Η Κομισιόν επισημαίνει στις συστάσεις της προς τα κράτη - μέλη ότι τα σύνορα θα πρέπει να ξανανοίξουν όσο περιορίζονται τα κρούσματα του κορωνοϊού
(upd4) Το πλαίσιο των προτάσεών της για την επανεκκίνηση του τουρισμού παρουσίασε η Κομισιόν, εκδίδοντας οδηγίες ώστε να γίνει δυνατή η διαμονή σε ξενοδοχεία, η επίσκεψη σε χώρους εστίασης και σε παραλίες με όρους ασφαλείας τους προσεχείς μήνες παρά την παρουσία της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η Κομισιόν ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβουν υπ' όψιν τις ατομικές ανάγκες επιτρέποντας στους ανθρώπους να επισκεφθούν συγγενείς και αγαπημένους που ζουν σε διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για σταδιακή και συντονισμένη άρση των περιορισμών εισόδου στα σύνορα, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Κομισιόν επισημαίνει στις συστάσεις της προς τα κράτη - μέλη ότι τα σύνορα θα πρέπει να ξανανοίξουν όσο περιορίζονται τα κρούσματα του κορωνοϊού, κίνηση που προφανώς εντάσσεται στην προσπάθεια να διασωθεί μέρος των απωλειών από τον πληττόμενο τουριστικό κλάδο κυρίως για την περίοδο Ιουνίου - Αυγούστου.
«Αυτό δεν θα είναι ένα φυσιολογικό καλοκαίρι.
Ωστόσο, αν κάνουμε όλοι προσπάθειες, δεν θα χρειαστεί να περάσουμε το καλοκαίρι αποκλεισμένοι στο σπίτι και το καλοκαίρι δεν θα χαθεί εντελώς για την τουριστική βιομηχανία», δήλωσε η Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται ότι η επιδημία του κορωνοϊού εκτιμάται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ότι θα επιφέρει απώλειες της τάξης των 280 με 420 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020.
Νομικές ενέργειες για τα υποχρεωτικά vouchers
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί δε στην έναρξη νομικών διαδικασιών σε βάρος χωρών που παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ μη επιβάλλοντας στις εταιρείες να επιστρέψουν χρήματα σε πελάτες για ταξίδια ή διακοπές που ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.
Η Vestager δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι οι ταξιδιωτικές εταιρείες, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρα στους ανθρώπους για να δεχθούν βεβαιώσεις καταβολής χρημάτων (vouchers) για να τις χρησιμοποιήσουν αργότερα, υπογράμμισε όμως πως οι πολίτες της ΕΕ έχουν θεμελιωδώς το δικαίωμα να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν καταβάλει, αν το θέλουν.
"Από σήμερα θα σταλούν επιστολές στα κράτη μέλη που παραβιάζουν αυτή την πολύ θεμελιώδη αρχή.
Οι επιστολές αυτές αποστέλλονται την ώρα που μιλάμε", δήλωσε αναφερόμενη στο πρώτο επίσημο βήμα στο πλαίσιο της αποκαλούμενης παραβίασης νομικών διαδικασιών.
Προτείνει την προσωρινή απαγόρευση μετακινήσεων έως τις 15 Ιουνίου για τουρίστες εκτός ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά «συντονισμένο»« τρόπο, όσο το δυνατόν περισσότερο «αρμονικά» και χωρίς διακρίσεις.
Στο σχέδιο με τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ίση μεταχείριση χωρών που βρίσκονται σε συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση και έχουν υιοθετήσει αντίστοιχα μέτρα πρόληψης.
Για την ακρίβεια, αν μία χώρα Α ανοίξει τα σύνορά της με μία χώρα Β, θα πρέπει να κάνει το ίδιο με την γειτονική της χώρα Γ, εάν αυτή η τελευταία βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με την χώρα Β.
Επίσης, αν μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανοίξει τα σύνορά της με μία άλλη, αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλους τους κατοίκους της, και όχι μόνο για όσους έχουν την δική της υπηκοότητα.
Η Κομισιόν συνιστά στα κράτη μέλη να λάβουν αποφάσεις με βάση την υγειονομική εκτίμηση της κατάστασης σε κάθε χώρα και με μεταξύ τους επικοινωνία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την πρόθεση να θέσει μέχρι το καλοκαίρι στη διάθεση των τουριστών ιστοσελίδα με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση στα σύνορα , αλλά και σε κάθε τουριστικό προορισμό.
Για ορισμένες χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως οι βαρύτατα πληγείσες Ιταλία και Ισπανία, αλλά και η Ελλάδα και η Πορτογαλία με τις υψηλές επιδόσεις στην πρόληψη της εξάπλωσης της επιδημίας και την εξαιρετική επιδημιολογική εικόνα, το στοίχημα είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός της ζημίας.
Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κομισιόν καλεί στις 27 χώρες μέλη να παρατείνουν την προσωρινή απαγόρευση των μη αναγκαίων ταξιδιών προ την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Τι αλλάζει στις μετακινήσεις με αεροπλάνα, τρένα και πλοία
Σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν, οι αεροπορικές εταιρίες δεν είναι υποχρεωμένες να διατηρούν κενή την μεσαία θέση στα αεροπλάνα.
Ωστόσο, οι επιβάτες θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι θα φορούν μάσκες κατά την διάρκεια της πτήσης ,αλλά και στους χώρους των αεροδρομίων.
Η Επιτροπή αναφέρει στις προτάσεις της ότι οι αεροπορικές εταιρίες θα πρέπει να περιορίσουν τους κινδύνους μόλυνσης με μέτρα όπως η εγκατάσταση φίλτρων νοσοκομειακού τύπου στα συστήματα εξαερισμού, η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού και ο περιορισμός των κινήσεων των επιβατών.
Οι διαδικασίες του check-in, της παράδοσης και της παραλαβής αποσκευών θα πρέπει να οργανωθούν κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κομισιόν προτείνει η διάρκεια των voucher, που οι αεροπορικές εταιρείες δίνουν έναντι των ματαιωμένων πτήσεων της προηγούμενης περιόδου, να παραταθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο, με ενεργοποιημένη την προστασία έναντι πτώχευσης, ώστε οι δικαιούχοι να τα αποδέχονται χωρίς να ζητούν πλήρη αποζημίωση από αεροπορικές εταιρείες και τουριστικά γραφεία. Η Κομισιόν προτρέπει τις αεροπορικές εταιρείες να καταστήσουν περισσότερο ελκυστικά τα voucher παρατείνοντας την διάρκειά τους, προσφέροντας τους ίδιους με την αρχική κράτηση όρους ή αν είναι δυνατόν αναβαθμίζοντάς τους.
Ορισμένα voucher πρέπει να μπορούν να είναι μεταβιβάσιμα και αυτομάτως αποπληρωτέα, αν δεν χρησιμοποιηθούν εντός του έτους.
Για τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά την εφαρμογή της κοινωνικής αποστασιοποίησης μέσω της αύξησης της συχνότητας των δρομολογίων και της δυναμικότητας των συρμών.
Πρέπει να απαιτείται η χρήση μάσκας στο εσωτερικό των τρένων και στους σταθμούς, ενώ θα πρέπει να συνιστάται η αποφυγή μετακινήσεων κατά τις ώρες αιχμής.
Οι πόρτες πρέπει να ανοίγουν αυτόματα και να υπάρχει διαθεσιμότητα αντισηπτικού διαλύματος.
Αντίστοιχοι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς και στα κρουαζιερόπλοια.
Η Κομισιόν συνιστά την μείωση του αριθμού των επιβατών στις κρουαζιέρες.
Τα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να έχουν διαθέσιμους χώρους για καραντίνα, εάν υπάρξει ανάγκη.
Εθελοντική η χρήση εφαρμογών για την ιχνηλάτηση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές ιχνηλάτησης της COVID-19 σε εθελοντική βάση στο πλαίσιο πακέτου μέτρων που στόχο έχουν την άρση των περιορισμών στα σύνορα και την τόνωση του κλάδου τουρισμού και ταξιδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωσης.
Οι χώρες σπεύδουν να αναπτύξουν εφαρμογές ιχνηλάτησης για κινητά τηλέφωνα, με την ελπίδα ότι η τεχνολογία smartphone μπορεί να βοηθήσει να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα χωρίς να υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε ανησυχίες για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων και παρακολούθηση από κρατικές υπηρεσίες για καιρό μετά τη χαλάρωση της κρίσης του κορονοϊού.
Οι εφαρμογές χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία Bluetooth για να εντοπίσουν αυτούς που ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τον ιό.
«Μια εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών και προειδοποίησης εγκαθίσταται σε εθελοντική βάση και χρησιμοποιείται για να προειδοποιήσει τους χρήστες εάν έχουν βρεθεί κοντά για ορισμένο διάστημα σε κάποιον που βρέθηκε θετικός στην COVID-19», αναφέρεται σε ερωταπαντήσεις που ανήρτησε σήμερα η Κομισιόν στην ιστοσελίδα της αναφορικά με τις εφαρμογές ιχνηλάτησης.
«Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης πρέπει να είναι εθελοντικές, διαφανείς, ασφαλείς, διαλειτουργικές και να σέβονται τα προσωπικά δεδομένα ανθρώπων… Όλες οι εφαρμογές θα πρέπει να είναι μόνο προσωρινές, ούτως ώστε να μπορούν να καταργηθούν μόλις τελειώσει η πανδημία. Και θα πρέπει να λειτουργούν οπουδήποτε στην ΕΕ, διασυνοριακά και σε όλα τα λειτουργικά συστήματα», αναφέρεται σε άλλο σημείο.
Οι ανησυχίες ότι οι εφαρμογές δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν διασυνοριακά στην ΕΕ ήλθαν στην επιφάνεια ύστερα από διαμάχη μεταξύ της Γαλλίας και της Apple. Η Γαλλία κατηγόρησε την εταιρία ότι υπονομεύει τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό καθώς αρνείται να καταστήσει τα μοντέλα iPhones πιο συμβατά με την σχεδιαζόμενη εφαρμογή ιχνηλάτησης "StopCovid".
Αναλυτικά η Κομισιόν ανακοίνωσε τα εξής:
Τουρισμός και μεταφορές: Οδηγίες της Επιτροπής σχετικά με τον τρόπο ασφαλούς επανέναρξης των ταξιδιών και την επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού τουρισμού το 2020 και μετά
Σήμερα, η Επιτροπή παρουσιάζει ένα πακέτο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να άρουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να επιτρέψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά, μετά από μήνες σε lockdown, τηρώντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες προφυλάξεις για την υγεία.
Οι κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν στοχεύουν στο να προσφέρουν στους πολίτες την ευκαιρία της απαραίτητης ξεκούρασης, χαλάρωσης και καθαρού αέρα.
Μόλις το επιτρέψει η η υγειονομική κατάσταση, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνούν με τους φίλους και την οικογένειά τους, στη δική τους χώρα της ΕΕ ή πέρα από τα σύνορά της χώρας τους, με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης.
Το πακέτο των κατευθυντήριων γραμμών στοχεύει επίσης να βοηθήσει τον τουριστικό τομέα της ΕΕ να ανακάμψει από την πανδημία, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις και διασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ο νούμερο ένα προορισμός για τους τουρίστες.
Το πακέτο της Επιτροπής για τον τουρισμό και τις μεταφορές περιλαμβάνει:
- Μια συνολική στρατηγική ανάκαμψης για το 2020 και για τα επόμενα χρόνια
- Μια κοινή προσέγγιση για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και την άρση των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ με σταδιακό και συντονισμένο τρόπο
- Ένα πλαίσιο για τη στήριξη της σταδιακής αποκατάστασης των μεταφορών διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού
- Μια πρόταση που στοχεύει να κάνει τα ταξιδιωτικά vouchers μια ελκυστική εναλλακτική λύση για την επιστροφή χρημάτων για τους καταναλωτές.
- Κριτήρια για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων και για την ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας για δομές φιλοξενίας, όπως τα ξενοδοχεία.
Για τουρίστες και ταξιδιώτες
Η Επιτροπή επιδιώκει να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα, την αυτοπεποίθηση και την ασφάλεια να αρχίσουν να ταξιδεύουν ξανά με τα ακόλουθα μέτρα:
Ασφαλής αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα:
Η ελεύθερη κυκλοφορία και τα διασυνοριακά ταξίδια είναι βασικά για τον τουρισμό.
Καθώς τα κράτη μέλη καταφέρνουν να μειώσουν την κυκλοφορία του ιού, οι γενικοί περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να αντικατασταθούν από πιο στοχοθετημένα μέτρα.
Εάν η γενικευμένη άρση των περιορισμών δεν δικαιολογείται από την υγειονομική κατάσταση, η Επιτροπή προτείνει μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση που ξεκινά με την άρση των περιορισμών μεταξύ περιοχών ή κρατών μελών με αρκετά παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις.
Η προσέγγιση πρέπει επίσης να είναι ευέλικτη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να ληφθούν πάλι κάποια μέτρα εάν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση.
Τα κράτη μέλη πρέπει να ενεργούν βάσει των ακόλουθων 3 κριτηρίων:
- επιδημιολογικά, εστιάζοντας κυρίως σε περιοχές όπου η κατάσταση βελτιώνεται, με βάση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και χρησιμοποιώντας τον περιφερειακό χάρτη που αναπτύχθηκε από το ECDC ·
- τη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων περιορισμού καθ 'όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαβάσεων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων διασφαλίσεων και μέτρων όπου η φυσική απόσταση μπορεί να είναι δύσκολο να διασφαλιστεί και οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, με προτεραιότητα τη διασυνοριακή κυκλοφορία σε βασικούς τομείς δραστηριότητας και συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών λόγων.
- Η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων έχει ιδιαίτερη σημασία: όταν ένα κράτος μέλος αποφασίζει να επιτρέψει ταξίδια στην επικράτειά του ή σε συγκεκριμένες περιοχές και περιοχές εντός της επικράτειάς του, πρέπει να το κάνει χωρίς διακρίσεις - επιτρέποντας ταξίδια από όλες τις περιοχές, νομούς ή χώρες στην ΕΕ με παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις.
Στο ίδιο πνεύμα, όλοι οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν χωρίς διακρίσεις, σε όλους τους πολίτες της ΕΕ και σε όλους τους κατοίκους αυτού του κράτους μέλους ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους και πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα μέρη της Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση.
Αποκατάσταση των μεταφορικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την ΕΕ προστατεύοντας παράλληλα την υγεία των εργαζομένων στις μεταφορές και των επιβατών:
Οι κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν γενικές αρχές για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των αεροπορικών, σιδηροδρομικών, οδικών και πλωτών οδών.
Οι κατευθυντήριες γραμμές παρουσιάζουν μια σειρά συστάσεων, όπως η ανάγκη περιορισμού της επαφής μεταξύ επιβατών και εργαζομένων στις μεταφορές, και των ίδιων των επιβατών, μειώνοντας, όπου είναι εφικτό, την πυκνότητα των επιβατών.
Οι οδηγίες περιλαμβάνουν επίσης συστάσεις σχετικά με τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, όπως μάσκες προσώπου και επαρκή πρωτόκολλα σε περίπτωση που οι επιβάτες παρουσιάζουν συμπτώματα κορωνοϊού.
Οι κατευθυντήριες γραμμές διατυπώνουν επίσης συστάσεις για κάθε τρόπο μεταφοράς και απαιτούν συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών ενόψει της αποκατάστασης σταδιακών συνδέσεων μεταξύ τους.
Επαναλειτουργία τουριστικών υπηρεσιών με ασφάλεια:
Η Επιτροπή καθορίζει ένα κοινό πλαίσιο που παρέχει κριτήρια για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας για ξενοδοχεία και άλλες μορφές καταλυμάτων, για την προστασία της υγείας τόσο των επισκεπτών όσο και των εργαζομένων.
Αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν επιδημιολογικά στοιχεία: επαρκή ικανότητα του συστήματος υγείας για τους ντόπιους και τους τουρίστες, ισχυρή επιτήρηση και παρακολούθηση και ικανότητα τεστ και ανίχνευσης επαφών.
Αυτές οι οδηγίες θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να μείνουν με ασφάλεια σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ, Bed & Breakfast ή άλλα καταλύματα διακοπών, να τρώνε και να πίνουν σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες και να πηγαίνουν σε παραλίες και άλλους υπαίθριους χώρους αναψυχής.
Διασφάλιση διασυνοριακής διαλειτουργικότητας εφαρμογών για την ιχνηλάτηση επαφών:
Τα κράτη μέλη, με την υποστήριξη της Επιτροπής, συμφώνησαν στις κατευθυντήριες γραμμές για τη διασφάλιση της διασυνοριακής διαλειτουργικότητας μεταξύ των εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να προειδοποιούνται για πιθανή μόλυνση με κορωνοϊό όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ.
Αυτό θα καθοδηγήσει τους προγραμματιστές που συνεργάζονται με τις εθνικές υγειονομικές αρχές.
Τέτοιες εφαρμογές ιχνηλατησης πρέπει να είναι εθελοντικές, διαφανείς, προσωρινές, κυβερνοασφαλείς, να χρησιμοποιούν ανώνυμα δεδομένα, πρέπει να βασίζονται στην τεχνολογία Bluetooth και να είναι διαλειτουργικές διασυνοριακά, καθώς και μεταξύ λειτουργικών συστημάτων.
Η διαλειτουργικότητα είναι ζωτικής σημασίας: οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για μία πιθανή μόλυνση με ασφαλή και προστατευμένο τρόπο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην ΕΕ, και οποιαδήποτε εφαρμογή κι αν χρησιμοποιούν.
Η Επιτροπή υποστηρίζει τα κράτη μέλη στην εξεύρεση της σωστής λύσης, σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στην εργαλειοθήκη της ΕΕ και τις οδηγίες της Επιτροπής για την προστασία των δεδομένων.
Καθιστώντας τα voucher μία πιο ελκυστική επιλογή για τους καταναλωτές:
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι ταξιδιώτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ vouchers ή επιστροφής χρημάτων για ακυρωμένα εισιτήρια μετακίνησης (αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο / πούλμαν και πλοία) ή οργανωμένα ταξίδια.
Επαναβεβαιώνοντας αυτό το δικαίωμα, η σύσταση της Επιτροπής αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι τα voucher θα γίνουν μια βιώσιμη και πιο ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι της αποζημίωσης για ακυρωμένα ταξίδια στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας, η οποία έχει επίσης επιβαρύνει οικονομικά τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.
Τα εθελοντικά voucher πρέπει να προστατεύονται από την αφερεγγυότητα του εκδότη, με ελάχιστη περίοδο ισχύος 12 μηνών και να επιστρέφονται μετά από ένα έτος το πολύ, εάν δεν εξαργυρωθούν. Θα πρέπει επίσης να παρέχουν στους επιβάτες επαρκή ευελιξία, θα πρέπει να επιτρέπουν στους επιβάτες να ταξιδεύουν στην ίδια διαδρομή υπό τις ίδιες συνθήκες υπηρεσίας ή οι ταξιδιώτες να κάνουν κράτηση για ένα πακέτο ταξιδιωτικής σύμβασης με τον ίδιο τύπο υπηρεσιών ή ισοδύναμης ποιότητας.
Θα πρέπει επίσης να μεταφέρονται σε άλλον ταξιδιώτη.
Για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων
Η Κομισιόν σκοπεύει να υποστηρίξει τον κλάδο του ευρωπαϊκού τουρισμού διασφαλίζοντας ρευστότητα για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρομεσαίες μέσω:
Ευελιξίας στους κανόνες κρατικής βοήθειας, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να προωθούν διάφορα σχήματα, όπως συστήματα εγγυήσεων για κουπόνια και άλλα συστήματα ρευστότητας, να υποστηρίζουν εταιρείες στον τομέα των μεταφορών και των ταξιδιών και να διασφαλίζουν ότι θα ικανοποιούνται οι αξιώσεις αποζημίωσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα συστήματα κουπονιών μπορούν να εγκριθούν πολύ γρήγορα από την Επιτροπή, μετά από κοινοποίηση από το ενδιαφερόμενο κράτος -μέλος.
Κοινοτικής χρηματοδότησης: Η ΕΕ συνεχίζει να παρέχει άμεση ρευστότητα σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση μέσω της πρωτοβουλίας Coronavirus Response Instrument, υπό κοινή διαχείριση με τα κράτη- μέλη.
Επιπλέον, η Κομισιόν διέθεσε χρηματοδότηση έως και 8 δισεκατομμύρια ευρώ για 100.000 μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.
Σώζοντας θέσεις εργασίας με οικονομική ενίσχυση έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα SURE:
Το πρόγραμμα SURE βοηθά τα κράτη μέλη να καλύψουν το κόστος εθνικών συστημάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας και παρόμοιων μέτρων που επιτρέπουν στις εταιρείες να διασφαλίζουν θέσεις εργασίας.
Η Κομισιόν υποστηρίζει επίσης τις εταιρικές σχέσεις μεταξύ των υπηρεσιών απασχόλησης, των κοινωνικών εταίρων και των εταιρειών για τη διευκόλυνση της επανεκπαίδευσης, ιδίως για τους εποχικούς εργαζόμενους.
Φέρνοντας σε επαφή πολίτες με τοπικές τουριστικές προσφορές, προωθώντας τοπικά αξιοθέατα και τον τουρισμό και την Ευρώπη ως ασφαλή τουριστικό προορισμό:
Η Κομισιόν θα συνεργαστεί με κράτη μέλη για την προώθηση ενός συστήματος κουπονιών, βάσει του οποίου οι πελάτες θα μπορούν να υποστηρίζουν τα αγαπημένα τους ξενοδοχεία ή εστιατόρια.
Η Επιτροπή θα προωθήσει επίσης πανευρωπαϊκές επικοινωνιακές εκστρατείες που παρουσιάζουν την Ευρώπη ως υπ’ αριθμόν ένα τουριστικό προορισμό.
Για την συμπλήρωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων η Κομισιόν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με κράτη μέλη για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal) και θα ενθαρρύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τουριστικών υπηρεσιών, ώστε να προσφέρει περισσότερες επιλογές, καλύτερη κατανομή πόρων και νέους τρόπους διαχείρισης των ταξιδιών και των τουριστικών ροών.
Η Κομισιόν θα οργανώσει ένα συνέδριο για τον ευρωπαϊκό τουρισμό με θεσμικά όργανα της ΕΕ, τον κλάδο, τις περιφέρειες, τις πόλεις και άλλους ενδιαφερόμενους για να οικοδομήσουν από κοινού το μέλλον ενός βιώσιμου, καινοτόμου και ανθεκτικού ευρωπαϊκού τουρισμού – την «Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Τουρισμό 2050».
Πέτσας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη, τις επόμενες ημέρες το σχέδιο για τον τουρισμό - Χαιρετίζουμε τις προτάσεις της Κομισιόν
«Η Ελληνική Κυβέρνηση χαιρετίζει το πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων για τον τουρισμό και τις μεταφορές που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη και ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τον τουρισμό.
Όπως τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου δεν ήταν αυτονόητη.
«Η Ελλάδα έθεσε πρώτη το ζήτημα του τουρισμού στον Ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο.
Και σε συνεργασία με άλλες χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήξαμε στο σημερινό πλαίσιο που σέβεται μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ: την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων.
Στόχος είναι η σταδιακή, με κοινούς κανόνες και προϋποθέσεις, αποκατάσταση των μεταφορών και του τουρισμού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτή η αποκατάσταση θα επιτρέψει την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο που παρουσιάστηκε σήμερα ενσωματώνονται πολλές από τις προτάσεις μας.
Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει προτάσεις για υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, για εργαλεία ιχνηλάτισης, για κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και για μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την ανάδειξη της Ευρώπης ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού.
Συνεκτικός κρίκος του όλου πλαισίου είναι η «αρχή της μη-διάκρισης».
Με βάση αυτή την αρχή, διευκολύνεται η μετακίνηση μεταξύ χωρών και περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και όχι με βάση τη γεωγραφική απόσταση, ή το μέσο μεταφοράς.
Στην κατεύθυνση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα στην οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενος μπορούν να ενημερώνονται με διαφάνεια και εγκυρότητα για τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας.
Όπως φαίνεται, η Ελλάδα χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη διασπορά του ιού ανά 100.000 κατοίκους.
Και αυτός είναι - ένας ακόμη - παράγοντας προσέλκυσης τουριστών στη χώρα μας.
Με το σημερινό πλαίσιο εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη ότι οι μετακινήσεις θα είναι ασφαλείς, σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.
Ακόμη και σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, η Ελλάδα είναι έτοιμη.
Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της απασχόλησης.
Αλλά, ας μην έχουμε αυταπάτες.
Το φετινό καλοκαίρι, δεν θα είναι σαν το περσινό», καταλήγει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Gentiloni: Οριστικά θα έχουμε τουριστική περίοδο το καλοκαίρι
«Οριστικά θα έχουμε τουριστική περίοδο το καλοκαίρι, αλλά με μέτρα ασφαλείας και περιορισμούς», διαβεβαιώνει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών θεμάτων της ΕΕ Paolo Gentiloni.
Σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung, o κ. Gentiloni αναφέρει ακόμη ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς της οικονομίας που θα ωφεληθούν περισσότερο από το πακέτο ενισχύσεων που ετοιμάζει η Επιτροπή και προσθέτει ότι εντός του Μαΐου θα παρουσιαστεί το νέο σχέδιο για τον επταετή προϋπολογισμό της περιόδου 2021-27 και ένα συνδεδεμένο με αυτόν πρόγραμμα ανασυγκρότησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Gentiloni ζητά ποσό άνω του ενός τρισεκατομμυρίου και ενισχύσεις, παράλληλα με την χορήγηση δανείων, καθώς θεωρεί ότι τα δάνεια θα αύξαναν το βάρος του χρέους «σε χώρες υπερχρεωμένες, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις επλήγησαν περισσότερο από αυτήν την πανδημία».
Ως εναλλακτική λύση παρουσιάζει τα πολύ μακροπρόθεσμα δάνεια.
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στα κράτη - μέλη, ο ιταλός Επίτροπος εξηγεί ότι η Γερμανία αποδίδει καλά, ενώ ιδιαίτερα άσχημη είναι η κατάσταση για την Ιταλία και την Ισπανία.
Αυτές οι διαφορές θέτουν σε κίνδυνο την Εσωτερική Αγορά και τη συνοχή της Ευρωζώνης, αναφέρει και προειδοποιεί ότι «αυτό σημαίνει ότι απειλείται η ύπαρξη της ΕΕ». Εξηγεί δε ότι ένας λόγος για τις αποκλίσεις είναι οι διαφορετικές δυνατότητες που διαθέτουν οι κυβερνήσεις για να στηρίξουν τις οικονομίες τους.
Για παράδειγμα, τα αιτήματα που έλαβε η Επιτροπή για κυβερνητική ενίσχυση λόγω του κορονοϊού «δεν είναι πολύ ισορροπημένα», δηλώνει, καθώς τα στατιστικά στοιχεία της Επιτροπής δείχνουν ότι μόνο στη Γερμανία αναλογεί το ήμισυ των εγκεκριμένων ενισχύσεων.
Ένα εργαλείο κατά των διαφορών και των κινδύνων θα μπορούσε να είναι «ένα σταθερό και πολύ καλά εξοπλισμένο» πρόγραμμα ανασυγκρότησης, εκτιμά ο ίδιος. «Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: μια απειλή για την ύπαρξή μας ή μια ιστορική ευκαιρία», τονίζει.
Η ιστορική ευκαιρία έγκειται στο γεγονός ότι η ΕΕ θα μπορούσε να δημιουργήσει με το πρόγραμμα ανοικοδόμησης ένα κοινό μέσο δημοσιονομικής πολιτικής - εφόσον τα κράτη συμφωνήσουν να διαθέτει σημαντικό όγκο κεφαλαίων.
Το νέο ταμείο βοήθειας θα μείωνε τις οικονομικές ανισότητες μεταξύ χωρών και οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να θέσουν στόχους για τα κεφάλαια του προγράμματος, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συνεχίζει.
«Αυτό θα ήταν ένα καλό βήμα προς τα εμπρός για την ΕΕ», δηλώνει και ζητά τα χρήματα του προγράμματος ανασυγκρότησης να αρχίσουν να διατίθενται ήδη τους επόμενους μήνες και όχι το 2021.
«Η οικονομία ξεκινά σταδιακά και πάλι», οπότε πρέπει να αντιμετωπιστεί σύντομα ο κίνδυνος του διαφορετικού ρυθμού ανόδου μεταξύ των κρατών, κάτι που συνεπάγεται κινδύνους για την ευρωπαϊκή συνοχή. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους από την αρχή», λέει ο κ. Gentiloni.
Η Γερμανία συνομιλεί διμερώς με την Ελλάδα για τον τουρισμό
Πυρετώδεις οι διεργασίες σε ευρωπαϊκό και γερμανικό επίπεδο για την επανεκκίνηση του τουρισμού.
Ενώ φέτος οι καλοκαιρινές διακοπές βρίσκονται για πολλούς Γερμανούς σε αναμονή, για πολλούς άλλους θα είχαν ήδη ξεκινήσει, εάν δεν υπήρχε η πανδημία κορωνοϊού. Αυτήν την περίοδο αρμόδιοι υπουργοί Τουρισμού χωρών της ΕΕ, αλλά και η ίδια η Κομισιόν βρίσκονται σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, για το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, έτσι ώστε οι φετινές διακοπές να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς.
Σήμερα μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει αποφάσεις και συστάσεις για τον τουριστικό κλάδο, που ανήκει ανάμεσα σε αυτούς, που έχουν πληγεί περισσότερο από τον νέο ιό.
Όχι σε διμερείς συμφωνίες για τουριστικούς διαδρόμους
Σε αυτήν τη φάση η Γερμανία, δια μέσου του υφυπουργού Οικονομίας και εντεταλμένου της κυβέρνησης για θέματα τουρισμού Τόμας Μπαράις, βολιδοσκοπεί από κοινού με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για το ποιες δυνατότητες υπάρχουν για μια επανεκκίνηση του τουρισμού.
Ο ίδιος ο Μπαράις μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL/ ntv „Frühstart“ αποκάλυψε ότι αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε συνομιλίες με τους υπουργούς Τουρισμού της Ελλάδας και της Ιταλίας, σε πρώτη φάση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων και προθέσεων σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των ταξιδιών και τη λήψη υγειονομικών μέτρων για ασφαλή διαμονή σε ξενοδοχεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανοίξουν τα σύνορα σύντομα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ο κ. Μπαράις αποκλείει πάντως τη σύναψη διμερών συμφωνιών για δημιουργία τουριστικών διαδρόμων, πρόταση που φαίνεται ότι υπεβλήθη από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό προέκυψε από συνομιλία που είχε χθες ο Γερμανός αξιωματούχος με τον αρμόδιο Ιταλό υπουργό Ντάριο Φραντσεσκίνι. Εκείνο που προκρίνει το Βερολίνο σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι να βρεθούν κοινές λύσεις σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με τη DW ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης επιβεβαίωσε την ύπαρξη συνομιλιών με τον Τόμας Μπαράις και ανέφερε ότι πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να λάβουν θεσμικό χαρακτήρα.
Και η ελληνική πλευρά αναμένει τις αυριανές ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, “αλλά εάν είναι light, η Ελλάδα θα σπρώξει την διεκδίκηση συγκεκριμένων μέτρων και μέσω διμερών συμφωνιών με άλλες χώρες. Μεγάλη σημασία έχει η αποκατάσταση των αεροπορικών ταξιδιών”.
Συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Πάντως στο χθεσινό κυβερνητικό μπρίφινγκ ο Ράινερ Μπρόιλ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ότι “βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, οι οποίοι έχουν φυσικά συμφέρον να ξαναρχίσει ο τουρισμός… είναι και προς το δικό μας συμφέρον, αλλά θα πρέπει να το επιτρέπει και η κατάσταση, την οποία παρακολουθούμε συνεχώς”.
Υπογράμμισε ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επικοινωνεί τακτικά με Ευρωπαίους ομολόγους του και ότι “η δική μας θέση είναι ότι έχει περισσότερο νόημα ο συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ, για να έχουμε ενιαία στάση επί τη βάσει διαφανών κριτηρίων για τους πολίτες μας.”
Από την πλευρά της η κ. Μπεάτε Μπαρόν, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, υπογράμμισε την ανάγκη “σαφήνειας για τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά θα πρέπει να κινηθούμε προσεκτικά, οι περιορισμοί για τα ταξίδια εξαρτώνται από τις επιδημιολογικές εξελίξεις”.
Kινητοποιήσεις
Όπως μεταδίδει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, αύριο οι ιδιοκτήτες γραφείων ταξιδίων και τουρισμού προγραμματίζουν στο Βερολίνο κινητοποιήσεις υπό τη μορφή αυτοκινητοπομπής που θα κινηθεί σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της γερμανικής πρωτεύουσας.
Αίτημά τους είναι η σύσταση ειδικού ταμείου προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις επιστροφής χρημάτων από ταξίδια που ακυρώθηκαν, ύψους 15 δις ευρώ και χορήγησης οικονομικής στήριξης σε επιχειρήσεις του κλάδου.
Η διοργανώτρια Συμμαχία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων Τουρισμού ανακοίνωσε ότι στις κινητοποιήσεις έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν 1000 διαδηλωτές. Πάντως άδεια από τις αρχές έχουν λάβει το ανώτερο 50 αυτοκίνητα.
Ρέτσος: Οι αποφάσεις της ΕΕ πολύ σημαντικό βήμα επανεκκίνησης του τουρισμού
“Οι διαφαινόμενες θετικές προτάσεις της ΕΕ, αποτελούν το πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό, βήμα επανεκκίνησης του τουρισμού”, σημειώνει σε προσωπικό του λογαριασμό στο Linked In πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος.
Πλέον, η έναρξη πτήσεων, οι διακρατικές συμφωνίες, τα πρωτόκολλα λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, η στήριξη της εργασίας, μαζί με το δίχτυ προστασίας της ανεργίας και τα εργαλεία ρευστότητας, θα καθορίσουν τη συνέχεια, δηλαδή πόσες επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας θα επαναλειτουργήσουν, πόσες εποχικές θα ανοίξουν, ποιες θα είναι οι αγορές-στόχοι, ποια θα είναι η διάρκεια της σεζόν και εντέλει, τι μέρος των εσόδων του 2019 μπορεί να διασωθεί, συμπλήρωσε ο κ.Ρέτσος.
www.bankingnews.gr
Σύμφωνα με το σχέδιο, η Κομισιόν ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβουν υπ' όψιν τις ατομικές ανάγκες επιτρέποντας στους ανθρώπους να επισκεφθούν συγγενείς και αγαπημένους που ζουν σε διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για σταδιακή και συντονισμένη άρση των περιορισμών εισόδου στα σύνορα, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Κομισιόν επισημαίνει στις συστάσεις της προς τα κράτη - μέλη ότι τα σύνορα θα πρέπει να ξανανοίξουν όσο περιορίζονται τα κρούσματα του κορωνοϊού, κίνηση που προφανώς εντάσσεται στην προσπάθεια να διασωθεί μέρος των απωλειών από τον πληττόμενο τουριστικό κλάδο κυρίως για την περίοδο Ιουνίου - Αυγούστου.
«Αυτό δεν θα είναι ένα φυσιολογικό καλοκαίρι.
Ωστόσο, αν κάνουμε όλοι προσπάθειες, δεν θα χρειαστεί να περάσουμε το καλοκαίρι αποκλεισμένοι στο σπίτι και το καλοκαίρι δεν θα χαθεί εντελώς για την τουριστική βιομηχανία», δήλωσε η Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται ότι η επιδημία του κορωνοϊού εκτιμάται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ότι θα επιφέρει απώλειες της τάξης των 280 με 420 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020.
Νομικές ενέργειες για τα υποχρεωτικά vouchers
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί δε στην έναρξη νομικών διαδικασιών σε βάρος χωρών που παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ μη επιβάλλοντας στις εταιρείες να επιστρέψουν χρήματα σε πελάτες για ταξίδια ή διακοπές που ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.
Η Vestager δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι οι ταξιδιωτικές εταιρείες, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρα στους ανθρώπους για να δεχθούν βεβαιώσεις καταβολής χρημάτων (vouchers) για να τις χρησιμοποιήσουν αργότερα, υπογράμμισε όμως πως οι πολίτες της ΕΕ έχουν θεμελιωδώς το δικαίωμα να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν καταβάλει, αν το θέλουν.
"Από σήμερα θα σταλούν επιστολές στα κράτη μέλη που παραβιάζουν αυτή την πολύ θεμελιώδη αρχή.
Οι επιστολές αυτές αποστέλλονται την ώρα που μιλάμε", δήλωσε αναφερόμενη στο πρώτο επίσημο βήμα στο πλαίσιο της αποκαλούμενης παραβίασης νομικών διαδικασιών.
Προτείνει την προσωρινή απαγόρευση μετακινήσεων έως τις 15 Ιουνίου για τουρίστες εκτός ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά «συντονισμένο»« τρόπο, όσο το δυνατόν περισσότερο «αρμονικά» και χωρίς διακρίσεις.
Στο σχέδιο με τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ίση μεταχείριση χωρών που βρίσκονται σε συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση και έχουν υιοθετήσει αντίστοιχα μέτρα πρόληψης.
Για την ακρίβεια, αν μία χώρα Α ανοίξει τα σύνορά της με μία χώρα Β, θα πρέπει να κάνει το ίδιο με την γειτονική της χώρα Γ, εάν αυτή η τελευταία βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με την χώρα Β.
Επίσης, αν μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανοίξει τα σύνορά της με μία άλλη, αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλους τους κατοίκους της, και όχι μόνο για όσους έχουν την δική της υπηκοότητα.
Η Κομισιόν συνιστά στα κράτη μέλη να λάβουν αποφάσεις με βάση την υγειονομική εκτίμηση της κατάστασης σε κάθε χώρα και με μεταξύ τους επικοινωνία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την πρόθεση να θέσει μέχρι το καλοκαίρι στη διάθεση των τουριστών ιστοσελίδα με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση στα σύνορα , αλλά και σε κάθε τουριστικό προορισμό.
Για ορισμένες χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως οι βαρύτατα πληγείσες Ιταλία και Ισπανία, αλλά και η Ελλάδα και η Πορτογαλία με τις υψηλές επιδόσεις στην πρόληψη της εξάπλωσης της επιδημίας και την εξαιρετική επιδημιολογική εικόνα, το στοίχημα είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός της ζημίας.
Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κομισιόν καλεί στις 27 χώρες μέλη να παρατείνουν την προσωρινή απαγόρευση των μη αναγκαίων ταξιδιών προ την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Τι αλλάζει στις μετακινήσεις με αεροπλάνα, τρένα και πλοία
Σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν, οι αεροπορικές εταιρίες δεν είναι υποχρεωμένες να διατηρούν κενή την μεσαία θέση στα αεροπλάνα.
Ωστόσο, οι επιβάτες θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι θα φορούν μάσκες κατά την διάρκεια της πτήσης ,αλλά και στους χώρους των αεροδρομίων.
Η Επιτροπή αναφέρει στις προτάσεις της ότι οι αεροπορικές εταιρίες θα πρέπει να περιορίσουν τους κινδύνους μόλυνσης με μέτρα όπως η εγκατάσταση φίλτρων νοσοκομειακού τύπου στα συστήματα εξαερισμού, η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού και ο περιορισμός των κινήσεων των επιβατών.
Οι διαδικασίες του check-in, της παράδοσης και της παραλαβής αποσκευών θα πρέπει να οργανωθούν κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κομισιόν προτείνει η διάρκεια των voucher, που οι αεροπορικές εταιρείες δίνουν έναντι των ματαιωμένων πτήσεων της προηγούμενης περιόδου, να παραταθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο, με ενεργοποιημένη την προστασία έναντι πτώχευσης, ώστε οι δικαιούχοι να τα αποδέχονται χωρίς να ζητούν πλήρη αποζημίωση από αεροπορικές εταιρείες και τουριστικά γραφεία. Η Κομισιόν προτρέπει τις αεροπορικές εταιρείες να καταστήσουν περισσότερο ελκυστικά τα voucher παρατείνοντας την διάρκειά τους, προσφέροντας τους ίδιους με την αρχική κράτηση όρους ή αν είναι δυνατόν αναβαθμίζοντάς τους.
Ορισμένα voucher πρέπει να μπορούν να είναι μεταβιβάσιμα και αυτομάτως αποπληρωτέα, αν δεν χρησιμοποιηθούν εντός του έτους.
Για τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά την εφαρμογή της κοινωνικής αποστασιοποίησης μέσω της αύξησης της συχνότητας των δρομολογίων και της δυναμικότητας των συρμών.
Πρέπει να απαιτείται η χρήση μάσκας στο εσωτερικό των τρένων και στους σταθμούς, ενώ θα πρέπει να συνιστάται η αποφυγή μετακινήσεων κατά τις ώρες αιχμής.
Οι πόρτες πρέπει να ανοίγουν αυτόματα και να υπάρχει διαθεσιμότητα αντισηπτικού διαλύματος.
Αντίστοιχοι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς και στα κρουαζιερόπλοια.
Η Κομισιόν συνιστά την μείωση του αριθμού των επιβατών στις κρουαζιέρες.
Τα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να έχουν διαθέσιμους χώρους για καραντίνα, εάν υπάρξει ανάγκη.
Εθελοντική η χρήση εφαρμογών για την ιχνηλάτηση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές ιχνηλάτησης της COVID-19 σε εθελοντική βάση στο πλαίσιο πακέτου μέτρων που στόχο έχουν την άρση των περιορισμών στα σύνορα και την τόνωση του κλάδου τουρισμού και ταξιδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωσης.
Οι χώρες σπεύδουν να αναπτύξουν εφαρμογές ιχνηλάτησης για κινητά τηλέφωνα, με την ελπίδα ότι η τεχνολογία smartphone μπορεί να βοηθήσει να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα χωρίς να υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε ανησυχίες για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων και παρακολούθηση από κρατικές υπηρεσίες για καιρό μετά τη χαλάρωση της κρίσης του κορονοϊού.
Οι εφαρμογές χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία Bluetooth για να εντοπίσουν αυτούς που ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τον ιό.
«Μια εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών και προειδοποίησης εγκαθίσταται σε εθελοντική βάση και χρησιμοποιείται για να προειδοποιήσει τους χρήστες εάν έχουν βρεθεί κοντά για ορισμένο διάστημα σε κάποιον που βρέθηκε θετικός στην COVID-19», αναφέρεται σε ερωταπαντήσεις που ανήρτησε σήμερα η Κομισιόν στην ιστοσελίδα της αναφορικά με τις εφαρμογές ιχνηλάτησης.
«Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης πρέπει να είναι εθελοντικές, διαφανείς, ασφαλείς, διαλειτουργικές και να σέβονται τα προσωπικά δεδομένα ανθρώπων… Όλες οι εφαρμογές θα πρέπει να είναι μόνο προσωρινές, ούτως ώστε να μπορούν να καταργηθούν μόλις τελειώσει η πανδημία. Και θα πρέπει να λειτουργούν οπουδήποτε στην ΕΕ, διασυνοριακά και σε όλα τα λειτουργικά συστήματα», αναφέρεται σε άλλο σημείο.
Οι ανησυχίες ότι οι εφαρμογές δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν διασυνοριακά στην ΕΕ ήλθαν στην επιφάνεια ύστερα από διαμάχη μεταξύ της Γαλλίας και της Apple. Η Γαλλία κατηγόρησε την εταιρία ότι υπονομεύει τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό καθώς αρνείται να καταστήσει τα μοντέλα iPhones πιο συμβατά με την σχεδιαζόμενη εφαρμογή ιχνηλάτησης "StopCovid".
Αναλυτικά η Κομισιόν ανακοίνωσε τα εξής:
Τουρισμός και μεταφορές: Οδηγίες της Επιτροπής σχετικά με τον τρόπο ασφαλούς επανέναρξης των ταξιδιών και την επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού τουρισμού το 2020 και μετά
Σήμερα, η Επιτροπή παρουσιάζει ένα πακέτο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να άρουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να επιτρέψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά, μετά από μήνες σε lockdown, τηρώντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες προφυλάξεις για την υγεία.
Οι κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν στοχεύουν στο να προσφέρουν στους πολίτες την ευκαιρία της απαραίτητης ξεκούρασης, χαλάρωσης και καθαρού αέρα.
Μόλις το επιτρέψει η η υγειονομική κατάσταση, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνούν με τους φίλους και την οικογένειά τους, στη δική τους χώρα της ΕΕ ή πέρα από τα σύνορά της χώρας τους, με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης.
Το πακέτο των κατευθυντήριων γραμμών στοχεύει επίσης να βοηθήσει τον τουριστικό τομέα της ΕΕ να ανακάμψει από την πανδημία, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις και διασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ο νούμερο ένα προορισμός για τους τουρίστες.
Το πακέτο της Επιτροπής για τον τουρισμό και τις μεταφορές περιλαμβάνει:
- Μια συνολική στρατηγική ανάκαμψης για το 2020 και για τα επόμενα χρόνια
- Μια κοινή προσέγγιση για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και την άρση των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ με σταδιακό και συντονισμένο τρόπο
- Ένα πλαίσιο για τη στήριξη της σταδιακής αποκατάστασης των μεταφορών διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού
- Μια πρόταση που στοχεύει να κάνει τα ταξιδιωτικά vouchers μια ελκυστική εναλλακτική λύση για την επιστροφή χρημάτων για τους καταναλωτές.
- Κριτήρια για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων και για την ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας για δομές φιλοξενίας, όπως τα ξενοδοχεία.
Για τουρίστες και ταξιδιώτες
Η Επιτροπή επιδιώκει να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα, την αυτοπεποίθηση και την ασφάλεια να αρχίσουν να ταξιδεύουν ξανά με τα ακόλουθα μέτρα:
Ασφαλής αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα:
Η ελεύθερη κυκλοφορία και τα διασυνοριακά ταξίδια είναι βασικά για τον τουρισμό.
Καθώς τα κράτη μέλη καταφέρνουν να μειώσουν την κυκλοφορία του ιού, οι γενικοί περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να αντικατασταθούν από πιο στοχοθετημένα μέτρα.
Εάν η γενικευμένη άρση των περιορισμών δεν δικαιολογείται από την υγειονομική κατάσταση, η Επιτροπή προτείνει μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση που ξεκινά με την άρση των περιορισμών μεταξύ περιοχών ή κρατών μελών με αρκετά παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις.
Η προσέγγιση πρέπει επίσης να είναι ευέλικτη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να ληφθούν πάλι κάποια μέτρα εάν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση.
Τα κράτη μέλη πρέπει να ενεργούν βάσει των ακόλουθων 3 κριτηρίων:
- επιδημιολογικά, εστιάζοντας κυρίως σε περιοχές όπου η κατάσταση βελτιώνεται, με βάση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και χρησιμοποιώντας τον περιφερειακό χάρτη που αναπτύχθηκε από το ECDC ·
- τη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων περιορισμού καθ 'όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαβάσεων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων διασφαλίσεων και μέτρων όπου η φυσική απόσταση μπορεί να είναι δύσκολο να διασφαλιστεί και οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, με προτεραιότητα τη διασυνοριακή κυκλοφορία σε βασικούς τομείς δραστηριότητας και συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών λόγων.
- Η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων έχει ιδιαίτερη σημασία: όταν ένα κράτος μέλος αποφασίζει να επιτρέψει ταξίδια στην επικράτειά του ή σε συγκεκριμένες περιοχές και περιοχές εντός της επικράτειάς του, πρέπει να το κάνει χωρίς διακρίσεις - επιτρέποντας ταξίδια από όλες τις περιοχές, νομούς ή χώρες στην ΕΕ με παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις.
Στο ίδιο πνεύμα, όλοι οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν χωρίς διακρίσεις, σε όλους τους πολίτες της ΕΕ και σε όλους τους κατοίκους αυτού του κράτους μέλους ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους και πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα μέρη της Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση.
Αποκατάσταση των μεταφορικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την ΕΕ προστατεύοντας παράλληλα την υγεία των εργαζομένων στις μεταφορές και των επιβατών:
Οι κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν γενικές αρχές για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των αεροπορικών, σιδηροδρομικών, οδικών και πλωτών οδών.
Οι κατευθυντήριες γραμμές παρουσιάζουν μια σειρά συστάσεων, όπως η ανάγκη περιορισμού της επαφής μεταξύ επιβατών και εργαζομένων στις μεταφορές, και των ίδιων των επιβατών, μειώνοντας, όπου είναι εφικτό, την πυκνότητα των επιβατών.
Οι οδηγίες περιλαμβάνουν επίσης συστάσεις σχετικά με τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, όπως μάσκες προσώπου και επαρκή πρωτόκολλα σε περίπτωση που οι επιβάτες παρουσιάζουν συμπτώματα κορωνοϊού.
Οι κατευθυντήριες γραμμές διατυπώνουν επίσης συστάσεις για κάθε τρόπο μεταφοράς και απαιτούν συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών ενόψει της αποκατάστασης σταδιακών συνδέσεων μεταξύ τους.
Επαναλειτουργία τουριστικών υπηρεσιών με ασφάλεια:
Η Επιτροπή καθορίζει ένα κοινό πλαίσιο που παρέχει κριτήρια για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας για ξενοδοχεία και άλλες μορφές καταλυμάτων, για την προστασία της υγείας τόσο των επισκεπτών όσο και των εργαζομένων.
Αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν επιδημιολογικά στοιχεία: επαρκή ικανότητα του συστήματος υγείας για τους ντόπιους και τους τουρίστες, ισχυρή επιτήρηση και παρακολούθηση και ικανότητα τεστ και ανίχνευσης επαφών.
Αυτές οι οδηγίες θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να μείνουν με ασφάλεια σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ, Bed & Breakfast ή άλλα καταλύματα διακοπών, να τρώνε και να πίνουν σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες και να πηγαίνουν σε παραλίες και άλλους υπαίθριους χώρους αναψυχής.
Διασφάλιση διασυνοριακής διαλειτουργικότητας εφαρμογών για την ιχνηλάτηση επαφών:
Τα κράτη μέλη, με την υποστήριξη της Επιτροπής, συμφώνησαν στις κατευθυντήριες γραμμές για τη διασφάλιση της διασυνοριακής διαλειτουργικότητας μεταξύ των εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να προειδοποιούνται για πιθανή μόλυνση με κορωνοϊό όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ.
Αυτό θα καθοδηγήσει τους προγραμματιστές που συνεργάζονται με τις εθνικές υγειονομικές αρχές.
Τέτοιες εφαρμογές ιχνηλατησης πρέπει να είναι εθελοντικές, διαφανείς, προσωρινές, κυβερνοασφαλείς, να χρησιμοποιούν ανώνυμα δεδομένα, πρέπει να βασίζονται στην τεχνολογία Bluetooth και να είναι διαλειτουργικές διασυνοριακά, καθώς και μεταξύ λειτουργικών συστημάτων.
Η διαλειτουργικότητα είναι ζωτικής σημασίας: οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για μία πιθανή μόλυνση με ασφαλή και προστατευμένο τρόπο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην ΕΕ, και οποιαδήποτε εφαρμογή κι αν χρησιμοποιούν.
Η Επιτροπή υποστηρίζει τα κράτη μέλη στην εξεύρεση της σωστής λύσης, σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στην εργαλειοθήκη της ΕΕ και τις οδηγίες της Επιτροπής για την προστασία των δεδομένων.
Καθιστώντας τα voucher μία πιο ελκυστική επιλογή για τους καταναλωτές:
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι ταξιδιώτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ vouchers ή επιστροφής χρημάτων για ακυρωμένα εισιτήρια μετακίνησης (αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο / πούλμαν και πλοία) ή οργανωμένα ταξίδια.
Επαναβεβαιώνοντας αυτό το δικαίωμα, η σύσταση της Επιτροπής αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι τα voucher θα γίνουν μια βιώσιμη και πιο ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι της αποζημίωσης για ακυρωμένα ταξίδια στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας, η οποία έχει επίσης επιβαρύνει οικονομικά τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.
Τα εθελοντικά voucher πρέπει να προστατεύονται από την αφερεγγυότητα του εκδότη, με ελάχιστη περίοδο ισχύος 12 μηνών και να επιστρέφονται μετά από ένα έτος το πολύ, εάν δεν εξαργυρωθούν. Θα πρέπει επίσης να παρέχουν στους επιβάτες επαρκή ευελιξία, θα πρέπει να επιτρέπουν στους επιβάτες να ταξιδεύουν στην ίδια διαδρομή υπό τις ίδιες συνθήκες υπηρεσίας ή οι ταξιδιώτες να κάνουν κράτηση για ένα πακέτο ταξιδιωτικής σύμβασης με τον ίδιο τύπο υπηρεσιών ή ισοδύναμης ποιότητας.
Θα πρέπει επίσης να μεταφέρονται σε άλλον ταξιδιώτη.
Για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων
Η Κομισιόν σκοπεύει να υποστηρίξει τον κλάδο του ευρωπαϊκού τουρισμού διασφαλίζοντας ρευστότητα για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρομεσαίες μέσω:
Ευελιξίας στους κανόνες κρατικής βοήθειας, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να προωθούν διάφορα σχήματα, όπως συστήματα εγγυήσεων για κουπόνια και άλλα συστήματα ρευστότητας, να υποστηρίζουν εταιρείες στον τομέα των μεταφορών και των ταξιδιών και να διασφαλίζουν ότι θα ικανοποιούνται οι αξιώσεις αποζημίωσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα συστήματα κουπονιών μπορούν να εγκριθούν πολύ γρήγορα από την Επιτροπή, μετά από κοινοποίηση από το ενδιαφερόμενο κράτος -μέλος.
Κοινοτικής χρηματοδότησης: Η ΕΕ συνεχίζει να παρέχει άμεση ρευστότητα σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση μέσω της πρωτοβουλίας Coronavirus Response Instrument, υπό κοινή διαχείριση με τα κράτη- μέλη.
Επιπλέον, η Κομισιόν διέθεσε χρηματοδότηση έως και 8 δισεκατομμύρια ευρώ για 100.000 μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.
Σώζοντας θέσεις εργασίας με οικονομική ενίσχυση έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα SURE:
Το πρόγραμμα SURE βοηθά τα κράτη μέλη να καλύψουν το κόστος εθνικών συστημάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας και παρόμοιων μέτρων που επιτρέπουν στις εταιρείες να διασφαλίζουν θέσεις εργασίας.
Η Κομισιόν υποστηρίζει επίσης τις εταιρικές σχέσεις μεταξύ των υπηρεσιών απασχόλησης, των κοινωνικών εταίρων και των εταιρειών για τη διευκόλυνση της επανεκπαίδευσης, ιδίως για τους εποχικούς εργαζόμενους.
Φέρνοντας σε επαφή πολίτες με τοπικές τουριστικές προσφορές, προωθώντας τοπικά αξιοθέατα και τον τουρισμό και την Ευρώπη ως ασφαλή τουριστικό προορισμό:
Η Κομισιόν θα συνεργαστεί με κράτη μέλη για την προώθηση ενός συστήματος κουπονιών, βάσει του οποίου οι πελάτες θα μπορούν να υποστηρίζουν τα αγαπημένα τους ξενοδοχεία ή εστιατόρια.
Η Επιτροπή θα προωθήσει επίσης πανευρωπαϊκές επικοινωνιακές εκστρατείες που παρουσιάζουν την Ευρώπη ως υπ’ αριθμόν ένα τουριστικό προορισμό.
Για την συμπλήρωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων η Κομισιόν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με κράτη μέλη για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal) και θα ενθαρρύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τουριστικών υπηρεσιών, ώστε να προσφέρει περισσότερες επιλογές, καλύτερη κατανομή πόρων και νέους τρόπους διαχείρισης των ταξιδιών και των τουριστικών ροών.
Η Κομισιόν θα οργανώσει ένα συνέδριο για τον ευρωπαϊκό τουρισμό με θεσμικά όργανα της ΕΕ, τον κλάδο, τις περιφέρειες, τις πόλεις και άλλους ενδιαφερόμενους για να οικοδομήσουν από κοινού το μέλλον ενός βιώσιμου, καινοτόμου και ανθεκτικού ευρωπαϊκού τουρισμού – την «Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Τουρισμό 2050».
Πέτσας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη, τις επόμενες ημέρες το σχέδιο για τον τουρισμό - Χαιρετίζουμε τις προτάσεις της Κομισιόν
«Η Ελληνική Κυβέρνηση χαιρετίζει το πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων για τον τουρισμό και τις μεταφορές που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη και ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τον τουρισμό.
Όπως τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου δεν ήταν αυτονόητη.
«Η Ελλάδα έθεσε πρώτη το ζήτημα του τουρισμού στον Ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο.
Και σε συνεργασία με άλλες χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήξαμε στο σημερινό πλαίσιο που σέβεται μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ: την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων.
Στόχος είναι η σταδιακή, με κοινούς κανόνες και προϋποθέσεις, αποκατάσταση των μεταφορών και του τουρισμού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτή η αποκατάσταση θα επιτρέψει την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο που παρουσιάστηκε σήμερα ενσωματώνονται πολλές από τις προτάσεις μας.
Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει προτάσεις για υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, για εργαλεία ιχνηλάτισης, για κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και για μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την ανάδειξη της Ευρώπης ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού.
Συνεκτικός κρίκος του όλου πλαισίου είναι η «αρχή της μη-διάκρισης».
Με βάση αυτή την αρχή, διευκολύνεται η μετακίνηση μεταξύ χωρών και περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και όχι με βάση τη γεωγραφική απόσταση, ή το μέσο μεταφοράς.
Στην κατεύθυνση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα στην οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενος μπορούν να ενημερώνονται με διαφάνεια και εγκυρότητα για τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας.
Όπως φαίνεται, η Ελλάδα χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη διασπορά του ιού ανά 100.000 κατοίκους.
Και αυτός είναι - ένας ακόμη - παράγοντας προσέλκυσης τουριστών στη χώρα μας.
Με το σημερινό πλαίσιο εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη ότι οι μετακινήσεις θα είναι ασφαλείς, σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.
Ακόμη και σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, η Ελλάδα είναι έτοιμη.
Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της απασχόλησης.
Αλλά, ας μην έχουμε αυταπάτες.
Το φετινό καλοκαίρι, δεν θα είναι σαν το περσινό», καταλήγει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Gentiloni: Οριστικά θα έχουμε τουριστική περίοδο το καλοκαίρι
«Οριστικά θα έχουμε τουριστική περίοδο το καλοκαίρι, αλλά με μέτρα ασφαλείας και περιορισμούς», διαβεβαιώνει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών θεμάτων της ΕΕ Paolo Gentiloni.
Σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung, o κ. Gentiloni αναφέρει ακόμη ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς της οικονομίας που θα ωφεληθούν περισσότερο από το πακέτο ενισχύσεων που ετοιμάζει η Επιτροπή και προσθέτει ότι εντός του Μαΐου θα παρουσιαστεί το νέο σχέδιο για τον επταετή προϋπολογισμό της περιόδου 2021-27 και ένα συνδεδεμένο με αυτόν πρόγραμμα ανασυγκρότησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Gentiloni ζητά ποσό άνω του ενός τρισεκατομμυρίου και ενισχύσεις, παράλληλα με την χορήγηση δανείων, καθώς θεωρεί ότι τα δάνεια θα αύξαναν το βάρος του χρέους «σε χώρες υπερχρεωμένες, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις επλήγησαν περισσότερο από αυτήν την πανδημία».
Ως εναλλακτική λύση παρουσιάζει τα πολύ μακροπρόθεσμα δάνεια.
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στα κράτη - μέλη, ο ιταλός Επίτροπος εξηγεί ότι η Γερμανία αποδίδει καλά, ενώ ιδιαίτερα άσχημη είναι η κατάσταση για την Ιταλία και την Ισπανία.
Αυτές οι διαφορές θέτουν σε κίνδυνο την Εσωτερική Αγορά και τη συνοχή της Ευρωζώνης, αναφέρει και προειδοποιεί ότι «αυτό σημαίνει ότι απειλείται η ύπαρξη της ΕΕ». Εξηγεί δε ότι ένας λόγος για τις αποκλίσεις είναι οι διαφορετικές δυνατότητες που διαθέτουν οι κυβερνήσεις για να στηρίξουν τις οικονομίες τους.
Για παράδειγμα, τα αιτήματα που έλαβε η Επιτροπή για κυβερνητική ενίσχυση λόγω του κορονοϊού «δεν είναι πολύ ισορροπημένα», δηλώνει, καθώς τα στατιστικά στοιχεία της Επιτροπής δείχνουν ότι μόνο στη Γερμανία αναλογεί το ήμισυ των εγκεκριμένων ενισχύσεων.
Ένα εργαλείο κατά των διαφορών και των κινδύνων θα μπορούσε να είναι «ένα σταθερό και πολύ καλά εξοπλισμένο» πρόγραμμα ανασυγκρότησης, εκτιμά ο ίδιος. «Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: μια απειλή για την ύπαρξή μας ή μια ιστορική ευκαιρία», τονίζει.
Η ιστορική ευκαιρία έγκειται στο γεγονός ότι η ΕΕ θα μπορούσε να δημιουργήσει με το πρόγραμμα ανοικοδόμησης ένα κοινό μέσο δημοσιονομικής πολιτικής - εφόσον τα κράτη συμφωνήσουν να διαθέτει σημαντικό όγκο κεφαλαίων.
Το νέο ταμείο βοήθειας θα μείωνε τις οικονομικές ανισότητες μεταξύ χωρών και οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να θέσουν στόχους για τα κεφάλαια του προγράμματος, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συνεχίζει.
«Αυτό θα ήταν ένα καλό βήμα προς τα εμπρός για την ΕΕ», δηλώνει και ζητά τα χρήματα του προγράμματος ανασυγκρότησης να αρχίσουν να διατίθενται ήδη τους επόμενους μήνες και όχι το 2021.
«Η οικονομία ξεκινά σταδιακά και πάλι», οπότε πρέπει να αντιμετωπιστεί σύντομα ο κίνδυνος του διαφορετικού ρυθμού ανόδου μεταξύ των κρατών, κάτι που συνεπάγεται κινδύνους για την ευρωπαϊκή συνοχή. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους από την αρχή», λέει ο κ. Gentiloni.
Η Γερμανία συνομιλεί διμερώς με την Ελλάδα για τον τουρισμό
Πυρετώδεις οι διεργασίες σε ευρωπαϊκό και γερμανικό επίπεδο για την επανεκκίνηση του τουρισμού.
Ενώ φέτος οι καλοκαιρινές διακοπές βρίσκονται για πολλούς Γερμανούς σε αναμονή, για πολλούς άλλους θα είχαν ήδη ξεκινήσει, εάν δεν υπήρχε η πανδημία κορωνοϊού. Αυτήν την περίοδο αρμόδιοι υπουργοί Τουρισμού χωρών της ΕΕ, αλλά και η ίδια η Κομισιόν βρίσκονται σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, για το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, έτσι ώστε οι φετινές διακοπές να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς.
Σήμερα μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει αποφάσεις και συστάσεις για τον τουριστικό κλάδο, που ανήκει ανάμεσα σε αυτούς, που έχουν πληγεί περισσότερο από τον νέο ιό.
Όχι σε διμερείς συμφωνίες για τουριστικούς διαδρόμους
Σε αυτήν τη φάση η Γερμανία, δια μέσου του υφυπουργού Οικονομίας και εντεταλμένου της κυβέρνησης για θέματα τουρισμού Τόμας Μπαράις, βολιδοσκοπεί από κοινού με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για το ποιες δυνατότητες υπάρχουν για μια επανεκκίνηση του τουρισμού.
Ο ίδιος ο Μπαράις μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL/ ntv „Frühstart“ αποκάλυψε ότι αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε συνομιλίες με τους υπουργούς Τουρισμού της Ελλάδας και της Ιταλίας, σε πρώτη φάση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων και προθέσεων σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των ταξιδιών και τη λήψη υγειονομικών μέτρων για ασφαλή διαμονή σε ξενοδοχεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανοίξουν τα σύνορα σύντομα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ο κ. Μπαράις αποκλείει πάντως τη σύναψη διμερών συμφωνιών για δημιουργία τουριστικών διαδρόμων, πρόταση που φαίνεται ότι υπεβλήθη από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό προέκυψε από συνομιλία που είχε χθες ο Γερμανός αξιωματούχος με τον αρμόδιο Ιταλό υπουργό Ντάριο Φραντσεσκίνι. Εκείνο που προκρίνει το Βερολίνο σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι να βρεθούν κοινές λύσεις σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με τη DW ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης επιβεβαίωσε την ύπαρξη συνομιλιών με τον Τόμας Μπαράις και ανέφερε ότι πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να λάβουν θεσμικό χαρακτήρα.
Και η ελληνική πλευρά αναμένει τις αυριανές ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, “αλλά εάν είναι light, η Ελλάδα θα σπρώξει την διεκδίκηση συγκεκριμένων μέτρων και μέσω διμερών συμφωνιών με άλλες χώρες. Μεγάλη σημασία έχει η αποκατάσταση των αεροπορικών ταξιδιών”.
Συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Πάντως στο χθεσινό κυβερνητικό μπρίφινγκ ο Ράινερ Μπρόιλ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ότι “βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, οι οποίοι έχουν φυσικά συμφέρον να ξαναρχίσει ο τουρισμός… είναι και προς το δικό μας συμφέρον, αλλά θα πρέπει να το επιτρέπει και η κατάσταση, την οποία παρακολουθούμε συνεχώς”.
Υπογράμμισε ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επικοινωνεί τακτικά με Ευρωπαίους ομολόγους του και ότι “η δική μας θέση είναι ότι έχει περισσότερο νόημα ο συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ, για να έχουμε ενιαία στάση επί τη βάσει διαφανών κριτηρίων για τους πολίτες μας.”
Από την πλευρά της η κ. Μπεάτε Μπαρόν, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, υπογράμμισε την ανάγκη “σαφήνειας για τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά θα πρέπει να κινηθούμε προσεκτικά, οι περιορισμοί για τα ταξίδια εξαρτώνται από τις επιδημιολογικές εξελίξεις”.
Kινητοποιήσεις
Όπως μεταδίδει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, αύριο οι ιδιοκτήτες γραφείων ταξιδίων και τουρισμού προγραμματίζουν στο Βερολίνο κινητοποιήσεις υπό τη μορφή αυτοκινητοπομπής που θα κινηθεί σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της γερμανικής πρωτεύουσας.
Αίτημά τους είναι η σύσταση ειδικού ταμείου προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις επιστροφής χρημάτων από ταξίδια που ακυρώθηκαν, ύψους 15 δις ευρώ και χορήγησης οικονομικής στήριξης σε επιχειρήσεις του κλάδου.
Η διοργανώτρια Συμμαχία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων Τουρισμού ανακοίνωσε ότι στις κινητοποιήσεις έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν 1000 διαδηλωτές. Πάντως άδεια από τις αρχές έχουν λάβει το ανώτερο 50 αυτοκίνητα.
Ρέτσος: Οι αποφάσεις της ΕΕ πολύ σημαντικό βήμα επανεκκίνησης του τουρισμού
“Οι διαφαινόμενες θετικές προτάσεις της ΕΕ, αποτελούν το πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό, βήμα επανεκκίνησης του τουρισμού”, σημειώνει σε προσωπικό του λογαριασμό στο Linked In πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος.
Πλέον, η έναρξη πτήσεων, οι διακρατικές συμφωνίες, τα πρωτόκολλα λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, η στήριξη της εργασίας, μαζί με το δίχτυ προστασίας της ανεργίας και τα εργαλεία ρευστότητας, θα καθορίσουν τη συνέχεια, δηλαδή πόσες επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας θα επαναλειτουργήσουν, πόσες εποχικές θα ανοίξουν, ποιες θα είναι οι αγορές-στόχοι, ποια θα είναι η διάρκεια της σεζόν και εντέλει, τι μέρος των εσόδων του 2019 μπορεί να διασωθεί, συμπλήρωσε ο κ.Ρέτσος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών