδώ και 5 ημέρες λειτουργούν οι λαϊκές αγορές, τα βιβλιοπωλεία, τα συνεργεία αυτοκινήτων και όλα τα μικρότερα εμπορικά καταστήματα.
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία μέχρι τον Σεπτέμβριο και η βαθμολόγηση των μαθητών θα γίνει με βάση την επίδοσή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ τον Ιούνιο κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι εισαγωγικές εξετάεις από τη βασική στη μέση εκπαίδευση.

Κίνα: Μόλις 6 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον κορωνοϊό – Αμετάβλητος ο αριθμός των νεκρών

Μόλις έξι νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον κορωνοϊό κατέγραψε η Κίνα το τελευταίο 24ωρο.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 27/4 καταγράφηκαν έξι νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, από 3 που καταγράφηκαν μία ημέρα νωρίτερα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 82.836.
Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας παρέμεινε αμετάβλητος στους 4.633 νεκρούς.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας διευκρίνισε ότι τρία από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν ως τα μεσάνυχτα χθες ήταν «εισαγόμενα», δηλαδή ταξιδιώτες που έφτασαν μολυσμένοι στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.
Τα τρία κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα εντοπίστηκαν στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, η οποία γειτονεύει με τη Ρωσία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Εντοπίστηκαν 40 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων, αριθμός αρκετά αυξημένος σε σύγκριση με τα 25 της προηγουμένης.

Ρωσία: Στην 8η θέση στον κόσμο με 93.558 κρούσματα - Παρατείνονται έως τις Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin

Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού αυξήθηκε κατά 6.411 κρούσματα το τελευταίο εικοσιτετράωρο (ο μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη της επιδημίας) , φθάνοντας συνολικά τις 93.558 στις 85 περιφέρειες της χώρας.
Η αύξηση αυτή κατά 7,4%, κατέταξε την Ρωσία, η οποία ξεπέρασε το Ιράν σε αριθμό κρουσμάτων, στην 8η θέση των χωρών ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο πήραν εξιτήριο 1.110 άτομα, ενώ απεβίωσαν 72 (ο μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη της επιδημίας). Συνολικά έχουν αναρρώσει 8,456 ασθενείς , ενώ οι νεκροί έφθασαν τους 867.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι 2.609 νέα κρούσματα (40,7%) δεν παρουσιάζουν συμπτώματα της λοίμωξης.
Στη Μόσχα το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 3.075 νέα κρούσματα και 44 θάνατοι, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη ρωσική πρωτεύουσα φθάνει τις 48. 426.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin παρέτεινε σήμερα τη μη εργάσιμη περίοδο για τη Ρωσία ώστε να περιορισθεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού, έως τις 11 Μαΐου, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να παρουσιάσει προτάσεις για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς των περιορισμών από τις 12 Μαΐου, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορωνοϊού θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά καθώς όπως είπε η κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού δεν έχει επέλθει ακόμη.
Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τον επιχειρηματικό κόσμο να προετοιμάσουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ευρείας κλίμακας για την στήριξη της οικονομίας, των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Παράλληλα είπε ότι αυτό πρέπει να γίνει "σε σχέση με την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση", επισημαίνοντας ότι δεν θα υπάρξει ολική άρση των περιορισμών καθώς "η χώρα έχει ενώπιον να διανύσει ένα σύνθετο και δύσκολο δρόμο"
Τέλος πρότεινε η 28η Απριλίου να καθιερωθεί ως Ημέρα των εργαζομένων των Πρώτων Βοηθειών.

Ο κορωνοϊός δεν προήλθε από εμάς, λέει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan

Οι ισχυρισμοί ότι η πανδημία του κορωνοϊού προήλθε από εργαστήριο στην κινεζική επαρχιακή πρωτεύουσα Wuhan είναι «κακόβουλοι» και «αβάσιμοι» και έρχονται σε αντίθεση με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan (WIV) και διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Βιολογικής Ασφάλειας Yiouan Ziming στο πρακτορείο Reuters.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump δήλωσε στις 15 Απριλίου ότι η κυβέρνησή του ερευνά αν ο κορωνοϊός προήλθε από το εργαστήριο της Wuhan.
«Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan (WIV) δεν έχει την πρόθεση ούτε την ικανότητα να σχεδιάσει και να δημιουργήσει έναν νέο κορωνοϊό», απάντησε ο κινέζος καθηγητής στις σχετικές γραπτές ερωτήσεις τις οποίες του απηύθυνε το Reuters.
«Επιπλέον, δεν υπάρχουν πληροφορίες στο γονιδίωμα του Sars CoV-2 που να δείχνουν ότι δημιουργήθηκε από ανθρώπους».
Ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας τροφοδοτήθηκαν από μια έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ινδίας, η οποία διαδόθηκε ευρέως και αποσύρθηκε εν τω μεταξύ.
Σε αυτήν διατυπωνόταν ο ισχυρισμός ότι οι πρωτεΐνες του κορωνοϊού είχαν ασυνήθιστη ομοιότητα με αυτές του ιού HIV.
Οι περισσότεροι επιστήμονες λένε όμως ότι ο νέος ιός προήλθε από άγρια ζώα.
Οι νυχτερίδες και οι παγκολίνοι θεωρούνται πιθανοί ξενιστές.
«Περισσότερες από το 70% των εμφανιζομένων μολυσματικών ασθενειών προέρχονται από ζώα, ιδίως από τα άγρια ζώα», απάντησε στο σχετικό ερώτημα του reuters  ο καθηγητής Yiouan Ziming.
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχουν αυξανόμενοι κίνδυνοι από τη στενή επαφή μεταξύ ανθρώπων και άγριων ζώων, από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή και τη συνεχιζόμενη επέκταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων», όπως είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης