Είναι πιθανό ο κορωνοϊός να μείνει για πάντα στη ζωή μας επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - Υπαρκτός ο φόβος για ένα 2ο κύμα μολύνσεων, αλλά δεν λειτουργεί ανασταλτικά στην άρση των μέτρων
(upd3)Με τη δέουσα προσοχή όσον αφορά στα μέτρα προσωπικής προφύλαξης και υγιεινής, αλλά και την τήρηση αποστάσεων, τα κράτη που ήραν τα μέτρα περιορισμού έχουν ήδη κάνει τα πρώτα τους ενθαρρυντικά βήματα στην νέα, μετά Covid-19 πραγματικότητα, η οποία θα διατηρήσει τις μάσκες και τα γάντια μέχρι την ανεύρεση θεραπείας και εμβολίου κατά του ιού που σύμφωνα με τον CEΟ της Novartis θα πρέπει να αναμένεται από το β’ εξάμηνο του 2021.
Η ισορροπία μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της επαναλειτουργίας των οικονομιών και των κοινωνιών των κρατών είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, χωρίς παράλληλα να προκληθεί ένα δεύτερο, καταστροφικό κύμα κρουσμάτων.
Η βαριά πληγείσα Ευρώπη, πρωτοστατεί στη μετάβαση στην επόμενη ημέρα σκιαγραφώντας το πώς θα πρέπει να γίνουν τους επόμενες μήνες οι ελεύθερες μετακινήσεις, την ώρα που οι ΗΠΑ αν και εξακολουθούν να μετρούν καθημερινά χιλιάδες θανάτους και οι επιστήμονες να προειδοποιούν για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει τόσο στην οικονομία όσο και στη δημόσια υγεία, ένα πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας, ετοιμάζονται και αυτές για την επιστροφή στην κανονικότητα, με τη μεγάλη αρχή να γίνεται την ερχόμενη Δευτέρα 18/5 με την επαναλειτουργία των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών.
Την ίδια στιγμή, κράτη που ακολούθησαν άλλη στρατηγική διαχείρισης της κρίσης, όπως η Σουηδία, ή άλλη προσέγγιση, όπως η Βραζιλία, αναδιπλώνονται, καθώς βλέπουν εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων (η Βραζιλία έχει ήδη εκτοξευτεί στην πέμπτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα κρούσματα) ενώ σε νέα μεγάλη εστία της επιδημίας έχει εξελιχθεί η Ρωσία, η οποία καθημερινά μετρά περίπου 10 χιλιάδες κρούσματα και πλέον είναι στη δεύτερη θέση παγκοσμίως.
Και ενώ μάλλον θα πρέπει η παγκόσμια κοινότητα κάποιο καλό νέο για το εμβόλιο από τα μέσα του 2021 (αυτή τη στιγμή τρέχουν περισσότερα από 100 εμβόλια, με 11 εξ αυτών να είναι σε φάση κλινικών μελετών) με τον ΠΟΥ μάλιστα να προειδοποιεί πως ο κορωνοϊός είναι πιθανό να μείνει για πάντα στις ζωές μας, αισιοδοξία γεννούν οι πρώτες επιτυχημένες δοκιμές στη Ρωσία του αντιιικού φαρμάκου favipiravir ως προς την ταχύτητα θεραπείας των ασθενών, στους οποίους δοκιμάστηκε η θεραπεία.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αγγίζουν τα 4,4 εκατομμύρια, οι θάνατοι τους 300 χιλιάδες, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, εκτιμώνται σε περίπου 1,57 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 4.413.597
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 300.798, ενώ θεραπεύτηκαν 1.578.135 άνθρωποι
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.405.961 και σε νεκρούς με 85.489
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 33.692 θανάτους και τρίτη σε κρούσματα με 234.431
- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 31.368 και 223.096 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 252.245 και 2.305 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 229.540 και 27.321 νεκρούς
- Στους 27.077 οι νεκροί στη Γαλλία, 178.184 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 174.284 και οι νεκροί σε 7.868
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 6.854 και τα κρούσματα σε 114.533
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 260 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.991
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.025 κρούσματα και 4.637
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 16.049 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 678
- Στους 8.903 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 54.288 τα κρούσματα
- Στα 6.989 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.463 στην Ελβετία που μετρά και 1.870 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 156 οι νεκροί
- Στους 4.007 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 141.479 τα κρούσματα
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ - Στους 85.489 οι νεκροί – Πυρά Trump στον Fauci
Σε πραγματικό εφιάλτη εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ καθώς η κατάσταση κάθε άλλο παρά υπό έλεγχο φαίνεται πως τελεί.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν πάνω από 2000 θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 85.489.
Παράλληλα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1,4 εκατομμύρια, αποτελώντας τα περισσότερα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι νεκροί στις αρχές Αυγούστου θα έχουν ξεπεράσει τους 147 χιλιάδες.
Παρόλο αυτά, πολλές Πολιτείες προχωρούν στο σχεδιασμό τους που προβλέπει την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Οι εργάτες στις μεγάλες βιομηχανίες αυτοκινήτων (Ford Motor Co, General Motors Co, Fiat Chrysler Automobiles NV) στο Ντιτρόιτ αναμένεται να επιστρέψουν και πάλι στα εργοστάσια την ερχόμενη Δευτέρα 18/5, «άνοιγμα» που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και το πρώτο τεστ για το κατά πόσο οι εργάτες των εργοστασίων μπορούν να επανέλθουν στις εργασίες τους.
Αν και οι τρεις μεγάλες αυτές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και έχουν διασφαλίσει τις αποστάσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους, δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν δειγματοληπτικά τεστ στους εργαζόμενους.
Παράλληλα, άλλες Πολιτείες, όπως της Βιρτζίνια ή του Μέριλαντ θα προχωρήσουν από αύριο Παρασκευή 15/5 στην άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων με προσεκτικά όμως βήματα και υπό τον φόβο μην τυχόν και ένα πρόωρο άνοιγμα επιφέρει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Πυρά Trump κατά Fauci
Άλλωστε αυτήν την προειδοποίηση έκανε μιλώντας στη Γερουσία και ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Anthony Fauci, ο οποίος όμως δέχθηκε τα πυρά του προέδρου Donald Trump ακριβώς για αυτές τις επισημάνσεις του.
Συγκεκριμένα, ο Trump χαρακτήρισε απαράδεκτη την προειδοποίηση του Fauci, ο οποίος είχε επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση που η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας γίνει με υπερβολική βιασύνη.
«Για εμένα, αυτή δεν είναι αποδεκτή απάντηση» είπε ο Trump κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο και τονίζοντας πως τον εξέπληξε η τοποθέτηση που έκανε ο Fauci.
Ο Trump που ως πρότινος έβαζε το σφρίγος της αμερικανικής οικονομίας στο επίκεντρο της εκστρατείας του ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις οποίες θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, έχει ενθαρρύνει επανειλημμένα τους κυβερνήτες πολιτειών να επιτρέψουν την επαναλειτουργία επιχειρήσεων που δεν θεωρούνται απολύτως απαραίτητες εν μέσω της πανδημίας.
Αίρει το lockdown η Ευρώπη
Στην κανονικότητα επέστρεψαν σταδιακά από την Δευτέρα 11/5 μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη.
Στη Γαλλία άνοιξαν τα κομμωτήρια, οι μπουτίκ, τα ανθοπωλεία, τα βιβλιοπωλεία, ενώ τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα ή οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστοί.
Τα δημοτικά σχολεία υποδέχονται μόνο λίγους μαθητές ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο.
Σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα, κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ αυστηροί κανόνες «αποστασιοποίησης» θα ισχύουν στους χώρους εργασίας όπως και στα καταστήματα.
Δεν θα είναι κανείς υποχρεωμένος να αιτιολογήσει τις σύντομες μετακινήσεις του, όμως οι μετακινήσεις σε απόσταση άνω των 100 χλμ. από τον τόπο μόνιμης διαμονής παραμένουν περιορισμένες και υπό έλεγχο.
Η πλειονότητα των καταστημάτων άνοιξε στις 11/5 στο Βέλγιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Ισχύουν ισχυρές συστάσεις για χρήση μάσκας.
Καφέ, εστιατόρια, μπαρ, παραμένουν κλειστά.
Στο κέντρο των Βρυξελλών το όριο ταχύτητας είναι τα 20 χλμ. την ώρα και θα δίνεται προτεραιότητα στους ποδηλάτες και στους πεζούς.
Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τις 18 Μαΐου.
Επαναλειτουργούν εν μέρει τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία στην Ολλανδία.
Η δραστηριότητα επαναλαμβάνεται στις σχολές οδηγών, στα κομμωτήρια, στις βιβλιοθήκες, με τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Τα σχολεία και τα κολέγια, που είχαν κλείσει από τα μέσα Μαρτίου, ξανανοίγουν με συχνά μειωμένους αριθμούς μαθητών ανά τάξη στην Ελβετία.
Τα εστιατόρια, τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες θα ανοίξουν επίσης τηρώντας ωστόσο ειδικές συνθήκες.
Οι συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων παραμένουν θεωρητικά υπό απαγόρευση.
Νέο στάδιο στο σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού που προβλέπεται έως τα τέλη Ιουνίου στην Ισπανία: οι μισοί από τους περίπου 47 εκατομμύρια Ισπανούς θα μπορούν από χθες 11/5 να οργανώνουν οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις έως δέκα ατόμων.
Οι υπαίθριοι χώροι εστιατορίων και μπαρ μπορούν να ξανανοίξουν με περιορισμένη δυναμικότητα.
Οι όροι αυτοί δεν αφορούν τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, τις πλέον πληγείσες περιφέρειες από την επιδημία, που προκάλεσε τουλάχιστον 26.000 θανάτους στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez ζήτησε από τους πολίτες να επιδεικνύουν «τη μέγιστη προσοχή» γιατί ο ιός «καραδοκεί».
Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο στο εσωτερικό των περιφερειών.
Οι κινηματογράφοι και τα θέατρα παραμένουν κλειστοί.
Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τον Σεπτέμβριο.
Στην Ιταλία η κυβέρνηση Conte εκχωρεί τη δικαιοδοσία για την άρση των περιοριστικών μέτρων στις Περιφέρειες.
Αν και από την ερχόμενη Δευτέρα 18/5 αναμένεται να ανοίξουν τα περισσότερα καταστήματα, τα μουσεία, οι χώροι πολιτισμού, οι εκκλησίες και οι βιβλιοθήκες, τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν θα ανοίξουν πριν από την 1η Ιουνίου το νωρίτερο.
Μ. Βρετανία: Πότε θα αρθούν οι περιορισμοί
Με περισσότερους από 1000 νέους θανάτους ο νέος απολογισμός στη Βρετανία ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων στα 33.692 και των κρουσμάτων στα 234.431.
Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν στοιχεία των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Σκωτίας και περιλαμβάνουν τους θανάτους σε όλα τα ιδρύματα έπειτα από την πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
Καμπανάκι για τη Μ.Βρετανία χαρακτήρισε τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται σε διάφορα κράτη ανά τον κόσμο και αφού ήραν τα περιοριστικά μέρα ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson.
Συγκεκριμένα, ο Johnson χρησιμοποίησε ως παράδειγμα αυτές τις περιπτώσεις έτσι ώστε η Μ. Βρετανία να μην προχωρήσει βιαστικά στην άρση των περιοριστικών μέτρων.
«Παρακολουθούμε επισταμένως τι συμβαίνει στις άλλες χώρες και είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι σε κάποιες χώρες που ήρθησαν οι περιορισμοί, υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση του ρυθμού αναπαραγωγής των κρουσμάτων.
Αυτό είναι μια πολύ ξεκάθαρη προειδοποίηση για μας έτσι ώστε να μην προχωρήσουμε ούτε βιαστικά ούτε απερίσκεπτα» στην χαλάρωση των μέτρων υπογράμμισε ο Johnson.
Γερμανία: Μειώνονται οι θάνατοι, αυξάνονται τα κρούσματα από τον κορωνοϊό
Μείωση καταγράφουν οι θάνατοι αλλά αύξηση τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Γερμανία το τελευταίο 24ωρο.
Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Robert Koch, ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού αυξήθηκε στους 7.884.
Παράλληλα, εντοπίστηκαν άλλα 933 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 174.478.
Ο αριθμός των θανάτων είναι σχετικά μειωμένος σε σύγκριση με αυτόν που καταγραφόταν τις προηγούμενες δύο ημέρες, αλλά αντίθετα το πλήθος των κρουσμάτων μόλυνσης καταγράφει αύξηση σε σύγκριση με αυτά που επιβεβαιώθηκαν την προηγουμένη (798).
Από την Παρασκευή 15/5 ανοίγει τα σύνορα της με τη Γαλλία, την Ελβετία και την Αυστρία η Γερμανία, η οποία επισημαίνει πάντως πως οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 15 Ιουνίου.
Όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, οι συνοριακοί έλεγχοι θα επιβληθούν εκ νέου, εφόσον διαπιστωθεί νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι τα γερμανικά κρατίδια μπορεί να άρουν τα περιοριστικά μέτρα για τους Ευρωπαίους επισκέπτες αλλά να τα διατηρήσουν για τους επισκέπτες που προέρχονται εκτός της ΕΕ.
Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι είναι ακόμα νωρίς για να αρθούν οι περιορισμοί στα σύνορα με την Ιταλία.
Η Γερμανία έκλεισε τα σύνορά της στις 16 Μαρτίου και επέτρεπε την είσοδο στο έδαφός της μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης όπως στην περίπτωση των οδηγών φορτηγών, σε όσους εργάζονταν από την άλλη πλευρά των συνόρων ή σε εργαζόμενους στον ιατρικό κλάδο.
Ισπανία - Άνω των 200 οι θάνατοι από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο - Στα 229.540 τα συνολικά κρούσματα
Αύξηση παρουσίασε χθες (14/5/2020) ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων από κορωνοϊό στην Ισπανία, υπερβαίνοντας τους 200.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την νόσο αυξήθηκε από τις 27.104 στις 27.321 καθώς 217 άνθρωποι πέθαναν στη διάρκεια της νύχτας.
Ταυτόχρονα, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σήμερα σε 229.540.
Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη
Κομμωτήρια, γήπεδα τένις και γκολφ άνοιξαν και πάλι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου στην Αυστρία.
Οι περιορισμοί των μετακινήσεων έχουν αρθεί, επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 10 ατόμων, με τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.
Στις 4 Μαΐου οι μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου επέστρεψαν στα σχολεία τους και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι υπόλοιποι.
Τα εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Μαΐου.
Τα εμπορικά κέντρα άνοιξαν στις 11/5 στη Δανία, μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που χαλάρωσε τους περιορισμούς με το άνοιγμα των σχολείων στις 15 Απριλίου.
Στις 18 Μαΐου, επιστρέφουν στις τάξεις οι μαθητές κολεγίου, ξανανοίγουν τα καφέ, τα εστιατόρια και οι χώροι λατρείας υπό τον όρο ότι θα τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Η Νορβηγία, όπου τα σχολεία υποδέχθηκαν τους μαθητές ηλικίας από 6 έως 10 ετών από τις 27 Απριλίου, ξανάνοιξε ήδη όλες τις τάξεις με κανόνες υγιεινής και αποστασιοποίησης.
Ομοίως για τις σχολές οδηγών, ενώ τα μπαρ και τα πάρκα ψυχαγωγίας θα πρέπει να περιμένουν έως την 1η Ιουνίου.
Στην Ισλανδία, τα πανεπιστήμια, τα μουσεία και τα κομμωτήρια άνοιξαν στις 4 Μαΐου.
Στη Φινλανδία, τα σχολεία θα ξανανοίξουν στις 14 Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των θερινών διακοπών.
Στην Κροατία, υπαίθριοι χώροι μπαρ και εστιατορίων ξανάνοιξαν στις 11/5, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 10 ατόμων ενώ οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία θα ξανανοίξουν σε εθελοντική βάση.
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα κορωνοϊού η Ρωσία
Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα βρίσκεται η Ρωσία, η οποία ετοιμάζεται να άρει κάποια από τα περιοριστικά μέτρα που έχει υιοθετήσει κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 10 χιλιάδες νέα κρούσματα, τα οποία ανέρχονται πλέον σε 252.245 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την αρχή της επιδημίας
Από την αρχή του Μαΐου, καταγράφονται καθημερινά περισσότερα από 10.000 κρούσματα, μια εξέλιξη την οποία η Ρωσία εξηγεί επικαλούμενη την πολιτική των μαζικών διαγνωστικών τεστ που ακολουθεί, καθώς έχει κάνει περίπου 5,8 εκατομμύρια τέτοια τεστ.
Η θνητότητα παραμένει πάντως επισήμως πολύ χαμηλή, με 2.305 νεκρούς.
Πέμπτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία
Έξαρση θανάτων και κρουσμάτων από την πανδημία του κορωνοϊού καταγράφεται στη Βραζιλία, η οποία έχει ήδη ανέλθει στην πέμπτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Το τελευταίο 24ωρο ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανήλθε στους 13.618, αριθμός που φέρνει τη Βραζιλία στην έκτη θέση παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, την Ιταλία, τα ην Ισπανία και τη Γαλλία.
Παράλληλα, μέσα σε αυτές τις 24 ώρες καταγράφηκαν πάνω από 12.000 κρούσματα, με το σύνολο να ανέρχεται σε 196.375.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η Βραζιλία κατατάσσεται πλέον έκτη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος της Βραζιλίας, J. Bolsonaro είχε υποτιμήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πανδημία του κορωνοϊού χαρακτηρίζοντας την μια απλή γρίπη.
Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 4.000 οι θάνατοι από τον κορωνοϊό, 144.749 τα κρούσματα
Το φράγμα των 4.000 θανάτων που προκλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό ξεπέρασε επισήμως η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 14 Μαΐου το τουρκικό υπουργείο Υγείας .
Σύμφωνα με το υπουργείο, 55 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο εικοσιτετράωρο, φθάνοντας σε 4.007 τον συνολικό αριθμό θανάτων λόγω της Covid-19 στην χώρα.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 1.635 νέες περιπτώσεις μόλυνσης, αυξάνοντας τον συνολικό επίσημο αριθμό αυτών σε 144.749 από την έναρξη της πανδημίας.
Αφού έφτασε στο αποκορύφωμά στα μέσα Απριλίου με περισσότερα από 5.000 ημερήσια κρούσματα, η χώρα κατέγραψε μια σχετική επιβράδυνση στον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων τις τελευταίες ημέρες.
Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων παραμένει κάτω από 100 από τις 26 Απριλίου.
Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε στις 6 Μαΐου ότι η επιδημία τέθηκε «υπό έλεγχο» στην Τουρκία, αλλά σημείωσε πως πρέπει οι πολίτες να συνηθίσουν «να ελέγχουν την κοινωνική τους ζωή» με τήρηση μέτρων για την αποφυγή ενός νέου ξεσπάσματος.
Για την καταπολέμηση της πανδημίας, η κυβέρνηση ενέτεινε τα μέτρα όπως το κλείσιμο σχολείων, την απαγόρευση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων και τη θέσπιση κατά περίσταση περιορισμών τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Οι κάτοικοι των 30 πιο πυκνοκατοικημένων επαρχιών της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, θα τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό για τέσσερις ημέρες με έναρξη το Σάββατο.
Σε υποχρεωτική καραντίνα από τις 21 Μαρτίου και τις 4 Απριλίου, αντίστοιχα, τα άτομα άνω των 65 ετών και κάτω των 20 ετών, επιτράπηκε από τις 10 Μαΐου να βγαίνουν από τα σπίτια τους μία φορά την εβδομάδα για τέσσερις ώρες, ως μέρος της μείωσης των περιορισμών.
Εμπορικά κέντρα και κομμωτήρια άνοιξαν ξανά τη Δευτέρα μετά από αυστηρούς υγειονομικούς κανονισμούς.
Κίνα: Μόλις 3 νέα κρούσματα από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο - Στους 4.637 οι νεκροί
Μόλις 3 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την επιδημία του κορωνοϊού ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο η Κίνα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 13/5 της αναφέρθηκαν τρία κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, από 7 την προηγουμένη.
Και στις τρεις περιπτώσεις επρόκειτο για κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα, δύο στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ και ένα στη γειτονική της επαρχία Τζιλίν.
Εντοπίστηκαν εξάλλου 12 ασυμπτωματικοί φορείς του SARS-CoV-2, από 8 μία ημέρα νωρίτερα.
Δεν διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος χθες.
Κατά τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών, στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά ο νέος κορωνοϊός τον Δεκέμβριο έχουν χάσει τη ζωή τους 4.633 άνθρωποι επί συνόλου 84.025 κρουσμάτων μόλυνσης.
Στην Κίνα δεν έχει αναφερθεί θάνατος ασθενούς από τα μέσα Απριλίου.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται έχουν μειωθεί θεαματικά (60), όπως και όσοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση (3).
Ιαπωνία: Αίρει τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό – Εξαίρεση το Τόκιο
Την άρση των έκτακτων μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να ανακοινώσει χθες Πέμπτη 14/5 ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Abe θα άρει τα έκτακτα μέτρα στις 39 από τις 47 περιφέρειες της χώρας, αν και εκτιμάται πως θα εξαιρέσει την περιοχή του Τόκιο όπου τα μέτρα θα διατηρηθούν έως ότου μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων.
Η Ιαπωνία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πριν από περίπου ένα μήνα, ζητώντας από τους πολίτες να μειώσουν τις διαπροσωπικές επαφές τους σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Αναλυτές και οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως το κρίσιμο των σημερινών ανακοινώσεων είναι αν ο Abe θα άρει τα έκτακτα μέτρα στις περιοχές του Τόκιο και της Οζάκα πριν από τα τέλη Μαΐου, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά, τονίζοντας ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας θα είναι ταχύτερη από ότι έχει εκτιμηθεί.
Η ιδιαίτερη περίπτωση της Αφρικής: τα πάει καλά, αλλά δεν έχει καταφέρει να νικήσει την πανδημία του κορωνοϊού
Στις 14 Φεβρουαρίου καταγράφηκε στην Αίγυπτο το πρώτο κρούσμα του κορωονοϊού στην αφρικανική ήπειρο.
Παρά τις ζοφερές προβλέψεις, τρεις μήνες μετά δεν έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Αφρική, αν και υπάρχει πάντα ο φόβος η επιδημία στην ήπειρο να εξελίσσεται αργά και να διαρκέσει πολύ.
Σύμφωνα με χθεσινό απολογισμό, στην Αφρική έχουν καταγραφεί λίγα περισσότερα από 70.000 κρούσματα, δηλαδή το 1,6% του παγκόσμιου συνόλου, την ώρα που η ήπειρος αντιπροσωπεύει το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού. Από την covid-19 έχουν πεθάνει περίπου 2.500 άνθρωποι.
Εξάλλου η υποσαχάρια Αφρική έχει καταγράψει μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας (λιγότερο από 3%, σύμφωνα με εκτιμήσεις) σε σχέση με την Ευρώπη.
Γιατί η επιδημία δεν εξαπλώθηκε πολύ στην Αφρική;
Η επιστημονική κοινότητα, διχασμένη, δίνει διάφορες εξηγήσεις, όμως δύο ξεχωρίζουν: η άμεση λήψη περιοριστικών μέτρων και ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού.
«Υιοθετήθηκαν αρκετά γρήγορα περιοριστικά μέτρα που καθυστέρησαν την καμπύλη της επιδημίας.
Στις περισσότερες χώρες εφαρμόστηκαν τέτοιου είδους μέτρα αμέσως αφού εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα», εξήγησε ο Μ. Yiao, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Μπραζαβίλ.
«Στη Γαλλία χρειάστηκαν 52 ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα για τη λήψη μέτρων.
Τότε ήδη είχαν καταγραφεί 4.500 κρούσματα. Στην Ακτή Ελεφαντοστού πέντε ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα έκλεισαν τα σχολεία και τα σύνορα.
Μία εβδομάδα αργότερα επιβλήθηκε lockdown», πρόσθεσε ο δρ M. Migierly, επιδημιολόγος και ειδικός δημόσιας υγείας στο Αμπιτζάν.
Η άλλη εξήγηση που προωθούν οι επιστήμονες είναι το νεαρό της ηλικίας του αφρικανικού πληθυσμού: περίπου το 60% είναι κάτω των 25 ετών.
«Η μέση ηλικία είναι περίπου τα 19 έτη. Υπάρχει επίσης μικρότερο προσδόκιμο ζωής με λιγότερους ηλικιωμένους.
Άρα λιγότερα κρούσματα και ένας λιγότερο ενεργός ιός», εξήγησε ο Migierly.
«Στη Δύση αυτοί που πλήττονται περισσότεροι είναι οι ηλικιωμένοι», σημειώνει ο καθηγητής Omar Shar, καθηγητής και ερευνητής στην ιατρική σχολή του Ντακάρ.
Πρόσθεσε ότι οι ηλικιωμένοι συνήθως «έχουν και υποκείμενα νοσήματα», ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την covid-19.
«Επιπλέον η πυκνότητα του πληθυσμού είναι μικρότερη στην Αφρική, γεγονός που περιορίζει την εξάπλωση του ιού, όπως και η περιορισμένη κινητικότητα του αφρικανικού πληθυσμού σε σχέση με αυτόν της Δύσης», επεσήμανε ο Y. Boom από το Καμερούν, επιδημιολόγος των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF).
Υπάρχει αφρικανική ανοσία;
Οι επιστήμονες διχάζονται και στο θέμα αυτό. «Υπάρχει μια ανοσία που οφείλεται στη μακροχρόνια έκθεση σε διάφορους μικροοργανισμούς και την καλή εμβολιαστική κάλυψη κυρίως κατά της φυματίωσης», δήλωσε ο καθηγητής Omar Shar.
«Υπάρχουν πολλές ασθένειες στην Αφρική, οπότε πιθανόν ο πληθυσμός να έχει μεγαλύτερη ανοσία από αυτόν της Ευρώπης σε παθογόνα όπως ο κορωνοϊός», σημείωσε από την πλευρά του ο δρ Migierly.
Ποια είναι τα σενάρια για το μέλλον;
«Πρέπει πλέον να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, να προσαρμόζουμε τη συμπεριφορά μας τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο», είχε δηλώσει πρόσφατα ο πρόεδρος της Σενεγάλης M. Shal.
Πολλές αφρικανικές χώρες αναμένουν η επιδημία να διαρκέσει.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα πιο χαμηλό ποσοστό μεταδοτικότητας υποδηλώνει “μια πιο παρατεταμένη επιδημία η οποία μπορεί να διαρκέσει χρόνια”, και άρα ο απολογισμός της μπορεί να είναι βαρύς.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαΐου, «83.000 με 190.000 άνθρωποι στην Αφρική ενδέχεται να πεθάνουν από την covid-19 και 29 με 44 εκατομμύρια να προσβληθούν από την ασθένεια τον πρώτο χρόνο».
Προς το παρόν παρατηρείται ανησυχητική πορεία της επιδημίας στη Νότια Αφρική, τη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής που έχει πληγεί περισσότερο, στην ανατολική Αφρική και σε κάποιες χώρες της δυτικής Αφρικής.
«Δυστυχώς παρατηρούμε ότι στην περιοχή μας ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάστηκε μέσα σε δύο εβδομάδες.
Σε κάποιες χώρες ο αριθμός πενταπλασιάστηκε ή εξαπλασιάστηκε», σχολίασε ο δρ. H. Sabo, αρμόδιος του ΠΟΥ για την Αιθιοπία.
«Παραμένουμε προσεκτικοί.
Ελπίζουμε τα χειρότερα να είναι πίσω μας».
Ποιος είναι ο κίνδυνος της χαλάρωσης του lockdown;
«Δεν είναι ο κορωνοϊός που θα μας σκοτώσει, αλλά η πείνα και η φτώχεια», ανησυχεί ένας έμπορος από την Ουαγκαντούγκου αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα που έχουν αναστείλει τις περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες.
Μπροστά στο τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος πολλές χώρες αίρουν ή χαλαρώνουν το lockdown εδώ και 15 ημέρες.
Πολύ νωρίς;
«Η χαλάρωση του lockdown πρέπει να γίνει με σύνεση», προειδοποίησε ο Μισέλ Γιέο.
«Πρέπει να υπάρχει επάρκεια διαγνωστικών τεστ.
Οι περισσότερες χώρες που προχωρούν στη χαλάρωση έχουν αυξήσει τις ικανότητές τους για τη διεξαγωγή τεστ», πρόσθεσε.
Αν και οι εκστρατείες διεξαγωγής τεστ εντείνονται, παραμένουν μικρές σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής S. Ramafoza ανακοινώνοντας τη χαλάρωση του lockdown σχολίασε τη Δευτέρα: «Πρέπει να αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων με την επιστροφή στις εργασίες. Πρέπει να αποδεχθούμε την πραγματικότητα, να προετοιμαστούμε και να προσαρμοστούμε».
Ρωσία: Υποσχέσεις θεραπείας του κορωνοϊού, δίνουν οι πρώτες δοκιμές του φαρμάκου favipiravir
Το favipiravir, ένα υποψήφιο φάρμακο για τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού, έχει δώσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στις πρώιμες κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει στη Ρωσία, σύμφωνα με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο έχει χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αυτό με το ποσό των 150 εκατομμυρίων ρουβλίων (2 εκ. δολαρίων).
Ο επικεφαλής του RDIF Kirill Dmitriev, είπε ότι το 60% των 40 ασθενών με κορωνοϊό στους οποίους χορήγησαν δισκία του favipiravir, το οποίο αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία με την ονομασία Avigan, υπήρξαν αρνητικοί στον ιό μέσα σε πέντε ημέρες και πως η θεραπεία θα μπορούσε να μειώσει κατά το ήμισυ τον χρόνο θεραπείας.
Το Avigan, γνωστό γενικά ως favipiravir, αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από μια φαρμακευτική εταιρεία την οποία αγόρασε αργότερα η Fujifilm καθώς επέκτεινε τις δραστηριότητες της στον τομέα αυτό.
Το φάρμακο «βραχυκυκλώνει» τον μηχανισμό αναπαραγωγής ορισμένων ιών RNA, όπως η γρίπη.
Το Favipiravir χρησιμοποιείται επίσης σε κλινικές δοκιμές στην Ινδία από την Glenmark Pharmaceuticals Ltd.
Τον Οκτώβριο του 2020 τα αποτελέσματα για το εμβόλιο του κορωνοϊού από το Ινστιτούτο Παστέρ
Το Ινστιτούτο Παστέρ εργάζεται επί τριών προγραμμάτων εμβολίων για την Covid-19.
Το πιο προχωρημένο από αυτά, βασισμένο στην τροποποίηση εμβολίου κατά της ιλαράς, θα δώσει τα πρώτα του αποτελέσματα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την συντονίστρια των προγραμμάτων εμβολίων Christiane Gerke.
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των κλινικών δοκιμών για το τροποποιημένο εμβόλιο κατά της ιλαράς;
«Οι ρυθμιστικές άδειες για την έναρξη των κλινικών δοκιμών αναμένονται τον Ιούλιο.
Οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την χορήγηση των αδειών αυτών.
Τα πρώτα αποτελέσματα της φάσης Ι αναμένονται στο τέλος του Οκτωβρίου.
Οι φάσεις ΙΙ και ΙΙΙ αναμένονται στις αρχές του Δεκεμβρίου», απαντά η Christiane Gerke.
www.bankingnews.gr
Η ισορροπία μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της επαναλειτουργίας των οικονομιών και των κοινωνιών των κρατών είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, χωρίς παράλληλα να προκληθεί ένα δεύτερο, καταστροφικό κύμα κρουσμάτων.
Η βαριά πληγείσα Ευρώπη, πρωτοστατεί στη μετάβαση στην επόμενη ημέρα σκιαγραφώντας το πώς θα πρέπει να γίνουν τους επόμενες μήνες οι ελεύθερες μετακινήσεις, την ώρα που οι ΗΠΑ αν και εξακολουθούν να μετρούν καθημερινά χιλιάδες θανάτους και οι επιστήμονες να προειδοποιούν για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει τόσο στην οικονομία όσο και στη δημόσια υγεία, ένα πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας, ετοιμάζονται και αυτές για την επιστροφή στην κανονικότητα, με τη μεγάλη αρχή να γίνεται την ερχόμενη Δευτέρα 18/5 με την επαναλειτουργία των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών.
Την ίδια στιγμή, κράτη που ακολούθησαν άλλη στρατηγική διαχείρισης της κρίσης, όπως η Σουηδία, ή άλλη προσέγγιση, όπως η Βραζιλία, αναδιπλώνονται, καθώς βλέπουν εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων (η Βραζιλία έχει ήδη εκτοξευτεί στην πέμπτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα κρούσματα) ενώ σε νέα μεγάλη εστία της επιδημίας έχει εξελιχθεί η Ρωσία, η οποία καθημερινά μετρά περίπου 10 χιλιάδες κρούσματα και πλέον είναι στη δεύτερη θέση παγκοσμίως.
Και ενώ μάλλον θα πρέπει η παγκόσμια κοινότητα κάποιο καλό νέο για το εμβόλιο από τα μέσα του 2021 (αυτή τη στιγμή τρέχουν περισσότερα από 100 εμβόλια, με 11 εξ αυτών να είναι σε φάση κλινικών μελετών) με τον ΠΟΥ μάλιστα να προειδοποιεί πως ο κορωνοϊός είναι πιθανό να μείνει για πάντα στις ζωές μας, αισιοδοξία γεννούν οι πρώτες επιτυχημένες δοκιμές στη Ρωσία του αντιιικού φαρμάκου favipiravir ως προς την ταχύτητα θεραπείας των ασθενών, στους οποίους δοκιμάστηκε η θεραπεία.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αγγίζουν τα 4,4 εκατομμύρια, οι θάνατοι τους 300 χιλιάδες, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, εκτιμώνται σε περίπου 1,57 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 4.413.597
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 300.798, ενώ θεραπεύτηκαν 1.578.135 άνθρωποι
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.405.961 και σε νεκρούς με 85.489
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 33.692 θανάτους και τρίτη σε κρούσματα με 234.431
- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 31.368 και 223.096 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 252.245 και 2.305 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 229.540 και 27.321 νεκρούς
- Στους 27.077 οι νεκροί στη Γαλλία, 178.184 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 174.284 και οι νεκροί σε 7.868
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 6.854 και τα κρούσματα σε 114.533
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 260 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.991
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.025 κρούσματα και 4.637
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 16.049 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 678
- Στους 8.903 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 54.288 τα κρούσματα
- Στα 6.989 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.463 στην Ελβετία που μετρά και 1.870 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 156 οι νεκροί
- Στους 4.007 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 141.479 τα κρούσματα
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ - Στους 85.489 οι νεκροί – Πυρά Trump στον Fauci
Σε πραγματικό εφιάλτη εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ καθώς η κατάσταση κάθε άλλο παρά υπό έλεγχο φαίνεται πως τελεί.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν πάνω από 2000 θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 85.489.
Παράλληλα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1,4 εκατομμύρια, αποτελώντας τα περισσότερα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι νεκροί στις αρχές Αυγούστου θα έχουν ξεπεράσει τους 147 χιλιάδες.
Παρόλο αυτά, πολλές Πολιτείες προχωρούν στο σχεδιασμό τους που προβλέπει την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Οι εργάτες στις μεγάλες βιομηχανίες αυτοκινήτων (Ford Motor Co, General Motors Co, Fiat Chrysler Automobiles NV) στο Ντιτρόιτ αναμένεται να επιστρέψουν και πάλι στα εργοστάσια την ερχόμενη Δευτέρα 18/5, «άνοιγμα» που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και το πρώτο τεστ για το κατά πόσο οι εργάτες των εργοστασίων μπορούν να επανέλθουν στις εργασίες τους.
Αν και οι τρεις μεγάλες αυτές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και έχουν διασφαλίσει τις αποστάσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους, δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν δειγματοληπτικά τεστ στους εργαζόμενους.
Παράλληλα, άλλες Πολιτείες, όπως της Βιρτζίνια ή του Μέριλαντ θα προχωρήσουν από αύριο Παρασκευή 15/5 στην άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων με προσεκτικά όμως βήματα και υπό τον φόβο μην τυχόν και ένα πρόωρο άνοιγμα επιφέρει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Πυρά Trump κατά Fauci
Άλλωστε αυτήν την προειδοποίηση έκανε μιλώντας στη Γερουσία και ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Anthony Fauci, ο οποίος όμως δέχθηκε τα πυρά του προέδρου Donald Trump ακριβώς για αυτές τις επισημάνσεις του.
Συγκεκριμένα, ο Trump χαρακτήρισε απαράδεκτη την προειδοποίηση του Fauci, ο οποίος είχε επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση που η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας γίνει με υπερβολική βιασύνη.
«Για εμένα, αυτή δεν είναι αποδεκτή απάντηση» είπε ο Trump κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο και τονίζοντας πως τον εξέπληξε η τοποθέτηση που έκανε ο Fauci.
Ο Trump που ως πρότινος έβαζε το σφρίγος της αμερικανικής οικονομίας στο επίκεντρο της εκστρατείας του ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις οποίες θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, έχει ενθαρρύνει επανειλημμένα τους κυβερνήτες πολιτειών να επιτρέψουν την επαναλειτουργία επιχειρήσεων που δεν θεωρούνται απολύτως απαραίτητες εν μέσω της πανδημίας.
Αίρει το lockdown η Ευρώπη
Στην κανονικότητα επέστρεψαν σταδιακά από την Δευτέρα 11/5 μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη.
Στη Γαλλία άνοιξαν τα κομμωτήρια, οι μπουτίκ, τα ανθοπωλεία, τα βιβλιοπωλεία, ενώ τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα ή οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστοί.
Τα δημοτικά σχολεία υποδέχονται μόνο λίγους μαθητές ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο.
Σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα, κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ αυστηροί κανόνες «αποστασιοποίησης» θα ισχύουν στους χώρους εργασίας όπως και στα καταστήματα.
Δεν θα είναι κανείς υποχρεωμένος να αιτιολογήσει τις σύντομες μετακινήσεις του, όμως οι μετακινήσεις σε απόσταση άνω των 100 χλμ. από τον τόπο μόνιμης διαμονής παραμένουν περιορισμένες και υπό έλεγχο.
Η πλειονότητα των καταστημάτων άνοιξε στις 11/5 στο Βέλγιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Ισχύουν ισχυρές συστάσεις για χρήση μάσκας.
Καφέ, εστιατόρια, μπαρ, παραμένουν κλειστά.
Στο κέντρο των Βρυξελλών το όριο ταχύτητας είναι τα 20 χλμ. την ώρα και θα δίνεται προτεραιότητα στους ποδηλάτες και στους πεζούς.
Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τις 18 Μαΐου.
Επαναλειτουργούν εν μέρει τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία στην Ολλανδία.
Η δραστηριότητα επαναλαμβάνεται στις σχολές οδηγών, στα κομμωτήρια, στις βιβλιοθήκες, με τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Τα σχολεία και τα κολέγια, που είχαν κλείσει από τα μέσα Μαρτίου, ξανανοίγουν με συχνά μειωμένους αριθμούς μαθητών ανά τάξη στην Ελβετία.
Τα εστιατόρια, τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες θα ανοίξουν επίσης τηρώντας ωστόσο ειδικές συνθήκες.
Οι συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων παραμένουν θεωρητικά υπό απαγόρευση.
Νέο στάδιο στο σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού που προβλέπεται έως τα τέλη Ιουνίου στην Ισπανία: οι μισοί από τους περίπου 47 εκατομμύρια Ισπανούς θα μπορούν από χθες 11/5 να οργανώνουν οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις έως δέκα ατόμων.
Οι υπαίθριοι χώροι εστιατορίων και μπαρ μπορούν να ξανανοίξουν με περιορισμένη δυναμικότητα.
Οι όροι αυτοί δεν αφορούν τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, τις πλέον πληγείσες περιφέρειες από την επιδημία, που προκάλεσε τουλάχιστον 26.000 θανάτους στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez ζήτησε από τους πολίτες να επιδεικνύουν «τη μέγιστη προσοχή» γιατί ο ιός «καραδοκεί».
Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο στο εσωτερικό των περιφερειών.
Οι κινηματογράφοι και τα θέατρα παραμένουν κλειστοί.
Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τον Σεπτέμβριο.
Στην Ιταλία η κυβέρνηση Conte εκχωρεί τη δικαιοδοσία για την άρση των περιοριστικών μέτρων στις Περιφέρειες.
Αν και από την ερχόμενη Δευτέρα 18/5 αναμένεται να ανοίξουν τα περισσότερα καταστήματα, τα μουσεία, οι χώροι πολιτισμού, οι εκκλησίες και οι βιβλιοθήκες, τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν θα ανοίξουν πριν από την 1η Ιουνίου το νωρίτερο.
Μ. Βρετανία: Πότε θα αρθούν οι περιορισμοί
Με περισσότερους από 1000 νέους θανάτους ο νέος απολογισμός στη Βρετανία ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων στα 33.692 και των κρουσμάτων στα 234.431.
Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν στοιχεία των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Σκωτίας και περιλαμβάνουν τους θανάτους σε όλα τα ιδρύματα έπειτα από την πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
Καμπανάκι για τη Μ.Βρετανία χαρακτήρισε τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται σε διάφορα κράτη ανά τον κόσμο και αφού ήραν τα περιοριστικά μέρα ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson.
Συγκεκριμένα, ο Johnson χρησιμοποίησε ως παράδειγμα αυτές τις περιπτώσεις έτσι ώστε η Μ. Βρετανία να μην προχωρήσει βιαστικά στην άρση των περιοριστικών μέτρων.
«Παρακολουθούμε επισταμένως τι συμβαίνει στις άλλες χώρες και είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι σε κάποιες χώρες που ήρθησαν οι περιορισμοί, υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση του ρυθμού αναπαραγωγής των κρουσμάτων.
Αυτό είναι μια πολύ ξεκάθαρη προειδοποίηση για μας έτσι ώστε να μην προχωρήσουμε ούτε βιαστικά ούτε απερίσκεπτα» στην χαλάρωση των μέτρων υπογράμμισε ο Johnson.
Γερμανία: Μειώνονται οι θάνατοι, αυξάνονται τα κρούσματα από τον κορωνοϊό
Μείωση καταγράφουν οι θάνατοι αλλά αύξηση τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Γερμανία το τελευταίο 24ωρο.
Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Robert Koch, ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού αυξήθηκε στους 7.884.
Παράλληλα, εντοπίστηκαν άλλα 933 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 174.478.
Ο αριθμός των θανάτων είναι σχετικά μειωμένος σε σύγκριση με αυτόν που καταγραφόταν τις προηγούμενες δύο ημέρες, αλλά αντίθετα το πλήθος των κρουσμάτων μόλυνσης καταγράφει αύξηση σε σύγκριση με αυτά που επιβεβαιώθηκαν την προηγουμένη (798).
Από την Παρασκευή 15/5 ανοίγει τα σύνορα της με τη Γαλλία, την Ελβετία και την Αυστρία η Γερμανία, η οποία επισημαίνει πάντως πως οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 15 Ιουνίου.
Όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, οι συνοριακοί έλεγχοι θα επιβληθούν εκ νέου, εφόσον διαπιστωθεί νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι τα γερμανικά κρατίδια μπορεί να άρουν τα περιοριστικά μέτρα για τους Ευρωπαίους επισκέπτες αλλά να τα διατηρήσουν για τους επισκέπτες που προέρχονται εκτός της ΕΕ.
Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι είναι ακόμα νωρίς για να αρθούν οι περιορισμοί στα σύνορα με την Ιταλία.
Η Γερμανία έκλεισε τα σύνορά της στις 16 Μαρτίου και επέτρεπε την είσοδο στο έδαφός της μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης όπως στην περίπτωση των οδηγών φορτηγών, σε όσους εργάζονταν από την άλλη πλευρά των συνόρων ή σε εργαζόμενους στον ιατρικό κλάδο.
Ισπανία - Άνω των 200 οι θάνατοι από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο - Στα 229.540 τα συνολικά κρούσματα
Αύξηση παρουσίασε χθες (14/5/2020) ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων από κορωνοϊό στην Ισπανία, υπερβαίνοντας τους 200.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την νόσο αυξήθηκε από τις 27.104 στις 27.321 καθώς 217 άνθρωποι πέθαναν στη διάρκεια της νύχτας.
Ταυτόχρονα, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σήμερα σε 229.540.
Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη
Κομμωτήρια, γήπεδα τένις και γκολφ άνοιξαν και πάλι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου στην Αυστρία.
Οι περιορισμοί των μετακινήσεων έχουν αρθεί, επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 10 ατόμων, με τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.
Στις 4 Μαΐου οι μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου επέστρεψαν στα σχολεία τους και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι υπόλοιποι.
Τα εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Μαΐου.
Τα εμπορικά κέντρα άνοιξαν στις 11/5 στη Δανία, μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που χαλάρωσε τους περιορισμούς με το άνοιγμα των σχολείων στις 15 Απριλίου.
Στις 18 Μαΐου, επιστρέφουν στις τάξεις οι μαθητές κολεγίου, ξανανοίγουν τα καφέ, τα εστιατόρια και οι χώροι λατρείας υπό τον όρο ότι θα τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Η Νορβηγία, όπου τα σχολεία υποδέχθηκαν τους μαθητές ηλικίας από 6 έως 10 ετών από τις 27 Απριλίου, ξανάνοιξε ήδη όλες τις τάξεις με κανόνες υγιεινής και αποστασιοποίησης.
Ομοίως για τις σχολές οδηγών, ενώ τα μπαρ και τα πάρκα ψυχαγωγίας θα πρέπει να περιμένουν έως την 1η Ιουνίου.
Στην Ισλανδία, τα πανεπιστήμια, τα μουσεία και τα κομμωτήρια άνοιξαν στις 4 Μαΐου.
Στη Φινλανδία, τα σχολεία θα ξανανοίξουν στις 14 Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των θερινών διακοπών.
Στην Κροατία, υπαίθριοι χώροι μπαρ και εστιατορίων ξανάνοιξαν στις 11/5, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 10 ατόμων ενώ οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία θα ξανανοίξουν σε εθελοντική βάση.
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα κορωνοϊού η Ρωσία
Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα βρίσκεται η Ρωσία, η οποία ετοιμάζεται να άρει κάποια από τα περιοριστικά μέτρα που έχει υιοθετήσει κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 10 χιλιάδες νέα κρούσματα, τα οποία ανέρχονται πλέον σε 252.245 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την αρχή της επιδημίας
Από την αρχή του Μαΐου, καταγράφονται καθημερινά περισσότερα από 10.000 κρούσματα, μια εξέλιξη την οποία η Ρωσία εξηγεί επικαλούμενη την πολιτική των μαζικών διαγνωστικών τεστ που ακολουθεί, καθώς έχει κάνει περίπου 5,8 εκατομμύρια τέτοια τεστ.
Η θνητότητα παραμένει πάντως επισήμως πολύ χαμηλή, με 2.305 νεκρούς.
Πέμπτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία
Έξαρση θανάτων και κρουσμάτων από την πανδημία του κορωνοϊού καταγράφεται στη Βραζιλία, η οποία έχει ήδη ανέλθει στην πέμπτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Το τελευταίο 24ωρο ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανήλθε στους 13.618, αριθμός που φέρνει τη Βραζιλία στην έκτη θέση παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, την Ιταλία, τα ην Ισπανία και τη Γαλλία.
Παράλληλα, μέσα σε αυτές τις 24 ώρες καταγράφηκαν πάνω από 12.000 κρούσματα, με το σύνολο να ανέρχεται σε 196.375.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η Βραζιλία κατατάσσεται πλέον έκτη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος της Βραζιλίας, J. Bolsonaro είχε υποτιμήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πανδημία του κορωνοϊού χαρακτηρίζοντας την μια απλή γρίπη.
Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 4.000 οι θάνατοι από τον κορωνοϊό, 144.749 τα κρούσματα
Το φράγμα των 4.000 θανάτων που προκλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό ξεπέρασε επισήμως η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 14 Μαΐου το τουρκικό υπουργείο Υγείας .
Σύμφωνα με το υπουργείο, 55 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο εικοσιτετράωρο, φθάνοντας σε 4.007 τον συνολικό αριθμό θανάτων λόγω της Covid-19 στην χώρα.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 1.635 νέες περιπτώσεις μόλυνσης, αυξάνοντας τον συνολικό επίσημο αριθμό αυτών σε 144.749 από την έναρξη της πανδημίας.
Αφού έφτασε στο αποκορύφωμά στα μέσα Απριλίου με περισσότερα από 5.000 ημερήσια κρούσματα, η χώρα κατέγραψε μια σχετική επιβράδυνση στον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων τις τελευταίες ημέρες.
Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων παραμένει κάτω από 100 από τις 26 Απριλίου.
Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε στις 6 Μαΐου ότι η επιδημία τέθηκε «υπό έλεγχο» στην Τουρκία, αλλά σημείωσε πως πρέπει οι πολίτες να συνηθίσουν «να ελέγχουν την κοινωνική τους ζωή» με τήρηση μέτρων για την αποφυγή ενός νέου ξεσπάσματος.
Για την καταπολέμηση της πανδημίας, η κυβέρνηση ενέτεινε τα μέτρα όπως το κλείσιμο σχολείων, την απαγόρευση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων και τη θέσπιση κατά περίσταση περιορισμών τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Οι κάτοικοι των 30 πιο πυκνοκατοικημένων επαρχιών της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, θα τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό για τέσσερις ημέρες με έναρξη το Σάββατο.
Σε υποχρεωτική καραντίνα από τις 21 Μαρτίου και τις 4 Απριλίου, αντίστοιχα, τα άτομα άνω των 65 ετών και κάτω των 20 ετών, επιτράπηκε από τις 10 Μαΐου να βγαίνουν από τα σπίτια τους μία φορά την εβδομάδα για τέσσερις ώρες, ως μέρος της μείωσης των περιορισμών.
Εμπορικά κέντρα και κομμωτήρια άνοιξαν ξανά τη Δευτέρα μετά από αυστηρούς υγειονομικούς κανονισμούς.
Κίνα: Μόλις 3 νέα κρούσματα από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο - Στους 4.637 οι νεκροί
Μόλις 3 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την επιδημία του κορωνοϊού ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο η Κίνα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 13/5 της αναφέρθηκαν τρία κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, από 7 την προηγουμένη.
Και στις τρεις περιπτώσεις επρόκειτο για κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα, δύο στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ και ένα στη γειτονική της επαρχία Τζιλίν.
Εντοπίστηκαν εξάλλου 12 ασυμπτωματικοί φορείς του SARS-CoV-2, από 8 μία ημέρα νωρίτερα.
Δεν διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος χθες.
Κατά τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών, στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά ο νέος κορωνοϊός τον Δεκέμβριο έχουν χάσει τη ζωή τους 4.633 άνθρωποι επί συνόλου 84.025 κρουσμάτων μόλυνσης.
Στην Κίνα δεν έχει αναφερθεί θάνατος ασθενούς από τα μέσα Απριλίου.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται έχουν μειωθεί θεαματικά (60), όπως και όσοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση (3).
Ιαπωνία: Αίρει τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό – Εξαίρεση το Τόκιο
Την άρση των έκτακτων μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να ανακοινώσει χθες Πέμπτη 14/5 ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Abe θα άρει τα έκτακτα μέτρα στις 39 από τις 47 περιφέρειες της χώρας, αν και εκτιμάται πως θα εξαιρέσει την περιοχή του Τόκιο όπου τα μέτρα θα διατηρηθούν έως ότου μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων.
Η Ιαπωνία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πριν από περίπου ένα μήνα, ζητώντας από τους πολίτες να μειώσουν τις διαπροσωπικές επαφές τους σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Αναλυτές και οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως το κρίσιμο των σημερινών ανακοινώσεων είναι αν ο Abe θα άρει τα έκτακτα μέτρα στις περιοχές του Τόκιο και της Οζάκα πριν από τα τέλη Μαΐου, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά, τονίζοντας ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας θα είναι ταχύτερη από ότι έχει εκτιμηθεί.
Η ιδιαίτερη περίπτωση της Αφρικής: τα πάει καλά, αλλά δεν έχει καταφέρει να νικήσει την πανδημία του κορωνοϊού
Στις 14 Φεβρουαρίου καταγράφηκε στην Αίγυπτο το πρώτο κρούσμα του κορωονοϊού στην αφρικανική ήπειρο.
Παρά τις ζοφερές προβλέψεις, τρεις μήνες μετά δεν έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Αφρική, αν και υπάρχει πάντα ο φόβος η επιδημία στην ήπειρο να εξελίσσεται αργά και να διαρκέσει πολύ.
Σύμφωνα με χθεσινό απολογισμό, στην Αφρική έχουν καταγραφεί λίγα περισσότερα από 70.000 κρούσματα, δηλαδή το 1,6% του παγκόσμιου συνόλου, την ώρα που η ήπειρος αντιπροσωπεύει το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού. Από την covid-19 έχουν πεθάνει περίπου 2.500 άνθρωποι.
Εξάλλου η υποσαχάρια Αφρική έχει καταγράψει μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας (λιγότερο από 3%, σύμφωνα με εκτιμήσεις) σε σχέση με την Ευρώπη.
Γιατί η επιδημία δεν εξαπλώθηκε πολύ στην Αφρική;
Η επιστημονική κοινότητα, διχασμένη, δίνει διάφορες εξηγήσεις, όμως δύο ξεχωρίζουν: η άμεση λήψη περιοριστικών μέτρων και ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού.
«Υιοθετήθηκαν αρκετά γρήγορα περιοριστικά μέτρα που καθυστέρησαν την καμπύλη της επιδημίας.
Στις περισσότερες χώρες εφαρμόστηκαν τέτοιου είδους μέτρα αμέσως αφού εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα», εξήγησε ο Μ. Yiao, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Μπραζαβίλ.
«Στη Γαλλία χρειάστηκαν 52 ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα για τη λήψη μέτρων.
Τότε ήδη είχαν καταγραφεί 4.500 κρούσματα. Στην Ακτή Ελεφαντοστού πέντε ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα έκλεισαν τα σχολεία και τα σύνορα.
Μία εβδομάδα αργότερα επιβλήθηκε lockdown», πρόσθεσε ο δρ M. Migierly, επιδημιολόγος και ειδικός δημόσιας υγείας στο Αμπιτζάν.
Η άλλη εξήγηση που προωθούν οι επιστήμονες είναι το νεαρό της ηλικίας του αφρικανικού πληθυσμού: περίπου το 60% είναι κάτω των 25 ετών.
«Η μέση ηλικία είναι περίπου τα 19 έτη. Υπάρχει επίσης μικρότερο προσδόκιμο ζωής με λιγότερους ηλικιωμένους.
Άρα λιγότερα κρούσματα και ένας λιγότερο ενεργός ιός», εξήγησε ο Migierly.
«Στη Δύση αυτοί που πλήττονται περισσότεροι είναι οι ηλικιωμένοι», σημειώνει ο καθηγητής Omar Shar, καθηγητής και ερευνητής στην ιατρική σχολή του Ντακάρ.
Πρόσθεσε ότι οι ηλικιωμένοι συνήθως «έχουν και υποκείμενα νοσήματα», ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την covid-19.
«Επιπλέον η πυκνότητα του πληθυσμού είναι μικρότερη στην Αφρική, γεγονός που περιορίζει την εξάπλωση του ιού, όπως και η περιορισμένη κινητικότητα του αφρικανικού πληθυσμού σε σχέση με αυτόν της Δύσης», επεσήμανε ο Y. Boom από το Καμερούν, επιδημιολόγος των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF).
Υπάρχει αφρικανική ανοσία;
Οι επιστήμονες διχάζονται και στο θέμα αυτό. «Υπάρχει μια ανοσία που οφείλεται στη μακροχρόνια έκθεση σε διάφορους μικροοργανισμούς και την καλή εμβολιαστική κάλυψη κυρίως κατά της φυματίωσης», δήλωσε ο καθηγητής Omar Shar.
«Υπάρχουν πολλές ασθένειες στην Αφρική, οπότε πιθανόν ο πληθυσμός να έχει μεγαλύτερη ανοσία από αυτόν της Ευρώπης σε παθογόνα όπως ο κορωνοϊός», σημείωσε από την πλευρά του ο δρ Migierly.
Ποια είναι τα σενάρια για το μέλλον;
«Πρέπει πλέον να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, να προσαρμόζουμε τη συμπεριφορά μας τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο», είχε δηλώσει πρόσφατα ο πρόεδρος της Σενεγάλης M. Shal.
Πολλές αφρικανικές χώρες αναμένουν η επιδημία να διαρκέσει.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα πιο χαμηλό ποσοστό μεταδοτικότητας υποδηλώνει “μια πιο παρατεταμένη επιδημία η οποία μπορεί να διαρκέσει χρόνια”, και άρα ο απολογισμός της μπορεί να είναι βαρύς.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαΐου, «83.000 με 190.000 άνθρωποι στην Αφρική ενδέχεται να πεθάνουν από την covid-19 και 29 με 44 εκατομμύρια να προσβληθούν από την ασθένεια τον πρώτο χρόνο».
Προς το παρόν παρατηρείται ανησυχητική πορεία της επιδημίας στη Νότια Αφρική, τη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής που έχει πληγεί περισσότερο, στην ανατολική Αφρική και σε κάποιες χώρες της δυτικής Αφρικής.
«Δυστυχώς παρατηρούμε ότι στην περιοχή μας ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάστηκε μέσα σε δύο εβδομάδες.
Σε κάποιες χώρες ο αριθμός πενταπλασιάστηκε ή εξαπλασιάστηκε», σχολίασε ο δρ. H. Sabo, αρμόδιος του ΠΟΥ για την Αιθιοπία.
«Παραμένουμε προσεκτικοί.
Ελπίζουμε τα χειρότερα να είναι πίσω μας».
Ποιος είναι ο κίνδυνος της χαλάρωσης του lockdown;
«Δεν είναι ο κορωνοϊός που θα μας σκοτώσει, αλλά η πείνα και η φτώχεια», ανησυχεί ένας έμπορος από την Ουαγκαντούγκου αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα που έχουν αναστείλει τις περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες.
Μπροστά στο τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος πολλές χώρες αίρουν ή χαλαρώνουν το lockdown εδώ και 15 ημέρες.
Πολύ νωρίς;
«Η χαλάρωση του lockdown πρέπει να γίνει με σύνεση», προειδοποίησε ο Μισέλ Γιέο.
«Πρέπει να υπάρχει επάρκεια διαγνωστικών τεστ.
Οι περισσότερες χώρες που προχωρούν στη χαλάρωση έχουν αυξήσει τις ικανότητές τους για τη διεξαγωγή τεστ», πρόσθεσε.
Αν και οι εκστρατείες διεξαγωγής τεστ εντείνονται, παραμένουν μικρές σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής S. Ramafoza ανακοινώνοντας τη χαλάρωση του lockdown σχολίασε τη Δευτέρα: «Πρέπει να αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων με την επιστροφή στις εργασίες. Πρέπει να αποδεχθούμε την πραγματικότητα, να προετοιμαστούμε και να προσαρμοστούμε».
Ρωσία: Υποσχέσεις θεραπείας του κορωνοϊού, δίνουν οι πρώτες δοκιμές του φαρμάκου favipiravir
Το favipiravir, ένα υποψήφιο φάρμακο για τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού, έχει δώσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στις πρώιμες κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει στη Ρωσία, σύμφωνα με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο έχει χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αυτό με το ποσό των 150 εκατομμυρίων ρουβλίων (2 εκ. δολαρίων).
Ο επικεφαλής του RDIF Kirill Dmitriev, είπε ότι το 60% των 40 ασθενών με κορωνοϊό στους οποίους χορήγησαν δισκία του favipiravir, το οποίο αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία με την ονομασία Avigan, υπήρξαν αρνητικοί στον ιό μέσα σε πέντε ημέρες και πως η θεραπεία θα μπορούσε να μειώσει κατά το ήμισυ τον χρόνο θεραπείας.
Το Avigan, γνωστό γενικά ως favipiravir, αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από μια φαρμακευτική εταιρεία την οποία αγόρασε αργότερα η Fujifilm καθώς επέκτεινε τις δραστηριότητες της στον τομέα αυτό.
Το φάρμακο «βραχυκυκλώνει» τον μηχανισμό αναπαραγωγής ορισμένων ιών RNA, όπως η γρίπη.
Το Favipiravir χρησιμοποιείται επίσης σε κλινικές δοκιμές στην Ινδία από την Glenmark Pharmaceuticals Ltd.
Τον Οκτώβριο του 2020 τα αποτελέσματα για το εμβόλιο του κορωνοϊού από το Ινστιτούτο Παστέρ
Το Ινστιτούτο Παστέρ εργάζεται επί τριών προγραμμάτων εμβολίων για την Covid-19.
Το πιο προχωρημένο από αυτά, βασισμένο στην τροποποίηση εμβολίου κατά της ιλαράς, θα δώσει τα πρώτα του αποτελέσματα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την συντονίστρια των προγραμμάτων εμβολίων Christiane Gerke.
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των κλινικών δοκιμών για το τροποποιημένο εμβόλιο κατά της ιλαράς;
«Οι ρυθμιστικές άδειες για την έναρξη των κλινικών δοκιμών αναμένονται τον Ιούλιο.
Οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την χορήγηση των αδειών αυτών.
Τα πρώτα αποτελέσματα της φάσης Ι αναμένονται στο τέλος του Οκτωβρίου.
Οι φάσεις ΙΙ και ΙΙΙ αναμένονται στις αρχές του Δεκεμβρίου», απαντά η Christiane Gerke.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών