ΠΟΥ: Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων διεθνώς το τελευταίο 24ωρο - Στο κόκκινο η Λατινική Αμερική - Πρόβλεψη για άλλους 22.000 θανάτους στις ΗΠΑ έως 13/6 - Φόβοι στην Κίνα για μετάλλαξη του ιού
(upd5)Σταθερά κινούνται στο δρόμο της άρσης των περιοριστικών μέτρων και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορωνοϊού, τα κράτη σε Ευρώπη, Αυστραλία και Ασία, που έλαβαν την απόφαση να επανακινήσουν τις οικονομίες τους, την ώρα που ο ιός καταρρίπτει κάθε προηγούμενο ρεκόρ κρουσμάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, διαμορφώνοντας νέες εστίες του ιού στον πλανήτη, όπου η διασπορά εξελίσσεται ραγδαία.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Λατινική Αμερική, όπου Βραζιλία, Χιλή, Περού και Μεξικό καταγράφουν τους υψηλότερους ημερήσιους αριθμούς θανάτων από το ξέσπασμα της πανδημίας στις χώρες τους, την ώρα πάντως που και στις ΗΠΑ ο εφιάλτης των θυμάτων δεν φαίνεται να απομακρύνεται με τις εκτιμήσεις μάλιστα να αναφέρουν πως μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες θα πεθάνουν από τον ιό άλλοι 22.000 άνθρωποι, ενώ ολοένα και περισσότερες Πολιτείες επανεκκινούν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους σε μια προσπάθεια να προσαρμοστούν στη νέα κανονικότητα.
Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ επαινεί τα κράτη της Αφρικής για «τα πολύ θαρραλέα προληπτικά μέτρα» που πήραν για να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας – σημειώνεται ότι στην Αφρική έχουν καταγραφεί λιγότεροι από 3.000 θάνατοι από τον κορωνοϊό - αν και προειδοποιεί πως εκατομμύρια Αφρικανοί ενδέχεται να «βυθιστούν σε ακραία φτώχεια» λόγω της πανδημίας.
Την ίδια ώρα εκ νέου άνοδο του ημερήσιου αριθμού θυμάτων από τον κορωνοϊό παρουσίασε η Γαλλία, ενώ στον κόσμο όλο κατεγράφη ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων από έναρξης της πανδημίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Και ενώ παγκοσμίως τα κράτη προσπαθούν να σταθούν όρθια και να διαχειριστούν τις νέες πρωτόγνωρες προκλήσεις, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην επιστημονική κοινότητα καθώς από αυτήν θα προέλθει η οριστική λύση που θα επαναφέρει την καθημερινότητα μας στην προ κορωνοϊού εποχή.
Ευοίωνα είναι τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσε το πειραματικό εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρίας Inovio Pharmaceuticals, καθώς παρήγαγε προστατευτικά αντισώματα και προκάλεσε θετική αντίδραση του ανοσοποιητικού σε ποντίκια και ινδικά χοιρίδια, όπως έγινε γνωστό χθες 20 Μαΐου.
Τα πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα ωστόσο, ήρθαν τη Δευτέρα 18/5 από την αμερικανική εταιρεία Moderna Inc. η οποία ανακοίνωσε πως είναι θετικά τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών μελετών από τον εμβολιασμό 45 υγιών ανθρώπων, καθώς αυτοί ανέπτυξαν αντισώματα κατά του ιού, έχουν ξεθωριάσει ενώ χθες 19/5, το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου ανακοίνωσε πως ένα φάρμακο σε φάση δοκιμών δεν επιταχύνει απλώς τη θεραπεία των ασθενών αλλά επιπλέον παρέχει προσωρινή ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια, οι νεκροί τους 326.000 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 1,7 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 5.028.062
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 328.057
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.541.312 και σε νεκρούς με 92.712
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 35.785 θανάτους με 250.141 κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 32.330 και 227.364 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 308.705 και 2.972 νεκρούς
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 271.885 και 17.983 νεκρούς.
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ισπανία με 232.037 και 27.778 νεκρούς
- Στους 28.025 οι νεκροί στη Γαλλία, 181.700 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 178.170 και οι νεκροί σε 8.090
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 7.119 και τα κρούσματα σε 126.949
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 263 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 11.110
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.063 κρούσματα και 4.634
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 16.367 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 768
- Στους 9.108 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 55.983 τα κρούσματα
- Στα 7.079 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.658 στην Ελβετία που μετρά και 1.891 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 166 οι νεκροί
- Στους 4.199 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 152.587 τα κρούσματα
ΠΟΥ: Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων διεθνώς το τελευταίο 24ωρο - Ανησυχία για τις φτωχές χώρες
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 106.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο – τα περισσότερα που έχουν εντοπιστεί μέσα σε μια μέρα από την αρχή της πανδημίας – ανακοίνωσε χθες Τετάρτη, 20 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκφράζοντας ανησυχία για τις φτωχές χώρες, καθώς οι πλούσιες βγαίνουν από το lockdown.
«Έχουμε να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο σε αυτή την πανδημία», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tendros Adhanom Ghebreyesus στην τακτική συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι σχεδόν τα 2/3 των νέων κρουσμάτων καταγράφηκαν σε μόλις τέσσερις χώρες.
«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», σημείωσε.
ΗΠΑ-Covid-19: Το πειραματικό εμβόλιο της φαρμακοβιομηχανίας Inovio είχε θετικά αποτελέσματα στα πειραματόζωα
Η εταιρεία ανοσοθεραπείας Inovio Pharmaceuticals ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 20 Μαΐου, ότι το πειραματικό εμβόλιό της για τον νέο κορωνοϊό παρήγαγε προστατευτικά αντισώματα και προκάλεσε θετική αντίδραση του ανοσοποιητικού σε ποντίκια και ινδικά χοιρίδια.
Η μετοχή της εταιρίας, η αξία της οποίας τετραπλασιάστηκε από την αρχή του έτους με την ελπίδα ότι το εμβόλιό της θα αποδειχθεί σωτήριο, έφτασε στα 15,77 δολάρια με την έναρξη της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη, αύξηση 18%.
«Διαπιστώσαμε αντισωματική ανταπόκριση η οποία κάνει πολλά από τα πράγματα που θα επιθυμούσαμε να δούμε σε ένα πιθανό εμβόλιο», είπε ο Δρ. David Winer, ο διευθυντής του κέντρου εμβολίων και ανοσοθεραπείας του Ινστιτούτου Wistar που συνεργάζεται με την Inovio.
«Είμαστε σε θέση να βάλουμε στο στόχαστρο εκείνα τα πράγματα που θα εμπόδιζαν τον ιό να αποκτήσει ένα ασφαλές καταφύγιο στο σώμα», πρόσθεσε.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ούτε εγκεκριμένες θεραπείες, ούτε εμβόλιο για την Covid-19.
Περίπου 100 προγράμματα παραγωγής εμβολίων είναι σε εξέλιξη σε όλον τον κόσμο από κυβερνήσεις, φαρμακοβιομηχανίες και ερευνητές.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι για να υπάρξει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα χρειαστούν 12-18 μήνες.
Η Inovio άρχισε τις δοκιμές σε ανθρώπους τον Απρίλιο.
Πολλές άλλες φαρμακοβιομηχανίες, όπως οι Moderna Inc, Pfizer Inc, Johnson & Johnson, Sanofi και AstraZeneca Plc είναι σε διάφορα στάδια παραγωγής εμβολίων.
Δίχως τέλος ο εφιάλτης του κορωνοϊού για τις ΗΠΑ – Πάνω από 92.000 οι νεκροί, πρόβλεψη για 113.000 θύματα έως τις 13/6
Τους 92.000 προσεγγίζουν οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε και πάλι αύξηση στον αριθμό των θυμάτων, καθώς αναφέρθηκαν άλλοι 1.536 θάνατοι.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο υπήρξε και πάλι σημαντική αύξηση στα θύματα λόγω του κορωνοϊού καθώς την Κυριακή 17/5 είχαν καταγραφεί 759 θάνατοι και τη Δευτέρα 18/5 820 θάνατοι.
Mηνιαίο ρεκόρ θανάτων σημείωσε η Καλιφόρνια, η οποία κατέγραψε 132 θανάτους το 24ωρο, αύξηση 2,8% πέρα από ρεκόρ μήνα σύμφωνα με τους LA Times.
Οι ΗΠΑ είναι και η χώρα με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως – έχουν ξεπεράσει τα 1,52 εκατομμύρια – γεγονός που ο πρόεδρος Donald Trump το αποδίδει στον πολύ μεγάλο αριθμό διαγνωστικών τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί.
Πράγματι στις ΗΠΑ έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 12,2 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ.
«Το ότι είμαστε στην πρώτη θέση όσον αφορά τα κρούσματα συμβαίνει γιατί κάνουμε τα περισσότερα τεστ από οποιονδήποτε άλλο.
Έτσι, όταν αναφέρεται ότι έχουμε τα περισσότερα κρούσματα, εγώ δεν το βλέπω με κακό τρόπο, αλλά το αντιμετωπίζω ως κάτι θετικό επειδή αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι μας είναι πολύ καλύτεροι από οπουδήποτε αλλού .
Συνεπώς, το θεωρώ ένα βραβείο τιμής» είπε ο Trump κατά τη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού, τη στιγμή πάντως που οι Δημοκρατικοί κατηγορούν την κυβέρνηση του, αναφέροντας πως τα περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα αντιπροσωπεύουν την παντελή αποτυχία της ηγεσίας των ΗΠΑ απέναντι στην επιδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα πάντως με στοιχεία του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μπορεί όντως οι ΗΠΑ να έχουν πραγματοποιήσει τα περισσότερα τεστ σε απόλυτο αριθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ωστόσο οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 16η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των τεστ ανά πληθυσμό 1.000 ατόμων και πολύ πίσω από τη Ν. Κορέα, την Ισλανδία, τη Ν. Ζηλανδία, τη Ρωσία και τον Καναδά.
Παράλληλα, αναφέρεται πως καθημερινά την περασμένη εβδομάδα γίνονταν 300 με 400 χιλιάδες τεστ, όταν και σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Υγείας του Χάρβαρντ απαιτείται να γίνονται 900.000 τεστ την ημέρα για να μπορέσει να ανοίξει με ασφάλεια και πάλι η αμερικανική κοινωνία.
Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με το μέσο όρο εννέα επιδημιολογικών μοντέλων που συνάγουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ λόγω του κορωνοϊού αναμένεται να φτάσει στους περίπου 113.000 τη 13η Ιουνίου.
Η νέα στατιστική προβολή, που δημοσιοποιήθηκε χθες, ενώ πολλές αμερικανικές πολιτείες χαλαρώνουν τους περιορισμούς και ανακοινώνουν την επανεκκίνηση των οικονομιών τους, αφήνει να εννοηθεί πως θα χαθούν άλλοι 22.000 Αμερικανοί μέσα σε 25 ημέρες.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απηύθυνε προειδοποίηση προς τον κυβερνήτη της Πολιτείας της Καλιφόρνια για διακρίσεις όσον αφορά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων.
Η προειδοποίηση αφορούσε τους περιορισμούς που επιβάλλονται σε χώρους λατρείας, τη στιγμή που όπως αναφέρει, επιτρέπεται να λειτουργούν επιχειρήσεις και κινηματογραφικά στούντιο.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης με 3σέλιδη επιστολή του προς τον κυβερνήτη Gavin Newsom αναφέρει ότι το αμερικανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι οι εκκλησίες και οι άλλοι χώροι λατρείας να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο από το νόμο ακόμα και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την Υγεία.
Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στη Βραζιλία – Νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων
Εκτός ελέγχου παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στη Βραζιλία, η οποία βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, η Βραζιλία αναφέρει 271.885 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ο θλιβερό ρεκόρ θανάτων λόγω του κορωνοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 1.179 νεκροί.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι Αρχές καταγράφουν πάνω από 1.000 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας σε ένα 24ωρο.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών λόγω του κορωνοϊού ανέρχεται σε 17.983.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump ανακοίνωσε ότι εξετάζει την επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης για τη Βραζιλία.
«Το εξετάζουμε.
Δεν θέλω να έρχονται άνθρωποι εδώ και να μολύνουν τους δικούς μας ανθρώπους.
Δεν θέλω ούτε και οι άνθρωποι εκεί να αρρωσταίνουν.
Βοηθάμε τη Βραζιλία με αναπνευστήρες...
Η Βραζιλία έχει πρόβλημα, χωρίς αμφιβολία» είπε ο Trump.
Σε έξαρση ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Νέες μεγάλες εστίες Χιλή, Περού και Μεξικό
Σε έξαρση είναι η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική καθώς Χιλή, Περού και Μεξικό είναι ανάμεσα στις χώρες που καταγράφουν ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων.
Η Χιλή ανέφερε πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση θανάτων λόγω της επιδημίας.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 31 θάνατοι και 3.520 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, αριθμοί που είναι και οι υψηλότεροι από τις αρχές Μαρτίου, όταν και καταγράφηκε στην χώρα το πρώτο κρούσμα.
Συνολικά, οι νεκροί ανέρχονται σε 509 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται σε 49.579.
Την ίδια στιγμή, έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων απόλυτου περιορισμού της κίνησης που επιβλήθηκε το περασμένο Σάββατο και για μια εβδομάδα στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, ενώ ο στρατός αναπτύχθηκε σε φτωχές συνοικίες όπου ξέσπασαν ταραχές εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων που οφείλεται στα μέτρα περιορισμού.
Εξίσου προβληματική είναι η κατάσταση και στο Περού, όπου οι νεκροί από την επιδημία έχουν φτάσει τους 2.914 ενώ έχουν αναφερθεί και 99.483 κρούσματα.
Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 7.526 ασθενείς, εκ των οποίων 883 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.
Αλλά και στο Μεξικό, ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 334 θάνατοι ασθενών και 2.713 νέα κρούσματα.
Αυτό ήταν μόλις το δεύτερο 24ωρο που οι θάνατοι ξεπερνούν τους 300, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν είναι ο μεγαλύτερος που έχει αναφερθεί έως χθες στη χώρα.
Συνολικά στο Μεξικό έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του κορωνοϊού 5.666 άνθρωποι ενώ έχουν καταγραφεί 54.346 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Στελέχη του υπουργείου Υγείας ωστόσο λένε πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό χωρίς αυτό να έχει διαγνωστεί πιθανότατα έχει ξεπεράσει προ πολλού τους 100.000.
Δεύτερη σε κρούσματα παγκοσμίως η Ρωσία - Ξεπέρασαν τις 300.000 τα κρούσματα
Στους 2.972 ανέρχονται οι νεκροί στη Ρωσία από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 135 θάνατοι.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη τη Ρωσία υπολογίζεται σε 308.705 καθώς σε μια ημέρα καταγράφηκαν 8.764 νέα κρούσματα.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα – μετά τις ΗΠΑ – όσον αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, στο γεγονός ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρωσία έχει σταματήσει, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, Mikhail Mishustin, κατά τη διάρκεια διάσκεψης που είχε με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, ο κ. Mishustin δήλωσε ότι «η κατάσταση γύρω από την εξάπλωση της μόλυνσης από τον κορωνοϊού παραμένει δύσκολη», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «καταφέραμε να σταματήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων».
Συναγερμός στην Ινδία – Ξεπέρασαν τα 106.000 τα κρούσματα
Προβληματισμό προκαλεί στις αρχές της Ινδίας ο αυξανόμενος ρυθμός κρουσμάτων και θανάτων από την επιδημία του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι το γενικό lockdown έχει παραταθεί έως τα τέλη Μαΐου.
Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχονται σε 106.468 και οι θάνατοι σε 3.301, τη στιγμή που φαίνεται πως η επιδημία δεν επιβραδύνεται παρά το lockdown που έχει επιβληθεί εδώ κι εβδομάδες στη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξάνεται κατά 4.000 και πλέον καθημερινά την τελευταία εβδομάδα.
Επισήμως, η Ινδία παρέτεινε την Κυριακή την ισχύ των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζει ως την 31η Μαΐου, όμως οι κυβερνήσεις πολλών ομόσπονδων κρατών κατέστησαν σαφές πως θα επιτρέψουν στις εταιρείες που βρίσκονται στις δικές τους δικαιοδοσίες να επαναλειτουργήσουν.
Χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα η Ευρώπη
Στην άρση πολλών περιοριστικών μέτρων προχωρούν από χθες μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη.
Η Ιταλία, η οποία μετρά 32.169 νεκρούς και 226.699 κρούσματα, άνοιξε από τη Δευτέρα 18/5 καφέ μπαρ, εστιατόρια, κουρεία και τα κομμωτήρια σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας,ενώ παράλληλα οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στις περιφέρειες στις οποίες ζουν.
Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες από τις 3 Ιουνίου σε όλη την χώρα, ενώ από την ίδια ημέρα η Ιταλία θα επιτρέπει την έξοδο και την είσοδο στην επικράτειά της, των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα.
Η Ισπανία με τους 27.778 νεκρούς και περισσότερα από 232 χιλιάδες κρούσματα, αναμένεται και αυτή να άρει τα περιοριστικά μέτρα σε περιοχές εκτός της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, επιτρέποντας τις συναθροίσεις έως και 10 ατόμων καθώς και την επαναλειτουργία μπαρ και εστιατορίων, εφόσον διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα σε ανοιχτούς χώρους.
Σημειώνεται πως από αύριο 21/5 η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες άνω των 6 ετών που κυκλοφορούν στους δρόμους και σε δημόσιους χώρους, εφόσον δεν μπορούν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας των 2 μέτρων.
Στο Βέλγιο, άνοιξαν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα μουσεία και οι ζωολογικοί κήποι, ενώ μια σειρά άρσης των περιοριστικών μέτρων ισχύει από χθες σε μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, όπως στην Πορτογαλία, στη Δανία και στην Ιρλανδία.
Στη Μ. Βρετανία, η οποία μετρά περισσότερους από 35.000 νεκρούς και πάνω από 250.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, υπάρχει έντονη δημόσια συζήτηση και αντιδράσεις για την απόφαση της κυβέρνησης Johnson να ανοίξουν και πάλι από την 1η Ιουνίου τα δημοτικά σχολεία.
Γαλλία: Εκ νέου άνοδος του ημερήσιου αριθμού θυμάτων από τον κορωνοϊό - 110 νέοι θάνατοι
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη 20 Μαΐου, 110 νέους θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού το τελευταίο εικοσιτετράωρο, (μια αύξηση 0,4%) αυξάνοντας σε 28.132 το συνολικό αριθμό θυμάτων.
Η Γαλλία παραμένει στην τέταρτη θέση των χωρών παγκοσμίως σε αριθμό θυμάτων, μετά τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Ιταλία.
Χθες 19/5, οι αρχές αναθεώρησαν προς τα κάτω τον συνολικό αριθμό των νεκρών, μετά από προσαρμογή στοιχείων των περιφερειακών ιατρικών κέντρων σε γηροκομεία.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 418 (143.845 το σύνολο).
Αυτός ο ρυθμός αύξησης (0,3%) ευθυγραμμίζεται με το μέσο όρο ημερήσιας αύξησης μετά το τέλος του lockdown στις 11 Μαΐου.
Την προηγούμενη ο αριθμός κρουσμάτων αυξήθηκε μέσα σε 24 ώρες κατά 524.
Γερμανία: Νέα αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων λόγω κορωνοϊού – Στους 8.090 οι νεκροί
Νέα αύξηση κατέγραψαν το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα και οι θάνατοι στη Γερμανία λόγω του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 83 νέοι θάνατοι (έναντι 72 το προηγούμενο 24ωρο) και 797 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα (έναντι 513 την προηγούμενη ημέρα).
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 8.090 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 176.007.
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση με την επιδημία του κορωνοϊού στη Γερμανία εξακολουθεί να είναι διαχειρίσιμη.
Σουηδία: O 1 στους 5 κατοίκους της Στοκχόλμης ανέπτυξε αντισώματα στον κορωνοϊό
Η Σουηδία, που κινήθηκε στη λογική της αμφιλεγόμενης ανοσίας της αγέλης και ήρθε αντιμέτωπη με τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, γνωστοποίησε ότι πάνω από ένας στους πέντε κατοίκους της Στοκχόλμης ενδέχεται να έχει αναπτύξει αντισώματα εναντίον του ιού.
Ερωτηθείς σχετικά με έρευνα που διεξήγαγε η Σουηδική Αρχή Δημόσιας Υγείας, ο επικεφαλής επιδημιολόγος Anders Tegnell δήλωσε πως πιστεύει ότι έως χθες λίγο πάνω από το 20%» των κατοίκων της Στοκχόλμης προσβλήθηκε πιθανόν από τη νόσο Covid-19.
Η έρευνα σε εξέλιξη καταδεικνύει πως το 7,3% ενός δείγματος προσώπων που επιλέχθηκαν τυχαία στη σουηδική πρωτεύουσα, την πλέον πληγείσα περιοχή της χώρας, ανέπτυξε αντισώματα, όταν εξετάστηκαν την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.
«Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν την κατάσταση της επιδημίας στις αρχές του μήνα Απριλίου, καθώς χρειάζονται κάποιες εβδομάδες προτού το ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύξει αντισώματα» εξηγεί η Αρχή, η οποία ανέλυσε περισσότερα από 1.100 τεστ.
Σε άλλες περιοχές της χώρας, ο αριθμός των ανθρώπων που ανέπτυξαν αντισώματα ήταν μικρότερος, με μόλις 4,2% στα νότια και 3,7% στην περιοχή γύρω από το Γκέτεμποργκ (νοτιοδυτικά).
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διασπορά του ιού ήταν μεγαλύτερη στους πολίτες ηλικίας 20-64 ετών από τους άνω των 65 ετών, με το 6,7% και 2,7% αντίστοιχα να αναπτύσσει αντισώματα.
Στους νέους ηλικίας 19 ετών και κάτω, περίπου το 4,7% ανέπτυξε αντισώματα, κάτι που δείχνει, σύμφωνα με τον Tegnell «αυτό που λέμε πάντα, ότι δεν βλέπουμε σε αυτήν την ομάδα σημαντική διασπορά» του ιού.
Η Σουηδία μετρά 31.523 κρούσματα και 3.831 θανάτους.
Κίνα: Κανείς θάνατος και μόλις 5 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο
Μόλις 5 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η επιδημία είναι σε φθίνουσα πορεία.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη 19/5 της αναφέρθηκαν πέντε κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι έξι το προηγούμενο 24ωρο.
Σε τέσσερις από τις περιπτώσεις η μετάδοση έγινε εγχωρίως, ενώ το πέμπτο κρούσμα ήταν «εισαγόμενο», κατά την ορολογία των αρχών όταν αναφέρονται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που φθάνουν μολυσμένοι στην κινεζική επικράτεια.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 θανάτους επί συνόλου 82.965 κρουσμάτων μόλυνσης.
Φόβοι για μετάλλαξη του κορωνοϊού από το δεύτερο κύμα κρουσμάτων
Έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο μετάλλαξης του κορωνοϊού διατυπώνουν Κινέζοι γιατροί, οι οποίοι διαχειρίζονται το νέο κύμα κρουσμάτων που εξαπλώνεται στα βορειοανατολικά της Κίνας, στα σύνορα με τη Ρωσία.
Εφόσον αυτός ο φόβος επιβεβαιωθεί, τότε αυτό σημαίνει πως ο ιός μεταλλάσσεται με άγνωστο τρόπο, γεγονός που με τη σειρά του θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας να βρουν την κατάλληλη θεραπεία και το εμβόλιο για τον εξαλείψουν.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι ασθενείς από κορωνοϊό που νοσηλεύτηκαν στις επαρχίες Jilin και Heilongjiang στη βορειοανατολική Κίνα εμφανίζονται να μεταφέρουν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς και να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποθεραπευτούν σε σύγκριση με το πρώτο κύμα, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται ότι οι ασθενείς αυτοί αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα του ιού ακόμα και ύστερα από δύο εβδομάδες από τη μόλυνση τους σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στην επαρχία της Hubei και στην πόλη Wuhan.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι ασθενείς στα βορειοανατολικά της χώρας εμφανίζουν να έχουν μεγαλύτερη ζημιά στους πνεύμονες, ενώ στις περιπτώσεις του πρώτου κύματος αναφέρονταν προβλήματα σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος, όπως στην καρδιά, στα νεφρά και στο έντερο.
Πάντως, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο εάν πράγματι ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται σημαντικά και εάν αυτές οι διαφορές που παρατηρούν οι Κινέζοι επιστήμονες, οφείλονται στο ότι οι ειδικοί εξετάζουν πιο προσεκτικά τους ασθενείς από ότι συνέβη στην Wuhan, όπου κατά τις πρώτες εβδομάδες της επιδημίας το υγειονομικό σύστημα αντιμετώπιζε μόνο τα σοβαρά περιστατικά.
Για αυτό το λόγο διατυπώνονται επιφυλάξεις και επισημαίνεται η ανάγκη να υπάρξουν και άλλα δεδομένα και στοιχεία σχετικά με τη συμπεριφορά του ιού.
Ωστόσο, εάν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν, είναι προφανές πως θα καταστεί ακόμα πιο δύσκολο το έργο των κυβερνήσεων να εμποδίσουν τη διασπορά του ιού και να ξανανοίξουν τις οικονομίες τους.
Θετικές εξελίξεις για το εμβόλιο του κορωνοϊού - Moderna: Όλοι οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν αντισώματα
Θετικές είναι οι πρώτες ενδείξεις από τη δοκιμή εμβολίου για τον κορωνοϊού σε ανθρώπους.
Ειδικότερα, η Moderna ανακοίνωσε ότι και οι 45 συμμετέχοντες στη μελέτη παρήγαγαν αντισώματα.
Κάθε συμμετέχων έχει συμφωνήσει να λάβει δόσεις 25 mcg, 100 mcg ή 250 mcg και στους δύο εμβολιασμούς με 15 άτομα σε κάθε ομάδα.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν δύο δόσεις του πιθανού εμβολίου μέσω ενδομυϊκής ένεσης στον άνω βραχίονα με διαφορά περίπου 28 ημερών.
Στην 43η ημέρα (ή δύο εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση), τα επίπεδα αντισωμάτων στην ομάδα που έλαβε 25 mcg ήταν στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν γενικά σε δείγματα αίματος από άτομα που ανέκαμψαν από την ασθένεια.
Οι συμμετέχοντες στην ομάδα των 100 mcg είχαν αντισώματα που «ξεπέρασαν σημαντικά τα επίπεδα» σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει.
Σύμφωνα με την Moderba, το εμβόλιο παρήγαγε επίσης εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του Covid-19 σε τουλάχιστον οκτώ συμμετέχοντες.
Σε τέσσερις συμμετέχοντες δόθηκε δόση 25 μικρογραμμαρίων, ενώ οι άλλοι τέσσερις έλαβαν 100 mcg.
Τα επίπεδα των αντισωμάτων εξουδετέρωσης ήταν σε επίπεδα ή πάνω από τα δείγματα αίματος, ανέφερε η εταιρεία.
«Αυτά τα αρχικά δεδομένα της Φάσης 1, αν και είναι πολύ νωρίς, δείχνουν ότι ο εμβολιασμός με mRNA-1273 προκαλεί ανοσοαπόκριση του μεγέθους που προκαλείται από φυσική λοίμωξη ξεκινώντας με μια δόση τόσο χαμηλή όσο 25 mg», δήλωσε ο Tal Zaks, επικεφαλής ιατρός της Moderna.
Κινεζικό εργαστήριο ισχυρίζεται ότι μπορεί να σταματήσει την πανδημία του κορωνοϊού χωρίς εμβόλιο
Ένα φάρμακο σε φάση δοκιμών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου (Beida) υποτίθεται ότι δεν επιταχύνει απλώς την θεραπεία των ασθενών αλλά επιπλέον παρέχει προσωρινή ανοσία απέναντι στην Covid-19.
Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ο Synney Xie, διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας Αιχμής στη Γενετική του Beida, εξηγεί ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική στα ποντίκια.
Το εργαστήριό του αφαίρεσε αντισώματα από 60 αποθεραπευμένους ασθενείς της Covid-19 και τα χορήγησε σε τρωκτικά.
«Σε διάστημα πέντε ημερών, το ιικό τους φορτίο είχε διαιρεθεί κατά 2.500», διαβεβαιώνει ο Κινέζος ερευνητής.
«Αυτό σημαίνει ότι το εν δυνάμει φάρμακο έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα»
Μελέτη επί αυτής της έρευνας δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην επιθεώρηση «Cell» και αναφέρεται σε πιθανή θεραπεία για τη νόσο, σημειώνοντας ότι επιτρέπει την επιτάχυνση της ίασης.
«Είμαστε ειδικευμένοι στη μέθοδο της αλληλούχισης μεμονωμένου κυττάρου, όχι ανοσολόγοι ούτε ιολόγοι», τονίζει ο καθηγητής Synney Xie.
«Όταν διαπιστώσαμε ότι η προσέγγισή μας επιτρέπει την ανεύρεση αντισώματος που εξουδετερώνει τον ιό, ενθουσιαστήκαμε».
Ο Κινέζος καθηγητής λέει ότι η θεραπεία μπορεί να είναι διαθέσιμη πριν από το τέλος του έτους, εγκαίρως για την πρόληψη νέου κύματος της επιδημίας τον επόμενο χειμώνα.
«Η προετοιμασία των κλινικών δοκιμών βρίσκεται σε εξέλιξη», προσθέτει ο καθηγητής Synney Xie, εξηγώντας ότι θα πραγματοποιηθούν στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Synney Xie, η θεραπεία που αναπτύσσεται στο εργαστήριό του θα μπορούσε να προσφέρει μία στιγμιαία ανοσία απέναντι στον ιό.
Η μελέτη έδειξε ότι, αν χορηγηθούν τα αντισώματα στο ποντίκι πριν αυτό έλθει σε επαφή με τον κορωνοϊό, δεν προσβάλλεται από αυτόν.
Αυτό θα επέτρεπε την προστασία του υγειονομικού προσωπικού για διάστημα εβδομάδων ή και κάποιων μηνών, σύμφωνα με τον Κινέζο επιστήμονα.
«Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την πανδημία με μία αποτελεσματική θεραπεία, ακόμη και χωρίς εμβόλιο» λέει ο Κινέζος επιστήμονας.
www.bankingnews.gr
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Λατινική Αμερική, όπου Βραζιλία, Χιλή, Περού και Μεξικό καταγράφουν τους υψηλότερους ημερήσιους αριθμούς θανάτων από το ξέσπασμα της πανδημίας στις χώρες τους, την ώρα πάντως που και στις ΗΠΑ ο εφιάλτης των θυμάτων δεν φαίνεται να απομακρύνεται με τις εκτιμήσεις μάλιστα να αναφέρουν πως μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες θα πεθάνουν από τον ιό άλλοι 22.000 άνθρωποι, ενώ ολοένα και περισσότερες Πολιτείες επανεκκινούν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους σε μια προσπάθεια να προσαρμοστούν στη νέα κανονικότητα.
Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ επαινεί τα κράτη της Αφρικής για «τα πολύ θαρραλέα προληπτικά μέτρα» που πήραν για να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας – σημειώνεται ότι στην Αφρική έχουν καταγραφεί λιγότεροι από 3.000 θάνατοι από τον κορωνοϊό - αν και προειδοποιεί πως εκατομμύρια Αφρικανοί ενδέχεται να «βυθιστούν σε ακραία φτώχεια» λόγω της πανδημίας.
Την ίδια ώρα εκ νέου άνοδο του ημερήσιου αριθμού θυμάτων από τον κορωνοϊό παρουσίασε η Γαλλία, ενώ στον κόσμο όλο κατεγράφη ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων από έναρξης της πανδημίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Και ενώ παγκοσμίως τα κράτη προσπαθούν να σταθούν όρθια και να διαχειριστούν τις νέες πρωτόγνωρες προκλήσεις, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην επιστημονική κοινότητα καθώς από αυτήν θα προέλθει η οριστική λύση που θα επαναφέρει την καθημερινότητα μας στην προ κορωνοϊού εποχή.
Ευοίωνα είναι τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσε το πειραματικό εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρίας Inovio Pharmaceuticals, καθώς παρήγαγε προστατευτικά αντισώματα και προκάλεσε θετική αντίδραση του ανοσοποιητικού σε ποντίκια και ινδικά χοιρίδια, όπως έγινε γνωστό χθες 20 Μαΐου.
Τα πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα ωστόσο, ήρθαν τη Δευτέρα 18/5 από την αμερικανική εταιρεία Moderna Inc. η οποία ανακοίνωσε πως είναι θετικά τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών μελετών από τον εμβολιασμό 45 υγιών ανθρώπων, καθώς αυτοί ανέπτυξαν αντισώματα κατά του ιού, έχουν ξεθωριάσει ενώ χθες 19/5, το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου ανακοίνωσε πως ένα φάρμακο σε φάση δοκιμών δεν επιταχύνει απλώς τη θεραπεία των ασθενών αλλά επιπλέον παρέχει προσωρινή ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια, οι νεκροί τους 326.000 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 1,7 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 5.028.062
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 328.057
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.541.312 και σε νεκρούς με 92.712
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 35.785 θανάτους με 250.141 κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 32.330 και 227.364 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 308.705 και 2.972 νεκρούς
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 271.885 και 17.983 νεκρούς.
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ισπανία με 232.037 και 27.778 νεκρούς
- Στους 28.025 οι νεκροί στη Γαλλία, 181.700 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 178.170 και οι νεκροί σε 8.090
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 7.119 και τα κρούσματα σε 126.949
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 263 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 11.110
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.063 κρούσματα και 4.634
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 16.367 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 768
- Στους 9.108 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 55.983 τα κρούσματα
- Στα 7.079 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.658 στην Ελβετία που μετρά και 1.891 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 166 οι νεκροί
- Στους 4.199 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 152.587 τα κρούσματα
ΠΟΥ: Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων διεθνώς το τελευταίο 24ωρο - Ανησυχία για τις φτωχές χώρες
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 106.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο – τα περισσότερα που έχουν εντοπιστεί μέσα σε μια μέρα από την αρχή της πανδημίας – ανακοίνωσε χθες Τετάρτη, 20 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκφράζοντας ανησυχία για τις φτωχές χώρες, καθώς οι πλούσιες βγαίνουν από το lockdown.
«Έχουμε να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο σε αυτή την πανδημία», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tendros Adhanom Ghebreyesus στην τακτική συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι σχεδόν τα 2/3 των νέων κρουσμάτων καταγράφηκαν σε μόλις τέσσερις χώρες.
«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», σημείωσε.
ΗΠΑ-Covid-19: Το πειραματικό εμβόλιο της φαρμακοβιομηχανίας Inovio είχε θετικά αποτελέσματα στα πειραματόζωα
Η εταιρεία ανοσοθεραπείας Inovio Pharmaceuticals ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 20 Μαΐου, ότι το πειραματικό εμβόλιό της για τον νέο κορωνοϊό παρήγαγε προστατευτικά αντισώματα και προκάλεσε θετική αντίδραση του ανοσοποιητικού σε ποντίκια και ινδικά χοιρίδια.
Η μετοχή της εταιρίας, η αξία της οποίας τετραπλασιάστηκε από την αρχή του έτους με την ελπίδα ότι το εμβόλιό της θα αποδειχθεί σωτήριο, έφτασε στα 15,77 δολάρια με την έναρξη της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη, αύξηση 18%.
«Διαπιστώσαμε αντισωματική ανταπόκριση η οποία κάνει πολλά από τα πράγματα που θα επιθυμούσαμε να δούμε σε ένα πιθανό εμβόλιο», είπε ο Δρ. David Winer, ο διευθυντής του κέντρου εμβολίων και ανοσοθεραπείας του Ινστιτούτου Wistar που συνεργάζεται με την Inovio.
«Είμαστε σε θέση να βάλουμε στο στόχαστρο εκείνα τα πράγματα που θα εμπόδιζαν τον ιό να αποκτήσει ένα ασφαλές καταφύγιο στο σώμα», πρόσθεσε.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ούτε εγκεκριμένες θεραπείες, ούτε εμβόλιο για την Covid-19.
Περίπου 100 προγράμματα παραγωγής εμβολίων είναι σε εξέλιξη σε όλον τον κόσμο από κυβερνήσεις, φαρμακοβιομηχανίες και ερευνητές.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι για να υπάρξει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα χρειαστούν 12-18 μήνες.
Η Inovio άρχισε τις δοκιμές σε ανθρώπους τον Απρίλιο.
Πολλές άλλες φαρμακοβιομηχανίες, όπως οι Moderna Inc, Pfizer Inc, Johnson & Johnson, Sanofi και AstraZeneca Plc είναι σε διάφορα στάδια παραγωγής εμβολίων.
Δίχως τέλος ο εφιάλτης του κορωνοϊού για τις ΗΠΑ – Πάνω από 92.000 οι νεκροί, πρόβλεψη για 113.000 θύματα έως τις 13/6
Τους 92.000 προσεγγίζουν οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε και πάλι αύξηση στον αριθμό των θυμάτων, καθώς αναφέρθηκαν άλλοι 1.536 θάνατοι.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο υπήρξε και πάλι σημαντική αύξηση στα θύματα λόγω του κορωνοϊού καθώς την Κυριακή 17/5 είχαν καταγραφεί 759 θάνατοι και τη Δευτέρα 18/5 820 θάνατοι.
Mηνιαίο ρεκόρ θανάτων σημείωσε η Καλιφόρνια, η οποία κατέγραψε 132 θανάτους το 24ωρο, αύξηση 2,8% πέρα από ρεκόρ μήνα σύμφωνα με τους LA Times.
Οι ΗΠΑ είναι και η χώρα με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως – έχουν ξεπεράσει τα 1,52 εκατομμύρια – γεγονός που ο πρόεδρος Donald Trump το αποδίδει στον πολύ μεγάλο αριθμό διαγνωστικών τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί.
Πράγματι στις ΗΠΑ έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 12,2 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ.
«Το ότι είμαστε στην πρώτη θέση όσον αφορά τα κρούσματα συμβαίνει γιατί κάνουμε τα περισσότερα τεστ από οποιονδήποτε άλλο.
Έτσι, όταν αναφέρεται ότι έχουμε τα περισσότερα κρούσματα, εγώ δεν το βλέπω με κακό τρόπο, αλλά το αντιμετωπίζω ως κάτι θετικό επειδή αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι μας είναι πολύ καλύτεροι από οπουδήποτε αλλού .
Συνεπώς, το θεωρώ ένα βραβείο τιμής» είπε ο Trump κατά τη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού, τη στιγμή πάντως που οι Δημοκρατικοί κατηγορούν την κυβέρνηση του, αναφέροντας πως τα περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα αντιπροσωπεύουν την παντελή αποτυχία της ηγεσίας των ΗΠΑ απέναντι στην επιδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα πάντως με στοιχεία του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μπορεί όντως οι ΗΠΑ να έχουν πραγματοποιήσει τα περισσότερα τεστ σε απόλυτο αριθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ωστόσο οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 16η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των τεστ ανά πληθυσμό 1.000 ατόμων και πολύ πίσω από τη Ν. Κορέα, την Ισλανδία, τη Ν. Ζηλανδία, τη Ρωσία και τον Καναδά.
Παράλληλα, αναφέρεται πως καθημερινά την περασμένη εβδομάδα γίνονταν 300 με 400 χιλιάδες τεστ, όταν και σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Υγείας του Χάρβαρντ απαιτείται να γίνονται 900.000 τεστ την ημέρα για να μπορέσει να ανοίξει με ασφάλεια και πάλι η αμερικανική κοινωνία.
Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με το μέσο όρο εννέα επιδημιολογικών μοντέλων που συνάγουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ λόγω του κορωνοϊού αναμένεται να φτάσει στους περίπου 113.000 τη 13η Ιουνίου.
Η νέα στατιστική προβολή, που δημοσιοποιήθηκε χθες, ενώ πολλές αμερικανικές πολιτείες χαλαρώνουν τους περιορισμούς και ανακοινώνουν την επανεκκίνηση των οικονομιών τους, αφήνει να εννοηθεί πως θα χαθούν άλλοι 22.000 Αμερικανοί μέσα σε 25 ημέρες.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απηύθυνε προειδοποίηση προς τον κυβερνήτη της Πολιτείας της Καλιφόρνια για διακρίσεις όσον αφορά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων.
Η προειδοποίηση αφορούσε τους περιορισμούς που επιβάλλονται σε χώρους λατρείας, τη στιγμή που όπως αναφέρει, επιτρέπεται να λειτουργούν επιχειρήσεις και κινηματογραφικά στούντιο.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης με 3σέλιδη επιστολή του προς τον κυβερνήτη Gavin Newsom αναφέρει ότι το αμερικανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι οι εκκλησίες και οι άλλοι χώροι λατρείας να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο από το νόμο ακόμα και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την Υγεία.
Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στη Βραζιλία – Νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων
Εκτός ελέγχου παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στη Βραζιλία, η οποία βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, η Βραζιλία αναφέρει 271.885 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ο θλιβερό ρεκόρ θανάτων λόγω του κορωνοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 1.179 νεκροί.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι Αρχές καταγράφουν πάνω από 1.000 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας σε ένα 24ωρο.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών λόγω του κορωνοϊού ανέρχεται σε 17.983.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump ανακοίνωσε ότι εξετάζει την επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης για τη Βραζιλία.
«Το εξετάζουμε.
Δεν θέλω να έρχονται άνθρωποι εδώ και να μολύνουν τους δικούς μας ανθρώπους.
Δεν θέλω ούτε και οι άνθρωποι εκεί να αρρωσταίνουν.
Βοηθάμε τη Βραζιλία με αναπνευστήρες...
Η Βραζιλία έχει πρόβλημα, χωρίς αμφιβολία» είπε ο Trump.
Σε έξαρση ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Νέες μεγάλες εστίες Χιλή, Περού και Μεξικό
Σε έξαρση είναι η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική καθώς Χιλή, Περού και Μεξικό είναι ανάμεσα στις χώρες που καταγράφουν ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων.
Η Χιλή ανέφερε πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση θανάτων λόγω της επιδημίας.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 31 θάνατοι και 3.520 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, αριθμοί που είναι και οι υψηλότεροι από τις αρχές Μαρτίου, όταν και καταγράφηκε στην χώρα το πρώτο κρούσμα.
Συνολικά, οι νεκροί ανέρχονται σε 509 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται σε 49.579.
Την ίδια στιγμή, έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων απόλυτου περιορισμού της κίνησης που επιβλήθηκε το περασμένο Σάββατο και για μια εβδομάδα στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, ενώ ο στρατός αναπτύχθηκε σε φτωχές συνοικίες όπου ξέσπασαν ταραχές εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων που οφείλεται στα μέτρα περιορισμού.
Εξίσου προβληματική είναι η κατάσταση και στο Περού, όπου οι νεκροί από την επιδημία έχουν φτάσει τους 2.914 ενώ έχουν αναφερθεί και 99.483 κρούσματα.
Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 7.526 ασθενείς, εκ των οποίων 883 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.
Αλλά και στο Μεξικό, ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 334 θάνατοι ασθενών και 2.713 νέα κρούσματα.
Αυτό ήταν μόλις το δεύτερο 24ωρο που οι θάνατοι ξεπερνούν τους 300, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν είναι ο μεγαλύτερος που έχει αναφερθεί έως χθες στη χώρα.
Συνολικά στο Μεξικό έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του κορωνοϊού 5.666 άνθρωποι ενώ έχουν καταγραφεί 54.346 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Στελέχη του υπουργείου Υγείας ωστόσο λένε πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό χωρίς αυτό να έχει διαγνωστεί πιθανότατα έχει ξεπεράσει προ πολλού τους 100.000.
Δεύτερη σε κρούσματα παγκοσμίως η Ρωσία - Ξεπέρασαν τις 300.000 τα κρούσματα
Στους 2.972 ανέρχονται οι νεκροί στη Ρωσία από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 135 θάνατοι.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη τη Ρωσία υπολογίζεται σε 308.705 καθώς σε μια ημέρα καταγράφηκαν 8.764 νέα κρούσματα.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα – μετά τις ΗΠΑ – όσον αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, στο γεγονός ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρωσία έχει σταματήσει, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, Mikhail Mishustin, κατά τη διάρκεια διάσκεψης που είχε με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, ο κ. Mishustin δήλωσε ότι «η κατάσταση γύρω από την εξάπλωση της μόλυνσης από τον κορωνοϊού παραμένει δύσκολη», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «καταφέραμε να σταματήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων».
Συναγερμός στην Ινδία – Ξεπέρασαν τα 106.000 τα κρούσματα
Προβληματισμό προκαλεί στις αρχές της Ινδίας ο αυξανόμενος ρυθμός κρουσμάτων και θανάτων από την επιδημία του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι το γενικό lockdown έχει παραταθεί έως τα τέλη Μαΐου.
Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχονται σε 106.468 και οι θάνατοι σε 3.301, τη στιγμή που φαίνεται πως η επιδημία δεν επιβραδύνεται παρά το lockdown που έχει επιβληθεί εδώ κι εβδομάδες στη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξάνεται κατά 4.000 και πλέον καθημερινά την τελευταία εβδομάδα.
Επισήμως, η Ινδία παρέτεινε την Κυριακή την ισχύ των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζει ως την 31η Μαΐου, όμως οι κυβερνήσεις πολλών ομόσπονδων κρατών κατέστησαν σαφές πως θα επιτρέψουν στις εταιρείες που βρίσκονται στις δικές τους δικαιοδοσίες να επαναλειτουργήσουν.
Χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα η Ευρώπη
Στην άρση πολλών περιοριστικών μέτρων προχωρούν από χθες μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη.
Η Ιταλία, η οποία μετρά 32.169 νεκρούς και 226.699 κρούσματα, άνοιξε από τη Δευτέρα 18/5 καφέ μπαρ, εστιατόρια, κουρεία και τα κομμωτήρια σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας,ενώ παράλληλα οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στις περιφέρειες στις οποίες ζουν.
Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες από τις 3 Ιουνίου σε όλη την χώρα, ενώ από την ίδια ημέρα η Ιταλία θα επιτρέπει την έξοδο και την είσοδο στην επικράτειά της, των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα.
Η Ισπανία με τους 27.778 νεκρούς και περισσότερα από 232 χιλιάδες κρούσματα, αναμένεται και αυτή να άρει τα περιοριστικά μέτρα σε περιοχές εκτός της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, επιτρέποντας τις συναθροίσεις έως και 10 ατόμων καθώς και την επαναλειτουργία μπαρ και εστιατορίων, εφόσον διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα σε ανοιχτούς χώρους.
Σημειώνεται πως από αύριο 21/5 η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες άνω των 6 ετών που κυκλοφορούν στους δρόμους και σε δημόσιους χώρους, εφόσον δεν μπορούν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας των 2 μέτρων.
Στο Βέλγιο, άνοιξαν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα μουσεία και οι ζωολογικοί κήποι, ενώ μια σειρά άρσης των περιοριστικών μέτρων ισχύει από χθες σε μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, όπως στην Πορτογαλία, στη Δανία και στην Ιρλανδία.
Στη Μ. Βρετανία, η οποία μετρά περισσότερους από 35.000 νεκρούς και πάνω από 250.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, υπάρχει έντονη δημόσια συζήτηση και αντιδράσεις για την απόφαση της κυβέρνησης Johnson να ανοίξουν και πάλι από την 1η Ιουνίου τα δημοτικά σχολεία.
Γαλλία: Εκ νέου άνοδος του ημερήσιου αριθμού θυμάτων από τον κορωνοϊό - 110 νέοι θάνατοι
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη 20 Μαΐου, 110 νέους θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού το τελευταίο εικοσιτετράωρο, (μια αύξηση 0,4%) αυξάνοντας σε 28.132 το συνολικό αριθμό θυμάτων.
Η Γαλλία παραμένει στην τέταρτη θέση των χωρών παγκοσμίως σε αριθμό θυμάτων, μετά τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Ιταλία.
Χθες 19/5, οι αρχές αναθεώρησαν προς τα κάτω τον συνολικό αριθμό των νεκρών, μετά από προσαρμογή στοιχείων των περιφερειακών ιατρικών κέντρων σε γηροκομεία.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 418 (143.845 το σύνολο).
Αυτός ο ρυθμός αύξησης (0,3%) ευθυγραμμίζεται με το μέσο όρο ημερήσιας αύξησης μετά το τέλος του lockdown στις 11 Μαΐου.
Την προηγούμενη ο αριθμός κρουσμάτων αυξήθηκε μέσα σε 24 ώρες κατά 524.
Γερμανία: Νέα αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων λόγω κορωνοϊού – Στους 8.090 οι νεκροί
Νέα αύξηση κατέγραψαν το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα και οι θάνατοι στη Γερμανία λόγω του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 83 νέοι θάνατοι (έναντι 72 το προηγούμενο 24ωρο) και 797 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα (έναντι 513 την προηγούμενη ημέρα).
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 8.090 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 176.007.
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση με την επιδημία του κορωνοϊού στη Γερμανία εξακολουθεί να είναι διαχειρίσιμη.
Σουηδία: O 1 στους 5 κατοίκους της Στοκχόλμης ανέπτυξε αντισώματα στον κορωνοϊό
Η Σουηδία, που κινήθηκε στη λογική της αμφιλεγόμενης ανοσίας της αγέλης και ήρθε αντιμέτωπη με τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, γνωστοποίησε ότι πάνω από ένας στους πέντε κατοίκους της Στοκχόλμης ενδέχεται να έχει αναπτύξει αντισώματα εναντίον του ιού.
Ερωτηθείς σχετικά με έρευνα που διεξήγαγε η Σουηδική Αρχή Δημόσιας Υγείας, ο επικεφαλής επιδημιολόγος Anders Tegnell δήλωσε πως πιστεύει ότι έως χθες λίγο πάνω από το 20%» των κατοίκων της Στοκχόλμης προσβλήθηκε πιθανόν από τη νόσο Covid-19.
Η έρευνα σε εξέλιξη καταδεικνύει πως το 7,3% ενός δείγματος προσώπων που επιλέχθηκαν τυχαία στη σουηδική πρωτεύουσα, την πλέον πληγείσα περιοχή της χώρας, ανέπτυξε αντισώματα, όταν εξετάστηκαν την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.
«Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν την κατάσταση της επιδημίας στις αρχές του μήνα Απριλίου, καθώς χρειάζονται κάποιες εβδομάδες προτού το ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύξει αντισώματα» εξηγεί η Αρχή, η οποία ανέλυσε περισσότερα από 1.100 τεστ.
Σε άλλες περιοχές της χώρας, ο αριθμός των ανθρώπων που ανέπτυξαν αντισώματα ήταν μικρότερος, με μόλις 4,2% στα νότια και 3,7% στην περιοχή γύρω από το Γκέτεμποργκ (νοτιοδυτικά).
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διασπορά του ιού ήταν μεγαλύτερη στους πολίτες ηλικίας 20-64 ετών από τους άνω των 65 ετών, με το 6,7% και 2,7% αντίστοιχα να αναπτύσσει αντισώματα.
Στους νέους ηλικίας 19 ετών και κάτω, περίπου το 4,7% ανέπτυξε αντισώματα, κάτι που δείχνει, σύμφωνα με τον Tegnell «αυτό που λέμε πάντα, ότι δεν βλέπουμε σε αυτήν την ομάδα σημαντική διασπορά» του ιού.
Η Σουηδία μετρά 31.523 κρούσματα και 3.831 θανάτους.
Κίνα: Κανείς θάνατος και μόλις 5 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο
Μόλις 5 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η επιδημία είναι σε φθίνουσα πορεία.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη 19/5 της αναφέρθηκαν πέντε κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι έξι το προηγούμενο 24ωρο.
Σε τέσσερις από τις περιπτώσεις η μετάδοση έγινε εγχωρίως, ενώ το πέμπτο κρούσμα ήταν «εισαγόμενο», κατά την ορολογία των αρχών όταν αναφέρονται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που φθάνουν μολυσμένοι στην κινεζική επικράτεια.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 θανάτους επί συνόλου 82.965 κρουσμάτων μόλυνσης.
Φόβοι για μετάλλαξη του κορωνοϊού από το δεύτερο κύμα κρουσμάτων
Έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο μετάλλαξης του κορωνοϊού διατυπώνουν Κινέζοι γιατροί, οι οποίοι διαχειρίζονται το νέο κύμα κρουσμάτων που εξαπλώνεται στα βορειοανατολικά της Κίνας, στα σύνορα με τη Ρωσία.
Εφόσον αυτός ο φόβος επιβεβαιωθεί, τότε αυτό σημαίνει πως ο ιός μεταλλάσσεται με άγνωστο τρόπο, γεγονός που με τη σειρά του θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας να βρουν την κατάλληλη θεραπεία και το εμβόλιο για τον εξαλείψουν.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι ασθενείς από κορωνοϊό που νοσηλεύτηκαν στις επαρχίες Jilin και Heilongjiang στη βορειοανατολική Κίνα εμφανίζονται να μεταφέρουν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς και να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποθεραπευτούν σε σύγκριση με το πρώτο κύμα, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται ότι οι ασθενείς αυτοί αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα του ιού ακόμα και ύστερα από δύο εβδομάδες από τη μόλυνση τους σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στην επαρχία της Hubei και στην πόλη Wuhan.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι ασθενείς στα βορειοανατολικά της χώρας εμφανίζουν να έχουν μεγαλύτερη ζημιά στους πνεύμονες, ενώ στις περιπτώσεις του πρώτου κύματος αναφέρονταν προβλήματα σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος, όπως στην καρδιά, στα νεφρά και στο έντερο.
Πάντως, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο εάν πράγματι ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται σημαντικά και εάν αυτές οι διαφορές που παρατηρούν οι Κινέζοι επιστήμονες, οφείλονται στο ότι οι ειδικοί εξετάζουν πιο προσεκτικά τους ασθενείς από ότι συνέβη στην Wuhan, όπου κατά τις πρώτες εβδομάδες της επιδημίας το υγειονομικό σύστημα αντιμετώπιζε μόνο τα σοβαρά περιστατικά.
Για αυτό το λόγο διατυπώνονται επιφυλάξεις και επισημαίνεται η ανάγκη να υπάρξουν και άλλα δεδομένα και στοιχεία σχετικά με τη συμπεριφορά του ιού.
Ωστόσο, εάν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν, είναι προφανές πως θα καταστεί ακόμα πιο δύσκολο το έργο των κυβερνήσεων να εμποδίσουν τη διασπορά του ιού και να ξανανοίξουν τις οικονομίες τους.
Θετικές εξελίξεις για το εμβόλιο του κορωνοϊού - Moderna: Όλοι οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν αντισώματα
Θετικές είναι οι πρώτες ενδείξεις από τη δοκιμή εμβολίου για τον κορωνοϊού σε ανθρώπους.
Ειδικότερα, η Moderna ανακοίνωσε ότι και οι 45 συμμετέχοντες στη μελέτη παρήγαγαν αντισώματα.
Κάθε συμμετέχων έχει συμφωνήσει να λάβει δόσεις 25 mcg, 100 mcg ή 250 mcg και στους δύο εμβολιασμούς με 15 άτομα σε κάθε ομάδα.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν δύο δόσεις του πιθανού εμβολίου μέσω ενδομυϊκής ένεσης στον άνω βραχίονα με διαφορά περίπου 28 ημερών.
Στην 43η ημέρα (ή δύο εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση), τα επίπεδα αντισωμάτων στην ομάδα που έλαβε 25 mcg ήταν στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν γενικά σε δείγματα αίματος από άτομα που ανέκαμψαν από την ασθένεια.
Οι συμμετέχοντες στην ομάδα των 100 mcg είχαν αντισώματα που «ξεπέρασαν σημαντικά τα επίπεδα» σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει.
Σύμφωνα με την Moderba, το εμβόλιο παρήγαγε επίσης εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του Covid-19 σε τουλάχιστον οκτώ συμμετέχοντες.
Σε τέσσερις συμμετέχοντες δόθηκε δόση 25 μικρογραμμαρίων, ενώ οι άλλοι τέσσερις έλαβαν 100 mcg.
Τα επίπεδα των αντισωμάτων εξουδετέρωσης ήταν σε επίπεδα ή πάνω από τα δείγματα αίματος, ανέφερε η εταιρεία.
«Αυτά τα αρχικά δεδομένα της Φάσης 1, αν και είναι πολύ νωρίς, δείχνουν ότι ο εμβολιασμός με mRNA-1273 προκαλεί ανοσοαπόκριση του μεγέθους που προκαλείται από φυσική λοίμωξη ξεκινώντας με μια δόση τόσο χαμηλή όσο 25 mg», δήλωσε ο Tal Zaks, επικεφαλής ιατρός της Moderna.
Κινεζικό εργαστήριο ισχυρίζεται ότι μπορεί να σταματήσει την πανδημία του κορωνοϊού χωρίς εμβόλιο
Ένα φάρμακο σε φάση δοκιμών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου (Beida) υποτίθεται ότι δεν επιταχύνει απλώς την θεραπεία των ασθενών αλλά επιπλέον παρέχει προσωρινή ανοσία απέναντι στην Covid-19.
Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ο Synney Xie, διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας Αιχμής στη Γενετική του Beida, εξηγεί ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική στα ποντίκια.
Το εργαστήριό του αφαίρεσε αντισώματα από 60 αποθεραπευμένους ασθενείς της Covid-19 και τα χορήγησε σε τρωκτικά.
«Σε διάστημα πέντε ημερών, το ιικό τους φορτίο είχε διαιρεθεί κατά 2.500», διαβεβαιώνει ο Κινέζος ερευνητής.
«Αυτό σημαίνει ότι το εν δυνάμει φάρμακο έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα»
Μελέτη επί αυτής της έρευνας δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην επιθεώρηση «Cell» και αναφέρεται σε πιθανή θεραπεία για τη νόσο, σημειώνοντας ότι επιτρέπει την επιτάχυνση της ίασης.
«Είμαστε ειδικευμένοι στη μέθοδο της αλληλούχισης μεμονωμένου κυττάρου, όχι ανοσολόγοι ούτε ιολόγοι», τονίζει ο καθηγητής Synney Xie.
«Όταν διαπιστώσαμε ότι η προσέγγισή μας επιτρέπει την ανεύρεση αντισώματος που εξουδετερώνει τον ιό, ενθουσιαστήκαμε».
Ο Κινέζος καθηγητής λέει ότι η θεραπεία μπορεί να είναι διαθέσιμη πριν από το τέλος του έτους, εγκαίρως για την πρόληψη νέου κύματος της επιδημίας τον επόμενο χειμώνα.
«Η προετοιμασία των κλινικών δοκιμών βρίσκεται σε εξέλιξη», προσθέτει ο καθηγητής Synney Xie, εξηγώντας ότι θα πραγματοποιηθούν στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Synney Xie, η θεραπεία που αναπτύσσεται στο εργαστήριό του θα μπορούσε να προσφέρει μία στιγμιαία ανοσία απέναντι στον ιό.
Η μελέτη έδειξε ότι, αν χορηγηθούν τα αντισώματα στο ποντίκι πριν αυτό έλθει σε επαφή με τον κορωνοϊό, δεν προσβάλλεται από αυτόν.
Αυτό θα επέτρεπε την προστασία του υγειονομικού προσωπικού για διάστημα εβδομάδων ή και κάποιων μηνών, σύμφωνα με τον Κινέζο επιστήμονα.
«Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την πανδημία με μία αποτελεσματική θεραπεία, ακόμη και χωρίς εμβόλιο» λέει ο Κινέζος επιστήμονας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών