Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 63.000 οι νεκροί, πάνω από 2.000 θάνατοι σε 24 ώρες – Ανοίγουν οι μισές Πολιτείες

tags :
ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 63.000 οι νεκροί, πάνω από 2.000 θάνατοι σε 24 ώρες – Ανοίγουν οι μισές Πολιτείες
Οπλισμένοι διαδηλωτές εισέβαλλαν στο Καπιτώλιο της Πολιτείας του Μίσιγκαν ζητώντας την άρση των περιοριστικών μέτρων
Αν και το πλήγμα της επιδημίας του κορωνοϊού εξακολουθεί να είναι βαρύ στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει πλέον τους 63.000, περίπου οι μισές Πολιτείες προχωρούν ή είναι έτοιμες να προχωρήσουν στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και στο μερικό «άνοιγμα» της οικονομίας τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ προσεγγίζουν τα 1,07 εκατομμύρια, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 63.000 καθώς το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν άλλοι 2.053 θάνατοι ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί υπολογίζονται σε περίπου 154.000.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και με τους περισσότερους νεκρούς παγκοσμίως, αλλά είναι και η χώρα που έχει διενεργήσει και τα περισσότερα τεστ, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 6,2 εκατομμύρια.
Παρόλο αυτά, σχεδόν οι μισές Πολιτείες των ΗΠΑ προχωρούν με το σχεδιασμό τους για την άρση των περιοριστικών μέτρων και το μερικό άνοιγμα της οικονομίας τους, επιτρέποντας σε εστιατόρια, καταστήματα λιανικού εμπορίου και άλλες επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν.
Αν και ο πρόεδρος Trump είχε δηλώσει ότι αυτός είναι που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο όσον αφορά την χαλάρωση των μέτρων και το άνοιγμα της οικονομίας, διαπιστώνεται ότι έχει αφήσει στον κυβερνήτη της κάθε Πολιτείας να αποφασίσει τη στρατηγική και το σχεδιασμό για την άρση του lockdown.
Η πίεση για άνοιγμα της οικονομίας είναι τεράστια, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως τα επιδόματα ανεργίας ανέρχονται στα περίπου 30 εκατομμύρια και η ανεργία στο 18,4% στις παραγωγικές ηλικίες, ποσοστό που δεν έχει προηγούμενο από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του ’30.
Και στις ΗΠΑ το βασικό «όπλο» απέναντι στον κορωνοϊό είναι το μέτρο της τήρησης της απόστασης δεδομένου ότι ακόμα δεν υπάρχει εμβόλιο ή κάποια αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία.

Εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο του Μίσιγκαν

Χαρακτηριστικό είναι ότι για δεύτερη φορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες διαδηλωτές, αρκετοί εξ αυτών οπλισμένοι, μπήκαν — νομότυπα —στο Καπιτώλιο της Πολιτείας του Μίσιγκαν, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών, για να απαιτήσουν την χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της κίνησης των πολιτών που παραμένουν σε εφαρμογή, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.
Δεκάδες διαδηλωτές, αρκετοί εφοδιασμένοι με τουφέκια, συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Καπιτωλίου, της έδρας του κοινοβουλίου του Μίσιγκαν στην πόλη Λάνσινγκ, την πρωτεύουσα.
Κανένας τους δεν φόραγε μάσκα, αν και ορισμένοι είχαν μαντίλια στα πρόσωπα.

Αρκετοί φώναξαν όταν μασκοφορεμένοι αστυνομικοί στάθηκαν μπροστά τους για να τους εμποδίσουν να μπουν, απαιτώντας να τους αφήσουν να περάσουν.
Έξω από το Καπιτώλιο, διαδηλωτές κράταγαν ένα πλακάτ στο οποίο αναγραφόταν σύνθημα εναντίον του περιορισμού με φωτομοντάζ που μετατρέπει τη δημοκρατική κυβερνήτρια της πολιτείας Gretchen Whitmerστον Αδόλφο Χίτλερ.

Μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Το Μίσιγκαν ενωμένο υπέρ της ελευθερίας» οργάνωσε την κινητοποίηση της Πέμπτης, την οποία βάφτισε «αμερικανική πατριωτική συγκέντρωση».
Η αστυνομία εξήγησε στο NBC News ότι είναι νόμιμη η οπλοφορία μέσα στο Καπιτώλιο, όπως και στην υπόλοιπη πολιτεία Μίσιγκαν.
Σημειώνεται πως οι νεκροί στην Πολιτεία του Μίσιγκαν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, ξεπερνούν τους 3.500.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης