Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με άνοδο άνω του 3% έκλεισε το αργό πετρέλαιο, στα 34 δολ. – Στα 36 δολ. το Brent

Με άνοδο άνω του 3% έκλεισε το αργό πετρέλαιο, στα 34 δολ. – Στα 36 δολ. το Brent
Με άνοδο άνω του 3% έκλεισε το αργό
Με άνοδο της τάξεως του 3,3% έκλεισε η τιμή του αργού πετρελαίου (futures Ιουλίου 2020) στη Νέα Υόρκη, στα 34,4 δολάρια ανά βαρέλι, εν μέσω αισιοδοξίας στις τάξεις των επενδυτών ότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την εξισορρόπηση της αγοράς ενέργειας.
Ηπιότερη ήταν η άνοδος στο Brent, στο +1,2% και τα 36 δολάρια ανά βαρέλι.
Η επανεκκίνηση των οικονομικών παγκοσμίως ενισχύει τη ζήτηση πετρελαίου και βενζίνης, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επανέρχονται σε λειτουργία, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι μετακινήσεις των πολιτών.
Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» δέχθηκαν ώθηση από την είδηση ότι η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας έχει υποχωρήσει κοντά στα επίπεδα που έχουν συμφωνηθεί με τις υπόλοιπες χώρες του OPEC+ για τον Μάιο και τον Ιούνιο, και συγκεκριμένα κοντά στα 8,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
«Υπάρχει σίγουρα ένα συναίσθημα ότι οι περικοπές στην παραγωγή προχωρούν όσο καλά θα περίμενε κανείς», αναφέρουν οι αναλυτές της Australia and New Zealand Banking Group, διευκρινίζοντας ότι «μετά την επανεκκίνηση των οικονομιών, η βελτίωσαη στα θεμελιώδη βρίσκεται σίγουρα στο επίκεντρο, μετά την πλήρη κατάρρευση της ζήτησης που υπήρχε πριν από μερικές εβδομάδες».
Οι χώρες του OPEC+ αναμένεται να συναντηθούν ξανά στις αρχές του επόμενου μήνα, προκειμένου να συζητήσουν τη διατήρηση των περικοπών στην παραγωγή τους, προκειμένου να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι τιμές του πετρελαίου.
Σημειώνεται ότι παρά την άνοδο των τελευταίων εβδομάδων, οι τιμές του Brent και του αμερικανικού WTI παραμένουν χαμηλότερα κατά σχεδόν -45% σε σχέση με τα υψηλά του περασμένου Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak, εκτιμά ότι η αύξηση στη ζήτηση καυσίμων θα βοηθήσει ώστε να περιοριστεί η τρέχουσα υπερπροσφορά πετρελαίου κατά περίπου 7 με 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τον Ιούλιο.
Αργότερα εντός της ημέρας, οι επενδυτές αναμένουν τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου για τα αποθέματα πετρελαίου, τα οποία την περασμένη εβδομάδα έδειξαν άνοδο κατά 7,6 εκατ. βαρέλια.
Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας διέψευσαν τα προκαταρκτικά στοιχεία του API, καθώς έδειξαν πτώση των αποθεμάτων κατά 745 χιλ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί άνοδος κατά 4,14 εκατ. βαρέλια.
Επιπλέον, τα στοιχεία της εταιρείας υπηρεσιών ενέργειας Baker Hughes ανακοίνωσε νέα πτώση στις ενεργές πλατφόρμες εξόρυξης στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα κατά 21, στις 318 συνολικά, γεγονός που υποδεικνύει περαιτέρω μείωση της παραγωγής στο μέλλον.

ΟΠΕΚ: Παρακολουθούμε προσεκτικά την ανάκαμψη στη ζήτηση πετρελαίου - Όλες οι χώρες θα τηρήσουν τη συμφωνία για τις περικοπές

Στο γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία της αγοράς πετρελαίου, αναφέρθηκε σήμερα (26/5) ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Mohammed Barkindo, μετά τη συμφωνία που ανακοινώθηκε τον περασμένο Απρίλιο για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας υπερπροσφοράς.
Ειδικότερα, ο κ. Barkindo δήλωσε ότι «η γραμματεία του Οργανισμού παρακολουθεί προσεκτικά τη σταδιακή ανάκαμψη στη ζήτηση πετρελαίου», ενώ πρόσθεσε ότι «παρατηρήθηκε ιδιαίτερα εντυπωσιακή άνοδος στα ποσοστά χρησιμοποίησης των κινεζικών διυλιστηρίων στην Κίνα».
Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «οι χώρες του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του εκτός ΟΠΕΚ θα τηρήσουν τη συμφωνία του Απριλίου, η οποία αναφέρει συνολική μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια τον Μάιο και τον Ιούνιο».
«Οι χώρες του OPEC+ πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούν τη συμφωνία για τις περικοπές στην παραγωγή, παρά τα σημάδια ανάκαμψης στο πετρέλαιο, μετά την πτώση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Barkidno.
Σημειώνεται ότι πριν από δύο εβδομάδες ο ΟΠΕΚ προχώρησε σε νέα αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για τη ζήτηση πετρελαίου το 2020, κυρίως εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών και των lockdown που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Πλέον, ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα υποχωρήσει κατά 9,07 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 90,59 εκατ. βαρέλια συνολικά, γεγονός που αποτελεί επί τα χείρω αναθεώρηση κατά 2,23 εκατ. βαρέλια σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Ωστόσο, ο Οργανισμός διευκρίνισε ότι η πτώση της ζήτησης μπορεί να περιοριστεί εάν η άρση των περιοριστικών μέτρων πραγματοποιηθεί νωρίτερα απ' ό,τι αναμένεται και εάν υπάρξει ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας λόγω των μέτρων στήριξης από τις κυβέρνησεις.

Κρεμλίνο: Ιδιαίτερα αποτελεσματική η συμφωνία του OPEC+ για το πετρέλαιο - Βοήθησε ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα

Ως «ιδιαίτερα αποτελεσματική» χαρακτήρισε τη συμφωνία του OPEC+ για το πετρέλαιο το Κρεμλίνο, μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε ο προεδρικός εκπρόσωπος Dmitry Peskov, διευκρινίζοντας ότι η αγορά απέφυγε τα χειρότερα λόγω της συμφωνίας.
Ειδικότερα, ο κ. Peskov δήλωσε ότι «η συμφωνία του OPEC+ για τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και βοηθάει ώστε να αποφύγουμε ένα αρνητικό σενάριο για την αγορά πετρελαίου».
Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα η τιμή του αμερικανικού WTI υποχώρησε κάτω από τα 0 δολ. ανά βαρέλι, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε μία άνευ προηγουμένου πτώση στη ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως.
Ερωτηθείς για το εάν χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες, ο προεδρικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του OPEC+ θα παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης».
Χθες (25/5) το Υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δήλωσε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα βελτιωθεί τον Μάιο, καθώς έχουν ήδη σημειωθεί μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια προσφορά, μέσω των περικοπών στην παραγωγή του OPEC+.
Μάλιστα, το ρωσικό Υπουργείο εκτιμά ότι η εξισορρόπηση της αγοράς θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμα και μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ενώ το ημερήσιο πλεόνασμα πετρελαίου ορίζεται αυτή τη στιγμή στα 7 εκατ. με 12 εκατ. βαρέλια.
Η Ρωσία βρίσκεται ήδη κοντά στα επίπεδα παραγωγής που έχουν συμφωνηθεί με τις υπόλοιπες χώρες του OPEC+, και συγκεκριμένα κοντά στα 8,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Alexander Novak, αναμένεται να συζητήσει μέσα στις επόμενες ημέρες με τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες το ενδεχόμενο επέκτασης των περικοπών και μετά τον Ιούνιο του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης