Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αξιωματούχοι της Fed ανησυχούν για τις πληγές που θα αφήσει η κρίση στην οικονομία των ΗΠΑ

Αξιωματούχοι της Fed ανησυχούν για τις πληγές που θα αφήσει η κρίση στην οικονομία των ΗΠΑ
Αξιωματούχοι της Fed ανησυχούν ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να είναι τόσο αργή όσο και περίπλοκη
Μετά τη διάθεση τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της αμερικανικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), έχουν αρχίσει να προειδοποιούν για τις πληγές που θα αφήσει η κρίση στο εργατικό δυναμικό και την παραγωγικότητα, εάν δεν γίνει σωστή διαχείριση της ανάκαμψης.
Σύμφωνα με το Reuters, σε ξεχωριστές τους δηλώσεις, οι επικεφαλής τριών περιφερειακών τραπεζών της Fed δήλωσαν ότι οι επιθετικές προσπάθειες για την επιβίωση των επιχειρήσεων, είναι μόνο η αρχή αυτού που θα απαιτηθεί για να επανέλθει η οικονομία στο φυσιολογικό, με την επανεκπαίδευση των εργαζομένων, και άλλα βήματα που θα απαιτηθούν μόλις υποχωρήσει η υγειονομική κρίση.
«Πρέπει να εργαστούμε για το ποσοστό ανάκαμψης της οικονομίας» μετά την κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος της Richmond Fed Thomas Barkin, σημειώνοντας ότι οι εταιρείες ενδέχεται να λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά βάσει κανόνων κοινωνικής απόστασης, οι επιχειρηματικές επενδύσεις ενδέχεται να παρεμποδίζονται από τη διαβρωμένη εμπιστοσύνη και οι εργαζόμενοι μπορεί να αποσυρθούν από την αγορά εργασίας, καθώς θα πρέπει να φροντίζουν τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, σε μια εποχή που οι παιδικοί σταθμοί και τα γηροκομεία ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους.
«Θα επιστρέψουμε σε κάπως κανονικές λειτουργίες - με βαθμιαίο ρυθμό» δήλωσε ο Barkin στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Μέριλαντ.
«Αλλά ανησυχώ για την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας, μόλις τελειώσει η υγειονομική κρίση», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Fed του St. Louis, James Bullard και ο Πρόεδρος της Fed του Dallas Robert Kaplan, εξέφρασαν παρόμοιες ανησυχίες, ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να είναι τόσο αργή όσο και περίπλοκη.
Όχι μόνο το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί σε καταστροφικά επίπεδα έως και 20% τους επόμενους μήνες, αλλά πιθανότατα θα παραμείνει υψηλό μέχρι το τέλος του έτους ή περισσότερο, δήλωσε ο Kaplan σε συνέντευξή του στο Fox.
«Θα τελειώσουμε το έτος πιθανώς με ποσοστό ανεργίας έως και 10%», δήλωσε ο Kaplan, αριθμός που θα σήμαινε πιθανώς 10 εκατομμύρια περισσότερους άνεργους τους επόμενους μήνες σε σύγκριση με την αρχή του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης