Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας
Ένα νέο επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας, καθώς η πρόθεση του Πεκίνου να επιβάλει έναν νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των ΗΠΑ, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την κινεζική κομμουνιστική κυβέρνηση να σεβαστεί την αρχή «μια χώρα, δύο συστήματα».
Στο κάδρο μπαίνει και η Ταϊβάν, καθώς οι ΗΠΑ ενισχύουν την επιρροή τους, εξοπλίζοντας στρατιωτικά τη νησιωτική χώρα, την ώρα που οι σχέσεις με το Πεκίνο βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.
Την ίδια ώρα, η ανησυχία είναι έκδηλη για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, καθώς οι ΗΠΑ έχουν θέσει στο στόχαστρο την Κίνα για παραλείψεις σχετικά με τον κορωνοϊό.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε το Πεκίνο με σφοδρή αντίδραση εάν επιβληθεί ο νέος νόμος για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας να απαντά ότι καμία χώρα δεν θα επιτρέψει σε αυτονομιστές να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.
Trump: Θα αντιδράσουμε σφοδρά για το Χονγκ Κονγκ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν σφόδρα, εάν η Κίνα προχωρήσει στα σχέδιά της να επιβάλει έναν νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, μετά τις μαζικές και συχνά βίαιες κινητοποιήσεις πέρυσι υπέρ της δημοκρατίας.
Τα σχόλια αυτά, που έκανε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για τον Λευκό Οίκο, διατυπώθηκαν ώρες αφότου Κινέζος αξιωματούχος είχε δηλώσει πως το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο (εθνικό νομοθετικό σώμα) θα ασκήσει τη «συνταγματική εξουσία» του για να εγκαθιδρύσει ένα νέο νομικό πλαίσιο και έναν μηχανισμό επιβολής προκειμένου να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.
«Εάν αυτό συμβεί, θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα πολύ σθεναρά», είπε ο Trump, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Με την Κίνα να υψώνει τους τόνους στο αντικινεζικό κίνημα του Χονγκ Κονγκ, ο εν λόγω νόμος θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια της ετήσιας σύγκλησης του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, σήμερα στο Πεκίνο.
Το νομοσχέδιο κατατίθεται έναν σχεδόν χρόνο μετά την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, με αίτημα, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση μεγαλύτερης αυτονομίας.
Ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, όπως και βανδαλισμοί.
Οι κινητοποιήσεις έδωσαν ώθηση σε ένα κίνημα υπέρ του αυτοκαθορισμού, ήτοι της ανεξαρτησίας της περιοχής.
Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ του Χονγκ Κονγκ, η νομοθεσία θα απαγορεύει την απόσχιση, την ξένη παρέμβαση, την τρομοκρατία και κάθε στασιαστική δραστηριότητα που στοχεύει στην ανατροπή της κεντρικής κυβέρνησης.
EE: Η Κίνα να σεβαστεί την αρχή «μια χώρα, δύο συστήματα» στο Χονγκ Κονγκ
Η ΕΕ ζητά από την Κίνα να τηρήσει την αρχή «μια χώρα, δύο συστήματα», μέσω δημοκρατικού διαλόγου και με σεβασμό των προστατευόμενων δικαιωμάτων και ελευθεριών, σε συνέχεια δηλώσεων εκπροσώπου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας για αλλαγές στο μηχανισμό επιβολής του νόμου στο Χονγκ Κονγκ.
Ειδικότερα, όπως τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrel, σε γραπτή δήλωση εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
«Στις 21 Μαΐου, εκπρόσωπος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας ανακοίνωσε ότι η επερχόμενη σύνοδος του NPC θα συζητήσει σχέδιο νομοσχεδίου για τη `θέσπιση και βελτίωση του νομικού πλαισίου και του μηχανισμού επιβολής προκειμένου να διασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στη συνεχιζόμενη σταθερότητα και ευημερία του Χονγκ Κονγκ βάσει της αρχής `μια χώρα, δύο συστήματα` και "αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση του υψηλού βαθμού αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τη βασική νομοθεσία και τις διεθνείς δεσμεύσεις, καθώς και τον σεβασμό αυτής της αρχής».
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπενθυμίζει στην Κίνα ότι «η ΕΕ θεωρεί ότι ο δημοκρατικός διάλογος, η διαβούλευση με βασικά ενδιαφερόμενα μέρη και ο σεβασμός των προστατευόμενων δικαιωμάτων και ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ θα αποτελούσαν τον καλύτερο τρόπο για την έγκριση της εθνικής νομοθεσίας για την ασφάλεια, όπως προβλέπεται στο άρθρο 23 της βασικής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και την αρχή μια χώρα, δύο συστήματα».
«Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», σημειώνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ταϊβάν και τρυπούν το μαλακό υπογάστριο της Κίνας
Τη μεταφορά 18 βαρέων τορπιλών Mk-48 συμφώνησαν οι ΗΠΑ με την Ταϊβάν, με την Κίνα να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να πνέει τα μένεα, καθώς νιώθει την αμερικανική παρουσία ισχυρή στο μαλακό υπογάστριό της.
«Ο εξοπλισμός της Ταϊβάν με τορπίλες εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ, ενώ βοηθά τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν να εκσυγχρονιστούν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
«Αυτή η συμφωνία θα συμβάλει στη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, στην ισορροπία δυνάμεων και στην οικονομική πρόοδο.
Επίσης, θα βάλει φραγμό στον κινεζικό ιμπεριαλισμό που παραδοσιακά εποφθαλμιά την Ταϊβάν» πρόσθεσε.
Μια τορπίλη Mk-48 έχει διάμετρο σχεδόν δύο πόδια και ζυγίζει 3,520 λίβρες.
Μπορεί να καταστρέψει στόχους σε απόσταση 5 μιλίων, ενώ η ταχύτητά της ξεπερνά τους 55 κόμβους.
Οι σχέσεις Κίνας - Ταϊβάν βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, με την πρόεδρο της νησιωτικής χώρας Tsai Ing-wen να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την πρόταση του Πεκίνου για αυτονομία υπό την αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα», στα πρότυπα του Χονγκ Κονγκ.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία Ειδήσεων, η Tsai επεσήμανε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας έχουν φτάσει σε ένα ιστορικό σημείο καμπής, ενώ ζήτησε τη διενέργεια συνομιλιών μεταξύ τους ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να συνυπάρξουν.
«Και οι δύο πλευρές έχουν καθήκον να βρουν έναν τρόπο να συνυπάρξουν μακροπρόθεσμα και να αποφύγουν τον ανταγωνισμό και τις διαφωνίες», τόνισε.
Η Τsai και το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα της κέρδισαν τον Ιανουάριο στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές με τη δέσμευση να αντισταθούν στην Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν έδαφός της και επιμένει ότι θα πρέπει να επιστρέψει υπό τον έλεγχο του Πεκίνου, ακόμη και με τη χρήση βίας, αν αυτό χρειαστεί.
Από την πλευρά του το κινεζικό γραφείο αρμόδιο για τις υποθέσεις της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο επιμένει στην αρχή αυτή και «δεν θα επιτρέψει τις αυτονομιστικές δραστηριότητες της Ταϊβάν με στόχο την ανεξαρτησία».
Βέλη κατά της Κίνας από τον Pompeo
Νέα βέλη κατά της Κίνας με αφορμή την πρόθεση του Πεκίνου σχετικά με την επιβολή νόμου στο Χονγκ Κονγκ για την εθνική ασφάλεια εκτόξευσαν οι ΗΠΑ.
Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια τον οποίο η Κίνα θέλει να «επιβάλει» για να «παρακάμψει» τη νομοθετική διαδικασία στο Χονγκ Κονγκ «θα ήταν ένα θανάσιμο πλήγμα για τον υψηλό βαθμό αυτονομίας που έχει υποσχεθεί το Πεκίνο», προειδοποίησε σήμερα (22/5/2020) ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Mike Pompeo.
«Οι ΗΠΑ προτρέπουν σθεναρά το Πεκίνο να ξανασκεφτεί την καταστροφική πρότασή του, να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις του και να σεβαστεί τον υψηλό βαθμό αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, τους δημοκρατικούς θεσμούς του και τις πολιτικές ελευθερίες του», σημειώνει σε ένα δελτίο Τύπου.
Η εκπρόσωπος Τύπου του έχει ήδη χαρακτηρίσει, από χθες (21/5/2020), μετά την ανακοίνωση του κινεζικού κοινοβουλίου σχετικά με την προσεχή εξέταση του νομοσχεδίου, ότι θα είναι «πολύ αποσταθεροποιητικό».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πήγε ένα βήμα παραπέρα καταδικάζοντας αυτήν την πρωτοβουλία «που επιβάλλει μονομερώς και αυθαίρετα έναν νόμο για την εσωτερική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ».
Η Κίνα απειλεί με αντίμετρα τις ΗΠΑ στην περίπτωση αμερικανικών κυρώσεων
Εν τω μεταξύ, η Κίνα προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε «αντίμετρα», εάν το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθετήσει κυρώσεις σε βάρος του Πεκίνου για την υποτιθέμενη ευθύνη του στην επιδημία Covid-19.
«Αντιτασσόμαστε σφόδρα σε αυτά τα νομοσχέδια και θα δώσουμε μια αποφασιστική απάντηση (λαμβάνοντας) αντίμετρα», εάν αυτά εγκριθούν, προειδοποίησε ενώπιον δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης (το κινεζικό κοινοβούλιο) Zangh Yesoui.
Στην Ουάσινγκτον, Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές παρουσίασαν στα μέσα Μαΐου νομοσχέδιο που θα δίνει την εξουσία στον πρόεδρο Trump να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα, εάν το Πεκίνο δεν δώσει πλήρεις εξηγήσεις για την πανδημία Covid-19.
Η ασθένεια εμφανίστηκε στην Wuhan, στα τέλη του 2019 και η επιδημία έκτοτε εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά της υφηλίου, προσβάλλοντας περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας τον θάνατο σε σχεδόν 330.000.
Η διοίκηση Trump κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι καθυστέρησαν να προειδοποιήσουν τον κόσμο για την επιδημία και απέκρυψαν το εύρος της.
Απαντώντας, το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι θέλει να καταστήσει την Κίνα αποδιοπομπαίο τράγο, ενώ οι ΗΠΑ είναι μακράν η πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία.
«Δεν είναι ούτε υπεύθυνο ούτε ηθικό να αποκρύπτουν τα δικά τους προβλήματα κατηγορώντας τους άλλους», είπε ο Zangh Yesoui, μία ημέρα πριν από το άνοιγμα των εργασιών της ετήσιας ολομέλειας της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.
«Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ αβάσιμες δικαστικές διώξεις ούτε αξιώσεις αποζημιώσεων», τόνισε.
www.bankingnews.gr
Στο κάδρο μπαίνει και η Ταϊβάν, καθώς οι ΗΠΑ ενισχύουν την επιρροή τους, εξοπλίζοντας στρατιωτικά τη νησιωτική χώρα, την ώρα που οι σχέσεις με το Πεκίνο βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.
Την ίδια ώρα, η ανησυχία είναι έκδηλη για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, καθώς οι ΗΠΑ έχουν θέσει στο στόχαστρο την Κίνα για παραλείψεις σχετικά με τον κορωνοϊό.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε το Πεκίνο με σφοδρή αντίδραση εάν επιβληθεί ο νέος νόμος για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας να απαντά ότι καμία χώρα δεν θα επιτρέψει σε αυτονομιστές να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.
Trump: Θα αντιδράσουμε σφοδρά για το Χονγκ Κονγκ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν σφόδρα, εάν η Κίνα προχωρήσει στα σχέδιά της να επιβάλει έναν νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, μετά τις μαζικές και συχνά βίαιες κινητοποιήσεις πέρυσι υπέρ της δημοκρατίας.
Τα σχόλια αυτά, που έκανε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για τον Λευκό Οίκο, διατυπώθηκαν ώρες αφότου Κινέζος αξιωματούχος είχε δηλώσει πως το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο (εθνικό νομοθετικό σώμα) θα ασκήσει τη «συνταγματική εξουσία» του για να εγκαθιδρύσει ένα νέο νομικό πλαίσιο και έναν μηχανισμό επιβολής προκειμένου να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.
«Εάν αυτό συμβεί, θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα πολύ σθεναρά», είπε ο Trump, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Με την Κίνα να υψώνει τους τόνους στο αντικινεζικό κίνημα του Χονγκ Κονγκ, ο εν λόγω νόμος θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια της ετήσιας σύγκλησης του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, σήμερα στο Πεκίνο.
Το νομοσχέδιο κατατίθεται έναν σχεδόν χρόνο μετά την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, με αίτημα, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση μεγαλύτερης αυτονομίας.
Ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, όπως και βανδαλισμοί.
Οι κινητοποιήσεις έδωσαν ώθηση σε ένα κίνημα υπέρ του αυτοκαθορισμού, ήτοι της ανεξαρτησίας της περιοχής.
Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ του Χονγκ Κονγκ, η νομοθεσία θα απαγορεύει την απόσχιση, την ξένη παρέμβαση, την τρομοκρατία και κάθε στασιαστική δραστηριότητα που στοχεύει στην ανατροπή της κεντρικής κυβέρνησης.
EE: Η Κίνα να σεβαστεί την αρχή «μια χώρα, δύο συστήματα» στο Χονγκ Κονγκ
Η ΕΕ ζητά από την Κίνα να τηρήσει την αρχή «μια χώρα, δύο συστήματα», μέσω δημοκρατικού διαλόγου και με σεβασμό των προστατευόμενων δικαιωμάτων και ελευθεριών, σε συνέχεια δηλώσεων εκπροσώπου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας για αλλαγές στο μηχανισμό επιβολής του νόμου στο Χονγκ Κονγκ.
Ειδικότερα, όπως τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrel, σε γραπτή δήλωση εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
«Στις 21 Μαΐου, εκπρόσωπος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας ανακοίνωσε ότι η επερχόμενη σύνοδος του NPC θα συζητήσει σχέδιο νομοσχεδίου για τη `θέσπιση και βελτίωση του νομικού πλαισίου και του μηχανισμού επιβολής προκειμένου να διασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στη συνεχιζόμενη σταθερότητα και ευημερία του Χονγκ Κονγκ βάσει της αρχής `μια χώρα, δύο συστήματα` και "αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση του υψηλού βαθμού αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τη βασική νομοθεσία και τις διεθνείς δεσμεύσεις, καθώς και τον σεβασμό αυτής της αρχής».
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπενθυμίζει στην Κίνα ότι «η ΕΕ θεωρεί ότι ο δημοκρατικός διάλογος, η διαβούλευση με βασικά ενδιαφερόμενα μέρη και ο σεβασμός των προστατευόμενων δικαιωμάτων και ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ θα αποτελούσαν τον καλύτερο τρόπο για την έγκριση της εθνικής νομοθεσίας για την ασφάλεια, όπως προβλέπεται στο άρθρο 23 της βασικής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και την αρχή μια χώρα, δύο συστήματα».
«Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», σημειώνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ταϊβάν και τρυπούν το μαλακό υπογάστριο της Κίνας
Τη μεταφορά 18 βαρέων τορπιλών Mk-48 συμφώνησαν οι ΗΠΑ με την Ταϊβάν, με την Κίνα να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να πνέει τα μένεα, καθώς νιώθει την αμερικανική παρουσία ισχυρή στο μαλακό υπογάστριό της.
«Ο εξοπλισμός της Ταϊβάν με τορπίλες εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ, ενώ βοηθά τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν να εκσυγχρονιστούν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
«Αυτή η συμφωνία θα συμβάλει στη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, στην ισορροπία δυνάμεων και στην οικονομική πρόοδο.
Επίσης, θα βάλει φραγμό στον κινεζικό ιμπεριαλισμό που παραδοσιακά εποφθαλμιά την Ταϊβάν» πρόσθεσε.
Μια τορπίλη Mk-48 έχει διάμετρο σχεδόν δύο πόδια και ζυγίζει 3,520 λίβρες.
Μπορεί να καταστρέψει στόχους σε απόσταση 5 μιλίων, ενώ η ταχύτητά της ξεπερνά τους 55 κόμβους.
Οι σχέσεις Κίνας - Ταϊβάν βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, με την πρόεδρο της νησιωτικής χώρας Tsai Ing-wen να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την πρόταση του Πεκίνου για αυτονομία υπό την αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα», στα πρότυπα του Χονγκ Κονγκ.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία Ειδήσεων, η Tsai επεσήμανε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας έχουν φτάσει σε ένα ιστορικό σημείο καμπής, ενώ ζήτησε τη διενέργεια συνομιλιών μεταξύ τους ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να συνυπάρξουν.
«Και οι δύο πλευρές έχουν καθήκον να βρουν έναν τρόπο να συνυπάρξουν μακροπρόθεσμα και να αποφύγουν τον ανταγωνισμό και τις διαφωνίες», τόνισε.
Η Τsai και το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα της κέρδισαν τον Ιανουάριο στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές με τη δέσμευση να αντισταθούν στην Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν έδαφός της και επιμένει ότι θα πρέπει να επιστρέψει υπό τον έλεγχο του Πεκίνου, ακόμη και με τη χρήση βίας, αν αυτό χρειαστεί.
Από την πλευρά του το κινεζικό γραφείο αρμόδιο για τις υποθέσεις της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο επιμένει στην αρχή αυτή και «δεν θα επιτρέψει τις αυτονομιστικές δραστηριότητες της Ταϊβάν με στόχο την ανεξαρτησία».
Βέλη κατά της Κίνας από τον Pompeo
Νέα βέλη κατά της Κίνας με αφορμή την πρόθεση του Πεκίνου σχετικά με την επιβολή νόμου στο Χονγκ Κονγκ για την εθνική ασφάλεια εκτόξευσαν οι ΗΠΑ.
Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια τον οποίο η Κίνα θέλει να «επιβάλει» για να «παρακάμψει» τη νομοθετική διαδικασία στο Χονγκ Κονγκ «θα ήταν ένα θανάσιμο πλήγμα για τον υψηλό βαθμό αυτονομίας που έχει υποσχεθεί το Πεκίνο», προειδοποίησε σήμερα (22/5/2020) ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Mike Pompeo.
«Οι ΗΠΑ προτρέπουν σθεναρά το Πεκίνο να ξανασκεφτεί την καταστροφική πρότασή του, να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις του και να σεβαστεί τον υψηλό βαθμό αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, τους δημοκρατικούς θεσμούς του και τις πολιτικές ελευθερίες του», σημειώνει σε ένα δελτίο Τύπου.
Η εκπρόσωπος Τύπου του έχει ήδη χαρακτηρίσει, από χθες (21/5/2020), μετά την ανακοίνωση του κινεζικού κοινοβουλίου σχετικά με την προσεχή εξέταση του νομοσχεδίου, ότι θα είναι «πολύ αποσταθεροποιητικό».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πήγε ένα βήμα παραπέρα καταδικάζοντας αυτήν την πρωτοβουλία «που επιβάλλει μονομερώς και αυθαίρετα έναν νόμο για την εσωτερική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ».
Η Κίνα απειλεί με αντίμετρα τις ΗΠΑ στην περίπτωση αμερικανικών κυρώσεων
Εν τω μεταξύ, η Κίνα προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε «αντίμετρα», εάν το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθετήσει κυρώσεις σε βάρος του Πεκίνου για την υποτιθέμενη ευθύνη του στην επιδημία Covid-19.
«Αντιτασσόμαστε σφόδρα σε αυτά τα νομοσχέδια και θα δώσουμε μια αποφασιστική απάντηση (λαμβάνοντας) αντίμετρα», εάν αυτά εγκριθούν, προειδοποίησε ενώπιον δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης (το κινεζικό κοινοβούλιο) Zangh Yesoui.
Στην Ουάσινγκτον, Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές παρουσίασαν στα μέσα Μαΐου νομοσχέδιο που θα δίνει την εξουσία στον πρόεδρο Trump να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα, εάν το Πεκίνο δεν δώσει πλήρεις εξηγήσεις για την πανδημία Covid-19.
Η ασθένεια εμφανίστηκε στην Wuhan, στα τέλη του 2019 και η επιδημία έκτοτε εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά της υφηλίου, προσβάλλοντας περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας τον θάνατο σε σχεδόν 330.000.
Η διοίκηση Trump κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι καθυστέρησαν να προειδοποιήσουν τον κόσμο για την επιδημία και απέκρυψαν το εύρος της.
Απαντώντας, το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι θέλει να καταστήσει την Κίνα αποδιοπομπαίο τράγο, ενώ οι ΗΠΑ είναι μακράν η πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία.
«Δεν είναι ούτε υπεύθυνο ούτε ηθικό να αποκρύπτουν τα δικά τους προβλήματα κατηγορώντας τους άλλους», είπε ο Zangh Yesoui, μία ημέρα πριν από το άνοιγμα των εργασιών της ετήσιας ολομέλειας της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.
«Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ αβάσιμες δικαστικές διώξεις ούτε αξιώσεις αποζημιώσεων», τόνισε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών