Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδόθηκε στην Κίνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αντί 2 δισ - Τελείωσε πριν καν αρχίσει η έρευνα για τον κορωνοϊό

Παραδόθηκε στην Κίνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αντί 2 δισ - Τελείωσε πριν καν αρχίσει η έρευνα για τον κορωνοϊό
Δεν θα λογοδοτήσει η Κίνα, τέλειωσε πριν καν αρχίσει η έρευνα του ΠΟΥ για τον κορωνοϊό
Παραδόθηκε στο Πεκίνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αντί 2 δισ. δολ., ποσό που υποσχέθηκε ως χρηματοδότηση στο άμεσο μέλλον ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping.
Η Κίνα επρόκειτο να «απολογηθεί» αυτή την εβδομάδα για τη διαχείρισή της σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, ενώπιον της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας.
Ωστόσο, η «απολογία» της κατέληξε σε εμπαιγμό.
Έπειτα από πρόταση της Αυστραλίας, οι χώρες επρόκειτο να ψηφίσουν ένα σχέδιο το οποίο είχε να κάνει με την έναρξη έρευνας για τον ρόλο της Κίνας στην εξάπλωση του κορωνοϊού.
Στόχος των κρατών είναι να χυθεί άπλετο φως σε ό,τι έχει να κάνει με την απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών από το Πεκίνο, που κόστισαν.
Ωστόσο, η πρόταση των Αυστραλών δεν έφτασε καν στο τραπέζι των συζητήσεων.
Αντίθετα, υπερίσχυσε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «αναθεώρηση των συμπερασμάτων».
Με άλλα λόγια, δεν θα υπάρξει έρευνα ώστε να διαπιστωθούν οι ευθύνες της κινεζικής κυβέρνησης.
Ούτε λόγος, βέβαια, για τη Wuhan, την πόλη από την οποία ξεκίνησαν όλα.
Περισσότερα από 110 κράτη μέλη της ΠΟΥ είχαν υποστηρίξει την πρόταση τη Δευτέρα 19 Μαΐου.
Όμως, από ό,τι φαίνεται, η Κίνα ανέτρεψε την κατάσταση.
Ο Πρόεδρος Xi Jinping έδωσε επίσης μια εκπληκτικά συμβιβαστική ομιλία στη συνέλευση βάσει της οποίας συμφώνησε για τη διεξαγωγή έρευνας, με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθεί με το πέρας της πανδημίας.
«Η Κίνα υποστηρίζει την ιδέα μιας επισκόπησης της παγκόσμιας αντίδρασης στην πανδημία COVID-19», δήλωσε ο Xi, «αφού τεθεί υπό έλεγχο, για να συνοψίσει την εμπειρία και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις».
Από την άλλη, δεκάδες κράτη εξακολουθούν να έχουν κρούσματα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το κριτήριο είναι απίθανο να ικανοποιηθεί σύντομα, ειδικά χωρίς εμβόλιο.
Πολλές χώρες που χαλάρωσαν τους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Κίνας, έπρεπε να τους επιβάλουν εν μέρει όταν παρουσιάστηκαν νέες μολύνσεις.
Ο Πρόεδρος Xi Jinping, σε κάθε περίπτωση, διατύπωσε τη δέσμευσή του με τέτοιον τρόπο ώστε οι χώρες να αγωνιστούν για να λογοδοτήσει η Κίνα.
Η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «πρέπει να βασίζεται στην επιστήμη και τον επαγγελματισμό, με επικεφαλής τον ΠΟΥ, και να διεξαχθεί με αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο» δήλωσε ο Xi Jinping.
Η παράλειψη της λέξης «ανεξάρτητη» είναι ενδεικτική, σημείωσε ο δημοσιογράφος του CNN, James Griffiths.
Η διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών στην Κίνα είναι, ούτως ή άλλως, εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά αν θα μπορούσε να ντροπιάσει το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα.
Όταν διεθνείς οργανισμοί απαίτησαν πρόσβαση στη Σιντζιάνγκ, που φιλοξενεί τους πολιορκούμενους μουσουλμάνους Ουιγούρους, η Κίνα απαγόρευσε σε ερευνητές και δημοσιογράφους να ψάξουν ελεύθερα.
Ο Κινέζος Πρόεδρος ανακοίνωσε επιπλέον χρηματοδότηση 2 δισεκ. ευρώ στον ΠΟΥ, με έμφαση στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τα επιπλέον 2 δισεκατομμύρια δολάρια αντιστοιχούν σε ολόκληρο τον ετήσιο προϋπολογισμό του ΠΟΥ για το 2019, ανέφερε το Reuters.
Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα θα γίνει ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΠΟΥ.
Ο μέχρι σήμερα μεγαλύτερος χρηματοδότης, οι ΗΠΑ, απέσυρε τα 400 εκατ. δολαρίων που ήταν να δώσει.
Αν μη τι άλλο, ο πρόεδρος Trump διευκόλυνε τις κινεζικές επιδιώξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης