Η Huawei δεν θα μπορεί να κάνει συμφωνίες εξαγοράς ή συμμετοχής σε αμερικανικές εταιρείες του κλάδου της στις ΗΠΑ
(upd) Ξεθωριάζουν τα κέρδη στις διεθνείς αγορές, μετά τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν εμπάργκο στον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei.
Οι ενέργειες των ΗΠΑ κατά των κινεζικών επιχειρήσεων κλιμακώνονται πλέον, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται ο Donald Trump αποφάσισε να επιβάλει περιορισμούς στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Huawei στη χώρα.
Η Huawei δεν θα μπορεί να κάνει συμφωνίες εξαγοράς ή συμμετοχής σε αμερικανικές εταιρείες του κλάδου της στις ΗΠΑ, αναφέρεται απόφαση του Λευκού Οίκου.
Επίσης, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποκόψουν τον τεχνολογικό κολοσσό από τη λίστα των προμηθευτών της αμερικανικής αγοράς, καταφέρνοντας καίριο πλήγμα στις πωλήσεις του.
Όπως αναφέρει το Reuters, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τροποποιεί έναν κανόνα των εξαγωγών για να «στοχεύσει στρατηγικά στις κινήσεις της Huawei επί του εδάφους των ΗΠΑ».
Η έκθεση ανέφερε ότι η κίνηση θα μπορούσε να επηρεάσει και την Taiwan Semiconductor Manufacturing.
Παράλληλα, το Υπουργείο εξέδωσε παράταση 90 ημερών για προσωρινή αναστολή της απαγόρευσης της χρήσης εξοπλισμού από την κινεζική Huawei Technologies.
Όπως ανέφερε, η κίνηση "παρέχει την ευκαιρία στους χρήστες συσκευών Huawei και παρόχων τηλεπικοινωνιών - ιδιαίτερα εκείνων σε αγροτικές κοινότητες των ΗΠΑ - να συνεχίσουν να λειτουργούν προσωρινά τέτοιες συσκευές και δίκτυα και να επιταχύνουν τη μετάβαση σε εναλλακτικούς προμηθευτές".
Σύμφωνα με διαρροές, εάν υλοποιηθεί τελικά αυτή η τροποποίηση, η Κίνα θα ενεργοποιήσει λίστα αμερικανικών εταιρειών, οι οποίες είναι αναξιόπιστες.
Τα futures της Wall Street υποχωρούν έως -1,2% από το +0,3% νωρίτερα.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 34,4 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 0,8% στις 10.423 μονάδες, από το +2%.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 0,4% στις 5.763 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 γύρισε πτωτικά 0,2% στις 4.309 μονάδες.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο καταγράφει οριακή μεταβολή -0,2% στις 16.830 μονάδες.
Στις 6.504 μονάδες με πτώση 0,6% διαπραγματεύεται ο IBEX 35 στη Μαδρίτη.
Στο μέτωπο της οικονομίας, κατά 3,8% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α' 3μηνο του 2020 σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια η πτώση ήταν την τάξεως του 3,2%.
Στη Γερμανία, με ρυθμό 2,2% συρρικνώθηκε η οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2020, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τριμηνιαία της πτώση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, σε τριμηνιαία βάση, καθώς καταστήματα και εργοστάσια έκλεισαν τον Μάρτιο για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Νωρίτερα, οι δείκτες έλαβαν ώθηση από τη χθεσινή άνοδο στη Wall Street και από την πρώτη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα, μετά από τη χαλάρωση του lockdown.
Στην Κίνα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,9% τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση κατά 1,5%.
Κατά 3,8% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α' 3μηνο του 2020 - Στο -3,2% σε ετήσια βάση
Κατά 3,8% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α' 3μηνο του 2020 σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια η πτώση ήταν την τάξεως του 3,2%.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,3% στην ΕΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες μειώσεις που παρατηρήθηκαν από την έναρξη των ανακοινώσεων το 1995.
Τον Μάρτιο του 2020, τον τελευταίο μήνα της καλυπτόμενης περιόδου, τα μέτρα περιορισμού του COVID-19 άρχισαν να εισάγονται ευρέως από τα κράτη μέλη.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,6% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2020, μετά από + 1,0% και + 1,3% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.
Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες μειώσεις από το τρίτο τρίμηνο του 2009 (-4,5% για τη ζώνη του ευρώ και -4,4% για την ΕΕ).
Γερμανία: Στο -2,2% το ΑΕΠ α΄ τριμήνου 2020 - Η μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 2009
Με ρυθμό 2,2% συρρικνώθηκε η γερμανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2020, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τριμηνιαία της πτώση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, σε τριμηνιαία βάση, καθώς καταστήματα και εργοστάσια έκλεισαν τον Μάρτιο για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, σε ετήσια βάση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας μειώθηκε κατά 2,3% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο ύστερα από ανάπτυξη 0,4% τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, της Destatis.
Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 2,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 2% σε ετήσια βάση σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.
Η γερμανική οικονομία κατέγραψε τη χειρότερή της επίδοση μετά την οικονομική κρίση του 2008/09 και τη δεύτερη χειρότερη μετά την επανένωση το 1990, σύμφωνα με τη Destatis.
Συνεχίζεται η άνοδος για το πετρέλαιο λόγω IEA, στα 28,2 δολ ή +2,3% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 32,1 δολ.
Ανοδικά κινείται σήμερα Παρασκευή 15 Μαΐου το πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, μετά την αναβάθμιση των εκτιμήσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την παγκόσμια ζήτηση το 2020.
- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του +3,18% στα 32,12 δολ. ανά βαρέλι.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 ενισχύεται κατά +2,36 στα 28,21δολ. ανά βαρέλι.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης, η τιμή του Brent ενισχύθηκε κατά +6,65% ενώ το αμερικανικό WTI κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +9%.
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (15/5) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο νέων εντάσεων μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,62% στις 20.037,47 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200, και συγκεκριμένα στο +1,43% και τις 5.404,80 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,12% στις 1.927,28 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,32% στις 4.499,28 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει ήπια πτώση της τάξεως του -0,15% στις 23.794,50, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,32% και τις 10.814,92 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,07% στις 2.868,46 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component σημείωσε οριακή άνοδο της τάξεως του +0,03% στις 10.964,89 μονάδες.
«Τα φωτεινά σημεία στις αγορές και την οικονομία δεν πρέπει να αναπαράγουν τον εφησυχασμό για το γεγονός ότι έχουν βγει από το δάσος», ανέφερε χαρακτηριστικά η Mizuho Bank, διευκρινίζοντας ότι «ακόμα και αν οι οικονομίες ετοιμάζονται να αναδυθούν από τους διάφορους βαθμούς lockdown, η αποκατάσταση της ομαλότητας είναι ένας πολύ μακρύτερος δρόμος».
Χθες (14/5) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» με τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Κίνα την πανδημία του κορωνοϊού, κατηγορώντας παράλληλα το Πεκίνο ότι κρύβει πληροφορίες σχετικά με το πώς ξεκίνησε ο ιός.
Ερωτηθείς για τα ενδεχόμενα μέτρα αντιποίνων που θα μπορούσε να επιβάλει στο Πεκίνο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε», τονίζοντας μάλιστα ότι «θα μπορούσαμε να διακόψουμε κάθε σχέση».
Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέων εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως έχει προκαλέσει μεταβλητότητα στις αγορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, καθώς οι μνήμες από τον εμπορικό πόλεμο είναι ακόμη νωπές.
Παρά το γεγονός ότι ο Donald Trump δήλωσε πως διατηρεί «μία πολύ καλή σχέση» με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, διευκρίνισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν επιθυμών να μιλήσω μαζί του».
«Έχουμε όλες τις εσωτερικές προκλήσεις με το κλείσιμο της οικονομίας», ανέφερε ο επικεφαλής επενδύσεων της Nationwide, Mark Hackett, τονίζοντας ότι «το να εισέλθουμε σε μία σύγκρουση με την Κίνα προσθέτει μία επιπλέον διάσταση αβεβαιότητας».
Σημειώνεται ότι οι αγορές της Wall Street έκλεισαν με κέρδη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης, με τον δείκτη S&P 500 να ενισχύεται κατά +1,15% στις 2.852,50 μονάδες.
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1,62% στις 23.625,34 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ανέστρεψε την πτώση που κατέγραφε ενδοσυνεδριακά, κλείνοντας στο +0,91% και τις 8.943,72 μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, πτώση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Ιαπωνία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά -1,5% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, έναντι πτώσης -0,9% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -0,8%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε πτώση της τάξεως του -2,3% έναντι ετήσιας πτώσης -0,4% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -1,4%.
Οι τιμές εξαγωγών υποχώρησαν κατά -1,1% σε μηνιαία βάση, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -6,6%.
Όσον αφορά τις τιμές εισαγωγών, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -5,6% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, ενώ σε ετήσια βάση ο δείκτης υποχώρησε κατά -13,1%.
Στην Κίνα, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας κατέγραψε ανάκαμψη τον Απρίλιο του 2020, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων και της σταδιακής επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων.
Η βιομηχανική παραγωγή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά +3,9% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης +1,1% τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί άνοδος κατά +1,5%.
Στον αντίποδα, οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα σημείωσαν πτώση της τάξεως του -7,5% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, καταγράφοντας ωστόσο επιβράδυνση σε σχέση με το -15,8% που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές εισαγωγών στη Νότια Κορέα υποχώρησαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του -5,1% έναντι μείωσης -5,3% τον προηγούμενο μήνα.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους σημειώθηκε σημαντική πτώση της τάξεως του -14,1% έναντι ετήσιας πτώσης -7,9% τον Μάρτιο.
www.bankingnews.gr
Οι ενέργειες των ΗΠΑ κατά των κινεζικών επιχειρήσεων κλιμακώνονται πλέον, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται ο Donald Trump αποφάσισε να επιβάλει περιορισμούς στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Huawei στη χώρα.
Η Huawei δεν θα μπορεί να κάνει συμφωνίες εξαγοράς ή συμμετοχής σε αμερικανικές εταιρείες του κλάδου της στις ΗΠΑ, αναφέρεται απόφαση του Λευκού Οίκου.
Επίσης, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποκόψουν τον τεχνολογικό κολοσσό από τη λίστα των προμηθευτών της αμερικανικής αγοράς, καταφέρνοντας καίριο πλήγμα στις πωλήσεις του.
Όπως αναφέρει το Reuters, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τροποποιεί έναν κανόνα των εξαγωγών για να «στοχεύσει στρατηγικά στις κινήσεις της Huawei επί του εδάφους των ΗΠΑ».
Η έκθεση ανέφερε ότι η κίνηση θα μπορούσε να επηρεάσει και την Taiwan Semiconductor Manufacturing.
Παράλληλα, το Υπουργείο εξέδωσε παράταση 90 ημερών για προσωρινή αναστολή της απαγόρευσης της χρήσης εξοπλισμού από την κινεζική Huawei Technologies.
Όπως ανέφερε, η κίνηση "παρέχει την ευκαιρία στους χρήστες συσκευών Huawei και παρόχων τηλεπικοινωνιών - ιδιαίτερα εκείνων σε αγροτικές κοινότητες των ΗΠΑ - να συνεχίσουν να λειτουργούν προσωρινά τέτοιες συσκευές και δίκτυα και να επιταχύνουν τη μετάβαση σε εναλλακτικούς προμηθευτές".
Σύμφωνα με διαρροές, εάν υλοποιηθεί τελικά αυτή η τροποποίηση, η Κίνα θα ενεργοποιήσει λίστα αμερικανικών εταιρειών, οι οποίες είναι αναξιόπιστες.
Τα futures της Wall Street υποχωρούν έως -1,2% από το +0,3% νωρίτερα.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 34,4 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 0,8% στις 10.423 μονάδες, από το +2%.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 0,4% στις 5.763 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 γύρισε πτωτικά 0,2% στις 4.309 μονάδες.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο καταγράφει οριακή μεταβολή -0,2% στις 16.830 μονάδες.
Στις 6.504 μονάδες με πτώση 0,6% διαπραγματεύεται ο IBEX 35 στη Μαδρίτη.
Στο μέτωπο της οικονομίας, κατά 3,8% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α' 3μηνο του 2020 σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια η πτώση ήταν την τάξεως του 3,2%.
Στη Γερμανία, με ρυθμό 2,2% συρρικνώθηκε η οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2020, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τριμηνιαία της πτώση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, σε τριμηνιαία βάση, καθώς καταστήματα και εργοστάσια έκλεισαν τον Μάρτιο για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Νωρίτερα, οι δείκτες έλαβαν ώθηση από τη χθεσινή άνοδο στη Wall Street και από την πρώτη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα, μετά από τη χαλάρωση του lockdown.
Στην Κίνα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,9% τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση κατά 1,5%.
Κατά 3,8% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α' 3μηνο του 2020 - Στο -3,2% σε ετήσια βάση
Κατά 3,8% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α' 3μηνο του 2020 σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια η πτώση ήταν την τάξεως του 3,2%.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,3% στην ΕΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες μειώσεις που παρατηρήθηκαν από την έναρξη των ανακοινώσεων το 1995.
Τον Μάρτιο του 2020, τον τελευταίο μήνα της καλυπτόμενης περιόδου, τα μέτρα περιορισμού του COVID-19 άρχισαν να εισάγονται ευρέως από τα κράτη μέλη.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,6% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2020, μετά από + 1,0% και + 1,3% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.
Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες μειώσεις από το τρίτο τρίμηνο του 2009 (-4,5% για τη ζώνη του ευρώ και -4,4% για την ΕΕ).
Γερμανία: Στο -2,2% το ΑΕΠ α΄ τριμήνου 2020 - Η μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 2009
Με ρυθμό 2,2% συρρικνώθηκε η γερμανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2020, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τριμηνιαία της πτώση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, σε τριμηνιαία βάση, καθώς καταστήματα και εργοστάσια έκλεισαν τον Μάρτιο για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, σε ετήσια βάση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας μειώθηκε κατά 2,3% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο ύστερα από ανάπτυξη 0,4% τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, της Destatis.
Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 2,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 2% σε ετήσια βάση σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.
Η γερμανική οικονομία κατέγραψε τη χειρότερή της επίδοση μετά την οικονομική κρίση του 2008/09 και τη δεύτερη χειρότερη μετά την επανένωση το 1990, σύμφωνα με τη Destatis.
Συνεχίζεται η άνοδος για το πετρέλαιο λόγω IEA, στα 28,2 δολ ή +2,3% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 32,1 δολ.
Ανοδικά κινείται σήμερα Παρασκευή 15 Μαΐου το πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, μετά την αναβάθμιση των εκτιμήσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την παγκόσμια ζήτηση το 2020.
- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του +3,18% στα 32,12 δολ. ανά βαρέλι.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 ενισχύεται κατά +2,36 στα 28,21δολ. ανά βαρέλι.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης, η τιμή του Brent ενισχύθηκε κατά +6,65% ενώ το αμερικανικό WTI κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +9%.
Μεικτά πρόσημα στην Ασία
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (15/5) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο νέων εντάσεων μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,62% στις 20.037,47 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200, και συγκεκριμένα στο +1,43% και τις 5.404,80 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,12% στις 1.927,28 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,32% στις 4.499,28 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει ήπια πτώση της τάξεως του -0,15% στις 23.794,50, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,32% και τις 10.814,92 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,07% στις 2.868,46 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component σημείωσε οριακή άνοδο της τάξεως του +0,03% στις 10.964,89 μονάδες.
«Τα φωτεινά σημεία στις αγορές και την οικονομία δεν πρέπει να αναπαράγουν τον εφησυχασμό για το γεγονός ότι έχουν βγει από το δάσος», ανέφερε χαρακτηριστικά η Mizuho Bank, διευκρινίζοντας ότι «ακόμα και αν οι οικονομίες ετοιμάζονται να αναδυθούν από τους διάφορους βαθμούς lockdown, η αποκατάσταση της ομαλότητας είναι ένας πολύ μακρύτερος δρόμος».
Χθες (14/5) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» με τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Κίνα την πανδημία του κορωνοϊού, κατηγορώντας παράλληλα το Πεκίνο ότι κρύβει πληροφορίες σχετικά με το πώς ξεκίνησε ο ιός.
Ερωτηθείς για τα ενδεχόμενα μέτρα αντιποίνων που θα μπορούσε να επιβάλει στο Πεκίνο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε», τονίζοντας μάλιστα ότι «θα μπορούσαμε να διακόψουμε κάθε σχέση».
Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέων εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως έχει προκαλέσει μεταβλητότητα στις αγορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, καθώς οι μνήμες από τον εμπορικό πόλεμο είναι ακόμη νωπές.
Παρά το γεγονός ότι ο Donald Trump δήλωσε πως διατηρεί «μία πολύ καλή σχέση» με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, διευκρίνισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν επιθυμών να μιλήσω μαζί του».
«Έχουμε όλες τις εσωτερικές προκλήσεις με το κλείσιμο της οικονομίας», ανέφερε ο επικεφαλής επενδύσεων της Nationwide, Mark Hackett, τονίζοντας ότι «το να εισέλθουμε σε μία σύγκρουση με την Κίνα προσθέτει μία επιπλέον διάσταση αβεβαιότητας».
Σημειώνεται ότι οι αγορές της Wall Street έκλεισαν με κέρδη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης, με τον δείκτη S&P 500 να ενισχύεται κατά +1,15% στις 2.852,50 μονάδες.
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1,62% στις 23.625,34 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ανέστρεψε την πτώση που κατέγραφε ενδοσυνεδριακά, κλείνοντας στο +0,91% και τις 8.943,72 μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, πτώση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Ιαπωνία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά -1,5% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, έναντι πτώσης -0,9% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -0,8%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε πτώση της τάξεως του -2,3% έναντι ετήσιας πτώσης -0,4% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -1,4%.
Οι τιμές εξαγωγών υποχώρησαν κατά -1,1% σε μηνιαία βάση, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -6,6%.
Όσον αφορά τις τιμές εισαγωγών, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -5,6% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, ενώ σε ετήσια βάση ο δείκτης υποχώρησε κατά -13,1%.
Στην Κίνα, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας κατέγραψε ανάκαμψη τον Απρίλιο του 2020, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων και της σταδιακής επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων.
Η βιομηχανική παραγωγή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά +3,9% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης +1,1% τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί άνοδος κατά +1,5%.
Στον αντίποδα, οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα σημείωσαν πτώση της τάξεως του -7,5% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, καταγράφοντας ωστόσο επιβράδυνση σε σχέση με το -15,8% που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές εισαγωγών στη Νότια Κορέα υποχώρησαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του -5,1% έναντι μείωσης -5,3% τον προηγούμενο μήνα.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους σημειώθηκε σημαντική πτώση της τάξεως του -14,1% έναντι ετήσιας πτώσης -7,9% τον Μάρτιο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών