O Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, απείλησε τον Πεκίνο με επιβολή νέων δασμών στο εμπόριο
(upd) Ισχυρές απώλειες καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την αργία της Πρωτομαγιάς, με φόντο τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τον κορωνοϊό, την κατάρρευση της μεταποιητική δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και τις προβλέψεις της ΕΚΤ για την ύφεση της οικονομίας.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και η συνεδρίαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, στις 5 Μαϊου, σχετικά με το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας που ανακοίνωσε η ΕΚΤ.
Στο μέτωπο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας, χθες (4/4) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, κατηγόρησε την Κίνα για την εξάπλωση του COVID-19, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα θα πρέπει να θεωρηθεί υπόλογη για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση.
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, απείλησε τον Πεκίνο με επιβολή νέων δασμών στο εμπόριο, προκειμένου να τιμωρήσει τη χώρα για το γεγονός ότι υποβάθμισε τη σοβαρότητα της νόσου.
Σύμφωνα με το Associated Press, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η Κίνα κάλυψε το μέγεθος της πανδημίας και το επίπεδο μεταδοτικότητας της ασθένειας, ενώ παράλληλα συγκέντρωνε τις απαραίτητες ιατρικές προμήθειες.
Tα futures των δεικτών της Wall Street υποχωρούν έως -0,7% και λόγω της απόφασης του Buffett να πουλήσει όλες τις μετοχές του στις αεροπορικές εταιρίες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, ενισχύεται στις 38 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 3,5% στις 10.489 μονάδες, με τη μετοχή της Thyssenkrupp να υποχωρεί 13%, εν μέσω ανησυχίας για το αν θα προχωρήσει η συμφωνία για την πώληση της μονάδας ανεκλυστήρων.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 3% στις 17.154 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει συγκρατημένη πτώση 0,3% στις 5.742 μονάδες.
Στις 4.392 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με πτώση 3,9%.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει απώλειες 2,6% στις 6.741 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 2,3% στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, μετά τα κέρδη 6% που σημείωσε τον Απρίλιο.
Οι ευαίσθητοι αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη κλάδοι - όπως αυτοί του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των τραπεζών - αποτελούν τα μεγαλύτερα βαρίδια, υποχωρώντας έως και 5%.
Οι αναλυτές μετοχών της JP Morgan υποβάθμισαν τη σύσταση για την αγορά μετοχών της Ευρωζώνης σε «ουδέτερη», αναφέροντας ότι η αντίδραση της πολιτικής στην κρίση της COVID-19 είναι αδύναμη.
Κατέρρευσε τον Απρίλιο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη
Συνεχίζεται η κατάρρευση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, εν μέσω του lockdown στις μεγάλες οικονομίες, λόγω του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit, κατρακύλησε στις 33,4 μονάδες τον Απρίλιο, από 44,5 τον Μάρτιο.
Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1997, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.
Η HIS Markit κάνει λόγοι για ισχυρό πλήγμα στη ζήτηση, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού.
Την ίδια ώρα, η εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
Ο δείκτης που καταγράφει την παραγωγή υποχώρησε στις 18,1 μονάδες, από 38,5.
Ο δείκτης που νέων παραγγελιών κατρακύλησε στις 18,8 μονάδες, από τις 37,5 μονάδες του Μαρτίου.
Ειδικότερα, σε εθνικό επίπεδο, οι δείκτες PMI υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Ελλάδα και Ισπανία κατέγραψαν τους χαμηλότερους δείκτης PMI, με την Ιταλία και τη Γαλλία να ακολουθούν.
Την καλύτερη απόδοση σημείωσε η Ολλανδία, ωστόσο σε επίπεδα συρρίκνωσης.
ΕΚΤ: Ύφεση -5,5% το 2020 στην Ευρωζώνη και πλήρης ανάκαμψη μετά το 2024 - Μόλις στο 0,4% ο πληθωρισμός
Ύφεση -5,5% το 2020 στην Ευρωζώνη και πλήρης ανάκαμψη μετά το 2024, δείχνουν τα αποτελέσματα της Έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SPF), εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως αναφέρει η έρευνα SPF, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και την ανεργία στη ζώνη του ευρώ άλλαξαν απότομα.
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό βάσει του ΕνΔΤΚ ανέρχονται στο 0,4%, στο 1,2% και στο 1,4% για τα έτη 2020, 2021 και 2022, αντίστοιχα.
Σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις το πρώτο τρίμηνο του 2020, τα μεγέθη έχουν αναθεωρηθεί κατά 0,8, 0,2 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.
Αυτές οι αναθεωρήσεις αντικατοπτρίζουν κυρίως έναν συνδυασμό αλλαγής του προφίλ για το πετρέλαιο και τις ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές.
Οι ερωτηθέντες ανέφεραν την αύξηση της συνολικής αβεβαιότητας γύρω από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, αλλά την ισορροπία των κινδύνων.
Ωστόσο, οι προσδοκίες για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό (για το 2024) παρέμειναν στο 1,7%.
Οι προσδοκίες αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ για το 2020 αναθεωρήθηκαν κατά 6,6 ποσοστιαίες μονάδες σε -5,5%.
Ο Buffett πούλησε όλες τις μετοχές του στις αεροπορικές εταιρίες - Ήταν λάθος επιλογή
Μια απρόσμενη έκπληξη περίμενε τους μετόχους της επενδυτικής Berkshire Hathaway του 90χρονου Warren Buffett, ο οποίος στην ετήσια έκθεση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι πούλησε όλες τις μετοχές αεροπορικών εταιρειών που είχε στο χαρτοφυλάκιο της η Berkshire, λέγοντας ότι έκανε λάθος επιλογές.
Μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού ο οποίος άλλαξε ριζικά την ευημερία των αεροπορικών εταιρειών παγκοσμίως ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι έχασε εάν σημαντικό ποσό από την πτώση των μετοχών τους.
«Όταν αγοράζαμε μετοχές αεροπορικών εταιρειών, είχαμε ένα σημαντικό ποσό ως απόδοση.
Όμως αποδείχθηκε ότι η επιλογή ήταν λάθος και δεν οφείλεται στους τέσσερις εξαίρετους CEO αυτών εταιρειών».
Ο Warren Buffett ανακοίνωσε ότι πούλησε όλες τις μετοχές των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών που είχε στην κατοχή του, δηλαδή της United, American, Southwest και Delta Airlines, που η συνολική τους αξία υπολογίζεται σε περισσότερα από 4 δισ. δολάρια.
"Ο κόσμος έχει αλλάξει για τους αερομεταφορείς και δεν ξέρω εάν στα επόμενα 3-4 χρόνια από σήμερα οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πετούν όπως παλαιότερα» ανέφερε λέγοντας ότι ο τομέας των αερομεταφορών έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την επιβολή του shutdown.
Ο Buffett ανέφερε ότι η Berkshire αρχικά επένδυσε ποσά μεταξύ των 7 και 8 δισ. δολαρίων για να αποκτήσει μερίδια των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, όμως ποτέ δεν είδε την επένδυσή της να αποδίδει.
Τώρα οι αμερικανικές εταιρείες λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις ύψους 25 δισ. δολαρίων υπό τη μορφή χορηγήσεων και δανείων για να καταφέρουν να αποφύγουν την χρεοκοπία.
Η Berkshire Hathaway ανακοίνωσε τεράστιες καθαρές ζημίες ύψους σχεδόν 50 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Το sell-off που προκάλεσε ο κορωνοϊός στα τέλη του Φεβρουαρίου και σχεδόν όλο τον Μάρτιο είχε μεγάλο αντίκτυπο στην επενδυτική εταιρεία.
Παρ' όλα αυτά η ρευστότητα της Berkshire Hathaway δεν μειώθηκε σημαντικά καθώς ο Buffet αγόρασε τις μετοχές 1,8 δισ. δολάρια και τις πούλησε 1,7 δισ δολάρια το πρώτο τετράμηνο του 2020.
Πτώση στις αγορές της Ασίας λόγω ΗΠΑ και Ν. Κορέας - Στο -2,68% ο Kospi, αργία σε Ιαπωνία και Κίνα
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (4/5) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις τόσο από τις απώλειες που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα η Wall Street, όσο και και από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν τη Νότια Κορέα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,68% στις 1.895,37 μονάδες, ενώ ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει πτώση -2,56% στις 4.595,88 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες της τάξεως του -4,37% στις 23.567 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -2,47% στις 10.720,48 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του +1,41% στις 5.319,80 μονάδες, ενώ οι αγορές στην Ιαπωνία και την ηπειρωτική Κίνα παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
Την περασμένη Παρασκευή, οι αγορές της Wall Street έκλεισαν με απώλειες, καθώς ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά -3,20% στις 8.604,95 μονάδες, ενώ οι απώλειες για τον δείκτη S&P 500 διαμορφώθηκαν στο -2,81% και τις 2.830,71 μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Νότια Κορέα τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,1% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, έναντι ετήσιας ανόδου 1% τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.
Παράλληλα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,6%, έναντι πτώσης -0,2% τον Μάρτιο του 2020.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν πως ο ετήσιος πληθωρισμός θα διαμορφθωεί στο 0,4% ενώ σε μηνιαία βάση ανέμεναν πτώση του ΔΤΚ κατά -0,3%.
Όσον αφορά τον βασικό δείκτη τιμών καταναλωτή, από τον οποίον εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, σημειώθηκε ετήσια άνοδος 0,3% έναντι 0,7% τον Μάρτιο του 2020 και έναντι εκτιμήσεων στο 0,4%.
Οι τιμές στους τομείς γεωργίας και κτηνοτροφίας αυξήθηκαν κατά 2,9% σε ετήσια βάση, την ίδια στιγμή που οι τιμές για τι επιχειρήσεις κοινής ωφελείες σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 0,3%.
Νωρίτερα, η Markit δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στη χώρα τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε περαιτέρω επιβράδυνση σε σχέση με τον Μάρτιο, λόγω της πανδημίας του COVID-19.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 41,6 μονάδες, έναντι 44,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας ακόμα περισσότερο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ο υποδείκτης που σχετίζεται με την παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον Ιανουάριο του 2009, ενώ η ζήτηση από το εξωτερικό κατέγραψε επίσης σημαντική πτώση.
www.bankingnews.gr
Στο επίκεντρο βρίσκεται και η συνεδρίαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, στις 5 Μαϊου, σχετικά με το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας που ανακοίνωσε η ΕΚΤ.
Στο μέτωπο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας, χθες (4/4) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, κατηγόρησε την Κίνα για την εξάπλωση του COVID-19, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα θα πρέπει να θεωρηθεί υπόλογη για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση.
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, απείλησε τον Πεκίνο με επιβολή νέων δασμών στο εμπόριο, προκειμένου να τιμωρήσει τη χώρα για το γεγονός ότι υποβάθμισε τη σοβαρότητα της νόσου.
Σύμφωνα με το Associated Press, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η Κίνα κάλυψε το μέγεθος της πανδημίας και το επίπεδο μεταδοτικότητας της ασθένειας, ενώ παράλληλα συγκέντρωνε τις απαραίτητες ιατρικές προμήθειες.
Tα futures των δεικτών της Wall Street υποχωρούν έως -0,7% και λόγω της απόφασης του Buffett να πουλήσει όλες τις μετοχές του στις αεροπορικές εταιρίες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, ενισχύεται στις 38 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 3,5% στις 10.489 μονάδες, με τη μετοχή της Thyssenkrupp να υποχωρεί 13%, εν μέσω ανησυχίας για το αν θα προχωρήσει η συμφωνία για την πώληση της μονάδας ανεκλυστήρων.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 3% στις 17.154 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει συγκρατημένη πτώση 0,3% στις 5.742 μονάδες.
Στις 4.392 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με πτώση 3,9%.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει απώλειες 2,6% στις 6.741 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 2,3% στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, μετά τα κέρδη 6% που σημείωσε τον Απρίλιο.
Οι ευαίσθητοι αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη κλάδοι - όπως αυτοί του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των τραπεζών - αποτελούν τα μεγαλύτερα βαρίδια, υποχωρώντας έως και 5%.
Οι αναλυτές μετοχών της JP Morgan υποβάθμισαν τη σύσταση για την αγορά μετοχών της Ευρωζώνης σε «ουδέτερη», αναφέροντας ότι η αντίδραση της πολιτικής στην κρίση της COVID-19 είναι αδύναμη.
Κατέρρευσε τον Απρίλιο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη
Συνεχίζεται η κατάρρευση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, εν μέσω του lockdown στις μεγάλες οικονομίες, λόγω του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit, κατρακύλησε στις 33,4 μονάδες τον Απρίλιο, από 44,5 τον Μάρτιο.
Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1997, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.
Η HIS Markit κάνει λόγοι για ισχυρό πλήγμα στη ζήτηση, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού.
Την ίδια ώρα, η εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
Ο δείκτης που καταγράφει την παραγωγή υποχώρησε στις 18,1 μονάδες, από 38,5.
Ο δείκτης που νέων παραγγελιών κατρακύλησε στις 18,8 μονάδες, από τις 37,5 μονάδες του Μαρτίου.
Ειδικότερα, σε εθνικό επίπεδο, οι δείκτες PMI υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Ελλάδα και Ισπανία κατέγραψαν τους χαμηλότερους δείκτης PMI, με την Ιταλία και τη Γαλλία να ακολουθούν.
Την καλύτερη απόδοση σημείωσε η Ολλανδία, ωστόσο σε επίπεδα συρρίκνωσης.
ΕΚΤ: Ύφεση -5,5% το 2020 στην Ευρωζώνη και πλήρης ανάκαμψη μετά το 2024 - Μόλις στο 0,4% ο πληθωρισμός
Ύφεση -5,5% το 2020 στην Ευρωζώνη και πλήρης ανάκαμψη μετά το 2024, δείχνουν τα αποτελέσματα της Έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SPF), εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως αναφέρει η έρευνα SPF, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και την ανεργία στη ζώνη του ευρώ άλλαξαν απότομα.
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό βάσει του ΕνΔΤΚ ανέρχονται στο 0,4%, στο 1,2% και στο 1,4% για τα έτη 2020, 2021 και 2022, αντίστοιχα.
Σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις το πρώτο τρίμηνο του 2020, τα μεγέθη έχουν αναθεωρηθεί κατά 0,8, 0,2 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.
Αυτές οι αναθεωρήσεις αντικατοπτρίζουν κυρίως έναν συνδυασμό αλλαγής του προφίλ για το πετρέλαιο και τις ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές.
Οι ερωτηθέντες ανέφεραν την αύξηση της συνολικής αβεβαιότητας γύρω από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, αλλά την ισορροπία των κινδύνων.
Ωστόσο, οι προσδοκίες για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό (για το 2024) παρέμειναν στο 1,7%.
Οι προσδοκίες αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ για το 2020 αναθεωρήθηκαν κατά 6,6 ποσοστιαίες μονάδες σε -5,5%.
Ο Buffett πούλησε όλες τις μετοχές του στις αεροπορικές εταιρίες - Ήταν λάθος επιλογή
Μια απρόσμενη έκπληξη περίμενε τους μετόχους της επενδυτικής Berkshire Hathaway του 90χρονου Warren Buffett, ο οποίος στην ετήσια έκθεση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι πούλησε όλες τις μετοχές αεροπορικών εταιρειών που είχε στο χαρτοφυλάκιο της η Berkshire, λέγοντας ότι έκανε λάθος επιλογές.
Μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού ο οποίος άλλαξε ριζικά την ευημερία των αεροπορικών εταιρειών παγκοσμίως ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι έχασε εάν σημαντικό ποσό από την πτώση των μετοχών τους.
«Όταν αγοράζαμε μετοχές αεροπορικών εταιρειών, είχαμε ένα σημαντικό ποσό ως απόδοση.
Όμως αποδείχθηκε ότι η επιλογή ήταν λάθος και δεν οφείλεται στους τέσσερις εξαίρετους CEO αυτών εταιρειών».
Ο Warren Buffett ανακοίνωσε ότι πούλησε όλες τις μετοχές των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών που είχε στην κατοχή του, δηλαδή της United, American, Southwest και Delta Airlines, που η συνολική τους αξία υπολογίζεται σε περισσότερα από 4 δισ. δολάρια.
"Ο κόσμος έχει αλλάξει για τους αερομεταφορείς και δεν ξέρω εάν στα επόμενα 3-4 χρόνια από σήμερα οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πετούν όπως παλαιότερα» ανέφερε λέγοντας ότι ο τομέας των αερομεταφορών έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την επιβολή του shutdown.
Ο Buffett ανέφερε ότι η Berkshire αρχικά επένδυσε ποσά μεταξύ των 7 και 8 δισ. δολαρίων για να αποκτήσει μερίδια των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, όμως ποτέ δεν είδε την επένδυσή της να αποδίδει.
Τώρα οι αμερικανικές εταιρείες λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις ύψους 25 δισ. δολαρίων υπό τη μορφή χορηγήσεων και δανείων για να καταφέρουν να αποφύγουν την χρεοκοπία.
Η Berkshire Hathaway ανακοίνωσε τεράστιες καθαρές ζημίες ύψους σχεδόν 50 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Το sell-off που προκάλεσε ο κορωνοϊός στα τέλη του Φεβρουαρίου και σχεδόν όλο τον Μάρτιο είχε μεγάλο αντίκτυπο στην επενδυτική εταιρεία.
Παρ' όλα αυτά η ρευστότητα της Berkshire Hathaway δεν μειώθηκε σημαντικά καθώς ο Buffet αγόρασε τις μετοχές 1,8 δισ. δολάρια και τις πούλησε 1,7 δισ δολάρια το πρώτο τετράμηνο του 2020.
Πτώση στις αγορές της Ασίας λόγω ΗΠΑ και Ν. Κορέας - Στο -2,68% ο Kospi, αργία σε Ιαπωνία και Κίνα
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (4/5) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις τόσο από τις απώλειες που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα η Wall Street, όσο και και από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν τη Νότια Κορέα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,68% στις 1.895,37 μονάδες, ενώ ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει πτώση -2,56% στις 4.595,88 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες της τάξεως του -4,37% στις 23.567 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -2,47% στις 10.720,48 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του +1,41% στις 5.319,80 μονάδες, ενώ οι αγορές στην Ιαπωνία και την ηπειρωτική Κίνα παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
Την περασμένη Παρασκευή, οι αγορές της Wall Street έκλεισαν με απώλειες, καθώς ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά -3,20% στις 8.604,95 μονάδες, ενώ οι απώλειες για τον δείκτη S&P 500 διαμορφώθηκαν στο -2,81% και τις 2.830,71 μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Νότια Κορέα τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,1% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, έναντι ετήσιας ανόδου 1% τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.
Παράλληλα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,6%, έναντι πτώσης -0,2% τον Μάρτιο του 2020.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν πως ο ετήσιος πληθωρισμός θα διαμορφθωεί στο 0,4% ενώ σε μηνιαία βάση ανέμεναν πτώση του ΔΤΚ κατά -0,3%.
Όσον αφορά τον βασικό δείκτη τιμών καταναλωτή, από τον οποίον εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, σημειώθηκε ετήσια άνοδος 0,3% έναντι 0,7% τον Μάρτιο του 2020 και έναντι εκτιμήσεων στο 0,4%.
Οι τιμές στους τομείς γεωργίας και κτηνοτροφίας αυξήθηκαν κατά 2,9% σε ετήσια βάση, την ίδια στιγμή που οι τιμές για τι επιχειρήσεις κοινής ωφελείες σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 0,3%.
Νωρίτερα, η Markit δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στη χώρα τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε περαιτέρω επιβράδυνση σε σχέση με τον Μάρτιο, λόγω της πανδημίας του COVID-19.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 41,6 μονάδες, έναντι 44,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας ακόμα περισσότερο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ο υποδείκτης που σχετίζεται με την παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον Ιανουάριο του 2009, ενώ η ζήτηση από το εξωτερικό κατέγραψε επίσης σημαντική πτώση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών