Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις διεθνείς αγορές, θετικά μηνύματα από ΗΠΑ - Κίνα - Κέρδη +1,15% o S&P 500, στο +1,44% ο DAX

Άνοδος στις διεθνείς αγορές, θετικά μηνύματα από ΗΠΑ - Κίνα - Κέρδη +1,15% o S&P 500, στο +1,44% ο DAX
Κέρδη στη Wall Street παρά το νέο άλμα στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας
(Upd) Τα θετικά μηνύματα από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας, η αύξηση των εξαγωγών της Κίνας και η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, προσέφεραν στήριξη σήμερα (7/5) στις διεθνείς αγορές, ενώ συνεχίζεται το μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Οι επικεφαλής των ομάδων για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή της Πρώτης Φάσης της εμπορικής συμφωνίας.
Την ίδια ώρα, η απρόσμενη αύξηση στις εξαγωγές της Κίνας επισκίασε τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα και την προειδοποίηση της Air France-KLM ότι η ζήτηση μπορεί να χρειαστεί «αρκετά χρόνια» για να ανακάμψει.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε αύξηση 3,5% στις εξαγωγές του Απριλίου, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της αγοράς για σημαντική πτώση, καθώς τα εργοστάσια ξεκίνησαν και πάλι την παραγωγή μετά την αναστολή λειτουργίας τους που είχε επιβληθεί λόγω του κορωνοϊού.
Η αλυσίδα των ζοφερών ανακοινώσεων από την αγορά εργασίας συνεχίστηκε και σήμερα, με τα κρατικά στοιχεία να δείχνουν ότι σχεδόν 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για την παροχή επιδόματος ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα.
Τις τελευταίες επτά εβδομάδες υποβλήθηκαν συνολικά 33 εκατ. νέες αιτήσεις, σε μια αύξηση-ρεκόρ καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε βαθιά ύφεση.
Την άποψη ότι τα στοιχεία για την απασχόληση δεν περιγράφουν το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί στην οικονομία, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν αναζητούν εργασία και κατά συνέπεια δεν καταγράφονται, εξέφρασε ο πρόεδρος της Minneapolis Fed, Neel Kashkari.
«Η πραγματική ανεργία είναι στο 23% με 24%» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο (8/5/2020) θα είναι χαμηλότερα από αυτά τα ποσοστά.
«Δυστυχώς, η ανάκαμψη θα είναι αργή» τόνισε.
Τέλος, ο Kashkari εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού εάν η επαναλειτουργία της οικονομίας γίνει γρήγορα.
Την έγκριση της για να περάσει στη Φάση 2 το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna έδωσε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Σύμφωνα με το CNBC, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει δοκιμές Φάσης 2 σύντομα, με 600 συμμετέχοντες, ενώ ολοκληρώνει τα σχέδια της για τις δοκιμές Φάσης 3, ήδη από αυτό το καλοκαίρι.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,89% στις 23.875 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε κατά +1,15% στις 2.881 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατλεγραψε άνοδο +1,41% στις 8.979 μονάδες.  
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχώρησε στις 31,78 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο +1,44% κλείνοντας στις 10.759 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε άνοδο +0,5% και διαμορφώθηκε στις 17.245 μονάδες.
Image

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στα 3,169 εκατ. ανήλθαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Μαϊου 2020, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εκτόξευση της ανεργίας στο 20% τον Απρίλιο.
Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, είναι το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα 7 εβδομάδων έχουν χαθεί 33,48 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ χρειάστηκαν 10 ολόκληρα χρόνια για τη δημιουργία 22,13 εκατ. θέσεων αποσχόλησης.
Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, οι νέες αιτήσεις είναι μειωμένες κατά 677 χιλ.
Τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά κατά 7 χιλ. στα 3,846 εκατ. από 3,839 προηγουμένως.
Ο μέσος όρος των τελευταίων 4 εβδομάδων ανήλθε σε 4,173 εκατ. μειωμένος κατά 861.500 αιτήσεις.
Πτώση 2,5% κατέγραψε η παραγωγικότητα α΄ τριμήνου 2020 στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη από το δ΄τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Marketwatch, ανέμεναν πολύ μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 5,5%.
Η παραγωγή στο β΄τρίμηνο υποχώρησε 6,2%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009.
Σε ετήσια βάση, η παραγωγικότητα αυξήθηκε με ρυθμός μόλις +0,3%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας επένδυσης ύψους 170 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία Lime ηγείται η Uber, όπως ανακοίνωσε η πρώτη.
Σύμφωνα με το CNBC, στον γύρο χρηματοδότησης συμμετέχουν επίσης οι Bain Capital Ventures, Alphabet και η GV.
Η Uber θα μεταφέρει το τμήμα με τα δικά της ηλεκτρικά ποδήλατα και σκούτερ, που ονομάζεται Jump, στη Lime και οι εταιρείες θα ενσωματώσουν περαιτέρω τις apps.
Η ανακοίνωση δεν αποκάλυψε την αποτίμηση της Lime στη συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες που αφορούσαν τις συνομιλίες μεταξύ Uber και Lime νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η επένδυση ύψους 170 εκατομμυρίων δολαρίων θα αποτιμούσε τη Lime στα 510 εκατ. δολάρια, 79% χαμηλότερη από την προηγούμενη αποτίμησή της.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εταιρείες συζήτησαν να δώσουν στην Uber την επιλογή να εξαγοράσει τη  Lime, μεταξύ 2022 και 2024, σε συγκεκριμένη τιμή.
Οι καθαρές ζημιές της Bausch Health διαμορφώθηκαν στα 152 εκατ. δολάρια ή 43 σεντς ανά μετοχή, έναντι των ζημιών 52 εκατ. δολαρίων ή 15 σεντς ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ζημιές ανά μετοχή 35 σεντς. Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 316 εκατ. δολάρια από τα 358 εκατ. δολάρια.
Τα έσοδα μειώθηκαν στα 2,012 δισ. δολάρια από τα 2,016 δισ. δολάρια, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση στα 2,032 δισ. δολάρια.
Για το 2020, η εταιρεία υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα στα 7,80-8,20 δισ. δολάρια έναντι των 8,65-8,85 δισ. δολαρίων.
Η Bristol Myers Squibb ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα α΄ τριμήνου και τόνισε πως αναμένει ακόμη τα κέρδη του 2020 να διαμορφωθούν μεταξύ του εύρους των προηγουμένων εκτιμήσεων παρά την πανδημία του κορωνοϊού, που έχει πλήξει τις οικονομίες παγκοσμίως.
Η αμερικανική εταιρεία φαρμάκων περιέκοψε 500 εκατ. δολάρια από τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα του 2020, αλλά υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης και τα κόστη διαφήμισης, πώλησης και διοίκησης.
Η Bristol αναμένει ότι η κορύφωση της στρέβλωσης των δραστηριοτήτων της από την πανδημία και τα εθνικά lockdowns, να έρθει στο β΄ τρίμηνο, με την χαμηλότερη επίδραση από το δ΄ τρίμηνο και μετά.
Η εταιρεία τόνισε πως τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,96 δισ. δολάρια ή 1,72 δολάρια ανά μετοχή στο α΄ τρίμηνο και τα έσοδα στα 10,8 δισ. δολάρια.
Οι αναλυτές κατά μέσο όρο ανέμεναν την εταιρεία να κερδίσει 1,49 δολάρια ανά μετοχή και πωλήσεις 10 δισ. δολαρίων.
Στο α΄ τρίμηνο οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 775 εκατ. δολάρια ή 34 σεντς ανά μετοχή. Για το σύνολο της χρήσης αναμένει κέρδη 6-6,20 δολάρια ανά μετοχή.
Υποβάθμισε επίσης τις εκτιμήσεις για τα έσοδα του 2020 στα 40-42 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές περιμένουν 41,6 δισ. δολάρια.
Η αμερικανική εταιρεία media και ψυχαγωγίας VIacom ανακοίνωσε ότι καθαρά κέρδη 508 εκατ. δολαρίων ή 82 σεντς ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 1,946 δισ. δολάρια ή 3,15 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα κέρδη ενισχύθηκαν από ένα φορολογικό όφελος και από το ποσό των 549 εκατ. δολαρίων, που αφορά στην πώληση της CBS Television City.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,13 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 99 σεντς.
Τα έσοδα μειώθηκαν 6% στα 6,669 δισ. δολάρια από τα 7,1 δισ. δολάρια, αλλά επίσης υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 6,620 δισ. δολάρια.
Τα διαφημιστικά έσοδα μειώθηκαν 19% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Η εταιρεία άντλησε 2,25 δισ. δολάρια από την πώληση ομολόγων τον Απρίλιο για την ενίσχυση της θέσης ρευστότητάς της στη διάρκεια της πανδημίας, και έχει 3,5 δισ. δολάρια σε πίστωση.
Η Energizer Holdings ανακοίνωσε διευρυμένες ζημιές στο β΄ τρίμηνο και τόνισε ότι μέχρι τώρα είναι σε θέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές στο τρίμηνο 117,7 εκατ. δολαρίων ή 1,75 δολαρίων ανά μετοχή, σε σχέση με τις ζημιές των 73,3 εκατ. δολαρίων ή 1,14 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, η Energizer Holdings ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 0,37 δολαρίων ανά μετοχή στο τρίμηνο, σε σχέση με τα 0,20 δολάρια πέρυσι και τις εκτιμήσεις για 0,36 δολάρια.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 587 εκατ. δολάρια έναντι των 556,4 εκατ. δολάρια.
Η εταιρεία τόνισε πως συνεχίζει να προχωράει με τις προσπάθειες ενοποίησής της γα τις αποκτηθείσες δραστηριότητες μπαταριών και φροντίδας αυτοκινήτου.
Η Hilton Worldwide Holdings ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη για το α΄ τρίμηνο που ήταν καλύτερα των προσδοκιών, αλλά τα έσοδα ήταν χαμηλότερα καθώς η πανδημία οδήγησε σε μείωση της πληρότητας και των τελών διαχείρισης και franchise.
Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 18 εκατ. δολάρια ή 6 σεντς ανά μετοχή, από τα 158 εκατ. δολάρια ή 54 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 74 από τα 80 σεντς, υψηλότερα ωστόσο από τα 51 σεντς.
Τα έσοδα υποχώρησαν 12,9% στα 1,92 δισ. δολάρια, οριακά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 1,93 δισ. δολάρια.
Η Dish Network Corp ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 73 εκατ. δολάρια ή 13 σεντς ανά μετοχή στο α΄ τρίμηνο, χαμηλότερα από τα 340 εκατ. δολάρια ή 54 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 3,22 δισ. δολάρια από τα 3,19 δισ. δολάρια.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 57 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 3,15 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία δορυφορικής τηλεόρασης, τόνισε πως η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε σοβαρές διαταραχές στους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται, συμπεριλαμβανομένου του hospitality και της αεροπορίας.
Επίσης, οι συνδρομητές της στις υπηρεσίες τηλεόρασης, υποχώρησαν κατά 413.000 στο τρίμηνο.

Ανοδικές τάσεις στην Ευρώπη, παραμένει στο επίκεντρο ο κορωνοϊός

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό και τις προσπάθειες να αποσυρθούν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν «γονατίσει» τις οικονομίες.
Οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιριών εξόρυξης και λιανικής πώλησης, που επηρεάζονται από την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, σημείωσαν άνοδο 1,5%.
Η μετοχή της Air France κατέγραψε πτώση 2,7% αφού ο όμιλος προέβλεψε ότι οι ζημίες σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων θα διευρυνθούν «σημαντικά» το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, καθώς το 95% των πτήσεων προβλέπεται να μην πραγματοποιηθεί.
Credit negative για τις χώρες της Ευρωζώνης χαρακτηρίζει η Moody's την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, η οποία περιορίζει την ευελιξία της ΕΚΤ.
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης, η απόφαση του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα της ΕΚΤ να διατηρεί χαμηλό το κόστος δανεισμού τους.
Σταθερά στο 0,1% διατήρησε η Bank of England τα επιτόκια αλλά δηλώνει έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που η οικονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού επιδεινωθεί.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της τράπεζας ψήφισε ομόφωνα υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων αμετάβλητα.
Με πλειοψηφία 7-2, η επιτροπή ψήφισε επίσης να συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 200 δισ. στερλινών, ανεβάζοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε συνολικά 645 δισ. στερλίνες.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας κατέρρευσε η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) της IHS Markit υποχώρησε στις 15,1 μονάδες τον Απρίλιο από 33,5 τον Μάρτιο, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Η μεγαλύτερη συρρίκνωση στις κατασκευές καταγράφηκε σε Γαλλία και Ιταλία.
Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων 29 ετών κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2020, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού οδηγήσε πολλές επιχειρήσεις της χώρας σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης υποχώρησε κατά -9,2% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί άνοδος +0,3%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -7,4%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας υποχώρησε κατά -11,6% έναντι ετήσιας πτώσης -1,8% τον Φεβρουάριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -8,9%.
Ο τομέας της ενέργειας κατέγραψε πτώση της τάξεως του -6,4% σε μηνιαία βάση, ενώ αντίθετα ο κατασκευαστικός κλάδος ενισχύθηκε κατά +1,8%.
Παράλληλα, η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών κατέγραψε πτώση της τάξεως του -7,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε κατά -7,5%.
Όσον αφορά την παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, η μηνιαία πτώση διαμορφώθηκε στο -16,5%, ενώ σημαντικές ήταν και οι απώλειες που σημείωσε ο τομέας παραγωγής οχημάτων, και συγκεκριμένα στο -31,1%.
Περαιτέρω συρρίκνωση κατέγραψε η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου στη Γερμανία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (7/5) στοιχεία της Markit, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δέκα ετών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 31,9 μονάδες, έναντι 42 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2010.
Η πτώση που σημειώθηκε στις νέες παραγγελίες του κατασκευαστικού κλάδου ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει ποτέ η Markit, καθώς αρκετές επιχειρήσεις είναι αβέβαιες για τις προοπτικές της οικονομίας.
Ο υποδείκτης που αφορά την απασχόληση υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μετά από σχεδόν πέντε συνεχόμενα χρόνια ανόδου, ενώ η μηνιαία πτώση ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια.
Οι αγορές κατασκευαστικών υλικών υποχώρησαν με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας δεκαετίας, ενώ ο υποδείκτης που αφορά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων παρέμεινε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της οικονομικής κρίσης.
Ο τομέας εμπορικών κτηρίων κατέγραψε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων είκοσι ετών, ενώ ο τομέας πολιτικών μηχανικών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2012.
Παράλληλα, ο τομέας των κατοικιών παρουσίασε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, παρά το γεγονός ότι η μηνιαία πτώση της δραστηριότητας ήταν μίας από τις μεγαλύτερες των τελευταίων οκτώ ετών.
Σημαντική πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία τον Μάρτιο του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα (7/5) η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε διακοπές στις λειτουργίες των επιχιερήσεις και τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας σημείωσε «βουτιά» της τάξεως του -16,2% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί άνοδος της τάξεως του +0,8%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -13,4%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας σημείωσε πτώση της τάξεως του -17,3% έναντι ετήσιας πτώσης -1,7% τον Φεβρουάριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -11,1%.
Όσον αφορά την παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου, η μηνιαία πτώση για τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο -18,2% έναντι ανόδου +0,9% τον Φεβρουάριο και έναντι εκτιμήσεων στο -16%.
Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019, η μεταποιητική παραγωγή διαμορφώθηκε στο -19,3% έναντι ετήσιας πτώσης -1,7% τον προηγούμενο μήνα.
Η παραγωγή στον τομέα της ενέργειας υποχώρησε κατά -4,1% σε μηνιαία βάση, ενώ η παραγωγή στον κατασκευαστικό κλάδο κατέγραψε ισχυρή πτώση της τάξεως του -40,1%.
Για το σύνολο του πρώτου τριμήνου του 2020, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά -5,6% σε τριμηνιαία βάση, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τον μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στο -6,5%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ενώνουν δυνάμεις η Liberty Global και η Telefonica στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνδυάζοντας τις δραστηριότητες τους στη χώρα, σε ένα ντιλ που θα δημιουργήσει έναν νέο γίγαντα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών της χώρας.
Σύμφωνα με το CNBC, η Virgin Media, πάροχος καλωδιακών υπηρεσιών, θα συγχωνευθεί με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας O2 της Telefonica, σε μία 50-50 κοινοπραξία, με την αξία της Ο2 στα 12,7 δισ. και της Virgin Media στα 18,7 δισ. στερλίνες.
Η συμφωνία αποτιμάται στα 31,4 δισ. βρετανικές λίρες (39 δισ. δολάρια), ενώ αναμένεται να κλείσει μέχρι τα μέσα του 2021.
Η νέα εταιρεία αναμένεται να ασκήσει πίεση στη ΒΤ, καθώς και την αντίπαλη εταιρεία Vodafone και την Sky, ιδιοκτησίας Comcast.     
Η HeidelbergCement μείωσε την πρόταση για το μέρισμα στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του κόστους κατά 1 δισ. ευρώ, με στόχο την προστασία της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας τσιμέντου από την επίδραση του κορωνοϊού.
Ως δείκτης για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, ο όμιλος πρότεινε την περικοπή του μερίσματος στα 0,60 ευρώ για το 2019, από τα 2,20 ευρώ ανά μετοχή που πρότεινε τον Μάρτιο.
Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τσιμέντου παγκοσμίως μετά από την ελβετική LafargeHolcim, δήλωσε πως ενώ δεν θα μπορούσε ακόμη να αξιολογήσει τον πλήρη αντίκτυπο της πανδημίας, σίγουρα περίμενε να πλήξει τις πωλήσεις και τα κέρδη του 2020.
Οι πωλήσεις α΄ τριμήνου μειώθηκαν 7% στα 3,93 δισ. ευρώ ενώ τα κέρδη από τις τρέχουσες δραστηριότητες προ αποσβέσεων, αυξήθηκαν 3% στα 405 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους υλικού.
Η Superdry PLC ανακοίνωσε ότι δεν θα πληρώσει μέρισμα για τη χρήση 2020 και ότι αναμένει τα έσοδα στο σύνολο της χρήσης να μειωθούν σημαντικά καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει μειώσει τις πωλήσεις στο δ΄ τρίμηνο.
Η βρετανική εταιρεία ρούχων ανακοίνωσε ότι όλα της τα καταστήματα έκλεισαν τον Μάρτιο και ότι τα έσοδά της από το διαδίκτυο διπλασιάστηκαν στα 3,7 εκατ. στερλίνες (4,6 εκατ. δολάρια) σε μια εβδομάδα κατά τις τέσσερις τελευταίες, αντισταθμίζοντας το ένα τρίτο των χαμένων πωλήσεων από τα καταστήματα.
Για το δ΄ τρίμηνο, οι πωλήσεις μειώθηκαν 37% σε ετήσια βάση στα 118,5 εκατ. στερλίνες.
Οι πωλήσεις στο σύνολο της χρήσης αναμένονται στα 705,5 εκατ. στερλίνες, 19% χαμηλότερα από ό,τι στη χρήση 2019.
Η εταιρεία τόνισε πως τα μέλη του δ.σ. δέχθηκαν μείωση μισθού 25% για τουλάχιστον τρεις μήνες, με αρχή από την 1η Απριλίου.
Μάλιστα το δ.σ. αποφάσισε να μην πληρώσει μέρισμα για τη χρήση 2020.
Η Munich Re ανακοίνωσε ότι τα κέρδη υποχώρησαν στο α΄ τρίμηνο εξαιτίας των υψηλών διεκδικήσεων για αποζημιώσεις που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, και απέφυγε να επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη.
Η γερμανική εταιρεία αντασφαλίσεων ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 222 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, χαμηλότερα από τα καθαρά κέρδη 633 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Τα λειτουργικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου υποχώρησαν στα 397 εκατ. ευρώ έναντι των 771 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 800 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ακύρωσης εκδηλώσεων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, των οποίων η Munich Re θα ήταν μέρος της κοινοπραξίας ασφάλισης.
Η εταιρεία πρόσθεσε ακόμη ότι τα μεικτά ασφάλιστρα α΄ τριμήνου, διαμορφώθηκαν στα 14,28 δισ. ευρώ ενώ το φορτίο των εθνικών καταστροφών διαμορφώθηκε στα 208 εκατ. ευρώ.
Η Continental ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της υποχώρησαν στο α΄ τρίμηνο και αναμένει τα μεγέθη του β΄ τριμήνου να αποδυναμωθούν περαιτέρω εξαιτίας του κορωνοϊού, και της μειωμένης ζήτησης από τη βιομηχανία αυτοκινήτου.
Η γερμανική εταιρεία ελαστικών αυτοκινήτου δήλωσε ότι τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 292,3 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα σχεδόν κατά το ήμισυ από τα 575,2 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Όπως ανακοινώθηκε στα τέλη Απριλίου, οι πωλήσεις για το τρίμηνο υποχώρησαν 11% στα 9,84 δισ. ευρώ, και το περιθώριο των προσαρμοσμένων ΕΒΙΤ μειώθηκε στο 4,4%.
Η οικονομική επίδραση της πανδημίας θα είναι αξιοσημείωτη στο β΄ τρίμηνο, με τη διακοπή των δραστηριοτήτων στα εργοστάσια στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Elmar Degenhart.
Η γερμανική εταιρεία τόνισε πως η παραγωγή παραμένει ακόμη σε αναστολή στο ένα πέμπτο των 249 δραστηριοτήτων της παγκοσμίως.
Η Puma SE ανακοίνωσε ότι τα κέρδη στο α΄ τρίμηνο υποχώρησαν εξαιτίας της πανδημίας, η οποία αναμένεται να πλήξει τα οικονομικά της πιο ισχυρά στο β΄ τρίμηνο.
Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 36,2 εκατ. ευρώ έναντι των 94,4 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου του προηγουμένου έτους.
Τα ΕΒΙΤ μειώθηκαν στα 71,2 εκατ. ευρώ από τα 142,5 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 75 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 1,30 δισ. ευρώ από τα 1,32 δισ. ευρώ, αλλά υπερέβησαν τις εκτιμήσεις για 1,26 δισ. ευρώ. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις αυξήθηκαν 40% στη διάρκεια της περιόδου.
Ο γαλλικός όμιλος ΜΜΕ Vivendi αύξησε τη συμμετοχή του στην Lagardere στο 13,36%, από 10,6% προηγουμένως, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στις γαλλικές ρυθμιστικές αρχές.
Η Vivendi διευκρίνισε ότι δεν έχει σχέδιο να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Lagardere αλλά διατηρεί το δικαίωμα να συνεχίσει να αποκτά περισσότερες μετοχές στον όμιλο.
Αυτή την εβδομάδα, η Lagardere απέκρουσε τη προσπάθεια του ακτιβιστικού fund Amber Capital να αντικαταστήσει το εποπτικό συμβούλιο της Lagardere.
Η Lagardere έχει βάλει στόχο να ενισχύσει την άμυνά της με την έλευση νέων συμμάχων και επενδυτών, συμπεριλαμβανομένου του γάλλου δισεκατομμυριούχου Vincent Bollore και του ομίλου του, Vivendi.
Η σουηδική εταιρεία λιανικής πώλησης H&M ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της υποχώρησαν 57% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε τοπικό νόμισμα, στο διάστημα 1η Μαρτίου-6 Μαΐου, καθώς ο κορονοϊός και οι περιορισμοί για την αντιμετώπισή του προκάλεσαν το κλείσιμο των περισσότερων καταστημάτων της.
Από το τέλος Απριλίου και μετά, η H&M άρχισε να ανοίγει εκ νέου σταδιακά τα καταστήματά της σε σειρά αγορών. Σε αυτές τις αγορές που έχουν αρχίσει να λειτουργούν, η κίνηση στα καταστήματα είναι αρχικά ιδιαίτερα μικρή, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι online πωλήσεις αυξήθηκαν 32% κατά την ίδια περίοδο.
Μια σειρά αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για το έτος, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού δημιουργεί αβεβαιότητα για την επιστροφή των επιχειρήσεων στην κανονικότητα.
Η ΙAG -μητρική εταιρεία των British Airways, Vueling και Iberia- αλλά και η AirFrance-KLM ανακοίνωσαν σήμερα (7/5/2020) ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και της επακόλουθης οικονομικής κρίσης.
Ως αποτέλεσμα, οι δύο εταιρείες ανακάλεσαν τις προβλέψεις για τα κέρδη του 2020.
Η AirFrance-KLM ανέφερε καθαρή ζημιά 1,8 εκατ. ευρώ για το α' τρίμηνο του 2020, έναντι ζημία 324 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2019.
Την ίδια στιγμή, η IAG ανακοίνωσε ζημιές 1,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 70 εκατ. ευρώ το 2019.
Και οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι οι επιδόσεις τους στο δεύτερο τρίμηνο θα είναι ακόμη χειρότερες από το πρώτο τρίμηνο.
«Σκοπεύουμε για μια ουσιαστική επιστροφή σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2020 το νωρίτερο, ανάλογα με τη χαλάρωση των lockdowns και των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Willie Walsh, διευθύνων σύμβουλος της IAG.
«Ωστόσο, δεν αναμένουμε ότι η ζήτηση των επιβατών θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 πριν από το 2023 το νωρίτερο», πρόσθεσε.
Η AirFrance-KLM προειδοποίησε επίσης ότι θα χρειαστούν «αρκετά χρόνια» για να επιστρέψει τη ζήτηση των επιβατών στα προ κορωνοϊού επίπεδα.
Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) δήλωσε ότι η ζήτηση για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες μειώθηκε κατά 54,3% το Μάρτιο σε σχέση με ένα έτος πριν.
Ωστόσο, η ζήτηση επιβατών θα μπορούσε να είναι ακόμη χαμηλότερη για τον Απρίλιο, δεδομένου ότι τα αυστηρά μέτρα του lockdown επιβλήθηκαν κυρίως στα μέσα Μαρτίου.
Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις άρχισαν προσωρινά την άρση ορισμένων περιορισμών αυτό το μήνα.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει προσωρινά τα ταξίδια έξω από το μπλοκ.
Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στο CNBC ότι ο περιορισμός ταξιδιού «μπορεί να επεκταθεί βάσει επιδημιολογικών παραμέτρων.
Θα κάνουμε ανακοινώσεις πριν την προθεσμία της 15ης Μαΐου».
Η Κομισιόν είχε προηγουμένως προειδοποιήσει ότι οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να παρατηρήσουν απώλειες εσόδων έως και 90% το 2020, από το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, τα προβλήματα στον ταξιδιωτικό τομέα προκαλεί αντίστοιχα ζητήματα και στον τουρισμό.
Ο τουρισμός αποτελεί το 11% του ΑΕΠ της ΕΕ, ωστόσο οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν πότε θα καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν πλήρως αλλά και το εάν θα επιτραπεί στους διεθνείς τουρίστες να ταξιδέψουν.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο +0,28% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,23%

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (7/5) οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία των μεγαλύτερων χωρών παγκσομίως, προκειμένου να γίνει σαφέστερος ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,28% στις 19.674,77 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε πτώση -0,38% στις 5.364,20 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, καθώς έκλεισε στο -0,01% και τις 1.928,61 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες της τάξεως του -0,43% στις 24.033 μονάδς, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,63% στις 10.842,92 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,23% στις 2.871,52 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στις 10.858,10 μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, απροσδόκητη άνοδο κατέγραψαν οι εξαγωγές της Κίνας, σε ετήσια βάση, τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, λόγω αυξημένων αποστολών προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Οι εξαγωγές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου ενισχύθηκαν κατά +3,5% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, έναντι ετήσιας πτώσης -6,6% τον Μάρτιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση της τάξεως του -11%.
Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές της Κίνας κατέγραψαν «βουτιά» της τάξεως του -14,2% έναντι ετήσιας πτώσης -1% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -10%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να διευρυνθεί στα 45,34 δισ. δολ. τον Απρίλιο, έναντι πλεονάσματος 19,9 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 9,7 δισ. δολ.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα η Markit, η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών κατέγραψε άνοδο τον Απρίλιο του 2020, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 44,4 μονάδες, έναντι 43 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν περαιτέρω άνοδο στις 50,1 μονάδες.
Οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό υποχώρησαν με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων τον Σεπτέμβριο του 2014, καθώς η πανδημία οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων εκτός Κίνας.
Παράλληλα, ο σύνθετος δείκτης PMI, στον οποία περιλαμβάνεται και ο κλάδος μεταποίησης, ενισχύθηκε στις 47,6 μονάδες, έναντι 46,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
«Το δεύτερο κύμα σοκ για την οικονομία της Κίνας που προκαλείται από τη συρρίκωνση της ζήτησης δεν πρέπει να υποτιμηθεί στο δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος του CEBM Group, Zhengsheng Zhong, διευκρινίζοντας ότι «η περιορισμένη ανάκαμψη της εγχώριας ζήτηση και η αύξηση των δαπανών υποδομής δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν την πτώση της εξωτερικής ζήτησης».
«Οι αγορές της Ασίας ξεκίνησαν με αργούς ρυθμούς, μετά από τα ζωφερά στοιχεία για τον Covid-19, τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, τη σκληρή στάση του Trump απέναντι στην Κίνα και την επιστροφή της Ιαπωνίας μετά την αργία της Χρυσής Εβδομάδας», τόνισε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της OANDA, Edward Moya.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης