Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Αν και σπάνιο success story, η Ελλάδα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μεγάλο οικονομικό πλήγμα

FT: Αν και σπάνιο success story, η Ελλάδα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μεγάλο οικονομικό πλήγμα
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο τον κορωνοϊό, η οικονομία της είναι αντιμέτωπη με μεγάλο κίνδυνο χωρίς τον τουρισμό
Στην επιτυχημένη προσπάθεια της Ελλάδας να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του κορωνοϊού αναφέρονται οι Financial Times, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας «σπάνιο success story».
Ωστόσο, επισημαίνεται ο κίνδυνος για μεγάλο οικονομικό πλήγμα εάν δεν λειτουργήσει ο τουρισμός.
«Η απαγόρευση της ελληνικής κυβέρνησης για ταξίδια στα νησιά σημαίνει ότι κάποιοι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης είναι έρημοι στην αρχή μιας σεζόν που τροφοδοτεί μεγάλο μέρος της οικονομίας.
Τώρα, οι ξενοδόχοι ελπίζουν ότι τα πράγματα θα αλλάξουν όταν η Ελλάδα ανοίξει για τους επισκέπτες στις αρχές Ιουλίου» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
O Αντώνης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων στη Σαντορίνη, υποστηρίζει ότι «πέρυσι υποφέραμε από υπερβολικό τουρισμό και συζητούσαμε πως θα τον ελέγξουμε.
Τώρα έχουμε μηδενικό τουρισμό, αλλά τουλάχιστον δεν έχουμε κορωνοϊό.
Το μεγάλο ερώτημα είναι το εάν η σεζόν μπορεί να ζωθεί».
Ακόμα άρχιζε σε φουλ ρυθμούς η τουριστική σεζόν μέχρι τον Ιούλιο, το ΑΕΠ θα υποχωρούσε φέτος κατά 4%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ενώ αν καταρρεύσει ο τουριστικός κλάδος το ΑΕΠ ενδέχεται να υποχωρήσει έως και 8%.
Και με δεδομένο ότι ο τουρισμός συνεισφέρει στην απασχόληση του ενός τετάρτου του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας, ξενοδόχοι από την Κρήτη, την Κεφαλονιά και τη Σαντορίνη, που μίλησαν στους FT, απευθύνουν έκκληση για την επανεκκίνηση του κλάδου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλά θα εξαρτηθούν από την επανάληψη των διεθνών πτήσεων, γράφει η εφημερίδα.
«Χωρίς τακτικές πτήσεις από τη Γερμανία και τη Βρετανία, τις βασικές αγορές για τα νησιά, οι αφίξεις στην Ελλάδα μπορεί να μειωθούν κατά 70%, είπαν αρκετοί ξενοδόχοι (…) Η κυβέρνηση παρέχει προσωρινή στήριξη στα ξενοδοχεία για να επαναλειτουργήσουν με επιδοτήσεις της κοινωνικής ασφάλισης του προσωπικού τους και τετράμηνη αναστολή εξυπηρέτησης δανείων και καταβολής φόρων.
Η Deloitte προειδοποίησε σε έκθεσή της αυτό το μήνα ότι αν συνεχιστούν ολόκληρο το 2020 σοβαρά ξεσπάσματα της επιδημίας του κορωνοϊού, πολλά ελληνικά ξενοδοχεία μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με τη χρεοκοπία» αναφέρεται δημοσίευμα.

Σπάνιο success story

Όσον αφορά τη μάχη της Ελλάδας με τον κορωνοϊό, οι FT κάνουν λόγο για «σπάνιο success story» και επισημαίνουν πως η Ελλάδα έλαβε πολύ νωρίς περιοριστικά μέτρα, 13 ημέρες αφού επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα.
«Ο πρωθυπουργός… έδρασε πολύ γρήγορα και έλαβε τις σωστές αποφάσεις πολύ νωρίτερα σε σχέση με άλλες χώρες» επισημαίνει στην εφημερίδα ο Ηλίας Μόσιαλος.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης